فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 63 (بهمن و اسفند 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صابر فرضی، فرشید شمسایی، لیلی تاپاک، عفت صادقیان* صفحات 1-8
    مقدمه

    رایج ترین و چالش برانگیزترین بار مراقبتی در اعضای خانواده بیماران روانی مساله استیگمای ناشی از بیماری می باشد،استیگما  به مجموعه ای از نگرشها، عقاید و تفکرات منفی نسبت به یک وضعیت خاص، گفته می شود که علاوه بر فرد مورد نظر، خانواده را نیز شامل می شود. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط استیگما با عملکرد خانواده مراقبین بیماران روانی صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی - همبستگی 278 نفر از مراقبین بیماران روانی مراجعه کننده به مرکز آموزشی- درمانی فرشچیان (سینا) همدان در سال 1397 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از سه  پرسشنامه: دموگرافیک، ارزیابی استیگما، ابزار سنجش عملکرد خانواده جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی در نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار استیگما و عملکرد عمومی خانواده  به ترتیب 12/14 ± 9/72 ،  26 /0±20/2 بدست آمد. بین استیگما با عملکرد کلی و همچنین حیطه های آمیختگی عاطفی، پاسخگویی عاطفی و کنترل رفتاری از پرسشنامه سنجش عمکلرد خانواده ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود ارتباط بین استیگما و  عملکرد خانواده بیماران روانی، آموزش جامعه در سطوح مختلف در زمینه برخورد مناسب با این بیماران و خانواده های آنان از طریق رسانه ها و مراکز بهداشتی درمانی و دانشگاه ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: استیگما، خانواده، بیماران روانی، مراقبین
  • نازیلا خوش خطی، مجتبی امیری مجد*، سعیده بزازیان، علیرضا یزدی نژاد صفحات 9-17
    مقدمه

    افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران همودیالیزی شیوع بالایی دارد که باعث کاهش سلامت روانی شده و منجر به اختلال عملکرد آن ها در ابعاد گوناگون می شود. با توجه به نقش قابل توجه عوامل روان شناختی در فرایند درمان و بهبود بیماران، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی  بر علائم اضطراب، افسردگی و استرس بیماران کلیوی تحت همودیالیز اجرا شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران تحت درمان با همودیالیز شهر زنجان در سال 1397 بودند.20  نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه 10 نفری جایگزین شدند. جهت انجام مداخله بیماران گروه آزمایش در طی دو ماه در 8 جلسه ا ساعته شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را به صورت گروهی دریافت کردند و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت نکردند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس(DASS-21) استفاده شد.  داده ها با روش تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که پس از انجام مداخله، نمرات هر سه زیر مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش پیدا کرد (P<0/01) و مرحله در هیچ کدام از زیر مقیاس ها معنی دار نبود (P>0/01).

    نتیجه گیری

    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان روش درمانی موثری در کاهش علائم افسردگی، اضطراب و استرس بیماران کلیوی تحت همودیالیز محسوب می گردد. لذا پیشنهاد می شود درمانگران و متخصصین از این روش درمانی برای راستای ارتقا سلامت بیماران استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، افسردگی، اضطراب، استرس، همودیالیز
  • زینب قنبری، زهرا بردن، مونا دانایی کوشا، اشکان فعله کار*، الهه رفعتی صفحات 18-25
    مقدمه

    طلاق به عنوان پایان قانونی یک رابطه زوجی، از استرس زاترین رخدادهای زندگی است که چگونگی مدیریت و تعدیل هیجانات به دنبال آن از عوامل تعیین کننده سلامت روان و کیفیت زندگی به شمار می رود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر طرحواره های هیجانی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی زنان مطلقه انجام گرفت.

    روش کار: 

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود که در سال 1397-1396  انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مطلقه شهر تهران تشکیل داده و نمونه پژوهش نیز از میان زنان مراجعه کننده به مجتمع قضایی خانواده شعبه 2 و مجتمع قضایی شهید صدر شهر تهران به تعداد 30 نفر در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) بود که به روش نمونه گیری هدفمند [o1]  و با تخصیص تصادفی افراد به دو گروه آزمایش و کنترل اانجام گرفت، بدین صورت که پس از انتخاب آزمودنی ها و تعیین دو گروه براساس جنس و سن با استفاده از روش پرتاب سکه، یک گروه به عنوان آزمایش و دیگری به عنوان کنترل انتخاب شد. داده های پژوهش با استفاده از ابزار طرحواره های هیجانی و تنظیم هیجان شناختی که روایی و پایایی آنها در مطالعات متعددی مورد تایید است جمع آوری شده و به وسیله روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره) و نرم افزار تحلیل داده Spss v.22 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معنی داری بر متغیرهای طرحواره هیجانی (998/133 =F، 05/0 =P)، مولفه های تنظیم هیجان شناختی مثبت (159/288 =F، 001/0 =P) و تنظیم هیجان شناختی منفی (165/1121 =F، 001/0 =P) زنان مطلقه تاثیر داشته و باعث کاهش در طرحواره ها و راهبردهای هیجانی منفی و افزایش در تنظیم هیجان شناختی مثبت زنان گروه آزمایش گردیده است.

     نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که از این روش مداخله جهت کاهش مشکلات و پیامدهای روانی و رفتاری طلاق استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، طرحواره های هیجانی، راهبردهای نظم جویی هیجانی، زنان مطلقه
  • اشکان فعله کار، زهرا بردن، مونا دانایی کوشا، امید امانی، نصیره مقدم فر* صفحات 26-34
    مقدمه

    رضایت زناشویی به حالتی از خشنودی پایدار در رابطه بین زن و شوهر اطلاق می شود که احساس شادمانی در روابط را پیش بینی می کند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط تمایزیافتگی خود و طرحواره های ناسازگار اولیه با رضایت زناشویی زنان متقاضی طلاق انجام گرفت.

    روش کار:

     این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مراجعه کننده به مجتمع های قضایی شهر تهران از اردیبهشت تا دی ماه سال 1396 تشکیل دادند که پرونده طلاق آنان تا زمان انجام پژوهش در جریان بود. نمونه پژوهش نیز 225 از این گروه زنان تشکیل می دادند. برای جمع آوری اطلاعات، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده و داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های زوجی انریچ، مقیاس تمایزیافتگی خود و پرسشنامه طرحواره های یانگ گردآوری شد که از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بودند. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره گام به گام و به کمک نرم افزار تحلیل آماری SPSS. V22 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    نتایج بدست آمده نشان داد که ارتباط  بین زیر مقیاس های طرحواره های ناسازگار اولیه با مولفه های رضایت زناشویی معنادار بوده و متغیر تمایزیافتگی نیز رابطه معنی داری با مولفه های رضایت زناشویی دارد (01/0>P). یافته های رگرسیون گام به گام نیز نشان دهنده این بود که مولفه های متغیر طرحواره های ناسازگار در مدل رگرسیون در حدود 6/36 درصد از واریانس متغیر رضایت زناشویی و مولفه های متغیر تمایز خود در مدل ارائه شده در حدود 1/8 درصد از واریانس متغیر رضایت زناشویی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های مطالعه حاضر، پیشنهاد می شود با کنترل طرحواره های ناسازگار اولیه و افزایش تمایزیافتگی زنان دارای ناسازگاری و رضایت زناشویی پایین، می توان تاثیر مهمی بر افزایش رضایت زناشویی و کاهش گرایش به طلاق داشت. لذا ضروری است که با ارائه مداخلات درمانی در جهت کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه و افزایش تمایزیافتگی خود زنان متقاضی طلاق اقدام گردد.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، رضایت زناشویی، زنان متقاضی طلاق
  • نسیم سهیلی*، کیانوش زهراکار، اسماعیل اسدپور، فرشاد محسن زاده صفحات 35-44
    مقدمه

     پرستاران روزانه در محیط کار با استرسورهای متعددی مواجه می شوند و این مشکلات فقط محدود به محیط کار نیست و می تواند بر روابط خانواده نیز تاثیر بگذارد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی مشاوره گروهی گاتمن بر صمیمیت زناشویی زنان پرستار انجام شد.

    روش

      روش آزمایشی با طرح تکرار سنجش آمیخته با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه پرستاران 3بیمارستان شهر زنجان در نیمه دوم سال 1397 بودند. که پس از اجرای نموه گیری اولیه به روش قرعه کشی کامپیوتری 75 نفر انتخاب شده و آزمون نیازهای صمیمیت باگاروزی  برای آنها اجرا شد. سپس 24 نفر که کمترین نمره را در آزمون کسب کرده بودند به روش جایگزینی تصادفی در دو گروه 12 نفره آزمایش و کنترل، 16 جلسه زوج درمانی گاتمن را به مدت 60 دقیقه دریافت کردند. گروه کنترل مشاوره ای تا پایان فرایند پژوهش دریافت نکردند پس از پایان جلسات از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. پس از 1 ماه به منظور پیگیری پایداری اثر مجددا آزمون اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها ازنرم افزار spss20 و آزمون واریانس با اندازه گیری مکرر جهت بررسی نتایج استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میانگین صمیمیت زناشویی گروه آزمایش (08/377) و گروه کنترل(92/265) تفاوت معنادار است، همچنین در مقایسه با نتایج پیگیری برای گروه آزمایش (392) و گروه کنترل (08/262) پایداری اثر درمان تایید شد . می توان نتیجه گرفت که مشاوره گروهی گاتمن با تفاضل (16/111) و سطح معناداری 5% باعث ارتقاء صمیمیت زناشویی زنان گروه آزمایش شده است.

    نتیجه گیری

    مدل زوج درمانی  گاتمن باعث بهبود صمیمیت زناشویی زنان پرستار می گردد. و می توان از این مدل مشاوره جهت ارتقای صمیمیت زناشویی کارکنان شیفتی موسسات و ادارات مختلف استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مدل درمانی گاتمن، مشاوره گروهی، صمیمیت زناشویی، زوج درمانی، زنان پرستار
  • شیوا اسماعیلی، افسانه قنبری پناه*، رویا کوچک انتظار صفحات 45-52
    مقدمه

    با فراهم شدن زمینه ایفای نقش های اجتماعی پررنگ تربرای زنان ومواجهه زنان متاهل شاغل با تعدد نقش،توجه به بهزیستی روانشناختی آنان ضروری به نظر می رسد ،لذا  مطالعه حاضربا هدف پیش بینی بهزیستی روانشناختی بر اساس اضطراب سلامت و استرس ادراک شده با نقش میانجی خود ناتوان سازی در زنان متاهل شاغل انجام گرفته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر ازنوع همبستگی است. جامعه آماری آن را زنان متاهل 60-20 سال شاغل در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال1397 تشکیل می دادند که به روش سرشماری به تعداد 266 نفروارد مطالعه شدند. ابزارمطالعه پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی ، مقیاس بهزیستی روانشناختی Ryff ، مقیاس استرس ادراک شده،فرم کوتاه پرسشنامه اضطراب سلامت و مقیاس خودناتوان سازی بوده است که داده ها در نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد اضطراب سلامتی،استرس ادراک شده و خودناتوان سازی در مجموع48% ازواریانس بهزیستی روانشناختی را پیش بینی می کنند همچنین استرس درک شده و اضطراب سلامتی 43% ازواریانس خودناتوان سازی را پیش بینی واز این طریق بهزیستی روانشناختی را تحت تاثیر قرارمی دهند.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر منفی استرس ادراک شده،اضطراب سلامتی وخودناتوان سازی بربهزیستی روانشناختی زنان متاهل شاغل و با در نظر گرفتن اهمیت سلامت زنان شاغل که هم در خانواده وهم در محیط های کاری ایفای نقش می  کنند ،توصیه می شود سازمان های ذیربط در جهت کنترل عوامل یاد شده و سایر عوامل احتمالی برنامه های مناسب تدارک ببینند

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، اضطراب سلامت، استرس ادراک شده، خود ناتوان سازی
  • شهناز بلندیان بافقی، خدیجه شریفی* صفحات 53-60
    مقدمه

    پرستاران به عنوان نیروی اصلی در حمایت، ارتقاء و بهبود سلامت  جامعه  در معرض تداخل کار - خانواده در ارتباط با مسئولیت های متعدد حرفه ای و خانوادگی  هستند. تعارض کار -خانواده با  متغیر های زیادی مرتبط بوده و پیامدهای منفی زیادی  در پرستاران به دنبال دارد. هدف این مطالعه  مروری بر  مطالعات انجام شده  در زمینه تعارض کار - خانواده در پرستاران ایرانی است.

    روش

      مطالعه حاضر مرور سیستماتیک  بوده  که در سال 1397 با جستجوی مقالات  به دو زبان فارسی و انگلیسی با جستجو در  بانک های اطلاعاتی PUBMED, ISI,SCOUPUS, SID, MAGIRAN, IRANDOC , CINHAL و IRANMEDEX بدون محدودیت زمانی انجام شد. جهت بررسی کیفیت مقالات از ابزار STROBE  استفاده شد.

    یافته ها

     بعد از اعمال معیارهای ورود و خروج در نهایت 24 مطالعه به پژوهش وارد شدند.  یافته های مطالعات نشان می دهد بین تعارض کار -خانواده با متغیرهایی مانند  سلامت ، زندگی خانوادگی،  ترک خدمت،  سرمایه روانشناختی ، رضایت شغلی،  تعهد،   اشتیاق و استرس شغلی،  کیفیت زندگی کاری، حمایت شغلی و خانوادگی پرستاران ارتباط وجود دارد.

    نتیجه گیری

    هر چند توجه به تعارض کار - خانواده در پرستاران و متغیرهای مرتبط به آن منجر به از بین رفتن این معضل نمی شود ولی می تواند تا حدودی از میزان آن بکاهد. بررسی مطالعات نشان می دهد بیشتر تحقیقات انجام شده در زمینه تعارض کار - خانواده در پرستاران توصیفی  است. لذا  به محققان علاقمند توصیه می شود  به پژوهش های تجربی توجه بیشتری داشته باشند .

    کلیدواژگان: تعارض کار - خانواده، تعارض خانواده - کار، پرستار
  • سمیرا فلاح، زینب میهن دوست*، شهرام مامی صفحات 61-69
    مقدمه

    اختلال استرس پس از سانحه یک مشکل روانپزشکی رایج بعد از رویداد حوادث بسیار دردناک و استرس زا هستند و تهدیدی برای زندگی شخص و جامعه است.  پژوهش حاضر با هدف رابطه علی بین حافظه فعال، اضطراب و افسردگی با میانجی گری سرسختی روانشناختی در افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش با توجه به هدف از نوع کاربردی و شیوه ی اجرای آن توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه زلزله زدگان دارای اختلال استرس پس از سانحه  شهرستان سرپل ذهاب بودند. که از میان آنها به روش تصادفی چند مرحله ای و با استفاده از نمونه های در دسترس 191 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. سپس داده های موردنظر با استفاده از پرسشنامه های حافظه فعال دانیمن وکارپنتر ، مقیاس اضطراب بک(BAI)، افسردگی بک و مقیاس سخت رویی جمع آوری شد [H1] .  برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، درصد و انحراف معیار) و استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری) با نرم افزارSPSS 21 و لیزرل استفاده شد [H2] .

    یافته ها: 

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری نشان دادند بین حافظه فعال، اضطراب و افسردگی با میانجی گری سرسختی روانشناختی در افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه رابطه معنی داری بودند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد سرسختی روانشناختی رابطه بین حافظه فعال، اضطراب و افسردگی را میانجی گری می کند. اختلال استرس پس از سانحه زلزله به عنوان عوامل مهم و تاثیرگذار بر سطح ارتقا سلامت روانی مطرح است و با شناسایی عوامل به همراه برنامه ریزی مناسب می تواند منجر به کاهش افسردگی و اضطراب شود.

    کلیدواژگان: حافظه فعال، اضطراب، افسردگی، سرسختی روانشناختی، اختلال استرس پس از سانحه، زلزله، سرپل ذهاب
  • فریده میرزایی، مریم شاکرمی، زهرا مرمزی پور، مرضیه محمداصلانی، مهدی یوسف وند، ندا اسکندری*، الهه پرهیزکار صفحات 70-77
    مقدمه

    اعتیاد امروزه به یکی از جدی ترین معضلات جامعه بشری تبدیل شده است که منجر به پیدایش فقر و بیکاری و مهمتر از آن بروز مشکلات مکرر شغلی، اجتماعی و قانونی می شود. بنابراین هدف اصلی این پژوهش، [m2] تعیین میزان اثربخشی گروه درمانی شناختی در تغییر سطح باورهای فراآگاهی افراد معتاد به تی. اچ. سی شهرستان خرم آباد بود.

    روش

    این پژوهش به صورت نیمه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه پژوهش 40 آزمودنی بود که از میان مردان معتاد به تی. اچ. سی شهرستان خرم آباد انتخاب و به صورت [m3]  تصادفی ساده در گروه های آزمایش (گروه درمانی شناختی) و گواه گمارده شدند. در مرحله مداخله گروه آزمایش در 8 جلسه تحت آموزش گروه درمانی شناختی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه باورهای فراآگاهی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت[H4]  معناداری بین دو گروه نشان داد (06/0p<). یافته ها حاکی از آن بود که گروه درمانی شناختی در تغییر سطح باورهای فراآگاهی اثربخش است (001/0=، 141/18F=p). نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد  که گروه درمانی شناختی بر افزایش باورهای مثبت با ضریب اتا 62/0 و خوداگاهی شناختی با ضریب اتا 61/0، و همچنین بر کاهش تضاد شناختی با ضریب اتای47/0، کنترل ناپذیری و خطر افکار با ضریب اتا38/0 و نیاز به کنترل افکار با ضریب اتا44/0 تاثیر معنی داری داشته است.
     

    نتیجه گیری

     بنابراین چنانچه افرادی که در حوزه مربوط به مواد مبارزه با مخدر و درمان افراد مبتلا به اعتیاد کار می کنند، از روش گروه درمانی شناختی استفاده کنند می توانند باورهای فراآگاهی مثبتی را در بیماران ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی، باورهای فراآگاهی، اعتیاد، تی، اچ، سی
  • کوروش ساسانی*، محمدرضا صیرفی، فرحناز مسچی، غلامرضا صرامی، جاوید پیمانی صفحات 78-87
    مقدمه

    مفهوم کیفیت زندگی مرتبط با سلامت به طور مشخص روی تاثیر سلامت بر توانایی عملکردی افراد برای انجام کارهای روزمره و وظایف معمول آنها تمرکز دارد. از این رو پژوهش حاضر، به منظور مدل یابی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بر مبنای نگرش فردی به تصویر بدنی و تعیین نقش میانجی گری شفقت به خود و شرم اجرا شد. 

    روش

    طرح پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) است. نمونه گیری به صورت خوشه ای تصادفی از میان افراد چاق یا دارای اضافه وزن بزرگسال  24 تا 45 ساله در شهر کرج و در سال 1397 انجام شد. تعداد نمونه آماری این پژوهش 500 نفر بود. ابزار اندازه گیری به کار رفته در این پژوهش عبارتند از: پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سازمان بهداشت جهانی (نسخه کوتاه شده)، پرسشنامه روابط چند بعدی بدن- خود، مقیاس شرم درونی شده، پرسشنامه شفقت به خود. برای بررسی نقش میانجی گری متغیرهای شفقت به خود و شرم از روش اصلاح شده بارون و کنی و نرم افزار ایموس (AMOS) نسخه 24.0 استفاده شده است.

     یافته ها:

     در افراد چاق یا دارای اضافه وزن شفقت به خود و شرم با تصویر بدنی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و همچنین تصویر بدنی با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت هر یک به طور مستقیم رابطه معناداری دارند (P<0/05). در رابطه بین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت با تصویر بدنی، شفقت به خود و شرم نقش میانجی گری دارند. بر اساس ملاک های معناداری شاخص های برازش، مدل آزمون شده برازندگی دارد. 

     نتیجه گیری:

     متخصصان حوزه سلامت و درمانگرانی که در زمینه مداخله و درمان چاقی فعال هستند نیاز دارند علاوه بر توجه به جنبه های زیستی چاقی، از نظر روانی و در راستای افزایش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت این افراد، متغیرهای روانشناختی ای نظیر تصویر بدنی، شفقت به خود، شرم و تاب آوری را نیز مدنظر قرار دهند و در مداخلات خود این موارد را لحاظ کنند.

    کلیدواژگان: مدل یابی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، تصویر بدنی، شفقت به خود، شرم، چاقی
  • میترا خزائی*، عبدالحمید ابراهیمی، روح الله سمیعی صفحات 88-94
    مقدمه

    برای دستیابی به موفقیت در دنیای امروز، باید خود را با واقعیتی به نام تغییر تطبیق داد. بنابراین مدیران می توانند غربال کننده ای باشند که وقایع محیطی را بگونه ای خاص تعبیر کرده و این یکی از جنبه های مهم در فرایند تغییرات سازمانی به حساب آمده است. هدف پژوهش حاضر، ارائه الگوی شکل گیری مدل های ذهنی مدیران کار آفرین در بیمارستان های آموزشی شهر مشهد می باشد.

    روش کار

    این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، ماهیت اکتشافی و با رویکرد آمیخته است. 12 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران بیمارستان ها، به روش هدفمند و شیوه گلوله برفی برای دستیابی به اشباع نظری مشارکت داشتند و شاخص های مدل های ذهنی مدیران کارآفرین از نظرات 225 مدیر بر اساس جدول مورگان بررسی شده است. روش پژوهش حاضر به صورت کیفی- کمی با استفاده از روش دلفی فازی و دیمتل می باشد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که جامعه شناختی به عنوان تاثیرگذارترین، مهارتی دومین متغیر تاثیرگذار و شخصیت حداقل تاثیرگذاری را روی سایر متغیرها دارند. متغیر های مرتبط با هر یک به ترتیب تاثیرگذاری برای جامعه شناختی؛ نظام آموزشی، مشوق های اجتماعی و الگوی نقش، برای مهارتی؛ نیاز به موفقیت، کانون کنترل درونی، قدرت پیش بینی، ریسک پذیری، گرایش به خلاقیت و نوآوری و برای شخصیت؛  قدرت مذاکره، مهارت تیم سازی ، توانایی برنامه ریزی، مدیریت کسب و کار، قدرت تصمیم گیری به عنوان مهمترین عوامل مورد توجه قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    قدرت پیش بینی به عنوان تاثیرپذیرترین و گرایش به خلاقیت و نوآوری به عنوان تاثیرگذارترین متغیر روی سایر متغیرها بودند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، مدیران کارآفرین، مدل های ذهنی، دلفی فازی، دیمتل
|
  • Saber Farzi, Farshid Shamsaei, Lily Tapak, Efat Sadeghian* Pages 1-8
    Introduction

    The most common and challenging burden of care in family members of the mentally ill is the problem of disease-induced stigma. Stigma refers to a set of negative attitudes, beliefs, and thoughts about a particular situation that includes the family in addition to the individual. Therefore, this study was conducted to determine the relationship between the stigma and the family carers' function in the mental health system.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, 278 caregivers of psychiatric patients referred to Farshchian (Sina) Educational Center of Hamadan in 1977 were selected using convenience sampling method. Data were collected using three questionnaires: demographic, stigma assessment, family functioning assessment tool. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS software.

    Results

    The mean and standard deviation of stigma and general family functioning were 72.9 ± 14.12 and 2.20 ± 0.26, respectively. There was a significant relationship (p <0.05) between stigma and general functioning as well as the domains of affective fusion, emotional responsiveness, and behavioral control from the Family Functioning Questionnaire (P <0.05).

    Conclusion

    Given the relationship between stigma and family functioning of psychiatric patients, community education at different levels on appropriate treatment of these patients and their families through the media, health centers, and universities is recommended.

    Keywords: Stigma, family, mental disorder, caregivers
  • Nazila Khoshkhatti, Mojtaba Amiri Majd*, Saeideh Bazzazian, Alireza Yazdinezhad Pages 9-17
    Introduction

    Psychological factors play an important role in developing and maintaining health in hemodialysis patients, so this study aimed to determine the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on symptoms of anxiety, depression and stress in hemodialysis patients.

    Methods

    The present study was a semi-experimental design with pretest-posttest and follow-up with control group. The study population consisted of hemodialysis patients in Zanjan in 1397. 20 patients were selected using Purposive sampling and were randomly divided into two groups (n = 10). Patients in the experimental group received mindfulness-based cognitive therapy in 8 sessions during the two months and the control group did not receive any treatment. The DASS-21 Depression Anxiety and Stress Scale-21 was used to measure the research variables. Data were analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results

    The results of repeated measure ANOVA showed that after the intervention, the scores of all three sub-scales of depression, anxiety and tension significantly decreased compared to the control group (P <0/01) and the stage in none of the following Scales were not significant (P> 0/01).

    Conclusions

    Mindfulness-based cognitive therapy is considered as an effective treatment to reduce the symptoms of depression, anxiety and stress in hemodialysis patients. Therefore, it is suggested that therapists and specialists use the effects of the present study to improve patients' health.
    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, Depression, Anxiety, Stress, Hemodialysis

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, Depression, Anxiety, Stress, Hemodialysis
  • Zeinab Ghanbari, Zahra Bordan, Mona Danaee Kosha, Ashkan Falehkar*, Elahe Rafaati Pages 18-25
    Introduction

    Divorce as the legal end of a paired relationship is one of the most stressful events in life, and how to manage and adjust emotions is one of the determinants of mental health and quality of life. The aim of this study was to determine the effect of cognitive-mindedness-based therapy on emotional schemas and cognitive-emotional ordering strategies of divorced women.

    Method

    The present study was a semi-experimental design with pretest-posttest design with control group, conducted in 1396-1396. The statistical population of the study consisted of all divorced women in Tehran and the sample was from among women referring to the Judicial Complex of Branch 2 family and Shahid Sadr Judiciary Complex in Tehran. The sample consisted of 30 people in both experimental and control groups (15 people) ) That was done by purposeful sampling and randomly assigned to the experimental and control groups. After selecting the subjects and determining the two groups based on gender and age using the coin throwing method, one group was tested and the other Controlled as selected. The research data were collected using emotional schema and emotional adjustment tools whose validity and reliability were confirmed in several studies. Data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviations) and inferential statistics (multivariate covariance analysis) and analysis software Spss v.22 data was analyzed.

    Results

    The findings of this study showed that cognitive-mindedness-based cognitive therapy significantly affected the emotional schema variables (F=133/998, P= 0/05) positive emotional adjustment parameters (F = 288/159, P = 0/001) And negative excitement setting (F = 1121/165, P= 0/001), and decreased negative emotional strategies and emotional strategies and increased emotional regulation of women in the experimental group.                                                                          

    Conclusion

    Awareness-based cognitive therapy is a suitable method for regulation of emotional schemas and negative emotional cognitive-behavioral strategies of divorced women. Therefore, with regard to the growth of divorce during the past few years, it is suggested that this intervention be used to reduce the psychological and behavioral consequences of divorce.

    Keywords: Mental awareness-based cognitive therapy, emotional schemas, emotional ordering strategies, divorced women
  • Ashkan Falehkar, Zahra Bordan, Mona Danaee Kosha, Omid Amani, Nasire Moghadamfar* Pages 26-34
    Introduction

    Marital satisfaction is a condition of a lasting satisfaction in the relationship between husband and wife, which predicts a sense of happiness in relationships. The aim of this study was to investigate the predictive role of self-differentiation and early maladaptive schemas in marital satisfaction of female applicants for divorce.

    Method

    This descriptive - analytic study was a correlational one. The statistical population of the study consisted of all women referring to judicial complexes in Tehran from May to 1392, whose divorce cases were ongoing until the research was completed. The sample included 225 women from this group. The data were collected using purposeful sampling method. The data were collected using Enrique's paired questionnaire, self-differentiation scale and Young's Schema Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression stepwise using SPSS software. V22 was analyzed.

    Results

    The results showed that the correlation between the subscales of the initial maladaptive schemas and the marital satisfaction components was significant, and the differentiation variable had a significant relationship with the components of marital satisfaction (P <0.01). The stepwise regression findings also indicated that the variables of the maladaptive schemas in the regression model were about 36.6% of the variance of marital satisfaction variable and the variables of their differentiation in the proposed model were about 1.8% of variance of marital satisfaction variable Explaining

    Discussion and Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that by controlling the early maladaptive schemas and increasing the differentiation of women with incompatibility and low marital satisfaction, there can be significant effects on marital satisfaction and decreasing tendency toward divorce. Therefore, it is necessary to provide treatment interventions in order to reduce the early maladaptive schemas and to increase the differentiation of female applicants for divorce.

    Keywords: Distinction, Initial maladaptive schemas, marital satisfaction, Divorce
  • Nasim Soheili*, Kianoosh Zahrakar, Smail Asadpour, Farshad Mohsenzadeh Pages 35-44
    Introduction

    Nurses face multiple stressors at work in the workplace and these problems are not limited to the work environment and can affect family relationships.  The purpose of this study was to determine the effectiveness of Gatman group counseling on marital intimacy among nurses.

    Method

    The experimental method was a repeated experiment with a control group. The statistical population of all nurses was 3 hospitals in Zanjan in the second half of 1397. After the first sampeling, 75 people were selected by computer sortition method and a test of the need for intimacy was introduced. The 24 subjects who obtained the lowest scores in the test were randomly assigned to receive Gutmann's couples in 60 minutes in two groups of 12 experimental and control groups. The control group did not receive any counseling until the end of the research process. After the end of the sessions, both groups received a posttest. After 1 month, a test was performed to test the stability of the effect. To analyze the data, spss20 software and repeated measures test were used to evaluate the results.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the mean marital intimacy of the experimental group (377.08) and the control group (262.92), compared to the follow-up results for the experimental group (392) and the control group (622.08) the sustainability of the treatment effect was confirmed. It can be concluded that Gatman's group counseling with difference (11/16/11) and a significant level of 5% has promoted the marital intimacy of women in the experimental group.

    Conclusion

    The Gutmann Couple Therapy model improves the marital intimacy of nursing women. And this advice model can be used to promote marital intimacy of shift workers from different institutions and departments.

    Keywords: GOTTMAN MODEL, GROUP CONSULTING, MARITAL INTIMACY, COUPLE THERAPY, FEMALE NURSES
  • Shiva Esmaeili, Afsaneh Ghanbari Panah*, Roya Koochakentezar Pages 45-52
    Introduction

    Considering the provision of bolder social roles for women and the exposure of employed married women to multifaceted roles, paying attention to their psychological well-being is essential. Therefore, the current study was conducted to predict psychological well-being based on health anxiety and perceived stress with the mediating role of self-handicapping in employed married women.

    Methods

    This is a correlational study. The statistical population of the study was all married women aged 20-60 years, working in the School of Nursing and Midwifery affiliated to Tehran University of Medical Sciences in 2018. A sample of 266 people were included to the study by the consensus sampling method. The data collection tools were questionnaires including sociodemographic data, the Ryff psychological well-being questionnaire, Cohen’s perceived stress scale, health anxiety short form, and the self-handicapping scale. The data were analyzed using the SPSS software version 25 and the AMOS software version 24.

    Results

    The results showed that health anxiety, perceived stress, and self-handicapping predicted 48% of the variance of psychological well-being. Also, perceived stress and health anxiety predicted 43% of the variance of self-handicapping, thereby affecting psychological well-being.

    Conclusions

    Given the negative impact of perceived stress, health anxiety, and self-handicapping on the psychological well-being of employed married women, and considering the importance of the health of employed women who play roles both in the family and in the workplace, it is recommended that relevant organizations provide appropriate programs to control aforementioned factors and other possible factors.

    Keywords: Psychological well-being, Health Anxiety, Perceived Stress, self-handicapping
  • Shahnaz Bolandian Bafghi, . Khadigeh Sharifi* Pages 53-60
    Background

    Nurses as a key force in protecting, promoting, and improving community health are at risk of work-family interference with multiple professional and family responsibilities. Work-family conflict is associated with many variables and has many negative consequences for nurses. The purpose of this study was to review the studies on work-family conflict in Iranian nurses.

    Methods

    The present study is a systematic review, which was done  in 2018 by searching articles in both Farsi and English languages. Data base like PUBMED, ISI, SCOUPUS, SID, MAGIRAN, IRANDOC,CINHAL  and IRANMEDEX were searched without time limit. The STROBE tool was used to assess the quality of the articles.

    Results

    After applying inclusion and exclusion criteria, 24 studies were included to the study. Findings of the study show that there is a relationship between work-family conflict with variables such as health, family life, turnover, psychological capital, job satisfaction, commitment, enthusiasm and occupational stress, quality of work life, job and family support of nurses.

    Conclusion

    Although attention to work-family conflict in nurses and its related variables does not eliminate of this problem, but it can reduce it. In addition, studies show that more research on work-family conflict in nurses is descriptive. Therefore, interested researchers are encouraged to pay more attention to interventional research.

    Keywords: work-family conflict_work- family disagreement_family – work conflict_family –work disagreement_nurse
  • Samira Falah, Zeinab Mihandoost*, Shahram Mami Pages 61-69
    Background

    Post-traumatic stress disorder is a common post-event psychiatric problem that is very painful and stressful and threatens the life of the individual and society. The purpose of this study was to investigate the causal relationship between active memory, anxiety and depression with mediating psychological hardiness in people with post-traumatic stress disorder.

    Methods

    The research method according to the purpose of the applied type and the method of its implementation is descriptive-correlational. Statistical population included all earthquake victims with post traumatic stress disorder in Sar-e-Pol city. Among them, 191 individuals were selected as the sample by multistage random sampling. Data were collected using Dunman and Carpenter Active Memory Questionnaires, Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory and Hardiness Scale. In this case, we have the following:Descriptive[m1]  statistics (frequency, mean, percentage and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and structural equations) were used for data analysis by SPSS 21 and LISREL.

    Results

    The results of data analysis using Pearson correlation and structural equation tests showed that there was a significant relationship between active memory, anxiety and depression with mediation of psychological hardiness in patients with post-traumatic stress disorder.

    Conclusion

    Findings showed that psychological hardiness mediates the relationship between working memory, anxiety and depression. Post-traumatic stress disorder is one of the most important factors affecting the level of mental health promotion.

    Keywords: Active Memory, Anxiety, Depression, Psychological Hardiness, Post Traumatic Stress Disorder, Earthquake, Sarpole Zahab
  • Farideh Mirzaei, Maryam Shakarami, Zahra Marmazipour, Marzieh Mohammadaslani, Mahdi Yousefvand, Neda Eskandari*, Elahe Parhizkar Pages 70-77
    Introduction

     Addiction nowadays has become one of the most serious problems of human society, which leads to the emergence of poverty and unemployment and, more importantly, the emergence of frequent occupational, social and legal problems.The main purpose of this study was to determine the effectiveness of behavior-dialog therapy in changing the level of negative and positive meta-cognitive beliefs among addicted in Khorramabad city. Work

    Methods

     This quasi-experimental study was carried out using pretest-posttest design with control group. The research sample consisted of 40 subjects selected from among addicted men in Khorramabad city of Iran and randomly assigned to experimental (of cognitive group therapy) and control groups. At the intervention stage, the experimental group was trained in life-style therapy in 8 sessions. Metacognitive beliefs questionnaire was used for data collection in pre-test and post-test phases for both experimental and control groups. Data were analyzed using multivariate analysis of MANCOVA. 

    Findings

     The results of covariance analysis showed a significant difference between the two groups (p <0.06). The findings indicated that the of cognitive group therapy of the health care system is effective in changing the level of positive and negative financial implications.

    Discution and Conclusion

     Therefore, people who work in the field of combating drugs and treating people with addiction, use of cognitive group therapy, they can create metacognitive beliefs in patients.

    Keywords: Cognitive Group Therapy, Positive, Negative Meta-cognitive Beliefs, Addiction, T.H.C
  • Kourosh Sasani*, Mohammadreza Seirafi, Farahnaz Meschi, Gholamreza Sarami, Javid Peymani Pages 78-87
    Background

    The concept of health-related quality of life focuses on the impact of health on the functional ability of individuals to do their daily tasks and routine. Therefore, the present study was conducted to provide a model of health-related quality of life based on self-approach to body image by mediating of self-compassion and shame in overweight and obese people

    Method

    The present study is a descriptive and correlation study using Structural Equation Modeling (SEM). Subjects were selected by random cluster sampling from 24 to 45-year-old adults in Karaj who were overweight or obese. Subjects include 500 people. The measuring tools used in this study are: World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-BREF), Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire, Internalized Shame Scale, Self-Compassion Questionnaire. Data analysis was done using the Baron and Kenny's modified method and the AMOS statistical software.

    Results

    In obese or overweight individuals, self-compassion and shame had a significant relationship with personal attitudes to body image and health-related quality of life (P <0.05). Individual attitude toward body image had a significant relationship with health-related quality of life in these individuals (P <0.05). Self-compassion and shame mediate the relationship between health-related quality of life based on individual attitudes to body image in obese or overweight people, Based on the significant criteria of fit indices, the tested model is fit.

    Conclusion

    Health professionals and therapists who are active in the treatment and intervention of obese or overweight people need to pay more attention to the psychological aspects of obesity and overweight in order to improve the quality of life related to their health, Psychological variables such as self-image, self-compassion, shame, and resilience must be emphasized in their interventions.

    Keywords: Modeling, Health related quality of life, body image, self-compassion, shame, obesity
  • Mitra Khazaei*, Abdol Hamid Ebrahimi, Roohollah Samiee Pages 88-94
    Introduction

    In order to succeed in today's world, one has to adapt to a reality called change. Therefore, managers can be a screener who defines environmental events in a specific way, and this is one of the important aspects of the organizational change process. The recent study is aimed to present of the formation pattern of entrepreneurial managers mental models in Mashhad educational hospitals.

    Methods

    The research is practical in terms of purpose, and reconnaissance nature with mixed approach. The 12  academic expertise  and hospital managers was participated by snowball technique to achieve theoretical saturation and the Indicators of Mental Models of 225 Managers' opinions was investigated based on murgun table. The method of the present study is qualitative-quantitative using fuzzy Delphi and Demetel Delphi method.

    Results

    this research showed that the study showed that the sociology as the most influential, the skill the second influential variable and the personality had the least impact on other variables. The variables associated to each respectively of impact were for sociological, educational system, social incentives and role model. For the skill, success need, internal control center, predictive power, risk taking, tendency to creativity and innovation and for the personality, negotiation power, team building skill, planning ability, business management, decision-making power as the most important parameters.

    Conclutions:

     The predictive power as the most effectiveness and tendency towards creativity and innovation as the most influential variable were on other variables.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship managers, Mental Models, Fuzzy Delphi, Dematel Method