فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 46، فروردین 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مجتبی دلیر* صفحات 1-8

    پژوهش های مربوط به خواب در افراد با نشانه های وسواس- اجبار اندک و پراکنده است، اما ادبیات پژوهشی در حال رشدی وجود دارد که نشان می دهد نشانه های وسواس- اجبار اغلب با اختلالات خواب مرتبط است. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش باورهای وسواسی مسئولیت پذیری، کمال زدگی و اهمیت دادن به افکار در کیفیت خواب بود. بدین منظور نمونه ای 200 نفره از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران به صورت در دسترس انتخاب گردید. جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه باورهای وسواسی (2005) و پرسشنامه کیفیت خواب پیتسبورگ (1989) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین باورهای وسواسی مسئولیت پذیری، کمال زدگی و اهمیت دادن به افکار و کیفیت خواب رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، باورهای وسواسی، کیفیت خواب را پیش بینی می کنند (05/0<p). بعلاوه، در بین باورهای وسواسی، اهمیت دادن به افکار قوی ترین پیش بین کیفیت خواب است. با توجه به این یافته ها و نقش بهداشت خواب در بروز و درمان نشانه های وسواس- اجبار توجه همزمان به باورهای وسواسی و کیفیت خواب در افراد با نشانه های اختلال وسواس- اجبار به درمانگران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: باورهای وسواسی، کیفیت خواب، دانشجویان
  • سونیا بادبره، علی زینالی* صفحات 9-16

    یکی از مهمترین عوامل محیطی در شکل گیری دلبستگی، تجربه های دوران کودکی به ویژه تجربه سوء رفتار کودکی است. این مطالعه با هدف تعیین نقش تجربه های سوء رفتار دوره کودکی در شکل دهی ابعاد دلبستگی در بزرگسالی انجام شد. این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در سال 1394 بودند. در مجموع 385 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. همه آنان پرسشنامه خودگزارشی کودک آزاری (محمدخانی و همکاران، 2003) و پرسشنامه سبک های دلبستگی (وان آودن هاون و همکاران، 2003) را تکمیل کردند. داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند، بین سوء رفتار جسمی، عاطفی، جنسی و غفلت با دلبستگی ایمن رابطه منفی و معنادار وجود دارد. بین سوء رفتار عاطفی با دلبستگی اشتغال خاطر و هراسان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین سوء رفتار جسمی و جنسی با دلبستگی اجتنابی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. سوء رفتار غفلت با دلبستگی های ناایمن (اشتغال خاطر، هراسان و اجتنابی) ارتباط معنی داری ندارد. همچنین تجربه های سوء رفتار کودکی به طور معناداری توانستند 15 درصد از تغییرات دلبستگی ایمن، 6/8 درصد از تغییرات دلبستگی اشتغال خاطر، 6/1 درصد از تغییرات دلبستگی هراسان و 5/5 درصد از تغییرات دلبستگی اجتنابی را پیش بینی کنند (01/0≥p). با توجه به نتایج این پژوهش مشاوران و درمانگران باید به این متغیرها توجه کرده و بر اساس آنها برنامه های مناسبی برای ایجاد دلبستگی ایمن و جلوگیری از شکل گیری ابعاد دلبستگی ناایمن طراحی کنند.

    کلیدواژگان: تجربه های سوء رفتار کودکی، دلبستگی، بزرگسالی
  • فاطمه ذبیح الله زاده*، پریسا رشوند، محترم نعمت طاوسی صفحات 17-26

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر توانبخشی شناختی بر بهبود نقایص توجهی در بیماران مبتلا به اختلال بیش فعالی بود که بر مبنای روش شبه تجربی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی مراجعه کنندگان با تشخیص اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی دارای پرونده فعال در بیمارستان روان پزشکی روزبه تهران (1396-1397) بود که به صورت نمونه گیری در دسترس و هدفمند و ملاک ورود و خروج تعداد 30 به طور غیرتصادفی انتخاب و در دو گروه کنترل و گواه قرار گرفتند. آزمودنی ها، قبل و بعد از شروع مداخله که شامل آزمون کامپیوتری استروپ (1935) و آزمون عملکرد مداوم (رازولد و همکاران، 1956) بود، توسط آزمون ساخت دنباله (باتری،1994) و پرسشنامه کانون توجه (وودی، چامبلس و گلاس، 1997 نقل از خیر و همکاران، 1387) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج پژوهش بیان کرد که توانبخشی شناختی بر بهبود نقایص توجهی، توجه انتخابی، توجه مداوم، توجه تقسیم شده در بیماران مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی اثر دارد

    کلیدواژگان: نقایص توجهی، توجه انتخابی، توجه مداوم، توجه تقسیم شده و اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • نواب کاظمی*، علی اکبر ارجمندنیا، ریحانه مرادی، سیدتقی محمدی، مریم صادقی فرد صفحات 27-36

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خود شفقتی بر بهزیستی روان شناختی و نشخوار فکری در مادران دارای دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص انجام گرفت. 30 نفر از مادران دارای دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین گشتند. پرسشنامه بهزیستی روان شناختی و نشخوار فکری به عنوان پیش آزمون اجرا شد. سپس مادران 8 جلسه در برنامه آموزش خود شفقتی شرکت کردند. مجددا همان پرسشنامه ها به صورت پس آزمون برای همه افراد به اجرا در آمد. مقادیر پیش آزمون و پس آزمون با روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها نشان دهنده افزایش معنادار نمرات بهزیستی روان شناختی و کاهش معنادار نمرات نشخوار فکری در مادران بود. این یافته ها اثربخشی آموزش خود شفقتی بر بهزیستی روان شناختی و کاهش نشخوار فکری در مادران دارای دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص را مورد تایید قرار می دهد

    کلیدواژگان: برنامه آموزش خود شفقتی، بهزیستی روان شناختی، نشخوار فکری، مادران
  • رویا حیدری* صفحات 37-46

    بروز بیماری های جسمی حاد و مزمن در فرزندان باعث آسیب به سلامت روانی والدین و به خصوص مادران می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه خستگی از شفقت، پریشانی روان شناختی و مهارت های ذهن آگاهی در بین مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و مادران کودکان غیرمبتلا انجام گرفت. روش این پژوهش، علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و مادران کودکان غیرمبتلا در شهر تهران در سال 1396 بود. حجم نمونه شامل 100 مادر دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و 100 مادر دارای کودک غیرمبتلا بود که به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه کیفیت زندگی حرفه ای (استام، 2005)، پرسشنامه پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، 2002) و پرسشنامه مهارت های ذهن آگاهی (بایر، اسمیت، و آلن، 2004) بود. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش با استفاده تحلیل واریانس چندمتغیری صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین خستگی از شفقت، پریشانی روان شناختی و مهارت های ذهن آگاهی در مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی و مادران کودکان غیرمبتلا تفاوت معنادار وجود دارد(p<0/0001). بدین صورت که مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی از میزان خستگی از شفقت و پریشانی روان شناختی بالاتر و ذهن آگاهی پایین تری نسبت به مادران کودکان غیرمبتلا برخوردار هستند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی به دلیل درگیری درمانی و روان شناختی با بیماری فرزند خود، دارای خستگی از شفقت و پریشانی روان شناختی بالا و ذهن آگاهی پایینی هستند که لازم است برای بهبود این مولفه ها، از درمان های مرتبط با این مولفه ها نظیر درمان ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد استفاده شود.

    کلیدواژگان: پریشانی روان شناحتی، خستگی از شفقت، مهارت های ذهن آگاهی، فلج مغزی
  • احسان بدایت*، مرضیه عسکری صفحات 47-56

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر گروه درمانی فعال سازی رفتاری بر راهبردهای تنظیم هیجان و افکار خودکشی دانش آموزان دختر با اختلال افسردگی اساسی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود.  جامعه آماری پژوهش را تمام دانش آموزان دختر پایه سوم دوره متوسطه دوم شهر شیراز در در نیم سال اول تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند که 30 نفر از آنها پس از تشخیص اختلال افسردگی اساسی و سپس مصاحبه بالینی، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای دوبار) برنامه گروه درمانی فعال سازی رفتاری را دریافت کردند؛ گروه کنترل در به مدت دوماه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه های راهبردهای تنظیم هیجان گراس و جان (2003) و افکار خودکشی بک (1979) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، تفاوت معناداری در بین میانگین نمرات مولفه های راهبردهای تنظیم هیجانی شامل ارزیابی مجددشناختی و فرونشانی و افکارخودکشی وجود دارد (01/0P<). به عبارت دیگر می توان گفت که، گروه درمانی فعال سازی رفتاری بر بهبود راهبردهای تنظیم هیجانی و کاهش افکارخودکشی دانش آموزا ن دختر با اختلال افسردگی اساسی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، ارزیابی مجددشناختی، فرونشانی، افکارخودکشی، افسرگی اساسی
  • مرضیه حبیبی* صفحات 57-64

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت حل مسئله بر میزان خلاقیت و انگیزش پیشرفت دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره دوم متوسطه شهر مشهد در نیم سال تحصیلی اول 98-1397 تشکیل دادند که از این بین 30 نفر با توجه به ارزیابی های اولیه و به صورت هدفمند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، برنامه آموزش گروهی مهارت حل مسئله را در 8 جلسه 90دقیقه ای در هر هفته یک جلسه  دریافت کردند؛ گروه کنترل به مدت دو ماه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های خلاقیت (عابدی، 1372) و انگیزش پیشرفت هرمنس (1972) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون گروه آزمایش در متغیرهای خلاقیت و انگیزش پیشرفت، تفاوت معناداری وجود دارد (001/0P<). با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت، آموزش مهارت حل مسئله بر افزایش میزان خلاقیت و انگیزش پیشرفت  دانش آموزان دختر تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله، خلاقیت، انگیزش پیشرفت، دانش آموزان دختر
  • یزدان حسین زاده، تینا محمدی*، علیرضا سالمی خامنه صفحات 65-72

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه قضاوت اجتماعی، کمک طلبی و مقبولیت اجتماعی در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص خواندن انجام شد. روش پژوهش علی-مقایسه ای از نوع پس رویدادی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص خواندن مقطع ابتدایی شهر رشت در نیمه اول سال تحصیلی 1397-1398 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 60 نفر (30 نفر با اختلال یادگیری خاص خواندن و 30 نفر بدون اختلال یادگیری) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس قضاوت اجتماعی، پرسشنامه کمک طلبی و پرسشنامه مقبولیت اجتماعی کودکان استفاده شد. تجزیه تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره(MANOVA) با بهره گیری نرم افزارآماری SPSS20 انجام شد. یافته ها نشان داد قضاوت اجتماعی، کمک طلبی و مقبولیت اجتماعی در بین دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص خواندن تفاوت معنی داری وجود دارد(01/0 p<). به طوری که دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص خواندن در هر سه متغیر نمرات پایینی در مقایسه با دانش آموزان بدون اختلال یادگیری دریافت کردند. این نتیجه تلویحات مهمی در زمینه آموزش و ارتقای بهداشت روانی دانش آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری دارد.

    کلیدواژگان: قضاوت اجتماعی، کمک طلبی، مقبولیت، اجتماعی، اختلال یادگیری خاص خواندن
  • نسرین خدمتی* صفحات 73-80

    فرسودگی شغلی در میان پرستاران یک مسئله جدی است که سلامتی خود و بیماران را تهدید می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خود شفقت ورزی و انعطاف پذیری روان شناختی در پیش بینی فرسودگی شغلی پرستاران انجام شد. این پژوهش با توجه به هدف، کاربردی و روش اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی پرستاران شاغل در  بیمارستان های دولتی شهر تهران در سال 1397 تشکیل دادند. تعداد 150 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه پذیرش و عمل نسخه دوم (AAQ-II)، مقیاس شفقت ورزی به خود (SCS) و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش (MBI) استفاده شد. نتایج با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد بین انعطاف پذیری روان شناختی و خود شفقت ورزی با فرسودگی شغلی رابطه معناداری وجود دارد؛ و 23 درصد از واریانس متغیر فرسودگی شغلی به وسیله ی انعطاف پذیری روان شناختی و خود شفقت ورزی قابل پیش بینی است. با توجه به یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که مداخلات روان شناختی و آموزشی مبتنی بر ارتقاء خود شفقت ورزی و انعطاف پذیری روان شناختی به منظور کاهش فرسودگی شغلی پرستاران  توسط مراکز مربوطه برگزار شود.

    کلیدواژگان: خود شفقت ورزی، انعطاف پذیری روان شناختی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • رقیه خان محمدی مجندهی* صفحات 81-88

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه انسجام خانواده و توانایی حل مسئله با نگرش به رفتارهای بزهکارانه در نوجوانان دختر انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه ای به حجم 250 نفر از دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه منطقه 17 تهران  بر اساس جدول کرجسی و مورگان از بین جامعه 2500 نفری در سال تحصیلی 97-1396 به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرش به رفتارهای بزهکارانه فضلی (1389)، مقیاس انسجام سازمان یافته خانواده فیشر و همکاران (1992) و پرسشنامه حل مسئله هپنر (1988) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که نگرش به رفتارهای بزهکارانه با انسجام خانواده (327/0-=r)، توانایی حل مسئله (372/0-=r)، اعتماد در حل مسئله (263/0-=r)، اشتیاق در حل مسئله (366/0-=r) و کنترل شخصی در حل مسئله (145/0-=r)، همبستگی منفی و معنادار دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش بین 21/0 از واریانس نگرش به رفتارهای بزهکارانه را پیش بینی می کنند. از مجموع یافته ها می توان اینگونه نتیجه گرفت که انسجام خانواده و توانایی حل مسئله از جمله عوامل موثر بر کاهش نگرش به رفتارهای بزهکارانه در نوجوانان دختر است. در مجموع نتایج این مطالعه از اهمیت توانایی های حل مسئله در کاهش نگرش نوجوانان دختر به رفتارهای بزهکارانه حمایت می کند. با استناد به این نتایج و اهمیت کاهش بزهکاری در دختران، پیشنهاد می شود که توانایی های حل مسئله و مهارت های مقابله ای کارآمد به نوجوانان آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: بزهکاری، انسجام خانواده، حل مسئله، دختران
  • ماندانا نیکنام*، مژگان جواهری صفحات 89-96

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روش حل تعارض میلر بر شادکامی و دلزدگی زوجین دارای مشکلات زناشویی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش افراد مراجعه کننده به مرکز مشاوره فرهنگسرای قم بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس 20 زوج به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 زوج) و کنترل (10 زوج) جایگزین شدند. پروتکل آموزشی میلر، برای گروه آزمایش در 7 جلسه به مدت 7 هفته اجرا شد و گروه کنترل در این مدت هیج درمان روان شناختی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس دلزدگی پاینز و پرسشنامه شادکامی آرجیل و لو استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس انجام پذیرفت. یافته ها نشان داد که آموزش حل تعارض به روش میلر باعث افزایش شادکامی زوجین (01/0<p) و کاهش دلزدگی آنان (01/0<p)  شد. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که به کارگیری برنامه آموزش حل تعارض میلر در افزایش شادکامی و کاهش دلزدگی زوحین تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، شادکامی، روش حل تعارض میلر
  • نیکو قاضی نژاد، محمدحسن آسایش*، فهیمه باهنر صفحات 97-106

    نشانگان شکست عشقی، مجموعه علایمی است که پس از پایان یک رابطه ی عاطفی به وجود می آید و عملکرد فرد را در حوزه های مختلف مورد تاثیر منفی خود قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف تبیین واکنش های شناختی دختران با نشانگان شکست عشقی ساکن خوابگاه انجام شد. روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی، انتخاب گردید. جامعه پژوهش را کلیه دختران دانشجوی خوابگاهی دانشگاه تهران که در سال 1397 تجربه ی شکست عشقی داشتند، تشکیل دادند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، دختران ساکن یکی از خوابگاه های دانشجویی دانشگاه تهران طی یک فراخوان انتخاب شدند. نمونه گیری، تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت 14 نفر انتخاب و با مصاحبه نیمه ساختار یافته مورد مطالعه قرار گرفتند. تحلیل داده ها از طریق روش کلایزی انجام شد. نتایج منجر به تولید 2 مضمون اصلی، 9 مضمون فرعی و 38 مفهوم اولیه گردید. مضمون اصلی نخست «واکنش های سازگارانه ی شناختی» بود که مضمون های فرعی (1- افکار دفاعی مثبت، 2-تصمیم گیری سازگارانه، 3-رشد و بالندگی شناختی) را در بر می گرفت. مضمون اصلی دوم، «واکنش های ناسازگارانه ی شناختی» شامل مضمون های فرعی (1-گم گشتگی، 2-تصمیم گیری غیرسازشی، 3-چانه زنی، 4-تغییر باورها، 5-تحریفات شناختی، 6- نشخوار فکری) بود. نتایج نشان دهنده واکنش های متنوع در مشارکت کنندگان بود. حمایت های محیطی و روانشناختی، بینش فردی و تیپ شخصیتی در کیفیت واکنش ها موثر بود و افردی که خودآگاهی و استقلال بالاتری داشتند تاثیرات محدودتری را از این آسیب کسب کرده بودند.

    کلیدواژگان: شکست عشقی، نشانگان ضربه عشق، دختران، واکنش های شناختی
  • بهاره میراحمدی، رضا پورحسین* صفحات 107-120

    استرس روان شناختی در بسیاری از بیماری های مزمن شایع است و شواهد قابل ملاحظه ای حاکی از نقش آن به عنوان یک عامل خطر آفرین جدی در سبب شناسی و سیر بیماری دیابت است. از این رو،  پژوهش حاضر با هدف مرور نظام مند و فراتحلیل کیفی نقش استرس در سبب شناسی دیابت نوع یک و دو انجام شد.جامعه پژوهش در این فراتحلیل کیفی و مرور سیستماتیک تمامی مقالات و پایان نامه ها مرتبط با کلید واژه ها و در راستای اهدف پژوهش بود. جستجو در پایگاه های اطلاعاتی (ERIC، MEDLINE، PubMed، ProQuest، SAGE، Science Direct، Springer، مگیران، نورمگز و اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی) بین سال های 2010 تا 19 20 با کلید واژه های  استرس، دیابت نوع یک و دو و همچنین جستجو بر اساس میزان استنادات مقالات پژوهشگران بنام این حوزه انجام شد. کلیه پژوهش هایی که در این پژوهش مورد واکاوی و ارزیابی قرار گرفتند درمجموع 35 پژوهش بود که دراین بین 32 پژوهش (28/ 94 درصد) مقاله و دو پژوهش (71/5 درصد) نیز پایان نامه بودند. یافته های پژوهش نشان داد که 57/68 درصد از پزوهش های انجام شده در بازه ی زمانی 2019-2016 انجام شده است. نتایج حاصل از فراتحلیل حاضر حاکی از  آن بود که استرس و دیابت از طریق سیستم های شناختی، رفتاری، فیزیولوژیکی و زیست- شیمیایی با یکدیگر در تعامل بوده اند و می توانند تعامل دوطرفه داشته باشند. استرس می تواند با تاثیر بر خود تنظیم گری و خود کنترلی باعث نوسان در کنترل رفتارهای مرتبط با خوردن و رژیم خوراکی در بیماران مبتلا به دیابت شود که نتیجه آن عدم کنترل قند خون و تشدید مشکلات جسمی و روانی در این بیماران است. همچنین، استرس می تواند با بی نظمی در خواب، عدم تحرک و پرخوری به تشدید مشکلات بیماران دیابتی منجر شود.  در واقع رابطه بین استرس و دیابت یک رابطه دوسویه است که هر کدام می توانند باعث دیگری شده و کنترل اوضاع را از دست بیمار خارج کرده و آسیب های مخرب جسمی و روانی در پی داشته باشند. یافته های به دست  از پژوهش حاضر می تواند در بحث آموزش و طراحی پروتکل های درمانی مناسب جهت کاهش پیامدهای منفی بیماری دیابت، این فرصت را در اختیار روان شناسان، مشاوران و متخصصین سلامت روان آن ها قرار می دهد تا انتخاب های بیشتری برای درمان انواع مختلف اختلال های شناختی و روان شناختی این بیماران در اختیار داشته باشند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل کیفی، مرور نظام مند، استرس، دیابت
  • امیرحسام بابایی، گلفام میرطاهری، صدیقه میرزایی*، مسعود شریفی صفحات 121-130

    کودکان از تولد تا بزرگسالی به صورت اجتماعی زندگی می کنند و یادگیری بخش اصلی زندگی آن ها است. بدون یادگیری، آن ها دانش لازم برای زندگی را کسب نمی کنند. اما دوران کودکی برای به دست آوردن حجم انبوهی از اطلاعات و مهارت های پیش نیاز برای زندگی در این جهان به عنوان یک بزرگسال، فرصت محدودی است و کودکان نمی توانند همه اطلاعات لازم را به وسیله تجربه شخصی در طول کودکی به دست آورند. بنابراین نیازمند آموختن از گفته های دیگران، مخصوصا بزرگسالان هستند. اما مسئله آن است که همه افراد در دسترس دانش کافی را ندارند و ممکن است اطلاعات غلط بدهند و یا از عمد، کودک را فریب دهند. بنابراین کودکان نمی توانند بی مهابانه به هر کس اعتماد کنند و گفته های هر کسی را بدون بررسی بپذیرند. در این مقاله با بررسی پژوهش های گذشته، توضیح داده می شود که کودکان به طور گزینشی اعتماد می کنند و پس از آن چهارده عاملی که بر اعتماد گزینشی کودکان اثرگذار هستند ذکر شده است. در آخر، به عنوان نتیجه گیری بیان شده است که اعتماد کودکان ثابت نیست و لحظه به لحظه با دریافت اطلاعات جدید در مورد خبردهنده های مختلف به روزرسانی می شود.

    کلیدواژگان: یادگیری اجتماعی، اعتماد گزینشی، گفته های خبردهنده، کودکان
  • الهام موسویان* صفحات 131-140

    توانایی تنظیم هیجان و مدیریت اضطراب تنها  به واسطه تجربه ی رابطه ی صمیمانه نوزاد با سوژه دلبستگی ای که به لحاظ هیجانی با او هماهنگ است در کودک محقق می گردد،  این ظرفیت برای تحول اجتماعی، هیجانی، شناختی و عصب زیست شناختی کودک حایز اهمیت بوده و همچنین ظرفیت کودک برای مقابله با اضطراب میزان موفقیت وی در روابط آتی را پیش بینی می کند. بنابراین مروری نظری بر این مفهوم به منظور شناخت عمیق تر این سازه حایز اهمیت است.در این مقاله برداشت روانکاوان از اضطراب ، از زمان فروید تا کنون، یعنی زمانی که دنیای عصب شناسی بصیرت جدیدی در مورد فرمول بندی های روانکاوی فراهم آورده است، عنوان شده است.

    کلیدواژگان: اضطراب، روانکاوی، تنظیم هیجان
|
  • Mojtaba Dalir* Pages 1-8

    Research on sleep in people with obsessive-compulsive symptoms is scarce and scattered, but there is growing research literature showing that obsessive-compulsive symptoms are often associated with sleep disorders. The purpose of this study was to determine the role of obsessive-compulsive beliefs including responsibility, perfectionism, and importance of thoughts on sleep quality. For this purpose, a sample of 200 university students of Tehran Universities was selected by available sampling. Data were collected by using two questionnaires Obsessive-Compulsive Beliefs Questionnaire (2005) and Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (1989). The results showed that there was a significant relationship between obsessive beliefs including responsibility, perfectionism, and importance of thoughts and quality of sleep. Also, obsessive beliefs predict sleep quality (p <0.05). In addition, among obsessive beliefs, importance of thoughts is the strongest predictor of sleep quality. Given these findings and the role of sleep hygiene in the occurrence and treatment of obsessive-compulsive symptoms, concurrent attention to obsessive-compulsive beliefs and sleep quality in individuals with obsessive-compulsive disorder symptoms is recommended.

    Keywords: obsessive beliefs, sleep quality, students
  • Sonia Badbareh, Ali Zeinali* Pages 9-16

    One of the most critical environmental factors in the formation of attachment is childhood experiences, especially childhood abuse experiences. This study aimed to investigate the role of childhood abuse experiences on attachment dimensions among adulthood. This study was a descriptive-analytical from correlation type. The statistical population included all university students in the Islamic Azad University of Urmia branch in the 2015 year. Totally 385 students were selected through a random cluster sampling method. All of them completed the childhood abuse experiences questionnaire (Mohammadkhani et al, 2003) and attachment questionnaires (van Oudenhoven et al, 2003). Data were analyzed by Pearson’s correlation and multivariate regression method. Findings showed Physical, emotional, sexual abuse and neglect have a significant negative relationship with secure attachment. Emotional abuse had a significant positive correlation with preoccupied and fearful attachment. Physical and sexual abuse has a significant positive relationship with dismissing attachment. Neglect abuse doesn't have any significant association with insecure attachment dimensions. Also, childhood abuse experiences significantly predicted 15, 8/6, 1/6 and 5/5 percent of the variance of secure, preoccupied, fearful and dismissing attachment, respectively (p≤0/01). According to the findings of this research, counselors and therapists should pay attention to these variables and design appropriate programs to create secure attachment and prevent shaping insecure attachment dimensions.

    Keywords: Childhood Abuse Experiences, Attachment, Adulthood
  • Fatemeh Zabihollahzadeh*, Parisa Rashvand, Mohtaram Nemat Tavousi Pages 17-26

    The purpose of the present study was to investigate the effect of cognitive rehabilitation on the improvement of attention deficit disorder in patients with hyperactivity disorder, based on quasi-experimental and pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of all patients with a diagnosis of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in Roozbeh Psychiatric Hospital in Tehran (1397-1396). The patients were selected randomly by access sampling method and 30 entry and exit criteria were randomly selected and divided into two groups: control and Witnessed. Subjects, before and after the intervention, which included the Stroup computer test (1935) and the continuous performance test (Razold et al. 1956), were tested by the sequencing test (Battery, 1994) and Focus Point Questionnaire (Woody, Chamblass & Glass, 1997 quoted by Khayr et al. 2008) were evaluated. The results of the study indicated that cognitive rehabilitation affects the improvement of attention deficit disorder in patients with attention deficit, selective attention, continuous attention, distributed attention hyperactivity disorder (ADHD).

    Keywords: Attention Deficit, Selective Attention, Continuous Attention, Distributed Attention, Hyperactivity Disorder
  • Navab Kazemi*, AliAkbar Arjmandnia, Reihaneh Moradi, S.Taghi Mohammadi, Maryam Sadeghi Fard Pages 27-36

    The present study aimed to investigate the effectiveness of self-compassion training program on psychological well-being and rumination of the mothers of children with special learning disabilities. Thirty Mothers of children with special learning disabilities were selected and divided into two groups. Psychological well-being questionnaire and rumination questionnaire were conducted as the pre-test. Then, the mothers of the experimental group attended in the self-compassion training program for eight sessions. The same survey was used as post-test on both groups. These values were compared through covariance analysis. The results showed a significant increase in psychological well-being and reduction in rumination of the mothers of the experimental group compared with the control group. Thus, the effectiveness of self-compassion training program on mental well-being and rumination of the mothers of children with special learning disabilities was confirmed.

    Keywords: self compassion training program, psychological well-being, rumination, Mothers
  • Roya Heidari* Pages 37-46

    The emergence of acute and chronic physical diseases in children causes damage to parents, especially mothers’ mental health. Therefore the present study was conducted aiming to compare compassion fatigue, psychological distress and mindfulness skills among mothers of the children with CP and mothers of healthy ones. It had a causal-comparative method. The statistical population included mothers of CP children and healthy ones in the city of Tehran in 2016. The sample size was 100 mothers of CP children and 100 healthy ones who were selected through a non-random convenient sampling method. The applied questionnaires included vocational life quality (Stam, 2005), psychological distress questionnaire (Kesler et al., 2002) and mindfulness skills questionnaire (Bier, Smith and Allen, 2004). The data analysis was done through MANOVA. The results of data analysis showed that there is a significant difference between compassion fatigue, psychological distress, and mindfulness skills among mothers of CP children with and mothers of healthy ones (p<0.0001) in a way that mothers of CP children have higher compassion fatigue and psychological distress and lower mindfulness skills than the mothers of healthy ones. According to the findings of the present study, mothers of CP children have higher compassion fatigue and psychological distress and lower mindfulness skills due to treatment and psychological involvement with their children’s sickness; so, there needs to use treatments related to these components such as mindfulness and acceptance and commitment treatment to improve them.

    Keywords: psychological distress, compassion fatigue, mindfulness skills, cerebral paralysis
  • Ehsan Bedayat*, Marzieh Askary Pages 47-56

    The purpose of this study was to investigate the effect of behavioral activation group therapy on emotional regulation strategies and suicidal ideation in female students with major depressive disorder. The study was a semi experimental design with pretest-posttest design with control group.  The statistical population of the study consisted of all 3grade students of high schools in Shiraz city in the academic year of 2018-19., of which 30 were selected after the diagnosis of major depressive disorder and then the clinical interview and randomly being assigned into two experimental (15 couples) and controls (15 couples) groups. The experimental group received eight sessions of 90 minutes (weekly twice) of the program of behavioral activation group therapy; the control group waited 2 months to receive the intervention. Emotion regulation Gross & John (2003) and beck suicide (1979) questionnaires were used to collect information in two stages of pretest and posttest. Multivariate analysis of covariance analysis was used to analyze the data. The findings of the study showed that there is a significant difference between the two groups in the pre-test and post-test scores with the control of the effect of pretest on the components of emotional a regulation strategies including re-evaluation and suppression (P <0.01). In other words, it can be said that the behavioral activation therapy group has an effect on improving emotional regulation strategies and reducing the  suicidal ideation in students with major depressive disorder.

    Keywords: Behavioral activation, re-evaluation, suppression, suicidal ideation, major depression
  • Marzieh H Habibi* Pages 57-64

    The purpose of this study was to investigate the effect of problem-solving skills training on students' creativity and academic motivation. The research method was semi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population of the study consisted of all female secondary school students in Mashhad, in the first half of the first semester of the first academic year of 2018-19. During the first half of the first semester, 30 students were selected as the sample of the research according to the preliminary assessments and purposefully. A randomized design was used in two experimental groups (n = 15) and control (n = 15). The experimental group received a one-on-one session in 8 sessions of 90 minutes per week; the control group was placed on the waiting list for two months. Collecting information was done by the creativity creation questionnaire (Abedi, 1372) and achievement motivation test (1972) were used. Multivariate analysis of covariance analysis was  to analyze the data. The results of the data analys  showed that there is a significant difference between the mean scores of post-test of the experimental group in the variables of creativity and academic motivation (P <0.001) by controlling the effect of the pre-test. According to the results of the research, it can be said that the training of problem -solving skills affects the increase in the level of creativity and academic motivation of the progress of the female students.

    Keywords: problem-solving skill, creativity, academic motivation, girl students
  • Yazdan Hosseinzadeh, Tina Mohammadi*, Alireza Salemi Khamane Pages 65-72

    The present study was conducted to the comparison of human judgment, help-seeking and social acceptability in students with and without in dyslexia. The research method was a causal comparison of post-event type. The statistical population of the study consisted of all students with particular reading disabilities in the primary school of Rasht in the first half of the academic year 2017-2018. The available sampling method was 60 people (30 people with dyslexia and 30 people without dyslexia) were selected as statistical samples. The human judgment scale, the help-seeking questionnaire and social acceptability questionnaire were used to collect information. Data analysis was performed using multivariate analysis of variance (MANOVA) using SPSS20 software. Findings showed that there is a significant difference between human judgment, help-seeking and social acceptability among students with and without dyslexia (p <0.01). So that students with specific reading-learning disabilities received lower scores in all three variables compared to students with dyslexia. This result uses for essential implications in the education and promotion of mental health of students with dyslexia.

    Keywords: human judgment, help- seeking, social acceptability, dyslexia
  • Nasrin Khedmati* Pages 73-80

    Job burnout among nurses is a serious issue that threatens their health and the health of patients. The purpose of this study was to investigate the role of self-compassion and psychological flexibility in predicting the burnout of nurses. This research was applied in terms of purpose and the method was descriptive of correlation type. The study population consists of all nurses from Tehran's public hospitals in 1397. 150 people were selected as a research sample by multi-stage random cluster sampling. For collecting data, the Acceptance and Action Questionnaire -II (AAQ-II), the Self-Compassion Scale (SCS), the Maslach Burnout Inventory (MBI) were used. Results were analyzed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results showed that there is a significant relationship between psychological flexibility and self-compassion with burnout. 23% of the variance of job burnout variables is predicted by psychological flexibility and self-compassion. Regarding the findings of this study, it is suggested that psychological and educational intervention based on improving the psychological flexibility and self-Compassion should be conducted to reduce the burnout among nurses by related centers.

    Keywords: Self-Compassion, psychological flexibility, burnout, nurses
  • Roghayeh Khanmohammadi Majandehi* Pages 81-88

    The purpose of this study was to investigate the relationship between family cohesion and problem-solving ability with the attitude towards delinquent behaviors in girl adolescents. The present study was a descriptive correlational study. Of the 2,500 statistical community a sample of 250 female students in the other secondary school in 17 districts of Tehran according to Krejcie and Morgan tables were selected by multistage cluster random sampling method in the academic year of 2017-18. The Questionnaire on Attitude to Delinquent Behaviors, Family Organized Cohesiveness Scale and Problem Solving Inventory were used to collect the data. Data were analyzed by Pearson correlation and stepwise regression methods. The results showed that there is a negative and significant correlation between attitude toward delinquent behaviors with family cohesion (r=-0/327), problem-solving ability (r= -0/372), problem-solving confidence (r=-0/263), the desire to solve the problem (r=-0/366) and personal control (r=-0/145). The results of the regression analysis also showed that predictor variables predict 0/21 of the variance of attitudes toward delinquent behaviors. According to the findings, it can be concluded that family cohesion and problem-solving abilities are among the factors affecting the reduction of the attitude towards delinquent behaviors in adolescent girls.

    Keywords: Delinquency, Family Cohesion, Problem Solving, Girls
  • Mandana Niknam*, Mojgan Javaheri Pages 89-96

    The purpose of the current study was to investigate the effectiveness of Miller's conflict resolution method on happiness and burnout of couples with marital problems. The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study was people who referred to the Qom Cultural Center. 20 couples were selected by convenience sampling and randomly assigned to experimental (10 couples) and control group (10 couples). Miller's educational protocol was implemented in 7 sessions for 7 weeks for the experimental group, and the control group did not receive any psychological treatment during this period. For collecting data, Pines’s couple burnout scale and Oxford happiness Inventory was used. Data analysis was performed using covariance analysis. The result showed that conflict solving training by the Miller method increased the happiness of couples (P <0.01) and decreased their marital burnout (P <0.01). According to the findings of the research, it can be concluded that the use of Miller Conflict solving training program is effective in increasing happiness and decreasing marital burnout.

    Keywords: marital burnout, happiness, Miller Conflict solving Method
  • Nikoo Ghazinejad, MohammadHassan Asayesh*, Fahime Bahonar Pages 97-106

    Love truma syndrome is a set of symptoms that occures after the end of romantic relationship and has negative effects on individual performance in different functions. The aim of present study was to explanation of cognitive reactions in girls with love trauma syndrome living in dormitory. The research method was a qualitative method with phenomenological approach. The population consisted of girls with love truma syndrome during 2018 living in a dormitory in University of Tehran. They were selected by invitation through a purposive sampling. Sampling continued until data saturation and finally 14 girls were selected. The data were analyzed using Colaizzi method. The data analysis resulted in 2 main themes, 9 subthemes and 38 initial concepts. As the fisrt theme, “adaptative cognitive reactions” consisted (1-positive defensive thoughts, 2- adaptative decision-making, 3- flourish). The second main theme was “maladaptive cognitive reactions” consisted (1- disorientation, 2- maladapative decision-making, 3- bargaining, 4-  changed beliefs, 5- cognitive distortions, 6- rumination). Rusults Showed different reactions in participants. Environmental and psychological supports, personal insight and personality type were effective on reactions. People with more self-awareness and independence got less impression from this experience.

    Keywords: Emotional break-up, Love Trauma Syndrome, Girls, Cognitive reactions
  • Bahareh Mirahmadi, Reza Pourhosein* Pages 107-120

    Psychological stress is common in many chronic diseases, and considerable evidence suggests its role as a serious risk factor in the etiology and course of diabetes. Therefore, the present study aimed to systematically review and Qualitative meta-analysis on the role of stress in the etiology of diabetes in Iran and other countries. The data in this qualitative meta-analysis was all articles and theses related to keywords and in line with the purpose of the research. Database searches were conducted between 2010 and 2019 with keywords such as systematic review, Qualitative meta-analysis, stress, diabetes as well as searches based on the amount of citations of researchers in this field. The analysis of the findings of the researches showed that the researches have both significant and prominent features both structurally and methodologically and in terms of content. All researches that were analyzed and evaluated in the present study included 35 researches, out of which were 94.28% article research, and 5.71 were dissertations. The findings of the study showed that the most research was in the period 2016-2019, with 24 (68.57%) researches. The results of the present meta-analysis indicated that stress and diabetes interacted through cognitive, behavioral, physiological and biochemical systems and could interact bilaterally. Stress can affect self-regulation and self-control by controlling eating and diet-related behaviors in diabetic patients, resulting in lack of glycemic control and exacerbation of physical and psychological problems in these patients. Stress can also exacerbate the problems of diabetic patients with irregular sleep, inactivity and overeating. In fact, the relationship between stress and diabetes is a two-way relationship, each of which can cause the other to lose control of the situation and lead to damaging physical and psychological damage. The findings of the present study could provide psychologists, counselors, and mental health professionals with the opportunity to discuss and design appropriate treatment protocols to reduce the negative consequences of diabetes, to make more choices for the treatment of various types of cognitive impairment. and the psychology of these patients.

    Keywords: qualitative meta-analysis, systematic review, stress, diabetes
  • Amirhesam Babaei, Golfam Mirtaheri, Seddighe Mirzaei*, Masoud Sharifi Pages 121-130

    Children live socially from birth to adulthood, and learning is an integral part of their living. They won’t achieve the knowledge and skills for life without learning. However, childhood period is not lasting enough for learning all of the massive amounts of information and skills required for living in this world as adults and children aren’t able to acquire the whole of knowledge and skills through their first-hand experience. So, children need to learn from other’s testimony, especially from adults. But the problem is that all people around the children don’t have enough knowledge and they may provide false information, or it is possible that they want to deceive children with intentionally wrong information. Therefore, children could not trust everybody impatiently and accept all of their information without analyzing. In this article, by reviewing the earlier studies, we explain that children in all of their interactions with others trust selectively. Then, fourteen effective factors on children’s selective trust have been explained. Finally, in General Discussion, it is explained that children’s trust is not fixed and it updates all the moments by getting new information about different informants.

    Keywords: Social Learning, Selective Trust, Informant’s Testimony, Children
  • Elham Moosavian* Pages 131-140

    Infants would be able to regulate emotion and manage anxiety merely through their intimate relationship with attachment figures they are emotionally in harmony with. This capability is essential for social, emotional, cognitive, and neurobiological development of children, and moreover, their ability to cope with anxiety predicts their success in future relationships. Thus, a theoretical overview of the concept is essential for a deeper understanding of this structure. The present study examined the psychoanalysts’ perception of anxiety since Freud, i.e., when neuroscience provided new insight into psychoanalytic case formulations.

    Keywords: Anxiety, Psychoanalysis, Emotion regulation