فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد حکیم*، حبیب الله طاهری صفحات 9-42

    تخصصی شدن علوم و تامل در تاثیر آن در اجتهاد، اهمیت واکاوی هرچه بیشتر جایگاه و تاثیر نظریه ی کارشناسی را در فقه و حقوق اسلامی روشن می سازد. پزشکان متخصص، از جمله اهل خبره ای محسوب می شوند که اثرگذاری نظریه ی کارشناسی آنان در ابواب مختلف و مسائل متعدد، واضح و چشم گیر است. امروزه، امکان کشف حقیقت با امکانات دانش پزشکی و آزمایش های جدید و دقیق آن و به ویژه، توجه به تخصصی شدن روزافزون این دانش، دامنه ی بحث از کارکردهای نظریه ی کارشناسی پزشکی را در فقه و حقوق، بسیار گسترده و فراگیر ساخته است. در نوشتار پیش رو، این تاثیر در اثبات دیه ی منفعت عضو واکاوی شده و ضمن تبیین مصادیق تاثیر کارشناسی پزشکی در اثبات دیات زوال عقل و حواس بینایی، شنوایی، بویایی و چشایی، دیدگاه های اصولی در شرط اعتبار کارشناسی بررسی گردیده است. دو دیدگاه مطرح در شرط اعتبار فقهی کارشناسی، دیدگاه شهادت انگاری کارشناسی و اشتراط عدالت و تعدد در آن؛ و دیدگاه کفایت حصول وثوق و اطمینان عقلایی است؛ و دیدگاه اول، در اثبات دیه ی منفعت عضو از شهرت فقهی برخوردار است. مقاله ی حاضر، به بازپژوهی گفتار طرفداران دو دیدگاه پرداخته؛ و با تبیین تفاوت ماهوی شهادت و نظریه ی کارشناسی و حجیت نظر اهل خبره بر اساس سیره ی عقلایی؛ و نیز معرفی تحصیل اطمینان و الغای احتمال اشتباه به عنوان ملاک این سیره ی مستقر، دیدگاه دوم را بر گزیده است.

    کلیدواژگان: کارشناسی، اهل خبره، کارشناسی پزشکی، فقه پزشکی، شهادت، اطمینان
  • خاطره شاهین فرد، سعید نظری توکلی*، رضا عمانی سامانی، احمد عابدینی صفحات 43-67
    قاعده لاحرج که برگرفته از آموزه های مختلف دینی (قرآن و سنت) است، یکی از مهم ترین قواعد فقهی به حساب می آید که با فراوانی بسیار زیادی در ابواب مختلف فقهی از طهارات تا دیات بکار رفته است. هرچند فقها این قاعده را در کنار سایر قواعد مرتبط هم چون: قاعده نفی ضرر و ضرار (لاضر و لاضرار)، قاعده اضطرار، قاعده ضرورت (الضرورات تبیح المحظورات) در استنباط احکام شرعی مورد استفاده قرار داده اند؛ اما برای فقه پژوهان این پرسش مطرح است که با توجه به تشابه کاربردهای فقهی آن ها، چه تفاوتی بنیادینی میان آن و دیگر قواعد فقهی مشابه وجود دارد. در این پژوهش بر آن هستیم تا با تحلیل مفهومی کاربردهای حرج در متون فقهی نشان دهیم واژه «حرج» با واژه های ضرورت، ضرر و اضطرار چه تشابه و تفاوت هایی داشته و آیا می توان یکی از آن ها را به مانند اصل برای دیگر واژه ها دانست یا چنین امکانی وجود نداشته بایستی هم چنان هریک را جدای از دیگری معنا کرد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که با وجود تنوع فراوان کاربردهای قاعده لاحرج در متون فقهی، «حرج» مفهومی گسترده تر نسبت به مفهوم ضرر، ضرورت و اضطرار داشته، قواعد فقهی: ضرورت، اضطرار و ضرر از زیرمجموعه های قاعده نفی عسر و حرج خواهند بود.
    کلیدواژگان: حرج، قاعده نفی حرج، اضطرار، ضرر، ضرورت، مشقت
  • محمدصادق فاضل*، حسن خدابخشی، اصغر عربیان صفحات 69-89
    یکی از مباحث مهم در اقتصاد اسلامی، جواز و عدم جواز  تعیین قیمت کالاها و خدمات در بازار است و از دیدگاه فقیهان شیعه و اهل سنت، حاکم اسلامی در شرایط طبیعی بازار، حق قیمت گذاری ندارد؛ اما در شرایط خاص اقتصادی از قبیل احتکار، تبانی و انحصار، بین فقیهان امامیه و اهل سنت اختلاف نظر وجود دارد. پس از جست وجو در کتب فقهی می توان شش قول در مساله یافت که تمامی آن ها بر اساس قواعد عمومی و روایات اختصاصی باب تسعیر به دست می آید؛ اما سوالی که مطرح می شود این است که حفظ شرایط طبیعی بازار از چه طریقی ممکن است؟ آیا قیمت گذاری حاکم یکی از شیوه های نظارت بر بازار و در نتیجه، حفظ شرایط طبیعی بازار نیست؟ هم چنین، برخی از فقیهان اهل سنت معتقدند که فلسفه جواز قیمت گذاری این است که بازار به حالت تعدیل درآید و این امر در تمامی کالاهای مورد نیاز مردم صدق می کند. این ابهامات، بررسی مجدد مساله قیمت گذاری حاکم در بازار اسلامی را لازم می کند. از همین رو، این مقاله به روش تحلیلی و با مراجعه به کتاب های معتبر فقهی امامیه و اهل سنت، در پایان به این نتیجه می رسد که با استناد به بنای عقلا و تایید آن براساس برخی قواعد عمومی؛ یعنی قاعده حفظ نظام، قاعده تعاون، قاعده امین و قاعده احسان، حاکم، در شرایط طبیعی بازار نیز می تواند برای نظارت و کنترل بیشتر بر روی بازار، بر روی کالاها و خدمات ارایه شده از طرف مردم نیز قیمت تعیین کند.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، بنای عقلا، حفظ نظام، تعاون، امین، احسان
  • نازلی محمودیان، سید محمد رضایتی*، محمود عباسی صفحات 91-118

    پیشرفت دانش پزشکی در ابعاد مختلف هرچند که باعث بهبود زندگی بشر شده ولی به موازات آن برخی از دستاوردهای علمی با موازین قانونی و اخلاقی جوامع هم خوانی ندارد. امروزه پیشرفت علم پزشکی در زمینه انجماد تا حدی می باشد که نه تنها توانمندی انجماد اعضا و اجزای بدن را دارد انجماد کامل بدن انسان هم میسر می باشد. انجماد و نگهداری گامت در بانک های انجمادی به منظور حفظ باروری افراد یکی از شاخه های مهم انجماد می باشد که مسائل پیچیده فقهی، حقوقی، اخلاقی و اجتماعی را در پی دارد. یکی از این مسائل تعیین افرادی است که صلاحیت تصمیم گیری در رابطه با سرنوشت گامت های منجمد بخصوص گامت های رها شده بعد از اتمام دوره انجماد را داشته باشند که این امر با عنایت به این که گامت های منجمد از اجزای جدا شده  بدن محسوب می شوند مستلزم تبیین رابطه افراد با گامت های منجمدشان می باشد. با توجه به ماهیت فقهی حقوقی گامت های منجمد و مال تلقی شدن آن ها و این که سلول های جنسی جزء اجزای بدن محسوب می شوند و با عنایت به این که رابطه انسان با اعضا و اجزای بدن خود از نوع رابطه مالکیت ذاتی و حق دائمی می باشد لذا رابطه افراد با گامت های منجمد شان نیز همین رابطه می باشد که در نتیجه صاحبان گامت تنها کسانی هستند که حق تصمیم گیری در مورد سرنوشت آن ها را دارند و در رابطه با گامت های رها شده در صورتی که مراکز انجماد بتوانند با صاحبان گامت ارتباط برقرار کنند از آن ها خواسته می شود که برای تعیین سرنوشت گامت های منجمد خود مراجعه کنند و اگر صاحبان گامت در قید حیات نباشند با توجه به ماهیت حقوقی و مال بودن گامت های منجمد از ورثه خواسته می شود که برای تعیین سرنوشت آن ها تصمیم گیری کنند. و در صورت عدم دسترسی به ورثه گامت های منجمد رها شده مجهول المالک تلقی شده و تعیین سرنوشت آن ها به حاکم شرع سپرده می شود که البته با توجه به قابلیت بالقوه گامت های منجمد برای انسان شدن و آثاری که در پی دارند ورثه و حاکم صرفا می توانند تصمیم به اهدا برای تحقیقات یا دورریزی آن ها بگیرند و نمی توانند آن ها را به منظور تولید مثل به افراد نابارور انتقال دهند.

    کلیدواژگان: گامت منجمد، مالیت، مالکیت، بانک های انجمادی
  • حسین ناصرخاکی*، علیرضا عسگری، احمد مرادخانی صفحات 119-142
    قصاص عضو، حقی است که به نظر اجماعی فقهای مذاهب اسلامی با وجود شرایطی قابل استیفاء است، ولی آن چه محل اختلاف گردیده است تاثیر پیوند عضو بر سقوط قصاص است، خواه عضو پیوندی، عضو مورد جنایت باشد؛ خواه عضو قصاص شده. منشاء و علت اصلی  این اختلاف، تفسیر و برداشت متفاوت از روایتی است که در این رابطه وجود دارد. برخی آن را درباره مجنی علیه و برخی دیگر آن را مخصوص جانی می دانند در این مقاله اقوال فقها و مبانی استدلال هر یک در این خصوص مورد بررسی قرار گرفته و سپس نظریه جواز پیوند عضو، توسط مجنی علیه چه قبل و چه پس از اعمال حق قصاص و عدم سقوط حق وی و عدم امکان ازاله عضو پیوندی مجنی علیه توسط جانی، و نظریه جواز پیوند عضو توسط جانی و عدم امکان اجرای مجدد قصاص وی تقویت و مورد دفاع قرار گرفته است. مبنای نظریه عدم سقوط حق قصاص مجنی علیه این است که حق قصاص وی با وقوع جنایت تحقق یافته و اقدام مجنی علیه در پیوند عضو تاثیری در سقوط این حق ایجاد نمی کند و مبنای نظریه جواز پیوند توسط جانی و سقوط حق قصاص  مجنی علیه نسبت به عضو پیوندی نیز این است که حق قصاص نسبت به عضو جانی جاری گردیده و پیوند زدن آن تاثیری در احیای مجدد این حق ندارد.
    کلیدواژگان: پیوند عضو، حق قصاص، مماثلت در قصاص عضو
  • میثم نظری علوم، محمدحسین اسفندیارپور* صفحات 143-165
    به رغم اتفاق نظر بر نامشروع بودن قمار در فقه و حقوق اسلامی، مفهوم، احکام و شرایط این اصطلاح در ادبیات حقوقی رایج مبهم و به تبع، تطبیق آن با نهادهای مشابه مانند بخت آزمایی دشوار است. این ابهام پیامدهای نامطلوبی دارد و اشخاص ممکن است در معاملات روزمره، عقودی را بکار بگیرند که با قمار قرابت زیادی دارند و در نتیجه عقد باطل باشد. در پژوهش حاضر ضمن تبیین اجمالی قمار، بخت آزمایی به عنوان یکی از مصادیق احتمالی قمار، مورد بررسی قرار گرفته و از تطبیق میان دو نهاد مذکور چنین اصطیاد می شود که غالب مصادیق بخت آزمایی، به دلیل اشتراک با عناصر قمار مانند وحود وثیقه و مخاطره، داخل در مفهوم قمار بوده و باطلند. با این حال این قاعده بدون تخصیص نبوده و مواردی چون بخت آزمایی در قالب قرض و بخت آزمایی در قالب وکالت با لحاظ ساختار و ماهیت متفاوت خویش از قاعده فوق مستثنا هستند.
    کلیدواژگان: قمار، بخت آزمایی، لاتاری، مخاطره
  • سیدابوالقاسم نقیبی*، محمد خانی صفحات 167-192

    عقل آدمی رتبه علت را از آن رو که در وجود معلول تاثیر می گذارد مقدم بر معلول می داند، و میان علت و معلول تقارن زمانی قائل است بدین معنی که در زمان وجود معلول باید علت تامه یعنی سبب، شرط و عدم مانع محقق و موجود باشد. با این وجود در حقوق و فقه مصادیقی یافت می شود که شرط در کنار سبب و عدم مانع، علیرغم تاخر از مشروط (معلول) بر آن تاثیر قهقرایی می گذارد. تاثیر اجازه مالک بر عقد فضولی به نحو کشف حقیقی، قبول محال علیه در حواله، قبول موصی له در وصیت تملیکی، عمل عامل در جعاله، قبض در عقود عینی، تعلیق در عقود و قرارداد، پیش بینی نقض قرارداد، قرارداد پیش فروش آپارتمان، اجاره به شرط تملیک از مصادیق برجسته ی آن بشمار می آیند. شرط متاخر در حقیقت به یک تعلیق بر می گردد بدین شکل که معلول گرچه به صورت بالقوه وضع شده ولی فعلیت و تحقق آثارش منوط به تحقق معلق علیه است، در این جستار تقریرات آخوند خراسانی، میرزای نائینی و امام خمینی (ره) از شرط متاخر ارائه شده است و بر امکان تاثیر شرط متاخر در مشروط متقدم در عالم اعتبار تاکید شده است و قیاس امور اعتباری با امور خارجی و عقلی قیاس مع الفارق تلقی شده است.

    کلیدواژگان: شرط، مشروط، شرط متاخر، امور اعتباری، قاعده عقلی
|
  • Mohammad Hakim *, Habibollah Taheri Pages 9-42

    Specialization in the Science and Thinking about its impact on Ijtihad making clear the analyzing of the position and impact of the expert’s opinion on religious jurisprudence. Specialist doctors are the experts that the effectiveness of their expert's theory is clear and striking in different parts and multiple jurisprudential issues. Nowadays, the possibility of discovering the truth with the medical knowledge and its new and accurate tests, specially Paying attention to the ever increasing Specialization of this knowledge making extensive and comprehensive the scope of discussion about the functions of the medical expert theory in jurisprudence and law. In the present article, this effect is analyzing the proving of member’s benefit Compensation and meantime explaining the examples of medical expert in proof of Compensations of dementia, sight, hearing, smell, taste senses and principled views analyzing bet on credit of expert. Two point of view about bet on credit of jurisprudence expert; view point of Expert testimony, bet on justice and Plurality in it and view point of efficiency of acquisition of trust confidence and Rational assurance; in first point of view, in proving of member’s benefit Compensation has a jurisprudential reputation. This article selected the second view base on researching speech fans of two point of view deals with the analytical and ijtihad methods, and with explaining of the significant difference in testimony and expert theory, and reality of it base on rational fixed method, Introducing the acquisition of confidence and negating the possibility of mistake as the criterion of this method.

    Keywords: expertise, experts, medical expert, medical jurisprudence, testimony, rational fixed method
  • Mohammad Sadeq Fazel *, Hasan Khodabakhshi, Asghar Arabian Pages 69-89
    One of the major issues in Islamic economics is the quality of determining the price of goods and services in the market. In the normal conditions of the market, there is no consensus among the Shiite and Sunni jurisprudents on the market, but in special economic conditions such as hoarding, collusion and monopoly, there is a controversy between the jurisprudents of the Imams and Sunni scholars. After searching in the jurisprudential books, six promises can be found in the problem, all of which are based on the general rules and customary narratives of the pricing; But the question is, is it possible to preserve the natural conditions of the market? Does the pricing of the marketplace not be one of the methods of market surveillance and thus not preserving the natural conditions of the market? Also, some Sunni jurisprudents believe that the philosophy of pricing is that the market is to be tempered and that it applies to all the goods needed by the people. These ambiguities require a re-examination of the pricing issue in the Islamic market. Therefore, this paper analytically and by referring to the authentic jurisprudential books of the Imams and Sunni people, concludes in the end that by referring to some general rules, the rule of preservation of the system, the rule of co-operation, the rule of law and the rule of Ehsan, as well as Relying on the rationale, it can be concluded that the ruler, in the normal conditions of the market.
    Keywords: pricing, rational building, system maintenance, Ehsan, relying
  • Nazli Mahmoodian, Seyyed Mohammad Reza Ayati *, Mahmood Abbasi Pages 91-118

    Although the development of medical knowledge about human and his organs has caused  better life but some of them caused legal and ethical problems. One of this aspects is Cryopreservation. Nowadays, inside of freezing human organs  complete freezing of whole body is possible, too. That one of its important utilization is human gametes freezing that causes complex jurisprudent, legal, ethical, and social problems. Determination of legal persons for decision about the frozen gametes fate is one of this problems. According to the legal nature of frozen gametes and considering them as property, and as the human gametes are one part of the organs of his body, all of theories about relation between man and his body in law is true in relation between man and his gametes. So, there is a ownership relation between the man and his frozen gametes. Therefore, only the gamete owners can decide about their fate. For having decision about the abandoned frozen gametes the Cryopreservation centers try to have contacts whit gamete owners, but when there is no accessibility to their owners, then they ask the inheritors to decide about them, so if they be inaccessibility situation after that in order to determine their fate as properties, the governor is permitted to make decisions about their disposal or donation for researches.

    Keywords: Cryopreservation gamete, Property, Ownership relation, Cryopreservation Banks
  • Hossein Naser Khaki *, Ali Reza Asgari, Ahmad Moradkhani Pages 119-142
    consensus of the Islamic scholars of the Islamic constitutions, can be made subject to conditions, but what is the difference between the members is the effect of organ transplantation on the retaliation of the retribution, whether the transplant is a member of the crime, whether it is a member of the retribution. The origin and the main cause of this difference is a different interpretation from the narrative that exists in this regard. Some consider it as something special about Madnay, and some of it are specially Johnny. In this article, the jurisprudents and the arguments of each argument are discussed. And then the theory of organ transplant authorization was strengthened by a criminal case against, before and after the exercise of the right of retribution, his right to crash, and the impossibility of depriving him of a linkage to a criminal offense by a criminal, and the theory of the authorization of a transplant by a human being and the impossibility of re-enforcing his retaliation. According to the theory of non-cessation of the right of retribution, the law is based on the fact that his right to retribution has been fulfilled with the occurrence of a crime and The action against a member of the transplant does not have an effect on the collapse of this right, and the basis of the theory of permission of a transplant by a person and the right of retributive right to a member of a transplant is that the right of retribution to a member of a person is ongoing and its transplantation has an effect on rehabilitation This is not right.
    Keywords: Organ transplantation, right to retaliation, affection in the retina
  • Meysam Nazari Oloum, Mohammad Hossein Esfandiarpour * Pages 143-165
    Despite the consensus on the illegality of gambling in jurisprudence, the concept, terms and conditions of this contract are ambiguous and this caused a difficult to interpret in legal literature and to adapt it to similar institutions such as lottery. This ambiguity has unfavorable consequences and individuals may engage in casual transactions that have a lot to do with gambling and, as a result, a void contract. In the present study, while explaining the overview of gambling, Lottery Examination is considered as one of the possible casualties, and the matching between the two entities results in the majority of the lottery examples, due to the combination of gambling elements such as collateral and risk, inside in the concept of gambling, it is void. However, this rule is not allocated, and items such as gambling in the form of a loan and a gamble in the form of a lawyer are not excluded by their structure and their different nature from the above rule.
    Keywords: gambling, lottery, Risk, pledge
  • Seyed Abolghasem Naghibi *, Mohammad Khani Pages 167-192

    The brain of humankind know the cause and subsequent of it, existance of effect, prior to the fact of effect in manner of influence and believe that between cause and effect is a temporal simultenously which means in time of existance of effect the perfect cause (i.e. cause, clause and lack of impediment) shall be had fulfilled and came into existance. Nevertheless, in law and jurisprudence found cases which clause despite of succedent to contingent (effect) adjacent to cause and lack of impediment, take a retrogressive effect. The influence of permission of owner on cases which a person contract on others property without their consent, the accept of  assignee in assignment, as well as accept of legatee in legacy, the act of actor in enunciation, delivery in debt base contract, in actual figure out, are the prominent cases of it. In present inquiry, the works and literatures of Akhound Khorasani, Mirza-E- Naeini, Imam Khomeini and Shahid Sadr about Succedent clause presented and stressed on possibility of influence of Succedent clause in subsequent contingent in abstraction AL matters and take account the analogy of abstraction AL matters with external and rational subjects as well as interval analogy

    Keywords: clause, contingent, subsequent clause, abstractional matters, the rational maxim