فهرست مطالب

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 98 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله سید محمد خامنه ای* صفحات 1-12

    یکی از انواع روابطی که حق تعالی با انسان، در مرحله پس از آفرینش دارد، رابطه معلمی است، آنجا که خود در آیاتی از قرآن مجید، به «تعلیم» یعنی آموزش انسان تصریح کرده است و نخستین آنها درسی است که به آدم داد و پس از آن، با واسطگی انبیاء، به انسانها دو چیز یعنی کتاب و حکمت آموخت تا حق آفرینش را بخوبی ادا کرده و فرزندان جهول و ظلوم آدم را بخودشان رها نکرده باشد.کتاب را اگر همان قوانین عملی زیست یا بتعبیری، همان شریعت بدانیم که در کسوت فقه ظاهر میشود، حکمت را جهانبینی درست و آموزنده عملی و بمعنای شناخت حقایق آفرینش و آفریدگار یکتا و شناخت خود انسان میتوان تعریف کرد، تا مسلمان نمازگزار و عبادت پیشه، بداند که مقصود از «الله الصمد» و «ایاک نعبد و ایاک نستعین» و آیات نورانی دیگر که به آفریدگار و آفریده ها اشارت دارد، چیست، و مومن، برای چه نماز میخواند و از چه خدایی استعانت میطلبد و با چنین شناختی چگونه باید زندگی کند؟ پس حکمت، روح شریعت است و شریعت بدون حکمت همانا زاهدانی چون برصیصای یهود و شریعتمدارانی خصم شریعت و حکمت میسازد.نکته اینجاست که حکمت را نباید با آنچه با نامهای مشابه و عناوینی که در اوراق و دفاتری نوشته و بدست شاگردان داده اند، اشتباه کرد. از روزی که ارسطو حکمت را بصورت درسنامه هایی چند از خود به میراث گذاشت، معنای حکمت نیز گم یا کمرنگ شد. حکمت باستانی و حکمت قرآنی و اهل بیت گرچه امروز آنرا در کتب و آثار نوشته میبینیم، اما در واقع بیرون از درس و دفتر بود و بر شهود و ایمان و عرفان و عمل صالح بنا شده بود؛ عرفان و عملی که از آن مالک اشترها برخاست. امروز هم دیدیم که مردمانی بظاهر رنج درس استاد ندیده، بتمام قامت در لباس حکمت پدیدار شدند، با خلوصی که از جهانبینی و شناخت درست برخاسته بود و در عمل مزین به عمل صالح مبتنی بر شریعت و فتوای ولی بود؛ مردی که او را بنام فقیرانه «حاج قاسم سلیمانی» میشناختند و در واقع نه بر ملک سلیمان که بر ملک قلوب سروری میکرد. حکمت همراه با شریعت، که در قدیم به آن تلازم حکمت نظری و حکمت عملی میگفتند، نصیب هرکس نشده مگر آنکه او را حاج قاسم وار به سعادت هردو جهان رسانید و مهر جاودانه او را بر همه دلها ارزانی داشت.

    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، مکتب شهادت، مدرسه عشق
  • علیرضا اسعدی* صفحات 13-24

    وزن کردن اعمال در قیامت، بر اساس آیات قرآن کریم و روایات متعددی از ائمه (ع) امری قطعی و از مراحل مهم حسابرسی اعمال است. آنچه در مسئله میزان، منشا اختلاف نظرهای فراوان شده است، کیفیت اندازه گیری اعمال و حقیقت برپایی میزان در قیامت و برخی جزئیات مورد اشاره در آیات و روایات است. ملاصدرا بعنوان فیلسوف و مفسر قرآن کریم، بر اساس مبانی عقلی خود و با در نظر گرفتن آیات و روایات، در تبیین این آموزه کوشیده است. این نوشتار درصدد است با روش توصیفی تحلیلی، ضمن تبیین دیدگاه ملاصدرا درباره حقیقت و چیستی میزان، میزان علوم، میزان اعمال و نیز سبکی و سنگینی اعمال، به سنجش و ارزیابی آن بر اساس آیات و روایات بپردازد و میزان سازگاری آن را با آیات و روایات نشان دهد.

    کلیدواژگان: میزان اعمال، مواقف قیامت، معاد، آخرت، ملاصدرا
  • فاطمه عابدینی*، علی ارشدریاحی صفحات 25-36

    در «قاعده فرعیه» که از قواعد مهم فلسفی است، هر چند حکما درباره «ضرورت ثبوت مثبت له» وفاق دارند، اما «ضرورت ثبوت ثابت» مورد اختلاف نظر فلاسفه واقع شده است. درباره ثبوت ثابت دو نظریه مطرح شده است؛ از نظر مشهور فلاسفه، ثبوت ثابت ضرورت ندارد و در مقابل، برخی قائل به ضرورت ثبوت ثابتند. ملاصدرا از قائلان به ضرورت ثبوت ثابت است. او نظریه عدم ضرورت ثبوت ثابت را از قائلی بدون ذکر نام نقل کرده است. برخی از شارحان وی، این نظریه را علاوه بر سید شریف جرجانی و علامه دوانی، به سید سند نیز نسبت داده اند، در حالی که این نظریه با آنچه در بیانات سید سند (در نسخ خطی وی) یافت میشود، انطباق ندارد و برعکس، وی از قائلین به «ضرورت ثبوت ثابت» است. قول به عدم ضرورت ثبوت ثابت، قول معاصرش، علامه دوانی است. در نهایت، در این نوشتار بیان شده است که ملاصدرا ضمن استفاده از نظریه سید سند، نظریه یی متفاوت با نظریه وی ارائه داده است.

    کلیدواژگان: قاعده فرعیه، ثبوت ثابت، ثبوت مثبتله، ملاصدرا، سید سند
  • مرتضی حسین زاده*، سحر کاوندی، محسن جاهد صفحات 37-50

    معاد جسمانی از دیرباز در میان متکلمان و فیلسوفان اسلامی جزو مسائل بحث برانگیز بوده است. متکلمان بر اساس مبانی و نوع نگاه خود به حقیقت انسان، معادی متفاوت با معاد فیلسوفان را به اثبات رسانده اند. در بین فیلسوفان، حکمای مشاء، مبانی هستی شناختی و انسان شناختی خاصی را در جهت تبیین معاد روحانی بکار برده و حکمای اشراق با توجه به آن مبانی، معاد مثالی را نتیجه گرفته اند. ملاصدرا با استفاده از اصول معاد شناختی خاصی در نظام فلسفی خود، معاد جسمانی روحانی را تبیین میکند. این پژوهش نقش اصول معاد شناختی را در بازسازی نظریه معاد جسمانی بررسی کرده و به این نتیجه میرسد که عدم توفیق متکلمان و حکمای مشاء و اشراق در اثبات معاد جسمانی روحانی، ناشی از عدم دستیابی آنها به برخی از اصول معاد شناختی بوده و بهمین دلیل بود که معاد اثبات شده آنها، از سوی ملاصدرا پذیرفته نشد. متکلمان با عدم دستیابی به اصولی مانند «تشکیک وجود»، «نفس، عامل شیئیت انسان و بدن» و «تجرد نفس و قوه خیال»، معاد انسان و لذات و آلام او را در معاد، مادی دانسته اند. ابن سینا و شیخ اشراق نیز با عدم دستیابی به اصولی مانند «تجرد قوه خیال»، «آثار خارجی داشتن تصورات، خلقیات و ملکات» و «ماهیت ابصار، اختراع صورتهای مجرد مشابه با صورتهای خارجی توسط نفس» در اثبات معاد جسمانی با مشکل مواجه شده اند.

    کلیدواژگان: اصول معاد شناختی، معاد جسمانی، متکلمان مسلمان، ابن سینا، شیخ اشراق، ملاصدرا
  • سیده عطیه فیض اصفهانی، محمد غفوری نژاد* صفحات 51-62

    در پژوهش حاضر سعی شده تا دیدگاه چهار متکلم برجسته امامی در عصر امام صادق (ع) که زمان شکوفایی و رونق بحثهای کلامی بشمار میرود، پیرامون مسئله استطاعت از میان آثار رجالی، فهرستی، فرقه نگاری و روایی استخراج شود. در این راستا روشن میگردد که افرادی چون زراره بن اعین، هشام بن سالم و مومن الطاق در بحث استطاعت قائل به استطاعت پیش از فعلند و بعضا آن را منحصر در سلامتی میدانند، اما هشام بن حکم استطاعت را منوط به پنج امر میداند که بخشی از آن پیش از فعل و بخشی حین الفعل محقق میگردد.

    کلیدواژگان: استطاعت، زراره بن اعین، هشام بن سالم، مومن الطاق، هشام بن حکم
  • سیدامین میرحسینی*، سیدمسعود سیف، عبدالرزاق حسامی فر، علی فتح طاهری صفحات 63-74

    برغم وجود دیدگاه های متفاوت و در مواردی متضاد درباره نظریه اعتباریات علامه طباطبایی، تقریبا همه پژوهش هایی که در این زمینه صورت گرفته است، در داشتن این پیش فرض مشترک هم داستانند که نظریه اعتباریات نظریه یی از اساس معرفت شناختی است؛ نظریه یی که میکوشد به توجیه دسته یی از ادراکات انسان بپردازد که مطابقی در خارج ندارند. این پیشفرض برغم اینکه پیشفرض نادرستی نیست، مبین همه واقعیت های قابل طرح در باب نظریه اعتباریات هم نیست. مدعای ما در پژوهش حاضر اینست که نظریه اعتباریات بیش از آنکه نظریه یی معرفت شناختی باشد، نظریه یی از اساس هستی شناختی است. با توجه به نحوه طرح نظریه اعتباریات در رساله های الولایه و الانسان، بنظر میرسد اعتبار بمثابه یکی از مشخصه های هستی انسان مجردی است که در جهان مادی بسر میبرد؛ مشخصه یی که دسته یی از افعال انسانی را که بنحوی به امور مادی مرتبط هستند، ممکن میسازد.

    کلیدواژگان: اعتباریات، هستی شناسی، معرفت شناسی، علامه طباطبایی
  • نوشین نظیری خامنه، سیدعباس ذهبی*، بابک عباسی، احمد بهشتی صفحات 75-88

    «سلوک» در آیین سیاسی اشراقی سهروردی، واژه یی کلیدی است. سلوک با خودشناسی در مرحله فردی آغاز میگردد و شخص را تا مرحله اجتماعی و سیاسی و حکومت بر یک جامعه پیش میبرد. حاکم مورد نظر سهروردی، حکیمی است که از رهگذر این خودشناسی، پای در عوالم برتر، از جمله عالم مثال میگذارد که اولین عالم برتر بعد از عالم اجسام در اندیشه شیخ اشراق است و با سیر در این عالم، واسطه بین عالم انسانها و عالم خدا و فرشتگان میگردد. او با خودشناسی، سیر و سلوک در عالم مثال و اطاعت پروردگار به مرحله قطب، امام و ریاست عالم میرسد. سهروردی با قائل شدن به مرتبه قطب برای حاکم و نیز کسی که قادر است با عالم مثال مرتبط باشد و واسطه انسانها و خداوند قرار گیرد، سیاست و حکومت و حاکمیت آرمانی و مدینه آرمانی را با اندیشه نوینی مورد بررسی قرار داده است. عقیده سهروردی در حکمت عملی و بویژه سیاست، مطابق و همردیف با حکمت نظری او درباره قواعدی چون تشکیک، امکان اشرف، قهر و محبت و ذومراتب بودن عالم است و همانطور که عالم مثال که ابداع سهروردی است واسطه عالم ماده و عالم انوار قاهره است، حاکم حکیم مرتبط با عالم مثال نیز واسطه انسانها و خداوند و نیز فرشتگان است. حکومت حاکمی با ویژگیهای مورد نظر شیخ اشراق، ایدئالیستی و دست نیافتنی یا مختص برخی انسانها نیست بلکه وجود حاکمی با ویژگیهای مورد نظر او امری شدنی و واقعیت پذیر است. توجه چنین حاکمی، هم بر سعادت دنیوی مردم است و هم سعادت اخروی.

    کلیدواژگان: سیاست، سلوک، حاکم، حکیم، عالم برتر، قطب، امام، خودشناسی، شیخ اشراق
  • محمد احمدی زاده، اعظم قاسمی*، حامد آرضایی صفحات 89-100

    چیستی سلامت و بیماری و نسبت آن دو با یکدیگر اولین و ضروریترین مبحث نظری در فلسفه پزشکی است که هر بحث دیگری در این شاخه نظری مترتب بر آن بوده و به اختلاف زاویه های نظری و عملی بسیاری می انجامد. در میان فلاسفه و حکمای اسلامی صدرالمتالهین شیرازی همچون برخی دیگر از حکمای بزرگ اسلامی به این مسئله پرداخته است. او در مباحث خود، مواضع ابن سینا را شرح و از آنها در برابر ایرادات مستشکلین که سرآمد آنها فخر رازی است دفاع میکند. وی در اینباره بر ممشای حکمت رایج عصر خود رفته و سلامت را «حالت یا ملکه نفس که بواسطه آن افعال نفس بخوبی از مجاری مخصوص بخود صادر میشوند» تعریف کرده و بر نفسانی بودن سلامت و بیماری تاکید میکند. ملاصدرا صریحتر از ابن سینا رابطه آن دو را ملکه و عدم ملکه برشمرده است، هرچند در مسئله واسطه میان سلامت و بیماری موضع شفافی نگرفته است. با پژوهش در آثار ملاصدرا به این نتیجه رهنمون میشویم که گذشته از تصریحات وی، بر اساس مبانی حکمت متعالیه میتوان سلامت را «نحوه وجود نفس از آن حیث که در مرتبه بدن مادی و عنصری افعال خود را بدون مشکلی جاری میکند» تعریف کرد و با تاکید بر وجودی بودن سلامت و عدمی بودن بیماری و بتبع، مشکک بودن آنها، مرز و واسطه میان سلامت و بیماری را منتفی دانست و بدین ترتیب به تصویری متمایز از سلامت و بیماری دست یافت.

    کلیدواژگان: سلامت، بیماری، حکمت متعالیه، ملاصدرا
|
  • SeyyedMohammad Khamenei* Pages 1-12
  • Aireza Asadi* Pages 13-24

    Weighing one’s actions in the hereafter is a definite matter and one of the important stages of auditing them based on the Qur’anic verses and the several traditions which have been quoted from Infallible Imāms (‘a). What has created multiple disputes regarding the problem of criterion includes the quality of measuring actions, the truth of having a criterion in the hereafter, and some other details which have been mentioned in the Holy Qur’ān and some traditions. As a philosopher and commentator of the Holy Qur’ān, Mullā Ṣadrā has tried to clarify this theorem based on his own rational principles and relying on Qur’anic verses and traditions. Following a descriptive-analytic method, while explaining Mullā Ṣadrā’s views of the truth and nature of the measure, the criterion for knowledge, the criterion for actions, and the weight of actions, this paper undertakes to evaluate them in terms of their consistency with Qur’anic verses.

    Keywords: measure of actions, stations of the hereafter, resurrection, hereafter, Mullā Ṣadrā
  • Fatemeh Abedini*, Ali Arshad Riahi Pages 25-36

    Regarding the “principle of presupposition”, which is one of the important principles in the realm of philosophy, philosophers are unanimous in support of the “necessity of positive affirmation; however, there are some disagreements among them in relation to the “necessity of fixed affirmation”. Two theories have been presented on fixed affirmation: many well-known philosophers maintain that fixed affirmation is not necessary, while some others believe in the opposite. Mullā Ṣadrā is one of the followers of the latter position. He has quoted the theory of the lack of the necessity of fixed affirmation from one of its believers without providing the source. Some of the commentators of his works have attributed it to Sayyid Sanad in addition to Sayyid Sharīf al-Jurjānī and ‘Allāmah Jalāl al-Dīn Dawānī. Nevertheless, the quoted theory does not correspond to what is found in Sayyid Sanad’s manuscripts and, conversely, he appears to believe in the “necessity of fixed affirmation”. The argument of the lack of necessity of fixed affirmation belongs to his contemporary thinker, ‘Allāmah Dawānī. Finally, the authors conclude that, while benefitting from Sayyid Sanad’s theory, Mullā Ṣadrā has provided a specific theory which is different from his.

    Keywords: principle of presupposition, fixed affirmation, positive affirmation, Mullā Ṣadrā, Sayyid Sanad
  • Morteza Hoseinzadeh*, Sahar Kavandi, Mohsen Jahed Pages 37-50

    Corporeal resurrection has been a controversial issue among Islamic mutakallimūn and philosophers since long ago. Mutakallimūn have demonstrated corporeal resurrection in a different way from philosophers based on their own fundamental principles and approach to the truth of Man. Among philosophers, the Peripatetics employed specific ontological and anthropological principles in order to explain spiritual resurrection and, in the light of such principles, Illuminationists developed their idea of Ideal resurrection. Moreover, based on a series of specific eschatological principles in his own philosophy, Mullā Ṣadrā explained the nature of corporeal-spiritual resurrection. This study aims to examine the role of eschatological principles in the reconstruction of the theory of corporeal resurrection and concludes that the failure of mutakallimūn and Peripatetic and Illuminationist philosophers in demonstrating corporeal-spiritual resurrection originates in their lack of access to certain eschatological principles, which is the reason why Mullā Ṣadrā did not agree with their theory of resurrection. Because of their lack of access to such principles as “gradation of existence”, “the soul as the reason for the thingness of human being and body, and “immateriality of the soul and the faculty of imagination”, mutakallimūn granted a material nature to human resurrection and their joys and pains in this process. Similarly, not having access to some principles such as “immateriality of the faculty of imagination”; “external effects of concepts, dispositions, and habits, and “nature of vision and the soul’s invention of immaterial forms similar to external forms”, Ibn Sīnā and Suhrawardī encountered some difficulties in their demonstration of corporeal resurrection.

    Keywords: eschatological principles, corporeal resurrection, Muslim mutakallimūn, Ibn Sīnā, Suhrawardī, Mullā Ṣadrā
  • SeyyedehAtiyyeh Feiz Esfahani, Mohammad Ghafoorinezhad* Pages 51-62

    This paper aims to present the views of four prominent Imamite mutakallimūn of the age of Imām Ṣādiq(‘a), which was considered to be the period of the flourishing and prevalence of kalāmī discussions, regarding the problem of capability based on rijālī books, indices, historical works on sects, and narrations. The findings indicate that some thinkers such as Zurārah Ibn A‘yan, Hishām Ibn Salīm, and Mu’min al-Ṭāq believed in capability before act and sometimes limited it to health. However, Hishām Ibn Ḥakam maintained that capability depends on five things, some of which are realized before the act and some during the act.

    Keywords: Capability, Zurārah Ibn A‘yan, Hishām Ibn Salīm, Mu’min al-Ṭāq, Hishām Ibn Ḥakam
  • Pages 63-74

    Despite the existence of different and, at times, contradictory views regarding ‘Allāmah Ṭabāṭabā’ī’s theory of mentally-posited things, almost all the studies carried out in this field unanimously presuppose that this theory is essentially of an epistemological nature and is intended to justify a series of human perceptions that have no equal in the outside. Although this presupposition is not wrong, it fails to explain all the realities regarding the theory of mentally-posited things. Here, the authors try to demonstrate that this theory is basically of an ontological rather than epistemological nature. Given the quality of propounding this theory in al-Wilāyah and al-Insān treatises, it appears that consideration is one of the specific features of the being of an immaterial Man who lives in the physical world. This is a feature that makes some human acts which are in a way related to material affairs possible.

    Keywords: ‘Allāmah Ṭabāṭabā’ī, mentally-posited things, ontology, epistemology
  • Nooshin Naziri khameneh, Abbas Zahabi*, Baabak Abbasi, Ahmad Beheshti Pages 75-88

    Conduct is a keyword in Suhrawardī’s political system. In his view, conduct or wayfaring begins with self-knowledge at the individual level and moves them ahead to the social and political level and, finally, to ruling over a society. Suhrawardī’s intended ruler is a philosopher who, through self-knowledge, steps into higher worlds, including the world of Ideas, which is the first world higher than the world of bodies in Suhrawardī’s philosophy. Through wayfaring in this world, the philosopher turns into an intermediary between the world of human beings and the world of God and angels. Through self-knowledge, wayfaring in the world of Ideas, and obedience to God, the philosopher further reaches the level of the spiritual leader, Imām, and leadership of the world. By considering the ruler as the spiritual leader or Quṭb and as an individual who is capable of connecting with the world of Ideas and mediating between God and human beings, Suhrawardī investigates politics, governance, ideal governance, and utopia in the light of a new philosophy. His views in practical wisdom and, particularly, politics correspond to his views in theoretical wisdom concerning some principles such as gradation, nobler possibility, wrath and kindness, and gradedness of the world. For Suhrawardī, as the world of Ideas, which among his own innovations, mediates between the world of matter and the world of omnipotent lights, the philosopher-ruler is related to the world of Ideas and mediates between human beings and God and also angels. The ruling of a ruler with the characteristics intended by Suhrawardī is never idealistic, far-fetched, or limited to specific people; rather, it is quite real and possible. Such a ruler pays attention to people’s happiness not only in the material world but in the hereafter.

    Keywords: Politics, wayfaring, ruler, sage, higher world, spiritual leader (quṭb), self-knowledge, Suhrawardī
  • Mohammad Ahmadizadeh, Azam Ghasemi*, Hamed Arezaee Pages 89-100

    The nature of health and sickness and their relationship with each other is the first and most necessary theoretical issue in medical philosophy, upon which all other discussions in this field depend, and which has provoked several theoretical and practical controversies. Similar to some Islamic philosophers, Mullā Ṣadrā has also dealt with this problem. In his discussions, he explains Ibn Sīnā’s standpoint in this regard and defends him against his critics, the most prominent of whom is Fakhr al-Din Razi. In doing so, Mullā Ṣadrā follows the common wisdom of his own time and defines health as a state or condition of the soul through which mental acts are properly issued from their own specific sources and emphasizes the psychological nature of both health and sickness. Being more straightforward than Ibn Sīnā, Mullā Ṣadrā corresponds the relationship between health and sickness to that between habit and non-habit. However, he does not clearly refer to his position as to what comes between health and sickness. A study of Mullā Ṣadrā’s works indicates that, apart from his direct references to the nature of health and sickness, one can define health as “a mode of the existence of the soul which enables it to perform its acts properly at the level of physical and elemental body” based on the principles of the Transcendent Philosophy. In the same vein, through emphasizing the ontological nature of health and non-being nature of sickness and, accordingly, their being graded, one can refute the existence of any boundary or intermediary between them and, as a result, portray a distinct picture of health and sickness.

    Keywords: Health, sickness, Transcendent Philosophy, Mullā Ṣadrā