فهرست مطالب

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال نهم شماره 35 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابوالقاسم بریمانی*، وحید علیزاده پاجی صفحات 1-24
    زمینه

    امروزه خلاقیت سازمانی و شادکامی کارکنان جایگاه خاصی در تغییرات سازمان ها دارند و به عنوان سرمایه اصلی در نیروی انسانی ابزاری برای توسعه محیط کسب وکار، ارائه خدمات با کیفیت تر و در نهایت بهبود عملکرد سازمانی محسوب می شود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین خلاقیت سازمانی و شادکامی با عملکرد سازمانی کارکنان اداره راه و ترابری بوده است.

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 160 نفر از کارکنان اداره راه و ترابری شهرهای شرق استان مازندران بوده است. تعداد 113 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شده بودند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسش نامه خلاقیت سازمانی، شادکامی و عملکرد سازمانی استفاده شده است. پایایی آن ها با محاسبه فرمول آلفای کرونباخ برای هر یک به ترتیب برابر 74/0، 73/0 و 75/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده های حاصله، از روش های آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از داده ها نشان داد که بین خلاقیت سازمانی و شادکامی با عملکرد سازمانی کارکنان همبستگی مثبت و رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین سهم هر یک از مولفه های خلاقیت سازمانی و شادکامی در پیش بینی عملکرد سازمانی کارکنان متفاوت است.

    نتیجه گیری:

     با عنایت به رابطه بین خلاقیت سازمانی و شادکامی با عملکرد سازمانی، مدیران اداره راه و ترابری با اتخاذ سیاست گذاری مناسب، حمایت، تقویت و توسعه خلاقیت و شادکامی کارکنان را به عنوان امری مهم در سرلوحه برنامه های خویش قرار داده تا بتوانند از طریق آنان، عملکرد سازمانی کارکنان را بهبود و توسعه بخشند.

    کلیدواژگان: خلاقیت سازمانی، شادکامی، عملکرد سازمانی
  • حمید همرنگ، افسانه قنبری پناه*، خدیجه ابوالمعالی، مژگان سپاه منصور صفحات 25-60
    زمینه

    انسان توانایی های مختلفی دارد. یکی از این توانائی ها خلاقیت است. حل مسئله و خلاقیت در بالاترین سطح فعالیت های شناختی انسان قرار دارند و از ارزشمندترین غایت های پرورشی و اهداف آموزشی به حساب می آیند. خلاقیت یکی از مهم ترین عواملی است که با سازگاری تحصیلی رابطه دارد و به معنای وحدت بخشیدن به همه کارهای انسان است و بی تردید هدف عمده نهادهای آموزشی و پرورشی ایجاد توانائی حل مسئله و خلاقیت در دانش آموزان است.     

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تبیین رابطه بین خلاقیت و سازگاری تحصیلی دانش آموزان با میانجی گری انگیزش تحصیلی بود.     

    روش

    به منظور نیل به هدف پژوهش 542 نفر از دانش آموزان که از آن تعداد 268 نفر دختر  و 274 نفر پسر در دبیرستان های شهرستان رباط کریم در سال تحصیلی 96-97 مشغول به تحصیل بودند؛ انتخاب شدند. روش نمونه گیری به شیوه تصادفی خوشه‎ای چند مرحله‏ای انتخاب شد. شرکت کنندگان 268 دختر و 274 پسر، پرسشنامه‎های، خلاقیت عابدی (1372)، سازگاری تحصیلی بیکروسریاک (1989)، انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) را تکمیل کردند. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی و از لحاظ تحلیلی از نوع معادلات ساختاری بود و به منظور تجزیه و تحلیل داده‎ها از مدل‎یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos استفاده شد.   

      نتیجه گیری:

     یافته‎ های پژوهش نشان داد، مدل ساختاری رابطه خلاقیت و سازگاری تحصیلی با میانجی گری انگیزش تحصیلی با داده های گرد‎آوری شده برازش داشت. اثر مستقیم خلاقیت بر سازگاری تحصیلی معنادار بود. در اثر غیر مستقیم خلاقیت و انگیزش تحصیلی و ابعاد آن، خلاقیت با سازگاری تحصیلی رابطه مثبت و معنادار داشت. همچنین رابطه انگیزش درونی و بی‎انگیزگی با سازگاری تحصیلی معناداربود ولی رابطه انگیزش تحصیلی بیرونی با سازگاری تحصیلی غیرمعنادار بود. رابطه بی انگیزگی معنادار ولی منفی بود.

    کلیدواژگان: خلاقیت، انگیزش تحصیلی، سازگاری تحصیلی
  • زهرا رشیدی* صفحات 61-88
    زمینه

    دانشگاه به عنوان یک نهاد اجتماعی، مسئول شکوفایی استعدادها، خلاقیت ها، توانمندی هر چه بیشتر نیروی انسانی دانشگاهی و فراهم کردن میدان برای بروز عاملیت تک تک افراد جامعه است.

    هدف

    این مطالعه با هدف واکاوی تجربیات بازیگردانان دانشگاهی (اعضای هیات علمی) به عنوان عاملانی خلاق؛ حلقه مفقوده ی چرخه خلاقیت در نظام آموزش عالی ایران صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش درپارادایم تفسیری با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شد. مشارکت کنندگان شامل 19 عضو هیات علمی دانشگاه های جامع شهر تهران که به صورت هدفمند و با استفاده از راهبردهای نمونه گزینی با حداکثر تنوع انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق بدون ساختار و جهت تحلیل داده ها از راهبرد هفت مرحله ای کلایزی استفاده شد. 

    یافته ها:

    تحلیل داده های مصاحبه به ایجاد یک مقوله اصلی«خلاقیت اعضای هیات علمی» و دو مقوله فرعی که شامل عوامل«سازمانی و فردی» انجامید. در حوزه عوامل سازمانی آنچه باعث مشغولیت ذهنی و عدم بروز خلاقیت؛ مشکلات مربوط به قوانین و زیر ساخت ها،ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی و مدیریت ناکارآمداست و در حوزه عوامل فردی؛ خلق و خو، انگیزش، ذهن فعال ودانش و تخصص است. 

    نتیجه گیری:

    نتایج این مطالعه بر مسایل پیش روی مغفول ماندن نقش عاملیت و جایگاه فرد در ساختار آموزش عالی ایران که موجب عدم بروز خلاقیت و شکوفایی استعدادها می شود، تاکید می کند.رشد و ظهور خلاقیت مستلزم وجود چند عامل به هم پیوسته مانند تمرکززدایی، استقلال دانشگاهی، تغییر سیاست فرهنگی به گونه ای که تنوع فرهنگی، قومی و جنسیتی بعنوان سرمایه فرهنگی تلقی شود.

    کلیدواژگان: بازیگردانان دانشگاهی(اعضای هیات علمی)، آموزش عالی ایران، خلاقیت
  • محمد اسماعیلی جوشقانی*، محمد رحیم اسفیدانی، محمد علی شاه حسینی صفحات 89-114
    زمینه
    باور این مطلب که شناخت ضرورت های مصرف هر جامعه می تواند خطوط اصلی و سیاست های کلی سیاست گذاران در سطح ملی و بازرگانی را تشکیل دهد شاید دشوار باشد. اما سیر تحولات ساختاری تولید و عرضه محصولات و خدمات در دنیا باعث پیچیدگی در نوع رفتار مصرف کنندگان شده است که به طبع سبک زندگی و فرهنگ جوامع را دستخوش تغییر نموده است.و در هر عصر مردم به سبک زندگی به خصوصی زندگی می کردند.
    هدف
    در این نوشتار تلاش شده است با گذری بر مفهوم سبک زندگی و مدل هایی از فرهنگ های غربی و ایرانی یک مدل نوین را در سبک زندگی ایرانی طراحی نماییم.
    روش
    این پژوهش در جمله پژوهشهای کیفی است که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام پذیرفته است .جامعه اماری در این پژوهش 17 نفر از اساتید دانشگاه انتخاب شده که با روش مصاحبه عمیق به عنوان مشارکت کنندگان اصلی در پووهش همکاری داشته اند.
    یافته ها
    بر اساس فرایند نظریه مبتنی بر داده بنیاد در مرحله کد گذاری نظری تعداد 900 داده با استفاده از نرم افزار مکس کیو دا شناسایی و کد گذاری شد و سپس در مرحله کد گذاری محوری تعداد 62 مفهوم دسته بندی و در مرحله کد گذاری انتخابی در 4 مقوله اصلی دسته بندی و مدل نهایی با استفاده از نرم افزار طراحی گردید. و سپس این مدل را با 62 شاخص در سه قومیت پارسی و اذری و عربی از طریق دیتا پنل مورد ازمون قرار گرفته است
    نتیجه گیری
    مدل بدست امده چهار دسته از عوامل را در شکل گیری سبک زندگی نشان میدهد که عبارتند از عوامل محیطی،عوامل فردی،عوامل انسانی و نگرشها و ارزشها و این عوامل در قومیت های متفاوت از ارزش های متفاوتی برخوردار هستند و نسبت به مدلهای قبلی دارای جامعیت بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: سبک، شیوه، زندگی، سبک زندگی ایرانی، فرهنگ
  • مریم احمدی زهرانی*، سارا کریمی صفحات 115-146
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری اصیل بر خلاقیت با در نظر گرفتن نقش میانجی گری رفتار تسهیم دانش و تعدیل گری تکنولوژی اطلاعات بود.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، پژوهش کاربردی و از نظر ماهیت از پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را تعداد 90=N نفر از کارکنان شرکت بیمه کارآفرین شهر اصفهان تشکیل می دهند. که با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان وکرجسی تعداد 73=n نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شده اند و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری آن مورد تایید استادان و نخبگان قرار گرفت و پایایی پرسشنامه ها بوسیله آزمون آلفای کرونباخ به تایید رسید. سپس این داده ها از طریق نرم افزار Spss24 تجزیه و تحلیل شدند. جهت آزمون فرضیه ها از آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزارSmart Pls2 استفاده شد.

     یافته ها:

     یافته ها نشان دادکه رهبری اصیل بر خلاقیت تاثیر مستقیم دارد و همچنین نقش میانجی-گری متغیر رفتار تسهیم دانش در این رابطه نیز مورد تایید قرار گرفت. ولی نقش تعدیل گری فناوری اطلاعات مورد تایید قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    الگوی رفتاری رهبری اصیل به عنوان ریشه تمام سبک های نوین رهبری و جامع-ترین و کاربرد ی ترین نظریه رهبری، می تواند راه گشای بسیاری از معضلات سازمان ها و پیامدهای مثبت اعم از خلاقیت و تمایل به اشتراک دانش در محیط کار گردد و مدیران و مسئولان سازمان ها باید به تقویت مشخصه های این الگوی رفتاری بکوشند تا از مزایای آن بهره مند گردند.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، خلاقیت، رفتار تسهیم دانش، فناوری اطلاعات
  • عابدین دارابی عمارتی*، جعفر جهانی، رحمت الله مرزوقی، مریم شفیعی سروستانی صفحات 147-187
    زمینه

    رویکرد ریزوماتیک به عنوان یکی از روش های موثر در پرورش خلاقیت می تواند به عنوان یک روش مناسب در آموزش علوم تجربی مورد توجه قرار گیرد.

    هدف

    این پژوهش به منظور توسعه الگوی آموزشی تفکر ریزوماتیک و تاثیر آن در پرورش خلاقیت دانش آموزان پایه ششم ابتدایی در درس علوم تجربی انجام شد.

    روش

    پژوهش به روش شبه آزمایشی انجام شد. جامعه آماری تمام دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی مدارس دولتی شهر صحنه در سال تحصیلی 98- 1397 بود. جهت انتخاب نمونه مناسب دو کلاس از کلاس های شهر صحنه که دارای امکانات آموزشی مناسب، معلمان خبره و دانش آموزان دارای معدل بالا بودند به عنوان نمونه انتخاب شد. یک کلاس 30 نفره به گروه آزمایش و یک کلاس 30 نفره به گروه گواه اختصاص یافت. ابزار پژوهش پرسشنامه خلاقیت تورنس بود. 

    نتیجه گیری: 

    یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل کوواریانس نشان داد الگوی توسعه یافته تفکر ریزوماتیک باعث افزایش خلاقیت دانش آموزان در درس علوم تجربی می شود.

    کلیدواژگان: علوم تجربی، ریزوماتیک، خلاقیت، ششم ابتدایی
  • سیاوش صلواتیان*، داتیس خواجه ئیان، محسن مشرقی صفحات 189-230
    هدف

    پژوهش حاضر سعی دارد به طراحی فرآیند جمع سپاری ایده پردازی و جذب ایده های مردمی و سوژه های نو از مخاطبان به برنامه سازان و تولیدکنندگان صداوسیما یعنی اتصال مخاطبان ایده پرداز به مجاری نیازمند ایده های خلاقانه در تولید بپردازد.

    روش

    برای انجام پژوهش از روش تئوری سازی داده بنیاد به عنوان یکی از رویکردهای محوری در پژوهش کیفی بهره گرفته شده است. به این منظور با کارشناسان و صاحب نظران حوزه های جمع سپاری، فیلمنامه نویسی، خلاقیت و ایده پردازی در سطوح دانشگاهی و سازمان صداوسیما که به روش نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند، مصاحبه شد و مصاحبه ها تا حصول فرآیند اشباع نظری در مصاحبه بیستم ادامه یافت. طی فرآیند نمونه گیری متن مصاحبه ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی حاصل شدند.

    یافته ها: 

    یافته های این پژوهش در مقوله های امکان سنجی و تعیین حدود جمع سپاری ایده پردازی، فرآیند نگارش خلاقانه فیلمنامه، نحوه جذب و انگیزش مخاطبان در استمرار همکاری، نحوه ارزیابی، دسته بندی و عرضه ایده ها، چگونگی جمع سپاری فرآیند ایده پردازی و جایگاه ایده های مردمی در ساختار رسمی دسته بندی شده و مدل عملیاتی تحقیق را تشکیل دادند.

     نتیجه گیری:

     این مدل علاوه بر بهبود کیفیت تولیدات نمایشی، می تواند موجب بهینه سازی فرآیند ایده پردازی برای استفاده از ظرفیت مخاطبان، افزایش انگیزش و رضایت کارکنان داخلی سازمان شود و زمینه ای فراهم آورد تا مخاطب خود را جزئی از سازمان به حساب آورده و توجه خود و گروه های اجتماعی وابسته به خود را به تولیدات رسانه ای این سازمان معطوف کند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، ایده پردازی، جمع سپاری، مدیریت ایده، سازمان صداوسیما
  • مهسا جبل عاملی، فرهنگ مظفر*، محمود کریمی، وحید قاسمی صفحات 231-260
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر استفاده از رکن ایده آلی نوآوری نظام یافته (تریز) بر عملکرد طراحی معماری دانشجویان انجام شده است.

     روش پژوهش:

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه گواه و آزمون و با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه آماری شامل دانشجویان سال سوم رشته معماری دانشگاه نجف آباد بود. گروه گواه و آزمون به صورت تصادفی انتخاب شدند و به ترتیب شامل 24 و 23 نفر بودند. در گروه گواه طراحی به صورت معمول انجام گرفت و در گروه آزمون از رکن ایده آلی تریز در طی طراحی استفاده شد. در انتهای ترم طراحی های انجام شده با استفاده از روش ارزیابی عملکردی توسط 3 استاد ارزیابی و داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS23 و با آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که آموزش و استفاده از رکن ایده آلی تریز باعث بهبود عملکرد طراحی دانشجویان می شود و نمرات ارزیابی آن ها به شکل معناداری بیشتر از نمرات ارزیابی گروه گواه است. 

    نتیجه گیری:

     استفاده از تکنیک های خلاقیت به ویژه تئوری تریز که مشوق هر دو نوع تفکر همگرا و واگرا است، در فرایند طراحی معماری ضروری است و آموزش آن در طی دوران تحصیل دانشجویان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نوآوری نظام یافته، تئوری تریز، فرایند طراحی معماری، نوآوری در معماری، تریز در طراحی
  • سید هادی موسوی نژاد، حجت وحدتی*، ندا شاه سیاه، محمد صادق جعفری، مسعود کریم زندی صفحات 261-306
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، اعتباریابی مدل انحراف خلاق در شرکت ملی نفت ایران است. به نظر می رسد در چنین شرکتهایی، انحراف خلاق تنها عاملی است که می تواند منجر به خلاقیت گردد و این مهم کمتر مورد بررسی تجربی قرار گرفته است.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه ای با 84 گویه استفاده شد که برای توزیع آنها، ابتدا از نمونه گیر ی طبقه ای و سپس از نمونه گیری در دسترس در هفت مدیریت اصلی شرکت ملی نفت ایران که تقریبا شامل 452 نفر بودند بهره گرفته شد. پس از گردآوری داده ها، اقدام به اعتباریابی مدل و آزمون فرضیات به طریق الگوریتم پی ال اس گردید. 

    یافته ها: 

    شاخص های برازش در بخش های مختلف نشان از مطلوب بودن شاخص های اعتبار مدل داشته و تمامی فرضیات مورد تایید قرار گرفتند.

     نتیجه گیری: 

    شرایط علی انحراف خلاق (مولفه مدیریتی و سازمانی) بر شکل گیری فشار ساختاری تاثیر مثبت و معناداری دارد و انحراف خلاق می تواند یکی از راهبردهای معنادار به این فشارساختاری باشد. ویژگی های شخصیتی کنشگران و ویژگی های ایده (شرایط زمینه ای) و شرایط مدیریتی، سازمانی، و بیوگرافیک افراد (شرایط مداخله ای) نیز از عوامل موثر بر بروز انحراف خلاق شناسایی شده و نهایتا این رفتارها در ایجاد پیامدهای مثبت و منفی در سطوح فردی و سازمانی تاثیر مثبت و معناداری داشته اند.

    کلیدواژگان: انحراف خلاق، فشار ساختاری، شرکت ملی نفت ایران، مدل سازی معادلات ساختاری
|
  • Abolghasem Barimani *, Vahid Alizadeh Paji Pages 1-24
    Background

    Nowadays organizational creativity and employee happiness have a special place in organizational change, and as a major asset in human resources, it is a tool for developing the business environment, providing quality services and ultimately improving organizational performance.

    Purpose

    The purpose of this study was to determine the relationship between organizational creativity and happiness with organizational performance of the Road and Transportation Staff.

    Method

    The research applied in terms of purpose and method was descriptive, correlational one. The statistical population consisted of all staff members of the Road and Transportation (N= 160). The statistical sample was 113 participants that determined by the Krejci and Morgan formula and selected by stratified random sampling according to gender. Data were gathered by using three standard questionnaires: organizational creativity, happiness and organizational performance questionnaires. Their reliability was calculated to 0.74, 0.73 and 0.75 respectively by the use of Cronbach Alpha. Descriptive statistics and inferential statistics including were used to analyze the data.

    Findings

    The results indicated that there is a positive and significant correlation between organizational creativity and happiness with the organizational performance. Also, the contribution of each dimension of organizational creativity and happiness is different in predicting organizational performance of employees.

    Conclusion

    Considering the relationship between organizational creativity and happiness with organizational performance, managers of the Road and Transportation Bureau, by adopting appropriate policies, support, enhance and develop the creativity and happiness of employees as an important part of their programs, so that they can function through them. Improve the organization of the staff.

    Keywords: Organizational Creativity, happiness, Organizational Performance
  • Hamid Hamrang, Afsaneh Ghanbari Pana *, Khadijeh Abolmaali, Mojgan Sepahmansour Pages 25-60
    Background and Objective

    Human beings have different abilities. One of these abilities is creativity. Problem solving and creativity are at the highest level of human cognitive activity and are considered to be the most valuable culprits and educational goals. Creativity is one of the most important factors that affects educational adaptation and means unifying all human activities. Undoubtedly, the main goal of educational institutions is to create problem-solving ability and creativity in students. The purpose of this study was to explain the relationship between creativity and educational adaptability of students by mediating academic motivation.
    Research

    method

    In order to reach the goal of research, 542 students were selected from which 268 non-respondents and 274 boys were enrolled in high schools in Rabat Karim in the academic year of 97-96. Sampling method was selected in a multi-stage random cluster sampling. Participants included 268 girls and 274 boys, questionnaires, Abedi's creativity (1993), and Baccocrillac's academic compatibility (1989), Valerand et al. (1992). The research method was descriptive-correlational and analytical of structural equation type. In order to analyze the data, structural equation modeling using Amos software was used.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the structural model of the relationship between creativity and academic adjustment with the mediation of academic motivation was fitted with the collected data. Direct effect of creativity on educational adjustment was significant. In the indirect effect of creativity and academic motivation and its dimensions, creativity with a positive correlation was significant. Also, the relationship between internal motivation and impulsivity with academic adjustment was significant, but the relationship between external educational motivation and academic adjustment was non-significant. The relation between non-inductive and non-inductive was significant.

    Keywords: Creativity, Academic motivation, educational adaptability
  • Zahra Rashidi * Pages 61-88
    Background

    University as A Social Institution Is Responsible for The Development of Talents, Creativity, And the More Ability of Academic Staff, And Setting the Stage for The Embodiment of Each Individual's Agency in Society.

    Purpose

    The purpose of this study was to reflection the experiences of academic stakeholders (faculty members) as creative agent, missing elements if creative cycle in the higher education system of Iran.

    Method

    This research was designed in the interpretivism paradigm and qualitative approach using phenomenological method. The data collection tool was a deep, unstructured interview. Participants included 19 faculty members from Tehran Comprehensive Universities who were selected purposefully and using selective strategies with maximum diversity. The data were analyzed using unstructured deep interviews and the data were analyzed using a seven-stage Colaizzi’s strategy.

    Findings

    Analysis of interview data to create a main category of faculty creativity and two sub-categories that included "organizational and individual" factors. In organizational factors, what causes mental activity and lack of creativity; issues related to laws and infrastructures, organizational structure, organizational culture, and inefficient management, are in the domain of individual factors, mood, motivation, active mind, and knowledge and expertise.

    Conclusion

    The results of this study emphasize the underlying issues of neglecting the role of agency and position of the individual in the structure of higher education in Iran, which leads to the lack of creativity and prosperity of talents. The advent of creativity requires the existence of several interconnected factors such as decentralization, academic independence, change cultural politics in such a way that cultural, ethnic and gender diversity are considered as cultural capital.

    Keywords: Academic Stackeholders, Higher education Iran, Creativity
  • Mohammad Esmaeili Josheghani *, Mohammad Rahim Esfidani, Mohammad Ali Shahhosseni Pages 89-114
    Background
    It is perhaps difficult to believe that recognizing the needs of each society can form the main lines and policies of policy makers at the national and commercial levels. But the trend of structural changes in the production and supply of products and services in the world has complicated the type of consumer behavior that has changed the lifestyle and culture of societies. And in every age people lived in a private lifestyle.
    Purpose
    In this article, we have tried to design a new model in Iranian lifestyle by passing the concept of lifestyle and models of Western and Iranian cultures.
    Method
    This research is in the context of qualitative research, which is carried out using a foundation-based approach to data theory. The population of this study was 17 selected university professors who participated in the profound interview as the main contributors to the study. .
    Findings
    Based on the Grounded Theory, at the theoretical coding stage, 900 data were identified and encoded using Max-Q Da software, and then, in the axial coding step, 62 concepts were categorized and selected in the coding step In four main categories, the final model was designed using software. And then, this model is modeled on 62 indicators in three Persian, Azary, and Arabic languages through the data panel.
    Conclusion
    The obtained model shows four categories of factors in the formation of lifestyle: environmental factors, individual factors, human factors and attitudes and values, and these factors have different values in different ethnicities and are more than models The previous one is more comprehensive.
    Keywords: style, style, life, Iranian lifestyle. Culture
  • Maryam Ahmadi Zahrani *, Sara Karimi Pages 115-146
    Purpose

    The purpose of this study is to the effect of authentic leadership on the creativity of employees: with regard to the mediating of role knowledge sharing behavior and use of information technology.

    Method

    This research is in terms of the purpose of applied research and in terms of the nature and method of the descriptive research is a type of correlation. The population of this research N= 90 number of Employees of Isfahan insurance company Branch Staff. With Tables set a sample volume the Morgan and Krejcie of n = 73 which were selected by Simple random sampling. To collect the data, researcher-made questionnaires were used based on standard questionnaires of experts. Reliability of questionnaires were confirmed by Cronbach's alpha test. Then these data were analyzed using spss24 software. In the first stage, which is a descriptive analysis, the aggregated data were presented as a table of descriptive statistics and frequency, and bar and circular charts. In the next step, in order to test the hypotheses, Pearson correlation test and structural equation model were used using Smart PLS2 software.

    Results

    The results confirm the direct relationship between authentic leadership and creativity (main hypothesis), as well as the role of mediation of the variable of knowledge sharing behavior in this relation (sub hypothesis 1) were confirmed, but, the moderating role of information technology (sub hypothesis 2) was not approved.

    Conclusion

    Based on research findings, the Behavioral Pattern of Leadership as the root of all modern leadership styles, and the most comprehensive and applicable leadership theory, can solve many of the problems of organizations and positive outcomes, including creativity and The desire to share knowledge in the workplace And managers and authorities of organizations must strive to strengthen the characteristics of this behavioral pattern in order to benefit from it.

    Keywords: authentic leadership, Creativity, Knowledge sharing behavior, Information Technology
  • Abedin Darabi *, Jafar Jahani, Rahmatalah Marzooghi, Maryam Shafiei Pages 147-187
    Background

    Rhizomatic approach as one of the effective methods for creativity development can be considered as an appropriate method in teaching science.

    Purpose

    The purpose of this research was to develop the educational model of rhizomatological thinking and its effect on creativity development of elementary school students in experimental science.

    Method

    The research was carried out using quasi-experimental method. The statistical society of all male students was the 6th grade elementary school in the city of Sahneh during the academic year of 1397-98. In order to select an appropriate sample, two classes of Scenic City classes with appropriate educational facilities, expert teachers and high grade students were selected as samples. A 30-member class was assigned to the test group and a 30-member class to the control group. The research tool was Torrance Creativity Questionnaire.

    Conclusion

    The findings of the covariance analysis showed that the developed pattern of rhizomatous thinking increases the creativity of students in the experimental sciences.

    Keywords: Science, Rhizomatic, Creativity, Sixth elemental
  • Siavash Salavatian *, Datis Khajekeian, Mohsen Mashreqi Pages 189-230
    Aim

    this research aims to propose a process for crowdsourcing of ideas and attraction of innovations from audiences to producers in IRIB.

    Method

    this research used qualitative research as the main approach and grounded theory as the method. With theoretical sampling, a sample of experts in the areas of crowdsourcing, screenplay, creativity and ideating from university and IRIB have been interviewed. Open, axial and selective coding used for analysis of interviews.

    Findings

    the findings of this research proposed the followings: setting the limits for crowdsourcing; creative writing of screenplay; attraction of audiences to the process; the style of evaluation; classification and presentation of ideas; the process of ideating, and the position of users’ ideas in the official structure.

    Conclusion

    this model, in addition to improving the quality of products, can optimize the process of ideation to use the capacity of audiences, increase of motivation and satisfaction of internal employees. This can also provide a ground for audiences to feel themselves as a part of the media organization and to attend to the media products of IRIB.

    Keywords: Creativity, ideation, Crowdsourcing, idea management, IRIB
  • Mahsa Jabalameli, Farhang Mozafar *, Mahmoud Karimi, Vahid Ghasemi Pages 231-260
    Aim

    The purpose of this research is to determine the effect of using Ideality pillar of TRIZ on the performance of the design of architecture students.

    Method

    A semi-experimental research is carried out in the form of pre-test and post-test design with a control group. The statistical population includes the architecture students of Najafabad University. The research sample consists of 24 students in the control group and 23 students in the experiment group. The control groups’ design process has no training or new method but the teacher of the experimental group leads the students to use TRIZ Ideality pillar during their design. At the end of the semester, the design of all students was evaluated by using a performance assessment method by three teachers. a covariance test was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that teaching and using Ideality enhances the design performance of students.

    Conclusion

    According to the findings, the use of creativity techniques, especially the theory of the TRIZ that encourages both convergent and divergent thinking, is essential in the design process of architecture. Thus, teaching TRIZ is recommended throughout the student's period of study.

    Keywords: Systematic Innovation, TRIZ Theory, Architectural design process, Innovation in Architecture, TRIZ in Design
  • Seyed Hadi Mousavi Nejad, Hojjat Vahdati *, Neda Shahsiah, Mohammad Sadegh Jafari, Masoud Karimzandi Pages 261-306
    Purpose

    The main goal of this research is to validation of creative deviance model at the National Iranian Oil Company. In such companies, it seems that creative deviance is the only factor that can lead to creativity and this is less empirically investigated.

    Method

    This research is descriptive and correlation. In order to collect data, a questionnaire with 84 items was used. For distribution, first, stratified sampling and then available sampling was used in the seven main managements of the National Iranian Oil Company consisted of almost 452 personnel. After collecting data, we the model and tested the hypotheses through the PLS algorithm.

    Finding

    Fit indices in different section indicate that model reliability is desirable and all assumptions are approved.

    Results

    The causal conditions of creative deviance (organizational and managerial component) have a positive and significant effect on the formation of structural pressure and creative deviance can be one of the significant strategies for this structural pressure. The individual’s personality characteristics and the idea characteristics (context conditions) and management, organizational and individuals’ biographical conditions (intervening conditions) also identified as the factors affecting the development of creative deviance. Finally, these behaviors have a positive and significant effect on creating positive and negative consequences on individual and organizational levels.

    Keywords: Creative Deviance, Structural Pressure, National Iranian Oil Company, structural equation modeling