فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 44 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حبیب امیربیکی لنگرودی، غلامرضا کردستانی*، فرزین رضایی صفحات 1-21
    توسعه پایدار یکی از مفاهیم مهمی است که در نتیجه تغییرات اجتماعی و محیطی، طی چند دهه گذشته، مورد توجه محافل علمی و بین المللی قرار گرفته است. اهمیت نقش حسابداری مدیریت در حوزه پایداری، از یک سو در ارایه اطلاعات تسهیل کننده ی تصمیمات پایدار مدیران و از سوی دیگر در تامین اطلاعات لازم به منظور گزارشگری خلق ارزش پایدار برای ذی نفعان است. تحلیل اطلاعات این گزارش ها به بهبود اثربخشی اقتصادی و محیطی و اجتماعی و کارآیی آن ابعاد کمک می کند. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی اکتشافی عوامل انگیزشی و الزامات حسابداری مدیریت توسعه پایدار و یکپارچگی پیامدهای حسابداری مدیریت پایدار با تصمیمات استراتژیک شرکت و همچنین ارزیابی پیامدهای آن می پردازد و هدف غایی آن، تدوین مدل یکپارچه حسابداری مدیریت توسعه پایدار است. برای این منظور از روش تحقیق کیفی نظریه داده بنیاد استفاده شده که داده های لازم از طریق مصاحبه های عمیق با خبرگان دانشگاهی و حرفه ای کشور طی سال های 96 و 97 استخراج و پس از کدگذاری های باز، محوری و گزینشی، داده های حاصل از مصاحبه ها و تجزیه و تحلیل یافته ها، مبنای توسعه الگوی یکپارچه حسابداری مدیریت توسعه پایدار قرار گرفت.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، توسعه پایدار، الگوی یکپارچه حسابداری مدیریت توسعه پایدار
  • فرزانه حاجی حسنی*، طاها پرخنده، دنیا جدی صفحات 23-41

    هدف از انجام پژوهش حاضر،  آزمون اثربخشی مالیات بر ارزش افزوده بر کارایی سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این راستا، 140 شرکت (980 مشاهده سال- شرکت) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1390 تا 1396 مورد بررسی قرار گرفته اند. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از الگوی رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از داده های ترکیبی (روش تلفیقی) استفاده شده است. نتایج بدست آمده از این پژوهش حاکی از اثر منفی و معنادار مالیات بر ارزش افزوده بر سطح سرمایه گذاری شرکت است. همچنین، نتایج پژوهش نشان دادند که مالیات بر ارزش افزوده بر کارایی سرمایه گذاری اثر مثبت و معناداری دارد. علاوه بر این، مشخص شد که مالیات بر ارزش افزوده بر بیش سرمایه گذاری و کم سرمایه گذاری اثر منفی و معناداری داشته و کارایی سرمایه گذاری را افزایش می دهد. این نتایج مبین اهمیت و اثربخشی مالیات بر ارزش افزوده در دستیابی به یک سرمایه گذاری بیهنه و کارآمد برای شرکت است.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، سرمایه گذاری شرکت، کارایی سرمایه گذاری، بیش سرمایه گذاری، کم سرمایه گذاری
  • زهره حاجیها*، حمیدرضا سرخانی گنجی صفحات 41-53
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر میانجی روش های حسابداری مدیریت بر رابطه بین طراحی سیستم هزینه و عملکرد شرکت انجام گردید. از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به صورت تصادفی برای 225 نفر از مدیران مالی، عملیاتی و حسابرسان شرکتها پرسش نامه ارسال و در نهایت 203 پرسشنامه تکمیل و پس از پردازش های اولیه، 161 پرسشنامه بعنوان نمونه برای تجزیه و تحلیل باقی ماند. در این پژوهش از مدل معادلات ساختاری مبتنی برکوواریانس برای بررسی روابط بین متغیرها استفاده شد. خطی بودن رابطه بین متغیرها نیز با استفاده از تجزیه و تحلیل رگرسیون حداقل مربعات آزمون شد. جهت بررسی پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که به علت بزرگتر بودن میزان آلفای کرونباخ از 7/0نتایج دارای پایایی مطلوب هستند. از تحلیل عاملی تاییدی جهت مناسب بودن برازش سازه های پرسشنامه استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش بیان گر این است که بین طراحی سیستم هزینه و استفاده از روش های حسابداری مدیریت رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین روش های حسابداری مدیریت نقش میانجی بر رابطه بین طراحی سیستم هزینه و عملکرد دارند.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، طراحی سیستم هزینه، عملکرد شرکت
  • سیدحسین حسینی، هاشم نیکومرام*، علی اکبر رضایی صفحات 55-72

    پژوهش حاضر با هدف مداقه در مولفه های تاثیرگذار بر تردید حرفه ای حسابرسان انجام شده است و با توجه به این که تردیدگرایی خصیصه ای فردی است و تحت تاثیر ویژگی های شخصیتی افراد [i] قرار می گیرد (هرت، 2013)، بنابراین دو خصیصه فرهنگ و مولفه های رفتاری- که از شاخصه های اصلی ویژگی های افراد محسوب می شوند- جهت سنجش میزان تاثیرگذاری بر تردید حرفه ای حسابرسان در بررسی شده ند اند. مولفه های فردی شامل خودرایی، رفاه طلبی، سخاوتمندی، عام گرایی، انطباق‎پذیری، عرف، قدرت، آسایش خاطر، میل به پیشرفت، انگیزش، و پیروزی؛ و مولفه های فرهنگی نیز رازداری، محافظه کاری، یکنواختی و حرفه ای گرایی می باشد. این پژوهش بر آن است تا زمینه های تقویت کننده تردیدگرایی حسابرسان را با توجه به شرایط محیطی مورد بررسی قرار دهد. جامعه آماری شامل حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران بوده و جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد هرت و همکاران [ii] (2013)، شوارتز (2010) و اولیمید [iii] (2005) استفاده شده است. تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها با نرم افزار لیزرل [iv] نسخه 8.8 و به روش مدل سازی معادلات ساختاری [v] بر اساس 269 پرسش نامه انجام گردیده است. این پژوهش به لحاظ زمان مقطعی، از نظر منطق اجرا قیاسی- استقرایی، از منظر نوع داده ها کمی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی است. نتایج نشان می دهد که عوامل فرهنگی بر تردید حرفه ای حسابرسان تاثیر معنادار ندارد، در حالی که تردیدگرایی حسابرسان تحت تاثیر مولفه های رفتاری آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، مولفه های رفتاری، ابعاد فرهنگی
  • شکرالله خواجوی*، زعیمه نعمت الهی صفحات 73-86

    سیستم های حسابداری در بستر سازمان، بیشتر از اینکه پدیده ای تکنیکی باشند، ریشه در پدیده های اجتماعی دارند و از همین طریق نیز باید درک شوند. به منظور درک سیستم های حسابداری به عنوان یک پدیده اجتماعی بایستی تغییر بزرگی در رویکردها و دیدگاه هایی که تاکنون از آن ها استفاده شده است اتفاق بیفتد. یکی از رویکردهایی که جهت درک این پدیده در بستر اجتماعی به کار می آید، رویکرد انتقادی است. در این پژوهش با استفاده از روش شناخت تاریخی در چارچوب مطالعات کتابخانه ای، سعی شده است با معرفی کاربرد رویکرد انتقادی در حسابداری، گامی جهت استفاده بیش تر این رویکرد در پژوهش های حسابداری فراهم آید. به همین منظور در ابتدا مبانی فلسفی رویکرد انتقادی و حسابداری انتقادی بیان شده و پس از آن نمونه هایی از پیشینه پژوهش در زمینه حسابداری انتقادی ذکر و در گروه های حسابداری مدیریت انتقادی، مبانی فلسفی حسابداری انتقادی، مسئولیت اجتماعی در حسابداری و نقد حسابداری اثباتی دسته بندی شده اند. نکته اصلی که در این پژوهش ها قابل بیان است نظری بودن آن هاست و در کمتر موردی این پژوهش ها در عمل مورد استفاده قرار گرفته است. به علاوه، بر اساس پژوهش های انجام شده در این زمینه و همچنین مبانی نظری موجود در رابطه با تئوری انتقادی، مبانی فلسفی حسابداری انتقادی بیان گردیده است.

    کلیدواژگان: رویکرد انتقادی، حسابداری انتقادی، مسئولیت اجتماعی و مبانی فلسفی
  • قادر داداش زاده، حیدر محمدزاده سالطه*، رضوان حجازی، هوشنگ تقی زاده صفحات 87-105
    گزارش های مالی مهم ترین منابع اطلاعاتی است که هدف آن فراهم کردن اطلاعات لازم برای تصمیم گیری های اقتصادی بوده و بخش اعظمی از نیاز اطلاعاتی بازار سرمایه را تامین می کند. در این پژوهش سعی بر آن است که به بررسی و ارائه راهکارهایی برایتقویت ایمن سازی گزارشگری مالی که منجر به شفافیت بازار سرمایه و افزایش کارایی اطلاعاتی بازار می گردد، با استفاده از رویکرد نظریه پردازی زمینه بنیان پرداخته می شود. جامعه آماری پژوهش، اساتید دانشگاه ها و خبرگان حرفه ای که در حوزه گزارشگری مالی صاحب نظر هستند، می باشد که با توجه به روش تحقیق، از روش نمونه گیری گلوله برفی یا زنجیره ای برای مصاحبه انتخاب شده اند. برای این منظور، با 23 نفر از اساتید دانشگاه و خبرگان حرفه ای گزارشگری مالی مصاحبه صورت گرفت. داده های پژوهش به کمک روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی که ویژه رویکرد نظریه پردازی زمینه بنیان است، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقوله های کلان، مقوله های اصلی و خرد مقوله ها (مفاهیم) استخراج گردید. راهکارهای عمده در زمینه ایمن سازی گزارشگری مالی از دیدگاه مشارکت کنندگان بیشتر مبتنی بر استقرار سیستم کنترل داخلی اثربخش، تقویت فرهنگ پاسخگویی- پاسخ خواهی، تقویت مکانیزم نظارتی و اصلاح ساختارهای آن، پیوستن به بازارهای جهانی، تقویت زیرساختارهای گزارشگری مالی، یکسان سازی با قوانین بین المللی و بهبود شرایط و اصلاح ساختار اقتصادی بوده است.
    کلیدواژگان: ایمن سازی گزارشگری مالی، راهکارهای ایمن سازی گزارشگری مالی، رویکرد زمینه بنیان
  • سیدمهدی فداکار، خسرو فغانی ماکرانی*، علی ذبیحی صفحات 107-126

    مدلهای مدیریت سود با توجه به شرایط اقتصادی و محیطی هر کشوری الگوسازی می گردد. هدف این پژوهش این بوده تا، ضمن بررسی اضافه نمودن عدد ثابت به مدل اصلاح شده جونز، الگویی باتوجه به داده های بورس اوراق بهادار تهران، ارائه نموده و آنرا برای شرکتهای ورشکسته آزمون نموده وبا مدل اصلاح شده جونز مقایسه نمائید. برای این کار با استفاده از رگرسیون مقطعی و نرم افزار R ، تحلیل عاملی در مورد تمام متغیرهای تاثیرگذار بر اقلام تعهدی صورت گرفت تا مشخص گردد،کدام متغیرها بیشترین تاثیر را بر اقلام تعهدی می گذارند. روش کار آزمون و خطا بوده است. الگوی متغیرهای تاثیرگذار براقلام تعهدی از درون این تحلیل عاملی شکل گرفت. و الگو با مدل اصلاح شده جونز به دو صورت (باعدد ثابت و بدون عدد ثابت) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که، با اضافه شدن عدد ثابت به مدل اصلاح شده جونز قدرت تبیین کنندگی مدل برای نشان دادن مدیریت سود افزایش می یابد. و مدل توانست مدیریت سود را در 28 شرکت از 37 شرکت نشان دهد در حالی که قبل از اضافه شدن عدد ثابت مدل جونز مدیریت سود را در 24 شرکت فقط توانسته بود نشان دهد. و همچنین الگوی متغیرهای تاثیرگذار بر اقلام تعهدی بلحاظ آماری کاراتر از مدل اصلاح شده جونز عمل نمود و توانست مدیریت سود را با اضافه شدن عدد ثابت در 34 شرکت و بدون عدد ثابت در 32 شرکت از 37 شرکت مورد آزمون نشان دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت سود، عدد ثابت رگرسیون، متغیرهای تاثیرگذار بر اقلام تعهدی
  • فرهاد شرفی، شادی شاهوردیانی*، زهره حاجیها صفحات 127-141

    کیفیت پیش بینی ها سود مدیریت، بسیار بالاتر از پیش بینی هایی است که توسط افراد خارج از سازمان انجام می شود. زیرا مدیریت اطلاعات بیشتری در خصوص وضعیت شرکت دارد، از طرح های جاری شرکت آگاه است و به جزئیات اطلاعات مالی از دوره های قبل دسترسی دارد. به علاوه، اغلب منابع قابل ملاحظه ای را به پیش بینی های مالی اختصاص می دهد. مسئله اصلی این است که آیا فشار قیمتی سهام بر کیفیت پیش بینی سود مدیران اثرگذار است؟ از اینرو، هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر فشار قیمتی سهام بر پیش بینی های سود مدیریت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. معیار اندازه گیری پیش بینی سود مدیران؛ سود پیش بینی شده هر سهم، خطای پیش بینی سود مدیران و پیش بینی تهاجمی سود مدیران است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده گردیده است. نتیجه بررسی 140 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1390 الی 1395 حاکی از آن است که فشار قیمتی سهام بر پیش بینی سود مدیریت اثر منفی دارد. به علاوه، شواهد پژوهش نشان داد که فشار قیمتی سهام بر خطای پیش بینی سود مدیران اثر مثبت دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که فشار قیمتی سهام بر پیش بینی تهاجمی سود مدیران اثر مثبت داشته است. این نتایج مبین اهمیت و اثربخشی فشارهای قیمتی سهام در پیش بینی های سود مدیریت است.

    کلیدواژگان: پیش بینی سود مدیریت، فشار قیمتی سهام، خطای پیش بینی سود مدیریت، پیش بینی سود تهاجمی
  • مرتضی شفعتی*، حسن ولیان، محمدرضا عبدلی صفحات 143-163
    استعاره یکی از راه کارهای ارتقای اثربخشی عمل و وظیفه های حرفه ی در جامعه می تواند باشد، چرا که باعث ایجاد ذهنیت های مثبت برای افزایش میزان تعهد و مسئولیت های شغلی به خصوص در حرفه ی حسابرسی می گردد. استعاره سازی در حسابرسی می تواند از طریق تحریک تردید حرفه ای حسابرسان را به انجام کار با کیفیت تر و بررسی همه ی ابعاد عملکرد صاحبکاران منجر شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر استعاره سازی ذهنی بر تردید حرفه ای حسابرسان در ارزیابی ریسک تقلب و کیفیت حسابرسی می باشد. در این پژوهش از دو استعاره بر اساس پژوهش های پارلی و همکاران (2014)؛ موباکو و اودنیل (2017) استفاده گردید تا درک بهتری در مورد تردید حرفه ای حسابرسان در ارزیابی ریسک تقلب در صورت های مالی و کیفیت حسابرسی ایجاد شود. ابزار این پژوهش پرسشنامه های استاندارد بود و برای تحلیل آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون های روش مانوا چند متغیره، تحلیل واریانس اندازه های مکرر و همچنین آزمون های تعقیبی برای مقایسه زمان استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد تفاوت حسابرسان بر حسب ادراک آن ها از استعاره های حسابرسی باعث افزایش ارزیابی ریسک تقلب شرکت ها و کیفیت حسابرسی می گردد.
    کلیدواژگان: استعاره، ذهنیت سازی حسابرس، تردید حرفه ای، ارزیابی ریسک تقلب، کیفیت حسابرس
  • سید محسن صالحی وزیری، جمال برزگری خانقاه* صفحات 165-178
    امروزه استفاده از برآورد اطلاعات حسابداری همانند سایر رشته ها بدلیل عدم دسترسی به تمام اطلاعات، لازم و ضروری می باشد. به همین دلیل  در این پژوهش سعی شده با استفاده از روش های مختلف خوشه بندی دقت مدل های مربوط به برآورد های حسابداری مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص گردد روش های مختلف خوشه بندی به چه میزان دقت مدل های مدنظر را افزایش میدهند و روش ارجح تر در میان روش های مختلف خوشه بندی در افزایش دقت مدل ها کدام روش می تواند باشد. نمونه آماری پژوهش بدین منظور شامل 99 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده  و به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز، از اطلاعات صورت های مالی و یادداشت های دوره 9 ساله (1387-1395) شرکت های مورد نظر استفاده شده است.  نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که استفاده از روش های مختلف خوشه بندی دقت مدل های مربوط به برآوردهای حسابداری را در اکثر موارد افزایش می دهد ولی از میان  روش های  خوشه بندی مورد استفاده در تحقیق، روش خوشه بندی کلاسیک   روش مناسب تری نسبت به روش سنتی   در افزایش دقت مدل های مربوط به برآورد های حسابداری می باشد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، خوشه بندی، خوشه بندی سنتی، خوشه بندی کلاسیک
  • شریفه علیمی، منصور گرکز* صفحات 179-192
    تحقیق حاضر به بررسی چگونگی تاثیر دو ویژگی روانشناختی، خودفریبی و شک وتردید حرفه ای  بر ارزیابی اخلاقی افراد در مورد روش های مختلف مدیریت سود پرداخته است. این تحقیق از نوع کاربردی و توصیفی، پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و جامعه آماری پژوهش، کلیه مسئولین مالی و حسابرسان داخلی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی گلستان و زمان تحقیق بصورت مقطعی در سال 1397 انجام گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل همبستگی و رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد بین خودفریبی و ادراک اخلاقی روش های مدیریت سود رابطه منفی و معناداری وجود دارد و افرادی که توانایی بالاتری در خودفریبی و توجیه رفتار دارند، روش های مدیریت سود را کمتر غیراخلاقی می دانند. همچنین ارتباط مثبت و معناداری بین شک وتردید حرفه ای با ادراک اخلاقی روش های مدیریت سود در حسابداری یافت شد. یعنی با افزایش میزان شک وتردید حرفه ای، ادراک افراد از روش های مدیریت سود غیراخلاقی تر می شود. نتایج تحلیل واریانس نشان می دهد، اختلاف معناداری بین دیدگاه زنان و مردان در خصوص ادراک اخلاقی روش های مدیریت سود وجود دارد. مردان میانگین بالاتری نسبت به زن ها ثبت کرده اند. این نتیجه نشان می دهد مردها بیشتر از زنان روش های مدیریت سود را غیراخلاقی تر می دانند.
    کلیدواژگان: خودفریبی، تردید حرفه ای، مدیریت سود، ادراک اخلاقی، تصمیم گیری در حسابداری
  • امید فرجی*، محمدکاظم مصطفی پور صفحات 193-204
    تصمیمات و انگیزه مدیران درباره تعدیل منابع و کاهش نوسان سود شرکت می تواند بایکدیگر مرتبط باشند. مدیران با انگیزه همواسازی سود در هنگام کاهش فروش شرکت، اقدام به تعدیل بیشتر منابع نموده و در نتیجه میزان چسبندگی هزینه ها کاهش می یابد. از طرفی دیگر مدیران با تعدیل کمتر منابع در هنگام کاهش فروش علاوه بر افزایش در چسبندگی هزینه ها باعث نوسان در سود شرکت می شوند. هدف اصلی این پژوهش بررسی موازنه بین چسبندگی هزینه و هموارسازی سود توسط مدیران می باشد. نمونه آماری شامل 99 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 13891395 بوده که با روش حذف سیستماتیک گردآوری شده است. روش پژوهش همبستگی بوده و نتایج حاصل از رگرسیون با داده های ترکیبی به روش خطای استاندارد مقاوم بیانگر تاثیر منفی چسبندگی هزینه بر هموارسازی سود می باشد. همچنین هموارسازی سود باعث کاهش میزان چسبندگی هزینه می گردد. در واقع پیامدهای تصمیمات مدیران برای حفظ یا تعدیل منابع و همچنین گزارشگری سود در تضاد با یکدیگر می باشند و در نتیجه مدیران باید با برقراری ارتباط منطقی بین هزینه های تعدیل منابع و روند سودهای گزارش شده، تصمیم مناسب و معقول اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، هموارسازی سود و تصمیمات مدیریت
  • پطرو سپهری، کیهان آزادی*، محمدرضا وطن پرست، بهمن اکبری صفحات 205-215
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه تیپ های شخصیتی حسابرسان با میزان پایبندی آنان بر آیین رفتار حرفه ای حسابرسی می پردازد. این پژوهش از لحاظ روش انجام کار، توصیفی و از لحاظ ارتباط با محیط پیرامون در زمره تحقیقات رفتاری می باشد. در این پژوهش جهت بررسی تیپ های شخصیتی از مدل پنج عاملی شخصیت (NEO-PI) استفاده شده است که تیپ های شخصیتی را تحت عنوان های روان رنجور، برون گرایی، پذیرابودن، موافق بودن و وظیفه شناس دسته بندی می کند. همچنین در بخش آیین رفتار حرفه ای از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و براساس مقیاس لیکرت سنجش شده و همچنین با بکارگیری آزمون های آماری اسپیرمن و پیرسون بصورت ترکیبی مورد تحلیل واقع شده است. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این است که تیپ شخصیتی "موافق بودن" بیشترین ارتباط را با میزان پایبندی حسابرسان به آیین رفتار حرفه ای دارد؛ دیگر ویژگی ها با تعداد تکرار برابر در رده های بعدی قرار دارند. همچنین در مجموع، از نظر میزان پایبندی حسابرسان به آیین رفتار حرفه ای، عملکرد حرفه ای و استقلال بیشترین ارتباط را با تیپ های شخصیتی حسابرسان دارند؛ رازداری، صداقت و درستکاری و رفتار حرفه ای به ترتیب در رده های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، آیین رفتار حرفه ای، حسابرسی
  • سید مرتضی نبویان، سیدعلی نبوی چاشمی*، ایمان داداشی، بهرام محسنی ملکی صفحات 217-232

    مدیریت انعطاف پذیری مالی داخلی بصورت مستقیم بر چگونگی استفاده از وجه نقد، ظرفیت بدهی استفاده نشده و اثر متقابل آن در شرایط مواجهه با بحران و شوک های برون سازمان و همچنین به سیاست تقسیم سود شرکت بستگی دارد. بررسی ظرفیت بدهی استفاده نشده به عنوان یکی از اجزای انعطاف پذیری مالی داخلی شرکت ها اهمیت زیادی دارد زیرا مشخص شدن این مسئله به پویایی و حفظ انعطاف پذیری مالی داخلی کمک کرده و موجب بهبود عملکرد شرکت در برخورد با شوک ها و بحران های مالی غیرمنتظره و همچنین استفاده بهینه از فرصت های سرمایه گذاری و سودآوری می شود. در این راستا، مقاله حاضر به بررسی ارتباط بین ظرفیت بدهی استفاده نشده و سرعت تعدیل سود تقسیمی سهام با توجه به نقش تعدیل کنندگی شوک نقدینگی می پردازد. برای اندازه گیری سرعت تعدیل سود تقسیمی سهام که معیاری برای سنجش هموارسازی سود بوده، از رگرسیون غلتان با توجه به مدل لیتنر (1956)، و همچنین جهت سنجش ظرفیت بدهی استفاده نشده که شاخصی برای اندازه گیری انعطاف پذیری مالی است، از روش دی جانگ و همکاران (2012) و فالکندر و وانگ (2006) استفاده شده است. با توجه به محدودیت های تحقیق، 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1396-1387 با استفاده از نرم افزار استاتا مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان می دهد ظرفیت بدهی استفاده نشده بر سرعت تعدیل سود تقسیمی سهام تاثیر معناداری ندارد. همچنین شوک نقدینگی تاثیری بر ارتباط بین ظرفیت بدهی استفاده نشده و سرعت تعدیل سود تقسیمی سهام ندارد.

    کلیدواژگان: ظرفیت بدهی استفاده نشده، سرعت تعدیل سود تقسیمی سهام، هموارسازی سود، انعطاف پذیری مالی و شوک نقدینگی
|
  • H. Amirbeyki Langroudi, Gholamreza Kordestani *, Farzin Rezaei Pages 1-21
    Sustainable development is one of the important concepts that has come to the fore in the scientific and international circles as a result of social and environmental changes over the last few decades. The importance of the role of management accounting in the area of sustainability, on the one hand, is to provide facilitation information for managers' sustainable decisions and, on the other hand, to provide the necessary information for reporting to create a sustainable value for the stakeholders. Analysis of these reports helps to improve the economic, environmental and social effectiveness and efficiency. Therefore, the present research is to explore the motivational factors and requirements for sustainable development management accounting and the integration of the consequences of sustainable management accounting with the strategic decisions of the company and it also assesses its consequences. Ultimate goal of the study is to develop a sustainable development management accounting integrated model. For this purpose, a grounded theory design was used within a qualitative approach. The data were extracted through deep interviews with university and professional experts of the country during the years 2017 and 2018, and after open, axial and selective coding, data from interviews and the analysis of the findings was used as a basis for the sustainable development management accounting integrated model
    Keywords: management accounting, Sustainable development, Sustainable development management accounting integrated model
  • Farzaneh Hajihassani *, Taha Parkhondeh, Donya Jeddi Pages 23-41

    The purpose of this study is to test the effectiveness of VAT on the investment efficiency in listed companies in Tehran Stock Exchange. In this regard, 140 companies (980 observation year-companies) accepted in the Tehran Stock Exchange during the period from 2011 to 2017 have been investigated. In order to test the hypotheses of the research, a multiple linear regression model was used using combined data (integrated method). The results of this research indicate a negative and significant effect of the value added tax on the investment level of the company. Also, the research results showed that value added tax has a positive and significant effect on investment efficiency. In addition, the results of the research showed that the value added tax has a negative and significant effect on overinvestment and underinvestment and increases the investment efficiency. These results point to the importance and effectiveness of value added tax in acquiring an unconnected and efficient investment for the company.

    Keywords: Value added tax, Investment Efficiency, overinvestment, underinvestment
  • Zohreh Hajiha *, H. Reza Sarkhani Ganji Pages 41-53
    The goal of this article is to study management accounting methods' mediation effect on relations among cost system design and company performance. Among listed companies in Tehran stock exchange, a questionnaire has sent randomly to 225 financial and operational managers and auditors of companies during 2013 to 2016 which among them, 203 questionaires were compeleted and participated in this survey. 161 data were analyzed as Sample after initial processing. In this study, structural equations model is applied to study the relationship among variables which is based on covariance. Linearity among variables is performed by applying OLS regression analysis. To study reliability, Cronbach’s alpha test is used which has desirable reliability because it is more than 0.7.To study appropriateness of reliability in questionnaire components, confirmatory factor analysis is used. The results of stugy present that there is positive meaningful relationship among cost system design and using accounting management methods. Moreover, there is positive meaningful relationship among management accounting methods and company performance. Management accounting methods have mediator role in relations among performance and cost system design.
    Keywords: management accounting, Cost System Design, company performance
  • S. Hossein Hosseini, Hashem Nikoomaram *, Ali Akbar Rezaei Pages 55-72

    Professional Skepticism in one of the fundamental concepts in auditing standards and statements and its major focuses is on questioning mind for critical evaluation of audit evidence gathered during the audit process. In auditing literature and standards referred consequences of professional skepticism such as, avoid ignoring suspicious circumstances; abstain from the use of incorrect assumptions in the determination of audit procedures and evaluating the results, but it has not been tested which are determinants of professional skepticism.In this research, by means of other studies in the field of professional skepticism (such as Hurtt 2013), major determinants of professional skepticism, include search for knowledge, suspension in judgment, self-determination, questioning mind, interpersonal understanding, and self-confidence have been investigated. Also, relationship between attribute of skepticism and culture and behavior characteristics has been investigated in the next step. For factor of culture we used renewed Gray’s theory (1988) by Lavinia Olimid (2005). Also, we used Fah’s revised model (2009) based on Schwartz’s study (2001) to explain motivational behavioral values. We used structural equation methods and factor analysis by means of Lisrel software ver. 8.8. To test reliability, validity and descriptive statistics of research we used PASW sofware ver. 18. According to the achieved results, three factors include search for knowledge, self-confidence and interpersonal understanding are major determinants of auditor's professional skepticism. Also, results show direct impact of behavioral factors on professional skepticism and no effect of culture factor.

    Keywords: Professional Skepticism, BEHAVIOR, Culture, Factor analysis
  • Shokrolah Khajavi *, Zaemeh Neamatollahi Pages 73-86

    Accounting systems in organizations are considered more likely as results of social phenomena instead of technical phenomena and must be percept through this social circumstance. A great changing of utilized approaches and viewpoints must be taken place, in order to precept accounting system as a social phenomenon. Critical approach is one of these changes which comes on to precept in social circumstance. So, in this research is tried to introduce critical approach usages in accounting to provide more possibility of accounting research using this approach. To have access to this point philosophical basis of critical approach and critical accounting are presented and some samples in literature of critical accounting are mentioned and categorized into critical management accounting, philosophical basis of critical accounting, social responsibility in accounting and positivism accounting critics afterwards. The principal point of these researches is their theoretical structure and a few of them are applied in practice.

    Keywords: Critical Approach, Critical Accounting, Social Responsibility in Accounting, Philosophical Basis
  • Ghader Dadashzadeh, H. Mohammadzadeh Salteh *, Rezvan Hejazi, Houshang Taghizadeh Pages 87-105
    Financial Reports are the most important sources of information aimed at providing the necessary information for economic decisions and providing a large part of the information needs of the capital market. In this research, we try to explore and propose Strategies for Inhancing Financial Reporting Immunization that leads to transparency of the capital market and increase efficiency information market, is discussed using Grounded Theory approach. The statistical population of the study is the professors of universities and professional experts in the field of financial reporting that according to the research method snowball sampling or chains for interview were selected. In order to, interviews were conducted with 23 university professors and professional financial reporting experts. The data of the research was analyzed using the open, axial and selective coding method, which is specially based on the Grounded Theory approach and were extracted macrocategories, main categories and small categories (concepts). Major strategies in the field of Financial Reporting Immunization from the perspective of more contributors based on the deployment of an effective internal control system, strengthening responsiveness-response culture, strengthening its oversight mechanism and reforming its structures, joining the global markets, strengthening financial reporting infrastructures, aligning with international law, and improving conditions and reforming the economic fabric.
    Keywords: Financial Reporting Immunization, Strategies for Inhancing Financial Reporting Immunization, Grounded Theory Approach
  • Seyed Mehdi Fadakar, Khosro Faghani Makranin *, Ali Zabihi Pages 107-126

    Earnings management models are designed according to economical and environmental conditions of each country. The purpose of this research is to meanwhile, by adding the intercept to the Jones modified model, provided a model based on Tehran Stock Exchange data and tested it for bankrupt firms and compared with the Jones modified model. in order to achieve this purpose , we use cross sectional regression and software R to factor analyses all the variables affecting accruals. since it becomes clear which variables have the most impact on accruals. The method has been trial and error. The model of effective variables on accruals is originated from factor analysis. The model has been compared with two forms, A) With adding intercept B) Without intercept. Jones modified model with adding intercept showed us that 28 firms out of 37, had more earning management before bankruptcy, while the without intercept identified only 24 firms. And also the model of effective variables on accruals has been statistically more efficient then Jones modified model and it able to showed us that 34 firms out of 37, had more earning management before bankruptcy (With adding intercept), and the without intercept identified 32 firms.

    Keywords: earnings management, Intercept in Regression, Effective Variables on Accruals
  • Farhad Sharafi, Shadi Shahverdiani *, Zohreh Hajiha Pages 127-141

    Management earnings predictive quality, is much higher than predictions by individuals outside the organization. Because managing more information about the status of the company, it is aware of the current plans of the company and has access to the details of financial information from previous periods. In addition, it often allocates significant resources to financial forecasts. The main issue is not whether stock price pressures affect the management earnings predictive quality? The main objective of this research is to investigate the effect of stock price pressure on management earnings expectations in listed companies in Tehran Stock Exchange. Measurement criterion for managers' earnings forecast; Earnings per share are forcasted, managers earnings forecast error and manager earnings aggressive forecast. To test the hypotheses of the research, multiple linear regression model has been used. The results of the survey of 140 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2011 to 2016 indicate that stock price pressures have a negative effect on managers earnings forecasting. In addition, the research evidence showed that stock price pressures have a positive effect on the forecast error of managers' earnings. Also, the results showed that stock price pressure had a positive effect on the manager earning aggressive forecast. These results indicate the importance and effectiveness of stock price pressures in managerial earnings forecasts.

    Keywords: Management earnings projection, Stocks Price pressures, managers earnings forecast error, manager earnings aggressive forecast
  • Morteza Shafati *, Hasan Valiyan, Mohammadreza Abdoli Pages 143-163
    Metaphor is one of the ways to improve the effectiveness of operations and business functions in society can be, because it creates a positive mindset for an increase in commitment and job responsibilities, particularly in the auditing profession. Metaphorization in auditing can lead to auditors' professional skepticism to perform quality work and to examine all aspects of the performance of the clients. The purpose of this research is The effect of Mental Metaphors on Professional Skepticism Auditors on Fraud Risk Assessment and Audit Quality. In this research, two metaphors were used based on the researches of Parlee et al. (2014), Mubako & O'Donnell (2017) to better understand the suspicions of auditors in assessing the risk of fraud in the financial statements and the quality of the audit. Data were collected by questionnaire and for analyzing the hypothesis of the research, multivariate Manua multivariate tests, repeated variance analysis and follow-up tests were used to compare the time. The results of the research showed that auditors' differences in terms of their perceptions of audit metaphors increase the risk of corporate fraud and audit quality.
    Keywords: Mental Metaphors, Professional Skepticism, Fraud Risk Assessment, Audit quality
  • S. Mohsen Salehi Vaziri, Jamal Barzaghi Khaneghah * Pages 165-178
    Today, the use of accounting information estimation is the same as other disciplines because of the lack of access to all information. For this reason, in this research, we tried to study the accuracy of accounting estimation models using different clustering methods to determine how different clustering methods increase the accuracy of the desired models and the preferred method Among the different clustering methods, which method can be used to increase the accuracy of the models. The research sample consisted of 99 companies listed in the Tehran Stock Exchange. In order to collect the required data, the financial statements and notes of the 9-year period (2008-2017) were used by the companies. The results of the research showed that the use of different clustering methods increases the accuracy of accounting estimates models in most cases. However, among the clustering methods used in the research, the classic clustering method is a more appropriate method than the method The traditional approach is to increase the accuracy of accounting estimates models.
    Keywords: data mining, Clustering, traditional clustering, classic clustering
  • Sharifeh Alimi, Mansour Garkeaz * Pages 179-192
    The present study examines the effects of two psychological, Self-deception and professional skepticism on the ethical evaluation of individuals about various methods of earning management. This research is an applied and descriptive survey. The data gathering tool was a questionnaire and the statistical population of the study was all financial officers and internal auditors working in Golestan University of Medical Sciences and the time of research was cross-sectional in the year 2018. For analysis of data, Pearson correlation and linear and multiple regression analysis and one way analysis of variance were used. The results of the research show that there is a negative and significant relationship between Self-deception and ethical perception of earnings management methods. Therefore, people who have a higher ability to self- deception and justify profligate management methods are less immoral. There is also a positive and significant relationship between professional skepticism and ethical perception of accounting methods. By increasing the amount of professional skepticism, people's perceptions of earnings management methods become more immoral. Also, the results of one-way ANOVA show that there is a significant difference between the viewpoint of women and men about the ethical perception of accounting management methods. Men have higher meanings in the moral perception of earnings management methods than women. This conclusion suggests that men consider abusive methods as more profitable than women.
    Keywords: accounting decision making, earning management, ethical perception, Professional Skepticism, self deception
  • Omid Faraji *, M. Kazem Mostafapoor Pages 193-204
    The managers' motivations and decisions about resources adjustment and decreasing earnings volatility are related with each other. When sales are decreasing, the managers with income smoothing incentives intend to adjust resource more and thus the degree of cost stickiness is decrease. On the other hand, when sales are decreasing the managers with low adjustment of resources and increasing cost stickiness caused the volatility in income. The main aim of this paper is to investigate the trade-off between cost stickiness and the income smoothing by managers. The sample of this paper is 99 companies listed on Tehran Stock Exchange during the period 2010 to 2016. The research method is association study and the results of this research with using the panel data regression analysis method show the negative effect of cost stickiness on the income smoothing. Also, income smoothing will reduce cost stickiness. The results show that the outcome of managers' behavior to maintain or resource adjustments as well as profit reporting are in contradiction with each other and as a result the managers should consider the cost of resource adjustments and the smoothing of income trends, and finally make the appropriate and reasonable decision.
    Keywords: Cost Stickiness, Income Smoothing, management dicisions
  • Petro Sepehri, Keyhan Azadi *, M. Reza Vatanparast, Bahman Akbari Pages 205-215
    The present study investigates the relationship between the personality types of the auditors and their degree of adherence to audit code of ethics. This research is descriptive in terms of the methodology, and in terms of relation with the environment is a behavioral research. In this research, the personality types use the Five-factor Personality Model (NEO-PI) to identify personality types as Neuroticism, Extraversion, Openness, Agreeableness, Conscientiousness. Also, in the Code of ethics section, a researcher made questionnaire has been investigated. Data were collected based on Likert scale and analyzed using Excel, SPSS software and Spearman and Pearson statistical tests. The results of the research indicate that the personality type " Agreeableness " is most closely related to the degree to which the auditors adhere code of ethics; other characteristics with equal number of replies are in the next category. Also, in general, in terms of the extent to which auditors adhere to code of ethics, professional performance, and independence, they are most closely associated with the types of auditors' personalities; secrecy, honesty, integrity, and professional conduct are in the next category, respectively.
    Keywords: Personality Type, Code of Ethics, Audit
  • S. Morteza Nabavian, S. Ali Nabavi Chashmi *, Iman Dadashi, Bahram Mohseni Maleki Pages 217-232

    Internal financial flexibility Management directly relies on how to use cash, unused debt capacity and its interaction in crisis situations and external shocks and also on corporate dividend policies. Investigating unused debt capacity as a component of corporate internal financial flexibility is important because it addresses the dynamics and sustainability of internal financial flexibility and improves corporate performance in dealing with shock and unexpected financial crises as well as the use of Optimized for investment opportunities and profitability. In this regard, the present paper examines the relationship between unused debt capacity and the dividends adjustment speed, considering the role of Liquidity shock moderation. In order to measure the dividends adjustment speed, which is a benchmark for dividend smoothing, the rolling window regressions based on the Lintner model (1956) was used Dijang et al (2012) and Faulkender and Wang (2006) method is applied for measuring the unused debt capacity, which is an indicator for measuring financial flexibility. According to the research constraints, 105 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2008-2018 using the STATA software have been investigated. The results of the research show that the unused debt capacity does not have a significant effect on the dividends adjustment speed. Also, the Liquidity shock has no effect on the relationship between the unused debt capacity and the dividends adjustment speed.

    Keywords: Unused debt capacity, dividends adjustment speed, Dividend smoothing, Financial flexibility, Liquidity shock