فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 84، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه رشیدی فکاری، معصومه سیمبر*، سعید صفری، فهیمه رشیدی فکاری، الهام مقدس اینانلو، لیلا ملایی صفحات 356-365
    زمینه و هدف

    در واحد زنان و مامایی به دلیل مراجعات مکرر مراجعان اورژانس، داشتن تریاژ زنان و مامایی با کیفیت بالا ضروری است. با توجه به اهمیت ارتقای کیفیت خدمات در نظام سلامت، شفاف سازی ابعاد و ویژگی های مفهوم کیفیت تریاژ مامایی، برای تعیین معیارها و استانداردسازی کیفیت تریاژ مامایی کمک کننده است. لذا، این مطالعه با هدف تبیین شاخص کیفیت تریاژ مامایی انجام یافته است.

    روش بررسی

    مطالعه کیفی حاضر از نوع تحلیل محتوای هدایت شده است. مشارکت کنندگان 15 نفر بودند، شامل ارایه کنندگان خدمت تریاژ مامایی و افراد متخصص و کلیدی در زمینه تریاژ مامایی. داده ها براساس مصاحبه های نیمه ساختار یافته عمیق جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 انجام یافت.

    یافته ها: 

    با انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته، 824 کد اولیه پالایش نشده و 97 کد ادغام یافته استخراج شد. تبیین شاخص کیفیت تریاژ مامایی در سه طبقه اصلی شامل کیفیت فرآیند، کیفیت ساختار و پیامد تبیین گردید. کیفیت فرآیند شامل 35 کد در دو طبقه فرعی اقدامات و مراقبت ها، تعاملات و ارتباطات، کیفیت ساختار شامل 51 کد در پنج طبقه فرعی: روال و روند تریاژ، الگو و استاندارد، وسایل و تجهیزات، فضای فیزیکی، نیروی انسانی و پیامد شامل 11 کد در پنج طبقه فرعی زمان انتظار، رضایتمندی، پیامدهای جسمی، روحی و روانی و هزینه بود.

    نتیجه گیری:

     شاخص کیفیت تریاژ مامایی تحت تاثیر کیفیت فرآیند (اقدامات و مراقبت ها، ارتباطات)، کیفیت ساختار (روال و روند تریاژ، الگو و استاندارد، وسایل و تجهیزات، فضای فیزیکی، نیروی انسانی)، پیامد (زمان انتظار، رضایتمندی، پیامدهای جسمی، روحی و روانی و هزینه) بود.

    کلیدواژگان: اورژانس، تریاژ، مامایی
  • عباس شمسعلی نیا، رضا قدیمی، فاطمه غفاری* صفحات 366-379
    زمینه و هدف

    حفظ و ارتقای سلامت سالمندان از طریق مداخلات اثربخش، مستلزم شناخت سبک زندگی آن ها از جمله ورزش توسط ابزار ی معتبر و متناسب با فرهنگ هر جامعه است. هدف از این پژوهش طراحی و سنجش روایی و پایایی ابزار خودکارآمدی ورزش در سالمندان ساکن جامعه است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه ترکیبی متوالی اکتشافی در قالب طراحی ابزار است که در دو بخش کیفی و کمی در سال 1398 انجام گرفته است. بخش کیفی آن ساخت گویه ابزار و از سه مرحله نظری (جستجوی هدفمند ادبیات موجود)، کار در عرصه (مصاحبه های نیمه ساختار یافته با سالمندان) و تحلیل نهایی (یکپارچه سازی نتایج حاصل از دو مرحله قبل) تشکیل شده است. در بخش کمی ویژگی های اعتباریابی ابزار با استفاده از روایی صوری، محتوا و سازه و همچنین پایایی با روش همسان سازی درونی و ثبات مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها: 

    از کل 37 گویه اولیه، تعداد 4 گویه پس از محاسبه شاخص امتیاز تاثیر آیتم حذف شد. در بررسی نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا 7 گویه حذف شد. 5 گویه نیز به دلیل بار عاملی کم تر از 3/0حذف شد. نتیجه تحلیل عامل اکتشافی 3 عامل شامل «شناخت»، «سازگاری با موقعیت» و «خودتنظیمی» بود که در مجموع این سه عامل 180/90% از واریانس را تبیین کردند. آلفای کرونباخ برای کل ابزار 957/0 و ضریب همبستگی درون طبقه ای نیز 949/0 بود.

    نتیجه گیری:

     تحلیل داده های مطالعه نشان داد که از ابزار طراحی شده به دلیل برخورداری از روایی و پایایی قابل قبول، ساده بودن و نیاز به زمان کم برای تکمیل آن، می توان برای ارزیابی خودکارآمدی ورزش در سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سالمند، خودکارآمدی ورزش، روان سنجی، ابزار
  • رقیه نوری زاده، عیسی محمدی*، معصومه سیمبر، احمدرضا باغستانی صفحات 380-400
    زمینه و هدف

    طی چرخه زندگی، عده ای از زنان، بارداری ناخواسته را تجربه می کنند. بنابراین مجبور به تصمیم گیری در مورد ختم یا تداوم بارداری هستند. اگرچه این فرآیند تصمیم گیری همواره رخ می دهد، اما تحقیقات کمی بر این فرآیند پیچیده، پویا، متغیر و وابسته به زمینه متمرکز شده اند؛ لذا این مطالعه با هدف تبیین فرآیند تصمیم گیری جهت سقط یا تداوم در زنان دارای بارداری ناخواسته انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کیفی با رویکرد نظریه پایه است. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه غیرساختار یافته و عمیق با 29 مشارکت کننده طی اردیبهشت 1395 تا فروردین 1396 در شهر تبریز انجام گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند، آغاز و سپس تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل، هم زمان با جمع آوری داده ها با استفاده از نسخه 10 نرم افزار MAXQDA انجام یافت.

    یافته ها: 

    تحلیل داده ها منجر به استخراج چهار طبقه محوری «تهدید پنداری»، «مقاومت آمیخته به تردید»، «منابع و ارزش های موثر بر تصمیم گیری» و «قبول تصمیم و تایید» با متغیر مرکزی تاییدپذیری شد؛ بدین معنی که فرآیند تصمیم گیری در زنان دارای بارداری ناخواسته با درک تهدید به عنوان دغدغه اصلی شروع می شود که این امر منجر به مقاومت آن ها در برابر پذیرش بارداری ناخواسته می گردد. سپس مواجهه با تهدیدات ناشی از سقط، موجب تردید و دودلی در انجام سقط می شود. در این میان زنان، متاثر از ارزش های اعتقادی و با توجه به منابع حمایتی، سعی به انتخاب مسیری دارند که حداقل آسیب و تهدید و حداکثر مقبولیت و تاییدپذیری را داشته باشد. قبول تصمیم و تایید آن نیز پیامد و نتیجه فرآیند تعاملی تصمیم گیری است.

    نتیجه گیری:

     آن چه که نظریه تصمیم گیری جهت سقط یا تداوم بارداری ناخواسته را از نظریه های عمومی تصمیم گیری متمایز می کند، تاییدپذیری آن از بعد اجتماعی می باشد. پذیرش اجتماعی سقط و فرزندآوری، همسو با ارزیابی اخلاقی از سن و مرحله رشد جنین، مسیر تصمیم گیری در بارداری ناخواسته را براساس تاییدپذیری آن هدایت می کند.

    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، سقط، تصمیم گیری، نظریه پایه
  • سمیرا اروجلو، وحید زمان زاده، لیلا ولی زاده* صفحات 401-414
    زمینه و هدف

    مشارکت بیمار جزء مهم در رویکرد مراقبتی بیمار محور و بخشی از حقوق بیماران می باشد، که با پیامدهای مثبت در سیستم بهداشتی درمانی همراه است. این مطالعه با هدف تبیین تجارب پرستاران در مورد مشارکت بیماران در مراقبت های پرستاری و عوامل مربوط به آن انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی با مشارکت 18 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی تبریز در سال 1398 انجام یافت. از نمونه گیری هدفمند طی مصاحبه های نیمه ساختار یافته و جلسات گروه متمرکز و مصاحبه انفرادی برای جمع آوری داده ها بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام یافت. برای دستیابی به صحت و پایایی داده ها از معیارهای Lincoln و Guba استفاده شد.

    یافته ها:

     تحلیل داده ها منجر به استخراج چهار طبقه اصلی ارایه اطلاعات، دخیل نمودن بیماران در تصمیم گیری، همکاری و احترام شد. مشارکت بیمار از دیدگاه پرستاران چنین بود: یک فرآیند تعاملی تصمیم گیری و همکاری بین پرستار و مددجو توام با تبادل اطلاعات، احترام و کسب اجازه از بیمار. همچنین نتایچ شامل ملزومات و پیش آیندها، حیطه ها، پیامدها، موانع و راهکارهای مربوط به مشارکت بیمار در مراقبت های پرستاری بود.

    نتیجه گیری:

     امروزه مشارکت بیمار به عنوان حق قانونی بیمار و نیز به عنوان استاندارد طلایی بین المللی سیستم های مراقبت سلامت در نظر گرفته می شود. بنابراین پرستاران، سیاست گذاران سیستم سلامت، بیماران و مراکز دانشگاهی می توانند از این نتایج در ارتقای مشارکت بیمار در مراقبت بهره جویند.

    کلیدواژگان: مشارکت بیمار، مراقبت پرستاری، پرستار
  • شیرین خواجه حسینی، احمدرضا صیادی، محمد مبینی لطف آباد، شهین حیدری* صفحات 415-428
    زمینه و هدف

    شغل پرستاری در آمیخته با وضعیت نوبت کاری در ساعات مختلف شبانه روز است. بروز اختلالات خواب ناشی از بهم خوردن چرخه خواب و بیداری و سیکل سیرکادین در این گروه به وفور رخ می دهد. روش تن آرامی بنسون یک روش آسان، غیرتهاجمی و غیردارویی است که می تواند در بهبود کیفیت خواب افراد تاثیرگذار باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تکنیک آرام سازی بنسون بر کیفیت خواب پرستاران نوبت کاری در گردش بیمارستان ها انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 80 نفر از پرستاران نوبت کار سه بیمارستان شهر رفسنجان در سال 1397 که براساس نمره پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ دارای کیفیت خواب پایین بودند، به صورت در دسترس انتخاب و سپس با استفاده از روش تصادفی کمینه سازی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. به گروه مداخله تکنیک آرام سازی بنسون آموزش داده شد و از آن ها خواسته شد که به مدت یک ماه، قبل از خواب آن را اجرا نمایند. پس از مدت یک ماه مجددا پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ توسط هر دو گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، t زوجی، Chi-Square و آزمون دقیق فیشر در نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت خواب گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله به ترتیب، 53/2±79/7 و 78/2±95/7 بود و بین گروه ها تفاوت معناداری وجود نداشت. یک ماه بعد از اجرای تکنیک، میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت خواب گروه مداخله 32/2±58/5 و گروه کنترل 93/2±53/8 بود و دو گروه از لحاظ آماری اختلاف معناداری داشتند (0001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    در این مطالعه استفاده از تکنیک آرام سازی بنسون که یک تکینیک غیرتهاجمی ساده، ارزان و فاقد عوارض جانبی است، کیفیت خواب پرستاران نوبت کار را ارتقا بخشید، لذا آموزش و اجرای این تکنیک به پرستاران جهت افزایش کیفیت خواب توصیه می شود.

    کلیدواژگان: محرومیت از خواب، پرستاران، تکنیک آرام سازی
  • مینا حسن زاده، پروانه وصلی*، فاطمه استبصاری، ملیحه نصیری صفحات 429-443
    زمینه و هدف

    مراقبت از کودکان مبتلا به بیماری مزمن با فشار مراقبتی برای خانواده ها همراه بوده و روی خودکارآمدی آن ها تاثیر می گذارد. مراقبت خانواده محور نیز می تواند با پیامدهای مثبت همراه باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط درک از مراقبت خانواده محور، خودکارآمدی و فشار مراقبتی در مادران کودکان مبتلا به بیماری مزمن انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، در سال 1398 در مورد 220 نفر از مادران کودکان مبتلا به بیماری مزمن بستری در بیمارستان های کودکان شهر تهران که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه های درک والدین از مراقبت خانواده محور، خودکارآمدی درک شده مادران در مادری کردن و مقیاس تاثیر بر خانواده جمع آوری شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 18 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مانند آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون در سطح معناداری 05/0p< انجام یافت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد درک از مراقبت خانواده محور با خودکارآمدی ارتباط مستقیم و با فشار مراقبتی ارتباط معکوس دارد (به ترتیب 001/0< p و 022/0=p)، به طوری که با افزایش 1 واحد در نمره درک از مراقبت خانواده محور، خودکارآمدی مادران به میزان 25/0 افزایش و فشار مراقبتی به میزان 23/0 کاهش می یابد. ارتباط معناداری بین خودکارآمدی و فشار مراقبتی یافت نشد (962/0=p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به این که مراقبت خانواده محور منجر به افزایش خودکارآمدی و کاهش فشار مراقبتی می شود، پرستاران می توانند با تقویت اجرای مراقبت خانواده محور، زمینه بهبود خودکارآمدی مادران و کاهش فشار مراقبتی آن ها را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: مراقبت خانواده محور، خودکارآمدی، فشار بیماری، بیماری مزمن، کودکان
  • پریسا کشاورز، رحیم طهماسبی، آزیتا نوروزی* صفحات 444-457
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت پیشگیری از حوادث، به ویژه در کودکان زیر 5 سال، مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده حوادث خانگی در کودکان زیر 5 سال براساس نظریه انگیزش- محافظت در شهر بوشهر اجرا شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تعداد 700 مادر دارای کودک 6 ماه تا 5 سال تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر بوشهر از فروردین تا شهریور 1397 به شیوه نمونه گیری دردسترس بررسی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا، مشتمل بر ویژگی های جمعیت شناختی، سوالات مربوط به سازه های انگیزش- محافظت و سوالات مربوط به رفتارهای پیشگیری کننده از بروز حوادث خانگی استفاده شد. داده ها در نرم افزار SPSS ویرایش22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 86% مادران (602 نفر) خانه دار و 46% آن ها (326 نفر) تحصیلات دانشگاهی داشتند. شایع ترین رفتار پیشگیری کننده از حادثه، دور از دسترس قرار دادن داروها، مواد شیمیایی و سموم (98%) بود. پیشگویی کننده های رفتار پیشگیری از حوادث خانگی در کودکان زیر5 سال، سازه خودکارآمدی (001/0>p و 259/0=B) و هزینه درک شده (001/0>p و 159/0-=B) بود که بیش ترین پیشگویی کنندگی را سازه خودکارآمدی در افزایش انجام رفتار پیشگیری کننده داشت. براساس مدل رگرسیون خطی، این دو سازه به همراه سابقه قبلی حادثه در مجموع 15% (150/0= R2) از تغییرات رفتار را پیشگویی می کردند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج این مطالعه، نظریه انگیزش- محافظت پیشگویی کننده ضعیفی برای رفتار پیشگیری از حوادث خانگی است و در برنامه های آموزشی با تاکید بر ارتقای خودکارآمدی و نیز ارایه کمک هایی جهت کاهش موانع و دشواری های ایجاد ایمنی در منزل (کاهش هزینه درک شده) می توان گامی جهت کاهش حوادث خانگی در کودکان زیر 5 سال برداشت.

    کلیدواژگان: پیشگیری، حوادث، کودک زیر 5 سال
  • مریم شهر آیینی، ناهید جهانی شوراب*، رقیه جوان، محمد تقی شاکری صفحات 458-472
    زمینه و هدف

    یائسگی دوره ای از زندگی زنان است که عوارض و پیامدهای آن می تواند باعث کاهش کیفیت زندگی شود. شایع ترین این عوارض اختلالات وازوموتور است که بر خواب، لذت از زندگی، فعالیت های اجتماعی و کار تاثیر می گذارد. درمان معمول برای این عوارض هورمون درمانی است، ولی با توجه به عوارض هورمون درمانی اکثر افراد تمایل به راهکارهای بدون عارضه دارند. یکی از این راهکارها تدابیر تغذیه ای است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مشاوره گروهی تدابیر تغذیه ای طب سنتی ایرانی بر اختلالات وازوموتور زنان یائسه انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی با نمونه گیری چندمرحله ای در سال 98-1397 در مورد 62 زن یائسه تحت پوشش مرکز بهداشت شماره 2 مشهد انجام یافته است. برای جلوگیری از انتشار مطالب به روش شیر یا خط دو مرکز جامع سلامت به عنوان گروه آزمون و کنترل انتخاب شدند. برای گروه آزمون سه جلسه مشاوره گروهی تدابیر تغذیه ای طب ایرانی برگزار شد. برای گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه کیفیت زندگی دوران یائسگی بود که قبل و دو ماه بعد مداخله تکمیل شد. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون های آماری تی مستقل، کای دو، من ویتنی و ویلکاکسون انجام گرفت.

    یافته ها:

     میانگین نمره وازوموتور در قبل از مداخله بین دو گروه اختلاف آماری معناداری نداشت (05/0>p) اما بعد از مداخله، اختلاف میانگین نمره وازوموتور قبل و بعد مداخله در گروه آزمون 08/4±18/2- و در گروه کنترل 30/3±59/0 بود که کاهش معناداری (001/0>p) در نمره وازوموتور گروه آزمون نسبت به گروه کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     مشاوره گروهی تدابیر تغذیه ای طب ایرانی می تواند در کاهش اختلالات وازوموتور موثر باشد.

    کلیدواژگان: مشاوره، طب، سنتی، وازوموتور، تغذیه
|
  • Farzaneh Rashidi Fakari, Masoumeh Simbar*, Saeed Safari, Fahimeh Rashidi Fakari, Elham Moghadas Inanloo, Leila Molaie Pages 356-365
    Background & Aim

    Due to repeat emergency patients, the high quality obstetrics and gynecology triage is essential in the obstetrics and gynecology department. Given the importance of improving the healthcare quality, clarifying the aspects and features of the concept of obstetric triage quality would be helpful for determining criteria and standardization of obstetric triage quality. Therefore, the aim of the study was to explain the quality index of obstetric triage.

    Methods & Materials: 

    This qualitative study was conducted using a directed content analysis method on 15 participants. Participants included obstetric triage service providers and key specialists in obstetric triage. The data were collected through in-depth, semi-structured interviews. Data analysis was performed using the MAXQDA software version 10.

    Results

    At this stage of the study, conducted with in-depth, semi-structured interviews, 824 initial codes and 97 merged codes were extracted. The quality of obstetric triage was explained by three main themes, including process quality, structure quality and outcome. The concept of process quality included 35 codes in two sub-categories: actions and care, interactions and communications. Structure quality included 51 codes in five sub-categories: routine and process of triage, pattern and standard, equipment, physical space, and manpower. Outcome included eleven codes in five sub-categories: waiting time, satisfaction, physical implication, psychological implication, and cost.

    Conclusion

    The index of obstetric triage quality is influenced by the quality of the process (actions and care, communications), the quality of the structure (routine and process of triage, pattern and standard, equipment, physical space, manpower), and outcome (waiting time, satisfaction, physical implication, psychological implication and cost).

    Keywords: emergency, triage, obstetric
  • Abbas Shamsalinia, Reza Ghadimi, Fatemeh Ghaffari* Pages 366-379
    Background & Aim

    Maintaining and improving the health of the elderly through effective interventions requires the recognition of their lifestyle, including exercise using a valid and appropriate culture-specific tool. The aim of this study was to design and evaluate the psychometric properties of a tool for measuring exercise self-efficacy in the elderly.

    Methods & Materials:

     A sequential exploratory mixed method study was performed in the form of a questionnaire with two qualitative and quantitative sections in 2019. The qualitative section consisted of item generation including three stages: theoretical stage (targeted search of existing literature), field work (semi-structured interviews with the elderly) and final analysis (integration of the results from the two previous stages). In the quantitative section, the psychometric properties of the questionnaire was evaluated using face, content and construct validity as well as the reliability through internal consistency and stability.

    Results

    Out of 37 initial items, four items were removed after calculating the item impact score.  Seven items were removed after assessing the content validity ratio and content validity index. Also, five items were omitted due to having a load factor less than 0.03. The result of exploratory factor analysis consisted of three factors “recognition”, “situational compatibility” and “self-control” which all together could explain 90.180% of the variance. The Cronbach’s alpha and the Intraclass correlation coefficient were found to be 0.957 and 0.949 respectively.

    Conclusion

    The data analysis approved that the designed tool can be used for measuring exercise self-efficacy among the elderly due to having acceptable reliability and validity, simplicity and a short completion time.

    Keywords: elderly, self-efficacy, psychometrics, tool
  • Roghaiyeh Nourizadeh, Eesa Mohammadi*, Masoumeh Simbar, Ahmad Reza Baghestani Pages 380-400
    Background & Aim

    Some women, throughout their life cycle, experience unintended pregnancy and had to decide on continuing or terminating it. Although the decision-making process always recurs, few studies have so far shed light on this complex, and context-based process. The aim of the present study was to explore Iranian women’s decision-making process to abort or continue an unintended pregnancy.

    Methods & Materials:

     This was a qualitative study using grounded theory approach. Data were collected through unstructured, in-depth interviews with 29 participants in Tabriz from March 2016 to May 2017. The participants were selected through the purposeful sampling method and data collection were continued until reaching data saturation. Data analysis was carried out concurrently with the data collection, using the MAXQDA software version 10.

    Results

    Data analysis gave rise to four axial categories: “perceived threats”, “resistance mixed with indecision”, “values and supportive resources”, as well as “acceptance and confirmation of decision”. This means that the decision-making process among women with unintended pregnancy initially starts with a perceived threat as a main concern leading to their resistance towards accepting such a pregnancy, then exposure to threats arising from abortion can cause indecision and uncertainty in practicing abortion. In this respect, given the social support, women affected by religious values make efforts to choose the procedure with the least harm and threats and maximum acceptability and confirmability. “Confirmation of decision” is as well the outcome of the interactive process of decision-making.

    Conclusion

    What can differentiate the theory of decision-making on abortion or continuation of an unintended pregnancy from the general theories of decision-making is its sociocultural confirmability. Social acceptance of abortion and childbearing in line with moral evaluation of fetal development directs the confirmability process of decision-making about unintended pregnancy.

    Keywords: unintended pregnancy, abortion, decision-making, grounded theory
  • Samira Orujlu, Vahid Zamanzadeh, Leila Valizadeh* Pages 401-414
    Background & Aim

    Patient participation is an important component of the patient-centered care approach and part of patients’ rights, with positive outcomes for the health care system. The aim of this study was to explore the nurses' experiences of patient participation in nursing care and its related factors.

    Methods & Materials: 

    This qualitative study was carried out with the participation of 18 nurses working in educational hospitals of Tabriz in 2019. The purposeful sampling through semi-structured interviews and focus group sessions was used to collect the data. Data analysis was performed using conventional content analysis. To achieve the accuracy of the data, the Lincoln and Guba criteria were used.

    Results

    Analysis of the data resulted in four main categories "giving information, decision-making, collaboration and respect". The patient’s participation from the nurses’ perspectives was: an interactive process of decision-making and collaboration between the nurse and the patient with the exchange of information, respect, and permission from the patient. The results also included the prerequisites, domains, outcomes, barriers, and solutions for patient participation in nursing care.

    Conclusion

    Patient participation today is considered the legal right of the patient and also the gold standard of international health care systems. So nurses, health system policy makers, patients and academic centers can use these results to improve patient participation in the care.

    Keywords: patient participation, nursing care, nurse
  • Shirin Khajeh Hosseini, Ahmadreza Sayadi, Mohammad Mobini Lotfabad, Shahin Heidari* Pages 415-428
    Background & Aim

    Nursing is a shift-working job at different hours of the day. Therefore, sleep disorders caused by disruption of sleep-wake cycle and circadian rhythm commonly occur in this group. The Benson’s relaxation technique is an easy, non-invasive, and non-pharmacological method that can affect the sleep quality in people. Therefore, this study was conducted to evaluate the effect of Benson's relaxation technique on sleep quality among shift-working nurses in hospitals.

    Methods & Materials

    In this quasi-experimental study, 80 nurses working in three hospitals in Rafsanjan in 2019, who had poor sleep quality score on the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire were selected by the convenience sampling method, and were assigned into either intervention- or control group, using stratified random sampling method. The intervention group was taught the Benson’s technique and they were asked to perform it before sleeping for one month. After one month, the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire was completed again by the both groups. The data were analyzed by independent t-test, paired t-test, Chi-square and fisher exact test using the SPSS software version 18.

    Results

    the mean and standard deviation of sleep quality score for the intervention group and control group before the intervention were 7.79±2.53 and 7.95±2.78 respectively and there was no significant difference between the two groups. One month after performing the technique, the mean and standard deviation of the sleep quality score for the intervention group were 5.58±2.32 and for the control group were 8.53±2.93, and the two groups were significantly different from each other (P<0.0001).

    Conclusion

    In this study, the Benson’s relaxation technique, which is a simple, low-cost, and non-invasive method with no side effects, improved the sleep quality of shift-working nurses. Therefore, nurses’ education and the implementation of this technique is recommended to improve their sleep quality.
    Clinical trial registry: IRCT20180306038981N1

    Keywords: sleep deprivation, nurses, relaxation technique
  • Mina Hasan Zadeh, Parvaneh Vasli*, Fatemeh Estebsari, Malihe Nasiri Pages 429-443
    Background & Aim

    Caring for children with chronic illness is associated with the care burden of families and affects their self-efficacy. In addition, family-centered care can have positive outcomes. The aim of this study was to determine the relationship of the perception of family-centered care, burden of care and self-efficacy in the mothers of children with chronic illness.

    Methods & Materials:

     This descriptive-analytical study was conducted in 2019 on 220 mothers of children with chronic illness, admitted to pediatric hospitals in Tehran and were selected using the convenience sampling method. Data were collected using the Perception of Family-Centered Care-Parent, Perceived Maternal Parenting Self-Efficacy, and the Impact-on-Family Scale. Data were analyzed by SPSS software version18 using descriptive and inferential statistics such as Pearson correlation and regression tests at the significance level of 0.05.

    Results

    Results showed that perception of family-centered care is directly associated with self-efficacy and inversely associated with the burden of care (respectively P<0.001 and P=0.022), so that for each 1-unit increase in the score of perception of family-centered care, self-efficacy of mothers increased by 0.25 and the burden of care decreased by 0.23. No significant association was found between self-efficacy and the burden of care (P=0.962).

    Conclusion

    Given that family-centered care can lead to an increase in self-efficacy and a reduction in the burden of care, nurses can improve mothers’ self-efficacy and reduce their burden of care by improving family-centered care.

    Keywords: family-centered nursing, self-efficacy, illness burden, chronic disease, child
  • Parisa Keshavarz, Rahim Tahmasebi, Azita Noroozi* Pages 444-457
    Background & Aim

    Considering the importance of accidents prevention especially in children under 5 years, the study was conducted to determine the predictor factors for household accidents in children under 5 years based on protection-motivation theory (PMT) in Bushehr.

    Methods & Materials:

     In this descriptive study, 700 mothers with a child aged 6 months to 5 years, referred to health centers in Bushehr were selected by the convenience sampling method from March to August 2018. To collect the data, a valid and reliable self-structured questionnaire including demographic characteristics, questions on constructs of PMT and questions on the household accidents prevention behaviors was used. Data were analyzed by the SPSS software version 22.

    Results

    In this study, 86% of mothers (602) were housekeeper and 46% (326) had academic education. The most common accident prevention behavior was preventing access to drugs, chemicals and toxins (98%). Perceived self-efficacy (P<0.001, B=0.259) and perceived cost (P<0.001, B=-0.159) were significant predictors for household accident prevention behaviors in children under 5 years, and perceived self-efficacy was the most predictors construct. Based on the linear regression model, these two constructs along with a history of prior accident, predicted 15% (R2=0.150) of behavioral changes.

    Conclusion

    According to the results of the study, the PMT is a poor predictor for accident prevention behavior, and in educational programs, emphasis on promoting self-efficacy and providing assistance to reduce barriers and difficulties in creating safety in the home (decreasing perceived cost) are necessary for reducing household accidents in children under 5 years.

    Keywords: prevention, accidents, child
  • Maryam Shahraeini, Nahid Jahani Shoorab*, Roghayeh Javan, Mohammad Taghi Shakeri Pages 458-472
    Background & Aim

    Menopause is a period in women’s lives with complications and consequences that can reduce the quality of life. The most common complications are vasomotor disorders which can affect sleep, life enjoyment, social activities and work. The usual treatment for these effects is hormone therapy but due to its side effects, most people tend to have complication-free treatments. One of these strategies is nutritional measures. The aim of this study was to determine the effect of group counseling about the nutritional measures of Iranian traditional medicine on vasomotor disorders in postmenopausal women.

    Methods & Materials:

     This clinical trial study with multistage sampling was performed in 2018-2019 on 62 postmenopausal women referred to health center number 2 in Mashhad. Two health centers were selected as control or intervention group by Heads or Tails method in order to prevent the dissemination of the material. The intervention group received three sessions of the group counseling about the nutritional measures of Iranian traditional medicine. There was no intervention for the control group. The data collection tool was a questionnaire on the quality of life in menopause that was completed two months before and after the intervention. Data were analyzed on the SPSS software version 24 using independent t-test, Chi-square, Mann-Whitney, and Wilcoxon tests.

    Results

    There was no significant difference in the mean score of vasomotor between the two groups before the intervention (P>0.05) but after the intervention, the difference between the mean score of vasomotor before and after the intervention was -2.18±4.08 for the intervention group and 0.59±3.30 for the control group. A significant decrease in the vasomotor score was observed in the intervention group compared to the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Group counseling about the nutritional measures of Iranian traditional medicine can help reduce vasomotor disorders. Clinical trial registry: IRCT20180626040239N1

    Keywords: consultation, medicine, traditional, vasomotor, nutrition