فهرست مطالب

حقوق پزشکی - پیاپی 48 (بهار 1398)

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 48 (بهار 1398)

  • ویژه نامه حقوق بشر و حقوق شهروندی
  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 28
|
  • ایرج افشار احمدی، محمد روحانی مقدم*، مریم آقایی بجستانی صفحات 7-22

    حقوق فردی شهروندی یا ضوابط و قواعدی که حقوق فرد و دولت و قلمرو اختیارات آن‏ها را در برابر یک دیگر تعیین می‏کند، از جمله مباحث مطرح و مهم جهان کنونی است. در حکومت اسلامی ایران نیز رابطه حقوقی فرد و دولت دارای جایگاه خاصی است و حقوق و امتیازات افراد به شکل مبسوط‏تری در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تبیین گردیده و در این خصوص طبعا و ذاتا ساکت نیست، زیرا مهم ترین منابع اختصاصی حقوق اساسی ایران برگرفته از فقه اسلامی است و بنیادی‏ترین‏ بخش آن اعلام حقوق و آزادی‏های اساسی افراد است که همسو با ارزش‏های اسلامی است، گرچه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران واژه‏ های شهروند و حقوق شهروندی به کار نرفته، ولی در عوض، از تعبیراتی چون حقوق ملت، حقوق عمومی، حقوق عامه، حقوق فردی اجتماعی چند بار استفاده شده است که تبیین همه جانبه آن نیازمند تحقیق عمیق و تفصیلی است، لذا این پژوهش با اتخاذ روش تحلیلی و توصیفی سعی بر آن دارد که به تعیین جایگاه حقوق فردی شهروندان در فقه اسلامی و حقوق ایران، شناخت آن و نگاهی کوتاه به ضوابط و قواعد کلی مربوط به این مقوله بپردازد.

    کلیدواژگان: حقوق فردی، شهروند، قانون اساسی، نظام حقوقی ایران
  • مهناز سلیمی، سیدمحمدرضا آیتی*، سیدمحمدهادی مهدوی صفحات 23-31

    ازدواج حقوق و تکالیفی را برای زوجین ایجاد می نماید، این حقوق و تکالیف در فقه اسلامی با بندهایی از ماده 16 کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان مغایر است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی و تحلیل این حقوق با تاکید بر مبحث حضانت و اشتغال بوده است، اما سوال اصلی آنجاست که منشا و مرجع این تفاوت ها چیست و چگونه می توان این تفاوت ها را به حداقل رساند. ابهام موجود در این زمینه باعث شد تا با کاربرد توصیفی تحلیلی مبادرت به اجرای پژوهش نماییم و طی آن به این نتایج دست یافتیم که بین ماده 16 کنوانسیون و حقوق اسلامی تفاوت وجود دارد، با توجه به بند شش (حضانت) ماده 16 کنوانسیون، جایگاه این بند برتر از حضانت زنان در حقوق اسلامی است، لذا تغییر دیدگاه و جایگاه فعلی در امر حضانت ضروری می باشد. ممانعت از اشتغال نامناسب برای زوجین در حقوق اسلامی به طور یکسان لحاظ شده است. حفظ این برابری، گویای عدالت اسلامی است، در نتیجه می توان گفت که در مبحث اشتغال زنان نظام حقوقی ایران والاتر از کنوانسیون است که هیچ قیدی را بیان نکرده است.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، اشتغال، حضانت، کنوانسیون
  • مهدی مقصودی بیدگلی، اسماعیل جهانبخش*، منصور حقیقتیان صفحات 33-45

    عدالت جنسیتی، موضوعی بسیار مهم در زمینه توسعه تلقی می شود، به صورتی که طبق گزارش بانک جهانی دستیابی به عدالت جنسیتی برای اقتصاد کشورها بسیار ضروری است. آنچه غیر قابل انکار است، این است که عدالت جنسیتی و برابری تنها یک خواسته برای حقوق اصلی انسان و عدالت اجتماعی نبوده، بلکه به عنوان یک ابزار و پیش شرط توسعه ضروری است. بنابراین در این تحقیق هدف بررسی تطبیقی نقش عدالت جنسیتی در بازار کار شهرستان کاشان در ایجاد توسعه پایدار در مناطق شهری و روستایی می باشد. جامعه آماری شامل ساکنین شهرستان کاشان است و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای متناسب تعداد 384 نفر نمونه انتخاب گردید. جهت بررسی روایی از تحلیل عاملی و برای پایایی از روش اعتبار سازه استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیر میزان دسترسی به فرصت های شغلی برای زنان 0/35، متغیر کلیشه های جنسیتی در زمینه اشتغال زنان 0/32-، متغیر تاکید مردان بر مسوولیت خانگی زنان 0/38- و متغیر میزان و نوع آموزش فنی زنان 0/53، با توسعه پایدار در شهرستان کاشان ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: دسترسی به فرصت های شغلی، کلیشه های جنسیتی، کنترل بر زندگی، توسعه پایدار
  • پریسا سیامی تکمه داش، سیامک بهارلویی*، جواد پنجه پور صفحات 47-56

    حبس محکوم‎ علیه یکی از مهم ترین راه کارهای وصول محکوم ‎به است که با توسل به ساز و کارهای پیش بینی شده توسط قانونگذار در قانون خاص نحوه اجرای محکومیت های مالی، قابلیت اجرا دارد. هدف در این مقاله بررسی تحلیلی توصیفی و مطالعه میان رشته ای محکومیت مالی اشخاص در اثر عدم پرداخت مطالبات دیگران از نظر کیفری و حقوق موضوعه ایران و رشته الهیات و تحلیل ماهیت این نوع حبس، شرایط و موانع آن و ارائه راه کارهایی برای جایگزینی آن خواهد بود. نتیجه کلی این پژوهش این است که با توجه به ادله و مستندات فقهی و حقوقی مطروحه در متن تحقیق، بایستی ماهیت حقوقی حبس در محکومیت های مالی را پذیرفت تا این که این امر مجازات تلقی گردد، این امر در متون علوم اسلامی نیز پذیرفته و تایید شده است. شرایط لازم برای حبس محکوم علیه نیز ناممکن بودن استیفای محکوم به از طرق مذکور در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و تقاضای محکوم له و موانع این حبس نیز پذیرش اعسار و کشف اموال و یا رضایت داین خواهد بود. از سوی دیگر به نظر می رسد از آنجا که حبس زمینه و بستری برای درک واقعی وضعیت مالی مدیون و طریق وصول دین است و موضوعیت ندارد، اگر از طرق دیگری امکان پذیر باشد که مفاسد حبس را نداشته باشند، می تواند جایگزین شود.

    کلیدواژگان: مدیون، استیفای محکوم به، اعسار، حقوق شهروندی، ماهیت حقوقی
  • مهری توتونچیان* صفحات 57-71

    حقوق بشر دارای ابعاد مختلفی است که در نزد ادیان، مکاتب و ایدئولوژی های سیاسی متفاوت دارای تعاریف و تفاسیر گوناگونی است. با این حال، اعلامیه جهانی حقوق بشر که توسط سازمان ملل دنبال می شود، به عنوان سند اصلی و قابل اطمینانی میان کشورهای مختلف شناخته می شود. حقوق بشر در مفهوم عام و کلی خود به دنبال احقاق حقوق شهروندان فارغ از جنس، نژاد، رنگ، عقاید سیاسی و مذهبی است. از همین رو در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مدنی اهداف و برنامه های خاص خود را دنبال می کند. از این منظر، فقه به عنوان منشا قانونگذاری در شریعت اسلامی دارای ظرفیت های گسترده ای در زمینه حقوق بشر است که حقوق اقتصادی اجتماعی یکی از موضوعات مورد توجه آن است. در این رویکرد، قواعد تعیین شده فقهی نه تنها مباینی با قواعد عام و کلی حقوق بشر ندارد، بلکه در ابعاد مختلفی، همچون حفظ کرامت انسان، آسایش و رفاه فردی و جمعی، حقوق شهروندان، تامین آزادی های فردی و جمعی و برنامه ریزی های اجتماعی و اقتصادی شیوه مطلوب تری را ارائه می دهد. از این رو می تواند به عنوان مبنایی برای حقوق بشر اسلامی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: حقوق اقتصادی، حقوق اجتماعی، فقه، حقوق بشر اسلامی
  • رقیه سادات موسوی، هادی عظیمی گرکانی* صفحات 73-86

    حقوق شهروندی از مباحث مطرح و مهم در جامعه کنونی است که افراد به سبب عضویت در یک دولت ملت در ابعاد حقوق مدنی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در پرتو دو اصل مهم کرامت انسانی و عدالت اجتماعی از آن برخوردار می باشند و از مهم ترین حقوق اساسی افراد محسوب می شود که رعایت آن به عنوان یکی از شاخصه های ثبات امنیت اقتصادی به خصوص در مبحث معاملات ضروری به نظر می رسد. امنیت اقتصادی محوری ترین موضوع در حقوق شهروندی است که لازمه آن وجود روابط تجاری سالم بین شهروندان و انعقاد معاملات در بستری اطمینان بخش است و به سبب آن اموال و دارایی افراد باید از هر گونه تعدی و تجاوز مصون بماند. قانونگذار برقراری امنیت و صحت معاملات را مشروط به قصد انشای واقعی اصحاب قرارداد دانسته است، اما در برخی مواقع افراد به سبب انگیزه های مختلف و فرار از محدودیت های قانونی، حیثیت و کرامت شهروندان را مورد تعرض قرار داده و اقدام به انعقاد معاملاتی می کنند که قصد و اراده واقعی بر انجام آن ها وجود ندارد. از مصادیق این گونه معاملات، می توان به معامله صغیر غیر ممیز، بیهوش، شخص مست، دیوانه و از همه مهم تر معاملات صوری به قصد فرار از دین اشاره کرد که یکی از شاخص ترین داد و ستدهایی است که از اراده جدی بی بهره است. منظور از معامله صوری حالتی است که طرفین ظاهرا وانمود می کنند که عقدی را ایجاد نموده اند، ولی در واقع پایبند به مفاد آن نمی باشند و اراده واقعی در ایجاد رابطه حقوقی وجود ندارد.معاملات صوری در فقه و حقوق ایران به دلیل فقدان قصد انشای واقعی و حمایت از حیات حقوقی شهروندان بالاخص طلبکاران و برقراری امنیت معاملات باطل می باشند. به نظر می رسد ضعف آگاهی شهروندان در خصوص آثار و تبعات این نوع از معاملات و پایبند نبودن به اخلاقیات و اصول حقوق شهروندی از جمله اصل کرامت، امنیت و عدالت زمینه لازم برای شیوع این معاملات را فراهم می سازد. پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی و کتابخانه ای به بررسی مبانی فقهی و حقوقی معاملات صوری و نیز ارتباط این معاملات با حقوق شهروندی می پردازد.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، قصد، اراده، معامله صوری
  • فاطمه ورزی، محمدرسول آهنگران*، مریم آقایی بجستانی صفحات 87-98

    کنترل جمعیت تغییراتی عامدانه در نرخ رشد جمعیت انسان محسوب می شود که هدفش کاهش جمعیت است. این سیاست معمولا با در نظرگرفتن اوضاع و امکانات طبیعی و اقتصادی و اجتماعی یک جامعه اتخاذ می شود که در جامعه اسلامی و در نزد فقها موافقان و مخالفانی دارد. کنترل جمعیت به دلیل این که با زندگی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بشر سر و کار دارد، معمولا با حقوق شهروندی نیز ارتباط پیدا می کند. در همین راستا، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که اتخاذ سیاست های کنترل جمعیت در جامعه اسلامی تا چه اندازه می تواند حافظ و یا ناقض حقوق شهروندی تلقی شود؟ فرضیه این است که وجود قاعده مصلحت به عنوان اصلی بی بدیل در نزد حاکم جامعه اسلامی این امکان را فراهم می سازد که به تنظیم جمعیت شهروندان و حفظ مصالح جامعه اسلامی اقدام کند. از نتایج تحقیق حاضر این است که سیاست های تنظیم جمعیت اعم از کاهش یا افزایش آن از سوی حاکم اسلامی بیانگر سازگاری این تصمیمات با مصالح جامعه اسلامی است و ناقض حقوق شهروندی نمی باشد. رویکرد پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است که با روش کتابخانه ای نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام شده است.

    کلیدواژگان: کنترل جمعیت، حقوق شهروندی، حقوق شهروندی اسلامی، مصلحت، جامعه اسلامی
  • یوسف محمدی سلیمانی* صفحات 99-110

    امروزه حقوق شهروندی به عنوان یکی از مولفه های اساسی نظام های سیاسی مختلف مورد توجه قرار گرفته است، هرچند حقوق شهروندی دارای مبانی نسبتا جهان شمولی از جمله برابری و عدالت، آزادی، تساهل و مدارا، اخلاق مدنی و کرامت انسانی است، اما برداشت ها و تعاریف از حقوق شهروندی در نزد مکاتب و ایدئولوژی های سیاسی متفاوت است، در حالی که تمدن غرب، بر محوریت آزادی، لیبرالیسم و حقوق بشر سکولار ابتنا شده است، تمدن های دیگر از جمله تمدن اسلامی بر محوریت جایگاه دین در تعیین ارزش های اجتماعی و سیاسی شناخته می شود. از سوی دیگر، تمدن به عنوان مجموعه دستاوردهای عملی حیات بشری، بر ویژگی هایی نظیر عدالت، علم، تعقل و اندیشه ورزی و مدنیت تاکید می کند. از این رو دارای قرابت هایی با حقوق شهروندی است. حال سوال اساسی پژوهش حاضر این است: مولفه های اساسی حقوق شهروندی در تمدن اسلامی کدام هستند؟ از نتایج پژوهش حاضر این است که شهروندی مد نظر تمدن اسلامی با فراروی از شهروندی معمول در تمدن غرب، بر محورهایی نظیر خدامحوری و الهی بودن، عدالت گستری، اخلاق مداری، مدارا، تعقل و اندیشه ورزی استوار است. همچنین شهروندی در تمدن اسلامی بر پایه حقوق و مسوولیت ها شکل گرفته است و اصل طلایی «کلکم راع و کلکم مسوول» به عنوان شاکله اصلی آن محسوب می شوند. با توجه به موضوع پژوهش حاضر از رویکرد توصیفی تحلیلی بهره جسته ایم که با روش کتابخانه ای و اسنادی و همچنین بررسی متون مقالات علمی در این زمینه به گردآوری داده های مورد نظر اقدام شده است.

    کلیدواژگان: شهروندی، تمدن، تمدن اسلامی، حقوق شهروندی
  • علیرضا فرضی، محمود جلالی* صفحات 111-123

    سازمان کشورهای اسلامی یا عنوان جدید آن، سازمان همکاری اسلامی به سبب اشتراک اصولی و مبنایی کشورهای آن بر روی دین اسلام و تعالیم و آموزه های قرانی، ظرفیت و پتانسیل انسجام و اشتراک در امور بین المللی و مسائل مبتلابه را دارند که در همین راستا قوانین و مقراراتی را در حمایت حقوق شهروندی اسلامی بنا کرده اند، زیرا زمینه های رشد و شکوفایی را ایجاد می کند و حتی این امر، در خود سازمان نیز مورد توجه قرار داشته، به طوری که منجر به تاسیس دادگاه عدل اسلامی به عنوان رکن دیوان بین المللی اسلامی بین کشورهای عضو در کنفرانس کویت انجامیده است. با این وجود، موانع و مشکلات بسیاری از جمله اختلاف در فرقه ها و مذاهب اسلامی، منافع متعارض و چالش برانگیز بین کشورهای عضو، رقابت ها و نتیجتا اختلافات منطقه ای و تنگ نظری ها و حب و بغض ها بین دول و کشورهای ذی نفوذ در این سازمان، نتوانسته ظرفیت مهم و اثرگذار چنین دادگاه بین المللی را در بین کشورهای اسلامی، شکوفا سازد.

    کلیدواژگان: کشورهای اسلامی، حقوق بین الملل، سازمان همکاری اسلامی، دادگاه عدل اسلامی، حقوق شروندی اسلامی
  • افشین جعفری*، حیدر اسماعیل پور صفحات 125-138

    اسلام به عنوان کامل ترین دین، برنامه ای برای زندگی به انسان داده که بتواند به سهولت مراتب کمال و سعادت خود را طی نماید که تعلیم و تربیت از جمله حوزه های دستیابی به کمال انسان است و توجه بدان نتایج ثمربخشی را در حوزه رفتار آدمی به دنبال دارد. یکی از ویژگی های موضوع تربیت، مراحل زندگی انسان است که به دوران نطفگی، کودکی، نوجوانی، بلوغ و پیری تقسیم می شود. هدف تحقیق حاضر بررسی فلسفه دوران حساس زندگی یا همان کودکی و نوجوانی و نقش تعلیم و تربیت کودک در دستیابی به کمال در دو حوزه قواعد بین المللی همچون کنوانسیون حقوق کودک و آموزه های دینی که از اهل بیت (ع) به ارث رسیده است. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که ارتباط سه گانه والدین و فرزند و خداوند بر پایه محبت و عواطف شکل می گیرد و به میزان کاستی این خمیرمایه دین اسلام روی شخصیت آدمی به کاستی می گراید. آداب و رسوم آشنایی با دین و پیاده کردن آن در زمینه تربیتی و مسائل جنسی نیز از جمله مواردی است که قاعده و دستورالعمل مشخصی در تعلیمات اسلامی دارد. دین اسلام در تربیت کودکان بسیار حساس بوده و رعایت حقوق آن ها را مورد توجه قرار داده است، به طوری که در اسلام یک کودک نه از بدو تولد، بلکه از دوران قبل از تولد نیز دارای حق و حقوقی شده است.در دهه های اخیر توجهات جدی در سطح بین المللی به قشر کودک و نوجوان شده است و کنوانسیون حقوق کودک که مهم ترین سند در حمایت از این قشر است، در این خصوص تهیه و تصویب شده است. با وجود این که کنوانسیون از نقاط قوت و محاسنی برخوردار است، ولی به نوبه خود ایراداتی بر آن وارد است.

    کلیدواژگان: کودکی و نوجوانی، مبانی فلسفی، مبانی حقوقی، تعلیم و تربیت، کنوانسیون حقوق کودک
  • علی محمدی، علی اصغر زرگر*، علی اکبر امینی صفحات 139-151

    فساد یکی از چالش های اساسی پیش روی نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. این چالش مخصوصا در حوزه های اقتصادی، اداری و اجتماعی مشکلات فراوانی را پدید آورده است. از جمله این که در حوزه حقوق شهروندی باعث ایجاد تبعیض، نابرابری های اجتماعی و سیاسی، عدم رسیدگی به مشکلات شهروندان و همچنین فقدان ساز و کار مناسب برای برطرف کردن جرائم اقتصادی و سیاسی شده است. پژوهش حاضر درصدد است تا با بررسی مهم ترین بازنمودهای فساد پس از انقلاب، راه کارهای لازم برای پیشگیری و مقابله با آن را نیز مورد بررسی قرار دهد. به همین دلیل این پرسش ها مطرح می شود که فساد چه آثاری بر حقوق شهروندی در جمهوری اسلامی ایران داشته است؟ و راه کارهای قانونی و عملی مقابله با آن کدام است؟ بر اساس نتایج پژوهش حاضر، بسط و گسترش آزادی های مصرح در قانون اساسی، بازآفرینی نقش و جایگاه سازمان بازرسی و دیوان عدالت اداری و همچنین پرهیز از موازی کاری نهادها و مقابله قاطعانه با فساد به شکل مطلوبی می تواند جلوی فساد را بگیرد و به حقوق شهروندی را پاسداری نماید. پژوهش حاضر از روش توصیفی تحلیلی بهره می برد که به شیوه اسنادی و کتابخانه ای نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام نموده است.

    کلیدواژگان: فساد، حقوق شهروندی، جمهوری اسلامی ایران، حقوق اقتصادی اجتماعی، حقوق سیاسی
  • حلیمه رورده، محمد محسنی دهکلانی*، محمد روحانی مقدم صفحات 153-169

    محاربه و افساد فی الارض از جمله جرائم علیه امنیت می باشند که بعد از انقلاب اسلامی بر اساس آیه 32 و 33 سوره مائده جرم انگاری شده اند، البته مصادیقی از آن ها در قانون مجازات عمومی قبل از انقلاب نیز به چشم می خورد. این دو عنوان در قانون مجازات اسلامی مصوب 1361 در کنار هم به کار رفته اند و با توجه به ابهامات، در قانون مصوب 1370 تحولات نه چندان چشم گیری داشته اند، اما در قانون مصوب 1392 تحولات اساسی و مثبتی در آن ها صورت گرفته و عنوان مجرمانه مستقل پیدا کرده اند، چراکه از مصادیق محاربه کاسته و محدود به موارد خودش گردید. مصادیق دیگر در قالب جرم افساد و بغی قرار گرفته اند. با تغییراتی که در مفهوم و مصادیق محاربه ایجاد شد، به تبع مصادیقی که در دیگر قوانین به عنوان محارب و یا در حکم محاربه وجود دارند، در صورت عدم مطابقت با محاربه باید دچار تغییر گردند یا باید بر اساس مواد قانونی دیگر مانند جرم بغی و افساد فی الارض تفسیر گردند. بیشتر مصادیق قبلی افساد فی الارض باید با ماده 286 ق.م.ا و قیود معتبر آن لحاظ گردند که این از موازین حقوق بشر و کرامت انسانی و اصل عدالت که از معیارهای تناسب است، تلقی می گردد. مجازات اعدام برای برخی از این مصادیق قابل توجیه نمی باشد، چراکه موجب هجمه بسیاری از حقوقدانان داخلی و خارجی بر این نوع جرم انگاری می شود و آن را نقض حقوق بشر می دانند، در صورتی که شریعت اسلام با کرامت و منزلتی که به انسان داده است، خود مدافع حقوق بشر می باشد، لذا در نگاه اول شاید جرم انگاری محاربه و افساد فی الارض معارض با حقوق بشری باشد، در صورتی که نه تنها چنین نمی باشد، بلکه با وضع این دو عنوان مجرمانه اجراکننده حقوق بشری می باشد. مجازات اعدام متناقض با حق حیات و غیر انسانی نیست.

    کلیدواژگان: محاربه، افساد فی الارض، تحول، مفهوم، مصادیق، حقوق بشر
  • امیرهوشنگ فتحی، سیدحسین هاشمی*، شهرداد دارابی صفحات 171-192

    توبه به مثابه یکی از تاسیسات ارفاقی در حقوق جزای اسلامی می تواند واجد کارکرد کیفرزدایی در حقوق جزای عرفی باشد. به رسمیت شناختن این تاسیس اسلامی در حقوق جزای موضوعه موجب می گردد تا نظام کیفری از یکسو محمل موجهی را برای مواردی که مجرم نادم گردیده و اصلاح وی محرز می باشد، جهت سقوط کیفر یا اعطای تخفیف مجازات دارا باشد و از سوی دیگر با توجه به ضوابط توبه که حدود و ثغور آن رامشخص می سازد سیاست تقنینی در جهات سقوط مجازات از اتخاذ رویکردهای متشتت و صلاحدیدی مصون بماند. در همین راستا نگارنده می کوشد تا در وهله نخست مبانی و گونه شناسی توبه را از منظر موازین فقه جزایی تبیین نموده و سپس از رهگذر مطالعه نحوه سیاستگذاری قانونگذار در قانون مجازات اسلامی جدید، جایگاه توبه و چگونگی تاثیرگذاری آن بر مجازات را مورد واکاوی قرار دهد. بی تردید اتخاذ هر گونه رویکرد ضابطه مند پیرامون توبه در امور کیفری جز از رهگذر قرائت فقهی از این تاسیس اسلامی در راستای جهت دهی صحیح به سیاست کیفری تقنینی میسر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: توبه، موازین فقه جزایی، سقوط مجازات، تخفیف مجازات، تظاهر به توبه، حقوق بشر
  • جعفر کوشا*، سجاد مظفری زاده صفحات 193-206

    فیلم های سینمایی و تلویزیونی را «آثار سینمایی» می نامند. امروزه هم ذات پنداری (Identification) و الگوبرداری اطفال و نوجوانان از شخصیت های سینمایی انکارناپذیر است، لذا مطالعات جرم شناختی کتابخانه ای و میدانی جهت پیشگیری از جرایمی که تحت تاثیر این پدیده ارتکاب می یابد، ضرورت دارد. در تحقیقات میدانی 100 نفر متخصص علوم انسانی و 50 نفر از مددجویان کانون اصلاح و تربیت و 50 طفل و نوجوان عادی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه های تکمیلی با نرم افزار SPSS تحلیل و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون (Pearson Correlation Coefficient) میزان همبستگی بین جرایم اطفال و نوجوانان با برخی متغیرها نشان داده شد. نتایج حکایت می کند اطفال و نوجوانان از آثار سینمایی الگوبرداری نموده و از طریق یادگیری مشاهده ای (Observational Learnig)، یعنی یادگیری از راه مشاهده رفتار افراد دیگر و ملاحظه پیامدهای آن رفتار به رفتارهای معارض قانون مبادرت می ورزند. همچنین رابطه معناداری بین تماشای آثار سینمایی و رفتارهای معارض قانون قابل مشاهده است.یادگیری رفتار مجرمانه از آثار سینمایی الزاما منتج به ارتکاب بزه نمی گردد. میزان تاثیر آثاری با «ژانر»های خانوادگی، جنایی و... بر رفتارهایی همچون سرقت وجرایم جنسی متفاوت است. ژانر (Genre) به معنی نوع، دسته به معیارهای مختلفی که به دسته بندی انواع آثار سینمایی می پردازد، اطلاق می گردد. ژانرهای جنایی بیشترین تاثیرگذاری بر اطفال و نوجوان در بروز رفتارهای مجرمانه علیه اشخاص و اموال را دارد.

    کلیدواژگان: جرم، آثار سینمایی، معارض قانون، اطفال و نوجوانان
  • محجوبه عابدی، مجید وزیری* صفحات 207-221

    حقوق بشر جهانی دارای مفاهیم مشترکی با حقوق بشر اسلامی از جمله توجه به عدالت و برابری، آزادی، کرامت انسانی، داشتن امنیت و حق برخورداری از عقیده و اندیشه آزاد می باشد. علی رغم وجود قواعدی جهانی در زمینه حقوق بشر که توسط سازمان های بین المللی از جمله سازمان ملل متحد مطرح شده است، برداشت ها و تفاسیر درباره حقوق بشر همچنان محل مناقشه فراوان است، از جمله می توان به تفاوت های بنیادین حقوق بشر اسلامی و حقوق بشر غربی اشاره کرد که رویکردهای متفاوتی در این زمینه ارائه می دهند. پژوهش حاضر درصدد است تا با بررسی اصول مشترک دو طرف، رویکردهای آنان را بررسی نماید و حقوق بشر اسلامی را بر مبنای آیات اعتقادی قرآن تشریح نماید. در همین راستا، این سوالات مطرح است که مهم ترین تفاوت های حقوق بشر اسلامی و غربی کدام است؟ مزیت ایده حقوق بشر اسلامی نسبت به حقوق بشر جهانی که مبنایی غربی و سکولار دارد، کدام است؟ از نتایج پژوهش حاضر این است که مبنای حقوق بشر جهانی، حقوق طبیعی یا قراردادی و وضعی است، در حالی که حقوق بشر اسلامی بر مبنای فقه بشردوستانه و وحی الهی بنا شده است. حقوق بشر غربی، جهان شمول نیست و بیشتر بر مبنای ارزش های غربی و برای نظام های دموکراسی لیبرال طراحی شده است، اما حقوق بشر اسلامی بر مبنای اصل «کرامت» ذاتی و اکتسابی انسان ها، دیدگاهی عام و جهان شمول دارد. همچنین حقوق بشر غربی بیشتر حالتی سلبی دارد، اما حقوق بشر اسلامی رویکردی ایجابی مطرح می کند. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی تحلیلی است که با شیوه اسنادی و کتابخانه ای اطلاعات را جمع آوری کرده است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بشر غربی، حقوق بشر اسلامی، فقه بشردوستانه
  • لیلا میربد، صادق سلیمی*، صابر نیاورانی، سیدقاسم زمانی صفحات 223-240

    تروریسم سایبری به عنوان گونه ای جدید از تروریسم، نشانگر آسیب پذیر بودن تابعان حقوق بین الملل در فضای سایبر است. اگر تروریست ها زیرساخت های حیاتی یک دولت مانند حمل نقل هوایی، سدها، نیروگاه های هسته ای و تولید برق، سیستم بانکی و مالی را با انواع بدافزارها مورد حمله قرار دهند و از این طریق باعث رعب و وحشت عمومی گردند و با داشتن انگیزه های سیاسی یا ایدئولوژیک این اقدامات را در راستای اجبار دولت یا سازمان ها انجام دهند، آنگاه تروریسم سایبری محقق می گردد. جامعه جهانی بر سر تعریف جامعی از تروریسم، به توفیقی دست نیافته و حتی سند جامع الزام آوری نیز در این موضوع وجود ندارد، اما این شکل از تروریسم به همراه دیگر گونه های نوینی چون بیوتروریسم، تروریسم هسته ای و اکوتروریسم، ممکن است خسارات زیان بارتری نسبت به انواع کلاسیک تروریسم ایجاد کند. تروریسم سایبری تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی است و در عین حال ناقض قواعد حقوق بشر در هر چهار نسل شناخته شده آن نیز به شمار می آید. اهمیت پرداختن به نقض حقوق بشر توسط تروریست ها در فضای سایبر و نیز در سیاق مبارزه با تروریسم سیابری در مقابله همه جانبه با این پدیده باید مطمح نظر قرار گیرد. مقاله حاضر بر پایه روش تحقیق از حیث گردآوری اطلاعات توصیفی و کتابخانه ای و از نظر هدف توسعه ای است.

    کلیدواژگان: تروریسم، تروریسم سایبری، حقوق بشر، آزادی های بنیادین، نسل های حقوق بشر
  • زینب یوسفوند، سیدمحمدمهدی احمدی*، احمد مرادخانی، علیرضا عسگری صفحات 241-252

    اخذ برائت طبیب از بیمار یا ولی او قبل از انجام هر نوع عمل خاص درمانی از قبیل اعمال جراحی، اندوسکوپی، پرتونگاری و... امر رایجی است. این که مشهور فقهای امامیه برای رهایی پزشک معالج از بار سنگین مسوولیت، این راه کار فقهی را در قالب قاعده اسقاط «ما لم یجب» ارائه داده اند. در واقع بنا بر نظر مشهور فقهای امامیه، طبیب عالم و حاذقی که عملش به تلف عضو یا نفس منجر شود، ضامن است، مگر این که قبل از انجام عملیات طبی از بیمار یا ولی بیمار برائت خود را اخذ کرده باشد. تمسک به این قاعده، اجتهاد در برابر نص و صحت برائت است، لذا به دلیل وجود مقتضی اسقاط «ما لم یجب» محسوب نمی‏شود. فقها ابراء را اسقاط «ما فی الذمه» و اسقاط «ما لم یجب» را باطل می دانند، در حالی که مشهور فقها برائت طبیب را صحیح می دانند. ظاهرا ماهیت برائت اصطلاحی با برائت طبیب بر اساس قاعده اسقاط «ما لم یجب» تعارض دارد. در پژوهش حاضر این مساله تبیین و راه حل این تعارض ارائه می‎شود. در این راستا، نخست ماهیت برائت طبیب و دلائل صحت آن بیان شده و سپس ماهیت قاعده شرح داده می شود و نهایتا تعارض موجود و راه حل آن مورد بررسی قرار می‎گیرد.

    کلیدواژگان: اسقاط حق، برائت طبیب، ابراء، اتلاف، ضمان
  • پرویز دهقانی* صفحات 253-266

    تبیین روابط حقوقی شهروندان در عرصه قبول تعهدات ناظر بر اسناد تجاری به ویژه در روابط ضامن و دارنده سند تجاری با التفات بر رویکرد رویه قضایی از اهمیت زیادی برخوردار است. به موجب مقررات قانونی، امضاکنندگان سند تجاری در مقابل دارنده آن مسوولیت تضامنی دارند و در این راستا دارنده نیز وظایفی بر عهده دارد که بایستی انجام دهد. از جمله این وظایف، پس از مطالبه و اعتراض عدم تادیه در موعد قانونی، اقامه دعوا در ظرف مدت معین قانونی می باشد. درباره تحت شمول قرارگرفتن ضامن در حکم ماده 286 قانون تجارت، نظرات مختلفی وجود داشته و رویه قضایی نیز مختلف و متشتت بوده و به موجب برخی از آرای صادره از بعضی شعب دیوان عالی کشور، ضامن را مشمول موضوع و حکم ماده 286 دانسته و در حالی که به موجب آرای صادره از بعضی دیگر از شعب دیوان عالی کشور، آن را خارج از موضوع ماده 286 دانسته است. این اختلاف منجر به صدور رای وحدت رویه شماره 597 مورخه 12/2/1374 گردیده که اطلاق آن حکایت از خروج ضامن از شمول حکم ماده 286 دارد. در این مقاله سعی شده است ضمن نقد و بررسی این رای، موارد شمول و عدم شمول ضامن در موضوع و حکم ماده 286 قانون تجارت مشخص و لذا معلوم گردید که ضامن ظهرنویس مشمول حکم ماده 286 بوده، لیکن ضامن دیکر مسوولان سند از شمول حکم ماده 286 خارج می باشد و با این اوصاف اطلاق رای وحدت رویه قابل تامل و انتقادات است و با این استنجاج حقوق شهروندی دارنده سند تحاری در قبال ضامن سند روشن تر می گردد.

    کلیدواژگان: رای وحدت رویه شماره 597، سند تجاری، ماده 286 قانون تجارت، ضامن
  • امیرطاها مخدومی، مهدی اسماعیلی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی صفحات 267-278

    رسانه ها و حقوق شهروندی از جهات متعددی با هم در ارتباط هستند. از جنبه مثبت می توان گفت رسانه ها در حوزه زندگی شهروندی باعث اطلاع رسانی و آگاهی بخشی می شوند و از جهتی منفی نیز می توانند در بعد بازنمایی جرم و دامن زدن به ناامنی، زمینه ساز تهدید حقوق شهروندی تلقی شوند. بنابراین رسانه ها در حوزه زندگی شهروندان، آثار دوگانه ای بر جای می گذارند. با این وجود، از جنبه بررسی آثار منفی رسانه ها می توان به اثرگذاری نامطلوب آنان بر افزایش ناامنی، ترس از جرم، عادی شدن آن و حتی همگانی شدن شیوه های جرم در میان آحاد شهروندان اشاره کرد. در همین راستا، پژوهش حاضر درصدد است تا تاثیر رسانه ها بر افزایش حس ناامنی و جرم را از منظر حقوق شهروندی مورد بررسی قرار دهد و راه کارهایی برای مقابله با آثار نامطلوب رسانه ها ارائه کند. از این منظر، امنیت به عنوان یکی از محورهای اساسی حقوق شهروندی مورد توجه قرار می گیرد. مهم ترین یافته های پژوهش حاضر این است که رسانه ها با بازنمایی جرائم، عادی جلوه دادن جرم، انتقال سریع و آموزش به بزه کاران، عاملی برای گسترش ناامنی نیز هستند. از این رو تهدیدی برای حقوق شهروندی تلقی می شوند. در سوی مقابل، قوانین کیفری دولت ها، نظارت بر عملکرد گردانندگان رسانه ها، لزوم بازبینی در محتوای رسانه هایی که ناامنی و ترس از جرم را دامن می زنند. همچنین مشارکت شهروندان در امر نظارت و تولید محتوای رسانه ها از جمله راه کارهایی است که می تواند آثار نامطلوب رسانه ها را از بین ببرد و در عین حال از حقوق شهروندی دفاع به عمل آورد. روش پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی است که با بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای، مقالات و پژوهش های مرتبط با موضوع نسبت به گردآوری داده ها اقدام نموده است.

    کلیدواژگان: رسانه، ناامنی، ترس از جرم، حقوق شهروندی، قوانین کیفری
  • محمدکاظم عمارتی، ایرج گلدوزیان*، مریم آقایی بجستانی صفحات 279-291
    زمینه و هدف

    فراهم کردن شرایط برای بازسازی و احیای مجرمان اجتماعی یکی از موضوعات مهم حقوقی و کیفری در قوانین مختلف دنیا به شمار می رود که به نوبه خود بر اخلاق اجتماعی و فردی اثرگذار است. به این دلیل که با اجرای عملیات بازپروری و بازسازی مجرمان اجتماعی و اطمینان از عدم تکرار مجازات، راهی برای اصلاح اخلاقی جامعه فراهم می شود. پژوهش حاضر درصدد است تا آثار و پیامدهای اخلاقی نهادهای معافیت از کیفر و تعویق صدور حکم را در حقوق داخلی مورد بررسی قرار دهد.

    مواد و روش ها:

     با توجه به این که موضوع بحث، مشروعیت اخلاقی نهادهای معافیت از کیفر و تعویق صدور حکم است، بهره گیری از متون حقوقی و اخلاقی و همچنین کندوکاو در قوانین حقوقی و کیفری به عنوان اسناد و منابع این موضوع، در دستور کار قرار گرفته است. بنابراین رویکرد پژوهش، توصیفی تحلیلی و روش پژوهش نیز کیفی است.

    یافته ها:

     مهم ترین یافته های پژوهش حاضر، این است که نهادهای معافیت از کیفر و تعویق صدور حکم، به دلیل فردی کردن مجازات ها و همچنین بازپروری مجرمان غیر خطرناک، باعث ایجاد رویه های اخلاقی و هنجاری در جامعه اسلامی می شوند و از این جهت، اصل کرامت انسانی را در حوزه های فردی و اجتماعی، مورد توجه قرار می دهند.

    نتیجه گیری: 

    بازپروری و اصلاح رفتار انسان در جامعه، یکی از پایه های اصلی حقوق و اخلاق اسلامی است و از این جهت، کمک به مجرمان غیر خطرناک، می تواند راهی برای احیای آن در جامعه اسلامی باشد، ضمن این که نهادهای معافیت از کیفر و تعویق صدور حکم، می توانند باعث کاسته شدن از تعداد زندانیان و بهبود وضعیت مجرمان اصلاح پذیر شود که به نوبه خود مشروعیت اخلاقی دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، معافیت از کیفر، تعویق صدور حکم، کرامت انسانی
  • شهریار شادی گو* صفحات 293-308
    زمینه و هدف

    نظام اخلاق اجتماعی در هر جامعه ای بیانگر شیوه خاص زیست اخلاقی افراد آن جامعه است که می تواند تحت تاثیر دیدگاه متفکران، نظریه پردازان و شاعران آن جامعه نیز قرار گیرد. بر همین اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نظام اخلاق اجتماعی از دیدگاه مولانا و شهریار است که به عنوان دو تن از شاعران نامی گذشته و معاصر ایران به شمار می روند.

    مواد و روش ها:

     با توجه به رویکرد پژوهش حاضر، بهره گیری از منابع اصلی و متون شاعران از جمله مثنوی معنوی مولانا و دیوان اشعار شهریار به عنوان شاکله بحث حاضر در دستور کار قرار گرفته است. بر این اساس رویکرد پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی است که با روش کیفی انجام می شود و دیدگاه های اخلاق اجتماعی در اندیشه مولانا و شهریار را مورد توجه قرار می دهد.

    یافته ها:

     اخلاق اجتماعی از منظر مولانا نه با طرد و همسانی، بلکه با مورد توجه قراردادن همه اقشار اجتماعی حاصل می شود. بنابراین مولانا، مدافع تکثرگرایی در عین وحدت گرایی است که با پذیرش عقاید مختلف، وحدانیت الهی را مد نظر دارد. اخلاق اجتماعی در اندیشه شهریار، بر مبنای تطهیر و پالایش عناصر ناسازگار مدرنیته و صنعتی شدن و همچنین توجه به چالش های اخلاقی بشر معاصر است که با بازگشت به سنت های دیرین حاصل می شود.

    نتیجه گیری:

     اندیشه اجتماعی مولانا بر مبنای پذیرش تکثرگرایانه عقاید، دیدگاه ها، مذاهب و گرایش های مختلف به دست می آید که به نوبه خود پشتوانه ای برای زندگی مسالمت آمیز انسان محسوب می شود. از این رو با رویکرد مکتب اجتماع گرایان سازگاری بالایی دارد. اندیشه اجتماعی شهریار بر مبنای بازگشت به سنت های دیرینه ملی و اسلامی و الگوقراردادن ائمه معصوم (ع) قابل دستیابی است که بیشتر با مکتب ایدئولوژیک اسلامی و همچنین متفکران انتقادی در نفی و نقد عناصر مدرنیته سازگار است، ضمن این که دامنه شمولیت نظام اخلاق اجتماعی مولانا بسی گسترده تر از نظام اخلاق اجتماعی مولانا است.

    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، مولانا، شهریار، اخلاق، اجتماع
  • عبدالمحمد افروغ، سیدباقر میرعباسی*، ابومحمد عسگرخانی، مریم مرادی صفحات 309-322

    حقوق فردی و اجتماعی دارای ابعاد مختلفی هستند که غالبا بخش های اصلی حقوق بشر بین المللی را نیز تشکیل می دهند. در همین راستا، حقوق نسل های آینده در زمینه سلامت زیست محیطی نیز به تازگی و در قالب حقوق همبستگی وارد محافل سیاسی و اجتماعی شده است. نوشتار حاضر قصد دارد تا حق برخورداری نسل های آینده از سلامت محیط زیست در حقوق بین الملل و حقوق ایران و همچنین نیاز به حفظ محیط زیست برای نسل های آینده را از مورد کنکاش قرار دهد و برای چالش های زیست محیطی پدید آمده، راه حل ارائه دهد. بر این اساس، مهم ترین یافته های پژوهش حاضر، پیوند حقوق فردی و اجتماعی نسل های آینده با رویکردهای حقوق بشری به دلیل مقبولیت و قابل فهم بودن مساله حقوق بشر برای جهانیان، قابلیت تطبیق بالای آن با عناصر فرهنگی و ارزشی جوامع مختلف، وجود نهادها و سازمان های مختلف حقوق بشری در اغلب کشورهای جهان و همچنین گسترش رسانه ها و جنبش های اجتماعی در زمینه مسائل حقوق بشری است که به نوبه خود می تواند زمینه ساز تحقق حقوق فردی و جمعی نسل های آینده در زمینه سلامت زیست محیطی گردد. به طور خاص درباره جامعه ایرانی باید گفت دفاع از حقوق بشر و نهادسازی در این زمینه بر مبنای ارزش ها و فرهنگ های اسلامی و ایرانی می تواند راهی برای دفاع از حقوق نسل های آینده در زمینه سلامت زیست محیطی تلقی شود. پژوهش حاضر از روش توصیفی تحلیلی بهره می برد که با بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای اطلاعات را گردآوری کرده است.

    کلیدواژگان: حقوق فردی، حقوق اجتماعی، نسل های آینده، سلامت زیست محیطی، حقوق بشر
  • عبدالامیر نیسی، فرج الله براتی*، سیدجاسم پژوهنده صفحات 323-336
    زمینه و هدف

    رابطه علیت، واسطه ای است که فعل و نتیجه را به هم پیوند می دهد و نقش این رابطه بیان سهم و تاثیر رفتار مجرمانه در نتیجه نهایی است و هیچ چیزی پیوستگی رفتار مجرمانه به نتیجه را قطع نکرده باشد که در این بین، ارتباط بین حقوق شهروندی و قانون مجازات اسلامی معنا پیدا می کند. آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی در پی کشف و مجازات رابطه های علیت و سببیت در قتل عمد هستند و برای کشف این رابطه، هرچند با منشور حقوق شهروندی همراه هستند، لیکن در مواردی نادر این امکان وجود دارد که حقوق شهروندی نادیده گرفته شود، از آنجایی که این دو (فعل و نتیجه) پدیده ای مادی هستند، جایگاه رابطه علیت در رکن مادی جرایم می باشد، در حالی که دیوان عالی مصر معیار رابطه علیت را بر پایه دو عنصر مادی و معنوی استوار می داند.

    مواد و روش ها:

    در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای به صورت فیش برداری از منابع مرتبط با تحقیق به ترابط حقوق شهروندی و قانون مجازات اسلامی ایران در انطباق با رویه قضایی مصر در قبال رابطه علیت و سببیت در قتل عمد پرداخته شده است. با عنایت به این که این تحقیق به صورت تطبیقی با نظام حقوقی مصر صورت پذیرفته است، محدودیت ما، عدم دسترسی به منابع، به خصوص در نظام حقوقی مصر بود.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش مقاله، از اصل امانتداری و صداقت پیروی شده است.

    یافته ها:

    یافته ها حاکی از این است که مقنن ایرانی در مواد متعددی نظیر ماده 492 ق.م.ا. برای تحقق قتل یا هر جنایت دیگر علاوه بر آنکه رفتار مرتکب، سبب نتیجه شده باشد، استناد قتل به رفتار مرتکب را لازم دانسته است.

    نتیجه گیری:

    قانونگذار ایرانی در مواد مختلفی احترام به حقوق شهروندی را سرلوحه خود قرار داده و استناد قتل را به رفتار مرتکب ضروری دانسته است و به آزادی های شهروندان احترام گذارده شده است و رویه قضایی مصر نیز همین شیوه را در پیش گرفته است، گرچه در خصوص معیار رابطه علیت، ماده خاصی در قانون مجازات مصر وجود ندارد، اما دیوان عالی مصر در احکام قضایی صادره، احراز رابطه علیت و سببیت را لازم دانسته است.

    کلیدواژگان: رابطه علیت، حقوق شهروندی، رابطه سببیت، رابطه استناد، قتل عمد، جنایت بر نفس
  • باقر پورحسینی، غلامحسین مسعود*، محسن شکرچی زاده صفحات 337-351
    زمینه و هدف

    سیاست جنایی پیشگیری، شاخه ای از سیاست جنایی است که موضوع آن تعیین و پیشنهاد اقدام های غیر کیفری به منظور پیشگیری از بزه کاری در جامعه یا یک جمعیت محدود است، ورود به بحث پیشگیری در حوزه های متفاوت می تواند با دلایل و بنا بر مصالح متفاوت باشد. در خصوص موضوعات محیط زیستی، علاوه بر مساله ناکارآمدی کیفرها، الزامات مربوط به موضوعات محیط زیستی از جمله خصوصیت غیر قابل جبران بودن بسیاری از آسیب ها که رابطه مستقیم با حیات و زندگی بشریت و حفظ انواع موضوعات طبیعی دارند، اهمیت دوچندانی به بحث پیشگیری در این حوزه می دهد.

    مواد و روش ها:

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

    میزان مداخله افراد، شکل مداخله، نهادهای ناظر و توجه به حقوق اساسی بشری از اموری است که در مشارکت دهی مردم در امر پیشگیری از جرم باید مد نظر قرار گیرد و جوانب آن به خوبی تبیین گردد. راهبردهای مبتنی بر پیشگیری اجتماعی از جرم با فراهم کردن زمینه های رشد و تعالی انسان در زندگی جمعی و از آنجا که غالبا منافاتی با امنیت خصوصی و خلوت شهروندان ندارند، از راهکارهای مفید و مطلوب در مطالعات پیشگیری به حساب می آیند، اما به هر حال مطالعات نشان می دهد که این راهبردها قادر به پیشگیری از وقوع همه جرایم نیستند.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

    آموزش و بالابردن سطح آگاهی های عمومی، نقش آموزشی اقدامات شهروندان و سازمان های غیر دولتی نقش آموزشی رسانه های گروهی، پیشگیری وضعی نقش نظارتی افراد در جرایم</span> محیط زیستی، کارکرد نظارتی سازمان های مردم نهاد، کارکرد نظارتی رسانه های گروهی می باشد. رسانه های گروهی در شکل ناظرانی دارای مقبولیت و مخاطبان گسترده مردمی می توانند با انتخاب موضوعات خاص و تمرکز بر فعالیت های بخش های خصوصی این بخش ها را وادار به رعایت قانون و احتیاط در فعالیت های خود نمایند. در این راستا تامین استقلال هرچه بیشتر رسانه ها در ایجاد حس اعتماد نسبت به رسانه ها در مردم، بسیار بااهمیت است.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، سیاست جنایی ایران، حفاظت محیط زیست
  • رسول زمانی، علیرضا صابریان*، محمد روحانی مقدم صفحات 353-365
    زمینه و هدف

    کودک همسری بارها به عنوان پدیده ای آسیب زننده در کتب و مقالات مختلف معرفی شده است. کتب و مقالات زیادی در زمینه حقوق کودک و کودک همسری در فضای پژوهشی بین المللی منتشر شده است، اما ویژگی مشترک این کتب و مقالات در بررسی کودک همسری با نگاه آماری در مناطق و کشورهایی مشخص است. اسناد بین المللی موجود آن را نقض صریح حقوق بشر معرفی کرده و آمارهای و مطالعات بین المللی نشان می دهد که آسیب پذیرترین قشر موجود در این پدیده دختران کودک و نوجوان اند. هدف از پژوهش حاضر تبیین و تحلیل مفهوم کودک همسری و جایگاه آن در اسناد و قطع نامه‎</span>های بین المللی و منطقه ای و وضعیت فعلی جامعه جهانی در زمینه کودک همسری می باشد.

    مواد و روش ها:

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

    رویکرد بین المللی موجود در زمینه کودک همسری، فقر، محرومیت از تحصیل و سنت های فرهنگی و مذهبی را عوامل اصلی استقرار این پدیده در سطح جامعه بین المللی می داند. این پدیده می تواند آسیب های متعددی را برای قربانیان آن به همراه داشته باشد، اگرچه که کودک همسری فارغ از جنسیت می تواند پسران نوجوان را نیز تحت تاثیر قرار داده و خطرات و آسیب های اجتماعی و روانی متعددی را متوجه آن ها سازد، اما به دلیل و اختلاف و فاصله فاحش نرخ آمار کودک همسری در میان دختران نوجوان کم تر به این مساله با توجه به قربانیان مذکر آن پرداخته شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

    با توجه به مسوولیت های مستقر در اسناد بین المللی مختلف در زمینه کودک همسری علی الخصوص اسناد بین المللی حقوق بشری، کشورهایی که به صورت گسترده تری از سایر کشورها با این پدیده مواجه هستند، می توانند با تطبیق قوانین داخلی خود با دستورالعمل های موجود در این اسناد به استانداردهای بین المللی در این زمینه نزدیک تر شده و میزان نرخ آمار کودک همسری و ازدواج های زودهنگام را کاهش بدهند. قطع نامه ها و کنوانسیون های بین المللی موجود در این زمینه فارغ از اثر الزام آور یا غیر الزام آور این اسناد بر اعضای سازمان ملل متحد می توانند مبنای توسعه و گسترش تدریجی حقوق نرم و قواعد عرفی بین المللی و به تبع آن تصویب معاهدات الزام آور بیشتری در این زمینه در جامعه جهانی بشوند.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، اشخاص صغیر، نکاح، سن ازدواج
  • زینب نوروزی دره بیدی، محسن شکرچی زاده*، راضیه قاسمی کهریزسنگی صفحات 367-378
    زمینه و هدف

    مقابله با بزه کاری مدیران بانکی یکی از حقوق اقتصادی اجتماعی شهروندان محسوب می شود که می تواند زمینه های شکل گیری و گسترش فساد را در نظام بانکداری و اقتصادی کشور به حداقل برساند. به همین منظور، پژوهش حاضر به بررسی موضوع پیشگیری از بزه کاری مدیران بانکی در قبال تسهیلات مالی پرداخته و کنفرانس مریدا را به عنوان چارچوب بحث، مورد توجه قرار داده است.

    مواد و روش ها:

    روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی تحلیلی است که با جمع آوری اطلاعات از منابع شامل کتب، مقالات، تحقیقات مرتبط انجام شده با پژوهش و همچنین کنفرانس ها و معاهدات بین المللی نگاشته شده است.

    یافته ها:

    مقابله با بزه کاری و پیشگیری از آن در نظام بانکی با شناخت مقوله بزه کاری و آگاهی عمومی نسبت به آن صورت می گیرد. بنابراین در صورت عدم نظارت بر عملکرد مدیران بانکی و یا فقدان سازوکار مناسب برای رصدکردن تسهیلات مالی، حقوق اقتصادی و اجتماعی شهروندان به عنوان بهره وران نهایی خدمات بانکی کاهش پیدا می کند و نیز اعتماد عمومی مختل می شود.

    نتیجه گیری:

    نظارت بر عملکرد بانک ها و موسسات مالی، خصوصی سازی بر مبنای قوانین بازدارنده در حیطه جرایم مدیران بانکی، مشارکت دادن مردم در عرصه خدمات بانکی از طریق ترویج بانکداری الکترونیکی، بانکداری مجازی و همچنین بهره گیری از سازوکارهای نوین برای نظارت بر عملکرد مدیران بانکی تا حدود زیادی می تواند مانع از بزه کاری مدیران بانکی گردد.

    کلیدواژگان: بزه کاری مدیران بانکی، تسهیلات مالی، حقوق اقتصادی اجتماعی
  • علی احمدی، کرم جانی پور*، علی جانی پور صفحات 379-394
    زمینه و هدف

    جرم مبتنی بر رفتاری اعم از فعل و ترک فعل است که از یکسو برخلاف نظم اجتماعی بوده و از سوی دیگر با توجه به این که این پدیده جنایی باعث ایجاد اخلال در نظم اجتماعی است و جامعه همواره به سبب آن در معرض خطر و آسیب می باشد. حبس زدایی که به روش جایگزین حبس صورت می پذیرد، همواره جزء اصول مرتبط با حقوق شهروندی که در متون دینی نیز به آن توجه شده است، می باشد و هدف ما در این پژوهش مطالعه دو نظام حقوقی ایران و انگلیس در جهت بررسی کیفرهای جایگزین حبس است که نماینده دو نظام حقوق رومی ژرمنی و کامن لا می باشند.

    مواد و روش ها:

    روش تحقیق در این مقاله به صورت استنادی و کتابخانه ای با ابزار فیش برداری صورت پذیرفته است.

    یافته ها:

    امروزه هیچ حقوقدانی نمی تواند دستاوردهای حقوق تطبیقی را که در حمایت از حقوق شهروندی می باشد، انکار نماید. جهت بهره برداری از تجارب مثبت سایر کشورها در خصوص احترام به حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی شهروندان، نظام حقوقی کشور انگلستان به عنوان سیستم مورد مقایسه انتخاب شده است، زیرا در قوانین این کشور، اعمال کیفر جایگزین حبس دارای شروط خاص می باشد.

    نتیجه گیری:

    در مجموع سیستم حقوقی انگلیس با ایران در خصوص کیفر جایگزین حبس اختلافات زیادی دارد. در سیستم حقوقی انگلستان، جدای از وجود مراحل متعددی که قبل از رسیدگی دادگاه به جرم، می تواند مجرم را از حبس رهایی بخشد، دادگاه هم لازم است تا حد امکان عوامل مخففه و تعلیقی را به نحو احسن اعمال نماید تا جایی که حتی گذراندن یک دوره کار در کانون های اصلاح نوجوانان با نمرات انضباطی بالا هم می تواند مجرم به سرقت را از حبس معاف نماید. به وضوح می توان دریافت که در حقوق انگلیس رعایت حقوق شهروندان مورد عنایت واقع شده و حقوق و آزادی های آنان حتی در زندان نیز مورد توجه باشد حقوقدانان کشور انگلیس با توجه به این که زودتر از کشور ایران به وضع قوانین کیفرهای جایگزین حبس دست یافته اند، در رابطه با میزان اثربخشی هر یک از کیفرها نسبت به حقوقدانان ایرانی از اطلاعات و تجربیات بیشتری برخوردار هستند

    کلیدواژگان: اصلاح و بازپروری، جایگزین های حبس، حقوق شهروندی، حقوق فردی و اجتماعی، حبس زدایی، درمان، بازاجتماعی شدن
  • امیرمهدی صالحی مقدم، علی بهرامی نژاد*، یوسف درویشی هویدا صفحات 395-406
    زمینه و هدف

    محیط زیست سالم برای زندگی یکی از نعمت های الهی و از امور مورد توجه مردم است نفسی که مایه حیات انسان است؛ از محیط زیست سالم گرفته می شود و محیط زیست سالم نیازمند تعامل سازنده انسان با آن ها می باشد، امروزه قطع بی رویه درختان و چرای بی رویه و تخریب محیط زیست توسط انسان نمونه های از عدم تعامل می باشد که متاسفانه شاهد برهم خوردن این تعادل در عصر جدید می باشیم، خداوند انسان را آزاد آفریده است، لیکن این حق نباید با قاعده لاضرر که اسلام با استناد به آن، مخالف ضرررسانیدن هست، باشد. هدف ما در این تحقیق شناسایی موارد فقهی احترام به طبیعت و تعامل سازنده با این نعمت الهی می باشد.

    مواد و روش‏ها:

    پژوهش حاضراز نوع توصیفی تحلیلی است و با استفاده از منبع کتابخانه ای و با بهره گیری از روش فیش برداری از کتب، مقالات و پایان نامه ها تدوین گشته است.

    یافته ‏ها:

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که ظرفیت های موجود در فقه اسلامی به گونه ای است که می توان برای اثبات حق انسان بر محیط زیست سالم از آیات و روایات استفاده کرد، در فقه اسلامی برای استفاده از طبیعت، همان گونه که مورد اشاره واقع گردید، خداوند انسان را آزاد آفریده است، اما در مقابل این اصل، قاعده لاضرر و قواعد دیگر نیز وجود دارد که از آسیب رسانیدن به طبیعت به هر بهانه ای حتی با استناد به قاعده تسلیط بر حذر می دارد.

    نتیجه گیری:

    دین اسلام به عنوان کامل ترین دین، تمام قواعد بشری را پیش بینی نموده است و در خصوص ارتباط انسان با طبیعت نیز تدابیری اندیشیده است، انسان بر پهنه زمین، خود بخشی از طبیعت و عضوی از اعضای روییده بر پیکره خاک طبیعت است. آسیب رسانیدن انسان به طبیعت، با آسیب رسانیدن به خویش تمایزی ندارد. بنابراین برای حفظ و بهره مندی منافع شخصی خود نباید به تخریب و آسیب طبیعت بیانجامد، در اسلام دو نوع احکام اولیه و ثانویه وجود دارد و چنانچه حکم آسیب به طبیعت در احکام اولیه یافت نشد، باید با ایجاد احکام ثانویه و قواعد فقهی تضمین کننده، جلوی هرگونه ضرر و زیان به طبیعت گرفته شود.

    کلیدواژگان: تعامل انسان، سلامت جامعه، قواعد فقهی، محیط زیست
|
  • Iraj Afshar Ahmadi, Mohammad Rohani Moqaddam*, Maryam Aqai Bejestani Pages 7-22

    Individual citizenship rights or the regulations and rules that determine the boundaries between individual rights and the jurisdictions of government are among the key discussions in the contemporary world. In Islamic government of Iran the relationship between individual rights and government is of specific place and individual rights have been explained in full details in the Constitution of Islamic Republic of Iran and it has not remained silent in this regard; because Iranian constitutional law is mainly driven from Islamic jurisprudence and its most important part is the delineation of the basic rights and freedoms of individuals which is in line with Islamic values. Although in the Constitution of Islamic Republic of Iran the terms citizen and citizenship rights have not been used there are still other relevant terms like nation's rights, public rights, general rights, individual and social rights which have been frequently used; needless to say, their comprehensive explanation requires deep and detailed research. Then, the current study seeks to determine the place of individual rights of citizens in Islamic jurisprudence and Iranian law and at the same time provide a short outline of its relevant general regulations and rules.

    Keywords: Individual Rights, Citizen, Constitutional Law, Legal System of Iran
  • Mahnaz Salimi, SeydMohamdreza Ayati*, SeyedMohammadHadi Mahdavi Pages 23-31

    Marriage entails a number of rights and responsibilities for every couple (man and wife). In Islamic jurisprudence, these rights and responsibilities have differences with regard to some notes belonging to the article 16 of the convention concerning the elimination of all forms of discrimination against women. This being the case, the present study, through descriptive content analysis, has attempted to study and analyze such laws while placing emphasis on the equal rights for the couple, including the right of child-bearing, custody and employment. Yet, the main question here is what the main differences are and how they should be brought to a minimum. Such ambiguity being the case, the present study, through descriptive content analysis, has reached the conclusion that there are differences between the article 16 of the convention and the Islamic laws; concerning the article 16 of the convention (custodianship), the status of this article is superior to the women’s custodianship in Islamic Law, therefore, a shift in the attitude and status of custodianship is necessary. Prevention of undue employment for the couple in Islamic law is equally conducted. Maintaining such equality is suggestive of Islamic justice; therefore, it can be said that Iran’s law system is more superb than the convention which has included no constraint.

    Keywords: Women’s Rights, Custody, Employment, Article 16 of the Convention
  • Mehdi Maghsoodi Bidgoli, Esmaeil Jahanbakhsh*, Mansour Haghighatian Pages 33-45

    Gender justice is a very important subject in the area of development in such a way that achievement of gender justice is very necessary for the countries’ economy as reported by the global bank. The undeniable fact is that gender justice and equality are not the only demand of human main right and social justice rather they are required as a means of and a prerequisite to the development. Therefore, the present article’s objective is comparative study of the role of gender justice in Kashan’s work market parallel to the creation of sustainable development in urban and rural regions. The study population included the residents of Kashan out of whom 384 individuals were selected as the study sample volume based on multistage cluster sampling method. Factor analysis was the method of choice for investigating the validity and construct validity was utilized for measuring the reliability. The results indicated that the variables "women’s access to the job opportunities" 0.35, "genders stereotypes in the area of women employment" -0.32, "men’s emphasis on the women’s house responsibilities" -0.38 and "the amount and type of the women’s technical instruction and training" 0.53 are associated with sustainable development in Kashan.

    Keywords: Access to the Job Opportunities, Gender Stereotypes, Life Control, Sustainable Development
  • Parisa Siamitekmehdash, Siyamak Baharloee*, Javad Panjepour Pages 47-56

    The defendant’s incarceration is one of the most important solutions to the achievement of the thing to which s/he is sentenced and it is carried out in a resort to the mechanisms specified by the legislator in the special law on the method of enforcing the financial convictions. The present study’s goal is the analytical-descriptive investigation and interdisciplinary examination of the individuals’ financial convictions as a result of their falling short of liquidating their debts to the others from the perspectives of the criminal rules and Iran’s statutory provisions as well as the theology field of the study; it also aims at analyzing the nature of such a type of incarceration, its conditions and barriers and offering of solutions for its replacement. The general result of the present study is that the legal nature of the incarceration should be accepted in financial convictions according to the jurisprudential and legal documents and proofs posited in the body of the present research so that it can be considered as a punishment. This has also been accepted and confirmed in the texts of the Islamic sciences. The necessary conditions for the incarceration of the defendant would be the impossibility of retrieving the thing to which s/he has been sentenced through ways mentioned in the law on the method of enforcing the financial convictions and the plaintiff’s demand and the barriers to such an incarceration, as well, would be the acceptance of insolvency, debt payoff and/or the creditor’s consent. On the other hand, since incarceration is a ground for the real perception of the debtor’s financial status and a way of liquidating the liabilities hence lacking any topicality, it seems that it can be replaced by other ways lacking its harms.

    Keywords: Debtor, Retrieval of the Judgment Debt, Insolvency, Citizenship Rights, Legal Nature
  • Mehri Toutounchian* Pages 57-71

    Human rights have different aspects and definitions in various religions, schools and ideologies. Nonetheless, the Universal Declaration of Human Rights, which is followed by the United Nations, is recognized as the true and official document between different countries. In its ideal sense, human rights seek to uphold the rights of citizens regardless of race, color, beliefs and religion. Thus it pursues its own political, social, economic, cultural and civil goals and programs. From this perspective, jurisprudence as the source of legislation in Islamic law has vast human rights capacities, in which socio-economic rights are of prime importance. In this approach, the established rules of jurisprudence do not contradict the general tenets of human rights, and it provides a more ideal way for fulfilling human rights in a variety of form, such as preserving human dignity, creating individual and collective comfort, maintaining the rights of citizens, providing individual and collective freedoms, and preparing social and economic programs. Therefore, it can serve as a basis for Islamic human rights.

    Keywords: Economic Rights, Social Rights, Jurisprudence, Islamic Human Rights
  • Roghieh Sadat Mousavi, Hadi Azimi Garakani* Pages 73-86

    Citizens' rights is one of the important issues in the current society that That people have it due to membership in a nation-state In terms of civil, political, social and economic rights, In the light of two principles of human dignity and social justice. It is considered as one of the most important fundamental rights of individuals, that considering it as one of the indicators of the stability of economic security, especially in the area of transactions, it seems necessary. Economic security is the most important issue in citizens' rights, which requires the existence of healthy business relations between citizens and the Coagulation of transactions in a reassuring place and therefore the property of individuals should be protected from any violation and aggression. The legislator considers the security and accuracy of transactions in related to intention of the actual creation of the contract companions. But in some cases, individuals destroys others Dignity by various motivations And escaping legal constraints and they take action to Coagulations that there is no real intention to do it. From the examples of such transactions, can refer to unconscious child, comatose, mad and Drunk person and, most importantly, formal transaction in order to escape depts. Which is one of the most prominent trades that is devoid of serious will. The formal transaction is a condition in which the sids apparently pretend to have established a contract, but do not actually adhere to its provisions and there is no real intention to establish a legal relationship.The formal transactions in jurisprudence and in Iranian law are False. It is due to the lack of real intention and legal protection of citizens, especially creditors and the securing of void transactions. It seems that the weakness of citizens' awareness about the effects and consequences of this kind of transactions and the non-compliance with the ethics and principles of citizenship rights, including the principle of dignity, security and justice, provide the necessary context for the prevalence of these transactions. The present study uses a library research method to investigate the legal and juridical foundations of non-serious transactions as well as the relation of these transactions with citizenship rights.

    Keywords: Citizenship Rights, Intent, Will, Formal Transaction
  • Fatemeh Varzi, MohammadRasool Ahangaran*, Maryam Aghaie Bajestani Pages 87-98

    Population control is a deliberately change in the population growth rate, which aims to reduce population. This policy is usually adopted with consideration of the natural, economic and social conditions and facilities in a Society, Which is in the Islamic society and in the presence of the jurisprudents, have adversaries and opponents. Usually Population control is also associated with citizenship rights because it deals with the political, economic and social life of mankind. In this regard, the present study seeks to answer this question that: To what extent can the adoption of population control policies in the Islamic society be protecting or violating of citizenship rights? The hypothesis is that the existence of the principle of expediency, as the main reason for the ruler of the Islamic society, provides a Possible that He Take action to regulating the population of the citizens and preserving the interests of the Islamic community. The results of this study indicate that the population regulation policies, including the reduction or increase of population by the Islamic ruler, indicate that these decisions are compatible with the interests of the Islamic community and do not violate citizenship rights. The research approach is descriptive-analytic, which has taken action by library method for collect information.

    Keywords: Population Control, Citizenship Rights, Islamic Citizenship Rights, Expediency, Islamic Society
  • Yousef Mohammadi Soleymani* Pages 99-110

    Today citizenship rights have been taken into account as one of the basic components of various political systems. Although citizenship rights have relatively universal foundations including equality and justice, freedom, tolerance, civil ethics and human dignity, conceptions and definitions of citizenship rights by political schools and ideologies are different. While in western civilization the emphasis is laid on the centrality of liberty, liberalism and secular human rights, other civilizations including Islamic civilization are grounded upon the centrality of religion in the determination of social and political values. On the other hand, civilization as the totality of the practical achievements of human life insists on such features as justice, knowledge, intellection, thinking and civility and thus it has certain similarities to citizenship rights. Now the basic question of the current research is this: what are the basic components of citizenship rights in Islamic civilization? Among the results of present study one can refer to the idea that citizenship intended by Islamic civilization is dependent upon going beyond the ordinary notion of citizenship in western civilization and such concepts as theocentrism and divinity, justice administration, ethicalism, tolerance, intellection and thinking. Moreover, in Islamic civilization citizenship is based on the rights and responsibilities and the golden principle, "Every one of you is responsible and accountable before the citizens", represents its building block. Given the subject-matter of current study we have taken advantage of the descriptive-analytic approach together with the library and documented method. Furthermore, we have gathered the required data via evaluation of the scientific articles in this field.

    Keywords: Citizenship, Civilization, Islamic Civilization, Citizenship Rights
  • Alireza Farzi, Mahmoud Jalali* Pages 111-123

    The Islamic Countries’ Organization or its new title “Islamic Cooperation Organization” has the capacity and potential for coherence and partnership in international affairs and the newly emerging issues due to the principles and premises shared by the member countries in regard of Islam and the Quranic teachings and instructions; in line with this, there are enacted rules and regulations in supporting the Islamic citizenship rights in the hope of setting the grounds for growth and development and this issue has been even taken into account in the organization itself in such a way that it has led to the establishment of the Islamic Justice Court as the main pillar of the International Islamic Court between the member countries in Kuwait Conference. However, there are many barriers and problems, including Islamic creeds and religions’ differences, conflicting and challenging interests between the member countries, competitions and, subsequently, regional discrepancies and short-sightedness and biases and prejudices between the influential states and countries in this organization, that have barred the blossoming of the important and influential capacity of such an international court amongst the Islamic countries.

    Keywords: Islamic Countries, International Laws, Islamic Cooperation Organization, Islamic Justice Court, Islamic Citizenship Rights
  • Afshin Jafari*, Heydar Esmaeelpoor Pages 125-138

    Islam, as the most complete religion, has given a program of human life that can easily reach its perfection and prosperity, and that education is among the areas of human perfection and attention to these results has resulted in fruitful results in the field of human behavior. One of the characteristics of the subject of education is the stages of human life that are divided into childhood, childhood, adolescence, puberty and aging. The purpose of the present study is to study the philosophy of life-critical life of the childhood and adolescence and the role of child's education in achieving perfection in two areas of international law such as the Convention on the Rights of the Child and the religious teachings inherited from the Ahle-Beyt (AS). The results of the research show that the threefold relationship between parents, children and God is based on love and affection, and the lack of this Islamic dough on human personality is diminished. The customs and practices of familiarizing with religion and its implementation in the field of education and sexual issues are among those that have a certain rule and instruction in Islamic teachings. Islam is very sensitive to the education of children and has paid attention to their rights. So that in Islam, a child has rights both from birth and from pre-birth.
    In recent decades, attention has been paid to children and adolescents at the international level and the Convention on the Rights of the Child, which is the most important document in support of this stratum, has been drafted and approved. Although the convention has strengths and disadvantages, it has, in its turn, been lacerated.

    Keywords: Childhood, Adolescence, Philosophical Foundations, Legal Bases, Education, the Convention on the Rights of the Child
  • Ali Mohammadi, AliAsghar Zargar*, AliAkbar Amini Pages 139-151

    Corruption is considered to be one of the main challenges of Islamic Republic of Iran. This challenge particularly in economic, administrative and social domains has given rise to numerous difficulties. For example, in the domain of citizenship rights it has led to the creation of discrimination, social and political inequalities, lack of accountability before the citizens and also the lack of suitable mechanism for dealing with the economic and political crimes. The current essay is an effort for studying the most important representations of corruption after Revolution and providing the required solutions for its prevention. For this reason the following questions are raised: what are the effects of corruption on citizenship rights in Islamic Republic of Iran? What are the legal and practical solutions for each one of them? According to the results of the present study, development and expansion of freedoms mentioned in the Constitution, recreation of the role and place of the Inspection Organization and Administrative Supreme Court as well as avoiding parallel works in the institutions and decisive fight against corruption can prevent from the corruption in a desirable way and protect the citizenship rights. The present study takes advantage of descriptive-analytic method and its data have been gathered via library studies.

    Keywords: Corruption, Citizenship Rights, Islamic Republic of Iran, Economic-Social Rights, Political Rights
  • Halimeh Rurdeh, Mohammd Mohseni Dehkalani*, Mohammad Ruhani Moqadam Pages 153-169

    Waging war and corruption on earth are among the crimes against security which have been criminalized after Islamic Revolution based on the verses 32 and 33 of Surah Al-Ma'ida. Of course, some examples of them can be seen in the public penal code before Revolution. These two titles have been simultaneously used in Islamic Penal Code adopted in 1982 and given the existing ambiguities they have not experienced major developments in the law adopted in 1991. However, in the law adopted in 2013 some fundamental and positive developments have taken place and they have been given independent criminal titles because the examples of waging War have been eliminated and restricted to its cases. Other examples have been presented in the form of the crime of corruption and rebellion. With the changes that have been made in the concept and extensions of the waging war following the examples that exist in other relevant codes under the title of waging war or semi-rebellion if they do not fit with the waging war, they should be changed or have to be interpreted based on other legal articles like rebellion and corruption on earth. Most of the previous extensions of corruption on earth must be considered based on the article 286 of Islamic Penal Code in view of the rules of human rights as well as human dignity and principle of justice. Execution is not justifiable for some of these extensions because it leads to the criticisms of many of the native and foreign legal experts against this type of criminalization that is considered to be an example of violation of human rights. Nevertheless, Islamic Sharia with the dignity and stature that has given mankind is itself a proponent of human rights. Then, at first sight, criminalization of waging war and corruption on earth might seem to be in conflict with human rights; while, not only this is not the case rather these two titles can help the realization of human rights. The punishment of execution is not in conflict with the right of life and inhumane.

    Keywords: Waging War, Corruption on Earth, Development, Concept, Extensions, Human Rights
  • Amirhoshang Fathi, SeyedHossein Hashemi*, Shahrdad Darabi Pages 171-192

    Repentance as one of the most effective institutions in the Islamic Penal Law can serve as a punishment for punishment in customary law. Recognizing this Islamic founder in the criminal law will cause the criminal system, on the one hand, to justify the punishment for cases where the offender has not been prosecuted and his correction is punishable for the purpose of the abolition of punishment or the granting of a rebate, and, on the other hand, according to The rules of repentance, which determine the limits and limits of the law, will remain immune in the direction of the fall of the penalty of adopting approaches and discretion. In this regard, the author attempts to first explain the foundations and typology of repentance in terms of the rules of the criminal law and then, by studying how the legislator's policy in the New Islamic Penal Code is introduced, examines the place of repentance and how it affects punishment. Certainly, the adoption of any normative approach to repentance in criminal affairs, except through a jurisprudential reading of this Islamic establishment, will not be possible in the direction of the correct orientation to the legislative criminal policy.

    Keywords: Repentance, Criminal Law, Punishment, Pretense of Repentance, Human Rights
  • Jafar Koosha*, Sajad Mozafarizade Pages 193-206

    Movies and TV shows as "cinematic" call. The identification and benchmarking juvenile character in the film is undeniable. The library criminological studies and field for the prevention of crimes perpetrated by the impact of this phenomenon is needed. Research scientist in the field 100 human and 68 of Correction and Rehabilitation Center patients and 50 normal children and adolescents were selected by simple random sampling. Questionnaires with SPSS software using Pearson correlation coefficient, the correlation between juvenile delinquency and the juvenile was shown with some variables. The results showed that children and adolescents are patterned films and through observational learning behaviors persist engaged in conflict with the law, as well as the relationship between watching films and viewing behavior is against the law. Learning criminal behavior of cinematographic works not necessarily lead to crime. The influence of the "genre" family, criminal and sexual behaviors such as theft crimes are different, genres criminal behaviors most affect children and adolescents is a crime against persons and property.

    Keywords: Crime, Cinematic, Conflict with the Law, Children, Adolescents
  • Mahjoubeh Abedi, Majid Vaziri* Pages 207-221

    Universal human rights have Common concepts with Islamic human rights, these Included justice and equality, freedom, human dignity, security and the right to freedom of thought and Opinion. Notwithstanding the existence of universal norms on human rights, which has been approved by international organizations, including the United Nations, There are still various Perceptions and interpretations of human rights. Among these differences are the fundamental differences between Islamic human rights and Western human rights, which in this regard offer different approaches. The present Research, for Examine their approaches, is trying to compare the two principles study and it tries explain Islamic human based on the Beliefs verses of the Qur'an. In this regard, these questions arise: What are the most important differences between Islamic and Western human rights?. What is the advantage of the idea of Islamic human rights over the Universal Human Rights, which has a western and secular basis?. The present research shows that the basis of universal human rights is natural or contractual and situational rights, while Islamic human rights is based on humanitarian jurisprudence and divine revelation. Western human rights is not universal and is more based on Western values and it designed for liberal democracy systems, but Islamic human rights on based of the inherent and acquired principle of human dignity, has a universal view. Western human rights have a negative mood also, but Islamic human rights have a positive approach. The method used in this study is descriptive-analytical, that has collected information through a library and documentary approach.

    Keywords: Human Rights, Western Human Rights, Islamic Human Rights, Humanitarian Jurisprudence
  • Leila Mirbod, Sadegh Salimi*, Saber Niavarani, SeyedGhasem Zamani Pages 223-240

    Cyber terrorism occurs if the critical infrastructure of a state including air transportation, dams, nuclear power plants and power generation plants, banking and financial systems are attacked politically motivated or under the ideological actions aimed at forcing the government or organizations with a variety of malware weapons, and thereby causing fear and panic. There is no a comprehensive definition of terrorism on international community and even there is no compulsory comprehensive instrument on this issue, but this new form of terrorism along with other forms such as bioterrorism, nuclear terrorism and eco-terrorism may cause harmful damages compared to the classic types of terrorism. Cyber terrorism disturbs public order and therefore it is known as violating human rights law in each of its four generations in addition to breaches of the Peace and Security. The importance of addressing human rights violations by terrorists in the cyberspace, as well as in the context of the fight against cyber-terrorism, must be taken into account in a comprehensive response to this phenomenon. The current paper is a descriptive-analytical study. Data was collected using library sources.

    Keywords: Terrorism, Cyber Terrorism, Human Rights, Fundamental Freedoms, Human Rights Generations
  • Zeinab Yousefvand, SeyedMohammadMahdi Ahmadi*, Ahmad Moradkhani, Aliraza Asgari Pages 241-252

    It is quite common for the physicians to acquire letters of exoneration from the patients or their custodians before performing any special sort of treatment measures, including surgery, endoscopy, radiotherapy and so forth. The majority of Imamiyyeh jurisprudents have offered this jurisprudential solution within the format of the axiom "Esqāt Mā Lam Yajeb" meaning "the waiver of what is probable to come about" for relieving the corresponding physicians from the heavy load of responsibility. In fact, according to the well-known idea of Imamiyyeh jurisprudents, the knowledgeable and versatile physicians whose actions might result in the wastage of a body organ or life are held liable unless they acquire a letter of exoneration from their patients before performing a medical operation. The resort to this axiom is ijtihad against the plain text and authenticity of exoneration. Thus, it is not to be considered as "Esqāt Mā Lam Yajeb" meaning "the waiver of what is probable to come about" due to the existence of an expediency of a type. The jurisprudents realize exoneration as the "Esqāt Mā Fi Al-Zimmah" meaning "the waiver of the thing to which an individual is obliged" hence negating "Esqāt Mā Lam Yajeb" meaning "the waiver of what is probable to come about". This is while the majority of jurisprudents hold that the physicians are generally exonerated. Apparently, the nature of the common exoneration is in contradiction with the physicians’ specific exoneration based on the axiom "Esqāt Mā Lam Yajeb" meaning "the waiver of what is probable to come about". The present study tries elaborating the issue and offering a solution to this conflict. In line with this, the nature of the physicians’ exoneration and the reasons of its authenticity are seminally expressed and the axiom’s nature is explicated subsequently and the existing conflict and the solution to it are eventually investigated.

    Keywords: Waiver, Physicians’ Exoneration, Acquittal, Wastage, Guarantee
  • Parviz Dehghani* Pages 253-266

    According to legal regulations, endorsers of a commercial document hold severally liable against its holder; due to legal rules, the holder has some duties to perform. Among these duties, after the demand and protest for non-payment in legal time is litigation within a certain legal time. There are different opinions regarding inclusion of the guarantors in article 286 of Iran’s trade law and judicial procedures are also divided and vary, and according to some rulings of some branches of Iran’s Supreme Court, the guarantor is included in the subject of article 286 while some of the branches consider it outside of the article 286 subject. This difference resulted in the issuance of Supreme Court’s precedent decision no. 597 on 1995 May 2nd which rules on the exclusion of the guarantor in the subject of article 286 inclusion. In this paper, along with reviewing the ruling, the guarantor inclusion-exclusion cases in the subject and ruling of article 286 of the Iran’s trade law is determined; it is found that article 286 rules on endorser guarantor but the guarantor of other document’s responsibles are out of that. However, the court’s decision comprehensiveness is debatable. Hence, the document holder’s citizens’ rights is more clear toward the guarantor.

    Keywords: Judicial Precedent 597, Commercial Document, Article 286 of Iran’s Trade Law, Guarantor
  • AmirTaha Makhdoumi, Mahdi Esmaeili*, Hasan HajiTabar Firuzjaei Pages 267-278

    Media and citizenship rights are interconnected in many ways. Considering the positive aspect, it can be asserted that in the field of citizenship life, media can spread information and awareness; and regarding the negative side, they can also be considered as making the context for the threat to citizenship by representing crime and provoking insecurity. Therefore, the media has dual impacts on the lives of citizens. However, from the aspect of examining the negative impacts of the media, one can point out their undesirable effects on increasing insecurity, fear of crime, its normalization and even the generalization of crime practices among all citizens. In this regard, the present study seeks to examine the impact of the media on increasing the sense of insecurity and crime from the perspective of citizenship law and provide solutions to counter the adverse effects of the media. From this perspective, security is regarded as one of the fundamental pillars of citizenship. The most important findings of the present study are that the media is also an agent contributing to the spread of insecurity by presenting crime, normalizing crime, fast transmission and educating criminals and thus, is considered as a threat to citizenship. Contrarily, the criminal laws of governments, the monitoring of the performance of media administrators, the need for a review of the content of media that provokes insecurity and the fear of crime, as well as the participation of citizens in monitoring and producing media content are among the solutions that can eliminate the media's undesirable effects while at the same time, defend citizenship rights. The present research is a descriptive-analytical one that utilizes documentary and library resources, papers and studies related to the subject to collect the data.

    Keywords: Media, Insecurity, Fear of Crime, Citizenship Rights, Criminal Law
  • MohammadKazem Emarati, Iraj Goldozian*, Maryam Aghaie Bajestani Pages 279-291
    Background and Purpose

    Providing conditions for the Reconstruction and restoration of social offenders is one of the most important legal and criminal issues in different laws of the world that it in turn effects on social and individual ethics. Because it provides a way to ethically reform for society by conducting Reconstruction and restoration social offenders and ensuring that penalties are not repeated. . The present study seeks to examine the ethical implications and consequences of Institutions exemption from punishment and postponement of the conditional Discharge in domestic law.

    materials and methods

    While our subject is Moral legitimacy in of Institutions exemption from punishment And postponement of The conditional Discharge, The use of legal and ethical texts as well as an examination of legal and criminal law as documents and sources on this subject are on the agenda. Therefore, the research approach is descriptive-analytical and the research method is qualitative.

    findings

    The most important findings of the present study is that Institutions exemption from punishment And postponement of the conditional Discharge for individualization of penalties as well as the rehabilitation of non-dangerous criminals, create ethical and normative practices in Islamic society, and thus promote the principle of human dignity in the individual and Social.

    Conclusion

    Rehabilitation and reform of human behavior in society is one of the main foundations of Islamic law and ethics. So helping to non-dangerous criminals can be a way to revive it in Islamic society. In addition, of Institutions exemption from punishment and postponement of the conditional Discharge can reduce the number of prisoners and improve the status of reformable criminals, which in turn has ethical legitimacy.

    Keywords: Ethics, Institutions Exemption from Punishment, Postponement of the Conditional Discharge, Human Dignity
  • Shahryar Shadigo* Pages 293-308
    Background and Aim

    The system of social ethics in any society expresses the particular ethical behavior of its members, which can be influenced by the views of thinkers, theorists and poets in that society. Accordingly, the main purpose of the present study is to investigate the social ethics system from the point of view of Rumi and Shahriar, who are two of the most famous poets of Iran in past and contemporary age.

    Materials and Methods

    According to the approach of the present study, using the main sources and texts of poets such the mathnawi of Jalalu'adin Rumi and shahriar book of poems as the basis of the present discussion, it has been on the agenda. Accordingly, the approach of this study is a descriptive-analytical one that is done by qualitative method and considers the viewpoint of social ethics in rumi and Shahriar's thought.

    Findings

    From rumi point of view, social ethics is achieved not by exclusion or homogeneity, but by the consideration of all social classes. Rumi, therefore, is advocate of pluralism while still being unitarianism, which embraces divine unity by embracing different ideas. Social ethics in Shahriar's thought is based on the cleansing and refinement of the incompatible elements of modernity and industrialization, as well as attention to the ethical challenges of contemporary humankind that refinement is achieved with return to ancient traditions.

    Conclusion

    Rumi's social thought is based on a pluralistic acceptance of different beliefs, views, religions and tendencies that in turn, is a support for the peaceful life of man. It is therefore highly compatible with the Communitarian school approach. Shahriar's social thought can be achieved on the basis of a return to the ancient national and Islamic traditions and the patterning of the infallible Imams, which is more consistent with the Islamic ideological school as well as with critical thinkers in rejecting and criticizing the elements of modernity. At the same time, the scope of Rumi's social ethics is much broader than Shahriar social ethics system.

    Keywords: Social Ethics, Rumi, Shahriar, Ethics, Community
  • Abdolmohammad Afrough, SeyedBagher Mirabbassi*, Abumohammad Asgarkhani, Maryam Moradi Pages 309-322

    Individual and social rights have various dimensions which often constitute the major parts of international human rights. In the same vein, rights of future generations in the field of environmental health have been lately introduced into political and social circles in the form of solidarity rights. The current study intends to assay the future generations’ rights of enjoyment of environmental health in international law and Iranian law and also the need for conservation of environment for the future generations. It also seeks to provide solutions for the environmental challenges. Accordingly, the most important findings of the present research is the relationship of individual and social rights of future generations with human rights approaches due to acceptability and understandability of the problem of human rights for the world people, its high compatibility with the cultural and value elements of various societies, existence of various human rights institutions and organizations in most world countries and also the expansion of social media and movements in the field of human rights issues which in turn can pave the path for the realization of individual and collective rights of future generations in the field of environmental health. Particularly as to Iranian society, one should say that defense of human rights and institutionalization in this field based on Islamic and Iranian values and cultures can be considered as a path for defense of the rights of future generations in the field of environmental health. The present study takes advantage of descriptive-analytic method and the data have been collected using library documents and sources.

    Keywords: Individual Rights, Social Rights, Future Generations, Environmental Health, Human Rights
  • Abdolamir Neisi, Farajollah Barati*, Sayed Jasem Pajuhandeh Pages 323-336
    Background and Aim

    The causality relationship is an intermediator binding the action and the result with the role of this relationship being the expression of the criminal action’s share of and effect on the final result; in this regard, nothing should have cut the criminal behavior’s connection to the result. It is in this regard that the relationship between the citizenship rights and the Islamic penal code of law gains meaning. Criminal trial procedures and Islamic penal code of law seek discovering and punishing the causality relationship and causation in the intentional murders and, in order to discover this relationship, although they are in the same line with the citizenship rights’ charter, there are rare cases in which the citizenship rights are likely to be neglected. Since these two (the action and the result) are material phenomena, the causality relationship falls in the position of the crimes’ material pillar whereas Egypt’s supreme court realizes the causality relationship as being laid on the foundation of two elements, i.e. material and intellectual.

    Materials and Methods

    Using a descriptive-analytical method and doing library research and taking notes from the resources related to the match between the citizenship rights and Islamic penal code of law and making comparisons with Egypt’s judicial procedures, the present study tries exploring the causality relationship and causation in intentional murder. Considering the fact that this study has been conducted in comparison with Egypt’s legal system, the main constraint was the limitation in access to the resources, especially in Egypt’s legal system.
    Ethical Considerations:</strong> In all the study’s authoring stages, principle of trustworthiness and honesty have been observed.

    Findings

    Findings signified that the Iranian legislator has realized it necessary in numerous cases such as article 492 of the Islamic penal code of law for the murder or any other crime’s actualization that the perpetrator’s behavior should have caused the result and the murder should be accordingly attributable to the perpetrator’s behavior.

    Conclusion

    In various cases, the Iranian legislator has placed the veneration of citizenship rights atop of his agenda and realizes the ascription of murder to a perpetrator’s behavior as being necessary; the citizens’ freedoms have been also respected; the same procedures have also been stipulated in Egypt’s judicial procedures though there is no special article in Egypt’s penal code of law regarding the scale for the causality relationship; however, Egypt’s supreme court realizes the verification of causality relationship and causation as being necessary as mentioned in the issued judicial verdicts.

    Keywords: Causality Relationship, Citizenship Rights, Causation, Attribution, Intentional Murder, Crimes Against the Lives
  • Baqer Pourhoseyni, Gholamhossein Masoud*, Mohsen Shekarchizadeh Pages 337-351
    Background and Aim

    Preventive criminal policy is a branch of criminal policy that aims to determine and propose non-criminal measures to prevent delinquency in a community or a limited population. Entering the discussion of prevention in different areas can be for different reasons and interests. Regarding environmental issues, in addition to the issue of inefficiency of penalties, the requirements related to environmental issues, including the irreparable nature of many damages that are directly related to human life and the preservation of various natural issues, are doubly important to discuss prevention in this Gives.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The degree of intervention of individuals, the form of intervention, regulatory bodies and attention to basic human rights are among the issues that should be considered in the participation of people in crime prevention and its aspects should be well explained. Strategies based on social crime prevention by providing the grounds for human growth and excellence in public life, and since they often do not conflict with the private security and privacy of citizens, they are considered as useful and desirable solutions in prevention studies; however, studies show that these strategies are not able to prevent all crimes.
    Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Education and raising public awareness, the educational role of the actions of citizens and non-governmental organizations, the educational role of mass media, situational prevention, the supervisory role of individuals in environmental crimes, the supervisory function of non-governmental organizations, the supervisory function of mass media. The mass media in the form of popular observers and a wide audience can force these sectors to abide by the law and be cautious in their activities by choosing specific topics and focusing on the activities of the private sector. In this regard, ensuring the independence of the media as much as possible in creating a sense of trust in the media in the people is very important.

    Keywords: NGOs, Iran's Criminal Policy, Environmental Protection
  • Rasool Zamani, Alireza Saberian*, Mohammad Rouhani Maghaddam Pages 353-365
    Background and Aim

    Child Marriage has been repeatedly introduced as a harmful phenomenon in various books and articles. Many books and articles on the rights of children and spouses have been published in the international research space, but the common feature of these books and articles in the study of spouses with a statistical view in different regions and countries is clear. Existing international documents identify it as a clear violation of human rights and international statistics and studies show that the most vulnerable groups in this phenomenon are girls and children. The purpose of this study is to explain and analyze the concept of child marriage and its place in international and regional documents and resolutions of the current situation of the international community in the field of child marriage.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.</span>

    Findings

    The existing international approach in the field of child marriage considers poverty, deprivation of education and cultural and religious traditions as the main factors for the establishment of this phenomenon in the international community. This phenomenon can cause much harm to its victims, although the child of a spouse, regardless of gender, can also affect adolescent boys and expose them to many dangers and social and psychological harms. However, due to the large differences and differences in the rate of child marriage statistics among adolescent girls, this issue has received less attention due to its male victims.
    Ethical Considerations:</strong> In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.</span>

    Conclusion

    Due to their responsibilities under various international instruments in the field of child marriage, especially international human rights instruments, countries that face this phenomenon more widely than other countries can adapt their domestic laws to the guidelines contained in these instruments to international standards in this field. Get closer and reduce the rate of child marriage and early marriages. International resolutions and conventions in this field, regardless of the binding or non-binding effect of these instruments on the members of the United Nations, can be the basis for the gradual development and extension of soft international law and customary rules and, consequently, the ratification of more binding treaties in this field.

    Keywords: Human Rights, Minors, Marriage, Age of Marriage
  • Zeinab Nowrozi Darebidi, Mohsen Shekarchizadeh*, Razie Ghasemi Kahriz Sangi Pages 367-378
    Background and Aim

    Confronting the bank managers’ delinquency is one of the socio-economic citizens’ rights that can minimize the formation and spread of corruption in the banking and economic system of the country. To this end, the present study examines the issue of crime prevention of bank managers in relation to financial facilities and considers the Merida Conference as a framework for discussion.

    Materials and Methods

    The method used in this research is descriptive-analytical which has been written by collecting information from sources including books, articles, researches related to this research as well as international conferences and treaties.

    Findings

    Dealing with crime and its prevention in the banking system is done by recognizing the category of crime and public awareness about it. Therefore, if the bank managers’ performance is not monitored or there is a lack of a proper mechanism to monitor financial facilities, the economic and social citizens’ rights as ultimate beneficiaries’ banking services will be reduced and public trust will be disrupted.</span>

    Conclusion

    Supervising the performance of banks and financial institutions, privatization based on deterrent laws in the field of bank managers’ crimes, involving people in the field of banking services through the promotion of electronic banking, virtual banking and also using new mechanisms to monitor the bank managers’ performance to some extent can prevent the bank managers’ delinquency.

    Keywords: Bank Managers’ Delinquency, Financial Facilities, Socio-Economic Rights
  • Ali Ahmadi, Karam Janipour*, Ali Janipour Pages 379-394
    Background and Aim

    Crime is a behavior consisted of either doing or not doing of an action that is against the social order, on the one hand, and exposes the society to risks and damages, on the other hand, for its disruption of the social order. As an alternative to imprisonment, decarceration has always been amongst the principles related to citizenship rights taken into accounts also in the religious texts. The present study aims at the study of two legal systems, i.e. Iran and England’s, for the investigation of the incarceration-replaceable penalties and alternatives for the foresaid legal systems represent the Roman-German and Common Law systems, respectively.

    Materials and Methods

    The study has been conducted based on documentary and library research method through the use of note-taking.

    Findings

    Nowadays, no jurist can deny the accomplishments of the comparative laws that support the citizenship rights. In order to exploit the positive experiences of the other countries regarding the veneration of the citizens’ social and individual rights and freedoms, England’s legal system has been chosen for comparison with Iran’s for the enforcement of the incarceration-replaceable penalties is done under certain conditions as ruled in the laws of this country.

    Conclusion

    In sum, Iran and England’s legal systems differ a lot concerning the incarceration alternatives. Apart from the existence of numerous stages that can relieve the criminal from incarceration before the court’s trial of the crime, it is necessary in the law system of England for the discounting and suspending factors to be enforced in the best possible way to the maximum possible extent in such a way that even passing a job-learning course in the adolescents’ correction centers with a high discipline score can exempt a robber from imprisonment. It can be vividly understood that the observance of the citizens’ rights has been the focal point of England’s laws and that their rights and freedoms matter even when in prison. Considering the fact that England’s jurists have succeeded in enacting the regulations of incarceration alternatives earlier than Iran, they have more information and more experiences in contrast to the Iranian jurists regarding the extent to which each of the penalties might be effective.

    Keywords: Correction, Rehabilitation, Incarceration Alternatives, Citizenship Rights, Individual, Social Rights, Decarceration, Treatment, Resocialization
  • Amir Mehdi Salehi Moghaddam, Ali Bahraminezhad*, Yousef Darvisi Hoveyda Pages 395-406
    Background and Aim

    A healthy environment for living is one of the divine blessings and one of the things that people pay attention to is the soul that is the source of human life; It is taken from a healthy environment, and a healthy environment requires constructive human interaction with them. Today, indiscriminate felling of trees and uncontrolled grazing, and destruction of the environment by humans are examples of this interaction, which unfortunately sees this balance upset. In the new age, God has created man free, but this right should not be in accordance with the rule of no harm, according to which Islam is opposed to harm, our aim in this study is to identify jurisprudential cases of respect for nature and constructive interaction with this divine blessing.

    Materials and Methods

    The present study is descriptive and analytical and has been compiled using a library source and using the method of taking notes from books, articles and dissertations.

    Findings

    The findings of this study show that the existing capacities in Islamic jurisprudence are such that verses and hadiths can be used to prove the human right to a healthy environment. In Islamic jurisprudence to use nature, as mentioned God created man free, but against this principle, there is also a harmless rule that warns against harming nature under any pretext, even citing the rule of domination.

    Conclusion

    The religion of Islam, as the most complete religion, has foreseen all human rules and has thought of measures regarding manchr('39')s relationship with nature. Man is a part of nature on the earth and a member of the organs growing on the body of nature. Human harm to nature is no different from harming oneself. Therefore, in order to protect and enjoy onechr('39')s personal interests, it should not lead to the destruction and harm of nature. In Islam, there are two types of primary and secondary rulings. No harm should be prevented by creating secondary rulings and guaranteeing jurisprudential rules.

    Keywords: Human Interaction, Community Health, Jurisprudential Rules, Environment