فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 40 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • یوسف مقدسی*، جمال طالبی قره قشلاقی، عسگر بابازاده اقدم صفحات 9-37

    اگر زبان دین و اسلوب های بیانی آن رمزدار و معماگونه باشد، هدف آن که همانا هدایت و انتخاب و رشد و تکامل است، صعب الوصول خواهد بود. این مقاله با داده های قرآنی و تحلیل فلسفی مفردات در جست وجوی ژرفای ماندگاری اسلوب های قرآنی در ازمنه طولانی است و هدف آن استفاده مطلوب از اسلوب های مکشوف از قرآن در متون امروزی است. روش به کار گرفته شده مطالعه کتابخانه ای و استفاده از آیات قرآن و متون اصیل دینی به شیوه توصیفی و کیفی است. آموزه های شناخت زبان قرآن به طور عام می تواند نقش کلیدی در مبانی معناشناسی و زبان شناسی وحیانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: زبان قرآن، اسلوب، داستان، هنر، فطرت
  • مژگان کثیری، ایرج گلدوزیان*، داود کرمی صفحات 39-58

    توجه جدی به مسائل و مشکلات ناشی از زندانمساله ای بسیار مهم و اساسی است که همکاری و همیاری همه جانبه قوای سه گانه و نیز مردم جامعه و چه بسا خود زندانیان را می طلبد. لذا هدف تمامی نظام های کیفری در سال های اخیر کاهش توسل به این مجازات و از بین بردن آثار مخرب آن بوده و هست و تصویب قوانین و لوایح و آیین نامه های متعدد، و نیز برگزاری همایش ها و کارگاه های آموزشی متعدد، گویای این امر است. لذا این پژوهش با هدف بررسی نقش زندان در پیشگیری از تکرار جرم با تاکید بر آموزه های قرآنی به روش توصیفی- تحلیلی نگارش شده است.

    کلیدواژگان: مجازات، زندان، پیشگیری، تکرار جرم
  • مهدی صالحی، محمد جعفری هرندی* صفحات 59-92

    نظام بین المللی حقوق بشر، در پرتو اسناد مربوط به ممنوعیت شکنجه و دیگر مجازات ها و رفتارهای غیر انسانی، ظالمانه و تحقیرآمیز تلاش نموده است تا اعمال مجازات های بدنی را منع نماید. در این مقاله برای روشن ساختن چگونگی این تعارضات و ارائه راه حل و رفع آن تلاش شده است. بدین منظور نخست به تبیین چالش موجود، به صورت تطبیقی اقدام شده، و به همین جهت مساله اصلی مجازات های بدنی در اسلام و چالش های حقوق بشر مطرح شده است. برای حل مساله با کمک سوالات فرعی نویسنده سعی کرده است که پاسخ مساله مزبور را به صورت تفصیلی با اتکا بر فرضیه های مطروحه بیان نماید. روش انجام پژوهش حاضر با توجه به ماهیت موضوع به صورت تطبیقی، توصیفی و تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: مجازات های بدنی، شکنجه، حقوق بشر، مجازات در اسلام
  • سیدعلی سیدطاهرالدینی، مهشید ایزدی*، نجمه وکیلی صفحات 93-109

    شیوه و نوع زیستی که خداوند به انسان معرفی می کند، حیات طیبه است که مظهری از حیات حقیقی خداوند است؛ حیاتی در جای جای خود پاکی و طهارت متبلور است و عاری از هر نوع خباثت و آلودگی است، از ایمان و عمل صالح شروع شده تا در مراتب کمال عبودیت، انسان را مقرب درگاه پروردگار خویش کند. در این مقاله به بررسی هم سازگاری و بهم تنیدگی حیات طیبه در نهج البلاغه با توجه به تعریف و مفهوم آن پرداخته شد. از جمله شاخص های مد نظر حیات طیبه اعم از قناعت و عمل صالح بر اساس خطبه ها، نامه ها و حکمت های امام علی(ع) انتخاب و ضمن ارائه توضیحات و سپس شاخص ها، مستند گردید.

    کلیدواژگان: حیات طیبه، نهج البلاغه، قناعت، عبودیت، قرآن
  • سید محمد میری رستمی، علیرضا سلیمی*، محمدحسین ناظمی اشنی، سیدعلیرضا حسینی صفحات 111-138

    قاعده نفی سبیل از مهم ترین قواعد فقهی مورد استناد بسیاری از فقیهان شیعه و اهل سنت به شمار می آید که دامنه آن بسیار گسترده است، و در تفسیر و تنظیم روابط مسلمانان با غیر مسلمانان تسلط کافی را دارد. به همین دلیل تلاش برای تبیین روشن این اصل و جوانب آن مانند الزامات بین الملل بسیار حائز اهمیت است به ویژه آنکه در تلاش برای بقاء نظام و حفظ آن باشد. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی می باشد، و هدف از این پژوهش بررسی الزامات بین الملل در مواجهه با قاعده نفی سبیل و تاثیرات آن بر حفظ و بقاء نظام از منظر قرآن و فقه امامیه است.

    کلیدواژگان: الزامات بین الملل، قاعده نفی سبیل، بقاء نظام، فقه
  • فاطمه انصاری* صفحات 139-162

    وحی در نظر ملاصدرا، اتصال و اتحاد روح نبی با عالم عقل و خیال است. برای اینکه این اتصال صورت گیرد، انسان باید ضمن بی توجهی به امیال حیوانی و نباتی، به ادراک های عقلی روی بیاورد و عقل را بر امیال حیوانی حاکم نماید. ملاصدرا برای اثبات این مساله، از مبانی فلسفی خود مانند اتحاد عقل و عاقل و معقول و مراتب وجودی عقل، خیال و حس استفاده می کند و بدین ترتیب نواقص نظریه مشایین را برطرف می نماید. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در صدد بررسی شیوه برخورد و مواجهه ملاصدرا با مولفه وحی(آیات) و سنت(روایات) در حل مسائل فسلفی است.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، آیات، روایات، فلسفه، وحی
  • قدرت الله قربانی* صفحات 163-189

    قرآن، انسان و جهان را به عنوان مخلوقات الهی معرفی می کند که آن ها مطابق فاعلیت الهی و تحت قوانین و حاکمیت الهی قرار دارند. در قرآن، معنای زندگی انسان، تنها بر اساس نگرش خداباوری تعریف می شود که در پرتو آن تحمل شرور و ارزانی شدن خیرات نیز دارای فلسفه الهی خاص خود هستند. نهایتا اینکه، قرآن غایت زندگی انسان را جهان آخرتی معرفی می کند که آدمی، ماهیت زندگی اش را در آن بر اساس عملکرد این جهانی اش می سازد. در این مقاله، پاسخ های جهانشمول و کلی قرآن به پرسش های بنیادی انسان مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد، تا جامعیت قرآن اثبات گردد.

    کلیدواژگان: قرآن، انسان، جهان، معنای زندگی، جامعیت
  • محمدرضا کیان پور*، علی اکبر گرجی ازندریانی، بختیار نصیری اوانکی صفحات 191-216

    قانون اساسی به عنوان سندی بنیادین و بالادستی شناخته می شود که با الهام از آموزه های قرآنی ، حاوی حقوق و آزادی های مردم است که توجه به توسعه و تقویت نهاد خانواده نیز از نگاه قانونگذار دور نمانده است، و اصولی از جمله اصل 10 قانون اساسی دولت را ملزم به قانونگذاری و برنامه ریزی به منظور تسهیل، تشکیل و تحکیم مبانی خانواده و حفظ قداست آن نموده است؛ البته اگرچه خانواده حیطه خصوصی است، اما برخی تصمیم گیری ها درباره آن ابعاد اجتماعی دارد. در چنین مواردی حمایت قانونگذار ضروری می شود. بدیهی است این حمایت نباید هرگز به دخالت منجر شود.

    کلیدواژگان: خانواده، قانون اساسی، قانون مدنی، آموزه های قرآنی
  • علی مطوری* صفحات 217-230

    مفردات و ترکیبات قرآن هرچند که در زمان پیامبر و اصحاب او آشکار بودند، اما با گذشت زمان صراحت و وضوح این عبارت ها و کلمات از بین رفته است، لذا برای بیان و کشف آن ها نیاز به تفسیر است. تفسیر قرآن به قرآن، از روش های مورد توجه مفسران و تفسیرپژوهان به ویژه در سده های اخیر است که از رهنمودهای خود قرآن در فهم معانی و مقاصد آن استفاده می کند. تفسیر قرآن به قرآن دارای گستره وسیعی است که در گرایش ها و سبک های گوناگون تفسیری قابل توجه است. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، روش مطلق با مقید، مجمل با مفصل، عام با خاص
  • فاطمه حمیدی فرد، علیرضا یوسفی*، نرگس کشتی آرای صفحات 231-250

    این پژوهش با روش تحلیل محتوایی و با نظام مقوله بندی قیاسی به تحلیل و بررسی حقیقت مرگ در قرآن و علل ترس از آن در کلام امام علی(ع) در نهج البلاغه می پردازد. قرآن یاد مرگ را یکی از ویژگی های پیامبران می داند که فرار از آن امکان ندارد. حقایقی همچون انکار ناپذیری مرگ و عدم رهایی از آن، پایان یافتن کار جسم، حتمی بودن آن و...؛ و دلایلی همچون دنیاپرستی و دنیازدگی، گنهکار بودن، انکار معاد و آماده نبودن برای آخرت، جهل به عاقبت کار و... از دلایل ترس از مرگ می باشد که در نهج البلاغه مطرح گردیده است.

    کلیدواژگان: حقیقت مرگ، علل ترس از مرگ، نهج البلاغه، امام علی(ع)
  • کورش بشیری، علی پریمی*، احمد رضا بهنیافر صفحات 251-278

    به لحاظ حساسیت موضوع احقاق حقوق زوجه پس از انحلال نکاح با استفاده از منابع فقهی و حقوقی ملهم از نظرات فقهای امامیه و حقوقدانان در کشور اسلامی مثل مصر هدف مقاله حاضر بررسی فقهی ماهیت وجودی حقوق مالی زوجه در فقه امامیه و مقایسه آن با حقوق کشور مصر است. تحقیق حاضر از نوع نظری و به لحاظ ماهیت توصیفی و تحلیلی است. این تحقیق به روش کتابخانه ای انجام گرفت. بررسی ها نشان داد قانونگذار حقوق مصر، پیوسته در جهت تامین و حمایت از حقوق زنان تلاش کرده تا از ورود اجحاف به حقوق زنان به ویژه زنان مطلقه جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: حقوق مالی زوجه، انحلال نکاح، حقوق مصر، فقهای امامیه
  • یعقوب توکلی*، سعید حسن زاده صفحات 279-302

    ایدئولوژی اولیه اسلامی در میان اهل سنت با قرآن و شش کتاب بخاری، مسلم، ابوداود، ترمزی، ابن ماجه، نسائی که از منابع احادیث آن هاست آغاز گردیده، و فقیهان اهل سنت در گفتمان های مختلف فقاهتی خود، عملیات استشهادی را با ذکر ادله ای چند مجاز دانسته اند، و این پژوهش که مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای و مستند به داده های نظری است به روش توصیفی تدوین شده، و پس از ارائه ادله جواز عملیات استشهادی در میان اهل سنت، و جوب چنین جهادی را با تفاسیر گوناگون آن ها از قرآن و سنت و حوادث صدر اسلام، با قیود و شرایطی لازم شمرده است.

    کلیدواژگان: عملیات استشهادی، فقیهان، اهل سنت، آیات قرآن
  • ایران سلیمانی* صفحات 303-322

    با توجه به اهمیت پژوهش در حوزه آموزه های دینی این تحقیق با مراجعه به ادله اربعه؛ آیات، روایات، عقل، بنای عقلاء و قواعد مسلم فقهی نتیجه گرفت که جامعه بشری اعم از ادارات و دستگاه های دولتی و اسلامی مجریان ذیربط و افراد با آگاهی به حقوق همدیگرملزم به رعایت قوانین و مقررات بر اساس منابع دینی در جهت حق الناس هستند تا حقوق مردم درهم نیامیزد و حق الناس حفظ شود؛ لذا وقتی قوانین و بخشنامه ها از جمله ماده 28-4 واگذاری انشعاب آب و فاضلاب به مجتمع ها موجب تضییع حق جامعه بشری و مصرف کنندگان و حتی بیت المال گردد باید سریعا درصدد اصلاح آن برآیند و به نحو احسن به نسل آتیه برسانند.

    کلیدواژگان: حقوق، جامعه بشری، فقه، حق الناس، عدالت
  • هادی رزاقی هریکنده ئی*، لیلا رمضان نیاسماکوش صفحات 323-344

    پژوهش حاضر با بررسی آثار تفسیری مفسران برجسته این مذهب، از جمله احمد بن حنبل، ابن تیمیه و محمد بن عبدالوهاب؛ به این نتیجه می رسد که بهره گیری از قرآن و سنت نبوی مورد توافق همه آنان در تفسیر بوده و ظاهرگرایی و حدیث گرایی را مبنای اصلی تفسیر آیات از جانب خود قرار داده اند. حنبلیان بر خلاف شیعه در بهره گیری از سنت صحابه و تابعین در تفسیر قرآن تاکید فراوان داشته و بکارگیری هرگونه اجتهاد و تاویل در تفسیر را ممنوع می دانند. از این رو بررسی مبانی مورد قبول حنبلیان و یافتن نقاط مشترک با شیعه، در برون رفت از اختلاف میان دو مذهب و تقریب مذاهب ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، سنت، ابن تیمیه، مبانی تفسیری، مذهب حنبلیه
  • سحر زرگریان، حسن شفیعی* صفحات 345-377

    توجه به حقوق کودک، فقط بحث جوامع امروزی نیست، بلکه در دین مبین اسلام هم نسبت به حقوق کودک در مواردی شبیه توجه شده است. در این مقاله حاضر در صدد هستیم کودک آزاری و جرائم جنسی در کنوانسیون های بین المللی را در مطابقت با قرآن کریم و قوانین موضوعه ایران مورد بررسی و کند و کاو قرار دهیم. با پیش بینی حقوق کودکان و نوجوانان و نیاز مبرم این قشر از شهروندان به حمایت های بنیادین انسانی و اولیه امروزه اسناد بین المللی و قوانین داخلی کشورها سعی در جرم انگاری هرگونه کودک آزاری داشته و در قرآن نیز به جلوه های مختلف منع کودک آزاری مورد توجه و تاکید بوده است.

    کلیدواژگان: کودک، کودک آزاری، قرآن، حقوق ایران، اسناد بین المللی
  • زهرا ذولفقاری فرد، فرومن حیدرنژاد*، موسی عبدالهی نسب صفحات 379-395

    مفعول مطلق از جمله حالت های نحوی است که در زبان عربی و فارسی دارای تفاوت ساختاری است؛ این حالت نحوی در زبان فارسی قدیم دارای مشابه ساختاری بوده است اما در زبان معاصر فارسی بکار بردن این ساختار مشابه مرسوم نیست؛ بنابراین مترجمان لازم است معادل ساختاری آن را در ترجمه به کار ببرند. در پژوهش حاضر با نقد و بررسی مفعول مطلق نیابی در ترجمه آقایان پورجوادی، رضایی و طاهری، این نتیجه حاصل شده است که به علت همین تفاوت های ساختاری مهم ترین لغزشی که مترجمان قرآن کریم با آن مواجه بوده اند عدم ترجمه این حالت نحوی است.

    کلیدواژگان: مفعول مطلق نیابی، معادل یابی، ترجمه، پورجوادی، رضایی، طاهری
  • نادره زمانی، فاطمه زمانی* صفحات 397-419

    یکی از اصول مهم در ترجمه وفاداری به متن اصلی یا برابریابی است. از این روی، علاوه بر تسلط بر دستور زبان مبدا و مقصد، لازم است مترجم از بافت فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و غیره متن مورد ترجمه نیز آگاه باشد. این مساله در ترجمه متون مقدس از جمله قرآن کریم از اهمیت بیش تری برخوردار است. در مقاله حاضر، با تکیه بر رویکرد تحلیل گفتمان، سه ترجمه فرانسوی سوره توحید با یکدیگر سنجیده شده است تا مشخص شود که کدام ترجمه به نص قرآن نزدیک تر است.

    کلیدواژگان: قرآن، ساختارهای گفتمان مدار، واژه گزینی، برابریابی
  • سیدجعفر موسوی گیلانی*، سید مجتبی موسوی گیلانی صفحات 421-448

    تزکیه نفس و خودسازی، پیراستن روح از رذایل و هواهای نفسانی و خواطر شیطانی می باشد. در آموزه های دینی تهذیب نفس به عنوان کلید سعادت و کمال انسان معرفی شده و غفلت از آن مایه خسران و شقاوت او دانسته شده است. هدف از ترک رذایل و کسب فضایل اخلاقی، در مسلک اخلاق قرآنی «قرب و رسیدن به وجه الله» است. هدف از این پژوهش، ارائه الگوی عملی و کاربردی از قرآن، برای تهذیب نفس می باشد و با توجه به جامعیت تفسیر «المیزان» این اثر مورد تاکید قرار گرفته و به روش تحلیلی و توصیفی به تفسیر موضوعی تهذیب نفس پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: خودسازی، مراقبه، سعادت، کمال، تفسیر المیزان
  • محمود صبوری*، سیدمحمدباقر حسینی، محمد جعفری صفحات 449-465

    حسان بن ثابت بن المنذر به عنوان "شاعر النبی(ص)" بر تارک ادبیات عربی خوش درخشید. در این پژوهش سعی شده به تاثیر آیات قرآن در اشعار حسان بن ثابت، توجه ویژه شود، و این بررسی طبق چیدمان سور قرآنی انجام شده است. باید اذعان کرد واژه سرایی شاعر از دنیای محسوسات عبور می کند؛ تصاویر، نمادهای متعددی با حمایت روح القدوس در حیطه معنوی و مانند آن را به اوج می رساند و با تلوین نمادهای قرآنی به هنرنمایی می پردازد وتار و پود افکارش را از آسمان الهی به شکل موثر بر سیطره دنیا می گستراند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، شاعر النبی، سور قرآنی، حسان بن ثابت
  • محمد کاظم رضازاده جودی*، کورش حیدری صفحات 467-486

    بحران محیط زیست در قرن اخیر موجب شده است علاوه بر بازنگری در نحوه تعامل انسان با طبیعت در استفاده از علم و تکنولوژی، رجوع دوباره ای در مورد جایگاه انسان در جهان و اخلاق زیست محیطی در همه ادیان و رویکردهای فکری و فلسفی صورت گیرد. هرچند با توجه به اهمیت موضوع، تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده، اما هدف این مقاله این است که مساله محیط زیست از کانال اصول هستی شناسانه ملاصدرا و آیات قرآنی مورد بحث قرار گیرد تا همزمان با تغییر و اصلاح نگرش فرد، موجب ایجاد تغییر در رفتار او گردد.

    کلیدواژگان: قاعده بسیط الحقیقه، اخلاق، محیط زیست، بحران
  • سیدرضا مودب، محمود قاسم زاده خشکرودی* صفحات 487-510

    یتیم و حقوق آن از جمله مسائل مهم اجتماعی محسوب می شود. با توجه به اهمیت چندجانبه «یتیم» و اولویت داشتن آیات قرآن و روایات معصومین برای کاوش نگاه اسلام، این نوشتار به دنبال آن است که با نگاهی دقیق تر، برخی از مفاهیم و موضوعات پیرامون ایتام را ارائه یا بازنمایی کند. به این منظور، ضمن بررسی معنای یتیم، آیات قرآن و روایات معصومین که حقوق و تکالیفی را در قبال ایتام متذکر شده اند مورد بررسی قرار گرفت. از نگاه اهل لغت، یتیم کسی است که در شرایط تنهایی و نیازمندی به سر می برد و فاقد ناظر اصلی باشد، اما یتیم در لسان روایات معصومین(ع) علاوه بر یتیم مرسوم، به افراد جدامانده از امام و شریعت هم اطلاق شده و از آن به «یتیم آل محمد(ص)» تعبیر شده است. شرایط یتیم آل محمد(ص) به مراتب از یتیم معمول سخت تر بوده و البته سرپرستی آن ها نیز آثار مضاعفی را انتظار می کشد.

    کلیدواژگان: یتیم، جایگاه، آل محمد(ص)، تکریم، مال، کفالت
|
  • Yousef Moqaddasi, Jamal Talebi Qarehqeshlaqi, Asgar Babazadeh Aqdam Pages 9-37

    If the language of religion and verbal models is mysterious and enigmatic, the aims which are leading, selection, development and evolution would be cumbersome. The present article seeks for permanent depth of Quranic models during long periods by Quranic data and philosophical analysis of elements; the aim is enjoying ideal using of discovered models of Quran in today’s texts. The applied method is librarian and the method of using Verses of Quran and noble religious texts is descriptive and qualitative. Doctrines of knowing language of Quran generally may play key role in semantics and linguistics principles.

    Keywords: language of Quran, model, novel, art, nature
  • Mojgan Kasiri, Iraj Goldoozian, Davoud Karami Pages 39-58

    Serious attention to problems and difficulties resulted of prison is vital and important which needs cooperation and collaboration of triple forces as well as society and the prisoner himself. Therefore the aim of all penal systems was and is to reduce imprisonment and eliminating its fatal effects in recent years; acts and law legislation and various rulebooks, holding numerous seminars and frequent workshops are proofs. Thus the present research is compiled by the aim of studying the role of prison in preventing crime repletion emphasizing Quranic doctrines and the method is descriptive – analytical.

    Keywords: punishment, prison, prevention, crime repetition
  • Mahdi Salehi, Mohammad Jafari Harandi Pages 59-92

    International system of human right has attempted to ban physical punishment thanks to the documents relating torture prohibition and other punishments or inhuman, humiliating and oppressive behaviors. This article tries to clarify the oppositions and offer solutions. Therefore it initially expresses the existing challenge comparatively; consequently physical punishment in Islam and challenges of human rights. In order to solve the problem, author tries to answer the mentioned issue in details and by answering minor questions focusing mentioned assumptions. The method is comparative, descriptive and analytical according to the issue’s nature.

    Keywords: physical punishment, torture, human rights, punishment in Islam
  • Seyyed Ali Seyyed Taher Al Dini, Mahshid Izadi, Najmeh Vakili Pages 93-109

    The way and type of life that God introduces to human is the pure life (Hayat Al Tayyeba), which is a manifestation of God's real life; the life saturated purity and innocence free of treachery and contamination; begins with faith and good deeds and continues to the perfection of servitude and makes mankind close to his Lord. The present article studies harmony interpenetration of Hayat Tayyeba in Nahj Al – Balaghah according to its definition and concept.  Righteous deeds based on the sermons, letters and wisdoms of Imam Ali (AS) are selected among intended criteria by Hayat Tayyeba are selected and documented followed by presenting explanations and criteria.

    Keywords: Hayat Tayyeba, Nahj Al – Balaghah, Contentment
  • Seyyed Mohammad Miri Rostami, Alireza Salimi, Mohammad Hossein Nazemi, Seyyed Alireza Hosseini Pages 111-138

    Principle of negation of ascendency in jurisprudential principles cited by many Shiite and Sunnite jurisprudences and is of a wide scope; it also has sufficient mastery in interpreting and regulating the relations of Muslims with non-Muslims. Thus it is very important to try to explain the mentioned principle and its aspects such as international requirements, especially in trying to survive and preserve the government. The research method in the present research is descriptive – analytical and the purpose of the study is to investigate the international requirements encountering principle of negation of ascendency and its effects on the preservation and survival of the government from Quran and Imamate jurisprudence’s viewpoint.


    Keywords: international requirements, Principle of negation of ascendency, survival of government, jurisprudence
  • Fatemeh Ansari Pages 139-162

    According to Mulla Sadra, revelation is the connection and union of the soul of the prophet with the world of reason and imagination. In order to make this connection take place, human must come to rational perceptions and rule reason ignoring animal and plant desires. To prove this point, Mulla Sadra enjoys his philosophical principles such as the union of wisdom and wise and the levels of reason, imagination and sense; consequently eliminates the shortcomings of the theory of the peripatetic. The present article seeks to examine Mulla Sadra's approach and approach to the component of revelation (Verses) and Tradition (narrations) in solving philosophical problems in a descriptive – analytical method.

    Keywords: Mulla Sadra, Verses, narrations, philosophy, revelation
  • Ghodratollah Ghorbani Pages 163-189

    Quran introduces man and the world as divine creatures who are in accordance with Divine activity and under Divine laws and sovereignty. The meaning of human life is defined only on the basis of the God-believing attitude, in the light of which the tolerance of evil and the cheapening of charity also have their own Divine philosophy in Quran. Finally, Quran introduces the end of human life as The Hereafter, in which human determines the nature of his life based on the performance of this world. In this article, the universal and general answers of Quran to the fundamental questions of human are studied and analyzed in order to prove the comprehensiveness of Holy Quran.

    Keywords: Quran, human, world, meaning of life, comprehensiveness
  • Mohammad Reza Kiyan Poor, Ali Akbar Gorji, Bakhtiyar Nasiri Pages 191-216

    The constitution is considered as fundamental document that contains people’s rights and liberties that is inspired by the Quranic doctrines; paying attention to development and establishment of family have been disregarded from lawyers’ viewpoint and principles such as principle No. 10 of constitution obliges the government to plan in order to facilitate, form and consolidate the foundations of the family and preserve its sanctity. Of course, although the family is a private realm, some decisions about it have social dimensions. In such cases, the support of the legislature and lawmaker is necessary. Obviously, this support should never lead to interference.

    Keywords: family, constitution, civil law, Quranic doctrines
  • Ali Motavvari Pages 217-230

    Although the contents and compositions of Quran were clear in Prophet’s era and his companions, but the clarity and explicitness of these phrases and words have disappeared over time, thus it is necessary to interpret in order to express and discover them. The Quran's interpretation of the Quran is one of the methods used by interpreters and scholars specifically in the recent centuries which Quran applies its own guidelines in understanding the meanings and purposes. The interpretation of the Quran by Quran has a wide range, which is significant in various interpretive attitudes and styles. The method is descriptive – analytical method.

    Keywords: interpretation of Quran, absolute or useful method, general or specific
  • Fatemeh Hamidi Fard, lireza Yousefi, Narges Keshti Aray Pages 231-250

    By applying content analysis and comparative categorization method, the present research studies and analyses truth of death in Quran and the reasons of its fear from Imam Ali’s viewpoint in Nahj Al Balaghah. Quran considers the remembrance of death as one of the characteristics of the prophets that cannot be escaped from. Facts such as the undeniableness of death and not getting rid of it, the end of the work of the body, its certainty and etc. are reasons for the fear of death and are discussed in Nahj Al-Balaghah.

    Keywords: truth of death, reasons of death fearing, Nahj Al-Balaghah, Imam Ali
  • Koorosh Bashiri, Ali Parimi, Ahmad Reza Behyanfar Pages 251-278

    The aim of the present research is the issue of wife's rights after the breaking up marriage using jurisprudential and legal sources inspired by the views of Imamate jurists and lawyers in Islamic countries such as Egypt because of the importance and sensitiveness of the subject. This article is theoretical and the nature is descriptive – analytical and the method of compilation is librarian. The studies show Egyptian lawyer has consistently attempted to ensure and protect women's rights to prevent women rights being abused, specifically divorced ones.

    Keywords: wife's financial rights, divorce, rights in Egypt, Imamate jurisprudents
  • Yaghoub Tavakkoli, Saeed Hassanzadeh Pages 279-302

    Early Islamic ideology among Sunnite began with Quran and the six books by Bukhari , Moslem , Abu Davood , Tirmidhi , Ibn Majah , Nisa'i  which are sources of their hadiths; and Sunnite jurisprudents know the affidavits authorized in their various jurisprudential discourses testified by mentioning a number of permissible arguments. This research, which is based on librarian and documented theoretical data, has been compiled in a descriptive method and after presenting evidence of affidavit operations among Sunnis, and the nature of such jihad with their various interpretations of the Quran and traditions and events considered it necessary with restrictions and conditions.

    Keywords: affidavit operation, jurisprudents, Sunnis, Quran’s Verses
  • Iran Soleimani Pages 303-322

    Considering the importance of research in the field of religious doctrines, the present research, referring to the four reasons as Verses, traditions, wisdom, wise reasons and Muslims’ rules concludes that human society such as related offices, governmental and Islamic organizations and informed individuals are obliged to respect each other's rights in accordance with religious rules and regulations in order to protect the rights of the people. Thus if rules and circulars such as 4 – 28 article on rendering water and sewage junction to complexes cause right infringement of human society and consumers, must be reformed immediately and passed on to the next generation in the best way.

    Keywords: Rights, human society, Jurisprudence, Human rights, Justice
  • adi Razzaqi Harikande’i, Leila Ramezan Nia Samakoush Pages 323-344

    The present research by studying the interpretive works of prominent interpreters of Hanbali religion, including Ahmad ibn Hanbal , Ibn Taymiyyah, and Muhammad ibn Abd al-Wahhab , concludes that enjoying Quran and Prophetic tradition  is agreed by all of them in interpretation and is based on appearance and hadith. Unlike the Shiites, Hanbalis emphasis enjoying the Companions and their followers in interpreting the Quran, and forbid the use of any Ijtihad or interpretation. Therefore, it is necessary to study the accepted principles by Hanbalis and finding commonalities with the Shiites in overcoming the differences between two religions.

    Keywords: Quran, tradition, Ibn Taymiyyah, religion, Hanbali
  • Sahar Zargarian, Hassan Shafi’ee Pages 345-377

    Paying attention to children's rights is not only a matter of today's society, but also in Islam, children's rights have been considered in similar cases. In this article, it is intend to explore child exploitation and sexual crimes in international conventions in accordance with the Holy Quran and the common laws of Iran. By anticipating the rights of children and adolescents and their urgent need to basic humanistic support, today international documents and domestic laws have tried to criminalize any child abuse; the Quran has focused on various manifestations of child abuse.

    Keywords: child, child abuse, Quran, Iran’s rights, international documents
  • Zahra Zolfaqari Fard, Forooman Heidar Nejad, Moosa Abdollahi Nasab Pages 379-395

    Absolute object is one of the syntactic modes which is of structural difference in Arabic and Persian; this syntactic mode has had the same structure in the ancient Persian language, but in the modern Persian language, using this structure is not common; therefore it is necessary that translators apply its structural equivalent in the translation. In the present study, it has been concluded that due to these structural differences, the most important mistake that the translators of the Holy Quran have been faced was lack of translation of the mentioned syntactic state by criticizing the absolute displaced object of in the translations by Pourjavadi, Rezaei and Taheri.

    Keywords: equivalence, translation, Pourjavadi, Rezaei, Taheri
  • Nadereh Zamani, Fatemeh Zamani Pages 397-419

    One of the most important principles in translating is loyalty to the original text or equivalence. Therefore, in addition to influence on the grammar of the origin and destination, for the translator it is necessary to be aware of the cultural, social, historical, etc. of the context of the translated text. This is even more important in the translation of religious texts, including Holy Quran. In the present article three French translations of Tawhid Surah are compared relying the discourse analysis approach to determine which translation is closer to the text of the Quran.

    Keywords: Quran, discourse, based structures, word selection, equivalence
  • Seeyd Ja’far Mousavi Gilani, Seyyed Mojtaba Mousavi Gilani Pages 421-448

    Self-cultivation and self-construction are the purification of the soul from carnal vices and evil desires. Self – purification has been presented as the key to human happiness and perfection in religious learnings and neglecting it would be considered as the cause of his losses and cruelty. The purpose of abandoning vices and acquiring moral virtues in the field of Quranic ethics is "closeness and attainment to God’s face". The purpose of this study is to provide a practical and applicable model of the Quran for self-purification and has been emphasized according to comprehensiveness of interpretation of Al Mizan; the method of subject description on self – purification is descriptive – analytical.


    Keywords: self-construction, meditation, happiness, perfection, interpretation of Al Mizan
  • Mahmoud Saboori, Seyyed Mohammad Baqer Hosseini, Mohammad Jafari Pages 449-465

    Hassan Ibn Thabit Ibn Al Monzer – Prophet’s poet – shone brightly on the darkness of Arabic literature. This research attempts to study the effects of Verses of Quran on the poems of Hassan Ibn Thabet , and has been done according to the arrangement of the Quranic Chapters. It should be acknowledged that the poet's eloquence transcends the realm of the senses; images consummate numerous symbols under Holy Spirit’s shadow and expands all the basis of his thoughts and opinions on the world influentially.


    Keywords: Holy Quran, Prophet’s poet, Quranic Chapters, Hassan Ibn Thabit
  • Mohammad Kazem Rezazadeh Jood, Kourosh Heidari Pages 467-486

    Crisis of environment in recent decade caused re – reference to human’s status in the world and environmental behavior in all religions, philosophical and thoughtful approaches in addition to reviewing interaction of human with nature in applying science and technology. Although numerous researches have been done in this field – because of the importance of the subject, the aim of the present article is to discuss the issue of the environment from ontological viewpoint of Mollasadra and Quran’s Verses to create changes in human’s behavior parallel with changing individual’s attitude.

    Keywords: rule of truth, behavior, environment, crisis
  • Seyyed Reza Moaddab, Mahmoud Qasemzadeh Khoskroodi Pages 487-510

    “Orphans” and their rights are of important social issues. According to multilateral importance of “orphans” and the priority of Quran’s Verses and Innocents’ traditions in order to survey Islam, the present paper seeks to represent some related concepts and subjects to “orphans” by a more precise viewpoint. Accordingly, besides studying the meaning of “orphan”, (some) Verses of Quran and Innocents’ traditions in which the assignments and responsibilities upon orphans are declared and surveyed. “Orphans” from Islam’s viewpoint – in a greater circle – include left individuals from religion and religious law.

    Keywords: orphan, orphan’s status, honoring orphans, orphan’s property