فهرست مطالب

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راضیه امینی*، صدیقه حاتمی، علی محمدیان صفحات 9-26
    قصاص یا عدم قصاص قاتل نابینا یکی از مباحث چالش برانگیز فقه امامیه است. مشهور متقدمان بر این باورند که فرد نابینا اگر عمدا کسی را به قتل برساند قصاص نمی شود؛ در مقابل مشهور متاخران این دیدگاه را برنتابیده و فرد نابینا را به مانند فرد بینا مستوجب اجرای قصاص دانسته اند. عمده علت اختلاف موجود در مساله، وجود روایاتی است که ظاهر آنها تخصیص عمومات و اطلاقات ادله اجرای قصاص است. روایات مزبور محور تضارب آرای فقیهان و نقض و ابرام های متعدد گشته است. جستار حاضر می کوشد با روش توصیفی و تحلیلی و متکی به روش کتابخانه ای، به بررسی مستندات این دو گروه از فقها پرداخته و با استظهاری متفاوت از روایات وارد در مساله، تحلیلی مناسب راجع به حکم فقهی و حقوقی قاتل نابینا ارائه دهد.
    کلیدواژگان: قتل عمد، قاتل اعمی، اراده جنایت، قصاص جانی
  • مرتضی چیت سازیان*، مژگان نوع پرور صفحات 27-80

    یکی از انواع ابزارهای مشتقه، قراردادهای آتی (موجل) است که در تجارت و دادوستد و به خصوص در بازار بورس اوراق بهادار به عنوان ابزاری برای پوشش ریسک ناشی از نوسانات قیمت به کار می رود. قراردادهای آتی شباهت زیادی به معاملات سلف دارد و تنها وجه تمایز آن از معاملات سلف آن است که در قراردادهای آتی، ثمن نیز مانند مبیع موجل می باشد. در قراردادهای آتی یکی از طرفین متعهد می شود دارایی موضوع قرارداد، یعنی دارایی پایه را که می تواند کالا، ارز، اوراق بهادار، و یا شاخص سهام باشد، در تاریخ معینی در آینده تحویل دهد و قیمت آن را دریافت کند و طرف مقابل هم متعهد می شود دارایی پایه را با همان مشخصات، تحویل گرفته و بهای مشخص شده را بپردازد. برای الزام طرفین به انجام تعهداتشان، اتاق پایاپای بورس مبلغی را به عنوان وجه تضمین از آنها می گیرد و باید متناسب با تغییرات قیمت، آن را تعدیل کنند. وجه تمایز این قراردادها با پیمان آتی، استاندارد بودن آنهاست که کیفیت و کمیت کالاها مشخص می گردد. علماء و دانشمندان حوزه و دانشگاه قراردادهای آتی را در قالب قراردادهای معین در فقه مانند بیع کالی به کالی، استصناع، عربون، صلح و مانند آن مورد بررسی قرارداده اند لکن این قرارداد ذیل هیچ یک از انواع قراردادهای معین قرار نمی گیرد و باید آن را عقدی مستقل به شمار آورد. هم چنین عده ای نیز این قراردادها را قمار دانسته اند یا این که حکم به ربوی بودن این قراردادها کرده اند و آن را نامشروع و باطل شمرده اند ولیکن طبق ادله و مستندات عقلی و نقلی در قرارداد آتی قمار و ربا راه نداشته و شبهه نامشروع بودن آن وارد نمی باشد و به استناد آیه (احل الله البیع) این نیز در زمره معاملات صحیح و مشروع قرار می گیرد. قرارداد آتی با استناد به آیه (اوفوا بالعقود) جزء عقود لازم می باشد و از دیگر ویژگی های آن تشریفاتی، عهدی و معوض بودن آن است.

    کلیدواژگان: قراردادهای آتی (موجل)، بورس اوراق بهادار، ابزارهای مشتقه، ریسک
  • سارا حاجی زاده*، علیرضا مشهدی زاده صفحات 81-96

    دلالت سیاقی دلالتی است که از سیاق کلام فهمیده می شود و لازمه کلام است ولی مستقیما در کلام گوینده بیان نمی شود. اقسام دلالت سیاقی عبارتند از: دلالت اشاره، دلالت ایماء یا تنبیه و دلالت اقتضاء. در خصوص جایگاه این دلالت که مفهوم یا منطوق است و یا خود شق سومی از دلالت است سه دیدگاه در بین اصولیون وجود دارد. عده ای این دلالت را مفهوم می دانند، گروهی آن را منطوق غیر صریح نامیده اند و برخی از اصولیون نیز می گویند که این نوع دلالت درکنار دلالت مفهومی و دلالت منطوقی نوع سومی از دلالت می باشد.

    کلیدواژگان: دلالت، دلالت سیاقی، مفهوم، منطوق غیر صریح
  • کامران خانی، ناصر مریوانی* صفحات 97-128

    شریعت اسلام رضایت را اساس انعقاد عقود بدون تعیین لفظی معین یا شکلی مشخص قرار داده است و از طرفی در شریعت اسلام عقد معامله با هر چیزی که بر آن دلالت کند از جمله گفتار، عمل، کتابت یا اشاره منعقد می گردد. عقد و قرارداد از طریق اینترنت در اصل عقد بین دو شخص است که از لحاظ زمان حاضر و از لحاظ مکان غایب هستند. تجارت الکترونیکی، توافق بین دو شخص است که از طریق شبکه ای بین المللی (اینترنت) در مقابل ایجاب فروشنده، از طرف خریدار از راه دور قبول صادر می شود و این نیز از طریق وسایل سمعی و بصری صورت می گیرد. که در آن فروشنده خود را ملزم می نماید که جنس یا مالی را در مقابل دریافت پول نقد از طریق اینترنت در ملکیت مشتری در آورد. عقدی که به وسیله کتابت و نامه نگاری صورت می گیرد، عقد بین دو شخص غایب می باشد که عقد الکترونیکی نیز به این نوع ملحق شده است. اجرای عقد از طریق اینترنت و با گفت وگوی صوتی تصویری به عقد بین دو شخص حاضر شباهت دارد لذا بر آن قیاس می شود و از نظر زمان به عنوان عقد بین دو شخص حاضر معتبر شمرده شده است. از طرفی دیگر ایجاب و قبول باید به شیوه ای باشد: که قبول بعد از ایجاب و بدون فاصله بیاید، و مطابق ایجاب باشد، ایجاب هم تا زمان صدور قبول باقی مانده باشد، و هر یک از طرفین عقد گفته دیگری را بشنود و فوریت در قبول شرط نمی باشد.

    کلیدواژگان: عقود الکترونی، ایجاب و قبول، حقوق تجارت الکترونیک
  • وهاب دانش پژوه* صفحات 129-156

    جرم انگاری، فرایندی است که به موجب آن، قانون گذار با درنظر گرفتن هنجارها و ارزش های اساسی جامعه و با تکیه بر مبانی خود، رفتارهایی را ممنوع نموده و برای آنها ضمانت اجرای کیفری تعیین می کند. قرآن کریم نیز احکامی را برای اداره فرد و جامعه و حفظ ارزش های انسانی، ترسیم کرده و رفتارهای مضر به مصالح اساسی را جرم اعلام نموده است. جرم انگاری قرآن در راستای حمایت از ارزش های انسانی و مصالح اساسی جامعه، قابل ارزیابی است که از مطابقت آن با عقلانیت و همسویی با حقوق بشر حکایت دارد.

    کلیدواژگان: جرم، عقلانیت، حقوق جزا، اعلامیه حقوق بشر
  • غلامعلی سیفی زیناب*، ریما امیراقدم صفحات 157-191

    امنیت قضایی و اقتصادی از لوازم یک نظام حقوقی کارآمد محسوب می شوند اصل امنیت حقوقی به عنوان اصلی پویا که ایستایی نظام حقوقی را از میان می برد مطرح می شود و از پیشینه ای طولانی برخوردار است. فقه اسلامی به عنوان ریشه نیرومند حقوق موضوعه ما در موارد بسیاری به مصادیق این اصل اشاره دارد. مرحله اصلی در نظام قضایی کشور، انجام گرفتن فعالیتی است که آن را قضاوت می نامیم. رویه قضایی به واسطه عوامل مهمی چون استقلال قاضی، قضاوت عادلانه، احترام به حقوق مکتسبه، درک مشترک از قانون، عملکرد بدون تبعیض نقش بسیار مهمی در تحقق امنیت قضایی دارد. در تحقق امنیت اقتصادی زمانی که تفسیر ارائه شده از قانون منطبق با واقعیات اقتصادی، اجتماعی و... نباشد، با توجه به طولانی بودن روند تغییر و اصلاح قانون، رویه قضایی می تواند با ارائه یک تفسیر منطبق با واقعیات آن مقطع زمانی هدف قواعد حقوقی را در راه رسیدن به «کارآیی» برآورده سازد، بنابراین نقش بسزایی در تحقق آن دارد. در این مقاله سعی شده است مفاهیم امنیت قضایی و اقتصادی و سپس نقش رویه قضایی در تحقق آنها در دو به صورت تطبیقی بین دو نظام حقوقی ایران و مصر مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رویه قضایی، امنیت قضایی، امنیت اقتصادی، حقوق ایران، حقوق مصر
  • علیرضا مشهدی زاده* صفحات 193-215

    در سال های اخیر ابزارهای مالی متنوعی طراحی و در بازارهای نفت عرضه گردیده است. هدف از طراحی آنها بهبود مدیریت ریسک پر تفوی و هم چنین افزایش کارایی بازار سرمایه است. جهت هر چه کاراتر شدن بورس نیز، نیاز به عرضه اوراق بهادار متنوع با ریسک و بازده متفاوت می باشد، عرضه اوراق اختیار و آتی معامله، کمک بزرگی به کارتر شدن این بازار مهم مالی خواهد نمود ولی، باید به این یک سوال پاسخ داده شود که به این ابزارهای مالی مشتقات گفته می شود. این که آیا معاملات این گونه اوراق با شرع مقدس اسلام تعارض ندارد یا خیر موضوع این مقاله می باشد. در مقاله حاضر، ابتدا ماهیت و مکانیسم معاملات قراردادهای آتی تشریح گردیده و سپس اشکالات فقهی آن مورد برسی قرار می گیرد. از نتایج این تحقق پاسخ به شبهات وارد بر این معاملات نظیر کالی به کالی بودن و غرری بودن می باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد آتی، نفت خام، اوراق مشتقه، بورس انرژی
|
  • Raziyeh Amini *, Sediqeh Hatami, Ali Mohamadiyan Pages 9-26
    Nemesis or lack of nemesis of blind is one of controversial issues in Islamic jurisprudence. Some jurisconsults believe that blind against intentional killing, is not and cited reasons for this idea, in this research, we try to offer proper analysis about jurisprudence and right verdict blind by checking documents of these groups of jurisconsults. One of the results of this discussion is this fact that referred reason of adverse is two narrations that have many problems. This includes presence of and lack of obstacle, scoff in narrations document, thematic conflict of two narrations, proving two syntactic readings that leads to different meaning reading. According to authors, also these narrations cannot prove acclaim of these jurisconsults, because these narrations are without acclaim and in spite of presence of generalities and signifiers on killing sanctity and proving nemesis in intentional supposition, jurisconsult doesn’t need to these two narrations. For rights, about this, explicitly these are no assertion. It seems that ruler satisfied with same generalities and absolutes of nemesis in intentional killing and doesn’t know blindness solely as criminal responsibility and justifying crime, and by considering practices appearances, conceives anybody as responsible of his intentional consequences and results.
    Keywords: intentional killing, blind killer, will to crime, life nemesis
  • Morteza Chitsazian *, Mozhgan Noparvar Pages 27-80

    Futures contracts are one of the types of derivatives provided in Commerce and trade, and especially in the stock market utilize as a means to cover the risks arising from fluctuations of the price. Futures contract has a lot of similarities to sale predecessor and the only way to differentiate it from sale predecessor is in futures contracts price is delayed like sale. In Futures contracts one of the parties is committed to give the asset defined–namely the underlying asset that can be commodity, currency, securities or index futures-in a specific date in future and get the price, and the opposite side is also committed to get the underlying asset with the same characteristics and  pay the price of being recognized. For the obligation of parties to perform obligations undertaken, the clearing house offer parties a margin, which shall be commensurate with the price changes, it will dampen. Distinguishing these contracts with the forward contract, it is the standard of the quality and quantity of goods can be determined. Scholars and scientists study futures as stated contracts in religious jurisprudence like Kali be Kali sale, order to manufacture, Araboun, magistrate contract and so on. So this contract isn’t under any kind of stated contracts and should be independent contracts. Also, some scientists believe these contracts are gambling or ruled that it is lucre and have it considered illegitimate, and in accordance with the development of the intellectual and traditional documentation gambling and lucre aren’t included in futures and illegality of them are not accepted and it is adduced to the verse of Quran stating “God has permitted trade…”, It is included of legal transactions. Futures based on the verseof Quran saying “… fulfill contracts …” is a kind of irrevocable contract and the other traits of them are formal, obligational and substitutable provisions.

    Keywords: future contract, stock exchange, derivative tools, Risk
  • Sara Hajizadeh *, Alireza Mashhadizadeh Pages 81-96

    Context implication is a kind of implication that is conceived from the context and it is essential to the text but not express in the teller words. There are three kinds of Context implication which are: demonstrative implication, remark implication, suitable implication. There are three views with regard to the essence of this implication that whether it is concept or statement or another kind of implication. Some believe that context implication is a concept. Others named this implication statement and the last group of scholars believe that this is a separate kind of implication.

    Keywords: implication, context implication, concept, statement
  • Kamran Khani, Naser Marivani * Pages 97-128

    With establishment speed of computer systems, people in modern society are increasingly dependent on hardware and software systems. And when the demand for computer systems increased, the possibility of crisis and failure of the computer will increase. Thus, the reliability of computer systems has become a key concern for our life. According to The IEEE defines, software reliability is probability of failure-free software operation for a specified period of time in a specified environment. The problem is that currently most accurate method of software has error, and unfortunately still cannot completely prevent all errors. And software maintenance cost and elimination of errors is expensive, and even because of these reasons may be allowed error to remain in the system. This has reduced the reliability of the software. Previous solutions and procedures to enhance software assurance in various elimination forecasting and fault tolerance techniques has problems such as the complexity of formal methods (nominal) single version and version redundancy techniques, testing costs and the reuse of software code changes. The aim of this study is provide a method to increase software reliability and redundancy without the complexity of the software. In this study emphasize on the use of the capabilities inherent in the algorithm to reduce the complexity of software.

    Keywords: software reliability, software complexity, avoid errors, redundancy
  • Vahab Daneshpazhou * Pages 129-156

    Criminalization is a process whereby legislators with regard to the basic norms and values ​​of society and relying on its foundations; prohibit behaviors anddetermines criminal sanctions for them. The Quran also commands norms for managing individual and society, and protect the human value and criminalized behaviors detrimental to the fundamental interests of the masses. Criminalization of the Koran is assessable in support of human values ​​and fundamental interests of society that story ofconsistent with the Rationality and compliance with human rights.

    Keywords: crime, rationality, Criminal Law, Human Rights Declaration
  • Gholam Ali Seifi Zinab *, Rima Amiraghdam Pages 157-191

    Judicial and economic security appliances are preparations of an efficient legal system. The main principle of legal security arises as it eliminates the stability of the legal system and has a long history. Islamic law as our strong root of law gives many examples of this principle. The main stage in the judicial system is an activity that we call it judgment. Jurisprudence due to important factors such as independence of judges, respect for acquired rights, common understanding of the law, without discrimination performance has a very important role in the realization of judicial security. The realization of economic security when interpretation of the law is not comply with social and economic realities due to the long process of change and reform of law, jurisprudence can provide an interpretation consistent with the realities of that time and meet the purpose of legal rules to achieve “efficiency”, So important role in achieving it. In this paper, legal security and economic concepts and the role of jurisprudence in their realization with comparative study in the  Iranian law and Egyptian law to be examined.

    Keywords: Jurisprudence, judicial security, economic security, Iranian law, Egyptian law
  • Alireza Mashhadizadeh* Pages 193-215

    Recently financial instruments designed and produced to oil market. The main objective of designing these instruments is to improve portfolio risk management and also increasing efficiency of capital markets for making more efficient the Stock Exchange Which the financial instruments called Derivatives. It is require to issue different securities with diverse risk and return. Issuing new securities it must be considered that dealing such securities should not be in conflict with Islamic regulations. In this article, content and mechanism of dealing Options, Futures contracts discussed first and answering to some criticisms raised in respect of this kind of transaction being such transactions as Ghrry Sale, being such transactions as a kali be kali (as named in Islamic Law) and being such transactions non-recognition of the sale right the Sale  may  be noted as this article s result.

    Keywords: Futures contract, Financial Derivative Instruments, crude oil, Security Market