فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم پرنده* صفحات 1-5

    مقوله ی کرامت انسانی در طول تاریخ حیات بشر، همواره در کانون توجه اندیشمندان و فلاسفه ی علوم مختلف بوده است. این مهم، در کلیه ی ادیان مورد تاکید قرار گرفته و در حقیقت کوشش کلیه ی پیشوایان دینی برای دفاع و حفاظت از کرامت ذاتی انسان بوده است. حفظ شان و کرامت انسان از اصول اولیه و اساسی حقوق بشر است. سازمان سلامت جهانی در اعلامیه 1994خود توجه به شان و منزلت را عاملی مهم در ارتقاء سلامت بیماران قلمداد نموده و دارا بودن حق رضایت آگاهانه، دسترسی به خدمات بهداشتی، محرمانه ماندن اطلاعات و حفظ حریم و خلوت را از اهم حقوق بیماران می داند(1).
    مفهوم کرامت انسانی در حرفه ی پرستاری نیز همواره مورد توجه قرار گرفته است. به طوری که، جوهره و ماهیت اساسی مراقبت در پرستاری، حفاظت از کرامت انسانی بیمار بوده و احترام و صیانت از مقام و ارزش والای انسانی وی، محور اصلی حرفه پرستاری را تشکیل می دهد(2).
     این مفهوم برای اولین بار در منشور اخلاقی پرستاران، توسط انجمن پرستاران آمریکا (2001) و در آیین اخلاق پرستاری جمهوری اسلامی ایران (1390) به عنوان یکی از مبانی ارزشی حرفه ی پرستاری مورد تاکید قرار گرفته است. به طوری که " همه ی انسانها از شان و کرامت والای انسانی برخوردارند و لازم است در هر حالتی مورد احترام قرار گیرند. لذا شایسته است تمامی بیماران، بدون در نظر گرفتن وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، توسط کارکنان نظام سلامت مورد احترام و حمایت روحی- روانی قرار گیرند(3, 4). علیرغم توجهات اخیر به مفهوم کرامت، این واژه هم چنان یک مفهوم مبهم، پیچیده و تفسیرپذیر است و هنوز تعریف جامع و اختصاصی که مورد اجماع صاحب نظران باشد برای آن ارائه نشده است. از طرف دیگر مفهوم کرامت و منزلت با سایر ارزشهای انسانی از جمله حریم، احترام و استقلال هم پوشانی دارد(1).

    کلیدواژگان: کرامت انسانی، مراقبت ویژه
  • شیما عصارپور آرانی، شیوا صالحی*، مهراندخت نکاوند صفحات 6-14
    زمینه و هدف

    بستری نوزادان در بخش مراقبت ویژه منجر به آسیب پذیری روانی مادران آنها می شود؛ به طوری که به حمایت های مراقبتی نیاز مبرم دارند. با توجه به تاثیری که توانمندسازی راونشناختی در مقابله با شرایط استرس زا دارد، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش برنامه توانمندسازی روانشناختی بر تاب آوری مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه نیمه تجربی، تک گروهی پیش آزمون - پس آزمون بود که 40 نفر از مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان وارد مطالعه شدند. برنامه آموزشی توانمندسازی روانشناختی برای مادران طی 7 جلسه 45 دقیقه ای در گروه های 5-4 نفری اجرا شد. قبل و بعد از مداخله داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه کانر دیویدسون جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد میانگین نمره تاب آوری و همه زیرمقیاس های آن بعد از مداخله به طور معنی داری بالاتر از قبل می باشد. به طوری که میانگین نمره کل تاب آوری از 9/75±33/93  به نمره 5/63± 72/45 ارتقا یافت (0/001>P).

    نتیجه گیری

    آموزش توانمندسازی روانشناختی می تواند تاب آوری مادران نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه را افزایش دهد. لذا با توجه به نقش مهم مادران در مراقبت از نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه، افزایش تاب آوری مادران می تواند به بهبود مراقبت از نوزادان نارس منجر شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، تاب آوری، نوزادان، بخش مراقبت های ویژه
  • فرناز جهانتیغ، فریبا یعقوبی نیا* صفحات 15-25
    زمینه و هدف

    برنامه های مدیریت درد، بیماران با کاهش سطح هوشیاری، با این دیدگاه که ممکن است مصرف داروهای مسکن، اقامت طولانی در بخش و همچنین هزینه های بستری، دارویی و درمانی را کاهش دهد، می تواند مفید باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر اجرای الگوریتم مدیریت درد بر سطح هوشیاری بیماران با کاهش سطح هوشیاری انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور حاضر ، 90 بیمار با کاهش سطح هوشیاری و تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان خاتم الانبیاء شهر زاهدان به شیوه در دسترس انتخاب و با استفاده از بلوک های جایگشتی در دو گروه الگوریتم مدیریت سطح هوشیاری(45) و گروه کنترل(45) تخصیص یافتند. الگوریتم مدیریت درد در گروه مداخله در شیفت صبح بین ساعات 10-8، شیفت عصر ساعات 17-15، شیفت شب ساعات 24-22 به مدت 24 ساعت اجرا شد. ابزار مطالعه شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی، مقیاس رفتاری درد و مقیاس کمای گلاسکو بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره سطح هوشیاری در سه شیفت مورد بررسی بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. اما میانگین حجم داروی مسکن انفوزیون شده در دو شیفت صبح و شب بین دو گروه معنی دار بود(p<0.05).

    نتیجه گیری

     استفاده از آلگوریتم مدیریت درد به طور قابل توجهی منجر به کاهش حجم داروی مسکن انفوزیون شده به بیماران شد اما بر سطح هوشیاری آنها تاثیری نداشت.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، سطح هوشیاری، آلگوریتم مدیریت درد، درد
  • لیلی یکه فلاح، ساره محمدی*، سیامک یعقوبی، مریم مافی صفحات 26-35
    زمینه

    آسیب های مغزی ناشی از تروما دومین علت مرگ و میر در ایران است. شناخت عوامل موثر در برآیند های بالینی این  بیماران می تواند باعث بهبود نتایج درمانی گردد.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سطح سرمی سدیم و پتاسیم زمان پذیرش با برایند های بالینی در بیماران ضربه به سرانجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که در سال 98 در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان شهید رجایی قزوین انجام شد. 70 بیمار ضربه به سر تحت تهویه مکانیکی که معیار های ورود به مطالعه را داشتند، به روش در دسترس انتخاب شدند.  بیماران بر اساس سطح سدیم  روز پذیرش  به دو گروه هیپوناترمی(سدیم<135) و نورموناترمی(سدیم≥135) و سطح پتاسیم روز پذیرش در دو گروه هیپوکالمی (5/3>پتاسیم) و نورموکالمی (5/3 ≤پتاسیم) قرار گرفتند. بیماران گروه هیپو ناترمی با گروه نورموناترمی و بیماران گروه هیپو کالمی با نورمو کالمی از نظر برایند های بالینی مقایسه شدند.

    یافته ها

    دو گروه سدیم در میزان جداسازی موفق، معنا داری داشتند(p<0/05) و در نتایج خروج لوله تراشه و طول مدت بستری در بیمارستان و طول مدت تهویه مکانیکی و میزان مرگ اختلاف اختلاف معنا دار نبود (p>0/05) . اختلاف آماری دو گروه پتاسیم در جداسازی  موفق و میزان مرگ معنا دار بود (p>0/05) ودر خروج لوله تراشه، طول مدت تهویه مکانیکی، طول مدت بستری در بیمارستان، اختلاف معنا دار نبود(p>0/05).

    نتیجه گیری

    سطح سرمی پتاسیم و سدیم بر برایند های بالینی بیماران ضربه به سر تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: ضربه به سر، اختلالات الکترولیت
  • علیرضا موسوی*، جمال الدین الوانی صفحات 36-45
    زمینه و هدف

    برای همه ما پیش آمده که در موقعیت های سخت زندگی قرار گرفته ایم. گاهی این موقعیت سخت بیماری است و فرد برای بار اول با شنیدن داشتن بیماری، از نظر روحی تحلیل می رود و نمی تواند خود را در این موقعیت ببینید. هدف از این پژوهش کاربرد شبکه عصبی مصنوعی در بررسی تاثیر همدلی، پاسخگویی و مسئولیت پذیری (کیفیت خدمات) پرستاران بر احساس آرامش بیماران بستری در بخش های اورژانس است.

    روش ها

    این پژوهش به روش توصیفی - همبستگی با ماهیت کاربردی در بهمن ماه سال 1398 انجام شده است. جامعه آماری شامل بیماران بخش های اورژانس بیمارستان نمازی شیراز می باشد. حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 195 نفر محاسبه شده است. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند و ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه استاندارد می باشد که روایی و پایایی آن تایید شده است؛ هم چنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شده است.

    یافته ها

    میانگین نمرات ارزیابی بیماران از متغیر همدلی پرستاران برابر با 4/42 از 5، مسئولیت پذیری 4/48، پاسخگویی4/44 و احساس آرامش بیماران برابر با 4/52 می باشد. اندازه اهمیت نرمال شده متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته طبق خروجی شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب همدلی 100 پاسخگویی 68/6و مسئولیت پذیری 59/5محاسبه شده است.

    نتیجه گیری

     در محیط بیمارستان رفتارهای مختلف پرستاران بر روحیات بیماران خسته و ناامید بسیار تاثیرگذار است و پرستاران محترم با ایجاد حس همدلی با بیماران و پاسخگویی مناسب و به موقع و مسئولیت پذیری خوب (کیفیت خدمات)، می توانند این حس آرامش را در بیماران ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، همدلی، پاسخگویی، مسئولیت پذیری، احساس آرامش بیمار، کیفیت خدمات
  • هانیه ایرانی، زهرا پیشگارمفرد*، علی نویدیان، علیرضا راحت دهمرده صفحات 43-50
    مقدمه

    بهداشت دهان و دندان در بیماران نیازمند مراقبت ویژه مهم است زیرا در بهبود سلامتی و نتایج بالینی این بیماران تاثیرگذار است و یکی از وظایف اصلی و اساسی پرستاران در مراقبت از بیماران بستری بخش مراقبت های ویژه، تامین بهداشت دهان و دندان بیماران می باشد؛ لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر چوب مسواک و دهانشویهکلرهگزیدین بر بهداشت دهان بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی کارآزمایی بالینی روی 70 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان خاتم الانبیاء (ص) که دارای لوله تراشه از طریق دهان و فاقد حساسیت به ترکیبات گیاهی بودند با محدوده ی سنی 18 تا 65 سال، در بهار 1398 انجام شد. بیماران دارای معیارهای ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 35 نفری مداخله (چوب مسواک) و کنترل (کلرهگزیدین) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست اطلاعات دموگرافیک و چک لیست ارزیابی بهداشت دهان بود که به روش مصاحبه و مشاهده تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار spssنسخه 22 و آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بیماران دو گروه مداخله و کنترل از نظر ویژگی های دموگرافیک و بالینی با همدیگر همگن بودند. وضعیت بهداشت دهان بیماران در روز اول با یکدیگر تفاوت معناداری نداشت(P=0/2)؛ اما در روزهای دوم تا پنجم امتیاز کسب شده از ابزار بهداشت دهان توسط بیماران گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بطور معناداری بیشتر بود و وضعیت بهداشت دهان بیماران گروه چوب مسواک به طور معناداری بهبود یافت؛ به عبارت دیگر تاثیر چوب مسواک بر بهداشت دهان بیشتر از دهانشویه کلرهگزیدین می باشد.

    نتیجه گیری

    مقایسه اثربخشی چوب مسواک و دهانشویه کلرهگزیدین بر وضعیت بهداشت دهان بیماران نشان داد چوب مسواک در ارتقاء وضعیت بهداشت دهان و دندان بیماران از دهانشویه کلرهگزیدین موثرتر می باشد. لذا با توجه به مزیت های ترکیبات گیاهی، می توان چوب مسواک را به عنوان یک جایگزین مناسب برای کلرهگزیدین مطرح کرد.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، چوب مسواک، دهانشویه کلرهگزیدین، بهداشت دهان
  • حسین باباتبار درزی، سعید باباجانی وفسی، حسین محمودی، عباس عبادی، امیر واحدیان عظیمی، لیلا کریمی* صفحات 48-58
    زمینه و هدف

    خروج لوله قفسه سینه پس از جراحی قلب باز به دلیل تغییر شاخص های فیزیولوژیک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ماساژ بازتابی کف پا بر شاخص های فیزیولوژیک در هنگام خروج لوله قفسه سینه پس از جراحی قلب باز انجام شد.

    روش ها

    مطالعه کارآزمایی بالینی غیرتصادفی کنترل دار سه گروهی دو سویه کور حاضر در بیمارستان های بقیه االله اعظم (عج) و جماران در سال1391-1390 انجام شد. تعداد 88 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی با بلوک های شش تایی در سه گروه آزمون(29 بیمار)، درمان نما(30 بیمار) و شاهد(29 بیمار) قرار گرفتند. قبل و پس از مداخله در مقاطع زمانی بلافاصله، پنج، ده و پانزده دقیقه بعد در هر سه گروه علائم حیاتی و درصد اشباع اکسیژن اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با  نرم افزارSPSS  نسخه 18 و آمار توصیفی و استنباطی(آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و تی زوجی)تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پس از خروج لوله قفسه سینه، سیر نزولی در ضربان قلب و تعداد تنفس در گروه آزمون به وجود آمد  (p<0/0001)؛ میانگین فشار خون سیستولیک و درصد اشباع اکسیژن در هر سه گروه در زمان های مختلف با هم تفاوت نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه می توان بیان نمود که ماساژ بازتابی کف پا در فرآیند کشیدن لوله قفسه سینه بعد از عمل جراحی پیوند کنار گذر عروق کرونر بر کاهش ضربان قلب و تعداد تنفس به سمت مقادیر طبیعی موثر است می تواند یک مداخله پرستاری سودمند و بدون عارضه باشد با این حال به مطالعات بیشتر در این زمینه برای اثبات این موضوع، نیاز است.
     
     [E1]چون ماساژ کف پا در سیستم مش وجود نداشت فقط از کلمه ماساژ استفاده شد.

    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، جراحی کنارگذر شریان کرونری، ماساژ، پایش فیزیولوژیک، علایم حیاتی
|
  • Akram Parandeh* Pages 1-5

    The concept of human dignity has always been at the center of attention of scholars and philosophers throughout the history of human life. This concept has been emphasized in all religions and in fact, has been the endeavor of all religious leaders to defend and preserve the inherent dignity of man. The preservation of human dignity is one of the basic principles of human rights. The World Health Organization (WHO), in its 1994 declaration, considered the importance of dignity to be an important factor in improving the health of patients and considered the right to give an informed consent, access to health services, the confidentiality of information, and privacy as important (1(.
    The concept of human dignity has always been considered in the nursing profession. Thus, the essence and essential nature of nursing care is to protect the patient's human dignity (2).
     
    This concept has been first emphasized in the Nurses Ethical Charter by the American Nurses Association (2001) and in the Nursing Ethics Code of the Islamic Republic of Iran (2011) as one of the fundamental values ​​of the nursing profession. So that "all human beings have high human dignity and must be respected. Therefore, all patients should be respected by health care workers, regardless of their social, economic, and cultural status (3, 4). Despite recent attention to the concept of dignity, the term remains a vague, complex and interpretable concept and has not yet been given a comprehensive and specific definition by consensus experts. On the other hand, the concept of dignity overlaps with other human values ​​including privacy, respect, and independence (1).

    Keywords: human dignity, intensive care unit
  • Shima Assarpour Arani, Shiva Salehi*, Mehrandokht Nekavand Pages 6-14
    Background and purpose

    Hospitalization of neonates in intensive care unit leads to psychological vulnerability of their mothers so that they need urgent care support. Given the impact of psychological empowerment on coping with stressful situations, this study aimed to determine the effect of psychological empowerment training on maternal resiliency of premature neonates hospitalized in intensive care unit.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental, single-group pre-test and post-test study in which 40 mothers of premature infants admitted to neonatal intensive care unit were enrolled. The psychological empowerment training program for mothers was conducted in 7 sessions of 45 minutes in groups of 4-5. Before and after the intervention, the data were collected using demographic questionnaire and Conner Davidson questionnaire and analyzed using appropriate statistical tests.

    Results

    The results showed that the mean score of resiliency and all its subscales after intervention were significantly higher than before. The mean total resilience score was increased from 33.93 ±9.75 to 72.45 ±5.63 (P <0.001).

    Conclusion

    Psychological empowerment training can increase maternal resiliency of neonates hospitalized in intensive care units. Therefore, due to the important role of mothers in the care of premature infants admitted to intensive care units, increased maternal resilience can lead to improved care of premature infants.

    Keywords: Psychological Empowerment, Resiliency, Neonates, Intensive Care Unit
  • Farnaz Jahantigh, Fariba Yaghoubinia* Pages 15-25
    Background & Aim

    Pain management program can be helpful in patients with loss of consciousness due to decrease in analgesic drugs, prolonged hospital stay; and also decrease in cost of admission, medicine and medical treatment. The current study was done aimed to determine the effect of pain management algorithm on level of consciousness in patients with loss of consciousness .

    Materials & Methods

    In this randomized clinical trial study, 90 patients with loss of consciousness under mechanical ventilation were selected through convenience method and were randomly allocated into two groups of 45 people as the intervention and control groups. Pain management algorithm was implemented in intervention group for 24 hours in morning shift between 8-10, evening shift between 15-17 and in the night shift between 22-24. Data collection tools were the demographic information form and Glasgow Coma Scale (GCS) and Behavior Pain Scale (BPS).

    Results

    . In terms of level of consciousness, there was no significant difference between the two groups after the intervention, but the mean of volume of sedation drugs was significant different between the two groups in morning and night shift (p<0.05)

    Conclusion

    The use of the pain management algorithm can significantly impact on volume of sedation but has no effect on level of consciousness.

    Keywords: Intensive Care Unit, Loss of consciousness, pain management algorithm, pain
  • Leili Yekefallah, Sareh Mohammadi*, Siamak Yaghoubi, Maryam Mafi Pages 26-35
    Background

    Traumatic brain injury is the second leading cause of death in Iran. Understanding the factors affecting the clinical outcome of these patients can improve the therapeutic outcomes.

    Objective

    The aim of this study was to investigate the relationship between serum sodium and potassium admission time and clinical outcomes in traumatic patients.

    Materials and Methods

    This study is a descriptive-analytical study performed in the intensive care unit of Shahid Rajaee hospital in Qazvin. 70 mechanically ventilated headache patients who met the inclusion criteria were selected by convenience sampling. Patients were divided into two groups: hyponatremia (sodium <135) and normonatremia (sodium ≥135) and potassium level on the day of admission were divided into two groups: hypokalemia (potassium< 3.5) and normokalemia (3.5≥ potassium) . Patients in hypoatremia group were compared with normonatremia group and patients in hypokalmia group with normokalmic group.

    Results

    There was significant difference between the two groups of sodium  in successful weaning (p <0.05), but, There was no significant difference in endotracheal tube extubation, length of hospital stay, duration of mechanical ventilation, and mortality rate (p> 0/05). There was a significant difference between the two groups of potassium in successful weaning and mortality rate (p> 0.05). There was no significant difference in endotracheal tube extubation, duration of mechanical ventilation, length of hospital stay (p> 0.05).

    Conclusion

    Serum levels of potassium and sodium affect the clinical outcome of head trauma patients.

    Keywords: Ventilator Weaning, Mechanical Ventilation, Hyponatremia, Hypokalemia
  • Alireza Mosavi*, Jamaleddin Alvani Pages 36-45
    Background and aim

    Facing difficult situations have happened to all of us. One of these difficult situations is being informed about having a specific disease which can be extremely shocking and as a result, may cause mental illnesses. The purpose of this study was to investigate the effect of artificial neural network on the effect of nurses 'empathy, responsiveness and responsibility on the patients' sense of hospitalization in emergency wards.

    Methods

    This descriptive-correlational study was conducted in January 2020. The statistical population included the patients in the emergency wards of Namazi Hospital of Shiraz. The sample size was calculated using 195 Cochran formula. Samples were selected using available random sampling method. The tool used in this study was a standard questionnaire with a confirmed validity and reliability. Also, the artificial neural networks have been used for data analysis.

    Results

    The mean scores of patients' evaluation of nurses' empathy were 4.42 out of 5, responsibility was 4.48, responsiveness was 4.44 and patients' sense of calm was 4.52. The normalized significance level of the independent variables on the dependent variable according to the ANN spend was calculated as: Empathy 100, Accountability 68.6 and Accountability 59.5.

    Conclusion

    In the hospital environment, different behaviors of nurses can have a great impact on the morale of frustrated patients. By creating a sense of empathy in patients with proper and timely responsiveness and good accountability (quality of services), respected nurses can develop a sense of comfort in their patients.

    Keywords: Artificial Neural Networks, Empathy, Accountability, Responsibility, Patient Relaxation, Quality of Services
  • Haniye Irani, Zahra Pishkarmofrad*, Ali Navidian, Alireza Rahat Dahmardeh Pages 43-50
    Introduction

    Oral health in patients in need of intensive care is important because it can improve the health and clinical outcomes of these patients and one of the main duties of nurses in the care of patients admitted to intensive care units is to provide oral hygiene to patients; Therefore, the aim of this article was to comparing the effect of  Salvadora persica chewing stick (miswak) and chlorhexidine mouthwash on oral health in patients  hospitalized in intensive care units.

    Materials and Methods

    This clinical trial study was performed on 70 patients admitted to the intensive care unit of Khatam Hospital who had endotracheal intubation and no sensitivity to herbal compounds in the age range of 18 to 65 years in spring 1398.patients with inclusion criteria were selected by convenience sampling and were randomly divided into two groups of intervention (miswak) and control (chlorhexidine). Data collection tools were demographic checklist and oral health assessment checklist which were completed by interview and observation. Data were analyzed using SPSS software version 22 and independent t-test.

    Results

    The patients in both intervention and control groups were homogeneous in terms of demographic and clinical characteristics. There was no significant difference between the oral health status of patients in the first day (P = 0.2), but in the second to fourth days, the patients in the intervention group received significantly higher scores on oral health than the control group. The miswak group improved significantly; in other words, the effect of miswak on oral health was more than chlorhexidine mouthwash.

    Conclusion

    Comparing the efficacy of Salvadora persica and chlorhexidine mouthwash on oral health status of patients showed that miswak was more effective in promoting oral health than chlorhexidine mouthwash. Therefore, due to the advantages of herbal compounds, Salvadora persica can be a suitable alternative to chlorhexidine.

    Keywords: Intensive Care Unit, Salvadora persica chewing stick (miswak), Chlorhexidine Mouthwash, Oral Health
  • Hossein Babatabar Darzi, Hosein Mahmoudi, Abbas Ebadi, Amir Vahedianazimi, Leila Karimi* Pages 48-58
    Background and Aim

    Chest tube removal after open heart surgery is of particular importance due to changes in physiological parameters.  The aim of this study was to determine the effect of foot reflexology massage on physiological parameters during chest tube removal after open heart surgery.
     

    Methods

    The double-blind, three-group, randomized, controlled, clinical trial study was conducted in Baqiyatallah and Jamaran hospitals in Tehran, Iran in 2011-2012. 88 patients were selected by convenience sampling and randomly allocated to the three groups intervention (29 patients), placebo (30 patients) and control (29 patients) by six-block random assignment. Before and after the intervention, vital signs and oxygen saturation percentages were measured immediately, five, ten and fifteen minutes later in all three groups. Data were analyzed by SPSS software version 18 and using descriptive and inferential statistics (One-way ANOVA and paired t-test).
     

    Results

    Results showed a significant decrease in heart rate and respiratory rate in the intervention group after chest tube removal (p <0.0001); Changes in mean systolic blood pressure and oxygen saturation percentage werenot significantly different between the three groups in different times (P <0.05).

    Conclusion

    Foot reflexology massage in the process of thoracic tube extraction after coronary artery bypass graft surgery is effective in reducing the heart rate and respiratory rate to normal values and can be a useful and uncomplicated nursing intervention. however, further studies are needed to prove this.

    Keywords: Clinical trial, Coronary artery bypass surgery, Massage, Physiologic Monitoring, Vital signs