فهرست مطالب

نشریه تامین اجتماعی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 53، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسلم میری*، عبدالعظیم بلاغی اینالو صفحات 17-37
    تعریف

    سازمان تامین اجتماعی به موجب بند دهم ماده واحده قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیردولتی مصوب 1373، یک موسسه عمومی غیردولتی به شمار می آید که این وصف عمومی غیردولتی متعاقبا آثاری را برای سازمان به بار می آورد. یکی از بارزترین آن ها بحث نظارت قضایی بر عملکرد سازمان تامین اجتماعی است؛ چراکه این نوع نظارت تاثیر بهسزایی در تضمین اجرای صحیح قوانین توسط سازمان تامین اجتماعی و تامین حقوق بیمه شدگان دارد. در نظارت قضایی لازم است ارتباط آن با اصل حاکمیت قانون تبیین گردد و مشخص شود چه نهادهایی صلاحیت اعمال این نوع نظارت بر سازمان تامین اجتماعی را دارند.

    هدف

    تحلیل و بررسی میزان نظارت پذیری قضایی سازمان تامین اجتماعی است.

    روش

    در مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی تلاش شده است بعد از تبیین مختصر رابطه نظارت قضایی با اصل حاکمیت قانون، به بررسی صلاحیت هر یک از مراجع نظارتی در ارتباط با سازمان تامین اجتماعی پرداخته شود.  

    نتیجه

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد با گذر زمان شاهد فراگیری سایه نظارت بر کلیه دستگاه های اجرایی از جمله سازمان تامیناجتماعی بر مبنای اعمال حاکمیت قانون و تضمین اجرای قوانین و مقررات هستیم. بدیهی است این موضوع شامل تمامی مصادیق نظارت از جمله نظارت قضایی به عنوان مهم ترین ابزار نظارتی بر دستگاه های اجرایی نیز است. مبرهن است چنانچه چنین نظارتی استثنایات کمتری داشته باشد، به مراتب حقوق ملت در جایگاه یکی از مهم ترین آرمان های قانون اساسی بیشتر تضمین خواهد شد. تعریف: سازمان تامین اجتماعی به موجب بند دهم ماده واحدهماده واحده قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیردولتی مصوب 1373، یک موسسه عمومی غیردولتی به شمار می آید که این وصف عمومی غیردولتی متعاقبا آثاری را برای سازمان به بار می آورد. یکی از بارزترین آن هاآنها بحث نظارت قضایی بر عملکرد سازمان تامین اجتماعی می باشداست؛ چراکه چرا که این نوع نظارت تاثیر بهسزایی در تضمین اجرای صحیح قوانین توسط سازمان تامین اجتماعی و تامین حقوق بیمه شدگان دارد. در نظارت قضایی لازم است که ارتباط آن با اصل حاکمیت قانون تبیین گردد و مشخص شود که چه نهادهایی صلاحیت اعمال این نوع نظارت بر سازمان تامین اجتماعی را دارندا می باشند.

    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی، عمومی غیردولتی، نظارت قضایی، صلاحیت، دیوان عدالت اداری
  • حسینعلی نجارپور* صفحات 39-54
    کاهش نابرابری اجتماعی، ارتقای رفاه و توسعه ملی، جلوگیری از نهادینه‏شدن فقر، پیری جمعیتی و اشکالات نظام‏ بیمه و بازنشستگی سنتی از دلایل پیاده‏سازی نظام تامین اجتماعی چندلایه است. هدف این تحقیق شناسایی و رتبه بندی چالش‏های موثر بر پیاده سازی نظام تامین اجتماعی چندلایه است. تحقیقات در این حوزه (به خصوص پژوهش های فارسی) علیرغم اهمیت و پوشش اقشار مختلف و درگیربودن نهادهای 18 گانه مرتبط با موضوع رفاه و تامین اجتماعی، از حیث تعداد بسیار اندک هستند. در اکثر پژوهش ها در زمینه نظام تامین اجتماعی چندلایه به صورت روشمند به موضوع پرداخته نشده و مواردی از پژوهش‏ها که روش دارند، تکنیک ها و ابزار های آمار توصیفی را مبنا قرار داده اند. پس از مطالعه پیشینه تحقیق و به کارگیری نظرات خبرگان، پنج شاخص اصلی و پانزده زیرشاخص موثر در پیاده سازی این نظام شناسایی شد. سپس با درخواست از بیش از 100 نفر از محققان و پژوهشگران سازمان‏ها و نهادهای مرتبط با حوزه نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی و اساتید فعال دانشگاه در این بخش و همچنین چند تن از نویسندگان مجلات حوزه رفاه و سیاست گذاری عمومی که به روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی انتخاب شده بودند، پرسشنامه دیمتل، به منظور بررسی میزان تاثیرات متقابل هر یک از آنها بر روی یکدیگر و همچنین بررسی تاثیر هر عامل بر روی شبکه عوامل، میان محققان فوق، توزیع و جمع آوری گردید. آنگاه با استفاده از تکنیک دیمتل، داده ها آنالیز شد. تکنیک دیمتل عوامل موثر بر پیاده سازی نظام چندلایه را به دو دسته اثرگذار و اثرپذیر تقسیم نمود. در ادامه با به کارگیری روش تحلیل شبکه ای (ای ان پی)، اوزان مرتبط با هر یک از این شاخص ها تعیین گردید. نتایج رتبه‏بندی بیانگر آن است که مهم ترین و اثرگذارترین شاخص، «شاخص نظام بازنشستگی» و متغیر «ازبین رفتن تعادل منابع و مصارف صندوق های بازنشستگی» به عنوان مهم ترین زیر شاخص است.
    کلیدواژگان: تحلیل داده ‏ها، تکنیک‏ های بهینه ‏سازی، تامین اجتماعی چندلایه
  • سید وحید میره بیگی* صفحات 55-82
    هدف

    پژوهش حاضر، چرایی و چگونگی «در مخاطره قرارگرفتن اصول بیمه ای سازمان تامین اجتماعی» را از منظر کنشگران این حوزه بررسی کرده است؛ بدین منظور از رویکرد کیفی و روش زمینه ای[1] استفاده شد.

    روش

    داده های مورد استفاده شامل دو بخش بود که بخش نخست را پژوهش های دیگر گردآوری کرده بودند و در این جا مورد تحلیل ثانویه قرار گرفت. بخش دوم، توسط نگارنده از طریق نظرسنجی اینترنتی و مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته با کارکنان سازمان گردآوری و به شیوه مرسوم روش زمینه ای تحلیل شد.

    یافته ها

    داده ها نشان داد که دو نوع کلاینتلیسم[2](کلاینتلیسم سیاسی و کلاینتلیسم سازمانی) اصول بیمه ای سازمان را نقض و تضعیف می کنند؛ کلاینتلیسم سیاسی، مداخلات سیاستمداران در سازمان است که به اشکال مختلفی همچون استقراض تحمیلی مشکوک الوصول، استخدام و انتصاب سفارشی یا تحمیلی، مداخله در مسیر استاندارد شغلی، مداخله در تاسیس مراکز خدماتی، مداخله در روندهای خدمات دهی سازمان و مداخله در شرکت های سازمان رخ می دهد؛ کلاینتلیسم سازمانی نیز در قالب توزیع های غیربرنامه ای و بده بستان غیرتحمیلی با سیاستمداران رخ می دهد.

    نتیجه

    مهم ترین علل این امر از منظر کنشگران میدانی به این موارد بر می گردد: «آگاهی اندک و اشتباه سیاستمداران راجع به بیمه های اجتماعی»، «شکل نگرفتن زمینه  قانونی-سیاسی گفتگوی دموکراتیک (اتحادیه ای شدن ضعیف) و نقش نهادهای سیاسی در تضعیف آن»، «رواج کلاینتلیسم در جامعه و شکل نگرفتن بوروکراسی ایده آل وبری» و «کوته نگری و بخشی نگری سیاستمداران».

    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی، بیمه اجتماعی، کلاینتلیسم، توزیع برنامه ای، توزیع غیربرنامه ای
  • نوش آفرین چترچی*، جواد فقیهی پور صفحات 83-101
    هدف

    هدف اصلی در پژوهش حاضر، شناسایی ابزارهای تشویق کارکنان با رویکرد مدیریت بین نسلی در سازمان تامین اجتماعی است. پژوهش در قلمرو زمانی سال 1398 و قلمرو مکانی تمامی شعب اداره کل تامین اجتماعی غرب و شرق تهران بزرگ در نظر گرفته شد.

    روش

    روش تحقیق از نوع ترکیبی بود که از تکنیک گراندد تیوری (بدون ساختار) برای بخش کیفی و به طور هم زمان از روش تحلیل محتوای کمی برای بخش کمی استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر تمامی کارکنان شعب اداره کل غرب (15 شعب) و اداره کل شرق (18 شعب) لحاظ گردیدند. برای گردآوری داده ها، از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و برای نمونه گیری، از روش گلوله برفی استفاده شد به طوری که در راستای اشباع نظری و غنای هر چه بیشتر نتایج، نمونه پژوهش به تعداد 442 نفر از کارکنان دهه‏های مختلف سنی در نظر گرفته شد. همچنین روش تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از کدگذاری های سه گانه تکنیک گراندد تیوری و شمارش کدها (تحلیل محتوای کمی) در محیط نرم افزار MAXQDA صورت گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    در خصوص ابزارهای تشویق در بین نسل های مختلف کارکنان، ابتدا تعداد 1953 کد اولیه (تعداد 32 کد مربوط به نسل اول، 529 کد مربوط به نسل دوم، 805 کد مربوط به نسل سوم و 587 کد مربوط به نسل چهارم) احصا گردید که سپس به تعداد 1944 کد نهایی تقلیل یافت و در قالب 4 کد محوری (پاداش غیرمالی؛ پاداش مالی (غیرنقدی)؛ پاداش مالی (نقدی)؛ ویژگی های تشویق) دسته بندی گردید.

    کلیدواژگان: تفاوت نسلی، مدیریت بین نسلی، ابزارهای تشویق کارکنان، سازمان تامین اجتماعی
  • علی همت جو* صفحات 103-137
    هدف

    هدف اصلی این مطالعه امکان سنجی توسعه سرمایه گذاری خارجی شرکت ها و نهادهای تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی با عنایت به شاخص های کسب و کار و گرایشات کلان بازارهای خارجی است.

    روش

    روش تحقیق به صورت تحلیلی و توصیفی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات ثبتی، کتابخانه ای و منابع نهادها و سازمان های بین المللی است. برای این منظور ابتدا وضعیت سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سطح جهانی بر اساس آخرین آمار و اطلاعات کنفرانس سازمان ملل روی تجارت و توسعه (آنکتاد)[1] به تفکیک جریان ورودی و خروجی، در راستای تحلیل تاریخی بازارهای جذاب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و مبادی عرضه کننده اصلی آن در سطح بین المللی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در ادامه کشورهای حوزه مطالعه انتخاب و به صورت قاره ای طبقه بندی گردید. با بررسی روندهای گذشته، مشخصه های سرمایه گذاری و تعاملات خارجی اقتصاد کشورهای حوزه مطالعه بر اساس شاخص های کسب و کار کشورهای مورد نظر اولویت بندی شد.

    یافته ها

    در نهایت با بررسی بخش های مزیت دار و مناسب سرمایه گذاری در هر کدام از این کشورها، ماتریس سرمایه گذاری خارجی به تفکیک کشور و رشته فعالیت برای شرکت ها و نهادهای تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی که محصول نهایی این مطالعه بوده، استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    بر اساس این ماتریس چندین کشور و رشته فعالیت به عنوان اولویت های اول سرمایه گذاری برای شرکت ها معرفی شدند. برای مثال در قاره آسیا کشورهای ترکیه، چین و عمان و رشته فعالیت های ارتباطات، حمل و نقل، خدمات مالی و بیمه ای و گردشگری دارای بیشترین اولویت برای سرمایه گذاری معرفی شدند.

    کلیدواژگان: آنکتاد، تامین اجتماعی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی
  • حمیدرضا هندی*، صلاح الدین کریمی، سینا احمدی، ندا سلیمانوندی آذر صفحات 139-190
    هدف

    ازکارافتادگی، کاهش درآمد به سبب کاهش قدرت کار ناشی از حادثه، یا بیماری که برحسب میزان ازکارافتادگی و بر طبق نظر کمیسیون های پزشکی به دو دسته ازکارافتادگی کلی و ازکارافتادگی جزیی تقسیم می شود. در این مطالعه می کوشیم بیمه ازکارافتادگی غیرناشی از کار را در 50 کشور جهان بررسی کنیم.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه کاربردی، گذشته نگر و توصیفی از نوع تطبیقی است که بهمنظور توصیف قوانین پوشش، نحوه تامین مالی، نحوه احراز شرایط و میزان مزایای بیمه ازکارافتادگی در کشورهای جهان انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    این مطالعه در قالب یک جدول تطبیقی متشکل از قانون اولیه، قانون جاری، نوع نظام بیمه ای، افراد تحت پوشش بیمه ازکارافتادگی، نحوه تامین مالی بیمه ازکارافتادگی، نحوه احراز شرایط بیمه ازکارافتادگی، میزان مزایای بیمه ازکارافتادگی، و سایر برنامه های بیمه ازکارافتادگی به تفکیک کشورهای جهان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ازکارافتادگی، بیمه ازکارافتادگی، بیمه ازکارافتادگی غیرناشی از کار، تامین اجتماعی، مطالعه تطبیقی
  • ابراهیم شیرعلی*، مهدی شهبازی صفحات 191-209
    هدف

    ایران با رشد جمعیت سالمند روبه روست؛ در این نوشتار کوشیده ایم کشورهای منتخب (سوید، ایالات متحده امریکا، فرانسه، ژاپن، برزیل، ترکیه، چین) را در ارایه خدمات رفاهی به سالمندان با تاکید بر بخش رسمی (تامین اجتماعی) مقایسه کنیم تا چالش ها و وجوه تمایز و اشتراکات سیاست ‎ های رفاهی سالمندان در ایران و سایر نظام های رفاهی مشخص شود.

    روش

    در مطالعه حاضر از روش پژوهش تطبیقی استفاده شده است. روش تطبیقی مبتنی بر مقایسه، برای فهم مشابهت ها و تفاوت هاست.

    یافته ها

    کشورهای توسعه یافته بر گذار از مراقبت رسمی موسسه محور، به مراقبت رسمی خانواده محور و جامعه محور تاکید دارند و در این راستا اقدامات عملیاتی هم انجام داده اند. پوشش خدمات رفاه اجتماعی نظیر مراقبت بلندمدت، مراقبت از سالمندان در منزل در کشورهای توسعه یافته مورد مطالعه در حد مطلوب است؛ اما در کشورهای درحال توسعه بخش ناچیزی از سالمندان پوشش خدمات رفاهی دارند. پوشش معیشتی (مستمری پایه و مستمری بیمه شدگان) در کشورهای توسعه یافته سوید، ژاپن، فرانسه، ایالت متحده امریکا در حد گسترده ای ارایه می شود. در حالی که در کشورهای درحال توسعه و کمترتوسعه یافته بخشی از سالمندان شهری و بخش ناچیزی از سالمندان روستایی مستمری بازنشستگی می گیرند.

    نتیجه گیری

    سالمندان با چالش های جمعیت شناختی، تمرکزگرایی در ارایه خدمات، عدم توانمندسازی مطلوب سالمندان، مسایل ساختاری و سیاست گذاری و عدم ورود جدی به مراقبت های بلندمدت روبه رو هستند. در این مسئله می توان از تجارب موفق کشورهای دیگر برای کاهش اثرات منفی اجتماعی و اقتصادی ناشی از گذار جمعیتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سالمندی، خدمات رفاهی، مراقبت بلندمدت در منزل، مطالعه تطبیقی
  • وینسنت تیبرج*، هوشنگ (امیر) رضایی صفحات 213-219
    بیش از یک سال از ظهور مجموعه اعتراضاتی که با عنوان «جنبش جلیقه زردها» در فرانسه آغاز شد، می گذرد. طی این مدت، تصویر غالب رسانه های رسمی فرانسه از معترضان چنین است: آنها شیشه مغازها، فروشگاه ها و بانک ها را می شکنند و هرجا که هستند خشونت و هرج و مرج ایجاد می کنند. در بدو امر می توان گفت که این جنبش، هویتی سیال، نامشخص و مبهم دارد و تحلیل گران در پی فهم دقیق تر منطق این اعتراضات هستند. متن حاضر، ترجمه گفت وگوی مجله لوپوین با ونسان تیبرج، استاد دانشگاه، پژوهشگر علوم سیاسی در مرکز امیل دورکیم شهر بوردو، کارشناس جامعه شناسی سیاسی است که از سال 2014 میلادی، پویش های جدید بسیج شهروندان و تغییر شکل روابط طرفداران را در چارچوب تغییر نسل جاری بررسی می کند. وی در این مصاحبه، با اشاره به مواردی چون تاثیرات تغییرات نسلی بر شکل گیری انواع جدیدی از اعتراضات در فرانسه به صورت اعم و اثرات خاص ظهور و بروز اجتماعی نسل موسوم به «بیبی بومرها»، اثر کاهش اعتماد اجتماعی به سیاست های انتخاباتی و در پیش گرفتن انواع دیگری از سیاست ورزی غیرانتخاباتی در سایه مشروعیت زدایی اجتماعی از ساز و کارهای رای دهی، اثر انقلاب ارتباطاتی بر اعتراضات، از نقاط اشتراک و تمایز در شیوه ی تحلیل اعتراضات نسبت به الگوی تحلیل گوستاو لوبن در «روانشناسی توده ها» سخن می گوید.
    کلیدواژگان: بیبی بومر- جنبش جلیقه زردها- فرانسه- وینسنت تیبرج
|
  • Moslem Miri *, Abdolazim Bolaghi Inaluo Pages 17-37
    Definition

    TheSocialSecurityOrganization is considered a public non-governmentalorganization by virtue of indent ten of the single article of the 1994 Institutions and Public Non-Governmental Organizations List Act. The “non-governmental public” term used to describe this organization, has consequences for the organization.One of the most prominent consequences is the judicial supervision of the Social Security Organization. This is because this type of supervision plays a substantial role in ensuring the proper enforcement of laws by the Social Security Organization and safeguarding the rights of the policyholders. In judicial supervision, the relationship of this form of supervision with the principle of the rule of law has to be explained to determine the institutions that have the competence to conduct this type of supervision of the Social Security Organization.  

    Purpose

    Analyzing and studying the competence of theSocialSecurityOrganization for judicial supervision.  

    Method

    In the present study, the descriptive-analytical method is used to assess thecompetence of each supervisory body for supervising the Social Security Organizationafter a brief explanation of the judicial supervisory and principle of the rule of law.  

    Results

    The results of this study indicate that the shadow of supervision will be caston all the administrative bodies including the Social Security Organization over time by dint of the rule of law and the guaranteed enforcement of rules and regulations. Evidently, it includes all the forms of supervision such as judicial supervision, as the most important instrument for supervising the administrative bodies. Therefore, if there are fewer exceptions to this form of supervision, the nation’s rights, which are among the most important goals of the Constitution, are further guaranteed.

    Keywords: social security organization, Non-governmental, Public, judicial supervision, Jurisdiction, Administrative Court of Justice
  • Hosseinali Najjarpour * Pages 39-54
    Reducing social inequality, promoting prosperity and national development, preventing the institutionalization of poverty, population aging and the problems of the traditional insurance and pension system are the reasons for implementing a multi- pillar system of Social Security. The purpose of this research is to identify and rank challenges that affect the implementation of the multi- Pillar system of Social Security. Despite the importance of welfare and social security and the coverage of the different social classes and the involvement of related 18 institutions to the welfare and social security, there are a few researches conducted in this field (Especially Persian studies). Most researches in the field of multi- Pillar system of social security have not been done systematically, and some cases of research that have been done by methods are based on descriptive statistics techniques and tools. After studying the background of the research and applying experts opinions, five main indexes and fifteen effective sub-indexes in the implementation of this system were identified. Then by requesting more than 100 scholars and researchers of related organizations and institutions of the comprehensive welfare system and social security and active professors of university in this field and also some authors of welfare field and public policy making which were selected by purposeful judgmental sampling method, DEMATEL questionnaire was asked and done to investigate the interaction of each every one of them and also the interaction of each part on the network. Then data were analyzed using the DEMATEL’s technique. DEMATEL’s technique divides the factors affecting the implementation of the multi- Pillar system into two impressive and impressionable categories. Subsequently, by using the network analysis method (ANP), the impressions associated with each of these indexes were determined. The results of the ranking indicate that the most important and the most effective indexes, the “retirement system index” and he “loss of balance of resources and expenses of pension funds” is the most important sub-index.
    Keywords: DataAnalysis, Optimization Technique, multi-pillar Social Security
  • Vahid Mirebeigi * Pages 55-82
    Purpose

    This present research has studied why and how (social security organization is at risk) in view of the actors of this major. Qualitative approach and Grounded theory were used for this article.

    Method

    Used information consisted of two sections which the first part was collected from other research and analyzed by secondary analysis in this article. The second part was collected and analyzed with underlying grounded methods by the author through internet survey and in-depth semi-structured interviews with staff of organization.

    Findings

    The data showed that two kinds of Clienteles (political clientele and organizational clientele) is violating and weakening the insurance principles of organization. Political clientele is the intervention of politicians in different ways such as suspicious product borrowing, custom or imposed recruitment and appointment, intervention in the standard career path, intervention in constitution of service centers, intervention in servicing of organization and organization companies. Organizational clientele occurs in form of non-scheduled distribution and non-imposed give-and-take with politicians.

    Conclusion

    The most important cause of this action in actor’s view refers to: (low and wrong awareness of politicians about social insurances), (not forming the legal-political background of democratic dialogue (weak unionization) and role of political institution in weakening it), (clientele resurgence in society and not forming ideal Webern bureaucracy) and (localism and partisanship of politicians.)

    Keywords: social security organization, social insurance, Clientelism, scheduled distribution, non-scheduled distribution
  • Nooshafarin Chatrchi *, Javad Faghihipour Pages 83-101
    Purpose

    The main goal of the research is to identify employees encouragementtools with an intergenerational management approach in Social Security Organization. Research has been done in year of 1398and in all branches of general office of west and east of Tehran

     Method

    The research method was mixed methods which for qualitative sectionGrounded theory and for quantitative section Quantitative Content Analysis Method were used in a same time. The statistical population of the study consists, employees of the General Office of the West (15 branches) and General Office of the East of Tehran (18 branches). Semi-structured interviews were used to collect the data and snowball sampling was used for sampling. 442 employees of different age groups participated in this study for theoretical saturation and more valuation of results . Also the information analyzed by using triplicate coding technique of Grounded theory and Codes Counting (quantitative content analysis) in MAXQDA software. Findings and

    conclusion

    about encouragement tools among different generations of employees, the first 1953 codes (32 codes for first-generation, 529 codes for second-generation, 805codes for third-generation, and 587 codes for fourth-generation) were collected then it declined to 1944 final codes and categorized into 4 axial codes (non-financial reward; financial reward (non-cash); financial reward (cash); incentive feat

    Keywords: generational difference, Intergenerational Management, Employees Encourage Tools, Social Security Organizations
  • Ali Hemmatjou * Pages 103-137
    Goal

    Feasibility of the foreign investment development of covered companiesand institutions of Social Security Organization with regarding business indicators and great tendencies of foreign markets is the main purpose of this article.

     Method

    The research method is analytical and descriptive and it is a tool forcollecting registers, libraries and resources of institutions and international organizations. For this purpose, first, status of foreign direct investment in world based on the last statistics and UN conference information about trade and development (UNCTAD) on inflow and outflow, in line with historical analysis of attractive markets of foreign direct investment and basses of the main suppliers, were investigated internationally. Subsequently, studied countries were selected and categorized continental, were prioritized by reviewing past processes of investment indicators and foreign interaction of studied countries economy and also business indicators of mentioned countries.

     Findings

    Finally, by investigating the advantageous and suitable sections forinvesting in each every one of these countries, foreign investment matrix of every single country and activity fields of covered companies and institutions of Social Security Organization which was the final product of this study, were extracted.

    Conclusion

    According to this matrix, several countries and activity field as top priority of investing for companies were introduced. For example in Asia Turkey, China and Oman and communication activities field, transportation, financial and insurance services and tourism were identified as the top priorities for investing.

    Keywords: UNCTAD, Social security, Foreign direct investment
  • Hamidrezza Hendi *, Salaheddin Karimi, Sina Ahmadi, Neda Soleimanvandiazar Pages 139-190
    Goal

    Disability is a reduction in income due to a decrease in work ability resulting from an accident or illness, which is divided into two categories: Total disability and Partial disability, according to the degree of disability and according to medical commissions. In this study, we seek to compare Non-Work Related Disability Insurance in Iran and in fifty countries worldwide. 

    Method

    This study is an applied, retrospective, descriptive, comparative study designed to describe the laws of coverage, how to finance, how to qualify, and the extent of disability benefits in countries around the world.
     Findings and

    results

    This study in a comparative table, consisting of basic law, current law, type of insurance system, people covered by disability insurance, how to finance,disability insurance, how to qualify for disability insurance, disability insurance benefits, and Other disability insurance programs have been cited by countries around the world.

    Keywords: Disability, Disability Insurance, Non-Work Related Disability Insurance, Social security, A comparative study
  • Ebrahim Shirali *, Mahdi Shahbazi Pages 191-209
    Purpose

    Iran is facing the growth of old age population; in this paper we havetried to compare the presentation of welfare services by emphasizing on official section in selected countries (Sweden, US, France, Japan, Brazil, Turkey, China) to specify the challenges and the distinction and the unities of welfare policies of elderly in Iran and other welfare systems.

    Method

    In this study comparative study is used.Comparative method based oncomparison is for understanding the similarities and differences. 

    Findings

    Developed countries emphasis the transition of official institution-based care and also family and society- based care and they have done some operational action in this case. The coverage of social welfare such as long term care and elderly homecare in mentioned developed countries are desirable. Butin developing country a small number of elderly are covered by welfare services. Livelihood coverage (basic and insured pensions) in developed countries like Sweden, Japan, France and USA is widely presenting. Whereas in developing countries and less developed countries some of the urban elderly and a small population of rural elderly receive retirement.

    Conclusion

    The elderly face challenges like demographic, focus on presentingservices, lack of suitable empowerment for elderly, structural and policy issues and lack of serious long-term care.

    Keywords: old age, Welfare Services, comparative study, Selected Countries
  • Vincent Tiberj *, Hushang (Amir) Rezaei Pages 213-219
    More than a year has passed since a series of protests began in France called the “Yellow Vests Movement”. During this period, the dominant image of the official French media of protesters is as follows: They break the windows of stores, shops and banks and create violence and chaos wherever they are. It can be said at the outset that this movement has a fluid, vague identity and that analysts are seeking to understand the logic of the protests more closely. The present text is a translation of Lupine’s journal interview with Vincent Tibrej, a professor of political science at Emile Durkheim Center in Bordeaux, a political sociologist who has been exploring new citizen mobilization dynamics and the transformation of fan relationships in the context of the current generation since 2014. In this interview, he cites the effects of generational changes on the emergence of new types of protests in France, including the specific effects of the emergence and social emergence of the “baby boomers” generation, the effect of lowering social trust in electoral politics, and of Other types of non-electoral politics in the shadow of social legitimization speak of voting mechanisms, the effect of the communications revolution on protests, the points of commonality and differences in the way protests are analyzed in relation to Gustave Le Bon’s model of analysis in “Crowd Psychology”.
    Keywords: Baby boomer- Yellow vests movement- France- Vincent Tiberj