فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 22 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جابر علی زاده، جمال محمدی* صفحات 7-35
    هدف اصلی تحقیق بررسی میزان رضایت ساکنین از وضعیت موجود محلات شش گانه شهر اردبیل و ارایه راهکارهای رسیدن به محله مطلوب متناسب با هویت و فرهنگ ساکنین در شهرهای ایرانی (بویژه شهر اردبیل) است، از این رو روش تحقیق در مطالعه پیش رو بر اساس هدف، «کاربردی» و بر اساس روش مطالعه آن، «توصیفی» و نحوه گردآوری داده ها، «پیمایشی و میدانی» است که خروجی آن می تواند کاربردی باشد. حجم نمونه مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران و با ضریب اطمینان 95 درصد و همچنین با در نظر گرفتن فرضیه حداکثر ناهمگنی (5/0p=q=) 380 نفر برآورد گردیده است. ابتدا به منظور مقایسه محلات نسبت به همدیگر در زمینه ابعاد مختلف پژوهش از روش تشابه به گزینه ایده آل فازی استفاده شد و در نهایت برای ترکیب نتایج و نشان-دادن یک دید کلی از وضعیت محلات در تمامی ابعاد از روش لکسیکوگراف ترتیبی استفاده گردید که بدین منظور برای وزن دادن به ابعاد پژوهش، از روش سلسله مراتب فازی استفاده شده است. برای ارایه آمار توصیفی پژوهش نیز از نرم افزار SPSS بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نقش الگوهای اسلامی در شهرسازی مدرن شهر اردبیل را ضعیف برآورد کرده که برای تحقق شهرسازی منسجم با ساختار محله ای و بومی سازی الگوهای مدرن شهرسازی مطابق با اصول اسلامی متکی بر برخی اصول است که اساسی ترین آن شکل گیری شهر از پایین به گونه ای طبیعی است (و نه از بالا به شکل مصنوعی) تا شهروندان بتوانند هویت خود را در شهرشان باز یابند و نیازهای خود را با ارگان های دولتی مرتبط مطرح و برطرف سازند.
    کلیدواژگان: محله، محله مطلوب، تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره، شهر ایرانی- اسلامی، شهر اردبیل
  • سمیرا بلوری، علیرضا وفایی نژاد*، علی اصغر آل شیخ، حسین آقامحمدی صفحات 37-60
    آنالیز مکانیابی و تخصیص یکی از مهمترین آنالیزهای شبکه و در زمره آنالیزهای بسیار کاربردی در GIS می باشد. این آنالیز مدلهای مختلفی را شامل می شود که هر یک برای حل مسائل مختلفی کاربرد دارند. اخیرا یک مدل جدید به نام VAOMP (مدل میانه تخصیص برداری ترتیبی) توسعه داده شده است که می تواند بسیاری از مسائل مختلف را حل کند. با توجه به اینکه مسائل مکانیابی و تخصیص در زمره مسائل بسیار سخت هستند حل آنها به روش های دقیق تقریبا ناممکن است. بنابراین تحقیق حاضر جهت حل مسئله تخصیص مناسب جمعیت به ایستگاه های آتش نشانی موجود که از جمله تسهیلات اضطراری هستند و بررسی تخصیص بهینه آنها از اهمیت زیادی برخوردار است، از مدل VAOMP و الگوریتم ژنتیک و تبرید با سه هدف کمینه کردن زمان رسیدن خودروهای آتش-نشانی به محل تقاضاها، کمینه کردن فاصله و بیشینه کردن پوشش هر ایستگاه در شعاع 5 دقیقه، در منطقه 21 و 22 شهر تهران استفاده می کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که الگوریتم ژنتیک در زمان کوتاهتر، جوابهای با کیفیت تری را تولید می کند ضمن اینکه تعداد 10 ایستگاه موجود در منطقه 21 و 22 تهران جهت سرویسدهی به کل تقاضاهای موجود در منطقه کافی نیست و تعداد 55240 نفر بدون خدمات خواهند ماند و حداقل باید 13 ایستگاه در منطقه ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: مکانیابی و تخصیص، ایستگاه آتش نشانی، VAOMP، GIS، الگوریتم ژنتیک و تبرید
  • محمد پورترکارونی، محمود شارع پور* صفحات 61-79

    از سال 2008 نیمی از جمعیت دنیا در مناطق شهری زندگی می کنند. یکی از جنبه های مهم این تغییرات، افزایش جمعیت فقیر شهری است که بخش زیادی آنها در کشورهای درحال توسعه ساکن هستند. با گسترش این پدیده ما با فرایند "شهری شدن فقر" روبرو هستیم. این امر خود باعث افزایش دغدغه محققان اجتماعی شده است که نتیجه آن تولید دانش فقر شهری است. در طول 40 سال گذشته در ایران نیز تلاش های مستمری برای شناخت علل، فرایند، پیامدها و اندازه گیری فقر شهری صورت گرفته است. در این پژوهش با روش فراتحلیل و مرور نظام مند به بررسی آثار فقر شهری محققان ایرانی پرداخته شد. یافته ها نشان داد که بیشترین تحقیقات در حوزه فقر شهری مربوط به رشته اقتصاد است. از منظر روش شناسی، پارادایم کمی پارادایم غالب است و فقر شهری در ایران بیشتر از، دریچه آمار و اعداد، نقشه و جدول بررسی شده است و چندان جایی برای صداها، روایت ها، تجارب زیسته و بازنمایی فرایند فقر توسط فقرای شهری وجود ندارد. همچنین نتایج دیگر نشان داد استان هایی که نرخ فقر شهری بالایی دارند تحقیقات بسیار کمتری در این حوزه دارند. و نیز تحقیقات فقر شهری در ایران از چشم اندازهای بستری/ ساختاری به این موضوع نگریسته اند و چندان رویکردهای عاملیت/ مقاومت و کنش/ صدا در این تحقیقات جایی ندارند و یافته مهم دیگر، کمبود تحقیقات فقر پژوهی در میان کودکان، زنان، معلولین و گروه های قومی کاملا مشهود است.

    کلیدواژگان: فقر شهری، فراتحلیل، هژمونی اقتصاد، پارادایم کمی
  • سعید ملکی، سعید امان پور، علی شجاعیان، سیده معصومه رضوی* صفحات 81-111

    مخاطره ای که شهرها را تهدید می نماید خطر وقوع زلزله است.شهر ایذه هم در معرض خطرات ناشی از وقوع زلزله است،کاهش آسیب و مدیریت بحران و درنهایت تاب آور نمودن شهر در برابر مخاطرات لازم و ضروری است؛هدف پژوهش بررسی و سنجش میزان تاب آوری در ابعاد کالبدی و اجتماعی شهر ایذه در برابر زلزله می باشد. پژوهش حاضر ازنظر ماهیت، نظری - کاربردی و ازلحاظ روش مطالعه، توصیفی - تحلیلی است. برای دستیابی به نتایج تحقیق علاوه بر روش کتابخانه ای و استفاده از آمار و اسناد از روش میدانی مبتنی بر پرسش نامه استفاده شده است. تعیین حجم نمونه آماری آن با استفاده از روش کوکران بوده و روش نمونه گیری با استفاده از روش تصادفی ساده بدون جایگزینی انجام شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها در این پژوهش از مدل تحلیل سلسله مراتب فازی (AHPFUZZY)، GIS، SPSS و مدل تصمیم گیری Promethee استفاده شد. برای سنجش بعد کالبدی از 8 شاخص استفاده گردید. نتایج بعد کالبدی نشان داد که وضعیت شهر ایذه در برابر وقوع احتمالی زلزله پایین می باشد. نتایج اجتماعی نشان داده که ناحیه مرکزی با مقدار 667/0 و ناحیه غربی با 500/0 به ترتیب در جایگاه اول و دوم، نواحی شمالی و نورآباد با مقدار جریان خالص 333/0- در جایگاه سوم و ناحیه شرقی با مقدار خالص 500/0- در جایگاه آخر قرار گرفته است؛ بنابراین می توان گفت بین نواحی شهر ایذه از لحاظ تاب آوری اجتماعی تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ابعاد کالبدی - اجتماعی، زلزله، شهر ایذه
  • مهدی زنگنه*، طیبه بنی اسد، عاطفه خاوری صفحات 113-129

    پایداری اجتماعی یکی از ارکان اساسی در توسعه پایدار و به عنوان یکی از کلیدی ترین ابزار در برنامه ریزی و سیاستگذاری شهری می باشد و عدم توجه به آن، برنامه ها و پروژه های گوناگون توسعه را با مخاطره مواجه می سازد و خسارات جبران ناپذیری را برای محله ها و همچنین ساکنین آنها برجای می-گذارد. با توجه به اهمیت بعد اجتماعی پایداری پژوهش حاضر با هدف بررسی پایداری اجتماعی در شهرک مهرگان مشهد انجام می گردد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش پیمایشی بوده که در این روش از پرسشنامه استفاده شده که روایی آن با آزمون آلفای کرونباخ، 79/0 مورد تایید قرار گرفته است. جامعه آماری شامل ساکنان شهرک مهرگان (16745 نفر) بوده و تعداد حجم نمونه 375 نمونه تعیین شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون فریدمن و تی هتلینگ استفاده شده و جهت نمایش مدل مفهومی از تحلیل مسیر استفاده شده است. بر اساس یافته های حاصل از آزمون فریدمن، تی هتلینگ و تحلیل مسیر به ترتیب شاخص های سرمایه اجتماعی، رضایت از مسکن، عدالت فضایی بیشترین تاثیر و در اولویت بعدی حس تعلق، مشارکت اجتماعی و هویت در پایداری اجتماعی شهرک مهرگان تاثیر کمتری را داشته اند. همچنین نتایج دو آزمون فریدمن، تی هتلینگ نشان می دهد که؛ سه شاخص حس تعلق، مشارکت اجتماعی و هویت پایین تر از میانگین و سه شاخص سرمایه اجتماعی، رضایت از مسکن و عدالت فضایی بالاتر از میانگین می باشند. در مجموع پایداری اجتماعی در محدوده مورد مطالعه در وضعیت مطلوبی نمی باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، شهرک های جدید
  • احمد شاهیوندی*، مسعود قاسمی، نیلوفر راست قلم صفحات 131-153
    با روند افزایش جمعیت شهری، آمادگی مدیریت شهری در برخورد با سوانح طبیعی و افزایش تاب آوری بالاخص در حوزه مسکن به عنوان یکی از مهم ترین حوزه های تاب آوری در آینده از اهمیت بسیاری برخوردار است. این پژوهش به دنبال شناسایی تاثیرگذارترین شاخص ها و محتمل ترین سناریوها در حوزه تاب آوری مسکن در آینده شهرها است. روش پژوهش از نظر هدف، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات از طریق اسناد کتابخانه ای و بازبینی متون مدون است. بدین صورت که شاخص های تاثیرگذار در حوزه آینده نگاری تاب آوری مسکن شناسایی شده و در گام نخست با نرم افزار میک مک و استفاده از تکنیک دلفی (تکمیل پرسش نامه توسط 40 نفر از متخصصین حوزه تاب آوری و آینده پژوهی)، تحلیل شده است. نتایج حاکی از آن است که شاخص های «قیمت زمین»، «مالکیت»، «ارتفاع» و «پراکنش کاربری ها» بیشترین تاثیر را در آینده تاب آوری مسکن در منطقه 8 شهرداری اصفهان خواهند داشت. این عوامل به عنوان عوامل پایه اصلی در سناریونگاری وارد نرم افزار سناریوویزارد شده و روند تغییرات هر یک از این 4 شاخص تاثیرگذار در حوزه آینده نگاری تاب آوری مسکن بر یکدیگر مورد ارزیابی قرار گرفته و با استفاده از ماتریس تحلیل اثرات متقاطع، 7 سناریوی محتمل در این حوزه شناسایی شده است. بدین صورت در محتمل ترین سناریو برای آینده، شاخص قیمت زمین و میزان مالکیت خصوصی و همچنین ارتفاع ساختمان ها افزایش و پراکنش کاربری ها بدون تغییر خواهد بود که این تغییرات به جز در شاخص ارتفاع ساختمان، دارای مطلوبیت نسبی در افزایش تاب آوری است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، تاب آوری، تاب آوری مسکن، منطقه 8 اصفهان
  • علیرضا صادقی*، سهند لطفی، امید باقرزاده صفحات 155-176

    همبستگی اجتماعی به عنوان کاتالیزوری برای توسعه اجتماعی عمل می کند و نشان دهنده ارزش ها، اهداف و انتظارات مشترک بین شهروندان است که بر نگرش شهروندان نسبت به یک دیگر تاثیر می گذارد و باعث کاهش اثرات اجتماعی منفی مانند درگیری و خشونت می شود. از سویی به نظر می رسد برخی بافت‎های تاریخی، به دلیل دارا بودن معضلات خاص، از گستره حیات شهری خارج و به بخش‎های ناکارآمد شهرها تبدیل شده اند، به گونه ای که موضوع خطر کاهش همبستگی‎های اجتماعی و اخلاقی را به یک نقطه تهدیدکننده برای سلامت و توسعه پایدار در شهرها تبدیل نموده است. از این رو هدف این پژوهش، تبیین ابعاد موثر بر ارتقای همبستگی اجتماعی در محله بهبهانی بوشهر به عنوان یک بافت تاریخی ناکارآمد است. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و پیمایشی بود. از پرسش نامه به عنوان ابزار جمع آوری داده ها، از نرم افزارهای اس پی اس اس و ایموس به عنوان ابزار تحلیل و ارزیابی داده ها و از مدل ساختاری تحلیل عامل تاییدی، به عنوان روش تحلیل داده ها بهره گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه ساکنین 15 سال به بالای محله ی بهبهانی بوشهر بودند. حجم نمونه تحقیق 298 نفری از طریق فرمول کوکران محاسبه و انتخاب گردید. نمونه گیری به شیوه تصادفی انجام شد. مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه این تحقیق 92/0 بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد ابعاد منافع مشترک با همبستگی 0٫88، رضایت اجتماعی با همبستگی 0٫86، نظم و کنترل اجتماعی با همبستگی 0٫86، روابط اجتماعی با همبستگی 0٫79 و هویت اجتماعی با همبستگی 0٫77، بر میزان همبستگی اجتماعی در بافت های تاریخی ناکارآمد تاثیرگذارند

    کلیدواژگان: همبستگی اجتماعی، بافت های تاریخی ناکارآمد، محله بهبهانی بوشهر
  • صفحه 178
|
  • Jaber Alizadeh, Jamal Mohammadi * Pages 7-35
    In the new urban and community management system, the neighborhoods’ residents did not have much influence on the affairs of the neighborhoods, and this quickly created a sense of lack of identity, indifference, disinclination, finally, unwillingness in them. The present study attempts to study the urban managers’ productions by modeling the Islamic and religious society and based on the final consumers’ (residents) viewpoints. In addition, the study is to develop appropriate strategies for reaching the desired neighborhood in the Iranian-Islamic city. The research method is "applied" based on the purpose of the study, “descriptive” based on the research method, and "survey and field research" based on how the data are collected. The sample size is calculated using the Cochran formula and with regard to the maximum heterogeneity hypothesis as 380 participants. The present study was done in the primary and traditional six districts of Ardabil City. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire prepared (Research dimensions include i.e. physical, cultural and social, economic and environmental dimensions with more than 100 questions) by basing the theoretical foundation and library studies. The SPSS software program was employed for statistical analyzes and To compare the desired urban neighborhoods of fuzzy multi-criteria decision-making was used.Based on field studies and surveys, the neighborhoods of Ardabil (especially in the studied areas) are distant from their ideal situation in an Iranian-Islamic city, and in different dimensions there are some deficiencies that can be observed and enforced Some strategies and principles are achievable.
    Keywords: neighborhood, Desirable Neighborhood, Fuzzy Multi Criteria Decision-Making Techniques, Iranian-Islamic City, Ardabil City
  • Samira Bolouri, Alireza Vafaeinejad *, Ali Asghar Alesheikh, Hossein Aghamohammadi Pages 37-60
    Location and allocation analysis is one of the most important network and useful analyzes in GIS. This analysis involves various models that, each model is used to solve various problems. Recently, a new model called VAOMP (Vector Assignment Ordered Median Problem) has been developed that, it can solve many different problems. Given that, the location and allocation problems are very difficult, it is almost impossible to solve them in exact methods. Therefore, the present research intends to solve the proper allocation problem of the population to existing fire stations, which are the emergency facilities, and their optimal allocation have a great importance. The VAOMP model and the Genetic and Simulated Annealing algorithms with three goals such as minimizing the arrival time of the fire trucks to the location of demands, minimizing distance and maximizing the coverage of each station in a radius of 5 minutes, solved the problem. The results of this research showed that the Genetic algorithm produces more qualitative solutions in shorter time, while 10 stations in the 21st and 22nd districts of Tehran are not sufficient to serve the total demands in the study area and 55240 people without services will remain and at least, 13 stations in the region should be created.
    Keywords: location, allocation, fire station, VAOMP, GIS, Genetic, Simulated Annealing algorithm
  • Mohammad Pour Tarkarooni, Mahmoud Sharepour * Pages 61-79

    Since 2008 a half of the world population has lived in urban areas. One of the most important aspects of this change is the increase of urban poor population, particularly in developing countries. With the expansion of this phenomenon, we face the process of ' urbanization of poverty'. To understand the factors, process, and outcomes of urban poverty, much research has been conducted in Iran in the last forty years. In the present paper, we attempted to examine the Iranian researchers ' studies on the topic of urban poverty, using the meta-analysis and systematic review. The research results demonstrated that much of the research in the poverty field is done in economics. From the methodology point of view, in Iran quantitative paradigm is the dominant paradigm and urban poverty has been examined from the angle of statistics, number, map, and table as well. Therefore, no one has focused on the voices, narratives, life experiences, and the representations of the process of urban poverty by the poor. Furthermore, the results revealed that the poorer the provinces are, the less research has been done in those areas. In addition, the studies on poverty in Iran have examined this phenomenon from the angle of the structure and not from the angles of agent and action. It is also important to note that the lack of research on poverty amongst children, women, disabled people, and ethnic groups is obvious.

    Keywords: Urban Poverty, Meta-Analysis, economic hegemony, quantitative paradigm
  • Saeed Maleki, Saeed Amanpour, Ali Shojaeeyan, Masomeh Razavii * Pages 81-111

    The danger that threatens the cities is the risk of an earthquake. The city of Izeh is also at the risk of earthquake hazards, reducing damage and managing the crisis, and eventually exposing the city to the necessary and necessary risks; Measure the resiliency rate in the physical and social dimensions of Izeh city against earthquakes. The present study is descriptive-analytic in terms of its nature, theoretical-practical and, as far as the study method is concerned. In order to achieve the results, a questionnaire-based field method has been used in addition to the library method and the use of statistics and documents. The sample size was determined using Cochran method and the sampling method was carried out using simple random sampling without substitution. To analyze the data, Fuzzy Hierarchy Analysis (AHPFUZZY), GIS, SPSS and Promethee Decision Model were used in this study. To measure physical dimension, 8 indicators were used. Physical results showed that the situation in Izeh city is low against possible earthquake occurrence. Social results showed that the central region with a value of 0.667 and western region with 0.50 in the first and second places, northern and northern areas with a net flow of 0.333 in the third place and in the eastern region with a net value of 500 / 0 is in the last position; therefore, it can be said that there is a difference between the areas of Izeh city in terms of social resilience.

    Keywords: Resilience, Physical-social dimensions, Earthquake, Izeh city
  • MEHDI Zanganeh *, Tayyebeh Baniasad, Atefe Khavari Pages 113-129

    Social sustainability is one of the main pillars of sustainable development and one of the key tools in urban planning and policy making. Lack of attention to social sustainability, endangers various development programs and projects, as well as causing irreparable damage to neighborhoods and their inhabitants. Due to the importance of social dimension of sustainability, the present study aimed to investigate social sustainability in Mehregan Town of Mashhad. This study was applied in term of its purpose and it’s based on the survey method. In this method a questionnaire was used which its validity was confirmed by Cronbach's alpha test (0.79). The statistical population consisted of inhabitants of Mehregan Town (16745) and the sample size was determined 375. Friedman test and T-Hoteling test were used for data analysis and path analysis was used to represent the conceptual model. Respectively, social capital, housing satisfaction and spatial equality had the most effect and in the next priority sense of belonging, social participation and identity had less effect on social sustainability of Mehregan Town, according to the results of Friedman test, t-hoteling and path analysis. Also the results of Friedman and T-Hotelling tests show that three indices of sense of belonging, social participation and identity are lower than the mean and three indices of social capital, housing satisfaction and spatial equality are higher than the mean. In general, social sustainability is not desirable in the area of study.

    Keywords: sustainable development, social stability, the new Towns
  • Ahmad Shahivandi *, Masoud Ghasemi, Niloofar Rastghalam Pages 131-153
    By the increasing urban population, the readiness of urban management in dealing with natural disasters and increasing resilience in the housing as one of the most important areas of resilience in the future is very important. This research seeks to identify the most influential indicators and the most likely scenarios in the area of housing resilience in the future of cities. The research method is a descriptive-analytical purpose, and a method for collecting information, reviewing library documents and reviewing the texts. In this way, effective indicators have been identified in the field of housing resonance forecasting. In the first step, the MicMac software has been analyzed using the Delphi technique (completing questionnaire by 40 experts in the field of resilience and perspectives). The results indicate that the indexes of "price of land", "ownership", "height" and "spectrum prices" will have the greatest impact in the future of housing resilience in the 8th district of Isfahan. These factors have been introduced into the scenario as the main factors in the ScenarioWizard software and the changes in each of these four effective indicators in the field of housing on each other have been evaluated. Using the Cross Impact Analysis matrix, seven possible scenarios in this area has been identified. Thus, in the most probable scenario for the future, the index of "prices" and "private ownership" as well as the "height of buildings" will increase and the "squares" will remain unchanged, which, apart from the "building height", has a relative utility in increasing resilience.
    Keywords: Future Studies, Resilience, Housing Resilience, 8th Zone of Isfahan
  • Ali Reza Sadeghi *, Sahand Lotfi, Omid Bagherzadeh Pages 155-176

    Over the past few decades, social solidarity has been highlighted in many urban policy programs. Social solidarity reflects the values, goals and common expectations between citizens. It also seems that some historic areas have become distressed parts of the city, in such a way that the risk of reducing social and moral solidarity has become a threat to health and sustainable development in the cities. Therefore, the purpose of this study is to recognize the effective dimensions of promoting social solidarity in Behbahani neighborhood of Bushehr as a distressed historical area. The research method of this study was descriptive - analytical and survey. The questionnaire was used as a data collection tool, SPSS and AMOS software as a tool for data analysis and evaluation, and the structural model of confirmatory factor analysis, was used as a data analysis method. The statistical population of this study was all over 15-year-old residents of Behbahani neighborhood of Bushehr. The sample size of the study, 298 people, was calculated and selected through the Cochran formula. The sample size of the study was 298 people who were calculated and selected by the Cochran formula. The Cronbach's alpha value of the questionnaire was 0.92. The results of this research showed that the common interests with correlation of 0.88, social satisfaction with correlation of 0.86, social order and control with correlation of 0.86, social relations with correlation of 0.79 and social identity with correlation of 0.77 affects the level of social solidarity in distressed historical areas

    Keywords: Social Solidarity, Distressed Historic Areas, Behbahāni Neighborhood of Būshehr