فهرست مطالب

دانشنامه علوم قرآن و حدیث
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1395)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان پوراسماعیل صفحه 11
  • پروین بهارزاده، اشرف بخشش* صفحه 15

    نقش ایرانیان درشکوفایی تمدن اسلامی برهیچ کس پوشیده نیست؛ رشد علوم اسلامی مرهون تلاش ایرانیان است و نقش عالمان برجسته ی ایرانی برتارک قله ی تمدن اسلامی می درخشد؛ بسیاری از مفسران، مورخان، متکلمان و محدثان جهان اسلام ایرانی هستند. سده ی پنجم هجری از نظرگسترش علوم معقول و فرهنگ اسلامی یکی از اعصار درخشان تاریخ تمدن اسلامی است؛ شایسته است که در میان علوم اسلامی که ایرانیان در آن نقش آفرینی کرده اند و در شکل گیری آن نقش بسزایی داشته اند، به علوم حدیث اشاره کرد. در این مختصر به تلاش ایرانیان در پرورش و گسترش علوم حدیث در سده ی پنجم با بررسی بیان احوال محدثان و آثارآنان پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ایرانیان، محدثان، حدیث، سده ی پنجم
  • علی غضنفری*، جبار شیراوند، سیدمجید نبوی صفحه 47

    از جمله مسایلی که در گذشته و امروزه بین لغویان و مفسران مطرح و مورد اختلاف است، وجود یا عدم وجود واژگان مترادف در قرآن کریم می باشد. گفتنی است که پیشینیان بسیاری از واژگان قرآن را با واژگان دیگری معنا و تفسیر می کردند که این می تواند بر وجود ترادف در نظر آنان دلالت کند. اما از حدود قرن سوم در میان برخی از علمای لغت، تلقی دیگری پدید آمد، مبنی بر اینکه هر واژه ای برای معنایی خاص وضع شده است و از این رو هیچ دو واژه ای مترادف نیستند. ابوهلال عسکری نیز قایل به این نظر بوده و در این زمینه کتابی با عنوان «الفروق اللغویه» نگاشته است که در آن به فرق بین کلمات مترادف پرداخته اما در این راه از اشتباه مصون نمانده است. در این تحقیق، قوت و ضعف نظرات ایشان را طبق نظر تعدادی از لغویان و مفسران و به دور از هر گونه غرض شخصی مورد نقد و بررسی قرار داده ایم. در مورد وجود یا عدم وجود واژگان مترادف در قرآن کریم باید گفت، الفاظ مترادف در آن بکار نرفته است و هر لفظی معنای ویژه خود را دارد و کلمات تنها از جوانبی با هم مترادفند. حتی لغویان و مفسرین هم قایل به ترادف نبوده و برای هر واژه، معانی متفاوتی ذکر می کنند. گفتنی است تاکنون کسی واژگان مترادف را طبق نظر ابوهلال در کتاب «الفروق اللغویه» و با توجه به نگاه لغویان، مفسران بررسی نکرده، و این تحقیق در نوع خود بی سابقه است.

    کلیدواژگان: ابوهلال، فرق، لغویان، مفسرین، قرآن
  • احسان پوراسماعیل صفحه 71

    اهل تسنن به جهت اجرای قانون منع تدوین حدیث توسط خلفا بعد از پیامبر؟ص؟ بیش تر از شیعه پیرامون احادیث موضوعه دست به قلم برده اند؛ جدای از اینکه شمار فراوان احادیث جعلی در اهل تسنن منجر به این تلاش علمی شده است، اما می توان تحلیل هایی را از این حرکت علمی در نزد آنان دریافت. تلاش ها پیرامون بازشناسی احادیث موضوعه در اهل تسنن به جایی رسید که مجموعه ای به نام «موسوعه الاحادیث و الآثار الضعیفه و الموضوعه» به زیور طبع در آمد.
    در این مقاله، گزارشی تحلیلی از این نگاشته ها ارایه شده است و ضمن بررسی اجمالی این آثار، به ارایه ی آمارهایی از شمارگان نشر در قرون مختلف به همراه کیفیت هر اثر پرداخته شده است. پی بردن به بیشترین کسان و شهرهایی که پیرامون احادیث موضوعه کار کرده اند پژوهشگر را در جهت تحلیل های موضوعه نگاری کمک می کند؛ به هر حال به نظر می رسد تحلیل تطبیقی سیر نگارش «الموضوعات» در اهل تسنن نیز هنوز جای کار جدی دارد.

    کلیدواژگان: حدیث موضوع، وضع حدیث، احادیث مجعوله، وضع نامه های حدیث، اهل تسنن، شیعه
  • فاطمه ترابی صفحه 95

    یکی از اصول مهم و عملی در امر اقتصاد، مبارزه با مفاسد و نابسامانی های اقتصادی در جامعه است. هیچ جامعه ای از فساد، رشوه خواری، احتکار و به طور اعم، ظلم اقتصادی خالی نبوده و در امان نیست. آنچه حایز اهمیت است نحوه ی مدیریت و مبارزه با این مشکل بزرگ اقتصادی است. دقت در سیره ی مدیریتی امیرمومنان(ع) نشان می دهد که ایشان برنامه های منظم و از پیش تعیین شده ای را برای مبارزه با مفسدان اقتصادی تدارک دیده بودند. در این مقاله، اقدامات پیشگیرانه و جزایی ایشان را در مبارزه با نابسامانی اقتصادی برشمرده و راه حل های موثر استخراج شده از سیره ی امیرمومنان (ع)  را ذکر خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، مدیریت، فساد اقتصادی، رشوه خواری، احتکار
  • سیدعلی قاسمی شهری صفحه 119

    بعضی از آموزه های دینی علی رغم بنیادی بودن و اهمیت خاص در سلسله ی معارف اسلامی، متاسفانه کم تر به چشم آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. شاید بتوان مقوله ی «حیا» را مهم ترین از این نوع آموزه هایی دانست که مورد کم مهری اندیشمندان و صاحب نظران اسلامی قرار گرفته است؛ به خصوص در این دوران که به حق عنوان «دوران بی حیایی» را بر آن می توان نهاد. در این مقاله سعی بر آن شده است تا علاوه بر ارایه ی تعریف جدیدی از «حیا»، جایگاه والای آن در آیات و روایات بررسی گردد. در ادامه به کالبدشکافی پیکره ی «حیا» پرداخته می شود تا از رهگذر آن دقیق تر و عمیق تر بتوان به اثرات و تاثیرات آن بر رفتار متقابل فرد و جامعه پرداخت. از دیگرسو فقدان حیا که در اصطلاح «وقاحت» نامیده می شود، در نزد فرد و جامعه مضرات جبران ناپذیری دارد که مطمح نظر نگارنده بوده است. با شناخت کامل از جایگاه رفیع «حیاء» و پی بردن به اینکه فقدان و کمبود صفت محوری فوق در افراد جامعه چه آسیب های اساسی بر پیکره ی جامعه دینی در نهادهای مختلف آن وارد می سازد، حساسیت و به تبع آن تلاش در جهت ارتقاء سطح حیامندی در ابعاد فوق الذکر ایجاد می شود؛ و این تلاش در قالب های پژوهشی و آموزشی تجلی می یابد. تحقیقات نظری و کاربردی پژوهشگران متعهد در کنار آموزش های عمومی و خصوصی توسط مجریان متخصص و متدین، فضای جامعه را سرشار از حیا و شرم حضور در محضر حق تعالی خواهد نمود.

    کلیدواژگان: حیا، وقاحت، مدیریت نفس، نظم دهی، پژوهش، آموزش، بازدارندگی
  • حامد دهقانی فیروزآبادی صفحه 161

    تفاوت معنایی دو واژه ی قرآنی «صبر» و «حلم»، به دلیل کاربرد فراوان آنها در این کتاب الهی و نیز جایگاه مهم آنها در نظام اخلاقی و اعتقادی اسلام، از دیرباز مورد اهتمام محققان قرآن پژوه بوده است. در این مقاله، ابتدا با توجه به روایات معصومین؟عهم؟ عدم ترادف صبر و حلم ثابت گشته است و سپس بر اساس بررسی های لغوی، مشخص شده است که اصل معنایی واژه «صبر»، «حبس کردن» و اصل معنایی «حلم»، «جدا ساختن کنه از تن شتر» است و بر این اساس تمامی مشتقات این دو ریشه توجیه و تبیین گشته است. پس از آن، بر پایه فرمایشات اهل بیت؟عهم؟ به بررسی تفاوت معنایی این دو خصلت اخلاقی پرداخته شده است. بر این اساس روشن شده است صبر متضاد جزع و فزع کردن و حلم در تقابل با سفاهت است، صبر در برابر ابتلاهای الهی، مصیبت های روزگار، دشواری های عبادت خداوند متعال و هر گونه رنج و سختی بروز می یابد، اما حلم یک ویژگی اخلاقی اجتماعی است و نقش آن در مواجهه خردمندانه با جاهلان و درنگ کردن و تامل نمودن در پاسخ دادن به ایشان است.

    کلیدواژگان: حلم، صبر، سفاهت، جزع، فروق اللغویه
|
  • Parvin Baharzadeh, Ashraf Bakhshesh Page 15

    The role of Iranians in the flourishing of Islamic civilization is deniable; the growth of Islamic sciences is due to the efforts of Iranians and roles of some Iranian prominent intellectuals have a significant effect on Islamic civilization; many commentators, historians, theologians, and traditionists of the Islamic world are Iranian. In the fifth century (AH), one of the reasons for the development of Islamic sciences is its history of Islamic civilization. It should be noted that the science of tradition is so important among the Islamic sciences in which the Iranians played a significant and also a decisive role. In this short article, the Iranian efforts to cultivate and expand the sciences of tradition (hadith) in the fifth century (AH) are reviewed by examining the status of the traditionists and their works.

    Keywords: Iranians, Traditionists, Tradition (Hadith), Fifth century
  • Ali Ghazanfari, Jabbar Shiravand, S. Majid Nabav Page 47

    Among the issues that have arisen in the past and today between lexicographers and commentators is the existence or absence of synonyms in the Holy Qur’an. It should be noted that scholars in the past interpreted most of the Quranic words with other words, which could imply the existence of synonyms in their view. However, from the middle of the third century, some lexicographers came up with a different view that each term was formed for a particular meaning; hence no two terms are synonyms. Abuhlal Askari also commented on this point and wrote a book titled “Al-Furuk al-Lukhwai”, in which he distinguished between synonymous words, but in this way he had not been immune to mistake. In this research, we have criticized the strength and weakness of their opinions according to a number of lexicographers and commentators; regardless of representing any personal interest. In the case of the existence or absence of synonyms in the Holy Qur’an, it should be said that synonyms are not used in it, and each word has its own special meaning; and words are only partially synonymous with each other. Even lexicographers and commentators have not believed in synonymy for each word, and they have considered different meanings for each word. It is worth mentioning that so far, nobody has looked at the synonyms according to Abohelal in the book “Al-Frouh Al-Lughoyeh”, and based on commentators’ views; thus this research is unprecedented in its field.

    Keywords: Abohelalm, Sects, Lexicographers, Commentators, Qur’an
  • hsan Pouresmaei Page 71

    Sunnis have written more than Shiites in the subject of tradition (Hadith); apart from the fact that the abundance of false Hadiths in Sunnis has led to this scientific endeavor, however, Shiites has been less concerned with the critique of Hadith text. Attempts to recognize the traditions among Sunnis reach the point where a collection called “Mosaleh Allahidith va Al-Asar al-Dhaifa va al-Mousawa” has been written. In this paper, an analytical report is presented, and an attempt has been made to review these works as well as presenting statistics from the publication numbers in different ages and the quality of each work.

    Keywords: Tradition (Hadith), Hadith status, Rules of writing Hadith, Shiite, Sunni
  • Fatemeh Torab Page 95

    Fighting against economic corruption and recession in the society is one of the important and practical principles of the economy. In general, there is no society without economic corruption, bribery, hoarding and economic crisis. What is important is how to manage and fight against those great economic problems. By looking more precisely at Imam Ali’s management methodology, we can find that he provided regular and predetermined plans to fight against the economic corruptors. In this paper, we will enumerate his preventive and penal actions to fight against economic recession and also we will mention the effective solution extracted from the Imam Ali’s tradition (Sirah of Imam Ali).

    Keywords: Imam Ali (pbuh), Economic corruption, Management, Bribery, Hoarding
  • S. Ali Ghasemi Shahr Page 119

    Some religious teachings, unfortunately, are less visible and analyzed despite the fundamental and special significance in the Islamic knowledge. It should be noted that perhaps pudency (modesty) as the most important of these kinds of doctrines, has been neglected by most experts and scholars of Islam, especially during this period, which could be called the “brazen era”. In this article, the supreme position of “Haya” or pudency (modesty) in English is examined as well as providing a new definition of this term. Then, this term “Haya” is meticulously analyzed, in order to more precisely and deeply understand its effects on the reciprocal interactions of the individual and society. Otherwise, the lack of modesty, which is called “insolence”, has an irreparable damage to the person and society in the writer’s opinion. Being aware of the supreme position of “Haya” and the fact that lack of this feature among people and in the community causes the fundamental damage to the structure of the religious community in different parts, the sensitivity and, consequently, efforts to improve the level of modesty in the aforementioned aspects are created; this effort is manifested in research and teaching formats. Theoretical and applied researches of dedicated scholars, along with public and private education by expert practitioners and religious scholars will make a good atmosphere in the society abundance of the pudency (modesty) and shame of attending to the righteous God.

    Keywords: Haya, Insolence, Self-management, Ordering, Research, Training, Inhibition, Induction
  • Hamed Dehghani Firouzabadi Page 161

    The semantic difference between the two Quranic words “patience”(Sabr) and “forbearance” (Helm) has long been the subject of Quranic scholars’ research, due to their extensive application in this divine book and their important position in the ethical and religious system of Islam. At the outset of this article, according to the traditions of the infallibles (as), the incommensurability and non-synonymy of “patience” and “forbearance” has been fixed. Then, based on lexical studies, it has been determined that the original semantic meaning of the word “patience” is “imprisonment” and the meaning of “forbearance” is “Separating the tick from the camel’s tone”, and based on this, all the derivatives of these two roots are justified and explained. Patience faced with the divine tests, the routine calamities, the difficulty of the worship of Allah Almighty and all suffering and difficulty, but the forbearance is a moral and social feature and its role is determined in encountering wisely with ignorant and intimidating and reflecting in response to them.

    Keywords: Patience, Forbearance, Impatience, Forough al-loghaviiah