فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 27 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • هه لاله امینی*، سارا محمودی صفحات 1-16
    سعدی را به حق شاعر طبیعت بهاری نامیده اند. تا جائی که بسامد عناصر طبیعت درآثار او به صورت یک خصیصه سبکی درآمده است. طبیعت گرایی سعدی را غالبا ناشی از طبع خوش باشی و روح جوان و پرشور و وی دانسته اند. اما از این نکته غفلت کرده اند که سعدی عناصر طبیعت را به عنوان ابزاری جهت بیان اندیشه های والای خود به خدمت گرفته است تا بدین شیوه در ذهن مخاطبانش ماندگار شود. در این مقاله تشبیهات برگرفته از طبیعت استخراج شده و مورد بررسی قرار گرفت. و نتایج حاصل از آن نشان داد که هدف سعدی از کاربرد این عناصر نه فقط القاء روح شادباشی و جوانی در مخاطب بلکه جاودان کردن نام خود تا ابد است. مهم ترین اندیشه هایی که سعدی با کمک عناصر طبیعت در کلیات آثارش در پی تبیین آنهاست عبارتند از: عشق، پند و اندرز و خودستایی.آنچه در این پژوهش، تازه تر می نماید بیان این اندیشه ها در قالب تشبیه است که احتمالا آگاهانه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تشبیه، عناصر طبیعت، اندیشه سعدی
  • محمود آبدانان مهدیزاده*، کامران سلیمانی، حدیث اسدی صفحات 17-36
    زکریا تامر (1931) از برجسته ترین داستان نویسان معاصر سوری است. او در آثار خود، رنج و دشواری کنونی مشکلات انسان را در جهان معاصر اسلام را زوایای گوناگون با بهره گیری از اسلوب طنز، مورد کنکاش قرار داده است. از جمله حوزه هایی که در آن میتوان به بیان واقعیات پرداخت، زبان طنز می باشد؛ چرا که ادیب با استفاده از این اسلوب، میتواند پرده از حقایق پنهان و پوشیده بردارد و با توجه به تاثیرگذاری طنز در بیان زشتی ها و عیب های جامعه، چه در مقوله سیاسی، ویا اجتماع؛ می توان اذعان کرد که زبان طنز رساتر و برتر از زبان دیگر نوشته ها است. زکریا تامر با زبان طنز، از واقعیت دردناک جامعه خویش و جهان معاصر عرب، حقایق را آشکار و خوانندگان را به اندیشدن در این مقوله، وا میدارد. وی با سلاح طنز، به رویارویی با مصائب و دشواری های زمانه خویش پرداخت و مسائل و مشکلات سیاسی، اجتماعی عصر خویش را با اسلوبی هنرمندانه مطرح نمود. از این رو، این پژوهش بر آن است که با روش تحلیلی - توصیفی به بررسی درونمایه های طنز با سه محور، فقر و فاصله طبقاتی، آزادی و مبارزه با استبداد، نکوهش و تمسخر ملت عرب از سوی حاکمان مستبد و بیان دیدگاه های در این زمینه در داستان های کوتاه تامر بپردازد.
    کلیدواژگان: زکریا تامر، طنز، داستان های کوتاه، فقر، آزادی
  • حسین ابوالحسن تنهایی*، محمود عظیمی رستا صفحات 37-70

    مقاله حاضر تحلیلی مقایسه ای در ارتباط با فرایند گذار مدرنیته در ادبیات معاصر ایران بر اساس روش و نگرش دیالکتیکی صادق هدایت و فروغ فرخ زاد در خلق آثار و روایت هایشان است. این مطالعه در صدد یافتن پاسخ مناسب برای این پرسش اصلی پژوهش بود که  صادق هدایت و فروغ فرخ زاد در گذار مدرنیته در ادبیات معاصر ایران بر مبنای مطالعه روش شناختی شان در خلق آثار خود بر چه روش و نگرشی متکی بوده اند که بر شناخت، نوع نگاه و نگرش آن ها موثر بوده است؟ نگاه پارادایمی این مطالعه عمدتا متکی بر رویکرد جامعه شناسی تفسیری است. در این میان برخی از دیدگاه های نظری(مید، بلومر و ژرژ گوریچ) در تجزیه و تحلیل آثار مهمصادق هدایت و فروغ فرخ زاد مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصله این که صادق هدایت و فروغ فرخ زاد در گذار مدرنیته در ادبیات معاصر ایران از نظر روش شناختی و نوع نگرش و کنش پژوهی، اشتراکات بسیاری نزدیکی با هم دارند. جستار روش شناسی به رویکرد یا روش شناخت و نوع نگاه در نگریستن به واقعیت های اجتماعی بر می گردد. بر این اساس آثار داستانی و غیر داستانی مهم صادق هدایت و برخی از اشعار مهم فروغ فرخ زاد به ویژه دو مجموعه شعر «تولدی دیگر» و «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» مطالعه و واکاوی شد. حاصل این که در گزینش نوع نگاه و نگرش در پرداختن به خلق آثار خودشان، در گذار مدرنیته در ادبیات ایران، روش و نگرش کنش پژوهانه در فرایندی دیالکتیکی را پیشه ی خود کرده اند. همچنین از لحاظ نوع نگرش و اتخاذ رویکرد روش شناختی با نگاهی کنش پژوهانه در فرایند دیالکتیکی در خلق آثار هنری خود به طور آشکار دارای نقاط مشترک بودند. اما تفاوت در نگاه روش شناختی شان منجر به نگاه فرا جنسیتی فروغ فرخ زاد شده و ماندن در حصار سنتی ساختار مردمحور صادق هدایت که نتوانسته تمایز سنت و مذهب و عینیت زمان را در هم فراخوانی طبیعت گرایانه از هم منفک کند.

    کلیدواژگان: روش شناسی، مدرنیته، توسعه، صادق هدایت، فروغ فرخ زاد، دیالکتیک، جامعه شناسی تفسیری، کنش پژوهی (Abduction)
  • مسعود باوان پوری*، طاهره ایشانی، وحید سجادی فر صفحات 71-90
    خیال، که عنصر اصلی شعر محسوب می شود، پل ارتباطی بین احساس و اندیشه و بیان شاعر است که انتقال عاطفه از طریق آن صورت می گیرد و ملاک سنجش یک اثر ادبی می باشد. سیدیعقوب ماهیدشتی از شاعران کردی سرای کرمانشاهی است که دارای دیوانی کم حجم و آمیخته از گویش های مختلف کردی است. این شاعر توانمند در دیوان خود برای تبیین و انتقال معانی و مفاهیم موردنظر خویش از صور خیال بهره گرفته است. تشبیه یکی از برجسته ترین و در واقع مهم ترین ارکان علم بیان است که شاعران برای زیباسازی شعر خویش و نیز انتقال مفاهیم در قالب کلماتی دل انگیز از آن بهره برده اند. مقاله حاضر کوشیده است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی علاوه بر بررسی مبانی نظری تشبیه، با بیان نمونه هایی از تشبیهات استفاده شده در این دیوان و تبیین آنها از نظر شکل، کاربرد ادات و وجه شبه، توانایی این شاعر را در چگونگی انتقال مفاهیم و تبیین اغراض سخن و تاثیرگذاری کلام آن دو را برای خوانندگان روشن سازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که شاعر از تشبیه حسی و مفصل بیشترین بهره برده و توجه چندانی به تشبیه محسوس به عقلی نداشته و نیز بیشتر برای تبیین عشق خویش به محبوب از عنصر تشبیه بهره برده است.
    کلیدواژگان: صورخیال، تشبیه، شعر کردی، سیدیعقوب ماهیدشتی
  • آرزو بنی شریف دهکردی، حسین خسروی*، اصغر رضاپوریان صفحات 91-118
    ابو معین حمیدالدین ناصر بن خسرو قبادیانی، به سال 394 هجری در قبادیان بلخ به دنیا آمد و به سال 481 در یمگان بدخشان از دنیا رفت. درجوانی استعداد ذاتی و میل حقیقت جویی، او را جویای حقایق و اسرار کرد و به سال 437 ترک کار دیوان و خانه و سامان کرد و هفت سال تمام به سفری دور و دراز پرداخت و سفرنامه ای ارزشمند و سرشار از اطلاعات جغرافیایی، تاریخی و اجتماعی ترتیب داد و همین اطلاعات جغرافیایی را در دیوان اشعارش که آیینه تمام نمای روزگار اوست به تصویر کشیده است. استفاده هایی که شاعر از نام این شهرها کرده، جالب توجه است. شاعر برای بیان عقاید، آوارگی ها، تبلیغ مذهب خویش، مسائل حکمی و کلامی و گاه از دیدگاه صور خیال از نام این شهرها سود جسته است. خراسان را به علت فقها، حکما، علمای نادان و ریایی اش ترک کرده و به دره ای کوچک پناه برده است. بر خراسان دل سوزانده و سنگ و خاک یمگان را با ارزش تر از لعل بدخشان و مشک تاتار دانسته است. بنابراین بررسی علل کاربرد نام این شهرها در رمزگشایی هر چه بهتر اشعار ناصرخسرو موثر است. لذا در این مقاله به بررسی شهرها و علل کاربرد آنها در دیوان شاعر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: خراسان، یمگان، بیان عقاید، تبلیغ مذهب، صورخیال
  • حامد توکلی دارستانی* صفحات 119-150
    با ظهور اشعار منثور و سپید، و با از میان رفتن بسیاری از ویژگی های شعر کلاسیک فارسی، سخت می توان میان جمله ای از یک «رمان» و قسمتی از یک «شعر منثور» تفاوتی احساس کرد؛ با آنکه امروزه بسیاری از نظریه پردازان، با بیان برخی خط تمایزها مانند عنصر «استعاری» و عنصر «مجازی» خواسته اند تا بین شعر و دیگر متون ادبی، تمایز قائل شوند، به نظر می رسد باز در این مسئله، به بن بست هایی برخورده اند. از مهم ترین خصایص شعر کلاسیک فارسی، عناصر موسیقیایی، وزنی و عروضی آن است، که با توجه به از میان رفتن این ویژگی ها در شعر های منثور، بسیاری از اشعار، از منظر ذات و صورت، با بسیاری از داستان ها و رمان ها قابل تمییز نیستند؛ در پژوهش حاضر، با بررسی برخی مولفه های شعر کلاسیک، نشان داده می شود، که اصرار بلاغیون و شاعران کلاسیک، بر عناصری چون وزن عروضی، آگاهانه و از روی تعمد بوده است و به همین دلیل نیز به دنبال انقلاب در شعر نبوده اند و نمی خواسته از محدودیت بحور عروضی رهایی یابند؛ از این روی به بررسی انتقادی شعر سپید و منثور خواهیم پرداخت و نشان خواهیم داد که اینگونه از شعر، به دلیل رهایی از عناصر موسیقیایی و عروضی، هرگز نمی تواند شعری کامل باشد و از منظر صورت و ذات با دیگر متون ادبی از جمله رمان و داستان و...، قابل تمییز و تشخیص نیست.
    کلیدواژگان: بوطیقای کلاسیک، شعر منثور، شعر منظوم، قاعده کاهی، قاعده افزایی، عناصر موسیقیایی
  • شبنم حاتم پور* صفحات 151-170

    بشر از هزاران سال پیش در مراسم آیینی خود از سرودهایی بهر می برد که روان او را آرامش می بخشید و سرشت خوش ذوق او را ارضا می کرد. ایرانیان هم از جادوی کلمات در جشن های مذهبی، لالایی ها، کتاب ها و هنگام شادی ها استفاده می کردند. گرچه جایگاه شعر در میان هنرهای هفتگانه باعث شده تصور شود بزرگترین کاربرد شعر خط هنری آن است؛ ولی در عصر حاضر با گذشت زمان به تکرار دیگرگونه ای از همان کاربردهای ابتدایی رسیده ایم. هنوز لالایی ها جایگاه ویژه ای در پرورش کودکان دارند و محققان زبان شناس درباره اهمیت این نوع شعر پژوهش می کنند یا برای زدودن اضطراب های درونی تفالی به دیوان حافظ می زنیم تا با غزلی آرامش یابیم یا در جشن های نوروز و یلدا به خوانش دیوان بزرگان شعر و ادب می پردازیم و یا حتی در پرورش فرزندانمان مفاهیم آموزشی را در قالب شعر به آنها می آموزیم. اما بزرگ ترین و دیگرگونه ترین کاربرد شعر در عصر حاضر، استفاده از آن در درمان رفتارهای روانی است. البته شرط بهره گیری از شعر در درمان بیماران، آشنایی درمانگر با هنر شعر، مضامین، پیشینه ادبیات منظوم و خوانش صحیح و تاثیرگذار آن است. لرنر معتقد است که هنر داستان سرایی در میان درمانگران شعر باید پرورش پیدا کند (Lerner, 1997: 87). پیشینه شعردرمانی (Poetry therapy) به سال 1751 م باز می گردد. بنجامین فرانکلین[1] در آمریکا بیماران خود را با روش هایی چون خواندن شعر، سرودخوانی و سرودن شعر درمان می کرد. نتایج  مثبت این تحقیق باعث شد که الی گریفر[2]، جک رجی لی دی[3]، آرتور لرنر[4] و دیگران تلاش هایی برای معرفی این شیوه درمان انجام دهند و سرانجام در سال 1997 م انجمن ملی شعردرمانی در آمریکا تاسیس شد. پس از آن نیز پژوهش های زیادی در این زمینه صورت گرفت و اثر مثبت شعر بر آشفتگی های روانی تایید شد از جمله Edgar, Haley, Levit (1969)، Ross (1977)، پنبیکر (1988)، گلدن (1994)، بولتون و همکاران (1998)، Tamura (2001) و کمیل (2007) و تنگر و همکاران (2009) و تعدادی دیگر که به تاثیر شعردرمانی بر افزایش عزت نفس، خوداکتشافی و خوداظهاری و کاهش میزان سرکوب هیجان و اضطراب پرداختند. در آمریکا با شعردرمانی به بیماران سرطانی و افرادی که در وضعیت نزدیک به مرگ قرار دارند کمک می کنند تا به آرامش دست پیدا کنند و در روند درمان خود وضعیت مطلوبی را تجربه کنند.1 شعردرمانی تنها در زمینه پزشکی سودمند نیست، این شیوه همچنین در زمینه خدمات اجتماعی اثرگذار است.2 در زمینه پژوهش، یک تحقیق نشان می دهد از 203 مقاله پژوهشی حدفاصل سال های 1969 تا 2010، 154 مقاله (9/75%) در آمریکا، 19 مقاله (4/9%) در آلمان، 13 مقاله (4/6%) در انگلستان، 4 مقاله (2%) در استرالیا، 3 مقاله (5/1%) در ژاپن و سایر کشورها اعم از برزیل، ونزوئلا، کانادا، سوییس و ایتالیا (9/4%) درباره موضوع شعردرمانی در کشور خود پژوهش کرده اند (هیمز، 2011: 6). در پژوهش دیگر دکتر مازا با معرفی یک مدل چندبعدی در شعردرمانی نشان داد، شعر نسبت به کتاب درمانی، نمایش درمانی، هنردرمانی و رقص درمانی قدرت اثرگذاری بهتری دارد و می تواند در کنار روایت درمانی، مجله درمانی و... بسیار اثرگذار باشد (Mazza & H, 2013: 55). در کشور ما، با وجود پیشینه غنی ادبیات منظوم، شعر هیچ گاه کاربرد درمانی نداشته است و حتی این موضوع در کشور ما مسبوق به سابقه پژوهش نیست. تنها در سال 1389 یوخابه محمدیان و دیگران به بررسی اثر شعردرمانی گروهی بر کاهش نشانه های افسردگی در دانشجویان پرداختند. جامعه آماری در این پژوهش 29 دانشجوی دختر خوابگاهی است و درمانگر طی 7 جلسه، اشعاری از شاعران معاصر را به صورت گروهی برای آنان خوانده و ثابت کرده است که پس از این دوره شعرخوانی، نشانه های افسردگی در دانشجویان کمتر شده است. به نظر می رسد با افزایش رو به رشد اختلالات روانی و بخصوص افسردگی و هزینه های گزافی که دولت ها برای تامین داروهای ضد افسردگی می پردازند، پژوهش بیشتر درباره شعردرمانی بسیار راهگشاست. به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شعر و گونه های مختلف آن بر زنان و مردان بزرگسال که دچار افسردگی متوسط و بالا بودند انجام شده است. تفاوت عمده این پژوهش با تحقیق یوخابه محمدیان و دیگران در این است که در پژوهش آنان شرکت کنندگان الزاما به نوشتن شعر، تحلیل آن و ویرایش اشعار به عنوان تکلیف می پرداختند. در حالی که در پژوهش حاضر هدف خوانش شعر و شنیدن آن و دریافت عاطفه شعری بوده است. تفاوت دیگر این پژوهش انتخاب جامعه آماری متشکل از زنان و مردان و بررسی تفاوت های نتایج به دست آمده است. ویژگی دیگر این پژوهش، انتخاب اشعار کلاسیک است، در 6 جلسه از 8 جلسه برگزار شده اشعار انتخابی از ادبیات منظوم کلاسیک و در دو جلسه دیگر از ادبیات منظوم معاصر بوده است. علاوه بر این در انتخاب مضامین اشعار، توجه به چالش برانگیز بودن شعر، شرط انتخاب پژوهشگران بوده است. پرسش اصلی تحقیق این است: چگونه شعر می تواند کاربرد درمانگری داشته باشد؟ پرسش های فرعی شالم: 1- آیا زنان و مردان افسرده نسبت به شعر، رفتار اثربخشی از خود نشان می دهند؟ 2- آیا مضامین چالش برانگیز در شعر برای افراد افسرده قدرت تنش زدایی دارند؟ 3- کدام دسته از زنان یا مردان نسبت به شعردرمانی واکنش بهتری نشان می دهند؟ 4- آیا شعر در افزایش خوش بینی زنان و مردان موثر است؟ براساس این پرسش ها فرضیه های زیر مورد بررسی قرار خواهند گرفت: 1- به نظر می رسد زنان و مردان افسرده نسبت به شعر رفتار اثربخشی از خود نشان می دهند. 2- به نظر می رسد مضامین چالش برانگیز در شعر قدرت تنش زدایی از افراد افسرده دارند. 3- به نظر می رسد زنان نسبت به مردان واکنش بهتری به درمان با شعر نشان دهند. 4- به نظر می رسد شعر در افزایش خوش بینی زنان و مردان موثر است.

  • زهره خلیلی*، دره دادجو صفحات 171-200

    رازهای اشعار حافظ بر چهار سطح "واژه"، "بیت"، "غزل" و "دیوان شاعر" سایه افکنده است. این مقاله به بررسی "راز" در سطح واژه های اشعار حافظ می پردازد. به طور کلی "راز" به مطلب پوشیده یا مخفی و در پرده اطلاق می شود. به غیر از واژه "راز" کلمات دیگری نیز همین خصوصت را دارند که مترادف این واژه هستند و  عبارتند از "سر"، "رمز"، "نکته"، "اشارت" و "معما". این واژه ها در این مقاله با عنوان علایم استتار و اختفاء واژگانی معرفی می شوند.مقاله حاضر با کمک ابزار یا  علم آمار یک تحلیل استباطی از راز حافظ را در چارچوب یا ظرف استدلالی و علمی قرارداده است. نتیجه این پژوهش مستند، ارائه تمایزات و اشتراکاتی در علایم استتار و اختفاء واژگانی در دیوان حافظ است.  با استخراج فراوانی هریک از این واژه ها، در دیوان شاعر و طبقه بندی آن ها در گروه های خاص و هدفمند، نتیجه می شود که هریک از آنها، خصوصیات منحصر به فردی دارند، که خاص آن واژه است و هدف از این مقاله اثبات این موضوع است که شاعر به بهترین صورت ممکن و به طورکاملا آگاهانه و گزینشی هریک از واژه های فوق را برای بیان منظور خویش اختیار می نموده است.

    کلیدواژگان: راز، سر، رمز، نکته، اشارت، معما، علایم استتار و اختفاءواژگانی
  • منصوره سلامت اهنگری* صفحات 201-216

    در متون کهن و آثار عرفانی ما عرفای بی شماری هستند که معتقدند چشم سر با غبار عادات پوشانده شده است و باید با چشم درون نگریست. بر پایه همین نظر کسانی چون مولوی به تولد معنوی معتقدند و عشق را مادر زیبایی می دانند. در میان معاصران سهراب سپهری   کنار گذاشتن عادت ها را فرصتی برای زیباتر دیدن می داند.قیصر امین پور نیز برداشت و تلقی ما را از زشتی و زیبایی اصلاح می کند و غبار عادات را از روی چشمهای ما کنار می زند تا قادر به درک زیباییها باشیم. پاک و نیک نگریستن دو عنصر ویژه در شعر امین پور است. نگاه او به هستی مبتنی بر نگرشی عارفانه است. از دریچه ی چشم او کل آفرینش زیبا و دلپذیر است و او خود را جزئی از این کل می بیند که با آن همنوا می شود .نگرش عارفانه ی قیصر امین پور را می توان تحت تاثیر مولوی و حافظ از گذشته و نیز سپهری از زمان حال دانست. در این نوشتار، سعی بر آن است که نگاه عارفانه او به هستی با گزینش نمونه هایی از اشعارش در دو مجموعه ی اخیر وی مورد تحلیل و واکاوی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قیصر امین پور، هستی، نگاه، زیبایی، عارفانه
  • یدالله شکری* صفحات 217-240
    مقاله پیش رو در پی آن است که داستان شغاد شاهنامه را بر پایه نظریه ریخت شناسی ولادیمیر پراپ تحلیل و میزان تطابق آن دو با یکدیگر را بررسی کند. به همین منظور در بخش نخست، مبانی نظری مکتب ساختارگرایی و ریخت شناسی بررسی می شود. در ساختارگرایی اصالت به متن، بی توجهی به ریشه های فرهنگی، اجتماعی و تاریخی، توجه به روابط متقابل واحدهای متن مورد توجه است. در ریخت شناسی مواردی مانند :چهار قانون کلی در شخصیت ها، عناصر پایدار و متغیر داستان، کنش های هفت گانه شخصیت ها، کارکردها و انواع حرکت در داستان بررسی می شود. نگارنده در بخش دوم به بررسی داستان شغاد بر پایه یافته های پراپ پرداخته و با رسم جداول و شکل هایی  مباحث را نشان داده است داستان با کارکردها پراپ تطبیق داده شده و  موارد جابه جایی کارکردها و عدم مطابقت ها مشخص شده است. این جستاردر پایان به این نتیجه می رسد که داستان بر پایه الگو پراپ دارای دو حرکت است و مواردی هست که داستان مطابق الگو نیست و کارکرد جدیدی به نام پذیرش تقدیر در داستان های ایرانی وجود دارد که در الگوی پراپ مطرح نشده است. اندیشه ثنویت در کارکردهای داستان شغاد وجود دارد توجه به عدد سه به شکل رویدادهای سه گانه در به انجام رسیدن اهداف شخصیت ها دیده می شود.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، پراپ، ساختار گرایی، رستم و شغاد
  • عادل دست گشاده* صفحات 241-260
    این مطالعه به بررسی ارتباط بین میزان هویت پذیری معلمان زبان انگلیسی (فارسی زبان) با خودکارایی آنها و موفقیت زبان آموزان پرداخت. هشتاد و هفت معلم از موسسات مختلف زبان در این مطالعه شرکت داشتند و به پرسشنامه هایی میزان هویت پذیری معلمان و خودکارایی پاسخ دادند. همچنین از شرکت کنندگان خواسته شد تا میانگین نمرات کسب شده زبان آموزان خود در ترم قبل را ثبت نمایند. نتایج تحلیل داده ها وجود ارتباط موثرمعنی داری بین میزان هویت پذیری معلمان با میزان خودکارایی آنها و موفقیت زبان آموزان را نشان داد. تجزیه و تحلیل رگرسیون به منظور بررسی اینکه آیا مولفه های هویت پذیری میتواند میزان خودکارایی معلم و موفقیت زبان آموزان را پیش بینی کند، به کار گرفته شد. چهار زیر مجموعه هویت پذیری یعنی خودهای ایده آل، خودهای باید، خودهای واقعی و خودهای ترس به عنوان پیش بینی کننده های میزان خودکارایی معلم درنظر گرفته شد ورابطه مثبت معنی داری بین این زیر مجموعه ها و خود کارایی معلمان وجود داشت. اما تنها سه گروه از این زیر مجموعه ها شامل خودهای ایده آل، خودهای بایدو خودهای واقعی با میزان موفقیت زبان آموزان همبستگی مثبت معنی داری داشت. نتایج به دست آمده نشان داد که خودکارایی و نگرانی در خصوص پیشرفت زبان آموزان از عناصر کلیدی فرایند هویت پذیری معلمان زبان انگلیسی (فارسی زبان) است.
    کلیدواژگان: هویت پذیری، خودکارایی، معلمان زبان انگلیسی فارسی زبان
  • مرجان طاهری اسکویی*، زهرا پروینی راد، پیمان تباری صفحات 261-278

    در بررسی زبان شناختی واژه ی مرکب [1] از دو یا چند تکواژ قاموسی پدید می آید و حداقل شامل دو پایه است که هر دو واژه اند یا این که ریشه ی تکواژ محسوب می شوند. در آثار بسیاری به واژه های مرکب فارسی اشاره شده است اما تعداد آثاری که دیدگاهی معنی شناسی نسبت به واژه های مرکب فارسی داشته اند با میزان تحقیقاتی که این گونه واژه ها را مورد بررسی قرار داده اند اندک بوده است. هدف پژوهش حاضر این است که با رویکردی معنایی- شناختی، انواع روابط معنایی اسامی مرکب برون مرکز را بررسی کنیم. از دیدگاه زبان شناسی شناختی، آن نوع رابطه ی معنایی که میان اجزای ترکیب وجود دارد معیاری قطعی برای تعبیر نهایی ترکیب است. اسامی مرکب درون مرکز دارای روابط معنایی شناخته شده بین اجزای خود هستند؛ در حالی که اسامی مرکب برون مرکز از الگوی مشخصی در این زمینه پیروی نمی کنند. با مطالعه ی کتاب ها و بررسی روزنامه ها این اسامی را گردآوری کردیم و به بررسی روابط معنایی بین اسامی مرکب برون مرکز بر اساس  فهرست گیرجو و همکاران [2] (2005) پرداختیم که در نتیجه مشخص شد اسامی مرکب برون مرکز دارای 11 نقش معنایی هستند، از جمله رابطه ی مالکیت، تشبیه، مکانی و... پربسامدترین این روابط معنایی از نوع روابط معنایی استعاری و عددی هستند و کم بسامدترین آن ها از نوع سببی هستند. این بررسی ها در حوزه های صرف، قابل استفاده است و در راه گشودن گره های دستور زبان فارسی نیز به ما کمک می کند.

    کلیدواژگان: واژه های مرکب، رابطه معنایی، برون مرکز، درون مرکز
  • نسرین عینی* صفحات 279-310

    هدف پژوهش:

     شناسایی نشانه های امیدواری روانشناسی مثبت در دیوان حافظ است.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش کیفی کتابخانه ای و تحلیل محتوا است و اطلاعات با روش تحلیل توصیفی بررسی شد در این روش برای توصیف، تفسیر و تحلیل نماد یا نشانه از نظریه نشانه شناسی چارلز سندرز پیرس استفاده شد. جامعه آماری پژوهش دیوان غزلیات حافظ نسخه غنی شامل 295 غزل می باشد.

    یافته ها:

     تمام داده ها، در جدولی با سه عنصر نشانی شعر، نشانه ها (مدلول) و تفسیر معنایشان (دال) قرار گرفت. بر اساس ساحت فطری امیدواری به سه طبقه امید به خدا، امید به زندگی و امید به آینده گروه بندی شد. پس از تحلیل نماد، نتیجه نشان داد هر غزل دارای نماد بامعنا و نقش مختلف است. تحلیل نشانه شناختی نشان داد فراوانی تعداد ابیات در زمینه امیدواری وجود دارد و پیشنهاد گردید بقیه مولفه های روانشناسی مثبت گرا در آثار ادبی بررسی گردد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، امیدواری، حافظ شیرازی، روانشناسی مثبت گرا
  • نفیسه نیکخواه* صفحات 311-328
    پرویز ناتل خانلری از چهره های برجسته فرهنگ و ادب فارسی در دوران معاصر است. برگزیده ترین مجموعه شعری خانلری «ماه در مرداب» است و  مشهورترین شعر او که در سال 1318 سرود شعری است با عنوان "عقاب" که عبارت است از برداشتی نو از روایتی کهن در قالب مثنوی. این شعر دارای ویژگی های بلاغی و زبانی و شخصیت پردازی منحصر به فردی است که آن را از دیگر اشعار وی متمایز کرده است. علاوه براین جو فکری حاکم بر این اثر در بیان نیروهایی است که همواره در درون خانلری با هم در کشاکش بوده و گاهی یکی بر دیگری رجحان می یافت اما وی هرگز نتوانست درستی و انسانیت را مطرود کند.
    کلیدواژگان: خانلری، شعر عقاب، شخصیت پردازی، سبک شناسی، سطح ادبی، سطح زبانی، سطح فکری
|
  • Halale Amini *, Sara Mahmoudi Pages 1-16
    The poet Saadi called Spring. As far as the frequency of the elements in his works as a style attribute accordingly. Saadi naturalism is often due to the nature and spirit of young and enthusiastic and he knew Khvshbashy. But this ignores that Saadi elements of nature as a means to express their great ideas to serve to stay this way in the minds of the audience. This article is extracted and examined metaphors from nature. And its results showed that the use of these elements aim Saadi not only inculcate the spirit of greetings and young people in the audience, but is forever immortalized his name. Saadi with the help of the ideas that seek to explain the elements of nature in general in their work are: love, advice and self-glory. In this study, the fresher ideas expressed in the form of anthropomorphism probably been informed.
    Keywords: metaphor, elements of nature, the idea Saadi
  • Mahmoud Abdanan Mahdizade *, Kamran Soleymani, Hadis Asadi Pages 17-36
    Among areas in which ‘satire’ could be used to address the reality is literature because men of letters could reveal the reality with their own words, and writers and poets in various countries use it to express their intents. Regarding the effectiveness of satire on reflecting the faults and people’s inhumanity of a society in a piece of writing, whether politically or socially, it could be recognized that the language of satire is more eloquent and impressive than those of other literary devices. One of the men of letters that has uncovered the painful truth of his society and the Arab world with satire is Zakaria Tamer, that has dedicated his life to fighting against the disasters of his time illustrating the political and social problems artistically and creatively. This study focuses on the theme of satire in the Arab world concerning three subjects, i.e. poverty and poverty gap, freedom and fight against tyranny, and criticism and ridicule, as well as on analyzing his viewpoints on the subjects in his short stories.
    Keywords: Zakaria Temer, Satire, inhumanity, poverty, freedom
  • Hussein Abolhasan Tanhaei *, Mahmood Azimi Rasta Pages 37-70

    This paper is a comparative analysis in relation to the transition process of modernity in contemporary Iranian literature based on the dialectical attitude Sadegh Hedayat and Forough Farrokhzad is in the works and their narratives. This study sought to find an appropriate answer to this key question was Sadegh Hedayat and Forough Farrokhzad in the transition to modernity in contemporary Iranian literature in their methodological study on the creation of his works have been based on what attitude? The study is Generally based on interpretive sociology approach. Meanwhile, some theoretical perspectives (Mead, Blumer and George Gorvich) in the analysis of important works of Sadegh Hedayat and Forough Farrokhzad was used. as a result, Sadegh Hedayat and Forough Farrokhzad in the transition to modernity in contemporary Iranian literature in terms of methodology and the type of attitude and abductionistic, subscriptions are very close together. methodological research is based on looking at social reality. Accordingly, important works of fiction and non-fiction Sadegh Hedayat and some important poems of Forough Farrokhzad in particular two collections of poetry "birth" and "believe in the cold season" was studied and analyzed. As a result, choose the kind of look and attitude in dealing with the creation of their work, In the transition to modernity in Iranian literature, methods of abductionistic and dialectic process together have fellowed. In terms of methodological abductionistic approach in a dialectical process in creating his art work clearly points were shared. But different on Their methodology is to look beyond gender Forough Farrokhzad, and staying within the traditional male-oriented structure that Sadegh Hedayat could not the distinction tradition and religion and time objectivity are not separate in naturalistic method mutual.

    Keywords: Methodology, modernity, Sadegh Hedayat, Forough Farrokhzad, dialectic, Interpretive Sociology, Abduction
  • Masoud Bavanpouri *, Tahere Ishani, Vahid Sajadifar Pages 71-90
    Imagination that is the key element in poem, is the communication bridge between the feelings and thoughts and the poet's words that emotion is conveyed through it and it is the criterion measure for a literary work Sayed Yaaghob Mahidashti is Kurdish poet a poem book in Kalhori dialect which has been collected by the efforts of Mohammad Ali Soltanii.This powerful poet has used imagery to explain and convey meanings in their poem book. Metaphor is the most important pillar of expression ability and its analysis in terms of structure and content can also be an expression of poets own language. This paper has attempted to assess metaphor’s theoretical bases using analytical - descriptive methods by giving examples of metaphors used in this poem book and describing him in terms of form, use of connectives and quasits, clears to readers the poet's ability how to convey concepts and explain ends of words and influence of words of these two to.
    Keywords: metaphors, Kurdish poem, Sayed Yaaghob Mahidashti, Imagination
  • Arezoo Banisharif Dehkordi, Hossein Khosravi *, Asghar Rezapourian Pages 91-118
    Aboo Moeen Hamid Al. din Naser ebne Khosrow was born in Ghobadian of Balkh in 394 (lunar hegira). He passed away in Yamgan of Badakhshan in 487(lunar hegira). His in herent talent and truth-seeking desire guided him to understand truths and secrets. He resolves to leave his working on the poetical works and hometown in 437 (lunar hegira). During 7 years he had a long and dangerous trip and travelled He wrote a valuable itinerary fullof geographical historical and social information with simple and eloquent explanation and attractive description. This itinerary was the result of his sharp-sightedness curiosity accuracy and reflection. Based on it richness of Persian language left as a memorial. this great poet has described the same geographical information in his poetical works that is reflection of the time of this poet. The usages that the poet has had from the names of these cities are very interesting. the poet has enjoyed the names of these cities for beliefs vagrancies propagandizing of his religion peremptory and wordy matters or in the light of imagery. He left Khorasan because of its ignorant juris consults philosophers scholars and hypocrisy. He went to a small valley. He has pitied Khorasan and assumed the stone and soil of Yamgan more valuable than garnet of Badakhshan or musk of tatar. Therefore, considering the usage reasons of names of these cities for better decoding of this treasure of wisdom and faith is very effective. Therefore, we tried to proceed considering cities and reasons of their usage in poetical works of this great poet in Persian literature.
  • Hamed Tavakoli Darestani * Pages 119-150
    With the advent of poems, prose and white, and with the loss of many features of classical Persian poetry, hard to the statement of a "novel" and part of a "prose poem" felt different, although today many theorists, to express some element dividing line such as "metaphorical" and the "virtual" have asked to between poetry and other literary texts, distinguish, looks back on this issue, the deadlock has been encountered. The most important features of classical Persian poetry, musical elements, prosodic weight and it is, that due to the elimination of these features in prose poems, many poems, in terms of substance and form, with lots of stories and novels are not distinguishable in this study, with some elements of classical poetry, is shown, which insists classical rhetoricians and poets, the prosodic elements such as weight, consciously and deliberately have been on and why the revolution in lyrics were not and did not want to get rid of prosodic meter limit therefore a critical review of blank verse and prose, and we will show that this kind of poetry, because the emancipation of musical elements and prosody, can never be perfect poem and in terms of form and substance with other literary texts, including novels and stories, etc., are not distinguishable and recognizable.
    Keywords: Classical poetics, prose poetry, vers poetry, Rule straw, Rule synergies, Musical Elements
  • Shabnam Hatampour * Pages 151-170

    Poetry is seven arts and critics always notice position aesthetics. Man in current age both request's visual interest and mental pleasure of art both expects scientific approach of that. In the field of poetry, therapy, is greatest scientific achievements of literature in the new era. Poetry therapy begin as new treatment for depressed patients in America, and find benefit results. Statistical society is 30 person of adult's that joined in 8 session selection of poems fare mindfully contents challenge. After doing pretest and posttest determine that:1- depress men and women express effective behavior than poem. 2- Poem with themes challenge can détente out of depress individuals. 3- Men than women express better reaction than therapy with poem. 4- Poem avgmentsoptimism of men and women. It seems that more research about content of Persian poem that ability to therapy, introduction this therapy and proposed species in world and that institutionalize in health care centers of country.

    Keywords: poem, Content, poetry therapy, Depression
  • Zohre Khalili *, Dorre Dadjoo Pages 171-200

    Mystery in Divan of Hafez overshadow on four levels include words, lines, sonnet and court poet. In this article we have investigated on mystery in the words level of Hafezs poems. In general, mystery refers to the subject covered and hidden in the curtains. Present study with using statistic science made inferential analysis of Hafezs mystery in the frame of scientific and reasoning manner. The results of this research indicated differences and commonalities in camouflage and concealment of words in Divan of Hafez. By extracting the frequency of these words in Divan of poet and classify them in specific and targeted groups, it follows that each of them have unique properties, which is specific for it word. The final goal of present study is demonstrated of the subject that poet with the best possible way and completely conscious and selective provide any of the words for his purpose expression.

  • Mansoore Salamat * Pages 201-216

    Abstract Common points in world’s genostical viewpoint lead to similar purports. genostical looking of Gheisar Aminpour may impressed of Molavi and Hafez from the past and Sepehri for the present. in this paper I try to investigate poet genostical thoughts by chose of samples from recent two collections. Aminpour has learned to us good and pure looking and reform our understanding from ugliness and beauties. he pushes aside habit dust till we able to understand beauties. his looking to the existence is genostic. from his eye all of creations are beautiful and he saw himself as a part of the whole that have harmony with them. That is, he hears unity music in the nature by heart and hum it to us genostically. He wishes all part of nature-without their contradictions and contrasts- are in each other sides not in opposite. Then eliminate the good and bad war. In this paper I try to investigate poems of Gheisar Aminpour for analyze his genostical looking to the existence

    Keywords: Gheisar Aminpour, universe, the look, Beauty, Mystically
  • Yadollah Shokri * Pages 217-240
    This paper seeks to analyze and consider the consistency of the “Shaghaad” story in “Shahname” based on Morphology theory of "Veladmier Propp". For this purpose, the theoretical foundation of Propp’s structuralist and morphology school of thought is under consideration. Authenticity to the text, neglecting cultural, social and historical roots and paying attention to the reciprocal relations among text unit are considered. Items like four main rules in characters, constant and variable elements of the story, septet actions of characters, functions and different types of movements in the story are studied.The writer studied the Shaghaad story based on Propp’s findings and demonstrated the subjects by drawing tables and forms. It is shown that the story is adapted to Propp’s functions and the metathesis cases of functions and inconsistencies are specified. This query concludes that according to Propp’s pattern, this story has two movements there are instances that the story is not consistent with Propp’s pattern and there is a new function called destiny admittance in Iranian stories which is not mentioned in Propp’s pattern. There exists the idea of dualism in Shaghaad stories’ functions. Paying attention to the number three are seen in the form of three events in the fulfillment of the objectives of the characters.
    Keywords: Morphology, Propp, Structuralist, Rostam Shaghaad
  • Adel Dastgoshadeh * Pages 241-260
    Teacher efficacy belief is an essential factor constructed from different sources and proved to be “powerfully related to many meaningful educational outcomes such as teacher persistence, enthusiasm, commitment and instructional behavior, as well as student outcomes such as achievement, motivation, and self-efficacy belief” (Tschannen-Moran & Hoy, 2001, p. 783). The present study was intended to investigate possible relationships of the development of EFL teachers’ possible selves with teacher efficacy and students’ achievement. Eighty-seven teachers selected from different Language Institutes participated in this study and filled in EFL teachers’ L2 Self Development Questionnaire as well as Teacher Self-Efficacy Scale (TSES). The participants were also requested to specify the mean scores of the achievement tests they administered to their students in the previous term. The results of data analysis indicated significant relationships of teachers’ possible selves development with their self-efficacy and students’ achievement. To investigate which components of possible selves might have more predictive power in predicting teacher’s self-efficacy and student’s achievement, regression analysis was run. The four subscales of possible selves – ideal, ought-to, actual, and feared selves- were found to be good predictors of teacher self-efficacy and only three subscales of possible selves including ideal, ought-to, and actual selves were strongly correlated with student’s achievement.
    Keywords: possible selves development, self-efficacy, EFL teachers
  • Marjan Taheri Osgouei *, Zahra Parvinyrad, Payman Tabari Pages 261-278

    In linguistic research, compound word emerges from two or several lexical morphemes and at least it consists of two roots that both are words or are morpheme root. In many works, it is mentioned to Persian compound words but number of works that have the semantic point of view to Persian compound words with amount of researches that have examined these words has been little and purpose of this research is that with cognitive – semantic approach, we study types of the semantic relationships of exocentric compounds. From cognitive Linguistic point of view, the semantic relationship among compound parts is definite criterion for compound final interpretation. Endocentric Compounds have the Known Semantic relationships between your components: while exocentric compounds do not follow a certain pattern in this field. With reading books, studying newspapers have compiled these nouns and have studied the semantic relationships between exocentric compound according to list of Girju et al (2005) as a result of it was defined that exocentric compound names have 11 the semantic relationships, they include possession, simile and local relationships. The highest- frequency of these semantic relationships are metaphoric and numerical relationships and the least- frequency of them are causal. These researches can be used in the areas of morphology, can be helped us in opening the nodes of Persian Language grammar.

    Keywords: compound words, semantic relation, exocentric, endocentric
  • Nasrin Aini * Pages 279-310

    The objective of this study is to find out the use of hope symbol in Hafiz poem. This study applied library research and compiled data were analyzed through descriptive analysis method. This method tried to describe, explain and analyze the using of symbol using semiotic theory by Charles Sanders Pierce. The unit of analysis of this research is gazal and all 495 gazal of hafiz is considered. They were chosen to find the symbols. For the semiotic analysis, the researcher marked the data by choosing poems that were containing symbols. There were reading the poems intensely, and classifying the data containing symbol: categorizing the symbol so that could be understood each other in categorizing that symbol the writer put them in the table by synchronizing each symbol with each poem interpreting the meaning of that symbol After that it could be concluded that there are 18 gazal about hope that God is the most merciful and there are 15 gazal about hope for future, that there are 20 gazal about life expectancy or hope for last living with different symbol with different meaning and function .differences had given the different ideas. From semiotic of hafiz poem would like to convey the idea about hopefulness.

    Keywords: Semiotic analysis, Hafiz Poems, Peirce’s Theory, hope
  • Nafise Nik Khah * Pages 311-328
    Paviz Natel Khanlari is one of the prominent faces of the persio culture and literature in the contemporary periods. The most selected poetical collection of Khanlari is "The Moon in lagoon" and the most well-known his poem is a poetical song with the title of "eagle" in 1318 which consists of new understanding from the old narrative in form of Mathnavi (couplet poet) pattern. This poem possesses eloquence and lingual characteristics and unique characterization which has distinguished that from other poems. Furthermore, the mental atmosphere dominant on this work includes expressing powers which had ever been in struggle within Khanlari and sometimes one had preference over the other, but he couldn’t t never reject truth and humanity.
    Keywords: Khanlari, eagle poem, Characterization, style logy, literary level, lingual level, mental level