فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد پوراحمدی، ریحانه روحی جهرمی*، محسن فرهنگ زرگر، بهاره رازقی حقیقی، فرهاد مرادی، ذبیح الله فرجی صفحات 1-6
    مقدمه

    کمپیلوباکترها از شایع ترین باکتری های مشترک بین انسان و حیوان محسوب می شوند. در میان مواد غذایی با منشاء حیوانی، حضورگونه های کمپیلوباکتر درگوشت طیور به وفور گزارش شده و مصرف گوشت نیم پز مهم ترین راه انتقال آلودگی به انسان است. این مطالعه باهدف شناسایی گونه های کمپیلوباکتر در مرغ های کشتارگاه های جهرم در سال 96-1395 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 328 قطعه از لاشه های مرغ، به طور تصادفی در فصول زمستان و بهار 96-1395 از کشتارگاه های شهرستان جهرم انتخاب شدند. برای انتقال نمونه ها از محیط انتقالیCampy - Thio و برای شناسایی کمپیلوباکتر از محیط غنی کننده Exeter Broth و محیط انتخابی Agar Skirrow  و آزمایش های اختصاصی باکتریولوژی استفاده شد. داده ها با نرم افزارSPSS  نسخه 21 با استفاده از مقادیر فراوانی مطلق و درصد و همچنین آزمون مربع کای در سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از مجموع 328 نمونه مورد بررسی، 217 نمونه (2/66 درصد) آلودگی به انواع کمپیلوباکتر را نشان دادند که 146 نمونه (3/67 درصد) کمپیلوباکتر ژژونی و 71 نمونه (7/32 درصد) سایر گونه های کمپیلوباکتر بودند. همچنین 118 مورد آلودگی (72 درصد) مربوط به فصل بهار و 99 مورد آلودگی (4/60 درصد) مربوط به فصل زمستان بود. درصد فراوانی آلودگی کبد 3/79، سنگدان 5/69، قلب61 وگوشت مرغ 55 درصد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به وجود آلودگی2/66  درصدی در لاشه های مرغ به خصوص کبد که منبع بالقوه عفونت های کمپیلوباکتریایی و از مخاطرات مهم بهداشتی است از یک سو، و معنادار شدن ارتباط درصد فراوانی آلودگی با فصول سال از سوی دیگر، اطلاع رسانی در خصوص عدم مصرف برخی قسمت های مرغ، ارائه آموزش روش های صحیح شستشو و پخت کامل مرغ  و احتیاط های لازم در فصول مختلف سال لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کمپیلوباکترژژونی، گوشت مرغ، جهرم
  • خدیجه باباخانی، شهرام وزیری*، بیوک تاجری، فرح لطفی کاشانی، طاهره رنجبری پور صفحات 7-16
    مقدمه

    امروزه، چاقی یکی از معضلات سلامتی و عامل خطرساز برای بسیاری از بیماری ها است و با افزایش شیوع چاقی به راهبردهای روانشناختی موثر برای مقابله با این مشکل نیاز می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان درمانی یکپارچه نگر بر تصویر بدنی، خوردن آگاهانه و رضایت از درمان و درمانگر در افراد چاق انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون،  -پس آزمون با گروه کنترل و  پیگیری بعد گذشت 3 ماه از مداخله بود. 30  نفر زنان چاق به صورت تصادفی ساده در دو گروه مداخله (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. مداخله آموزشی به مدت 9 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش انجام شد و در گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تصویر بدنی، خوردن آگاهانه و رضایت از درمان و درمانگر قبل و بعد از مداخله استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها براساس تحلیل واریانس نشان داد که تصویر بدنی و خوردن آگاهانه بعد از مداخله در بین دو گروه تفاوت معنی دار و در مورد رضایت از درمان و درمانگر تفاوتی مشاهده نشد. میانگین نمره هر سه متغیر (تصویر بدنی، خوردن آگاهانه، رضایت از درمان و درمانگر) در هر دو گروه تحت مطالعه در پیش آزمون تفاوتی با هم نداشتند (05/0 >p)، ولی در پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار (001/0 =p) و بهبود شرایط مشاهده شد. تفاوت بین نمره میانگین دو گروه در پس آزمون در متغیر تصویر بدنی و مرحله پیگیری به ترتیب 40/8 و 260/6 نمره؛ در متغیر خوردن آگاهانه 86/28- و 33/32- نمره؛ و برای متغیر رضایت از درمان و دمانگر 53/2 و 80/4 نمره بود.

    نتیجه گیری

    روان درمانی یکپارچه نگر می تواند بر روی تصویر بدنی، خوردن آگاهانه و رضایت از درمان و درمانگر افراد تاثیر داشته باشد و با استفاده از این روش ممکن است بتوان نگرش افراد چاق را در این موارد تغییر داد و بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: روان درمانی، یکپارچه نگر، چاقی
  • مهسا کاوسی*، دلناز فاطمی صفحات 17-23
    مقدمه

    رده سلولی U87 شامل سلول های سرطانی گلیوبلاستوما به عنوان حادترین نوع تومور مغزی از رده انسانی می باشد. افزایش بیان ژن Bcl-2 در سلول های سرطانی اثر ضدآپوپتوزی دارد. در مطالعه حاضر اثر عصاره جلبک اسپیرولینا بر روی میزان بیان ژن در رده سلول سرطانی بررسی شده است. عصاره جلبک دارای مقادیر زیادی بتا کاروتن است که ماده ای ضد سرطان است. امروزه به علت عوارض جانبی داروهای شیمیایی، تمایل به استفاده از جلبک ها و گیاهان دارویی در درمان بیماری ها افزایش یافته است.

    روش کار

    گروه مورد بررسی در این مطالعه رده سلولی U87 می باشد. در این مطالعه رده سلولی سرطان مغز از مرکز ذخایر زیستی و ژنتیکی ایران تهیه و کشت داده شد. سلول ها به دو گروه تیمار و کنترل تقسیم شدند. تاثیر عصاره جلبک اسپیرولینا روی گروه تیمار با استفاده از  MTTسنجیده شد. ژن مرجع در این مطالعه GAPDH بود. RNA از سلول های گروه تیمار و کنترل استخراج و cDNA ساخته شد. میزان نسبی بیان ژن ها با استفاده ازReal-time PCR  و Ct∆∆ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استفاده از نرم افزار REST 2009 V2.0.13 آنالیز گردید.

    یافته ها

    نتیجهMTT  نشان داد که IC50 در 48 ساعت تیمار،  mg/ml01/10 می باشد. با انجامReal-time PCR  مشخص شد که در این سلول ها، میزان بیان ژن ضد آپوپتوزی Bcl-2 به میزان 3 برابر کاهش پیدا کرد و با توجه به اینکه 05/0>p- value است (p- value=0) این کاهش معنی دار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت که در سلول های گروه تیمار با عصاره جلبک میزان بیان Bcl-2 سه برابر و به طور معنی داری کاهش داشته است.

    کلیدواژگان: سرطان مغز، Bcl-2، Real-time PCR، MTT، اسپیرولینا
  • زهرا حاج ابراهیمی*، مریم صلواتی فر صفحات 26-34
    مقدمه

    مطالعات نشان داده است که بی وزنی شبیه سازی شده بر تکثیر و متاستاز سلول های توموری اثر می گذارد. با این وجود مکانیسم های پایه و اساس مولکولی آن هنوز به درستی شناخته نشده است. به دلیل نقش مولکول CD44 در سرطان پستان و بیان بالای آن در تومورهای بازال تهاجمی، در سال های اخیر موضوع بسیاری از تحقیقات بوده است. داده های متناقضی مبنی بر نقش مولکول CD44 هم در سرکوب تومور و هم در پشرفت تومور وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تغییرات بیانی ژن CD44 و میزان آپوپتوز در رده سلولی MCF-7 سرطان پستان در شرایط بی وزنی شبیه سازی شده بود.

    روش کار

    رده سلولی MCF-7 در شرایط جاذبه نرمال و بی وزنی (1 و 3 روز) توسط دستگاه کلینواستت تکثیر شد. بیان ژن با تکنیک Real-time PCR و میزان آپوپتوز با کیت انکسین اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان بیان ژن پس از یک روز به میزان 50٪ کاهش و پس از 3 روز به میزان 4 برابر در محیط بی وزنی افزایش می یابد. همچنین میزان آپوپتوز به میزان 40٪ پس از یک روز بی وزنی افزایش یافت.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که پاسخ سلول های سرطانی به بی وزنی می تواند وابسته به زمان باشد و اعمال بی وزنی بر روی رده سلولی MCF-7 برای مدت یک روز ممکن است اثرات مثبتی بر کاهش فنوتیپ سرطانی در این رده سلولی داشته باشد و بتواند به عنوان روشی جدید برای درمان سرطان مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، بی وزنی، CD44، آپوپتوز
  • هوشنگ جمالی* صفحات 35-42
    مقدمه

    استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین  (MRSA) Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus و موپیروسین از پاتوژن های مهم بیمارستانی می باشد. یکی از منابع مهم این ارگانیسم در عفونت بیمارستانی، پرسنل بیمارستان می باشند. هدف این تحقیق تعیین فراوانی ژن مقاوم به متی سیلین و موپیروسین در استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از پرسنل بیمارستان  با روش Multiplex PCR   می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 150 نفر از پرسنل بیمارستان مورد بررسی گردیدند و نمونه استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از آنها با روش های بیوشیمیایی و میکروبی تایید شدند. جهت تعیین میزان حساسیت سویه ها نسبت به آنتی بیوتیک متی سیلین و موپیروسین از روش دیسک دیفیوژن استفاده شد. سپس، حضور ژن های mec A،  mup و  nuc با استفاده از Multiplex PCR بررسی شد.

    یافته ها

    از بین 150 فرد مورد مطالعه، 120 نفر (80%) زن بودند. در مجموع 53 نفر (3/35%) ناقل استافیلوکوکوس اورئوس بودند که 42 نفر زن و 11 نفر مرد بودند. از 11 ایزوله جدا شده از مردان، 4 مورد مقاوم به متی سیلین بودند و هیچ کدام به موپیروسین مقاوم نبودند. از 42 ایزوله جدا شده از زنان، 11 مورد مقاوم به متی سیلین و 2 مورد مقاوم به موپیروسین بودند. . با استفاده از روش مولکولی، تعداد 11 ایزوله (5/9%) دارای ژن mecA بودند و هیچ سویه ای دارای ژن mup نبودند.

    نتیجه گیری

    شیوع استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و موپیروسین میان پرسنل بیمارستان داراب، نسبتا کم بود. با اینحال کنترل دائمی ناقلین و درمان آنها می تواند از اشاعه این باکتری و عفونت های حاصل از آن جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، متی سیلین، موپیروسین، Multiplex PCR، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • مجید وطن خواه*، هاشم جری نشین، مهرداد ملک شعار صفحات 43-49
    مقدمه

    پروپوفول یک داروی هوشبری داخل وریدی است که به علت ریکاوری سریع، کاربرد وسیعی در اعمال جراحی سرپایی و کوتاه مدت پیدا کرده است. با این وجود درد حین تزریق پروپوفول منجر به ناراحتی در 28 تا 91 درصد بیماران می شود. منابع مختلف تاثیر تزریق هیدروکورتیزون و لیدوکائین بر درد حین تزریق پروپوفول را ضد و نقیض می دانند. مطالعه ی حاضر مقایسه ی اثر هیدروکورتیزون و لیدوکائین بر درد حین تزریق پروپوفول را، بررسی کرده است.

    روش کار

    در یک کار آزمایی بالینی دوسوکور تصادفی شده 150 بیمار با کلاس فیزیکی ASA I و II در سنین 15 تا 65 سال که کاندید عمل جراحی الکتیو با روش بیهوشی عمومی در بیمارستان  شهید محمدی بندرعباس درسال 1398 بودند، وارد مطالعه شدند و به صورت کاملا تصادفی به 3 گروه مساوی 50 نفره تقسیم شدند.گروه A لیدوکائین %2 به میزانmg/kg 1، گروه B هیدوکورتیزون به میزان 25 میلی گرم و گروه C سرم نمکی به میزان 5 میلی لیتر دریافت کردند. شدت و بروز درد پس از تزریق پروپوفول مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، نسخه 19 و آزمون های t و مجذور کای یا فیشر آنالیز شد. مقادیر p کمتر از 05/0 معنا دار در نظر گرفته شد.

    نتایج

    بروز درد حین تزریق پروپوفول بین هر سه گروه (لیدوکائین و هیدروکرتیزون، لیدوکائین و هیدروکرتیزون با نرمال سالین) متفاوت بود (001/0<p). همچنین تفاوت معنا داری از نظر شدت درد بین گروه لیدوکائین و هیدروکرتیزون با نرمال سالین مشاهده گردید. در حالی بین گروه لیدوکائین و هیدروکرتیزون، این تفاوت معنادار نبود (615/0=p). مقایسه اثر هیدروکورتیزون و لیدوکائین روی شدت درد نیز بر اساس جنس، سن و وزن معنا دار نبود.

    نتیجه گیری

    هیدروکورتیزون و لیدوکائین موجب کاهش درد حین تزریق پروپوفول گردید و اثر لیدوکایین بیشتر از هیدروکورتیزون بود. بنابراین استفاده از این داروها ممکن است بتواند درد ناشی از تزریق پروپوفول را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: لیدوکائین، هیدروکورتیزون، شدت درد، پروپوفول
|
  • Mohammad Pourahmadi, Reyhaneh Rouhijahromi*, Mohsen Far Hang Zargar, Bahareh Razeghi Haghighi, Farhad Moradi, Zabihollah Faraji Pages 1-6
    Introduction

    Campylobacteria is one of the most common groups of bacteria which is transmitted between humans and animals. Among the animal source foods, the presence of campylobacter species in poultry meat has been extensively reported and the consumption of undercooked meat is the most important cause of campylobacter transmission to humans. The aim of this study was to identify Campylobacter spp.in Jahrom slaughterhouse chickens in2016-17.

    Material& Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 328 samples of poultry carcasses were randomly selected from slaughterhouses of Jahrom during spring and winter of 2016-2017.Campy-Thio transient medium were used for transferring samples. Exeter Broth enrichment medium and Agar Skirrow selective medium and specific Bacteriological tests were used to identify campylobacter.Data were analyzed by SPSS software version21in descriptive statistics level and using frequency, percentage and chi-square test at the significant level of 0.05.

    Results

    Out of 328 samples, contamination with Campylobacter species was showed in 217(66.2%) ones, 146 (67.3%) and 71 (32.7%) of the samples were infected with Campylobacter jejuni and other Campylobacter species, respectively. It is necessary to mention that 118samples (72%) were contaminated in spring and 99 ones (60.4%) in winter. Also, Frequency of Campylobacter species in liver was79.3%, gizzard 69.5%, heart 61% and meat of poultry55%.

    Conclusion

    Due to the contamination of poultry carcasses (66.2%) especially the liver, which is a potential source of Campylobacter species infection and one of the major health hazards in human society, quality control, and the significant association between infection frequency and season Notification about not consuming certain parts of chicken and training proper methods of consumption and full baking of poultry meat and precautions during the different seasons seems essential.

    Keywords: Campylobacter Jejuni, Jahrom, Poultry Meat
  • Khadijeh Babakhani, Shahram Vaziri*, Bouk Tajeri, Farah Lotfikashani, Tahereh Ranjbarpour Pages 7-16
    Introduction

    Nowadays, obesity is one of the health problems and risk factors for many diseases and with increasing prevalence of obesity necessary to prioritize effective psychological strategies to deal with this problem. The purpose of this study was to determine the effect of integrative psychotherapy on body image, mindful eating, and satisfaction treatment and therapist in obese individuals.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study with pre- and post-test design with control group and follow-up structure was performed 3 months after intervention. Thirty obese women were selected and randomly divided into two groups; intervention (n = 15) and control (n = 15. Intervention of training was done in nine session of 90 minutes for experimental group and the control group received any intervention. Body image, mindful eating and satisfaction of treatment and therapist questionnaires, were used for data collection before and after the intervention.

    Results

    Findings of the analysis of variance indicated that there is a significant difference in body image and mindful eating and without significant difference in satisfaction with therapy and therapist after intervention between two groups. that there were no difference The mean values of the variables (body image, mindful eating, satisfaction with therapy and therapist) at  pre-test phase was not different between two study groups, but in post-test and follow-up phases there was a significant difference (p= 0.001) and improvement was observed. The difference of mean values of two groups in body image at post- test and follow-up phase respectively was 8.40 6.260 scores, in mindful eating variable was -28.86 and -32.33 scores, follow-up phase and for satisfaction of therapy and therapist variable was 2.53 and 4.80 scores.

    Conclusion

    Integrative psychotherapy can affect the body image, mindful eating and satisfaction of therapy and therapist of people and by using this method, the attitudes of obese individuals may be able to changed and improve.

    Keywords: psychotherapy, integrative, obesity
  • Mahsa Kavousi*, Delnaz Fatemi Pages 17-23
    Introduction

    U87 cell line contains glioblastoma cancer cells as the most acute type of human brain tumor. Increased expression of Bcl-2 gene in cancer cells has anti-apoptotic effect. In the present study the effect of Spirulina extract on gene expression in cancer cell line was investigated. Algae extract contains large amounts of beta-carotene, which is an anticancer substance. Today, because of the side effects of chemical drugs, the tendency to use algae and medicinal plants in the treatment of diseases has increased.

    Matheriales and Methods

    The brain cancer cell line was procured and cultivated from the Iranian Biological Resource Center. Cells were divided into two treatment and control groups. Spirulina alga extract was affected on the treatment group and its toxicity was measured using MTT assay. The reference gene in this study was GAPDH. RNA was extracted from control and control cells and cDNA was made. The expression of genes was evaluated using ∆∆Ct in Real-time PCR.

    Results

    The result of MTT assay showed that the IC50 value was 10.01 mg/ml for the 48-hour treatment. The result of Real-time PCR showed that the expression of Bcl-2, the anti-apoptotic gene, decreased by 3 times in treatment group. Decreased gene expression was statistically significant because p-value was less than 0.05 (p-value = 0).

    Conclusion

    According to the results of MTT assay and Real-time PCR, the expression of Bcl-2 decreased 3 times in treatment group significantly.

    Keywords: Brain Cancer, Bcl-2, Real-time PCR, MTT, Spirulina
  • Zahra Hajebrahimi*, Maryam Salavatifar Pages 26-34
    Introduction

    Studies have shown that simulated microgravity (SMG) affects tumor cell proliferation and metastasis. However, the underlying mechanism and its molecular basis are still not well known. In recent years, due to the role of CD44 in breast cancer and its high expression in invasive basal tumors, it has been the subject of extensive research. There is a conflicting data on the role of the CD44 in both tumor suppression and promotion. The aim of present study was to investigate the gene expression of CD44 and apoptosis in MCF-7 cell line of breast cancer in simulated microgravity condition.

    Materials and Methods

    MCF-7 was proliferated under normal gravity and microgravity (1 and 3 days) using clinostat. Gene expression and apoptosis was measured using real-time PCR technique and Annexin V staining kit.

    Results

    The results indicated that SMG reduced gene expression (50%) after 1 day and increased it (four times) during 3 days. Also, apoptosis was increased 40% after 1 day.

    Conclusion

    It seems the response of cancer cells to microgravity is time dependent and microgravity treatment for 1 day may have a positive effect on cancer characteristics for achievement to effective cancer therapy.

    Keywords: Breast cancer, microgravity, CD44, apoptosis
  • Houshnag Jamali* Pages 35-42
    Introduction

    Methicillin and Mupirocin –resistance Staphylococcus aureus (MRSA) are considered as the important hospital pathogens. One of the important resources of this organism in nosocomial infection is related to hospital personnel. The objective of this research was is to investigate the frequency of MRSA gene in staphylococcus aureus isolated from Hospital staff in Darab by multiplex PCR.

    Materials and Methods

    In this study, 150 hospital staffs were investigated and specimens of staphylococcus aureus which isolated from those were confirmed by biochemical and microbial methods. The disk diffusion method was used to determine the susceptibility of the isolates to methicillin and mupirocin antibiotic. Then, the presence of mec-A, mup and nuc genes were investigated by using of Multiplex PCR method.

    Findings

    Among of 150 subjects investigated, 120 ones (80%) were female. Totally, 53 people (35.3%) were carriers of Staphylococcus aureus which 42 and 11 were female and male, respectively. Among of the 11 staphylococcus aureus isolated in men, 4 cases were methicillin-resistant and any of them were not mupirocin-resistant. Of the 42 staphylococcus aureus isolated in women studied, 11 cases were methicillin-resistant and 2 cases were mupirocin-resistant. Using of molecular method, 11 isolates (9.5%) were contained mec-A gene and any of isolates were not contained mup gen.

    Conclusion

    The frequency of methicillin- and mupirocin-resistant staphylococcus aureus among the personnel of Darab Hospital was relatively low. However, permanent control of the carriers and treatment of them can prevent the spread of this bacterium and its associated infections

    Keywords: Staphylococcus aureus, Mupirocin, Methicillin, Multiplex PCR, Antibiotic Resistance
  • Majid Vatankhah*, Hashem Jarineshin, Mehrdad Melekshoar Pages 43-49
    Introduction

    Propofol is an intravenous anesthetic drug that has been widely used in outpatient and short-term surgery due to its rapid recovery. However, pain during propofol injection can cause discomfort in 28 to 91% of patients. Various sources have argued that the effects of hydrocortisone and lidocaine on pain during propofol injection are contradictory. The present study was investigated the comparison of effect of hydrocortisone and lidocaine on pain during propofol injection.

    Methods

    In a randomized double-blind clinical trial, 150 patients, aged 15-65 years with ASA I and II physical grade who were candidates for elective surgery under general anesthesia at Shahid Mohammadi Hospital in Bandar Abbas in 2019 were enrolled. They were, randomly divided into 3 groups of 50 subjects'. Group A received lidocaine 2%, 1 mg / kg; group B received 25 mg hydrocortisone; and group C received 5 ml saline. The severity and incidence of pain after propofol injection were evaluated. Data were analyzed by SPSS software, version 19 and analyzed by independent t-test and chi-square or fisher exact test. P-values ​​less than 0.05 were considered as significant.

    Results

    There was a significant difference in incidence of pain during propofol injection between the three groups (lidocaine and hydrocortisone, lidocaine and hydrocortisone and with normal saline) (p <0.001). There was also a significant difference in pain severity between the lidocaine and hydrocortisone with normal saline groups, while there was no significant difference between the lidocaine and hydrocortisone groups (p= 0.615). The effect of hydrocortisone and lidocaine on pain was not significant according to sex, age and weight.

    Conclusion

    Hydrocortisone and lidocaine reduce pain during propofol injection and the effect of lidocaine was more than hydrocortisone. However, using of these medications may be able to reduce the pain resulted during propofol injection.

    Keywords: Lidocaine, Hydrocortisone, Pain intensity, Propofol