فهرست مطالب

فصلنامه مشکوه
پیاپی 144 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی پناهی*، رسول رضوی صفحات 4-24

    مدارا و تبری، با دو رویکرد متفاوت، تعیین کننده چگونگی برخورد مومنان با مخالفان می باشند. مدارا مومنان را به ملایمت و رفتار مسالمت آمیز دعوت می کند، اما تبری، ایشان را به سوی صراحت در انکار باطل و ابراز انزجار از سران گمراهی فرا می خواند. آیات و روایات نیز نشان دهنده نوعی تقابل ابتدایی در جهت گیری حاصل از پیروی از این دو آموزه می باشند. ظاهرا این دو نگاه، شیعیان امامی را در مقام مواجهه با مخالفان به دو جهت متفاوت عملی سوق خواهند داد؛ اما با دقت بیشتر در مفهوم این دو آموزه، معلوم می شود تفاوت در نوع نگاه این دو، به تقابل عملی واقعی نخواهد انجامید، بلکه مدارا و تبری به شرط فهم و به کارگیری صحیح، به عنوان دو عنصر هماهنگ در یک نظام منسجم در تحقق هدف شارع مقدس در بیان حقایق و هدایت مستضعفان همسو خواهند بود.

    کلیدواژگان: مدارا، تبری، مداهنه، تفاوت تبری با توهین، جداسازی عقاید از رفتار، تقیه
  • محمد شعبانپور*، فرشته کوئینی، زهرا بشارتی صفحات 25-48

    «رزق» در نگرش عرفی و کاربردهای روزمره خود به مفهوم امور مادی است که عاید انسان می شود. در این رویکرد، بیش و کم روزی نیز با مصلحت خداوند گره می خورد، بدین سان که او هر که را بخواهد، مطابق مصلحت خویش روزی بیشتری می بخشد. این امر، شبهاتی را درباره چگونگی تقسیم روزی برای هر فرد در اذهان القا می کند. از این رو، تشریح مفهوم مصلحت نزد عموم از دیرباز و شناخت ریشه آن در زبان های باستان و زبان عرب، برای تبیین دقیق تر رابطه معنای عرفی آن با تقسیم روزی به بندگان راهگشا خواهد بود. از دیگر سو، بررسی موارد کاربرد «رزق» در متون دینی اسلام نیز برای ایضاح رابطه یادشده، نافع می نماید. از جمله این متون می توان به صحیفه سجادیه اشاره کرد که در قالب دعا، طیف گسترده ای از معانی، شامل امور مادی و معنوی گوناگونی را برای «رزق» در بافت های مختلف و با هم آیندهای متفاوت، به کار برده است. از این رو، در پژوهش حاضر، ابتدا مفهوم عرفی مصلحت با تکیه بر روش ریشه شناسی تاریخی این کلمه بازخوانی شده، سپس به رابطه میان معانی گوناگون رزق در صحیفه سجادیه و مصلحت خداوند در تقسیم آن با روش توصیفی _ تحلیلی پرداخته ایم. یافته های این پژوهش، بر این امر اذعان دارد که مصلحت  الهی در تقسیم روزی، یعنی خداوند انواع و مصادیق مختلف و متعدد رزق را برای ارتقای بندگان به موقعیت بالاتر به ایشان اعطا می نماید و با لحاظ شرایط، یک مصداق از آن که لزوما مادی نیست، جایگزین مصداق دیگر می شود تا نیل به تعالی برای فرد موردنظر محقق گردد.

    کلیدواژگان: تقدیر رزق، مصلحت الهی، رزق معنوی، رابطه رزق و مصلحت، صحیفه سجادیه
  • علی راد، سعید عزیزی* صفحات 49-75
    از جمله میراث کهن تفسیر روایی شیعه، کتاب التفسیر راوی سرشناس، حسن بن محبوب است. او در قرن دوم و سوم هجری در شهر کوفه می زیسته، از اصحاب امام کاظم(ع)، امام رضا(ع) و امام جواد(ع) بوده، در نگاه برخی بزرگان حدیثی از اصحاب اجماع به شمار می آید. با توجه به گزارش های رجالیون و تراجم نگاران، کتاب تفسیر ابن محبوب تا قرن چهارم وجود و شهرت داشته، اما با گذر زمان رو به فراموشی رفته و اکنون اثری از آن بر جای نمانده است. پژوهه حاضر به بازیابی کتاب التفسیر ابن محبوب بر اساس احادیث موجود در تفاسیر روایی شیعه پرداخته و نتایج به دست آمده ضمن تایید اصالت چنین کتابی، حاکی از آن است که اثر تفسیری ابن محبوب هم برخوردار از جامعیت و اعتبار بالا و هم دربرگیرنده معارفی گسترده در حوزه عترت شناسی، فقه الاحکام قرآنی، قصص قرآن و هستی شناسی بوده است.
    کلیدواژگان: حسن بن محبوب، روایات تفسیری، کتاب التفسیر، تفاسیر امامیه، اعتبارسنجی روایات
  • مسعود اقبالی*، محمد مهدی مرادی صفحات 76-95

    سیمایی که تعابیر قرآن کریم از حالات روحی و روانی انسان ها در هنگام ورود به بهشت یا جهنم تصویر کرده است، نشان دهنده تناسب و هماهنگی لفظ و معنا در تبیین جلوه های جزا و مکافات عمل افراد است. مفاد آیات 71 و 72 سوره مریم از چگونگی «ورود» همه انسان ها اعم از کافر و مومن به جهنم حکایت دارد، که پرهیزکاران نجات می یابند و ناپاکان در آن باقی می مانند. برخی نیز با تبیین معناشناسی واژه «ورود» در برخی آیات قرآن در جلوه «حضور و اشراف»، آن را قابل تعمیم به معنای واژه «واردها» در سوره مریم دانسته و ورود همگانی به جهنم را منتفی شمرده اند. برخی دیگر نیز چنین دخولی را در فضایی غیر از جهنم متصور شده اند. از این رو، پژوهش حاضر به شیوه توصیفی و تحلیل آیات قرآنی، با بررسی و نقد دیدگاه های مختلف در این باره، بر معنای واژه «وارد» در جلوه «دخول» در جهنم تاکید داشته و با  بهره گیری از دیگر آیات و روایات، آن را تبیین کرده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که همه انسان ها اعم از مومن و کافر وارد جهنم می شوند، اما هنگام ورود بهشتیان به جهنم، آتش سوزان آن هیچ آسیبی به ایشان نمی رساند، بلکه شعله های فروزان آتش در برابرشان سرد و گلستان می شود، سپس در امنیت کامل به بهشت درمی آیند.

    کلیدواژگان: آیه های 71 و 72 مریم، ورود به جهنم، حضور و اشراف، مومنان، آیات مشکل
  • مهین حاجی زاده*، رعنا فرهادی صفحات 96-121

    عنصر تقابل دوگانه یکی از مباحث بنیادین در زبان شناسی است که ساختارگرایان و پساساختارگرایان در مطالعات نقد معاصر ادبی برای تحلیل معنای دو ضد، از آن استمداد می جویند. آنچه در این پژوهش به عنوان گزینشی برای تحلیل و بازشناسی تقابلی مورد نظر است، دو واژه «عسر» و «یسر» بر اساس آیاتی است که این دو واژه در مجاورت هم قرار گرفته اند. پژوهش حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی و گاه تفسیری، به بازکاوی مفهوم این واژگان بر اساس رابطه تقابل دوگانه پرداخته، گویای این است که خداوند برای تبیین بسیاری از مفاهیم دینی، از تقابل دوگانه بهره جسته و از این طریق، ضمن ملموس ساختن این مفاهیم، درک و پذیرش آن ها را برای مخاطب آسان تر نموده است. کاربرد واژگان مذکور بیشتر در مفهوم گشایش کارها و امیدبخشی به کار رفته است. این دو واژه، از جمله واژگان نویدبخش قرآن کریم به شمار می روند که به انسان آرامش بخشیده، او را  به سربلندی و سعادت امیدوار  می سازند.

    کلیدواژگان: قرآن، ساختارگرایی، تقابل دوگانه، عسر، یسر
  • جواد صیدانلو*، محمد کرمی نیا صفحات 122-143

    اصطلاح «وجه» در قرآن کریم در لایه های متعددی از معنا به کار رفته است که در بالاترین لایه آن به «الله» اسناد داده شده است. درک صحیح از معنای «وجه الله»، همانند دیگر اسماء و صفات الهی، نقش بسزایی در ایجاد اعتقاد توحیدی صحیح نسبت به خداوند داشته، جهل نسبت به فهم آن باعث خطای در اعتقاد و آلوده شدن به شرک در باور و عمل خواهد شد، به گونه ای که برخی از مفسران با تکیه بر ظواهر و جمود بر الفاظ آیات، تفسیر مادی و جسمانی از وجه الله داشته اند. گروهی نیز در تفسیر این گونه آیات توقف کرده و گروه دیگر آن را به ذات خداوند، صفات او، جهت و رضایت الهی و نیز به انبیا و حجت های الهی تاویل برده اند. این مقاله با روش توصیفی _ تحلیلی به معناشناسی وجه الله از منظر آیت الله جوادی آملی و بررسی ادله و شواهد این دیدگاه و وجوه امتیاز و اشتراک آن با دیگر نظریات می پردازد. از منظر ایشان، ذات خداوند من حیث هو ذات، مشهود و معروف احدی از مخلوقات نبوده تا آیه (فاینما تولوا فثم وجه الله) بر آن دلالت کند و نیز توهم فنا و نابودی هم در آن مقام راه ندارد تا بخواهد مورد استثناء در (کل شی ء هالک إلا وجهه) واقع شود. بنابراین، وجه الله به معنای صفات فعلی و ظهورات خداوند است که بالاترین مصادیق آن به وجود انبیا و معصومین عهم اختصاص می یابد.

    کلیدواژگان: وجه، انبیا و معصومین، وجه الله، ظهورات خداوند، جوادی آملی
|
  • Ali Panahi*, Rasool Razavi Pages 4-24

    Tolerance and exoneration, with two different approaches, determine how believers deal with the opposition. Tolerance invites believers to mildness and peaceful behavior, but exoneration urges them to openly deny falsehoods and express disgust at the aberration leaders. The Qur’an verses and narratives also show a kind of elementary opposition to following each of these two teachings. These two views are likely to move the Shi’ites in two different directions as they confront the opposition. But a closer look at the concept of the two doctrines reveals that the different approach will not lead to actual and practical opposition. on the contrary, tolerance and exoneration, if they are understood and applied correctly, are matched as two harmonic elements in a harmonic system in fulfilling the purpose of the Holy Prophet in expressing the truth and guiding the weak.

    Keywords: tolerance, exoneration, flattery, difference between exoneration, Insult, separation of beliefs, behavior, prudent dissimulation
  • Mohammad Shabanpour*, Fereshte Kuini, Zahra Basharati Pages 25-48

    In its customary attitude and everyday usage, "Rizq" is referred to as material things that one obtains. In this approach, more or less of Rizq depends on what God knows best so that He gives to whomever He wills whatever He wills. This induces doubts such as the unfairness and deterministic view of the Rizq division for each person. Therefore, the explanation of expediency concept which has long been known to the public and its root in ancient languages and the Arabic language will be helpful in explaining the relationship between its customary meaning and its meaning  as daily bread division into servants. On the other hand, a study of "Rizq" usage in Islamic religious texts to clarify the above relationship is also helpful. We can mention to Sajadieh Sahifeh which, in the form of prayer has applied a wide range of concepts, including various material and spiritual aspects of "Rizq" in different contexts and with different collocations. Therefore, in this study the customary concept of expediency was restated, relying on the historical etymology of the word. Then, the relationship between the various meanings of Rizq and expediency and its division in the Sajadieh Sahifeh by descriptive-analytic method was considered. The findings of this study indicate that the divine expedient in the Rizq division means that God grants people different kinds of Rizq to elevate their servants to a higher position. Depending on the circumstances, one instance which is not necessarily materialistic issue, replacing another with the goal of achieving excellence for the person in question.

    Keywords: Rizq, Divine expediency, destiny, daily bread, of the day, Sajadieh Sahifeh, human growth
  • Ali Rad, Saeed Azizi * Pages 49-75
    One of the ancient legacies of the Shi’ite interpretation is "Al-Tafsir", by a well-known commentator, Hasan b. Mahbūb. He lived in Kufa in the second and third centuries AH. He was a companion of Imam Kazim (A.S.), Imam Reza (A.S.) and Imam Jawad (A.S.).Some of narrators regard him as one of consensus companions  (As'hab al-Ijma'). According to the narrators’ biographers’ reports, Ibn Mahbūb's commentary book was well-known until the fourth century, but it has been forgotten over time and then was vanished. The present study attempts to retrieve Ibn Mahbūb's "Al-Tafsir" based on Shi'ite narrative interpretations. The results, while confirming the authenticity of this book, indicate that Ibn Mahbūb's commentary work has a high degree of validity and comprehensiveness. This book contains extensive knowledge in the fields of the household of the Apostle of God (S.A.W.), Qur'anic jurisprudence, Qur'anic story and ontology.
    Keywords: Hasan b. Mahbūb, commentary narrations, Al-Tafsir, Imāmīyyah interpretations, narrative validation
  • Masoud Eghbali *, Mohammad Mehdi Moradi Pages 76-95

    The words that the Holy Qur'an has presented about the mental states of humans upon entering heaven or hell indicate the appropriateness and harmony of the word and the meaning in explaining the punitive effects of one's actions. The content of verses 71 and 72 of Maryam Surah describes how all human beings, including infidels and believers “enter” to hell, in which the righteous people are rescued andthe impure people remain. Some have interpreted the semantics of the word "entry" in some verses of the Qur'an in the form of "presence and superintend" and expand its meaning to the "arrivals" in Maryam Surah and dismissed the universal entry into hell. Others believe that this entry takes place into a place other than hell. Therefore, the present study descriptively analyzes the Qur'anic verses, examines different viewpoints, emphasizing the meaning of the word "entry" to the hell, and using other verses and narrations to explain it. The findings of the study indicate that all human beings, including believers and infidels, enter the Hell, but when the people of Paradise enter to Hell, its fire will not harm them, but the flames will be cold and blazing against them, then they will go to Paradise in safety.

    Keywords: verse 71, 72 of Maryam Surah, enter to hell, superintend of believers over hell, people of paradise, hellions
  • Mahin Hajizadeh*, Rana Farhadi Pages 96-121

    The element of dual contrastive is a fundamental topic in linguistics that helps structuralists and post-structuralists in the studies of contemporary literary criticism for analysis of the meaning of two opposites. The two words “’Usr” and “Yusr” are the choices for analysis and contrastive investigation in this research based on the verses in which the two words are in the vicinity of each other. This research, that has investigated the concepts of these words based on dual contrastive relation using the descriptive-analytical method and sometimes the interpretive method, implies that God has taken advantage of dual contrastive in order to explain many of the religious concepts, and in doing so He has made the concepts easier to understand and to accept for the audience while making them clear. Application of the aforementioned words is mostly used in the concept of problems being solved and promising hope. These two words are among the promising words of God the Almighty that calms human and gives hope for pride and happiness.

    Keywords: Qur’an, Structuralism, dual contrastive, ‘Usr, Yusr
  • Javad Seydanloo *, Mohammad Karaminia Pages 122-143

    The term "countenance" in the Holy Qur'an has several meaning, which its highest one is attributed to Allah. A correct understanding of the meaning of "Allah's countenance", like other divine names and attributes, has a great role in creating a true monotheistic belief in God and ignorance of its understanding will cause fault in belief and it will also create polytheism in belief and practice so that some commentators have had a material and physical interpretation of Allah's countenance, relying on the appearance of the verses. Some commentators have not interpreted such verses and others have interpreted them as the Divine essence, His attributes, divine direction and satisfaction, as well as prophets and divine authorities. This article deals with the semantics of Allah's countenance in a descriptive-analytic way from the perspective of Ayatollah Javadi Amoli and examines the evidence of this point of view and its privileged aspects and similarities comparing other theories. From their point of view, the essence of God was not visible to any of the creatures to imply the verse of "and whither so ever ye turn, there is Allah's countenance" and the illusion of death and destruction also has no place in it to seek exemption from "Everything will perish save His countenance." Therefore, Allah's countenance means the attributes and revelations of God, the highest examples of which are dedicated to the prophets and the infallibles.

    Keywords: countenance, prophets, infallibles, Allah's countenance, revelations of God, Javadi Amoli