فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 54 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • شهرام مقدس قهفرخی، منصور حقیقتیان*، سیدعلی هاشمیان فر صفحات 9-30
    هدف

    هدف این تحقیق، توسعه نظریه های اعتیاد به منظور تفسیر و تحلیل کارآمدتر آن است.

    روش

    روش تحقیق کیفی بود. از نسخه چارمزی نظریه زمینه ای برای تولید ایده ها و تفاسیر جدید استفاده شد. نمونه هدفمند و قضاوتی تحقیق شامل تعدادی از بهبود یافتگان با خودآگاهی بالا نسبت به تجربه اعتیاد و تعدادی از متخصصان مجرب حوزه اعتیاد بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اعتیاد یک سیستم پویاست. ساختاریابی آن بر اساس کارکردهای آن است. اعتیاد به عنوان یک سامانه مدیریت تنش های ناشی از تغییرات است. اعتیاد تغییرات بیرونی را به ساختاری پویا تبدیل کرده است. مواد به عنوان یک رسانه غیر زبانی و عام جدید است. کارایی و سرعت در شکل گیری ساختار کارکردی اعتیاد نقش دارند. اعتبار یافته ها مبتنی بر صلاحیت های تجربی و علمی مراجع اطلاع رسان و همسویی یافته های میدانی با تفاسیر جدید از نظریه های مهم جامعه شناسی است.

    نتیجه گیری

    مصرف کنندگان مواد به کارکردهای ضربه گیر، تکمیلی و افزایشی مواد توجه داشته و سیستم اعتیاد پس از کژکارکردی سایرسیستم ها، برای برقراری تعادل پویا در نظام کلان اجتماعی ایفای کارکرد می نماید.

    کلیدواژگان: پویایی سیستمی، پیامدهای ناخواسته، کارکرد ساختاری، مک دونالدی شدن، نظریه بنیادی چارمزی
  • رحیم یوسفی*، شبنم تیموری صفحات 31-46
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آزمون برازش مدل رابطه ساختاری صفات سه گانه تاریک شخصیت با آسیب پذیری به اعتیاد انجام گرفت.

    روش

    نوع پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل همه دانشجویان دانشگاه ارومیه در سال تحصیلی 96-97 بود. تعداد 320 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسش نامه های دوجین کثیف جوناسون و وبستر (2010) و استعداد اعتیاد زینالی (1393) ارزیابی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین صفات سه گانه تاریک شخصیت و آسیب پذیری به اعتیاد رابطه مثبت وجود دارد. بالاترین همبستگی ها بین صفت ماکیاولیسم و مولفه خودمحوری، صفت جامعه ستیزی و مولفه انحراف از هنجارها، و صفت خودشیفتگی و مولفه خودنمائی مشاهده شد. همچنین مدل یابی معادله ساختاری نشان داد که رابطه ساختاری صفات تاریک شخصیت با آسیب پذیری به اعتیاد از برازش مناسب برخوردار است.

    نتیجه گیری

    صفات سه گانه تاریک شخصیت با آسیب پذیری به اعتیاد رابطه دارند و می توانند آن را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: صفات تاریک، ماکیاولیسم، جامعه ستیزی، خودشیفتگی، آسیب پذیری به اعتیاد
  • آمنه اوجی، علیرضا حیدرئی*، سعید بختیارپور، ناصر سراج خرمی صفحات 47-66
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان ماتریکس و واقعیت درمانی نوین گروهی مبتنی بر تئوری انتخاب بر تاب آوری و سازگاری اجتماعی در مردان وابسته به مت آمفتامین تحت درمان با داروی بوپرنورفین انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را مردان وابسته به مت آمفتامین، تحت درمان نگهدارنده با داروی بوپرنورفین مراجعه کننده خود معرف به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در زمستان 1397 تشکیل می دادند. تعداد 45 نفر از جامعه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. در هر سه گروه، پرسش نامه های تاب آوری کانر و دیویدسون و سازگاری اجتماعی بل به عنون پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. گروه نخست، در 14 جلسه درمان ماتریکس و گروه دوم، 8 جلسه واقعیت درمانی گروهی مبتنی بر تئوری انتخاب دریافت کردند. اما گروه سوم مداخله ای نداشتند و فقط تحت درمان نگهدارنده با داروی بوپرنورفین بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان های ماتریکس و واقعیت درمانی بر تاب آوری و سازگاری اجتماعی بیماران اثربخش بود. همچنین تفاوت اثربخشی دو درمان معنادار بوده و درمان ماتریکس نسبت به واقعیت درمانی در هر دو متغیر اثربخشی بیشتری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که الگوی ماتریکس تلفیقی از برنامه های شناختی-رفتاری، مهارت های مقابله ای، آموزش خانواده و گروه های همیار می باشد، توصیه می شود به صورت گسترده در درمان بیماران وابسته به مت آمفتامین استفاده شود.

    کلیدواژگان: بوپرنورفین، تاب آوری، تئوری انتخاب، درمان ماتریکس، سازگاری اجتماعی، مت آمفتامین، واقعیت درمانی نوین گروهی
  • محمدرضا اسلام پناه، حسین مهدیان*، محمود جاجرمی صفحات 67-90
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی برازش مدل خطرپذیری نوجوانان ایرانی در زمینه اعتیاد با تاکید بر کارکرد خانواده و طرح واره های ناسازگار، تحمل پریشانی و تنظیم هیجان در بین دانش آموزان قم انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل نوجوانانی که در سال تحصیلی 97-96 در مدارس متوسطه دوره دوم شهر قم مشغول به تحصیل بودند. با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی 322 نفر از آن ها انتخاب شدند. پرسش نامه های تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005)، تنظیم هیجان گرنفسکی و همکاران (2001)، سنجش کارکرد خانواده اپشتاین و همکاران (1995)، طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (1994) و پذیرش اعتیاد وید و همکاران (1992) در گروه نمونه اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کارکرد خانواده بر خطرپذیری اعتیاد رابطه مستقیم و به واسطه ی تنظیم هیجانی و تحمل پریشانی بر خطرپذیری اعتیاد تاثیر غیرمستقیم دارد. همچنین طرح واره های ناسازگار اولیه بر خطرپذیری اعتیاد رابطه مستقیم، و به واسطه تنظیم هیجانی بر خطرپذیری اعتیاد اثر غیرمستقیم داشته اما، طرح واره های ناسازگار اولیه به واسطه تحمل پریشانی بر خطر پذیری اعتیاد تاثیری ندارد. علاوه بر این، تحمل پریشانی و تنظیم هیجانی بر خطرپذیری اعتیاد تاثیر مستقیم دارد. به طور کلی چهار متغیر توانستند متغیر خطرپذیری به اعتیاد را در نوجوانان تبیین نمایند.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش با شناسایی تعدادی از متغیرهای روان شناختی موثر در گرایش دانش آموزان به مواد مخدر، لزوم توجه بیشتر به سلامت روان دانش آموزان و تدوین برنامه های پیشگیرانه و درمانی در این حوزه جهت کاهش شیوع اعتیاد و رفع تاثیرات مخرب آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، طرح واره های ناسازگار اولیه، تحمل پریشانی، تنظیم هیجان، خطرپذیری اعتیاد
  • لیلا بهبهانی، باقر سرداری* صفحات 91-108
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر کاهش ولع مصرف و پیشگیری از عود معتادان به مواد افیونی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مرد معتاد به انواع مواد افیونی بستری برای ترک اعتیاد در بخش روان پزشکی بیمارستان شهید مدنی شهر خوی در پاییز سال 1397 بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پرسش نامه های سنجش ولع مصرف لحظه ای مواد و پیش بینی عود یا بازگشت را تکمیل نمودند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش های روان درمانی مثبت نگر قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد روان درمانی مثبت نگر منجر به تفاوت معنادار بین گروه ها در ولع مصرف لحظه ای (0/800=2h)، و پیش بینی عود (0/622=2h)، معتادان به مواد افیونی شده است.

    نتیجه گیری

    می توان گفت: روان درمانی مثبت نگر بر کاهش ولع مصرف و پیشگیری از عود در معتادان به مواد افیونی موثر بوده و منجر به کاهش میانگین نمرات شرکت کنندگان گروه آزمایش در ولع مصرف لحظه ای و پیشگیری از عود نسبت به گروه گواه شده است.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، ولع مصرف، پیشگیری از عود، معتاد به مواد افیونی
  • محمدرضا خدادادیان، جهانگیر کرمی*، کامران یزدانبخش صفحات 109-125
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی استعداد اعتیاد بر اساس خودتنظیمی ارادی و تحول مثبت نوجوانی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر کرمانشاه بود.

    روش

     روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر کرمانشاه بود. نمونه ای شامل 198 نفر به روش خوشه ای تصادفی چند مرحله ای از میان آن ها انتخاب شد. شرکت کنندگان مقیاس تحول مثبت نوجوانی (گلدوف و همکاران، 2010)، پرسش نامه خودتنظیمی ارادی (فروند و بالتز، 2002) و استعداد اعتیاد (وید و بوچر، 1992) را تکمیل کردند.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از رگرسیون همزمان نشان داد متغیرهای خودتنظیمی ارادی و تحول مثبت نوجوانی توان پیش بینی استعداد اعتیاد را دارند.

     نتیجه گیری:

     می توان با آموزش مهارت های خودتنظیمی و اجرای برنامه های ارتقا دهنده تحول مثبت نوجوانی گرایش افراد به اعتیاد را کاهش داد.

    کلیدواژگان: استعداد اعتیاد، خودتنظیمی ارادی، تحول مثبت نوجوانی، دانش آموزان
  • لادن سلطانی، علی زینالی* صفحات 127-146
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش شیوه های تربیتی، استعداد اعتیاد والدین و مزاج فرزند در پیش بینی استعداد اعتیاد دانش آموزان نوجوان انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانش آموزان نوجوان شهر خوی در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 2472 نفر بودند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 350 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسش نامه های شیوه های تربیتی، استعداد اعتیاد والدین، مزاج تجدیدنظرشده و استعداد اعتیاد نوجوانان بود که در اردیبهشت سال 1398 توسط دانش آموزان و اولیای آن ها تکمیل شد. 

    یافته ها:

    یافته ها نشان داد که شیوه تربیتی مقتدر پدر و مادر و نمره مزاج فرزند با استعداد اعتیاد دانش آموزان نوجوان به طور کلی و هم در دخترها و پسرها رابطه منفی و شیوه های تربیتی مستبد و بی اعتنا پدر و مادر و استعداد اعتیاد پدر و مادر با استعداد اعتیاد دانش آموزان نوجوان به طور کلی و هم در دخترها و پسرها رابطه مثبت داشت. اما شیوه تربیتی سهل گیر پدر و مادر با استعداد اعتیاد دانش آموزان نوجوان به طور کلی و هم در دخترها و پسرها رابطه معناداری نداشت. همچنین شیوه های تربیتی، استعداد اعتیاد والدین و مزاج فرزند با هم به طور معناداری توانستند 6/38 درصد از تغییرات استعداد اعتیاد دانش آموزان نوجوان، 40/5 درصد از تغییرات استعداد اعتیاد دانش آموزان دختر و 46/6 درصد از تغییرات استعداد اعتیاد دانش آموزان پسر را پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان دهنده نقش شیوه های تربیتی، استعداد اعتیاد والدین و مزاج فرزند در پیش بینی استعداد اعتیاد دانش آموزان نوجوان بود. ضروری است که متخصصان و مسئولان بر اساس نقش و سهم متغیرهای مذکور برنامه هایی برای کاهش استعداد اعتیاد دانش آموزان نوجوان طراحی و اجرا کنند.

    کلیدواژگان: شیوه های تربیتی، استعداد اعتیاد والدین، مزاج فرزند، استعداد اعتیاد نوجوانان
  • پرویز عسگری، سمیرا سیدآسیابان، علیرضا سنگانی* صفحات 147-164
    هدف

    هدف پژوهش مقایسه اثربخشی تن آرامی و ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان و عملکرد خانواده در گروه مصرف کننده مواد کندکننده پس از سم زادیی بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون -پس آزمون-پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش بیماران مرد بودند که برای ترک مواد کندکننده به مرکز خصوصی ترک اعتیاد بیماران سرپایی وابسته به سازمان بهزیستی اهواز در سال 1397 مراجعه نمودند. از بین آن ها، 60 نفر به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه 20 نفره جایگزین شدند. گروه آزمایشی تن آرامی در طی 10 جلسه و گروه آزمایشی ذهن آگاهی در طی 8 جلسه 60 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند. پرسش نامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفکسی و همکاران (2002) و عملکرد خانواده مک مستر (1998) پیش از آغاز درمان، و پایان جلسات درمان و همچنین مرحله پیگیری 3 ماهه پس از درمان اجرا شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد به کارگیری تن آرامی تدریجی و ذهن آگاهی در تنظیم شناختی هیجان و عملکرد خانواده موثر است و بین اثربخشی تن آرامی و ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان و عملکرد خانواده در سوءمصرف کنند گان مواد کندکننده پس از سم زادیی تفاوت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مولفه های مشترک دو روش استفاده از روش های ترکیبی مانند ذهن آگاهی مبتنی بر تن آرامی در درمان افراد سوءمصرف کننده پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تن آرامی، ذهن آگاهی، تنظیم شناختی هیجان، عملکرد خانواده، سوءمصرف کنندگان مواد کندکننده
  • حسین قمری گیوی*، بهنام خشنودنیای چماچایی، عفت قوی بازو صفحات 165-180
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ماندگاری و خروج از مداخلات درمانی اعتیاد بر اساس تکانشگری و هیجان خواهی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری معتادان شهرستان اردبیل بودند که در سال 1396 به یکی از مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند. تعداد 349 نفر از آنان بر اساس جدول کرجسی و مورگان با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. از پرسش نامه های هیجان خواهی آرنت و تکانشگری بارات استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل تابع تشخیص نشان داد تکانشگری (تکانشگری حرکتی، تکانشگری شناختی و بی برنامگی) و هیجان خواهی (تازگی و شدت) توان پیشبینی ماندگاری و خروج معتادان از مداخلات درمان اعتیاد را دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت: ویژگیهای شخصیتی مانند تکانشگری و هیجان خواهی با ماندگاری در درمان همبستگی منفی دارد. هر چه مقدار این ویژگی ها در فرد معتاد کمتر باشد ماندگاری درمان بیشتر است. بنابراین در درمانگاه ها و کمپ ها لازم است تمرکز روان درمانی و مشاور بر کاهش تکانشگری و هیجان خواهی باشد.

    کلیدواژگان: تکانشگری، هیجان خواهی، ماندگاری در مداخلات درمانی، خروج از مداخلات درمانی، اعتیاد
  • پوپک معینی، سعید ملیحی الذاکرینی*، جوانشیر اسدی، افسانه خواجوند خوشلی صفحات 181-204
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش و درمان فراشناختی بر احساس انسجام وکیفیت زندگی همسران مردان مبتلا به اعتیاد بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری 3 ماه بود. جامعه آماری شامل همسران مردان معتاد مراجعه کننده به مرکز درمان و بازتوانی اعتیاد دکتر معینی شهر گرگان از سال 1387 تا 1397 بود. با روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر با توجه به معیارهای ورود و خروج انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (15نفر) و گروه گواه (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش، آموزش و درمان فراشناختی افسردگی را در 8 جلسه دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه  احساس انسجام آنتونوفسکی (1987) و مقیاس کیفیت زندگی سازمان   بهداشت جهانی- فرم کوتاه (1996) استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان دادکه آموزش و درمان فراشناختی منجر به افزایش معنادار احساس انسجام (0/01< P)، کیفیت زندگی کلی (0/05< P)، سلامت جسمی (0/01< P) و سلامت محیطی (0/05< P) در همسران مردان معتاد شد.

    نتیجه گیری: 

    آموزش و درمان فراشناختی با شناسایی و تعدیل شیوه های پردازش فکر، می تواند به عنوان مداخله ای سودمند درهمسران مردان معتاد به کارگرفته شود.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی درمانی فراشناختی، احساس انسجام، کیفیت زندگی، همسران مردان معتاد
  • سیمین حسینیان، رقیه نوری پور لیاولی*، نیکزاد قنبری پیرکاشانی، سعید حسین زاده اسکویی صفحات 205-228
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی بر رفتارهای خود-آسیب رسان و عوامل محافظت کننده سوءمصرف مواد در نوجوانان کانون اصلاح و تربیت تهران بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری عبارت بود از: نوجوانان 17-13 سال در نوجوانان کانون اصلاح و تربیت در سال 1397 در تهران. نمونه نهایی شامل 24 دانش آموز پسر مقطع سوم متوسطه در کانون اصلاح و تربیت بود که به طور تصادفی در گروه آزمایش و گواه (12 نفر) قرار گرفتند. جلسات آموزشی برای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه (هفته ای یک بار هر جلسه 2 ساعت) برگزار شد. ابزار پژوهش سیاهه خود گزارشی خود-آسیب رسانی کلونسکی و گلن (2009) و پرسش نامه عوامل خطرساز و حفاظت کننده در برابر مصرف مواد بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برنامه آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش نمرات رفتارهای خود آسیب رسان، و نگرش به مصرف مواد، احساس افسردگی و هیجان خواهی و افزایش نمرات جرات مندی و خودکنترلی شد.

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی روش موثری برای بهبود متغیرهای اثرگذار بر اعتیاد است. می توان در کارگروه های تخصصی و کارگاه های آموزشی و جلسات توانمندسازی، این روش را به کار گرفت.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نوجوان، سوءمصرف مواد، کانون اصلاح و تربیت
  • منصور آذربو، محسن حجت خواه*، محسن گل محمدیان صفحات 229-243
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر سرسختی روان شناختی مردان وابسته به مواد تحت درمان متادون انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل مردان وابسته به مواد تحت درمان متادون که به کلینیک های درمانی ترک اعتیاد شهر کرمانشاه در سال 1397 مراجعه کرده بودند. نمونه ی آماری 30 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفر (آزمایش و گواه) گمارده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش مهارت های مثبت اندیشی (خدایاری فرد، زندی، حاج حسینی و غباری بناب، 1395) دریافت کردند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه ی سرسختی روان شناختی اهواز کیامرثی، نجاریان و سهرابی زاده هنرمند (1377) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دو گروه از نظر سرسختی روان شناختی تفاوت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر افزایش سرسختی روان شناختی مردان وابسته به مواد تحت درمان متادون موثر است.

    کلیدواژگان: مهارت های مثبت اندیشی، سرسختی روان شناختی، مردان وابسته به مواد تحت درمان متادون
  • سجاد بشرپور*، شیرین احمدی صفحات 245-264
    هدف

    ولع مصرف مانع عمده ای برای درمان موثر اعتیاد به مواد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی روابط ساختاری ولع مصرف بر اساس حساسیت به تقویت، تحمل آشفتگی و دلسوزی به خود با نقش میانجی خودکارآمدی ترک انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش همبستگی انجام شد. افراد وابسته به مواد (هروئین) که در نیمه دوم سال 1397 به مراکز ترک اعتیاد شهر اردبیل مراجعه کردند، جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 245 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و به صورت انفرادی و در محل مرکز به پرسش نامه های ولع مصرف، حساسیت به تقویت، تحمل آشفتگی، دلسوزی به خود و خودکارآمدی ترک پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی نشان داد ولع مصرف با حساسیت به پاداش و تنبیه ارتباط مثبت و با نمره کل تحمل آشفتگی و مولفه های آن و با نمره کل دلسوزی به خود و مولفه های (مهربانی به خود، انسانیت مشترک و ذهن آگاهی) و خودکارآمدی ترک رابطه منفی و با مولفه های (خودداوری، انزوا وهمدردی بیش ازحد)  رابطه مثبت دارد. همچنین بین خودکارآمدی ترک و حساسیت به پاداش و تنبیه ارتباط منفی و با نمره کل تحمل آشفتگی و مولفه های آن و با نمره کل دلسوزی به خود و مولفه های (مهربانی به خود، انسانیت مشترک و ذهن آگاهی) رابطه مثبت و مولفه های (خودداوری، انزوا وهمدردی بیش ازحد) رابطه منفی دارد. شاخص های برازش مدل نیز، مسیر حساسیت به پاداش و تنبیه، تحمل آشفتگی و دلسوزی به خود به ولع مصرف را با میانجی گری خودکارآمدی ترک تایید کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که حساسیت به پاداش و تنبیه، تحمل آشفتگی و دلسوزی به خود هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم با میانجی گری خودکارآمدی ترک می توانند با ولع مصرف ارتباط داشته باشند.

    کلیدواژگان: حساسیت به تقویت، تحمل آشفتگی، دلسوزی به خود، خودکارآمدی ترک، ولع مصرف
  • ناصر امینی، الهه باقرزاده* صفحات 265-278
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه مایکن بام بر توانمندسازی روان شناختی، مهارت های اجتماعی و کاهش ولع مصرف معتادان کلینیک های ترک اعتیاد بود.

    روش

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری را بیماران تحت درمان با متادون کلینیک های ترک اعتیاد شهرمشهد در سال 1397 تشکیل می دادند. تعداد30 نفر از جامعه به شیوه نمونه گیری هدفمند بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب و به شیوه تصادفی ساده به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. هر دو گروه پرسش نامه های توانمندسازی روان شناختی استروم و همکاران (1997)، پرسش نامه مهارت های اجتماعی ثورپ و همکاران (1939) و پرسش نامه ولع مصرف فرانکن و همکاران (2000) را تکمیل نمودند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 1 ساعتی به صورت 2 جلسه در هفته تحت آموزش مدیریت استرس به شیوه مایکن بام قرار گرفتند. گروه گواه هیچگونه آموزشی دریافت نکردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات توانمندسازی روان شناختی و مهارت های اجتماعی گروه آزمایش به طور معنی داری بیش از گروه گواه و میانگین نمرات ولع مصرف کمتر بود.

    نتیجه گیری

    آموزش مدیریت استرس به شیوه مایکن بام توانسته زمینه ساز کاهش ولع مصرف و افزایش توانمندسازی روان شناختی و مهارت های اجتماعی شود. بنابراین می تواند به عنوان یک روش اثر بخش در بهبود وضعیت بیماران تحت درمان اعتیاد مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس به شیوه مایکن بام، توانمندسازی روانشناختی، مهارت های اجتماعی، ولع مصرف، معتادان
  • فاطمه شاکری*، الهام فتحی صفحات 279-302
    هدف

    هدف از تحقیق بررسی نقش میانجی گر طرحواره های ناسازگار اولیه در رابطه بین سبک های دلبستگی و سبک های مقابله ای در مراجعین به مراکز ترک اعتیاد شهرستان ابهر بود.

    روش

    بدین منظور به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی تعداد 234 نفر از معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان ابهر انتخاب شدند. پرسش نامه های سبک های دلبستگی (هازن و شیور، 1987)، سبک های مقابله ای فولکمن و لازاروس (1985)، طرحواره های ناسازگار اولیه (یانگ، 1998) در بین آن ها اجرا شد. 

    یافته ها:

     نتایج نشان داد طرحواره های ناسازگار اولیه به عنوان یک متغیر میانجی بین سبک های دلبستگی و سبک های مقابله ای عمل نمی نماید. 

    نتیجه گیری:

    نتایج حاصل از تحلیل ضرایب نشان داد، با شناخت سبک های دلبستگی و طرحواره های ناسازگار اولیه و استفاده از سبک های مقابله ای می توان از ابتلا به اعتیاد جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی، سبک های مقابله ای
|
  • Shahram Moghadas Ghahfarokhi, Mansour Haghighatian*, Seyedali Hashemianfar Pages 9-30

    The purpose of this study is to develop the theory of addiction in order to interpret and analyze more effectively. The empirical and theoretical findings of the research will be used to correct strategies and affiliations.The research methodology is qualitative and uses from the Charmazian version of GTM in order to generate new ideas and interpretations. The research judgment sample includes a number of recoveries with high self-awareness about the addiction experience and a number of experienced experts in the field of addiction. Findings and research results show that addiction is a dynamic system. Its structure is based on its functions. After extensive tensions, addiction is a tension management system. The addiction system has transformed external changes into a dynamic structure. The substance acts as a non-linguistic general media. Having efficiency and speed have played a role in the formation of the functional structure of addiction... . The validity of the findings is based on the empirical and scientific qualifications of the information agencies and the alignment of the findings with a number of important sociological theories. In conclusion, it can be said that the drug users are paying attention to the effects of supplementary and additive drugs and the system of addiction after its dysfunctional system offers its function for dynamic balancing in the macro-social system.

    Keywords: System dynamics, Unintended consequences, Charmazian grounded theory method, Structural function, McDonaldization
  • Rahim Yousefi*, Shabnam Teimoori Pages 31-46
    Objective

    The present study is aimed to test the fit model of the structural relationship between the dark triad and addiction potentiality.

    Methodology

    This is a descriptive-correlation and structural equations modeling design. The study population is all students of Urmia University in the academic year 2017-2018. 320 students were selected using random clustering sampling method and were analyzed using Johnson and Webster’s (2010) Dark Triad trait (DT) Questionnaire and Addiction Potential Scale developed by Zeinali (2014).

    Results

    It was found that there was a positive association between the dark triad and addiction potentiality. The highest correlation was observed between Machiavellianism and narcissism. Also, the structural equations modeling showed that there was a good fit between the structural relationship between the dark triad traits and addiction potentiality.

    Conclusion

    The dark triad trait is associated with addiction potentiality and can influence it.

    Keywords: Dark traits, Machiavellianism, Psychopathy, Narcissism, Addiction potentiality
  • Amne Oji, Alireza Heidari*, Saeed Bakhtiarpour, Naser Saraj Khorami Pages 47-66
    Purpose

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of matrix treatment and modern group reality therapy based on choice theory on resilience and social adjustment in methamphetamine-dependent men who are treated with buprenorphine.

    Methods

    The research was a experimental study with a pretest-posttest with control group. The statistical population of the study consisted of All meth-amphetamine-dependent men who received buprenorphine-preserving treatment and referred to addiction centers in Tehran in the winter of 1397. 45 participant were selected through purposive sampling and randomly assigned to two groups of experimental and a control group. In all three groups, patients' resilience and social adjustment were assessed through the Special questionnaires. The first group received matrix treatment therapy in 14 sessions, and the second group received 8 sessions of modern group reality therapy based on choice theory, but the third group did not receive training And were only under buprenorphine-preserving treatment. Then again, in the post-test, resilience and social adjustment were assessed for all three groups. Data were analyzed using multivariate covariance analysis.

    Results

    The findings of the study showed that matrix therapy and group reality therapy were effective on the resilience and social adjustment of patients (p <0.01). Also, the difference in the effectiveness of the two treatments was significant (p <0.01). And matrix therapy was more effective than the reality therapy in both variables.

    Conclusion

    Given the fact that the matrix model is a combination of cognitive-behavioral programs, coping skills, family education and community groups, it is recommended to be widely used in the treatment of patients with methamphetamine.

    Keywords: buprenorphine, choice theory, group modern reality therapy, matrix treatment, methamphetamine, resiliency, social adjustment
  • MOHAMMADREZA ESLAMPANAH, HOSSEIN MAHDIAN*, MAHMOUD JAJARMI Pages 67-90
    Aim

    The study aim was to investigate the fitness of Iranian adolescents' risk-taking model in addiction with emphasis on family functioning and maladaptive schemas, distress tolerance and emotion regulation among Qom students.

    Method

    The research method was descriptive-correlational of structural equations. The study population consisted of all adolescents who were studying in the second high schools of Qom city in 1396-97 that 322 subjects were selected by cluster random sampling. Questionnaires included: Simmons & Gaher distress tolerance Questionnaire (2005), Grenfski and et al. Emotion Regulation Questionnaire (2001), Epstein and et al. Family Functioning Questionnaire (1995), Young's Early Maladaptive Schema Questionnaire (1994) and Weed and et al. Addiction Acceptance Scale (1992); Structural equation statistical test and LISREL were used to test the hypotheses.

    Results

    The results showed that family function had significant effect on addiction risk and there was a significant relationship between family function and addiction risk. The results also showed that family functioning has an indirect and significant effect on the risk of addiction through emotional regulation and distress tolerance. In addition, the results of the present study showed that early maladaptive schemas have significant and significant effect on addiction risk. Also, maladaptive schemas have an indirect and significant effect on the risk of addiction through emotion regulation  but, early maladaptive schemas do not have an impact on the risk of addiction due to distress tolerance. In addition, according to the results of the present study, distress tolerance and emotional regulation have a significant and direct effect on the risk of addiction. In general, four variables were able to explain the risk factor for addiction in adolescents.

    Conclusion

    In this study, identifying a number of psychological variables affecting students' tendency to drug addiction, it is necessary to pay more attention to mental health of students and formulate preventive and therapeutic programs in this field to reduce the prevalence of addiction and to eliminate its deleterious effects.

    Keywords: Family functioning, Early maladaptive schemas, Distress tolerance, Emotion regulation, Addiction risk
  • Leila Behbehani, Bagher Sardary* Pages 91-108
    Objective

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of positive psychotherapy on decrease craving and relapse prevention in opiate addicts.

    Method

    this study is a semi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study was all male patients with a variety of opiate addiction Admitted to quitting addiction in psychiatric ward of Shahid Madani hospital in Khoy city  In the fall of 2018. From this population, a sample of 30 people was selected by purposeful sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. Data collection tools were included questionnaires of desire for drug (DDQ) & relapse prediction scale (RPS). Data analysis was performed using covariance analysis in SPSS program.

    Results

    data analysis showed that positive psychotherapy resulted in significant difference between groups in craving (h2=0.800) and relapse prediction (h2=0.622) in opiate addicts.

    Conclusion

    regarding the results, it can be argued that positive psychotherapy has been effective in decreasing craving and relapse prevention in opiate addicts.

    Keywords: Positive Psychotherapy, Craving, Relapse Prevention, Opiate Addicts
  • Mohamad Reza Khodadadian, Jahangir Karami*, Kamran Yazdanbakhsh Pages 109-125
    Purpose

    The purpose of this study was to predict addiction potential based on intentional self-regulation and positive youth development  in highschool students in Kermanshah.

    Method

    The research method was descriptive-correlational, and the statistical population included all high school students in Kermanshah. A sample of 198 people was selected through multi-stage cluster sampling. Participants completed  the positive  youth development scale (Goldhof et al., 2010), intentional self-regulation questionnaire (Freund and Balts, 2002) and addiction potential scale (Wade and Boucher, 1992) , then data were analyzed by SPSS version 25 software.

    Results

    The results of simultaneous regression showed that intentional self-regulation and positive youth development could predict addiction potential.

    Conclusion

    The results showed that there is a reverse and meaningful relationship between intentional self-regulation and positive youth development with addiction potential, as well as inentional self-regulation and positiv eyouth development  can predict addiction potential in high school students. These results show that self-regulation skills training and the implementation of positive youth development programs can reduce the tendency of adolescence to addiction

    Keywords: addiction potential, intentional self regulation, positive youth development, students
  • Ladan Soltani, Ali Zeinali* Pages 127-146
    Aim

    Present research aimed to determine the role of parenting styles, addiction potential of parents and child's temperament in predicting the addiction potential of adolescent students.

    Method

    This study was descriptive from correlation type. Research population was adolescent students of Khoy city in 2018-19 academic years with number of 2472 person. Based on Krejcie and Morgan number of 350 students were selected through random cluster sampling method as a sample. Tools research was the questionnaires of parenting styles, addiction potential of parents, revised temperament and addiction potential of adolescent, that were completed in Ordibehesht of 2019 year by students and their parents. Data in SPSS-23 software with methods of Pearson correlation coefficients and multiple regression with enter model.

    Results

    The findings showed that authoritative parenting style of father and mother and score of child's temperament have a negative and significant relationship with addiction potential of adolescent students in general and in girls and boys and authoritarian and uninvolved parenting styles of father and mother and addiction potential of father and mother have a positive and significant relationship with addiction potential of adolescent students in general and in girls and boys, but permissive parenting style of father and mother haven’t significant relationship with addiction potential of adolescent students in general and in girls and boys. Also, parenting styles, addiction potential of parents and child's temperament together significantly could 38/6 percent of variance the addiction potential of adolescent students, 40/5 percent of variance the addiction potential of girl students and 46/6 percent of variance the addiction potential of boy students.

    Conclusion

    The results were indicating the role of parenting styles, addiction potential of parents and child's temperament in predicting the addiction potential of adolescent students. Therefore, it is necessary that experts and planners based on role and share of mentioned variables design and implement programs to reduce the addiction potential of adolescent students.

    Keywords: parenting styles, addiction proneness of parents, child's temperament, addiction proneness of adolescents
  • Parviz Askari, Samira Seyyed Asiaban, Alireza Sangani* Pages 147-164
    Aim

    The aim of this study was to compare of the effect of tranquility and mindfulness on emotional cognitive regulation and family function in consuming slow-moving substances after detoxification.

    Method

    This quasi-experimental study was a pre-test and post-test with a control group and a three-month follow-up period. The statistical population of the study included man patients who were referred to the private center for the addiction withdrawal of Ahwaz welfare organization affiliated to the Ahwaz Welfare Organization. 60 of them were selected through available sampling method and were randomly assigned to two experimental groups and one control group. The experimental group consisted of 10 sessions of tone and the experimental group of mindfulness was trained in 8 sessions of 90 minutes. Subjects were evaluated through cognitive-emotional regulation Garnfoksi et al (2002) and family function Ellie McMaster, (1998), end-of-treatment sessions, and follow-up 3 months after group therapy. The control group was without any group therapy.

    Results

    Using the Multivariate analysis of covariance method and repeated measurements, the results indicated that the use of tranquility and mindfulness in effective emotional cognitive regulation and family function was effective, and between the effectiveness of tranquility and mindfulness on emotional cognitive regulation and family function in consuming slow-moving substances after detoxification There is a significant difference in the amount of tranquility and mindfulness.

    Conclusion

    Considering the common dimensions of two therapies, the use of combination therapies, such as mindfulness based on tranquility, is suggested in the treatment of abusive substance abusers.

    Keywords: tranquility, mindfulness, cognitive emotion regulation, family function, substance abuse abusers
  • Hossein Ghamari Givi*, Behnam Khoshnoodnia, Effat Ghavibazou Pages 165-180

    The present study was conducted with the aim of predicting the survival and dropout of addiction treatment based on sensation seeking and impulsivity. The present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study was all addicts in Ardabil city that came to one of the centers for addiction treatment and 349 of them were selected based on Krejcy and Morgan tables and multi-stage cluster sampling. Data was collected using the Barratt Impulsiveness Scale and Arnett inventory of sensation seeking. The discriminate function analysis results showed that sensation seeking (novel and intense) and impulsivity (attentional, motor, and non-planning impulsiveness) was the ability to predict the survival and dropout of addicts from addiction treatment interventions. Therefore, it is concluded that sensation seeking and impulsivity have a negative correlation with survival, and the amount of these attributes in the addicted person is low, and leads to long-term survival. On the other hand, the amount of impulsivity and sensation seeking in people who are out of treatment is significantly higher. Therefore, in clinics and camps, it is necessary to focus on mental and counseling on reducing impulsivity and sensation seeking.

    Keywords: sensation seeking, impulsivity, survival of addiction treatment, dropout of addiction treatment, addiction
  • Poopak Moeini, Saied Malihialzackerini*, Javanshir Asadi, Afsane Khajevand Khoshly Pages 181-204
    Objective

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of metacognitive training on sense of coherence and quality of life in spouses of addicted men.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest- posttest design with control group and 3-months follow-up. The statistical population of this study consisted of the wives of addicted men who referred to Dr. Moeini addiction treatment and rehabilitation center in Gorgan from 2008 to 2018. Using convenience sampling method, 30 persons were selected based on the inclusion and exclusion criteria and were assigned randomly in experimental group (15) and control group (15).The experimental group received metacognitive training for depression for 8 sessions. Antonovsky's sense of coherence Questionnaire (1987) and WHOQOL-BREF scale (1996) were used for data collection.

    Results

    The results showed that metacognitive training led to significant increase in sense of coherence (P<.01), Overall quality of life (P<.05), physical health (P<.01) and environmental health (P<.05) in addicted men's wives.

    Conclusion

    metacognitive training through identifying and modifying thought processes can be used as an effective intervention in spouses of addicted men.

    Keywords: Metacognitive training, sense of coherence, Quality of Life, Addicted Men spouses
  • Simin Hoseinien, Roghieh Nooripour*, Nikzad Ghanbari, Saeed Hossenzadeh Pages 205-228
    Aim

     The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based training on self-harming behaviors and protective factors of substance abuse among adolescents at the juvenile correction and rehabilitation center at Tehran.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test-posttest design with control group. The statistical population of this study consisted of all adolescents aged 13-17 years old at juvenile correction and rehabilitation center in Tehran city. The final sample consisted of 24 male high school students in the juvenile correction and rehabilitation center who were randomly assigned to the experimental and control groups (n=12) and the training sessions were held for the experimental group for 8 sessions (once every 2 hours per week). The measures were the Inventory of Statements about Self-injury by Klonski & Glenn (2009) and Questionnaire of Risk Factors and Protective Factors against Substance Use. Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that mindfulness-based training program reduced self-injurious behaviors in the experimental group and also it reduced substance use attitude, feeling of depression and sensation seeking. There was a significant increase in the dignity and self-control in the experimental group (p <0.001).

    Conclusion

    Based on the results, it is recommended that the mindfulness-based principles and concepts which in fact were confirmed its impact on Iranian society, can be used for counselors and have been analyzed, interpreted in specialized workgroups and empowerment sessions to learn how they can be used to help adolescents at juvenile correction and rehabilitation center.

    Keywords: Mindfulness, Adolescent, Substance Abuse, Juvenile Correction, Rehabilitation Center
  • Mansor Azarbw, Mohsen Hojatkhah*, Mohsen Golmohammadian Pages 229-243
    Purpose

    The present study has been done to investigate the Effectiveness of Positive Skills Training on psychological Hardiness Male Substance Dependent during treatment With Methadone.

    Method

    Research type was semi-experimental with pre-test, post-test design with control group. Population of this study was all in Male Substance Dependent during treatment With Methadone that to addiction treatment clinics in Kermanshah academic year 2019. 30 men were selected through available sampling method and assigned in 2 groups (experimental and control) randomly. The experimental group received 8 training sessions for positive thinking skills. The research instrument include Ahwaz psychological hardiness questionnaire Kayamrathi, Najjarian and Sohrabi-zadeh Honarmand (1998). The gathered data were analyzed through ANCOVA.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the two groups in terms of psychological Hardiness.

    Conclusion

    Based on the results it can be said that the Positive Skills Training on psychological Hardiness Male Substance Dependent during treatment With Methadone is effective.

    Keywords: Thinking positive, psychological Hardiness, Addicted men
  • Sajjad Basharpoor*, Shirin Ahmadi Pages 245-264
    Background & Objectives

     Craving is a major barrier to the effective treatment of substance
     addiction. This study conducted in order to Modelling structural relations of craving based on sensitivity to reinforcement, distress tolerance and self-compassion with the mediating role of self-efficacy for quitting.

    Materials and Methods

    The method of this study was descriptive-correlational. The whole people with substance dependence referring to Ardabil centers of addiction treatment in the second half of 2018 comprised statistical population of this research. two hundred and forty-five people were selected from this population through multistage random cluster sampling and they were asked to respond to questionnaires of sensitivity to reward and punishment, Distress tolerance, self-compassion, self-efficacy for quitting and also craving. Data were analyzed by descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and strucctral equating modeling (SEM) using Lisrel software.

    Results

    The results of correlation coefficient indicated that craving with sensitivity to reward and punishment was positive and with negative total score of total Distress tolerance and its components, and with the total score of self-compassion and components (Kindness to oneself, common humanity and mindfulness), and negative self-efficacy There is a significant positive relationship with components (self-confidence, isolation, and overweight) Also, there is a negative relationship between self-efficacy for quitting sensitivity to reward and punishment and with the total score of Distress tolerance and its components, and with the total score of compassion for oneself and components (Kindness to oneself, common humanity and mindfulness), positive relationship and components (Self-confidence, isolation There is a negative and significant relationship between the two. The model fitness indexes confirmed the path of sensitivity to rewards and punishment, distress tolerance and self-compassion to the craving with the mediating role of self-efficacy for quitting.

  • Naser Amini, Elahe Bagherzade* Pages 265-278

    The purpose of this study was to determine the effect of stress management training on the basis of the Meichenbaum method on psychological empowerment, social skills and reducing the craving of addicts in addiction treatment clinics in Shahid Moshehad. In this study, a semi-experimental design with pre-test and post-test design with control group And the statistical population has been used by all patients treated with methadone in addiction treatment clinics. The target sample is 30 of them. They were selected using purposeful sampling based on the criteria for entering the research and divided into two experimental and control groups in a simple random manner. Both groups completed Sturm et al. (1999), psychological empowerment questionnaires (1973), social skills questionnaire (1939) and Franken et al. (2000). The test group was 8 sessions of 1 hour 2 sessions per week were under stress-management training in the Meichenbaum mode, but the control group did not receive any training. Finally, the data were analyzed through covariance analysis using SPSS software. Results showed that the mean scores of psychological empowerment and social skills of the experimental group were significantly more than the control group and the mean craving scores of the experimental group was less than that of the control group (01 / 0˂P). Based on this, it can be concluded that stress management training in the manner of Meichenbaum has been able to provide the basis for reducing craving and increase psychological empowerment and social skills, and can serve as an effective way to improve the situation. Patients treated for addiction should be used.

    Keywords: Stress management in Meichenbaum, psychological empowerment, social skills, craving, addicts
  • Fatemeh Shakeri*, Elham Fathi Pages 279-302

    Goal:

     This study aimed to investigate the meditative role of early maladaptive schemas in relationship between attachment styles and coping styles among patients who referred to addiction abortion centers in Abhar.

    Method

    Using multistage cluster sampling method, 234 addicts were selected as sample. The Attachment Styles Questionnaire (Hazen & Shaver, 1987), Folkman and Lazarus’s Coping Styles Questionnaire (1985), and Early Maladaptive Schemas Questionnaire (Yang, 1998) were used as research tools.

    Result

    The findings showed that the mean of safe, avoidance, and ambivalent attachment styles was 2.90, 2.73, and 2.94, respectively. The mean of emotion-oriented and problem-oriented coping styles was 2.33 and 2.36, respectively. The mean of exclusion, self-regulation and impaired performance, other-orientation, inhibition, and inappropriate restrictions schemas was 3.09, 2.85, 3.28, 3.38, and 3.25, respectively. The findings also showed that there was positive and significant correlation (0.24) between early maladaptive schemas and attachment styles. The correlation coefficient of attachment styles and coping styles was calculated to be 0.18; this was significant. Also, there was a significant correlation between early maladaptive schemas and coping styles whith correlation coefficient of 0.3.

    Conclusion

    The results of the analysis of the coefficients indicated that the identification of attachment styles and early maladaptive schemas and the use of coping styles can prevent the occurrence of narcotics.

    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Attachment Styles, Coping Styles