فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 51 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن محسنی*، محسن عبدی صفحات 7-37

    دعاوی پزشکی کلیه دعاوی است که به نوعی با امر پزشکی و امور مرتبط با آن ارتباط دارد که دایره گسترده ای است. این دعاوی اعم از مدنی، کیفری و انتظامی، راجع به امر پزشکی هستند و با توجه به ماهیت متعدد این گونه دعاوی تبعا شاهد مراجع متعددی نیز برای رسیدگی به آن ها هستیم. وانگهی، در دعاوی پزشکی، تخصص و اظهار نظر کارشناسی جایگاه مهمی دارد، ولی قوانین در این رابطه تا حدودی متعارض اند. قانونگذار در راستای این تعدد دعاوی، مراجع متعدد را در رابطه با دعاوی پزشکی پیش بینی نموده است. با این وصف، هم شناخت این مراجع بایسته است و هم نوعیت دعاوی داخل در صلاحیت آنان که در این مقاله انجام شده و در پایان توصیه شده تا مرجعی اختصاصی برای رسیدگی به این دعاوی تعیین شود.

    کلیدواژگان: امور پزشکی، مراجع رسیدگی، تعدد دعاوی، تعدد صلاحیت
  • حسین آل کجباف، مسعود خدیمی*، عسکر جلالیان، محمدیار ارشدی صفحات 39-64

    امنیت سلامت و بهداشت انسان ها از موضوعات مهمی است که نهاد های بین المللی بر مبنای پژوهش های علمی مورد توجه قرار داده اند. این نوع از امنیت انسانی در دو دهه اخیر، تحت تاثیر پیامدهای تغییر اقلیم قرار گرفته است. یکی از پیامدهای تغییرات اقلیمی بر امنیت بهداشت و سلامت انسان ها، ایجاد و شیوع بیماری های واگیر است. در صورت عدم پیشگیری از این بیماری ها، جامعه جهانی در آینده نزدیک، شاهد گستردگی و شیوع بیشتر آن ها خواهد بود. در این پژوهش، امنیت بهداشت و سلامت به عنوان یکی از عوامل پناهندگی زیست محیطی، مورد ارزیابی قرار گرفته است. روش تحقیق این مقاله، توصیفی و مبتنی بر تحلیل اسنادی است. یافته ها حاکی از آن است که تنزل مراتب امنیت سلامت و یا فقدان آن، ممکن است واکنش انسان های در معرض این تهدیدات را به شکل جا به جایی جمعیتی و ظهور پناهندگی زیست محیطی به همراه داشته باشد. حمایت از افرادی که برای رهایی از این تهدید ها مجبور به ترک سرزمین و پناهندگی زیست محیطی می شوند، موضوع چند سند بین المللی قرار گرفته است که همگی بر مبنای حقوق بنیادین بشری شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: امنیت سلامت، بیماری های واگیر، تغییرات اقلیمی، پناهندگان زیست محیطی، حقوق بشر
  • محمدرضا زنگی آبادی، محمد اسحاقی آستانی*، رحیمه خادمی پور صفحات 65-88

    حق حضانت فرزند از جمله مباحث مهم حقوق خصوصی است که از جنبه های متنوعی مورد بررسی قرار گرفته است. قانونگذار ایران، ذیل ماده 1173 قانون مدنی، یکی از مصادیق عدم مواظبت از طفل را ابتلای والدین به «بیماری های روانی» بیان کرده و سخنی از «بیماری های عصبی» به میان نیاورده است، در حالی که مطابق مبانی علم روان شناسی، بیماری های روانی و عصبی ماهیت، منشا و آثار متفاوتی دارند. اهمیت انجام این پژوهش توصیفی تحلیلی از این جهت است که در حیطه حقوق عصب شناختی، جایگاه «بیماری های عصبی» را به عنوان یکی از موانع حضانت موضوع ماده 1173 قانون مدنی بررسی نموده است. در نتیجه کلی پژوهش مشخص شد که تشابه بیماری های روانی و عصبی به هیچ عنوان، وجاهت علمی نداشته و در صورت ارجاع تشخیص بیماری به کارشناس خبره پزشکی قانونی، وی بر اساس مبانی علمی، بیماری های عصبی را از بیماری های روانی تفکیک کرده و نظریه خود را صادر می نماید، اما چنانچه دادگاه خانواده «بیماری های عصبی» را از شمول ماده 1173 خارج بداند، امکان دارد که حضانت طفل را به شخصی واگذار نماید که به دلیل ابتلا به بیماری عصبی حاد، صلاحیت حضانت را نداشته و در نتیجه سلامت کودک به خطر بیفتد. همچنین مشخص شد، اختلالات عصبی در بعضی موارد قوه اراده و تمییز شخص را از بین می برد و در دایره جنون قرار می گیرد و به همین دلیل، می توان گفت فرد مبتلا به اختلالات عصبی «فاقد اهلیت تمتع» از حق حضانت می باشد. بنابراین ضرورت دارد قانونگذار محترم در بند سوم از ماده 1173 قانون مدنی بازبینی نموده و بعد از عبارت «ابتلا به بیماری های روانی»، عبارت «بیماری های عصبی» را نیز به این بند اضافه نماید.

    کلیدواژگان: حق حضانت، موانع حضانت، بیماری های عصبی، بیماری های روانی، حقوق عصب شناختی
  • فاطمه منصوری*، سمیه شهرکی ده سوخته، امیرحمزه سالارزایی صفحات 89-112

    ایدز یکی از بحران های رو به گسترش در دنیا و از جمله کشور ما به شمار می رود. یکی از مسائل مهم در این زمینه سنجش میزان آگاهی عاملان انتقال بیماری ایدز از مسوولیت فقهی و حقوقی است که با رویکرد داده های آماری به آن پرداخته شد. با عنایت به این که عمده قواعد و قوانین حقوقی ما خصوصا قانون مجازات اسلامی و قانون مدنی بر مبنای فقه امامیه تکامل و تنظیم شده است، گشودن باب جدید مسائل ایدز در قوانین فقهی حقوقی ضروری به نظر می رسد، لذا یک راه مقابله، در کنار پیشگیری از آلوده شدن به ویروس ایذر آگاهی از مسوولیت های فقهی و حقوقی مترتب بر انتقال این بیماری می باشد. مطالعه این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی و مقطعی انجام شده است. پژوهش میدانی و قلمرو مورد ارزیابی نشان داد که در کل، جامعه و حجم نمونه مورد مطالعه از آگاهی ضعیفی نسبت به نحوه وقوع مسوولیت های فقهی حقوقی عاملان انتقال ایدز برخوردارند. نتایج ارزیابی این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS 22 بیانگر این امر گردید که هم زمان و به ویژه در محیط های آموزشی، متخصصان مرتبط پزشکی و حقوقی، با مراکز مذکور و اقدام دلسوزانه و حرفه ای مراکز مشاوره پزشکی حقوقی می توانند با ارتقای سطح آگاهی اصنفاف پرریسک، از دامنه رشد رو به تزاید این بیماری بکاهند.

    کلیدواژگان: آگاهی، مسوولیت فقهی، مسوولیت حقوقی، ایدز، آمار، زابل
  • فاطمه نوری* صفحات 113-130

    امروزه بسیاری از جرم شناسان با استفاده از یافته های علوم روان پزشکی و فیزیولوژی عصب، بر اثربخشی عوامل عصب شناختی در وقوع جرائم تاکید می کنند و درصدد یافتن ارتباط بین جرم و اختلال های عصبی هستند، از جمله اختلال بیش فعالی/ نارسایی توجه، که از مظاهر نقص عملکرد «قشر جلو پیشانی مغز استریاتال عصبی» است. این قشر با ترشح «دوپامین» و «سروتونین» بر توانایی برقراری ارتباط های موثر اجتماعی، کنترل تکانه ها و توسعه مهارت های اجتماعی اثرگذار می باشد. کاهش عملکرد این قسمت از مغز موجب کاهش خودکنترلی و در نتیجه گزینش رفتارهای مجرمانه می شود. حالت بیش فعالی/ نارسایی توجه، موجب بروز علائمی چون بی توجهی، پرتحرکی، انجام افکار ناگهانی و فعالیت های مخاطره آمیز نظیر سوءمصرف مواد، رانندگی جسورانه، آمیزش جنسی محافظت نشده و... در فرد می گردد. در این مقاله، این اختلال به عنوان شاخه ای از فیزیولوژی عصب، از منظر جرم شناسی و تاثیر آن بر رفتارهای مجرمانه، مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی نشان می دهد که مداخلات شناختی رفتاری و دارودرمانی می تواند در کنترل این اختلال و پیشگیری از بروز رفتارهای ضد اجتماعی ناشی از آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نارسایی توجه، انتقال دهنده های عصبی، جرم شناسی، مداخلات شناختی رفتاری
  • ابوالحسن شاکری*، سجاد سلیمانی صفحات 131-154

    در حقوق کیفری ایران انسان ها فقط به عاقل یا مجنون تقسیم نمی شوند، بلکه اشخاصی هم هستند که از یک طرف در تعریف مجنون موضوع ماده 149 قانون مجازات اسلامی قرار نمی گیرند و از طرف دیگر متعارفا عاقل هم نیستند، سن عقلی این افراد کم تر از سن جسمی آن ها در حد اطفال متاثر از نقصان عقل می باشد که در فقه معتوه نام دارند. ماده 91 قانون مجازات اسلامی به مفاهیم متعدد نقصان عقل، یعنی نداشتن درک حرمت یا ماهیت رفتار مجرمانه و وجود شبهه در رشد و کمال عقل توجه کرد، این افراد در عرف تحت عنوان مبتلایان به انواع بیماری های روانی عقب ماندگی ذهنی، دلیریوم (روان آشفتگی) و دمانس (زوال عقل) شناخته می شوند. با توجه به ماده 140 قانون مزبور که شرط مسوولیت کیفری را عقل بیان داشته، معتوه را که ناقص العقل است، نباید در صورت ارتکاب هر جرمی واجد مسوولیت کیفری دانست، از آنجا که مجازات فرع بر مسوولیت کیفری است، محکوم کردن معتوه مرتکب جرم موجب حد یا قصاص به این مجازات ها فاقد توجیه و حتی باید گفت محکومیت به مجازات مذکور در ماده 89 قانون فوق الذکر هم محل تامل است، شایسته است آن ها در صورت ارتکاب جرائم موجب حد، قصاص یا تعزیر به اقدامات تامینی و تربیتی محکوم شوند. در حقوق مصر عته داخل در معنی عاهات عقلی حکم جنون را دارد که مورد انتقاد است.

    کلیدواژگان: مسوولیت کیفری، معتوه، درک، عقل، مجازات
  • ناهید صفری*، سپیده بوذری صفحات 155-176

    انجماد انسان یا کرایونیک یکی از مسائل نوپدید در علم پزشکی محسوب می گردد که نخستین بار در سال 1960 مطرح شد. در این روش با قراردادن دمای بدن انسان در منفی 196 درجه اقدام به حفاظت از بدن می شود تا در آینده با پیشرفت علم پزشکی، اقدام به احیای اشخاص منجمد گردد. این روش امیدی برای حیات دوباره بیماران لاعلاج ایجاد کرده است. علی رغم سکوت قوانین موضوعه، موسسات مختلفی در چند کشور به ویژه در آمریکا، روسیه و استرالیا اقدام به انجماد انسان ها می نمایند. موسسه آلکور در آمریکا از شناخته شده ترین موسسات می باشد. در رویه قضایی برخی نظام های حقوقی مانند انگلیس و آمریکا نیز نشانه هایی از توجه به این موضوع ملاحظه می شود. مساله اصلی در خصوص انجماد انسان، وضعیت حقوقی اشخاص منجمدشده از حیث زنده یا مرده بودن است. تبیین آثار حقوقی انجماد انسان، مستلزم تشخیص وضعیت حیات اشخاص منجمد شده است. در این مقاله بر مبنای اثبات زنده محسوب گردیدن اشخاص منجمد، مهم ترین آثار حقوقی انجماد انسان از جمله وضعیت رابطه زوجیت شخص منجمد و وضعیت اموال و قراردادهای جاری او مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به عدم شناسایی این مفهوم در حقوق ایران، برای معرفی و تبیین آثار آن ناگزیر از استفاده از تجارب کشورهایی هستیم که در عمل از این نهاد استفاده می کنند. در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با توجه به حقوق آمریکا به لحاظ پیشگام بودن در این عرصه، مفهوم انجماد و برخی آثار حقوقی آن تبیین شده است.

    کلیدواژگان: کرایونیک، انجماد، مرگ
  • نرگس باقری مطلق*، عباس قاسمی حامد صفحات 177-205

    بیماران، مصرف کنندگان اصلی خدمات نظام سلامت و از آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند. ایشان به لحاظ فشارهای جسمی و روحی ناشی از بیماری و همچنین، به دلیل بار مالی ناشی از خدمات درمانی در وضعیت خاصی قرار دارند. در مقابل، پیشرفت، تنوع و تخصصی شدن خدمات درمانی، موجب شده است بیماران در برابر گروهی به نام «ارائه دهندگان خدمات نظام سلامت» قرار گیرند، لذا حمایت از بیماران که از طرفی ناگزیر از دریافت خدمات نظام سلامت هستند و از طرف دیگر، با حقوق خود آشنایی کافی ندارند، ضروری به نظر می رسد. تخلفات حوزه پزشکی، بسته به نوع آن ها می توانند در صلاحیت محاکم عمومی یا انقلاب باشند. با این حال، به  دلیل تخصصی بودن تخلفات صورت گرفته در حوزه سلامت و به جهت تسریع در رسیدگی، مراجعی غیر از مراجع قضایی نیز برای رسیدگی به تخلفات حرفه ای پزشکی ایجاد شده است. این مراجع صرفا در حدود مسائلی که قانون مشخص کرده است، صلاحیت دارند و برخلاف محاکم دادگستری، تحت نظارت قوه قضاییه نیستند. این مراجع یا تحت نظارت قوه مجریه یا فراقوه ای یا به صورت مراجع انتظامی هستند که برای رسیدگی به تخلفات متخصصان و با حضور نمایندگانی از قوه قضاییه و سازمان های مربوطه تشکیل می شوند. در این مقاله، مراجع غیر قضایی صالح به رسیدگی به دعاوی علیه ارائه دهندگان خدمات نظام سلامت که شامل سازمان تعزیرات حکومتی، شورای رقابت و مراجع مقرر در قانون سازمان نظام پزشکی (که جمعا شامل 5 مرجع: 1 دادسرای انتظامی شهرستان؛ 2 هیات بدوی انتظامی شهرستان؛ 3 هیات تجدید نظر انتظامی استان؛ 4 هیات عالی انتظامی استان؛ 5 دادگاه تجدید نظر مرکز استان است) و کارکرد آن ها در حوزه سلامت مورد بررسی قرار گرفته و در خاتمه نیز پیشنهادات مقتضی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، حقوق مصرف کنندگان، تخلفات پزشکی، مراجع شبه قضایی، حقوق بیمار، ارائه دهندگان خدمات
|
  • Hassan Mohseni*, Mohsen Abdi Pages 7-37

    Medical claims are all disputes that are somehow related to the medical and related matters so its subject is wide-ranging. These are civil, criminal and diciplinair medical cases, and due to the multy natures of such cases, we are likely to see numerous authorities to them. Furthermore, here expert medical expertise and expert opinion play an important role, but the rules are somewhat conflicting. In line with this multiplicity of lawsuits, the legislator has foreseen numerous authorities for medical claims. However, both the knowledge of these authorities and the nature of the claims within their jurisdiction are required and at the end it is recommended that a specific authority should be made to address these claims.

    Keywords: Medical Matters, Authorities for Proceedings, Multiplicity of Jurisdictions, Multiplicity of Claims
  • Hosein Alekajbaf, Masoud Khadimi*, Askar Jalalian, Mohammadyar Arshadi Pages 39-64

    Human health security is one of the important issues that international research institutions have been focusing on. This kind of human security has been affected by the effects of climate change over the past two decades. One of the consequences of climate change on the health of people is the development and spread of contagious diseases. In the absence of the prevention of these diseases, the international community will see in the near future a wider range of them. The research methodology of this paper is descriptive and based on documentary analysis. In this research, health security has been evaluated as one of the factors of environmental asylum. Findings suggest that reducing health security or lack of it may have the potential of exposing people exposed to these threats as demographic displacement and the emergence of environmental asylum. Protecting people who are in danger of displacement and environmental refugee in the face of such risks are on the agenda of several international instruments, all of which are based on fundamental human rights.

    Keywords: Health security, Infectious diseases, Climate change, Environmental refugees, Human rights
  • MohammadReza Zangiabadi, Mohammad Eshaghi Astani*, Rahimeh Khademi Poor Pages 65-88

    The right of custody is one of the important issues of private law which has been studied in a variety of aspects. The Iranian legislator has stated that one of the examples of lack of child care is the involvement of parents in "mental disorder" under Article 1173 of the Civil Low and has not expressed anything about neurological disorders. While mental and neurological disorder they have different nature, origins and works according to the principles of psychology. This descriptive-analytic research is important in this regard that has studied the status of neurological diseases in the field of neurolaw as one of the barriers to custody under Article 1173 of the Civil Low. The result of this research is not scientifically that resemble of mental and neurological diseases and if the diagnosis is referred to an expert forensic medicine, That expert distinguishes neurological disorder from mental disorder based on scientific foundations and he presents his theory on the basis of this. But if the family court considers "neurological disorder" to be excluded from Article 1173 of the Civil Low, It is possible to give the custody of the child to someone who is not qualified because of having a neurological disease, so compromised child's health. The second result of the study is that destroys neurological disorder person's power of will and recognition in some cases and these include insanity. Therefore someone with neurological disorders can't use the right of custody. So the Iranian legislator must be reviewed in the third clause of Article 1173 of the Civil Low and add sentence of "neurological disorder" after sentence of "mental disorder".

    Keywords: The Right of Custody, Obstacles of Custod, Neurological Disorder, Mental Disorder, Neurolaw
  • Fatemeh Mansori*, Somayeh Shahraki Dehsoukhteh, AmirHamze Salarzaee Pages 89-112

    AIDS is one of the widening crises in the world, including our country. One of the important issues in this regard is to measure the awareness of the perpetrators of AIDS transmission of legal and legal responsibility that was addressed by the statistical data approach. Considering that most of our legal rules and regulations, especially the Islamic Penal Code and the Civil Code, have evolved and adjusted according to the Imamite jurisprudence, the opening of the new issue of AIDS issues seems necessary in legal jurisprudential law. Therefore, a way of coping, in addition to preventing infection with the virus, is awareness of the legal and legal responsibilities associated with the transmission of this disease. The study was performed in from of descriptive- analytical. The survey evaluated territory showed that the total population, and the sample size of the study Poor knowledge about how the responsibilities AIDS are transmitted. Results of this study using the software spss22 It was noticed that represents At the same time, especially in an educational setting, Medical and legal related professionals, The action centers and compassionate professional medical advice centers - Legal Can raise awareness risky Asnfaf , Reduce the scope of increasing the disease.

    Keywords: Awareness, Legal Responsibility, AIDS, Statistics, Zabol
  • Fatemeh Noori* Pages 113-130

    Today, using the findings obtained in the field of sciences such as psychology and nerve physiology many criminologists emphasize the effectiveness of neurological factors in the occurrence of crimes, seeking to find a link between committing a crime and neurological disorders, such as Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder, manifested as a result of functional impairment in the "cerebral cortex of the brain's cerebral nervous system. This stratum is effective in maintaining the "Dopamine" and "Serotonin" at the proper level, which are responsible for the ability to communicate effectively, controlling the impulses, and developing the social skills. Reduction in the function of this part of the brain causes a decrease in the self-control ability, and thus leading to committing the murder as a criminal behavior. Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder includes symptoms such as neglect, sedentary activity, sudden thoughts and tendency to perform risky activities such as substance abuse, careless driving, unprotected sex, etc. In this paper, this disorder was studied as a branch of nerve physiology, from the criminology perspective, as well as its effect on criminal behavior. The results of the study showed that, the cognitive-behavioral interventions and drug therapy can control this disorder and prevent the emergence of antisocial behaviors as its consequences.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Neurotransmitters, Criminology, Cognitive-Behavioral Interventions
  • Abolhasan Shakeri*, Sajad Solaimani Pages 131-154

    In Iran's criminal law, humans are not only divided into wise or insane they are also persons who, on the one hand, do not fall under Article 149 of the Islamic Penal Code in the definition of insane persons and on the other hand, they are not wise, the rational age of these people is lower than their child's physical age that Affected by mental disorder and mental retardation. Article 91 of the Islamic Penal Code takes into account the many implications of this disorder, namely the lack of understanding of the dignity or the nature of criminal conduct and the existence of doubt in the development and perfection of the mind Which is called fool (weak-minded) in jurisprudence due to lack of intellect. These people are known as people with mental illness, including mental retardation, delirium, and dementia. According to Article 140 of the Act, which expresses the condition of criminal responsibility   should not regard fool (weak-minded) accusation as having a criminal responsibility if any crime is committed. Because the penalty is based on criminal responsibility consequently, the condemnation of a perpetrator of a crime hodud or qesas is forbidden and even it should be said that the punishment mentioned in Article 89 of this law is also contemplative. Therefore, in accordance with law, they will be sentenced in the case of committing the above-mentioned offenses or taazir to Hedging and education activities. In the Egyptian law, dementia, inside, in the meaning of Disorders of the scorpion, has a madness sentence that is criticized.

    Keywords: Criminal Responsibility, Fool (Weak-Minded) Perception, Iranian Law, Egyptian Law
  • Nahid Safari*, Sepideh Bouzari Pages 155-176

    Cryonics is one of the emerging issues in medical science, which was first introduced in the 1960. In this way, by placing the human body temperature at a negative 196 degrees, the body is protected and with the advancement of medical science in the future, it will attempt to revive it. This method has created hope for life for the sick. Despite the silence of the laws in this regard, various institutions in several countries, especially in the United States, Russia and Australia, have begun to freeze human beings. The Alcor Institute in America is one of the most recognized institutions. There are also signs of attention to this issue in the precedent of some legal systems such as the United Kingdom and the United States. The main issue regarding cryonics is the legal status of frozen persons from the perspective of life or death. In this article, with the assumption of the live of frozen individuals, the most important legal effects of cryonics, including the status of the marriage, property and current contracts, have been studied. Given the lack of recognition of this concept in Iranian law, in order to introduce and explain its effects we have to use the experiences of the countries that use it practically. In this article cryonics and some legal effects of it is studied with descriptive-analytic method and with regard to American law as a pioneer in this field.

    Please cite this article as: Safari N, Bouzari S. Comparative Study of Legal Aspects of Cryonics in Iran and US Law. Iran J Med Law 2020; 13(51): 155-176.

    Keywords: Cryonic, Freezing, Death
  • Narges Baqeri Motlaq*, Abbas Qasemi Hamed Pages 177-205

    Patients are the main consumers of health care services and among the most vulnerable social classes. They are in a special situation because of the physical and emotional stresses caused by the illness as well as the financial burden of medical services. In contrast, the advancement, diversification and specialization of health care services have led patients to face a group called "health care service providers"; Therefore, it seems necessary to support patients who inevitably receive health care services on one hand and are not familiar enough with their rights on the other hand. Violations in the medical field, depending on their type, may be in the jurisdiction of the public or revolutionary courts. However, due to the specialized nature of violations in health care field and for speeding up proceedings, some authorities other than judicial authorities have also been established to deal with medical professional violations. These authorities are only competent in matters specified by law and, unlike the courts of justice, are not under the supervision of the judiciary. These authorities are either under the supervision of the executive or extrajudicial power or in the form of law enforcement agencies dealing with the specialists’ violations, with the presence of representatives from the judiciary and related organizations. In this article, competent non-judicial authorities dealing with lawsuits against health care service providers including the Tazirat Organization, the Competition Council, and the authorities designated by the medical system law (consisting of five references in total: 1. County Public Prosecutor's Office; 2. County Disciplinary Trial Court; 3. Provincial Disciplinary Board of Appeal; 4. Provincial Supreme Court; 5. Provincial Court of Appeal) and their functioning in the field of health are investigated and finally appropriate suggestions are made.

    Keywords: health system, consumer rights, medical violations, quasi-judicial authorities, patient rights, service providers