فهرست مطالب

نشریه پژوهش های عقلی نوین
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا آرام*، سیداحمد فاضلی صفحات 1-29

    مقاله حاضر با روش تحلیلی و انتقادی، به بررسی موضع ابن عربی در باب معناشناسی اخلاق و مشخصا به تحلیل نقش وحی در معنا بخشیدن به اخلاق از منظر این متفکر می پردازد. نتیجه بحث این که وی در عین قبول بداهت معانی اخلاقی، آن را فاقد معنای مستقل از شریعت شناخته و به نقش تاسیسی وحی در ارزش گذاری اعمال باور دارد. از نگاه ابن عربی عملی که اخلاقا خوب خوانده شود، به جواز شرعی نیز متصف می گردد؛ که بدین ترتیب تعابیر اخلاقی و شرعی مفهوما مساوی و مصداقا مساوق با یکدیگرند. در مقام بررسی این رای، ضمن یک ملاحظه انتقادی به این دریافت می رسیم که ابن عربی با تاکید بر واقعیت و عینیت اخلاق و قبول تساوق اخلاق و خیر، لاجرم بداهت مفاهیم اخلاقی را مقبول تر از ایده بدیل ساخته است. در این نگرش، آموزه وحی در جهت ترمیم ابهامات مصداقی عمل می کند و مرتبه عالی تری از معانی اخلاقی را متجلی می سازد. با این ملاحظه، هرچند پذیرش نقش امضایی و ارشادی شریعت در معنا بخشیدن به واژگان اخلاقی تکمله ای بر آراء ابن عربی به حساب می آید، اما با ارکان اندیشه این متفکر سازگار می ماند.

    کلیدواژگان: اخلاق عرفانی، دین و اخلاق، عرفان نظری، فرااخلاق
  • مهدی عباس زاده* صفحات 29-48
    چیستی «زبان» و و ویژگی های آن، از جمله مسائلی است که از دیرباز ذهن و اندیشه عالمان و متفکران را به خود مشغول داشته است. در این میان، فارابی نخستین متفکر اسلامی است که در آثار خویش به تفصیل به فلسفه زبان و زبان شناسی پرداخته است. اما نوشتار حاضر، ناظر به فلسفه زبان و زبان شناسی فارابی نیست که در این باره قبلا تحقیقاتی به انجام رسیده است؛ بلکه مسئله اصلی آن، نقش و کاربرد زبان در معرفت یا شناخت است؛ یعنی اینکه مقوله زبان به طور کلی چه محصول معرفتی یا شناختی برای انسان به همراه دارد. از دید امروزین، در پاسخ به این مسئله، به ویژه باید به دو دانش توجه کنیم: زبان شناسی شناختی و معناشناسی شناختی، که البته فارابی به این دو دسترسی نداشته است. با این حال، مدعای نوشتار حاضر این است که او کارکرد معرفتی یا شناختی قابل توجهی برای زبان درنظر گرفته و ابعاد و ویژگی های مهمی از آن را مشخص کرده است و اگرچه یافته های او در این عرصه در قیاس با دستاوردهای معاصرین، ممکن است ناچیز به نظر آید، اما نقش کاملا تاسیسی او در این عرصه غیرقابل انکار است. روش تحقیق در نوشتار حاضر، از جهت نحوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای و از جهت نحوه تحلیل داده ها، عقلی است.
    کلیدواژگان: فارابی، زبان، واژه، معنا، معرفت
  • حجت ایمانی کیا* صفحات 49-72

    در متافیزیک تحلیلی معاصر دو نظریه رقیب در مساله چگونگی استمرار اشیاء در زمان موجود است، دوام گرایی (endurantism) و امتدادگرایی (Perdurantism). براساس دوام گرایی اشیاء سه بعدی اند و از طریق حضور تام در هر لحظه از زمان موجودند و براساس امتدادگرایی اشیاء چهاربعدی اند و علاوه بر اجزاء مکانی، دارای اجزاء زمانی نیز هستند. اولی اکنون گرایی و دومی سرمدی گرایی درباب زمان را پیش فرض می گیرند. اکنون گرایی این ایده است که تنها «اکنون» و محتویات آن موجودند و گذشته/آینده واقعیت ندارند. براساس سرمدی گرایی تمامی مواضع زمان یعنی گذشته/اکنون/آینده به نحو مساوی موجود و واقعی هستند. از ترکیب نظریات زمان و استمرار چهار ترکیب بوجود می آیند: 1. امتدادگرایی/سرمدی گرایی، 2. دوام گرایی/سرمدی گرایی، 3. دوام گرایی/اکنون گرایی و، 4. امتدادگرایی/اکنون گرایی. دیدگاه صدرا درباره استمرار در زمان، با (1) و (4) شباهت دارد اما، بدلیل ناسازگاری درونی (4) و ناسازگاری اش با (1)، دیدگاه صدرا این دو هم نیست و بلکه، ایده پنجمی می تواند باشد که می توان آن را امتدادگرایی/اکنون گرایی اولویتی نام نهاد که بر اساس آن هویات اکنون به صورت بنیادین درزمانی موجودند و گذشته/آینده موجودند اما، بر اکنون مبتنی هستند.

    کلیدواژگان: امتدادگرایی، دوام گرایی، اکنون گرایی اولویتی
  • مرتضی فلاح زاده*، عزت الله مولائی نیا صفحات 73-94

    چیستی وحی قرآنی یکی از مهم ترین موضوعاتی است که نومعتزله دیدگاه های چالش برانگیزی را پیرامون آن مطرح کرده اند و به دنبال آن بسیاری از نو اندیشان و دگراندیشان معاصر در این حوزه با تاثیرپذیری از این اندیشه، جهت گیری سکولاریستی نسبت به معارف وحیانی پیدا کرده اند. هسته مشترک دیدگاه های نواعتزالی عقل گرائی افراطی، تجربه محوری، اسطوره انگاری، زبان شناسی انتقادی بر قرائت قرآن کریم و گرایش به هرمنوتیک فلسفی است. در این نوشتار، مهمترین مبانی اندیشه نواعتزالی مطرح و نارسائی آن با مدلول ایات قرآن و ادله عقلی به روش بررسی اسنادکتابخانه ای و تحلیل عقلی ونقلی مورد بررسی و نقادی قرار می گیرد. حاصل این پژوهش ، در تعارض دیدن مبانی این اندیشه با حقایق قطعی هستی شناسی و حکمت بالغه الهی به دلیل رویکرد افراطی اصحاب آن به عقل و یافته های علوم تجربی و انکار علم حضوری پیامبر اکرم در تلقی آیات الهی است؛گذشته از اینکه این مبانی با دیدگاه های اعتزال کهن (به عنوان خاستگاه اصلی آن)همخوانی و مطابقت ندارد.

    کلیدواژگان: مبانی نظری، نواندیشان، نواعتزالی، هرمنوتیک فلسفی
  • علیرضا سمنانی*، عبدالرضا مظاهری، انشاء الله رحمتی صفحات 95-116

    در این مقاله با تکیه بر تفکیک میان حوزه های معرفتی وجودشناسی، خداشناسی و جهان شناسی، موضوع جمع نقیضین در اندیشه ی ابوسعید خراز و ابن عربی تبیین می گردد. جمع اضداد در شناخت خداوند در اندیشه ی ابوسعید خراز و بسط و انتقال آن توسط ابن عربی به جمع نقیضین که وی از آن به هو لا هو تعبیر کرده است، بنیاد اساسی اندیشه ی ابن عربی است، و هیچ حوزه ای از تاثیر آن خالی نیست، بلکه محوریتی آن به گونه ای است که، موضوع هو لا هو از مقام ذات الهی آغاز گشته، در تمامی مراتب وجود، بسط می یابد. مهمترین جنبه ی این اندیشه را می توان در مساله ی خیال نزد ابن عربی یافت، چه آنجایی که از خیال برای شناخت تشبیهی خداوند سخن می گوید و چه خیال به منزله ی تناقض متحقق در سه مرتبه ی ماسوی الله، عالم میانی خیال و خیال به مثابه امری میان حس و عقل انسان صغیر؛ و همزمان قوه بشری خیال، که ذیل جهان شناسی ابن عربی بیان می گردد. بدون فهم خیال در اندیشه ی ابن عربی نه به شناخت خداوند می توان نائل شد و فهم محصلی از وحدت وجود ابن عربی یافت و نه چیستی وجود عالم، به عنوان امر متناقض متحقق در پرتو افکنده می شود.

    کلیدواژگان: جمع نقیضین، جمع اضداد، هو لا هو، ابوسعید خراز، ابن عربی
  • محمد پورعباس* صفحات 117-140
    خلا دین ورزی موحدان و فقدان حضور همه جانبه دین در عرصه اجتماعی از حیات، مسئله ای است که از دیرباز ذهن بسیاری از نخبگان فکری و دل سوزان اجتماعی مسلمان را به خود مشغول کرده، و هر کدام سعی نموده اند، با ارائه نظریه ای نوین، به گونه ای چرائی این مسئله را مورد کندوکاو فکری قرار دهند. با این وجود به نظر می رسد یکی از اندیشه هایی که می تواند به این مشکلات پایان داده، موجبات تکامل معرفتی موحدان و تعالی معنوی آنان در ساحت اجتماعی از حیات را فراهم نماید، اندیشه بنیادین توحیداجتماعی به معنای یگانه پرستی در عرصه حیات و زیست اجتماعی است. براین اساس در این پژوهش تلاش نموده ایم با روشی تحلیلی، نخست با ایضاح مفهومی حیات اجتماعی، یگانه پرستی در مجموع ارتباطات اجتماعی و ایجاد و عضویت در نهادهای اجتماعی را به عنوان دو مولفه اساسی توحید اجتماعی شمارش نماییم؛ و در ادامه با توسعه مفهومی توحید عبادی، اطاعت از قوانین فقهی حقوقی و اخلاقی خداوند و نیز اخلاص در عمل و انجام تمامی افعال و رفتارها برای رضای او جل جلاله در ساحت اجتماعی از حیات را، ذیل مفهوم توحید اجتماعی مطرح نموده، آن را به عنوان نصابی جدید در هندسه معرفتی توحیدی، و بستری برای تعالی معنوی موحدان معرفی نماییم.
    کلیدواژگان: توحید عبادی، توحید اجتماعی، ارتباطات اجتماعی، زیست اجتماعی
  • سیدعلی طاهری خرم آبادی* صفحات 141-159

    دیوید هیوم استدلال مشهوری در باره علیت اقامه کرده است. بنا به این استدلال، باورهای معمول ما در باره روابط علی به خاطر در برداشتن ایده ربط ضروری موجه نیستند. ایده ربط ضروری مولود عادت ذهنی است و اطلاق آن بر امور واقع اشتباه است. از آنجا که باورهای ما در باره قوانین طبیعت و آینده یکسره بر تجارب ما از علت و معلول مبتنی اند، باورهای معمول ما در باره قوانین طبیعت و پیش بینی آینده نیز موجه نیستند. در باره این استدلال در تاریخ فلسفه بحث های زیادی درگرفته است و از جمله برخی فیلسوفان معاصر اسلامی پاسخ هایی برای آن پیش نهاده اند. وجه مشترک این پاسخ ها این است که راهبرد همکاری عقل و تجربه را اتخاذ کرده اند. رهیافت کلی این پاسخ ها این است که باور ما به رابطه ضروری میان رویدادهای طبیعی پیشین و عقلی است اما کشف دقیق مصادیق علت و معلول از طریق تجربه حاصل می شود. من در این مقاله نشان می دهم که این پاسخ ها قانع کننده نیستند. در عین حال شاید چشم انداز بهتری را برای حل این مسئله در فضای فلسفه اسلامی بتوان ترسیم کرد.

    کلیدواژگان: علت، معلول، ربط ضروری، تجربه، هیوم
|
  • Alireza Aram *, Seyed Ahmad Fazeli Pages 1-29

    Using a critical-analytical method, the present paper has investigated Ibne Arabi's viewpoints in semantics of ethics. Namely, the role of revelation in assigning meaning to ethics from Ibne Arabi's viewpoint is analyzed. The results of the study revealed that although Ibne Arabi believed in evident meanings for ethics, he maintains that they lack a meaning independent of shariah and believes in the formative role for revelation in valuating belief.   According to Ibne Arabi, an ethical action is also ends in religious permissibility. Thus, ethical and religious issues are conceptually the same and are equal, mosaveq, according to instances. Having analyzed this viewpoint critically, it was concluded that Ibne Arabi has emphasized the reality and objectivity of ethics and he has accepted the equality of ethics and goodness. Inevitably, he deems the evidential meanings of ethics more acceptable than the alternative idea. To him, revelation teaching acts in line with fixing the instance ambiguities and embodies a higher rank of ethical meaning. Accordingly, although accepting the shariah's signatory and advisory role in assigning meaning to ethical words is a complement to Ibne Arabi's viewpoints, it accords with Ibne Arabi's basic ideology.

    Keywords: Mystical ethics, religion, ethics, theoretical mysticism, beyond ethics
  • Mahdi Abbaszadeh * Pages 29-48
    The nature of language and its features are among the issues which have gone through the scholars' and intellectual's minds for a long time, amongst whom Fārābi is one of the earliest Islamic intellectuals who has written on the issue of language and linguistics philosophy in details. However, the present research does not focus on Fārābi's philosophy of language and linguistics, an issue on which different research have been carried out. But its main concern is the function and application of language in epistemology, i.e. to answer this question that what epistemological outcome the category of language has brought for humans? According to contemporary intellectuals, two types of science should be taken into account to address this issue: epistemological linguistics and cognitive semantics. This issue should be taken into consideration that the aforementioned two sciences have not existed in the period of Fārābi. However, the present research is of the opinion that Fārābi had considered a great deal of epistemological and cognitive function for language and had maintained that language has many aspects. Compared to contemporary intellectuals' achievements in this field, it may be imagined that Fārābi has not written much on this issue, but his formative contribution to the study of language is undeniable. The research method adopted in this research is a library one in terms of gathering data and is an intellectual one in terms of data analysis.
    Keywords: Fārābi, Language, Word, meaning, epistemology
  • Hojjat Imanikia * Pages 49-72

    In contemporary analytical metaphysics, there are two competing theories in stating the problem of the continuity of objects in the time. They are endurantism and perdurantism. As endurantism shows, objects are three dimensional and exist in every moment of time through a total presence, while according to perdurantism, objects are four dimensional and enjoy temporal aspects as well as spatial ones. The first viewpoint is presenticism and the second one is eternalism both of which presuppose the time. According to presenticism, only the present and its elemnts matter and future and past are not true. However, eternalism, all of time elements (past, present and future) are equally true and existent. Combining the theories of time and continuity would meet four conditions: 1. perdurantism and eternalism; 2. endurantism and eternalism; 3. endurantism, presenticism; 4. Perdurantism and presenticism. Mullā Sadrā's viewpoint on the continuity of objects in time is more similar to 1 or 4 but due to internal incompatibility of 4 and incompatibility of 1, one cannot consider Mullā Sadrā's viewpoint to these two conditions. However, we might consider another fifth condition as perdurantism and priority presenticism based on which the identities of present are fundamentally existent diachronically. Thus, based on this categorization although present and past exist but they are based on the present.

    Keywords: time, continiuity, Perdurantism, endurantism, priority presenticism
  • Morteza Fallahzade *, Ezzat Allah Molaeiniya Pages 73-94

    The quiddity of the Qur'anic revelation is one of the most important issues about which neo-mo'tazelehs has raised challenging viewpoints. Consequently, in this respect, many intellectuals and open-minded scholars have gained secular approaches to the revelation knowledge inspiring neo-mo'tazelehs thoughts. The common feature of neo-I'tizali viewpoints are extremist intellectualism, historicism, mythology, and critical linguistics to the recitation of the Qur'an and tendency to philosophical hermeneutics. In this research, the most important principles of neo-I'tizali thought which is the cause of the Qur'anic verses and intellectual reasons has been criticized using library research and narrative and rational principles. As the results of this research show, the principles of this thought, due to an extremist approach taken by its advocates to intellectualism and findings of empirical science and denying the Prophet's knowledge by presence in considering the divine verses, are in contradiction to the definitive ontological realities and monotheism.

    Keywords: Revelation quiddity, Mo'tazileh, Intellectuals, intellectuality, Historicism, hermeneutics
  • Alireza Semnani *, AbdAl Reza Mazaheri, Enshaallah Rahmati Pages 95-116

    Focusing the issue of separating epistemological ontology, theology and cosmology, this paper describes reconciling two paradoxical issues in Abou Saeed Kharrāz and Ibne Arabi's viewpoints. Ibne Arabi has adapted the issue of reconciling two paradoxical issues in knowing God from Abou Saeed Kharrāz and has discussed it under the title of reconciling two paradoxical issues that he calls it Hou Lā Hou. This theory forms Ibne Arabi's fundamental ideology, as every aspect is affected by this viewpoint, i.e. Ibne Arabi's Hou Lā Hou ideology commences from the Only God Existence and extends to different existence ranks. The most salient aspect of this thought is found in the issue of imagination in Ibne Arabi's thought under the issue of cosmology in three areas of imagination for likening recognition of God, imagination as a fulfilled paradox in three ranks of other than God, middle world of imagination, and imagination as an intermediary issue between minor human's sense and intellect, as well as human sense of imagination. Without understanding the concept of imagination as formulated by Ibne Arabi, neither God's knowledge and the issue of unity of existence, nor the issue of the nature of world existence is understandable, according to Ibne Arabian definition as a fulfilled paradoxical issue.

    Keywords: Reconciling two paradoxical issues, paradox reconciliation, Imagination, Abou Saeed Kharrāz, Hou Lā Hou, Ibne Arabi
  • Mohammad Pourabbas * Pages 117-140
    The gap of monotheists' practicing religion and the lack of religion presence in social arena of life is an issue which has occupied the minds of intellectual elites and sympathetics of Muslims' social life. Accordingly, they have attempted to formulate new theories trying to analyze the reason to solve this problem. However, one of the theories that can contribute to solving this problem is the issue of monotheists' ontological development and their spiritual excellence in the social arena of life. The fundamental thought of social monotheism on the sense of worshiping one God occurs in the area of social life. Deploying an analytical research method, the authors have attempted to clarify the concept of social life, monotheism in the social communications and gaining membership in social institutes are enumerated as two basic elements of social monotheism. Then, expanding the concept of social monotheism, observing the legal-jurisprudential an d ethical rules of God, and pure intention in performing the acts and their complete doing in line with the divine pleasure in the social arena of the life were categorized under the concept of social monotheism. The authors have proposed this element as a new one in monotheistic ontological geometry which could help to pave the ground for monotheists' spiritual excellence.
    Keywords: Monotheists, monotheistic geometry, worshiping monotheism, social monotheism, social communications, social life
  • Seyed Ali Taheri Khorramabadi * Pages 141-159

    David Hume has developed a well-known argument on causation, based on which our common beliefs about cause and effect relation are not valid due to the enjoyment of including essential relation ideology, as the essential relation ideology is the offspring of mental habit and its application to real affairs is wrong. As our beliefs about the nature's rules and future all base on our experience about cause and effect, our ordinary beliefs about the rules of nature and our future foreseeing are invalid. Many debates about the argument in the history of philosophy have been fueled about which some contemporary Islamic philosophers have provided some answers to.  The common denominator of these answers is the strategy of experience and intellect which is based on our approach to the proportion of essential relation of natural, previous and intellectual events but the exact discovery of instances of cause and effect is achievable through experience. The author of this research attempts to show that such answers are not satisfactory and however we may find a better solution for it in the Islamic philosophy.

    Keywords: Cause, effect, essential relation, Experience, Hume