فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 30 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیمان تباری*، سیداحمد پارسا، محمدعلی گذشتی صفحات 1-14

    شیرکو بی کس (1940-2013م) از شاعران آوانگارد معاصر زبان کردی، برنده ی جایزه ی ادبی"توخولوسکی" سوئد در سال 1988-1987 و اخذ لقب "همشهری" از سوی بزرگترین انجمن مدنی فلورانس است. موضوع پژوهش حاضر «انعکاس اوضاع اجتماعی در اشعار شیرکو بی کس» است. شناساندن بهتر این سراینده ی توانمند به غیرکردزبانان، شناخت بهتر شگردهای ادبی در بیان یکی از موضوعات محوری شعر او (آزادی)، شناخت بهتر سروده های یک شاعر معاصر از اهداف این پژوهش محسوب می شود. جامعه ی آماری بر اساس سروده های ترجمه شده از وی به زبان فارسی و به روش توصیفی است. داده ها به شیوه ی کتابخانه ای گردآوری شده و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد که ترسیم فضای ترس آلود جامعه ی عراق در زمان حکومت بعث، بیان درد و رنج های مردم جامعه و مسائلی این چنینی، به بحث آزادی در سروده های او جلوه ای نوین بخشیده است که تصاویر برساخته ی شاعر را با این مفهوم می توان از مصادیق این امر دانست.

    کلیدواژگان: شعر آوانگارد کردی، شعر معاصر کردی، شیرکو بی کس، اجتماع
  • سعید حسام پور*، ثمین کمالی صفحات 15-42

    پسامدرنیسم [1] یکی از جریان های نوظهور در ادب فارسی است که به ویژه درادبیات داستانی بسیار به آن توجه شده و به تازگی آثار گوناگونی با رویکرد پست مدرنیستی آفریده شده است. یکی از نویسندگانی که بیشتر در داستان های کوتاه خود به گونه ای از این جریان تاثیر پذیرفته، ابوتراب خسروی است. دراین مقاله، کوشیده شده چگونکی کاربرد برخی از مهم ترین شگردهای پست مدرنیستی در دو داستان «تفریق خاک» و «داستان ویران» از مجموعه داستان اخیر این نویسنده تحلیل و با هم مقایسه شود. از این رو، در آغاز، خلاصه ای از دو روایت آمده است، سپس شگردهای به کار رفته در هر یک بررسی شده و سرانجام کارکرد این شگردها در دو داستان با یکدیگر سنجیده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که داستان تفریق خاک با قرار دادن «وجود» به عنوان موضوع محوری، محتوای وجودشناسانه را در مقام عنصر اصلی متون پست مدرن برجسته کرده است؛ درحالی که داستان ویران بیشتر از شگردهای صوری به ویژه اتصال کوتاه بهره برده و در نتیجه توجه خواننده را بیشتر به ماهیت فراداستانی اثر جلب کرده است.

    کلیدواژگان: ابوتراب خسروی، پسامدرنیسم، تفریق خاک، داستان ویران، محتوای وجودشناسانه
  • مهدی حسین پناهی تازه آباد*، امید ورزنده صفحات 43-64

    هدف از انجام این تحقیق بررسی خطاهای نگارشی دانش جویان ایرانی رشته های زبان انگلیسی و زبان عربی از طریق مقایسه ی آنها هم به صورت مجزا و هم با یکدیگر می باشد. اگرچه پیش تر مطالعات زیادی در حوزه ی تحلیل خطاها در ایران انجام گرفته، کم تر به مقایسه ی دو زبان خارجی رایج در ایران یعنی انگلیسی و عربی، پرداخته شده است. برای انجام این تحقیق، برگه های امتحان پایان ترم درس نگارش تعداد 107 دانش جوی رشته ی عربی (56 نفر) و انگلیسی (51 نفر) شاغل به تحصیل در دانشگاه کردستان و دانشگاه فرهنگیان، واقع در شهر سنندج، مورد استفاده قرارگرفت و خطاهای موجود در آنها برای انجام تحلیل توصیفی با استفاده از مجذور خی، با به کاربردن دو جدول مجزا برای انگلیسی و عربی و یک جدول مشترک برای خطاهای مشترک آنها، در سه گروه اصلی برای هر زبان، دسته بندی شدند. نتایج تحلیل، تفاوت های معنی داری را میان خطاهای صورت گرفته توسط دانش جویان انگلیسی و عربی نشان می دهد؛ با این وجود، در مواردی مانند مقایسه ی خطاهای مشترک میان هر دو گروه، به دلیل ضعیف بودن میزان تاثیر، نتایج باید با احتیاط تفیسر گردد.

    کلیدواژگان: دانشجویان زبان انگلیسی، دانشجویان زبان عربی، تحلیل خطا، خطا، اشتباه
  • پروانه رمضانی*، رضا فرصتی جویباری، مهرعلی یزدان پناه صفحات 65-90

    میرزاده‎ عشقی از شعرایی است که بخش بزرگی از ارزش های ادبی او، مرهون نقش‎ آفرینی فضا و عناصر مکتب رمانتیسم است. روحیه انقلابی‎‎گری، بخشی از تاثیر‎‎های این مکتب در سروده‎های اوست.رئالیسم نیز، یکی از بنیادیترین مکاتب هنری است که در اواسط قرن نوزدهم به ‎سرعت گسترش‎ یافت. پرهیز از تخیل و پرداختن به واقعیت های عالم بیرون، از اساسیترین اصول این مکتب بود و شاعرانزیادی از جمله فرخی یزدی را به سوی‎ خود‎کشاند. صراحت بیان، نکوهش و نقد انقلابی جامعه ، نشان از رئالیسم تند فرخی داشت. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی محتوا، با استخراج و بررسی مفاهیم انقلابی‎گری و نقد خشونت ‎آمیز جامعه در اشعار این دو شاعرگرانقدر به این نتیجه می‎رسد که شاعران انقلابی عصر مشروطه تا اندازه‎ای از رسالت فرهنگی خویش که بیداری نرم افکار وایجاد انقلاب روحی و درونی در انسان است غافل‎ شدند. براین اساس، به نظر می رسد همه تلاش این شاعران، در جهت تقویت انقلاب مشروطه در اندک زمانی به‎ خاموشی‎گرایید. این شاعران درگیر حرکات انقلابی توام با خشونت بیرونی جامعه شدند و به آماده‎سازی فرهنگی این تحول توجه‎ نکرده‎اند. واضح‎ است که خشونت بی ‎هنگام وبدون بستر لازم، نه تنها به جامعه خدمتی نمی‎کند، بلکه احتمال اینکه به خشونتی دیگر منتهی گردد بعید به نظر نمی‎رسد. بنابراین چنین جوامعی بیش از آنکه به شاعران انقلابی نیازمند باشند، به شاعران فرهنگساز محتاج می‎باشند.

  • زهرا سلیمانی* صفحات 91-104
    مرگ و پایان زندگی دنیوی یکی از مسائلی است که از دیرباز همواره ذهن بشر را به خود مشغول نموده است و البته در این میان، نویسندگان و شاعران که از روحیه لطیف تری نسبت به دیگران برخوردار بوده اند بیش از سایرین به این موضوع پرداخته اند و در حقیقت یکی از دغدغه های دائمی ذهن و دل آنان کاوش و پردازش مسئله مرگ بوده است. مسئله مرگ ممکن است گاه به صورت موضوعی خوفناک و یا گاهی به صورت محاورات و اندیشه های گوناگون مطرح شود و این می تواند راهی باشد به سوی ایجاد شادی و رستگاری و زندگی متعالی و دوستی های پایدار و زندگی سرشار از ایمان؛ و تمام این ها می تواند تلخی مرگ و غم و اندوه آن را مبدل به شادی و بصیرت سازد. سعدی شیرازی به عنوان یکی از بلند پایه ترین چهره های شعر و نثر فارسی از نظر تجربه زندگی و آشنایی به اخلاق مسلمانی و انسانی و نیز اطلاعات ادبی و اجتماعی، سیاسی و دینی و اعتقادی در ایران و جهان از جایگاه خاصی برخوردار است؛ در این نوشتار سعی شده است تا به اهمیت موضوع مرگ و ابعاد و زوایای آن از دیدگاه بزرگ مرد ادب پارسی، سعدی شیرازی پرداخته شود، شاعری که حتی مرگ را نیز چون پلی برای رسیدن به آموزه های اخلاقی و تعلیمی سخن خویش ساخت.
    کلیدواژگان: مرگ، شعر فارسی، آموزه های اخلاقی، آموزه های دینی، سعدی
  • هادی عباس نژاد خراسانی* صفحات 105-124

    گرایش های صوفیانه در تاریخ عرفانی همواره وجود داشته است. اما ماهیت و نسبت این گرایش ها با ساختار سیاسی و دینی متفاوت بوده است. از زمان پیدایش آیین و مسلک تصوف، برخی از زمامداران و حکام سیاسی به خاطر مقتضیات گوناگون، نسبت به صوفیان اهتمام خاصی داشته و در جلب و رضایت خاطر آنان تلاش می کرده اند. بعضی از فرمانروایان و حکمرانان دوره ایلخانی و تیموری به دلیل داشتن مشرب عرفانی، به مشایخ توجه می کردند و به شکل های متفاوت با صوفیان در ارتباط بوده اند. این بررسی در پی آن است تا به محورهای اصلی ارتباط بین زمامداران و حکام سیاسی دوره ایلخانی و تیموری با صوفیان بپردازد و یا: 1- دلایل حمایت زمامداران و حکام سیاسی دوره ایلخانی و تیموری، از ساختن  خانقاه ها، تامین مایحتاج خانقاه ها و کمک مالی به صوفیان را مورد تحلیل قرار دهد. 2- تاثیرات دعا، کرامات و سماع صوفیان، در ایجاد ارتباط با زمامداران و حکام سیاسی دوره ایلخانی و تیموری را بررسی نماید. 3- اهمیت پند و حاذق بودن صوفیان در برابر حاکمان دوره ایلخانی و تیموری را مشخص کند. 4- عوامل جانبداری حکمرانان دوره ایلخانی و تیموری از صوفیان را  در  سختی، جنگ و جهاد در نقش مشاور، مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: صوفی، حکام، ارتباط، بررسی
  • رحیم کوشش*، زهرا نوری صفحات 125-142
    جریان شعر «سمبولیسم اجتماعی» گسترده ترین و معروف ترین جریان شعر معاصر است که سهم مهمی در تاریخ ادبیات معاصر دارد. نامدارترین شاعران معاصر، پیرو این جریان بودند، اشعار برجسته ای از آنها ماندگار شده که جزو درخشان ترین اشعار شعر معاصر می باشد. بارزترین ویژگی این جریان، پیوند معنادار شعر با اجتماع است به گونه ای که می توان گفت شعر شاعران، انعکاس مسائل جامعه است. یکی از مولفه های شعر اجتماعی که در این جریان بسیار به آن توجه شده، شعر«اعتراض» است. از آنجا که خاصیت شعر اجتماعی اعتراض و انتقاد است و از آنجا که شرایط اجتماعی این دوره نامساعد است، شاعران پیوسته در واکنش به مسائل جامعه معترض هستند. در این مقاله نمونه های شعر اعتراضی در شعر شاعران برجسته ی این جریان ازجمله نیما یوشیج، احمد شاملو، اخوان ثالث، فروغ فرخزاد، حمید مصدق بررسی شده است. نتایج بررسی بیانگر این است که استبداد و نابه سامانی شرایط اجتماعی دلیل اصلی شعر اعتراضی شاعران است. مهم ترین اعتراض ها نیز در مورد فقر، فاصله ی طبقاتی، بی عدالتی و نابرابری ارزش ها، استبداد و استعمار  است.
    کلیدواژگان: جریان سمبولیسم اجتماعی، اعتراض، استبداد، عدالت، فقر
  • آسیه گودرزی نژاد*، امیربانو کریمی، عبدالحسین فرزاد صفحات 143-162

    اصطلاح کانون روایت که اولین بار توسط ژرارژنت روایت شناس فرانسوی به کار گرفته شد، منظری است که نویسنده یا راوی برای نگریستن خود انتخاب می کند، یعنی دنیای داستان را از دریچه ی خود یا دیگران میبیند.گونه ای از روایت که می توان کانون روایت را در آن بررسی کرد ،رمان تاریخی است. این نوع رمان شکلی از روایت داستانی است که تاریخ را بازسازی می کند. این پژوهش به بررسی تحلیلی کانون روایت و ارتباط راوی با کانون سازی در رمان های تاریخی عاشقانه جرجی زیدان ،پرداخته است. دراین پژوهش دانسته شد که جرجی زندان در رمان های تاریخی خود،ازانواع کانون روایت بهره برده است.

    کلیدواژگان: رمان تاریخی، کانون روایت، جرجی زیدان، ژرار ژنت
|
  • Payman Tabari *, Sayyed Ahmad Parsa, Mohammad Ali Gozashti Pages 1-14

    Shirkoo Bikas (1940-2013) is a pioneer Contemporary Kurdish poet and the winner of Swidish literal award of “Tokholoski” in 1987-1988. he also won the title of  “Fello- citizen” from the greatest civil society of Florance. the topic of the study is” the reflection of social issues in the poems of Shirkoo Bikas” the purposes of the study are the introduction of this competent poet to the non-kurdish- speaking people, the better knowledge to the literal techniques in the expression of one of the pivotal issues of his poem(freedom), and a better knowing of the poems of a contemporary poet. Statistic population is descriptive and based on his poems translated to pers   ian. the data have been gathered by the libray method and analyzed by the technique of content analysis. the results show that the depiction of the fearful atmosphere of Iraqi society during the Ba,th government, the expression of the pain and fortures of the society and the issues like this have given a new manifestation to the freedom in his poems, which the images created by the
    poet with this concept is a justification of this issue.

    Keywords: pioneer Kurdish poem, Contemporary Kurdish poet, Shirkoo bikas, society
  • Saeed Hessampour *, Samin Kamali Pages 15-42

    Post-modernism is one of the modern actions in the Persian literature which it is so considered in the narrative literature in a particular way and different works have been created with a post–modernist approach recently. One of the authors who has been affected much more by this action in his short stories is Abootorab khosravi. In this essay, it has been tried to compare and analyze the state of using some of the most important methods of post–modernism in two stories “tafriq-e- khak” and “dastan-e-viran” from this author’s recent collection. For this reason, a brief has been brought from both two narrations at the beginning, then the used methods in each one have been investigated and; consequently, function of these methods has been evaluated with each other. Findings of the study showed that “tafriq-e-khak” story has embossed ontological content as the prominent element of postmodern texts by putting “existence” as the pivotal topic; whereas “dastan-e-viran” has benefited mostly from nominal methods; specially short circuit  and consequently attracted the reader to the meta-fictional basis of the work.

    Keywords: Abutorab Khodsravi, dastan-e-viran, ontological content, Postmodernism, tafriq-e-khak
  • Mehdi Hosseinpanahi Tazeabad *, Omid Varzandeh Pages 43-64

    This study aims to investigate errors made by Iranian EFL (English as a Foreign Language) and AFL (Arabic as a Foreign Language) by comparing them separately and with each other. Previous studies, however, have paid less attention to the area of error analysis, especially in terms of comparing two common foreign languages, that is English and Arabic, in the context of Iran. 107 Iranian university students majoring in Arabic (56) and English (51) were selected from two universities in Sanandaj, Universities of Kurdistan and Farhangian. Their writing compositions for a final writing exam, were utilized for the purpose of this study. Using three separate tables, one for English, one for Arabic, another one for common ones, the errors were classified into three main areas for each language to be descriptively analyzed by the means of Ch-square formula. The results revealed significant differences among the errors made by EFL and AFL learners although, in some cases, such as comparing common ones, the results should be interpreted cautiously due to weak effect size value.

    Keywords: EFL learners, AFL learners, Error analysis, error, mistake
  • Parvane Ramezani *, Reza Jouibari, Mehr Ali Yazdanpanah Pages 65-90

    Mirzade Eshghi is one of poets that a great part of his literary works depends on the role of realism’s elements , so one of the effect of realism on his poem is revolutionist feature. Realism is also one of the most fundemental art school which developed quickly in the middle of nineteenth century Keeping away from fancy and paying attention to realities of life are it’s the most basic elements which absorbed many poets like Farrokhi. Explicitness, blame and revolutionist criticism of society were signs of farrokhi’s acute realism. This analytical – descriptive article , by elicitation and study of revolutionist concepts and rudeness criticism of society by the two great poets in their own poems , is concluded that revolutionist poets in constitution were to some extent neglected from their main Cultural mission , that were soft awareness of minds and creation of inner revolution. It seemed , all these poets’ attempts for constitution reinforcement were in oblivion for a while. These poets get involved in revolutionist movements with social rudeness and didn’t pay attention to cultural transition in society. It is obvious that in opportune rudeness not only serves the society but also leads to other rudeness. Therefore these societies need to cultural poets more than revolutionist poets.

    Keywords: mirzade eshghi, farroki yazdi, romantism, realism, Revolution, Constitution
  • Zahra Soleymani * Pages 91-104
    Death and the end of temporad Life is one of the issues that has, from days of yore, always occupied the mind of the humankind. Since writers and poets possess a more sensitive psyche compared with others, they have paid more attention to this topic. In fact, the  perennial concerns of their mindsand hearts. The issue of death might be brought up sometimes as a horrifying topic or sometimes as a wide range of viwepoints and thoughts. This can lead to the generation of ecstasy, redemption, a transcendental life, permanent friendships and a living inundated with faith. All of these can, as a consequence, turn the bitterness of death and its sorrow into bliss and insight. As one of the most sublime figures of persian poetry and prose, Saadi Shirazi possesses an exalted stature in fran and the world in terms of life experience and familiarity with Islamic and human morality in addition to literay, sicial, political and religious know how. In this articl, an attempt is made to outline the importance of the topic of death and its dimensions from the perspective of Saadi Shirazi, the preeminent figure of persian literature: the poet who made even death a bridge to the moral and didactic tenets of his locution.
    Keywords: Death, Persian literature, moral tenets, religious tenets, Saadi. Thanatopsis
  • Hadi Abbasnejhad Khorasan* Pages 105-124

    Sufi tendency has always existed in the history of mysticism. But the nature and trends of this varied political and religious structure. Since the emergence of religion and revered Sufi figures, some political leaders and rulers because of various circumstances, of particular concern to Sufis and their efforts have attracted and satisfied. Some of the patriarch and Timurid rulers and rulers because of their spiritual disposition, were given to elders and different forms of Sufi been in contact with. Following this review it is up to the main axes of communication between political leaders and rulers of the Timurid period patriarch and pay the Sufis or:1. Reasons for Supporting the patriarch and Timurid rulers and political leaders, from the hospice, the hospice provider and financial assistance to analyze the Sufis. 2. The effect of prayer, miracles and listening to Sofian, to make connections with political leaders and rulers of the Timurid period and to check the patriarch. 3. The importance of expert advice and Sufis against the rulers of the Timurid period and specify the patriarch. 4. Siding rulers of the Timurid period and patriarch of the Sufi in difficulty, war and jihad in the role of consultant, examines.

    Keywords: Sufi, rulers, Communication, search
  • Rahim Kooshesh *, Zahra Nori Pages 125-142
    Current  of  social Smbolism poetry is Known Current in contemporaryLiterature. Known poets were  followed in the Current and had been Known poems. The most striking feature of this Current is a significant relationship with the community lyrics .So that we can say poetry, is a reflection of society's problems. one of the components taken into Current  is protest literature. Because of the nature of social poetry is  protest and criticism And Because of  social conditions is unfavorable,  Poets are protest in responsing  for community issues. In this article studied examples of protest poetry prominent poets including Nima Youshij flow, Ahmad shamloo, Akhavan, Forough farrokhzad, Hamid Mossadegh. The results show : tyranny and  unstable social conditions is the main reason for the protest literature.  The most important protest  is about about poverty gap, injustice and inequality values, despotism and colonialism.
    Keywords: symbolism the social, protest, tyranny, justice, poverty
  • Asiye Goudarzi Nezhad *, Amirbano Karimi, Abdolhosaain Farzad Pages 143-162

    The term “focus of narration” that was used for the first time by Gerard Genette; The French Narratologists is a view that a writer or a narrator selects to concern it. It means that the considers the story from his or other point of view. A kind of narration that evaluates the focus of narration is called historical novel. This kind of novel reconstructs the history. This study analyses the focus of narration and the relation of narrator with the focalization in historical and romantic novels of Gorgi Zeydan. The result of this study indicated that he made use of different kinds of focus of narration in his historical novels.

    Keywords: historical novel, focus of narration, Gorgi zeydan, Gerard Genette