فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 54 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فخریه حمیدیان پور، ابراهیم رجب پور*، سلیمه افراخته، عمران مهرابی صفحات 1-22
    با توجه به تغییرات چشمگیر در محیط های سازمانی، اجتماعی و تحدید عرصه رقابت در عصر کنونی، سازمان ها بیش از گذشته در پی جذب و از آن مهم تر حفظ و توسعه سرمایه انسانی برای انجام فرایندهای جاری و آینده خویش هستند. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت منابع انسانی پایدار بر سرمایه انسانی در بانک های تجارت شهر بوشهر است. این پژوهش، برحسب هدف از نوع کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها از نوع توصیفی-همبستگی است و داده های مورد نیاز از راه پرسشنامه توزیع شده بین 107 نفر از کارمندان بانک های تجارت شهر بوشهر گردآوری شده است. روایی پرسشنامه با روایی محتوا و سازه بررسی شد. همچنین، پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ سنجش و تایید شد. برای آزمون فرضیه های پژوهشی از مدل سازی معادلات ساختاری بر مبنای روش کم ترین مربعات جزیی و نرم افزار PLS استفاده شده است. نتایج نشان داد مدیریت منابع انسانی پایدار بر سرمایه انسانی تاثیرگذار است. همچنین با توجه به نتایج  پژوهش، می توان عنوان کرد سه فرضیه فرعی تعادل کار و زندگی، خودمختاری در انجام کار و قابلیت استخدام  نیز بر سرمایه انسانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت منابع انسانی پایدار، سرمایه انسانی، بهره وری، رشد اقتصادی
  • رضا پیرایش*، فاطمه حاتمی صفحات 23-49

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فرسودگی و تنش شغلی بر رضایت شغلی کارکنان بانقش متغیر میانجی نظام جبران خدمات در بین کارکنان دانشگاه زنجان است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان دانشگاه زنجان به تعداد 399 نفر است. نمونه آماری تعداد 195 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده انتخاب شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه فرسودگی شغلی (ماسلاخ،1985)، پرسشنامه تنش شغلی(ترنیچ و اسپیلبرگر،1991)، پرسشنامه رضایت شغلی (مینه سوتا، 2009)، پرسشنامه نظام جبران خدمات (سیفرت و تگ، 1998) با اعمال تغییراتی استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و تحلیل عاملی (825/0KMO=) و پایایی آن با گزارش ضریب آلفای کرونباخ برای فرسودگی شغلی 813/0، تنش شغلی 755/0، رضایت شغلی 763/0 و نظام جبران خدمات 811/0 تایید شد. در تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد که در تحلیل توصیفی و استنباطی از نرم افزارSPSS  استفاده شده است. نتایج پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون نشان می دهد فرسودگی شغلی (254/0-(R= و تنش شغلی(384/0-(R= و نظام جبران خدمات (424/0+=β و490/0+(R= بر رضایت شغلی تاثیرگذار است. از سوی دیگر فرسودگی شغلی و تنش شغلی از مسیر نظام جبران خدمات بر رضایت شغلی تاثیر دارند. همچنین تنش شغلی بر فرسودگی شغلی (562/0+=β و562/0+(R= تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تنش شغلی، نظام جبران خدمات، رضایت شغلی، دانشگاه زنجان
  • حبیب الله سالارزهی، عبدالعلی کشته کر، فرحناز آهنگ، حسن غفاری* صفحات 50-75
    رهبری معنوی به فعالیت هایی اطلاق می شود که افراد را در جهت تلاش مشتاقانه برای دستیابی به اهداف سازمانی، تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری معنوی بر رفتار شهروندی سازمانی با توجه به نقش میانجی عزت نفس سازمانی است. روش پژوهش از حیث هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل اعضای هیئت علمی دانشکده های علوم انسانی و اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان است؛ تعداد 115 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های استاندارد رهبری معنوی و رفتار شهروندی سازمانی و عزت نفس سازمانی، جمع آوری و از راه روش مدل سازی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار Warp-PLS تجزیه و تحلیل شد. برای بررسی پایایی ابزار گردآوری داده ها از آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی از روایی همگرا و واگرا استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد رهبری معنوی بر رفتار شهروندی سازمانی، غیرمستقیم و مستقیم تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین رهبری معنوی بر عزت نفس سازمانی تاثیر مثبت و قوی دارد و تاثیر عزت نفس سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، رفتار شهروندی سازمانی، عزت نفس سازمانی _
  • محسن گل پرور*، فرزانه خلج صفحات 76-105

    واکاوی نقش آسیب های هنجاری برای پدیده های فردی و اجتماعی مختلف، کاوشی برای شناسایی پیامدهای این آسیب هاست. با شناسایی پیامدهای زیانبار آسیب های هنجاری انگیزه برای استفاده از راهبردهای مدیریت این آسیب ها به وجود خواهد آمد. این پژوهش با هدف تعیین رابطه آسیب های هنجاری (تعارض هنجاری، بیگانگی و بی هنجاری) با احساس انزوای کاری با توجه به نقش سرمایه روان شناختی اجرا شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان یک سازمان خصوصی در شهر تهران است که از بین ایشان 256 نفر به شیوه ی نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تعارض هنجاری، پرسشنامه بیگانگی، پرسشنامه بی هنجاری، پرسشنامه احساس انزوای کاری و پرسشنامه سرمایه روان شناختی بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) تحلیل شد. نتایج نشان داد بین انزوای کاری با سرمایه روان شناختی رابطه منفی و معنادار  (01/0<p) ، اما بین انزوای کاری با بیگانگی شغلی رابطه مثبت و معنادار (01/0<p) وجود دارد. همچنین سرمایه روان شناختی با بیگانگی شغلی (01/0<p) ، با تعارض هنجاری (05/0<p) و با بی هنجاری (01/0<p) رابطه منفی و معناداری داشت. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل واسطه ای نشان داد سرمایه روان شناختی متغیر واسطه ای پاره ای در رابطه بیگانگی کاری با انزوای کاری و متغیر واسطه ای کامل در رابطه بی هنجاری با انزوای کاری است. نتایج این پژوهش را می توان در راستایمدیریت موثر آسیب های هنجاری مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: تعارض هنجاری، بی هنجاری، بیگانگی، سرمایه روان شناختی، انزوای کاری
  • زهرا قموشی، جواد پورکریمی*، میترا عزتی صفحات 106-134
    پژوهش حاضر به منظوربررسی مفاهیم و اولویت بندی مولفه های شایستگی اخلاقی مدیران دانشگاهی انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. جامعه پژوهش، تمام کارکنان دانشگاه تهران است که به شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب 347 نفر به عنوان نمونه و به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته ی شایستگی اخلاقی با پنج مولفه شایستگی اخلاقی نسبت به خدا، نسبت به خود، نسبت به دیگران، نسبت به سازمان و نسبت به شغل استفاده شد. روایی سازه پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ 98/0 به دست آمد. نتایج حاصل از آزمون رتبه بندی فریدمن نشان داد میانگین رتبه بندی مولفه های شایستگی اخلاقی، تفاوت معناداری دارد و مولفه شایستگی اخلاقی نسبت به خدا و نسبت به شغل بالاترین رتبه را به دست آوردند.
    کلیدواژگان: شایستگی اخلاقی، مدیران دانشگاهی، اولویت بندی _
  • سید عبدالله صالح نژاد*، حسن درویش صفحات 135-165

    این پژوهش، به منظور شناسایی ابعاد تشکیل دهنده منزلت و تاثیر آن بر عزت نفس در بین کارکنان بانک مهر اقتصاد انجام شد. این پژوهش از منظر هدف، کاربردی است و از روش آمیخته بهره میبرد. پس از مرور منابع و مآخذ مربوط به موضوع و گرفتن نظر خبرگان، با فن دلفی، مدل منزلت کارکنان تدوین شد. ابعاد تشکیل دهنده «منزلت کارکنان» شامل بعد «شخصی، شغلی، سازمانی و اجتماعی» است. سپس پرسشنامه محقق ساخته مورد تایید خبرگان، به صورت الکترونیکی در سامانه نظرسنجی بانک بین 1726 نفر از کارکنان بانک مهر اقتصاد با استفاده از نمونه گیری خوشه ای توزیع شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Smart-pls و معادلات ساختاری به شیوه حداقل مربعات جزئی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، با توجه به ضرایب استاندارد وزنی، به ترتیب بعد شخصی با 62%، سپس بعد اجتماعی با 21% و در نهایت بعد شغلی با 16% بر منزلت کارکنان بانک مهر اقتصاد تاثیرگذار هستند. اثرگذاری بعد سازمانی بر منزلت در نمونه مورد بررسی معنادار نبود. همچنین میزان اثر مستقیم منزلت بر عزت نفس کارکنان745/0 و اثر غیر مستقیم آن بر عزت نفس از طریق متغیر میانجی «جلب احترام»،139/0 به دست آمد. بر مبنای نتایج پژوهش، مدیران بانک مهر اقتصاد برای افزایش سطح منزلت و عزت نفس کارکنان خود، باید تمرکز بیشتری بر تقویت برند سازمانی و غنی سازی شغلی داشته باشند.

    کلیدواژگان: منزلت، کارکنان، عزت نفس، جلب احترام
  • امیرحسین اخروی*، مهدی طلائی صفحات 166-192

    منابع انسانی ستون فقرات نظام سلامت محسوب می شوند و کیفیت زندگی کاری، عامل مهمی برای حفظ و ارتقای کارکنان است.در این پژوهش تلاش شده است عوامل موثر در ارتقای کیفیت زندگی کاری کارکنان شناسایی و اولویت بندی شوند. به منظور متناسب سازی عوامل به دست آمده از منابع و مآخذ مربوط به موضوع با وضعیت سازمان مورد مطالعه، توافق جمعی خبرگان، در قالب یک تیم تصمیم (خبرگان) که شامل ده نفر از مدیران عالی، میانی، عملیاتی و کارشناسان بیمارستان بودند، به دست آمد. در مرحله بعد، با استفاده از AHP گروهی فازی و با مشارکت خبرگان، اهمیت هرکدام از مولفه ها و شاخص ها تعیین شد. میزان ناسازگاری برای تمامی جداول کمتر از 1/0 به دست آمد. بعد از این مرحله، «ارزیابی وضع موجود» و «توانمندی بهبود»، توسط گروه تصمیم، تکمیل شد. روایی محتوایی و صوری این پرسشنامه، تایید شد. یافته ها با استفاده از روش IPA-G-FGAHP تحلیل شد. در این پژوهش 4 مولفه و 20 شاخص بررسی شد. پس از تعیین وزن این عناصر از یک سو و محاسبه شکاف آنها از حالت مطلوب از سوی دیگر، با محاسبه شکاف موزون، اولویت بهبود تعیین شد. باتوجه به یافته ها، شاخص های وجود نظام بیمه و بازنشستگی، مساوات و منصفانه بودن حقوق و مزایا، مزایای خدمات درمانی و امنیت شغلی در اولویت اول تا چهارم قرار گرفتند و پیشنهادهایی مطرح شد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، کارکنان بیمارستان، رویکرد IPA-G-FGAHP
|
  • Fakhrieh Hamidian Pour, Ebrahim Rajab Pour *, Salime Afrakhteh, Omran Mehrabi Pages 1-22
    Given the dramatic changes in the organizational, social and competitive environments of the present era, organizations are increasingly seeking to attract and, more importantly, maintain and develop human capital for their current and future processes. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impact of sustainable human resource management on human capital in commercial banks of Bushehr. This study was descriptive-correlational in terms of purpose and data collection was done through a questionnaire distributed among 107 employees of Tejarat-e Shahr banks in Bushehr. Validity of the questionnaire was assessed by content and construct validity. Also, the reliability of the questionnaire was measured and confirmed by Cronbach's alpha. Structural equation modeling based on partial least squares method and PLS software were used to test the research hypotheses. The results showed that sustainable human resource management has an impact on human capital. According to the results of the research, it can be stated that three sub-hypotheses of work-life balance, autonomy in work performance and employability have a positive and significant effect on human capital.
    Keywords: Sustainable Development, Sustainable Human Resource Management, human capital, Productivity, economic growth
  • Reza Pirayesh *, Fatemeh Hatami Pages 23-49

    The purpose of this study was to investigate the effect of burnout and job stress on job satisfaction with the mediating variable role of compensation system among Zanjan University staff. The research is applied in terms of purpose and in terms of method, it is a descriptive correlational survey. The statistical population includes 399 managers and staff of Zanjan University. A sample of 195 people was selected using the Cochran formula and simple random sampling. To collect data, Job Burnout Questionnaire (Maslach, 1985), Job Stress Questionnaire (Turnich & Spielberger, 1991), Job Satisfaction Questionnaire (Minnesota, 2009), Service Compensation System Questionnaire (Seifert & Tag, 1998) with changes have been used. Validity of the questionnaire was confirmed by content validity and factor analysis (KMO = 0.825) and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient for job burnout (0.813), job stress (0.755), job satisfaction (0.763), and service compensation system (0.811).  Descriptive and inferential statistical methods were used for data analysis. SPSS software was used for descriptive and inferential analysis. The results of the study using Pearson correlation coefficient and regression analysis showed that job burnout and job stress and service compensation system affect job satisfaction; on the other hand, job burnout and job stress through the compensation system affect job satisfaction, and job stress also affected job burnout.

    Keywords: Job Burnout, Job Stress, Compensation system, Job satisfaction, Zanjan University
  • Habib Allah Salarzehi, Abdol Ali Koshteh Kar, Farahnaz Ahang, Hassan Ghaffari * Pages 50-75
    Spiritual leadership refers to activities that motivate individuals to strive to achieve organizational goals. The purpose of this study was to investigate the effect of spiritual leadership on organizational citizenship behavior with regard to the mediating role of organizational self-esteem. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population of this study consisted of faculty members of the faculties of humanities and Islamic sciences of Sistan and Baluchestan University. 115 subjects were selected by random sampling. The research data were collected using standard questionnaires of spiritual leadership and organizational citizenship behavior and organizational self-esteem and analyzed by structural equation modeling using Warp-PLS software. Cronbach's alpha was used to evaluate the reliability of the data collection tool and convergent and divergent validity were used to assess the validity. The results showed that spiritual leadership has a positive and significant effect on organizational citizenship behavior. Also, spiritual leadership has a positive and significant effect on organizational self-esteem and the effect of organizational self-esteem on organizational citizenship behavior is positive and significant.
    Keywords: Spiritual Leadership, Organizational Citizenship Behavior, organizational self-esteem
  • Mohsen Golparvar *, Farzaneh Khalaj Pages 76-105

    An analysis of the role of normative trauma for various individual and social phenomena is an attempt to identify the consequences of these traumas. Identifying the harmful consequences of normative trauma will provide an incentive to use these strategies to manage them. The purpose of this study was to determine the relationship between normative trauma (normative conflict, alienation, and anomalous) with job isolation with regard to the role of psychological capital. This research is applied in terms of purpose and in terms of method, it is a descriptive correlational survey. The statistical population of the study consisted of employees of a private organization in Tehran, from which 256 persons were selected by simple random sampling. Research instruments were normative conflict questionnaire, alienation questionnaire, anomaly questionnaire, work isolation questionnaire, and psychological capital questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling (SEM). The results showed a significant negative relationship between job isolation and psychological capital (p <0.01), but there was a positive significant relationship between job isolation and job alienation (p <0.01). Also, psychological capital had a negative and significant relationship with job alienation (p <0.01), normative conflict (p <0.05) and anomaly (p <0.01). The results of structural equation modeling and intermediate analysis showed that psychological capital is a partial mediating variable in relation to job alienation with job isolation and complete mediator variable in relation to anomaly with job isolation. The results of this study can be used for effective management of normative trauma.

    Keywords: Normal conflict, anomaly, alienation, Psychological Capital, work isolation
  • Zahra Ghamooshi, Javad Pourkarimi *, Mitra Ezati Pages 106-134
    The purpose of this study was to investigate the concepts and to prioritize the ethical competency components of university managers. The research method is applied in terms of purpose and in terms of data collection, it is a descriptive survey. The statistical population was all employees of Tehran University who were selected by stratified random sampling method. To collect the data, a researcher-made questionnaire of moral competence with five components of moral competence toward God, self, others, organization and occupation was used. The construct validity of the questionnaire was confirmed by confirmatory factor analysis. The reliability of the tool was obtained by Cronbach's alpha coefficient to be 0.98. The results of Friedman's ranking test showed that the mean ratings of moral competence components were significantly different and the moral competence component to God and to the job were highest.
    Keywords: Ethical competence, academic managers, Prioritization
  • Salehnezhad *, Hasan Darvish Pages 135-165

    This study was conducted to identify the constituent dimensions of dignity and its effect on self-esteem among Mehr-e Eghtesad Bank employees. This research is applied from the point of view of the purpose and uses a mixed method. After reviewing the sources and references related to the subject and consulting experts, the Delphi model of staff status was formulated. The constituent dimensions of "employee status" include the "personal, occupational, organizational, and social" dimension. Then, the expert-approved researcher-made questionnaire was distributed electronically to the bank's survey system among 1726 employees of Mehr-e Eghtesad Bank using cluster sampling. Data analysis was performed using Smart-pls software and structural equations partial least squares method. According to the results, according to the weighted standard coefficients, the personal dimension with 62%, social dimension with 21%, and job dimension with 16%, affect the status of Mehr-e Eghtesad employees. The effect of organizational dimension on status was not significant in the sample. Also, the direct effect of dignity on the self-esteem of employees was 0.745 and its indirect effect on self-esteem through the mediator variable "respect" was 0.139. Based on the results of the study, managers of Mehr-e Eghtesad Bank need to focus more on enhancing organizational brand and job enrichment in order to increase the dignity and self-esteem of their employees.

    Keywords: dignity, staff, Self-Esteem, respect
  • Amirhosein Okhravi *, Madi Talaie Pages 166-192

    Human resources are the backbone of the health system, and quality of work life is an important factor in maintaining and enhancing staff. In this study, we tried to identify and prioritize the effective factors in improving the quality of work life of employees. In order to adjust the factors derived from the sources and references related to the subject with the status of the organization under study, a consensus of experts was obtained in the form of a decision-making team (experts) comprising ten senior, middle, operational and hospital experts. Next, the importance of each of the components and indices was determined using AHP fuzzy group. The inconsistency for all tables was less than 0.1. After this step, the "assessment of the status quo" and the "ability to improve" were completed by the decision group. The face and content validity of this questionnaire were confirmed. Findings were analyzed using IPA-G-FGAHP method. In this study, 4 components and 20 indicators were evaluated. After determining the weight of these elements on the one hand and calculating their gap from the desired position on the other hand, by calculating the balanced gap, the priority of improvement was determined. Based on the findings, indicators of the existence of the insurance and pension system, equality and fairness of rights and benefits, health care and occupational safety benefits were ranked first to fourth, and suggestions were made.

    Keywords: Quality of Work Life, Hospital Staff, IPA-G-FGAHP Approach