فهرست مطالب

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی ایمان زاده*، زهرا عبادی صفحات 1-26
    هدف پژوهش حاضر تبیین تجربیات زیسته ی دبیران عربی از دلایل ناکارآمدی آموزش زبان عربی در مدارس است. پژوهش حاضر پژوهشی کیفی از نوع پدیدارشناسی است که با استفاده از نمونه گیری هدفمند و مبتنی بر فرد ماهر و از طریق مصاحبه ژرف نگر با 20 نفر از دبیران عربی انجام گرفت. مصاحبه ها ضبط و به روش استرابرت و کارپتنر (2003) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصل از تجربیات دبیران عربی در خصوص ناکارآمدی زبان عربی در 5 مضمون اصلی «موانع مرتبط با دانش آموزان»، «موانع مرتبط با معلمان»، «موانع مربوط به جامعه و فرهنگ»، «موانع مربوط به نظام آموزشی و برنامه درسی» و «موانع مربوط به ارزشیابی آموزشی» و 11 مضمون فرعی شناسایی شد. رفع این موانع مستلزم بازنگری در اهداف، محتوا و روش های برنامه درسی عربی و تغییر نگرش جامعه، والدین و دانش آموزان نسبت به اهمیت این زبان خارجی است.
    کلیدواژگان: زبان عربی، ناکارآمدی آموزش زبان عربی، دبیران عربی، پدیدارشناختی
  • محمد جاودانی*، محبوبه فولادچنگ، رحمت الله مرزوقی صفحات 27-43

    هدف پژوهش بررسی تاثیر اجرای الگوی کیفی مدیریت فرایندهای یاددهی-یادگیری بر تامین نیازها (بقاء، عشق و تعلق، قدرت، آزادی و شادی) و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی بود. در این پژوهش از طرح تحقیق نیمه آزمایشی با مقایسه گروه آزمایش و کنترل با پیش آزمون و پس آزمون و طرح مقایسه گروه آزمایش و کنترل با پس آزمون استفاده گردید. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه سوم مدارس ابتدایی نواحی چهارگانه شهر شیراز بود. برای نمونه گیری از روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای استفاده گردید. ابزار پژوهش مقیاس محقق ساخته برای سنجش میزان تامین نیازها و آزمون معلم ساخته برای سنجش عملکرد تحصیلی بود. روایی ابزار با استفاده از نظر متخصصان و تحلیل عامل و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ (0/77) به تایید رسید. نتایج حاصل از  تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که میزان تحقق نیازهای پنج گانه دانش آموزان در گروه آزمایش به طور معناداری از گروه کنترل بالاتر است. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه آزمایشی در پس آزمون عملکرد تحصیلی به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل است. همچنین براساس اندازه اثر (مجذور اتا) ملاحظه شد که 46 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی به واسطه اجرای الگوی کیفی مدیریت فرایندهای یاددهی-یادگیری قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: فرایندهای یاددهی-یادگیری، الگوی کیفی، دوره ابتدایی، نیازها، عملکرد تحصیلی، طرح نیمه آزمایشی
  • حسین قربانی*، سیدابراهیم میر شاه جعفری، احمدرضا نصراصفهانی، محمدرضا نیستانی صفحات 44-84

    هدف پژوهش حاضر این بود که در دانشگاه فرهنگیان به طراحی و اجرای برنامه ی درسی کارورزی بر اساس الگوی خودشرح حال نویسی مشارکتی بپردازد و تجربه دانشجومعلمان از این الگو را مورد تحلیل و بازنمایی قرار دهد. این مطالعه از حیث هدف توسعه ای- کاربردی، از نظر نوع پژوهش کیفی و در طیف روش های کیفی بر کنش پژوهی رهایی بخش مبتنی است. در این پژوهش به تناسب از روش های تحلیل اسناد، مصاحبه غیرساختارمند و پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است و داده ها با استفاده از روش های تحلیل مضمون و تی تک نمونه ای مورد تحلیل قرار گرفته است. جامعه پژوهش دانشجومعلمان پردیس شهید باهنر اصفهان را دربر می گیرد و نمونه پژوهش یک کلاس متشکل از هجده دانشجوی پسر ورودی سال 92-1391 بود که در نیمسال دوم سال تحصیلی 1395-1394 در ترم هشت رشته دبیری علوم اجتماعی مشغول به تحصیل بودند. این مشارکت کننده ها به شیوه نمونه گیری ملاک محور انتخاب شدند و طی پانزده جلسه در طول یک ترم تحصیلی، کارورزی خویش را انجام دادند. ساختار الگوی پیشنهادی در قالب عناصر برنامه درسی کارورزی تدوین گردید که اعتبار و روایی آن به تایید متخصصان برنامه درسی و استادان دانشگاه فرهنگیان رسیده بود. همچنین برای ارزیابی مقبولیت و اعتبار نتایج از زاویه بندی روش شناختی و اعتباریابی دموکراتیک استفاده شد. یافته ها نشان داد، الگوی کارورزی مبتنی بر خودشرح حال نویسی مشارکتی، می تواند اهداف و راهبردهای مستتر در واحدهای درسی کارورزی در دانشگاه فرهنگیان را محقق نماید. چنان که تحلیل سرفصل واحدهای درسی کارورزی نشان داد، برنامه درسی کارورزی دانشگاه فرهنگیان حول چهار مضمون شامل: تمرین معلمی، پژوهش روایی، کنش های مشارکتی و گروهی و تبیین برنامه درسی کارورزی شکل گرفته است که این مضامین با تجارب دانشجومعلمان از الگوی پیشنهادی، هم سو و هم خوان می باشند. همچنین یافته ها نشان داد دانشجومعلمان توانسته بودند طیف اهداف، محتوا، راهبردهای یاددهی-یادگیری و روش های ارزشیابی ارایه شده در الگوی پیشنهادی را بالاتر از سطح میانگین تجربه نمایند. بنابراین طبق این نتایج می توان اذعان داشت که الگوی خودشرح حال نویسی مشارکتی با اهداف برنامه درسی کارورزی دانشگاه فرهنگیان منطبق است و می تواند به مثابه یک الگوی کارورزی در برنامه درسی کارورزی این دانشگاه مورد کاربست قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی کارورزی، دانشجومعلم، خودشرح حال نویسی مشارکتی، روایت های زندگی
  • میمنت عابدینی بلترک*، احمد جعفری صمیمی صفحات 85-103

    یکی از مسائل جدید در آموزش و پرورش کشورهای پیشرفته، وارد کردن برنامه هایی برای تربیت اقتصادی و آموزش مفاهیم سواد اقتصادی به سیستم آموزشی در کنار آموزش مهارت های اولیه و ضروری است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی آموزش سواد اقتصادی در سیستم آموزشی ایران با استفاده از کتاب های درسی پایه ششم بوده است. روش پژوهش تحلیل محتوای کمی، جامعه و نمونه آماری شامل کلیه ی کتاب های درسی پایه ششم یعنی فارسی (بخوانیم)، فارسی (بنویسیم)، علوم، هدیه های آسمانی، آموزش قرآن، ریاضی، مطالعات اجتماعی، تفکر و پژوهش، کار و فناوری می باشد. پایایی با توجه به ضریب توافقی بدست آمد که برابر با 0/88 بود. یافته ها نشان داد که 42 مورد در کتاب های درسی به مولفه های سواد اقتصادی پرداخته اند که بیش ترین ضریب اهمیت با 0/296، مربوط به مولفه مصرف و کم ترین میزان فراوانی و ضریب اهمیت نیز مربوط به مولفه تورم، بیکاری و سرمایه گذاری است که صفر می باشد. همچنین بیش ترین فراوانی در کتاب مطالعات اجتماعی مشاهده گردید و سایر کتاب های درسی، چندان توجهی به بحث سواد اقتصادی نداشته اند. بر این اساس بازنگری محتوای درسی در راستای توانمند ساختن افراد جامعه در بخش اقتصاد، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سواد اقتصادی، آموزش، تحلیل محتوا
  • حسن اسدی*، بابک شمشیری، حمیدرضا یوسفی، محمدحسن کریمی صفحات 104-138

    برای ایجاد و توسعه ی صلح، دو عامل نقش تعیین کننده دارند: «گفت وگوی چندجانبه ی میان فرهنگی» و «آموزش صلح». پژوهش حاضر تلاشی است در جهت تدوین یک برنامه ی درسی صلح محور با استفاده از آموزه های فلسفه یا بینش میان فرهنگی. در این پژوهش که با روش تحلیلی-استنتاجی صورت گرفته است، ابتدا با استناد به دیدگاه های صاحب نظران و یافته های پژوهش های پیشین، از ضرورت نگاه میان فرهنگی به صلح و آموزش صلح گفته ایم. سپس به بررسی مختصر و نقد طرح های صلح پیشین و همچنین مطالعات آموزش صلح پرداخته شده است. آنگاه با معرفی «فلسفه ی میان فرهنگی» و برشمردن برخی خصوصیات آن، دلالت ها و امتیازات این اندیشه ی فلسفی را که می تواند برای ساخت یک برنامه ی درسی صلح محور مورداستفاده قرار گیرد بیان نموده ایم. آموزه هایی مثل: حقیقت منتشر، توجه به «دیگری»، گفت وگومحوری و توجه به مسایل عینی جامعه و بررسی انضمامی آن ها. در پایان، ویژگی های یک برنامه ی درسی صلح محور  با رویکرد میان فرهنگی در چهار بخش: اهداف، محتوا، رویکردهای یاددهی-یادگیری و  روش ها و رویکردهای ارزشیابی بیان شده است. ویژگی هایی که می تواند برای تدوین یک برنامه ی درسی صلح محور با رویکرد میان فرهنگی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فلسفه ی میان فرهنگی، گفت وگوی چندجانبه، برنامه ی درسی، آموزش صلح
  • میثم غلام پور*، محمدعلی رستمی نژاد، هادی پورشافعی صفحات 139-162
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل کلیدی موفقیت موک ها در آموزش و ارائه الگوی جاری عوامل موثر بر موفقیت آنها می باشد. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. جامعه پژوهش کلیه مقالاتی هستند (374 مقاله) که از سال 2010 تا 2018 در مورد موک ها در پایگاه های تخصصی و علمی ارائه شده اند. نمونه پژوهش 47 مقاله است که این تعداد بر اساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شده اند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده اند. با تجزیه و تحلیل داده ها، عوامل کلیدی موفقیت دوره های آموزشی موک در 5 بعد، 15 عامل و 46 مقوله شامل بعد تعامل (ارتباطات متنوع، مدیریت بحث و ویژگی ارتباطات)؛ بعد مشارکت (انگیزش، آموزش متنوع، تسهیلات و ویژگی دوره)؛ بعد سیستم مدیریت (مدیریت یادگیری و مدیریت محتوا)، بعد استاندارپذیری (صحت و اصالت، پشتیبانی و طراحی ساختار) و بعد زمینه ای (نگرش اجتماعی، مهارت و فناوری)، طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد برای ایجاد دوره های اثرگذار موک باید زمینه تعاملات و مشارکت فراگیران را مهیا ساخت،سیستم های مدیریت مناسب را طراحی؛ به استانداردهای موجود توجه و زمینه نگرش مثبت به اینگونه آموزش ها را در بین موسسات آموزشی و آحاد جامعه فراهم آورند.
    کلیدواژگان: موک، عوامل موفقیت، سنتزپژوهی، الگوی روبرتس
  • محمود سعیدی رضوانی*، فاطمه غلامی، حسین باقری صفحات 163-199

    مقاله ی حاضر با هدف شناسایی شایستگی‎های کانونی مربیان تربیت جنسی طراحی گردید و جهت تعیین شایستگی‎های کانونی، از روش پنج مرحله‎ای بیهام و مایر، بهره گرفته شد. جامعه ی پژوهش حاضر، کلیه متخصصان تربیت جنسی و مربیان عفاف‎گرایی و تربیت جنسی شهر مشهد، در نظر گرفته شدند که با روش نمونه گیری هدفمند، مورد گزینش قرار گرفتند و مصاحبه نیمه‎ساختار یافته و پرسش نامه، ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش بودند. با بررسی ادبیات و آرای صاحب‏نظران و منابع علمی مختلف در خصوص شایستگی‎های کانونی مربیان و یافته‎های حاصل از مصاحبه‎ها و پرسش نامه‎ها، فهرستی مشتمل بر 785 مفهوم استخراج و گردآوری گردید و مفاهیم به‎دست آمده در قالب 109 مقوله دسته‏بندی شدند. پس از تجزیه وتحلیل داده های به‎دست آمده، شایستگی‎های مربیان تربیت جنسی در قالب 16 مضمون و پنج محور قرار گرفتند. مضامین رابطه ی مربی با خدا، رابطه ی مربی با خود و رابطه ی مربی با دیگران، در محور ویژگی‏های پایه ی مورد نیاز مربی جای گرفتند. مبانی تربیت جنسی، غرب و تربیت جنسی و مفهوم ‏‏شناسی امر جنسی در محور مباحث نظری مورد نیاز مربی، گنجانده شدند. مضامین مربوط به محور تبیین و توصیف آسیب‏های جنسی، زمینه‎‏‏سازهای فساد جنسی، آسیب شناسی جنسی و پیامدهای منفی ناشی از آسیب‏های جنسی، معرفی شدند. مضمون باور‏های اساسی در محور باور‏های مورد نیاز در تربیت جنسی و مضامین سواد رسانه‏ای، چگونگی پاسخگویی به سوالات و شبهات نوجوانان، مهارت پیشگیری و مواجهه صحیح با سوءاستفاده جنسی، مواجهه با پدیده خودارضایی، روان‏شناسی مسایل جنسی و توانایی به‏کارگیری راهبردها و راهکارهای خویشتنداری جنسی نوجوانان نیز، در محور مهارت‏های مورد نیاز برای مربی تربیت جنسی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: شایستگی‎های کانونی، روش بیهام و مایر، مربیان تربیت جنسی
  • مهران عزیزی محمودآباد، محمدجواد لیاقتدار*، حمیدرضا عریضی صفحات 200-224

    هدف این مطالعه، بررسی اثربخشی آموزش بازنمایی های تصویری بر توانایی حل مسایل کلامی ریاضی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی بوده است. این پژوهش از نوع تحلیل محتوا و طرح های نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل است. پس از مطالعه و طراحی آموزشی، 40 نفر از دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی مشغول به تحصیل در یک آموزشگاه در سال تحصیلی 97-1396 در شهر یاسوج به صورت داوطلب آزاد در این پژوهش شرکت کردند. مشارکت کنندگان با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شده  و گروه آزمایشی برای 9 جلسه (هر هفته یک جلسه) با استفاده از روش آموزش بازنمایی محور تحت آموزش قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها در تحلیل محتوا از تکنیک آنتروپی شانون و در بخش نیمه آزمایشی از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج تحلیل محتوا نشان داده است، بیش ترین توجه برای توزیع و حضور مسایل کلامی به ترتیب به مسایل بازنمایی عریان، بازنمایی ضروری، بازنمایی کمک کننده و در نهایت به مسایل بازنمایی بی فایده شده است. همچنین نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که تفاوت معناداری در میانگین تمام مولفه های توانایی حل مسایل کلامی (05/0 P<) بین گروه کنترل و آزمایش وجود دارد؛ لذا آموزش بازنمایی های تصویری موجب افزایش توانایی حل مسایل کلامی ریاضی در دانش آموزان شده است. به علاوه نتایج نشان می دهد که استفاده از بازنمایی های تصویری در حل مسایل کلامی در طول زمان ثبات دارد؛ و نهایتا نتایج مقایسه زوجی بازنمایی های متفاوت نشان می دهد اثرات بازنمایی های متفاوت یکسان نمی باشند.

    کلیدواژگان: مسایل کلامی، بازنمایی عریان، تصاویر بی فایده، بازنمایی کمک کننده، تصاویر ضروری
  • زینب ابراهیمی*، محمود مهرمحمدی، علیرضا صادقی، امید نوروزی صفحات 225-254
    پژوهش حاضر با هدف تبیین کارآمدی فرهنگی معلمان انجام شده است. برای نیل به این هدف از روش مرور نظام مند پژوهش استفاده شد. این مرور نظام‎مند از نوع کیفی می باشد که روشی برای یکپارچه سازی یا مقایسه کردن یافته های پژوهش کیفی است. دانش انباشته ی ناشی از این روند به تفسیری تازه و تبیینی اثربخش از مفهوم کارآمدی فرهنگی معلمان منجر شده است. در این پژوهش 5 رویکرد بررسی شد و رویکرد منتخب با توجه به مفهوم کارآمدی فرهنگی تشریح شد. نمونه پژوهش بیش از 40 مقاله معتبر و 6 کتاب از نویسندگان شاخص حوزه فرهنگ و تربیت بود که با استفاده از کلیدواژه های «رویکردهای فرهنگی به تربیت»، «فرهنگ و تربیت»، «صلاحیت فرهنگی»، «کارآمدی فرهنگی»، «تبحر فرهنگی»، «پداگوژی برخوردار از ربط فرهنگی»، بطور نظام مند مرور شده اند. یافته ها نشان داد بیش ترین تاکید بر اثربخشی نقش معلم در مواجهه با تنوع فرهنگی، در «پداگوژی برخوردار از ربط فرهنگی» مشاهده می شود. این پداگوژی به طور خاص بر بازتعریف نقش معلم تاکید می کند. دو بعد دانشی و عملکردی در شکل گیری کارآمدی فرهنگی معلم نقش تعیین کننده ای ایفا می کنند. بعد دانش، شامل 1) شناخت از دانش آموزان (آگاهی از پیشینه دانش‎آموزان، شناخت از خواسته ها و علایق برخواسته از فرهنگ آنان) و 2) دانش پداگوژیکی است. بعد عملکردی بر 1) خودتاملی 2) ساختن رابطه ی معنادار با دانش آموزان و 3) پیشرفت دانش آموزان متمرکز است. مجموعه ی این قابلیت ها در مفهوم «کارآمدی فرهنگی» معلم قابل مفهوم پردازی است که منجر به پشرفت واقعی برای دانش آموزان متنوع در سه حیطه ی پیشرفت تحصیلی، شایستگی فرهنگی و آگاهی سیاسی- اجتماعی خواهد شد.
    کلیدواژگان: کارآمدی فرهنگی، تنوع فرهنگی، پداگوژی برخوردار از ربط فرهنگی، معلم
  • جمال سلیمی* صفحات 255-287
    هدف این پژوهش سنتز پژوهی چند مورد از پژوهش هایی است که حول موضوع آموزش شهروندی در برنامه های درسی در کشورهای مختلف انجام شده است. برای این منظور با استفاده از روش سنتز پژوهی، تحقیقات انجام شده در سطح بین الملل، در خصوص میزان توجه و اختصاص مفاهیم مربوط به آموزش شهروندی در برنامه های درسی، به صورت نظام مند انتخاب، واکاوی محتوایی و دسته بندی شده اند. در مرحله غربالگری، 11 پژوهشی که این ویژگی ها را داشته اند، انتخاب و ترکیبی از یافته های آنها بر اساس اصول تلفیق، بازاندیشی و بازآرایی داده ها، ارائه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل مهم محیطی که در ساختار کلی برنامه های درسی آموزش شهروندی به آن پرداخته شده عبارت از سنت تاریخی؛ موقعیت جغرافیایی؛ ساختار اجتماعی-سیاسی؛ سیستم اقتصادی و روندهای جهانی است. همچنین نتایج نشان می دهد که آموزش شهروندی در برنامه های درسی برخی از کشورها، مبتنی بر بیان ارزش های فرهنگی جزئی و همچنین قوانین ملی و در برخی دیگر حالت خنثی نسبت به ارزش ها داشته اند. نهایتا اینکه نتایج بیانگر آن است که آموزش شهروندی در برنامه های درسی، از سه لایه تشکیل می شود: آموزش در مورد شهروندی؛ آموزش از طریق شهروندی و آموزش برای شهروندی.
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، برنامه درسی، شهروند، مطالعات جهانی، سنتزپژوهی
  • مینا سلیمیان ریزی، محمد امینی*، سیداحمد مدنی صفحات 288-313

    هدف اصلی پژوهش حاضر به عنوان یک مطالعه توصیفی-پیمایشی ارزیابی سواد زیست محیطی دانش آموزان مقطع متوسطه و بررسی مشکلات اجرایی آموزش محیط زیست از دیدگاه دبیران بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دبیرستانی و هنرستانی در منطقه لنجان استان اصفهان در سال تحصیلی 96-1395 برابر با 8920 نفر و نیز دبیران مدارس متوسطه برابر 615 نفر بود. تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران انجام شد. حجم نمونه آماری دانش آموزان 1067 و حجم نمونه دبیران برابر با 147 نفر محاسبه گردید. برای نمونه گیری از روش خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. جهت گردآوری داده ها از یک پرسش نامه محقق ساخته ویژه دانش آموزان و نیز یک پرسشنامه محقق ساخته ویژه دبیران و برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل های عاملی اکتشافی و تاییدی و نیز آزمون مقایسه ای تک نمونه ای، مقایسه گروه های مستقل و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. یافته های حاصل از این تحقیق نشان داد که دانش آموزان مقطع متوسطه اگرچه در بعد عاطفی سواد زیست محیطی دارای وضعیت مناسبی هستند ولی به لحاظ شناخت زیست محیطی و نیز مهارت ها و عملکردهای مربوط به آن از شرایط و شاخص های لازم برخوردار نیستند. به علاوه، این پژوهش نشان داد که مهم ترین مشکلات اجرایی مدارس متوسطه در حوزه آموزش محیط زیست فقدان تجهیزات لازم، کمبود زمان و عدم وجود ارتباط و تعامل مراکز آموزشی با نهادها و مراکز زیست محیطی جامعه می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش محیط زیست، سواد زیست محیطی، محتوا، مدارس متوسطه
  • سکینه حیدری، سیامک سامانی*، نادره سهرابی شگفتی، امیر هوشنگ مهریار صفحات 314-338
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی روابط بین عوامل مدرسه ای (نگرش به مدرسه، ادراک از جو مدرسه) بر رفتارهای تحصیلی با واسطه گری عوامل فردی (خودکارآمدی و خودتنظیمی) انجام گرفت. جامعه ی این تحقیق تمام دانش آموزان متوسطه شهر شیراز است که در سال تحصیلی 1397-1396 مشغول تحصیل در دبیرستان های شهر شیراز بودند. جهت انتخاب نمونه، 581 نفر از دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات، با استفاده از پرسش نامه های نگرش به مدرسه (SAAS) مک کوچ و سیگل (2003)، پرسش نامه ادراک جو مدرسه تریکت و موس (1973)، پرسش نامه خودتنظیمی بوفارد (1995)، پرسش نامه انگیزش تحصیلی هارتر (1980) و پرسش نامه خودکارآمدی کودکان و نوجوانان (SEQ-C) موریس (2001) انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای نگرش نسبت به مدرسه و جو مدرسه پیش بین های مثبت و معنی داری برای خودکارآمدی و خودتنظیمی دانش آموزان بودند؛ خودکارآمدی و خودتنظیمی نیز پیش بین های مثبت و معنی داری برای رفتارهای تحصیلی دانش آموزان بودند و تاثیر عوامل مدرسه ای بر رفتارهای تحصیلی دانش آموزان را به طور کامل واسطه گری می کردند. مدل پژوهش در مجموع 38 درصد از واریانس رفتارهای تحصیلی را تبیین نمود. یافته های پژوهش موید آن است که ویژگی های فردی دانش آموزان قادرند تاثیر عوامل مدرسه ای بر رفتارهای تحصیلی را واسطه گری کنند.
    کلیدواژگان: انگیزش، عوامل مدرسه، عوامل فردی، رفتارهای تحصیلی
|
  • Ali Imanzadeh *, Zahra Ebadi Pages 1-26
    The purpose of this study is to explain the lived experiences of arabic language teachers on the inefficiencies of teaching arabic language. This research is a qualitative research and phenomenological study that was conducted using purposeful sampling and based on expert sampling and through deep interviewing with 20 Arabic language teachers. The interviews were recorded and analyzed by Sterbett and Carptener(2003) method. The findings of the Arab teacher's experiences of Arabic language ineffectiveness is identified in five main themes: student-related barriers, teacher-related barriers, community and culture barriers, and educational and curriculum barriers And "barriers to educational evaluation" and 11 sub-themes. Eliminating these barriers requires reviewing the goals, content and methods of the Arabic curriculum and changing the attitude of society, parents and students about the importance of this foreign language.
    Keywords: Arabic language, Inefficiency of Arabic language teaching, Arabic teachers, Phenomenology
  • Mohammad Javdani *, Mahboubeh Fouladchang, Rhmatolah Marzoghi Pages 27-43

    The aim of  study was to examining the impact of implementing qualitative model of teaching-learning processes management (QMTLPM) on Students'needs (survival,love and belonging,power, freedom and fun) and Academic performance in the elementary school. In this study a semi-experimental  design  by comparison of experimental and control group with pre and post test and comparison of experimental and control group with post test were used.The statistical population was consists of primary schools students in four areas of shiraz city. for sampling, cluster random sampeling method were used. research tools were  researcher made scales and teacher made test that validity by exprets and factor analysis and reliability byCronbach's alpha (0/77) confirmed.The results of manova showed that satisfaction level of students' five needs in experimental group significantly was higher  than control group. The results of ancova showed that experimental group in academic performance post test  significantly was higher than control group.  Also based on effect size revealed that 46 precent of  academic performance variance was pridectibel  by Implementing of QMTLPM.

    Keywords: Teaching-learning processes, Qualitative model, Elementary school, Students' needs, Academic performance
  • Hossein Ghorbani *, Sayed Ebrahim Mir Shah Jafari, Ahmad Reza Nasr Esfahani, Mohamad Reza Neyastaniy Pages 44-84

    The aim of this study is to design and implement the pattern of internship curriculum based on collaborative autobiography in Farhangian University and to analyze the Student teacher perceptions and experiences of this model. Considering the applied objective, this study is qualitative research on the base of emancipatory action research. Different methods of collecting data have been used and the data has been analyzed in qualitative and quantitative levels. The process of the research is also designed and done based on the action research cycle i.e. planning, acting, observing and reflecting. The research population for the suggested pattern included student teachers of Isfahan Shahid Bahonar Pardis University and the sample of the research consisted of a class with 18 male student teachers which had been selected purposefully. For assessing the validity of the results three method is used: triangulation, validating by itself and democratic validating. The results indicate that the representation of student teachers’ experiences in the pattern of internship based on collaborative autobiography including five contents of dialogue skills, peer supervision, narrative knowledge and experience, professional development and group action. These contents are in line with the contents obtained from analyzing the internship syllabus of Farhangian University. Findings also indicate that the student teachers could experience the range of objectives, contents, teaching and learning strategies and the designed assessment methods in the suggested pattern during the semester in the medium level. Therefore, according to the findings, it can be inferred that the optimal implementation of internship curriculum requires cooperation and multilateral narrative-driven collaborative actions of between students and professors and what makes this cooperation meaningful is the whole lifeworld that can be linked to internship curriculum. Hence, based on these results, it can be acknowledged that the collaborative autobiography pattern is consistent with internship curriculum objectives and it has the capability of being applied as an internship pattern in internship curriculum of this university.

    Keywords: Internship pattern, teacher education, collaborative autobiography, teacher’s life stories
  • Meimanat Abedini Baltork *, Ahmad Jafari Samimi Pages 85-103

    One of the new issues in the education of developed countries is the introduction of programs for economic education and education of the concepts of economic literacy into the educational system along with the training of basic and essential skills. According to this, the purpose of this study was to study the education of economic literacy in Iranian educational system using sixth grade textbooks.Research method,quantitative content analysis, the community and the statistical sample include all sixth textbooks, Persian (read), Persian (write), science, heavenly gifts, Quraneducation, mathematics, social studies, thought and research, work and technology. Reliability was also achieved with an agreement coefficient of 0.88. The findings showed that 42 items in the textbooks addressed the components of economic literacy that the highest importance coefficient with 0.296 is related to the consumption component and the lowest frequency and coefficient of importance is related to the component of inflation, unemployment and investment, which is zero. Also the most frequent in the book was social studies and other textbooks have not paid much attention to economics literacy. Accordingly, it is necessary to review the content of the curriculum in order to empower people in the economy.

    Keywords: Economic literacy, education, content analysis
  • Hasan Asadi *, Babak Shamshiri, Hamid Reza Yousefi, Mohammad Hasan Karimi Pages 104-138

    To establish peace, there are two key factors: “intercultural polylog” and “peace education”. This study aims to design peace-axis curriculum based on the teaching of intercultural philosophy. This research was done through descriptive-analytical method. According to the views of scholars and the findings of previous studies, we have mentioned the need for a cross-cultural perspective on peace and peace education. First, a brief review and critique of past peace plans and peace education studies have been addressed. Then by introducing "intercultural philosophy" and listing some of its features, the implications and privileges of this philosophical thought that can be used to build a peace-axis curriculum is mentioned. The doctrines such as: published truth, attention to "the other", the dialogue-centered issue, and attention to the objective problems of society and their incorporative study. In the end, features of a peace-axis curriculum are expressed in four sections: goals, content, learning-teaching and evaluation approaches, along with features that can be used to design a Peace-axis curriculum with an intercultural approach.

    Keywords: Intercultural philosophy, polylog, curriculum, Peace Education
  • Meysam Gholampour *, Mohammad Ali Rostami Nejad, Hadi Pourshafei Pages 139-162
    The goal of present research is identifying the critical success factorsof MOOCs success and presenting a model for itr. The approach of present research is qualitative and its method is research synthesis. The research population is entire articles (374 articles), were presented on MOOCs on special platform from 2010 2018. The research sample consists of 47 Articles, these numbers are chosen by subject keeping, theoretical saturation of data. The research data have been collected from qualitative analysis of studied documents. Based on findings, critical success factors of MOOCs were classified in 5 dimensions, 15 factors and 46 categories. These dimensions includes: interaction dimension (diverse communication, discussion management, and communication features), collaboration dimension (motivation, diverse instruction, facilities, course features), management dimension(learning and content management) , Standardization(accuracy and originality, support and design structure) and contextual dimension (social attitude, Skill and technology). The results showed that creating effective courses of mock should provide the ground for engagement and engagement of learners, design appropriate management systems; Attending existing standards to provide a positive attitude toward such training among educational institutions and communities.
    Keywords: Mooc, Success Factors, Synthesis, Roberts Pattern
  • Mahmood Saeedy Rezvani *, Fatemeh Gholami, Hossein Bagheri Pages 163-199

    The present paper was designed to identify the key competencies of sexual education coaches. To determine the key competencies, the five-step Byham & Moyer method was used. The present study population included all education specialists, sex education specialists, and Continence and sex education specialists’ educators in Mashhad. They were selected by targeted sampling method. A Semi-structured interview and questionnaire were used to collect data. By studying the literature and opinions of scholars and various scientific sources about the competencies of the coaches, and the findings of the interviews and questionnaires, a list of 785 concepts was extracted and collected, and then the concepts were classified into 109 categories. After analyzing the data, the competencies of sexual education coaches were divided into 16 themes and 5 axes.  The themes of “the coach's relationship with God”, “the coach's relationship with himself” and “the coach's relationship with others”, were placed in the core of the basic characteristics of the coach. “The Foundations of sexual education”, “the West and sexual education”, “the sexual-conceptualization”, were included in the center of the theoretical issues needed by the coach. Also themes related to the axis of explanation and description of sexual harm “the underlying instruments of sexual corruption”, “sexual pathology” and “the negative consequences of sexual injuries” were introduced. The Themes “of basic beliefs” in the axis of the beliefs needed in sexual education and the Themes “of media literacy”, “how to answer the questions and doubts of adolescents”, “the prevention and exposure skills of sexual abuse”, “exposure to masturbation phenomena”, “sexual psychology” and “The ability to apply adolescent continence strategies and solutions” was also at the axes of the skills needed for the Coach of sexual education.

    Keywords: Competencies_Byham & Moyer method_sexual education coaches
  • Mehran Azizi Mahmoodabad, Mohammad Javad Liaghatdar *, Hamid Reza Oreyzi Pages 200-224

    The aim of the present study is to investigating the effectivenessof illustration representation-based Instruction on 6th grade students' word problem-solving ability in mathematics. This research is based content analysis and semi-experimental design of the pretest-post test type, follow up with the control group. After studying and designing 40 male student of the sixth grade elementary a school in the academic year of 1396-97 in yasouj participated in this study as volunteers. They were randomly assigned to experimental and control group and the experimental group were educated for 9 sessions (one session per week) using representation-based Instruction method. Shannon entropy technique was adopted in order to analyze data in content analysis, and variance analysis test with repeated measures was used for the semi-experimental part. The results of the content analysis show that the greatest attention for the distribution and the presence of word problems is respectively directed to bare representation, essential representation, helpful representation, and finally to useless representation respectively. In addition, the results of the variance analysis with repeated measures reveals that there is a significant difference between the averages of all the components of word problem-solving ability of control group and experimental group (p<0.05). Therefore, it can be concluded that illustration representation Instruction increases students' word problem-solving ability in mathematics. Besides, the results indicate that the effect of using illustration representation will be consistent over time. The results of pairwise comparisons of different representations also show that the effects of different representations are not the same.

    Keywords: word problems, bare representation, useless illustrations, helpful representation, essential illustrations
  • Zeynab Ebrahimi *, Mahmoud Mehrmohammadi, Alireza Sadeghi, Omid Noroozi Pages 225-254
    The purpose of this study was to explain the teacher`s Cultural efficacy. To achieve this goal the systematic review method was used. This research is a qualitative systematic review that is a method for integrating or comparing findings from qualitative research. The accumulated knowledge resulting from this process has resulted in a new interpretation and an effective explanation of the concept of teachers' cultural efficacy. In this research, five theoretical frameworks were examined and the selected approach was described concerning the concept of cultural efficacy. The research sample was more than 40 authoritative articles and 6 books in the field of culture and education. Using the keywords "cultural approaches to education", "culture and education", "cultural competence", "cultural efficacy", "Cultural proficiency", "Cultural relevant pedagogy", researches have been systematically reviewed. Findings show that the most emphasis on the effectiveness of teacher role in facing cultural diversity is observed in “culturally relevant pedagogy”. This pedagogy specifically emphasizes the redefinition of the teacher's role. The two dimensions of knowledge and performance play a decisive role in the formation of the teacher's cultural efficacy. The knowledge dimension is then divided into three sections: including (1) knowledge of students (awareness of student’s background, knowledge of the desires and interests of their culture), and (2) pedagogical knowledge. Performance is focused on (1) self-reflection, (2) building meaningful relationships with students, and (3) improving student performance. The set of these capabilities is identifiable in the concept of "cultural efficacy" of teacher, which will lead to achievement in three areas of Academic Achievement, Cultural competence, and socio-political consciousness. This teacher, with these capabilities, Provide the ability to achieve the expected achievement for culturally diverse students.
    Keywords: cultural efficacy, cultural diversity, culturally relevant pedagogy, teacher education
  • Jamal Salimi * Pages 255-287
    The purpose of this research is to synthesize a number of studies that focus on citizenship education in curriculum in different countries. To this end, international research studies have been systematically selected, structured, and categorized using the method of Researchsynthesis, international studies on the amount of attention and allocation of concepts related to citizenship education in curriculum. At the screening stage, 11 studies that have these features have been selected and synthesized from their findings based on the principles of data integration, rethinking and rearrangement. The results of the research show that the important environmental factors that have been addressed in the overall structure of citizenship education curricula are historical traditions, geographic location, socio-political structure, economic system and global trends. Another part of the results is that citizenship education in the curriculum of some countries is based on the expression of minor cultural values, as well as national laws, and in others, they are neutral to values. Finally, the results indicate that citizenship education in the curriculum consists of three layers: education about citizenship; education through citizenship and education for citizenship.
    Keywords: citizenship education, curriculum, citizen, global studies, Research synthesis
  • Mina Salimian Rizi, Mohammad Amini *, Seyed Ahmad Madani Pages 288-313

    With attention to importance of environmental problems, the main objective of the present study was to assess the environmental literacy of secondary students and problems of environmental education from the viewpoint of teachers. The statistical population this study consisted of all high school students in Lenjan in Isfahan province in the academic year of 1365-96 (8920) and 615 high school teachers. The sample size was determined using the Cochran formula. The sample size of the students was 1067 and the sample size of teachers was 147. A multistage cluster method was used for sampling. Data were collected by two researcher-made questionnaires. The results and findings of this research showed that high school students in affective domain have required environmental literacy, but in cognitive and performance domains they have not required knowledge and skill. In addition, this study showed that the most important practical problems of the environmental education were the lack of facilities, instructional time, and the lack of communication and interaction of schools with external environmental centers. Obviously, the proper performance of the educational system in the environmental education curriculum requires that these problems and challenges be resolved.

    Keywords: education, Environmental Education, Environmental Literacy, content, Secondary Schools
  • Sakineh Heydari, Siamak Samani *, Nadereh Sohrabi, Amir Houshang Mehryar Pages 314-338
    The aim of this study is to modeling the relationship between school factors (attitude to the school, perception of school atmosphere) and education behaviors by intermediating of individual factors (self-efficacy and self- regulation).The society of this study is all high school students in the city of Shiraz who were studing in the city's  high schools of Shiraz at the school year of 1396-1397. For sample selection, 581 students were selected using stratified random sampling method. Data  collection was carried out using the attitude to school questionnaire (SAAS)MC Coach & Sigel(2003), perception of school atmosphere questionnaire Triket& Mouse(1973),  Buffer self- regulatory questionnaire(1995),Hartler's Educational Motivation questionnaire(1980) and self- efficacy questionnaire of children and adolescents( SEQ-C)Maurice (2001). Analysis of data using structure equation test showed that the model has favorable fit.
    Keywords: motivation, School Factors, Individual Factors, academic behaviors