فهرست مطالب

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 65، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صادق فرزام*، سعید رمضان زاده صفحات 11-39

    امروزه یکی از دغدغه های مهم هر سازمان چگونگی آگاهی از نوع عملکرد و میزان مطلوبیت فعالیت های و همچنین نظارت کلی بر فرآیندهای مربوط به عملکرد واحدها می باشد، لذا وجود یک نظام ارزیابی کارایی دقیق و جامع بسیار بااهمیت می باشد. در حال حاضر در سیستم های ارزیابی کارایی و عملکرد، از روش های گوناگونی استفاده می شود، یکی از این روش ها استفاده از تحلیل پوششی داده ها می باشد. در تحلیل پوششی داده ها یکی از مشکلات مهم و اساسی مدل های پیشین، در نظر نگرفتن عدم قطعیت داده ها در مساله ی ارزیابی کارایی می باشد؛ زیرا یکی از مهم ترین ویژگی های مدیریت عدم قطعیت در آن است و وجود متغیرهای غیرقابل کنترل، فرایند تصمیم گیری مدیران را به کلی تحت تاثیر قرار می دهد. لذا ارایه روشی در فضای عدم قطعیت، جهت ارزیابی از جایگاه خاصی برخوردار هست. در این مقاله به بررسی روش های تحلیل پوششی داده در شرایط عدم قطعیت پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، تحلیل پوششی داده ها، شرایط عدم قطعیت، بهینه‎سازی استوار
  • سیدمحسن میرباقری*، همایون حریری صفحات 41-63

    در این مقاله محقق به دنبال معرفی الگوی مناسب برای ارزیابی عملکرد پژوهشگران و مراکز تحقیقاتی در سازمان های تحقیق و توسعه می باشد. برای دست یابی به الگو، بعد از انجام مطالعات کتابخانه ای و میدانی در سازمان تحقیقات خودکفایی نزسا، الگوی مفهومی پیشنهادی تدوین گردید و با استفاده از نظر خبرگان و ابزار پرسش نامه، معیارهای پیشنهادی مورد سنجش قرار گرفت. میزان ضریب آلفای کرونباخ برای تمامی متغیرهای پرسشنامه بیشتر از 7/0 است که نشان دهنده ی اعتبار بالای پرسشنامه می باشد. بعد از تجزیه و تحلیل پرسشنامه، مدل مفهومی پژوهش با 4 معیار و 42 شاخص برای ارزیابی عملکرد محققان و 4 معیار و 20 شاخص برای ارزیابی عملکرد مرکز تحقیقاتی نهایی گردید. بعد از نهایی شدن الگوی مفهومی اولیه، میزان اهمیت هر معیار با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP مشخص شد. نرخ ناسازگاری برای هر دو مدل کمتر از 0.1 بدست آمد که با استفاده از آن مشخص می گردد که مدل طراحی شده از قابلیت اطمینان خوبی برخودار است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، سازمان تحقیق و توسعه، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، مدیریت عملکرد محققان
  • محمد باقری منش*، احمد سوری، محسن احمد پور صفحات 71-92

    مسئله اصلی مطالعه پیش رو بررسی اشتغال دانشجویان وظیفه یک سازمان نظامی در مشاغل تخصصی مرتبط و ارائه راهکارها با رویکرد اقتصاد مقاومتی می باشد. اهداف پژوهش بررسی اشتغال دانشجویان وظیفه در مشاغل تخصصی مرتبط، احصاء چالش های پیش روی در خصوص اشتغال دانشجویان وظیفه در مشاغل تخصصی مرتبط، ارائه راهکارهای کاربردی به منظور رفع چالش ها، تحلیل اقتصاد مقاومتی در ارتباط با اشتغال دانشجویان می باشد. تحقیق حاضر با توجه به اهداف آن از نوع کاربردی می باشد. با توجه به تقسیم بندی برحسب روش تحقیق، پژوهش حاضر بر اساس روش های توصیفی - پیمایشی صورت خواهد گرفت. بر مبنای نحوه گردآوری داده ها و نوع روش، تحقیق حاضر تحلیل همبستگی است که اطلاعات آماری با اسناد و مدارک سازمانی گردآوری شده و نقش اشتغال دانشجویان وظیفه سازمان نظامی در مشاغل تخصصی مرتبط موردبررسی و کاوش قرار می گیرد. یافته ها و نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد، متغیرهای مستقل شناسایی چارت سازمانی، نیازمندی های سازمان، تعداد نیروی موردنیاز بر اساس رشته، سطح بهره وری و دانش افراد، توجیه صحیح و آموزش کافی به دانشجویان وظیفه، ایجاد انگیزه کافی در امور آتی در میان دانشجویان وظیفه بر متغیر وابسته ی به کارگیری در شغل های تخصصی تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: اشتغال دانشجویان وظیفه، مشاغل تخصصی، اقتصاد مقاومتی
  • مهدی حسین زاده*، علی اکبر امین بیدختی، علی محمد رضایی، سعید فرحبخش صفحات 93-116
    زمینه و هدف

    تعالی سازمانی چارچوبی روشمند برای ارزیابی عملکرد سازمان ها در دو حوزه فرآیند ها و نتایج حاصل از این فرآیند ها است. پلیس پیشگیری به عنوان یکی از مهمترین پلیس های تخصصی ناجا، وظیفه ی برقراری نظم و امنیت و پیشگیری از جرایم را بر عهده دارد. هدف از پژوهش حاضر، تدوین معیارها و شاخص های تعالی سازمانی در پلیس پیشگیری بر مبنای مدل اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM) می باشد.

     روش شناسی:

     به منظور نیل به هدف پژوهش، رویکرد پژوهش کیفی و روش دلفی و تحلیل محتوا به کار گرفته شد. با مراجعه به اسناد و پژوهش های پیشین، مهمترین شاخص های مدل تعالی سازمانی پلیس پیشگیری شناسایی و کدگذاری گردید. جامعه آماری پژوهش شامل فرماندهان و روسای پلیس پیشگیری فرماندهی ویژه شرق استان تهران که در سال 96-95 مشغول به خدمت بودند، می باشد. از طریق نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، 48 تن از فرماندهان و روسای پلیس پیشگیری ویژه شرق استان تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های انجام شده، ابعاد تعالی سازمانی در پلیس پیشگیری شناسایی شد که دارای 11 معیار، شامل 7 معیار توانمندساز مشتمل بر 68 شاخص و 4 معیار نتایج مشتمل بر 26 شاخص است.

    نتیجه گیری

    حاصل یافته های پژوهش، الگوی بومی تعالی سازمانی در پلیس پیشگیری است که با ساختار و شرایط موجود در آن تناسب دارد و می تواند در بررسی میزان تعالی سازمانی پلیس پیشگیری به عنوان یک مدل خود ارزیابی عمل میکند

    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، پلیس پیشگیری، مدل اروپایی، مدیریت کیفیت، مدل EFQM
  • حسین مشهدی فراهانی* صفحات 117-137

    یکی از وظایف مهم پلیس در کشور نظم بخشیدن و ایجاد انضباط ترافیکی در سطح جاده های کشور و شهرهای مختلف است. از طرفی از آنجا که تعداد تصادفات در کشور ما نسبت به سایر کشورها بالاست، به منظور کاهش تعداد تصادفات اقدامات زیادی صورت پذیرفته است؛ که می توان افزایش سطح بازدارندگی تخلفات جاده ای و اصلاح نقاط حادثه خیز و نیز افزایش حضور پلیس در جاده ها را برشمرد، اما با این همه میزان خسارتهای جدی که گاها منجر به قتل و جرح نیز می شود نشان دهنده ناکافی بودن و ناکارآمدی این اقدامات می باشد. در این پژوهش، به منظور ارایه راهکار مناسب جهت جلوگیری از اینگونه تصادفات با استفاده از تکنیک های داده کاوی، علل تصادفات در سطح شهر اراک رتبه بندی گردیده، سپس با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره و مدل تحلیل پوششی داده ها به ارایه راهکارهایی مناسب پرداخته شده است. شایان ذکر است محقق تلاش نموده است که راهکارهای مناسبی برای دستیابی به یک هدف گذاری مناسب در سال 1398 ارایه نماید و در این راستا محدودیت های منابع انسانی، تجهیزات و بودجه اختصاص یافته را در نظر گرفته تا اهدافی که این پژوهش در پی آن است، به درستی محقق گردد. نتیجه کلی بدست آمده از پژوهش حاکی از آن دارد که مهمترین عامل موثر برتصادفات در شهر اراک محل وقوع تصادفات است وپس از آن به ترتیب اولویت شامل عدم کنترل وسیله نقلیه ،تجاوز از سرعت مطمینه،خستگی وخواب آلودگی،عدم توجه به جلو وسیستم خودرو می باشد.

    کلیدواژگان: تصادفات، داده کاوی، تکنیک های تصمیم گیری، بررسی عوامل، راهکارمناسب
  • مهدی سرابی * صفحات 149-166

    فرهنگ عدم پذیرش مشارکت های اجتماعی در تصمیم گیری های دولتی کشور برزیل، گاها دلیلی است بر اینکه تصمیمات مسیولان فاقد اثربخشی لازم بوده و مشکلات را بصورت پایه ای حل نکند. با این وجود، با فراگیر شدن بسترهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، این امکان برای شهروندان فراهم آمده است تا با استفاده از الگوهای نوآوری باز در فرایندهای تصمیم سازی دولت مشارکت داده شوند. تحقیق حاضر مطالعه ای کیفی و کمی است و به مطالعه موردی گردان هشتم پلیس ایالت میناس گراس کشر برزیل می پردازد. در این پژوهش الگوی "جایزه برتر برای امنیت شهر" تشریح شده است. نتایج حاصل از پیاده سازی و اجرای الگو این امکان را برای پلیس متصور ساخته تا ضمن شناسایی نیازهای محلی و منطقه ای، ایده های مردم برای حل مسایل امنیتی را گردآوری و پس از ارزیابی راهبردهای جدید ارتقای امنیت عمومی به بهترین ایده ها پاداش بدهد و از این رهگذر ضمن تولید دانش جمعی، تشریک مساعی شبکه ای را ترویج دهد.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، مشارکت اجتماعی، امنیت اجتماعی، بازی وارسازی
|
  • Sadegh Farzam*, Saeed Ramezanzadeh Pages 11-39

    Assessing the efficiency of different units of an organization or comparing the effectiveness of similar organizations, in order to create a competitive environment, can play an important role in improving the level of organizational efficiency and effectiveness. In this research, the evaluation of the efficiency of the headquarters units, the planning and budget unit of the NAJA has been evaluated. Given that the decision space is an uncertain space, an uncertain model of data envelopment analysis is used to do this. In the present model, using a robust optimization method, the CCR model is based on the model, and the model is compared with one of uncertain models of the previous. The results of the evaluation and comparison of the model with the previous models showed that the present model is more potent than the previous uncertainty models in Previous terms. Also, the results of this evaluation period were compared with the results of the evaluation in previous periods, which, according to the organization's managers, are more accurate than the results of the previous period.

    Keywords: Data Envelopment Analysis- Robust Optimization- Performance evaluation- Uncertain optimization
  • SeyyedMohsen Mirbagheri*, Homaun Hariri Pages 41-63

    In this paper, the researcher is seeking to introduce a suitable model for evaluating the performance of researchers and research centers in research and development organizations. To achieve the pattern, after conducting library and field studies at the Nazca self-sufficiency research organization, the proposed conceptual model was developed using expert opinion and questionnaire tool, the proposed criteria were measured. The Cronbach's alpha coefficient for all variables in the questionnaire is more than 0.7 which indicates the high validity of the questionnaire. After analyzing the questionnaire, the conceptual model of research with 4 criteria and 42 indicators for evaluating the performance of researchers and 4 criteria and 20 indicators for evaluating the performance of the research center was finalized. After the initial conceptual pattern is finalized, the significance of each criterion was determined using the AHP hierarchical analysis process. The incompatibility rate for both models was less than 0.1 which is identified using it and designed model has good reliability.

    Keywords: Performance evaluation_R & D organization_hierarchical analysis process_performance management of researchers
  • Mohamad Bagherimanesh *, Ahmad Soori, Mohsen Ahmadpoor Pages 71-92

    The main issue of the current study is the study of student employment by the task of a military organization in related occupations and providing solutions with a resilient economy approach. Research Goals Investigate the employment of student students in related specialized occupations, review the challenges faced by students in assigning specialized occupations, providing practical solutions to the challenges, analyzing resilient economics in relation to student employment. The present research, in view of its objectives, is of a practical nature. According to the division according to the research method, the present study will be based on descriptive-survey methods. Based on the data collection method and the type of method, the research is a correlation analysis. Statistical information collected with organizational documents and the role of employment of students of the military organization in the related specialized occupations is investigated. Findings and results of this study indicate that independent variables of organization chart identification, organization requirements, number of required forces based on discipline, level of utilization and knowledge of individuals, correct justification and adequate training for students, creation of sufficient motivation in future affairs among students The job has a significant impact on the dependent variable in employing specialized jobs.

    Keywords: Duty student employment, specialized jobs, resistive economics
  • Mahdi Hoseinzadeh *, Aliakbar Aminbeidokhti, Alimohammad Rezaei, Saeed Farahbakhsh Pages 93-116
     Background and Purpose

    Military and defense organizations, including the police, have moved towards growth and excellence in accordance with their missions and goals and appropriate to organizational dimensions. According the critical task and the important role that police play in the country, it is necessary, like other organizations, to continually improve its organizational performance and excellence.The aim of this study is Elaboration of Criteria and Organizational Excellence in Police Prevention Based on European Quality Management Model (EFQM).

    Methodology

    In order to achieve this goal, qualitative research approach and Delphi method and content analysis were used. Referring to documents and researches, the most important indicators of the organizational excellence in the preventive police were identified and coded. The population of the study consisted of commanders and police chiefs of East of the Tehran state’s Special Police Command who served during the years 2016-2017. 48 commanders and police chiefs of East of the Tehran state’s Special Police Command were selected as samples, through purposive and snowball sampling.

    Findings

    Based on library studies and interviews, quality management dimensions were identified in the Preventive Police, which has 11 criteria, including 7 enabler criteria including 68 indicators and 4 results criteria including 26 indicators.

    Conclusion

    The results of this study are the native patern of organizational excellence in the prevention police that is appropriate to the its existing structure and circumstances, and can act as a self-assessment model in assessing the degree of police excellence prevention.

    Keywords: Organizational excellence, prevention police, Quality Management, EFQM Model
  • Hossein Mashhadi Farahani * Pages 117-137

    One of the important duties of police is provide order traffic and discipline in the country's roads in various cities. On the other hand, the number of accidents in our country is high compared to other countries. Much work has been done to reduce the number of accidents which can increase the level of fraud deterrence and reform of road accident prone areas and increased police presence on the roads. But all of the serious damage that can sometimes lead to death and injury is indicative the inadequacy and inefficiency of these actions. In this study, in order to present appropriate strategy for prevent from these accidents, using Data Mining technique, the reasons of accidents has been ranked at roads of Markazi province and Arak city. Afterwards using MCDM technique and DEA method, we have been presented suitable strategy. Then selected the best strategy for prevent from probable accidents. Likewise the researchers have been tried to make an object at year 1398. Therefore respect to limits of human recourses, equipments and assign budget to achievement the goals of this study truly.

    Keywords: Accident, Data Mining, WLSM, FAHP
  • Pages 149-166

    In Brazil the predominant culture is not the appreciation of community participation in solving local problems. However the solutions presented by authorities are not the most efficient, and do not solve the problems. Nowadays, however, with the use of information and communication technologies associated with open innovation and gamification, citizens began to actively participate in decision-making processes of government. In this context, this study aims to describe the project of the 8th State Police Battalion of Minas Gerais, in Brazil, entitled Prêmio Ideia Cidade Segura (Safe City Idea Prize). Through a qualitative and quantitative research, in which we used the case study method, it was found that the project allowed the Police to evaluate new strategies applied to public safety (crowdstorming), to know local and regional needs, to reward the best ideas, encouraged the production of collective knowledge, and also the networking collaboration. Considering the potential contributions of crowdstorming to promote innovations and improvements in the public sector and its potential to engage citizens, it is suggested that the project idea should be replicated in other parts of Brazil.

    Keywords: Open Innovation, social participation, Public Security, Gamification