فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 86 (اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیدسعید پورنقاش تهرانی*، سیده فاطمه موسوی، رضا پورحسین صفحات 126-136
    زمینه

    ارزیابی جنبه های شخصیتی اسکیزوفرنیا می تواند در ارایه برنامه های موثر درمانی، کارآمد باشد. اما مسئله اصلی اینست، آیا بین ابعاد شخصیتی بیماران زن و مرد مبتلا به اسکیزوفرنی با افراد عادی تفاوت وجود دارد؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه جنسیتی ابعاد شخصیت بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و افراد عادی بود.

    روش

    پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مراجعه کننده به درمانگاه روان پزشکی و مقیم مراکز نگه داری و افراد بهنجار ساکن شهر تهران در سال 1396 بود. 120 نفر (60 نفر بیمار مقیم مرکز نگه داری و 60 نفر افراد عادی) به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر (TCI-56، 1993). تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس چند متغییره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج، حاکی از تفاوت بسیار در سرشت و منش دو گروه بود (0/05<p). به خصوص بیشترین تفاوت میان دو گروه مربوط به خودفراروی و کمترین تفاوت مربوط به پاداش وابستگی بود.

    نتیجه گیری

    در مجموع خودفراروی و آسیب گریزی در بیماران اسکیزوفرنیا بیش از افراد عادی بود و در بیماران اسکیزوفرنیا تفاوت برجسته بین زنان و مردان در همکاری بود.

    کلیدواژگان: جنسیتی، ابعاد شخصیت، بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا، افراد عادی
  • سارا حسنی*، ابوالقاسم مهری نژاد، روشنک خدابخش پیر کلانی صفحات 137-145
    زمینه

    اختلال وسواسی - جبری یکی از شایع ترین و ناتوان کننده ترین اختلالات روانشناختی است. پژوهش های زیادی به بررسی اثربخشی ذهن آگاهی و مواجهه بر بهبود اختلال وسواس پرداخته اند، اما مسئله اصلی این است که بین مواجهه، ذهن آگاهی و ذهن آگاهی مواجهه به صورت تلفیقی کدام یک بر اختلال وسواس زنان تاثیر بیشتری دارد؟

    هدف

    مقایسه اثربخشی مواجهه، ذهن آگاهی و ذهن آگاهی - مواجهه به صورت تلفیقی، بر اختلال وسواس در زنان شهر اراک بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با پیگیری سه ماهه و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل زنان 25 تا 40 ساله شهر اراک بود، 64 به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند، 16 نفر در گروه مواجهه (فوآ، یادین و لیچنر،2012)، 16 نفر درگروه ذهن آگاهی (سیرز، 2015)، 16 نفر در گروه تلفیقی (استراس و همکاران، 2015) و 16 نفردرگروه گواه به صورت تصادفی گمارده شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: مقیاس وسواس ییل بروان (دادفر، بوالهری، ملکوتی و بیان زاده، 1380)، مصاحبه بالینی (شادلو و شهریور، 1396)، تشخیص روان پزشک و پرسشنامه افسردگی بک (رجبی و کارجوکسمایی، 1391). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون طرح های آمیخته ی 2 طرفه انجام شد.

     یافته ها:

    روش ذهن آگاهی، مواجهه و تلفیقی در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری در کاهش علایم وسواس اثربخش بودند (0/05<p). روش مواجهه سازی و تلفیقی در مقایسه با ذهن آگاهی به شکل معناداری در بهبود علایم وسواس اثربخش تر بودند و بین روش مواجهه و ذهن آگاهی تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    مواجهه در بهبود علایم اختلال وسواس اثربخش بود و علایم وسواس را کاهش داد.

    کلیدواژگان: مواجهه، ذهن آگاهی، ذهن آگاهی - مواجهه به صورت تلفیقی، اختلال وسواس، زنان
  • علیرضا بابادی، محمدباقر کجباف*، ابوالقاسم نوری، محمدرضا عابدی صفحات 147-157
    زمینه

    پرخوری و چاقی می تواند علل و دلایل روانشناختی داشته باشد. اما مسئله اصلی اینست: دلایل روانشناختی پرخوری افراد چاق کدام ها هستند؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تجارب زیسته افراد چاق در پرخوری: بررسی دلایل روانشناختی پرخوری افراد چاق در اصفهان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کیفی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه افراد بزرگسال مبتلا به اضافه وزن شهر اصفهان در سال 1397 بودند. 14 فرد بزرگسال مبتلا به اضافه وزن به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار عیارتند از: مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته. داده ها، با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از تحقیق شامل 115 مفهوم، 25 مقوله و 5 مضمون بود. مضمون های استخراج شده عبارت اند از: 1) استرس 2) بد تنظیمی هیجانی 3) انتظارات و ارزش ها 4) ویژگی های شخصیتی و 5) خلق منفی. نتایج این بررسی صریحا بیانگر نقش خلق منفی و به خصوص بدتنظیمی هیجانی در بروز پرخوری در افراد مبتلابه چاقی است. 

    نتیجه گیری:

    عدم مهارت های لازم در مدیریت استرس، هیجانات و روابط و همراه با ویژگی های شخصیتی خاص می تواند منجر به بروز پرخوری در افراد چاق شود.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، افراد چاق، پرخوری، دلایل روانشناختی
  • محمد بخت آور* صفحات 159-169
    زمینه

    سبک های فرزند پروری والدین از عوامل مهم تاثیرگذار بر تربیت فرزندان و ویژگی های شخصیتی آنان است. اما مسئله اصلی این است که آیا بین سبک های فرزند پروری و مولفه های جمعیت شناختی والدین با تیپ های شخصیتی فرزندانشان رابطه وجود دارد؟

    هدف

    بررسی ارتباط بین سبک های فرزند پروری و مولفه های جمعیت شناختی والدین با تیپ های شخصیتی فرزندان آنها بود.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز (به همراه والدین آنها) در سال تحصیلی 1397-1396 بود. تعداد 324 نفر از دانش آموزان دختر و پسر (165 دختر و 165 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه شخصیت آیزنگ (1975) فرم مخصوص کودکان و نوجوانان و پرسشنامه شیوه های فرزندپروری بامریند (1971) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون خی دو و تحلیل واریانس چند متغیری انجام شد.

     یافته ها:

     روابط معناداری بین سبک فرزند پروری با تیپ شخصیتی فرزندان و سطح تحصیلات والدین وجود دارد (01 /0>p). بین درآمد خانواده و تیپ شخصیتی فرزندان روابط معناداری وجود داشت (0/01>p). بین نوع محل سکونت با تیپ شخصیتی فرزندان روابط معناداری وجود نداشت (01/ 0> p) و بین والدین زن و مرد در سبک های فرزند پروری تفاوت معناداری وجود ندارد (0/01<p).

    نتیجه گیری

    روش های تربیت قاطعانه، روش مناسبی برای تربیت و تکوین شخصیت فرزندان است. می توان برای تکوین شخصیت فرزندان از سبک های فرزند پروری والدینشان بهره برد.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، مولفه های جمعیت شناختی، والدین، تیپ های شخصیتی، فرزندان
  • زهرا توانگرمروستی، محمدعلی محمدی فر*، علی اکبر امین بیدختی صفحات 171-181
    زمینه

    عدالت از قوانین حقوق بشر می باشد. نوعی از عدالت، عدالت سازمانی بوده که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. اما مسئله اصلی اینست، آیا هوش هیجانی اثر مستقیم بر عدالت سازمانی و کارآفرینی سازمانی دارد؟ و با میانجی گری عدالت سازمانی اثر غیر مستقیم بر کارآفرینی سازمانی دارد؟

    هدف

    طراحی مدل ساختاری عدالت سازمانی، تعیین پیشایندها (جو سازمانی، هوش هیجانی، ارزش های اخلاقی سازمان) و پیامدها (کار آفرینی سازمانی) بود.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود، جامعه آماری شامل تمامی کارکنان اداری و آموزشی که همه به عنوان نمونه انتخاب شدند، بود. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه های استاندارد جو سازمانی هالپین و کرافت (2000)، کارآفرینی سازمانی مارگریت هیل (2003)، پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف - مورمن (1993)، مقیاس هوش هیجانی شوت و همکاران (1998) و پرسشنامه ارزش های اخلاقی سازمانی آمیکس و همکاران (2008). تحلیل داده ها با روش معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هوش هیجانی به عنوان متغیر فردی برعدالت و کارآفرینی سازمانی، اثر نداشت (0/001<p). ارزش های اخلاقی بر عدالت سازمانی اثر مستقیم دارد، ولی برکارآفرینی ندارد، اما با واسطه عدالت سازمانی تاثیر غیرمستقیمی دارد. از ابعاد جو سازمانی، تاکید بر تولید اثر مثبت مستقیم بر عدالت سازمانی و کارآفرینی سازمانی دارد. مزاحمت بر عدالت و کارآفرینی سازمانی اثر مستقیم منفی دارد. تاثیر این دو با میانجی گری عدالت سازمانی بر کارآفرینی افزایش می یابد. فاصله گیری برکارآفرینی سازمانی اثر مستقیم منفی معناداری دارد. روحیه گروهی اثر مستقیم منفی معناداری بر عدالت سازمانی دارد همچنین با میانجی گری عدالت سازمانی، اثر غیرمستقیم منفی بر کارآفرینی دارد. ملاحظه گری اثر مستقیم مثبت و معناداری بر عدالت سازمانی دارد، بر کارآفرینی سازمانی تنها با میانجی گری عدالت سازمانی تاثیر مثبت معناداری دارد. عدالت سازمانی اثر مستقیم و مثبت برکارآفرینی سازمانی دارد. ارزش های اخلاقی و جو سازمانی بر درک عدالت سازمانی موثرند که با نقش میانجی عدالت برکارآفرینی سازمانی نیز اثرگذارند (0/05<p).

    نتیجه گیری

    ارزش های اخلاقی و جو سازمانی بر درک عدالت سازمانی موثرند که با نقش میانجی عدالت سازمانی برکارآفرینی سازمانی اثرگذارند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعیین پیشایندها، جو سازمانی، هوش هیجانی، ارزش های اخلاقی سازمان، پیامدها، کار آفرینی سازمانی
  • ایمان بهاروند، منصور سودانی* صفحات 183-191
    زمینه

    کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی یک برنامه گروهی است که با کمک ترکیبی از مراقبه ذهن آگاهی، آگاهی بدنی و تمرینات یوگا با هدف افزایش آگاهی انجام می شود. مطالعات متعددی اثربخشی آموزش کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی را در زمینه های فردی و اجتماعی نشان داده است. اما مسئله اصلی اینست: آیا آموزش کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی به نوجوانان مادرسرپرست بر همدلی و همدردی آنها موثر است؟

    هدف

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی آموزش کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی بر همدلی و همدردی در نوجوانان مادرسرپرست شهر اهواز بود.

    روش

    پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مادرسرپرست مقطع متوسطه اول شهر اهواز در سال تحصیلی 1396-1397 بود. 30 دانش آموز پسر مادر سرپرست به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: مقیاس همدلی و همدردی در نوجوانان (ووزن، پاتروسکی و والکنبورگ، 2015) و جلسات آموزش کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی (چاسکالون، 2011).

    یافته ها

    بین عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل در نمرات همدلی و همدردی در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود داشت (0/001<p).

    نتیجه گیری

    می توان برای همدلی و همدردی در نوجوانان مادرسرپرست از آموزش کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی بهره برد.

    کلیدواژگان: تنیدگی، ذهن آگاهی، همدلی، همدردی، نوجوانان، مادرسرپرست
  • آتوسا صادق پور، جواد خلعتبری*، علی اکبر سیف، علی شهریاری احمدی صفحات 193-202
    زمینه

    فرسودگی مرتبط با سرطان، از عواملی است که سلامت روانی افراد مبتلا به سرطان را تحت تاثیر قرار می دهد. اما مسئله اصلی اینست که آیا درمان متمرکز بر شفقت و آموزش ذهن آگاهی بر نمو پس از سانحه و فرسودگی افراد مبتلا به سرطان تاثیر دارند؟

    هدف

    مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و آموزش ذهن آگاهی بر نمو پس از سانحه و فرسودگی مرتبط با سرطان در افراد مبتلا به سرطان بود.

    روش

    از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه آماری، شامل کلیه بیماران سرطانی بیمارستان پیامبر اکرم (ص) بود که در سال 1396 به منظور شیمی درمانگری مراجعه کرده بودند. تعداد 60 نفر به روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی ساده در سه گروه 20 نفری (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. ابزار عبارتند از: پرسشنامه نمو پس از سانحه تدسچی و کاهلون (1996) و مقیاس فرسودگی مرتبط با سرطان اوکمیاما و همکاران (2000)، مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی (بی یر، 2014) و مداخله شفقت درمانگری گیلبرت (2005). داده ها از طریق تحلیل کواریانس چندمتغیره، آزمون تعقیبی برونفرونی و ال - ماتریکس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    ذهن آگاهی و درمان متمرکز بر شفقت بر افزایش نمو پس از سانحه و کاهش فرسودگی بیماران تاثیر معنادار داشتند (0/01<p). همچنین آموزش ذهن آگاهی بر نمو پس از سانحه اثربخشی بیشتری نسبت به درمان متمرکز بر شفقت داشت اما بین میزان اثربخشی دو روش مذکور بر فرسودگی مرتبط با سرطان تفاوتی وجود نداشت (0/01<p).

    نتیجه گیری

    می توان جهت افزایش نمو پس از سانحه و کاهش فرسودگی افراد مبتلا به سرطان از آموزش ذهن آگاهی و مداخلات درمان متمرکز بر شفقت استفاده کرد

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمان متمرکز بر شفقت، نموپس از سانحه، فرسودگی، سرطان
  • وحید بهاروند، فریبرز درتاج*، صادق نصری، بیتا نصرالهی صفحات 203-212
    زمینه

    حوادث طبیعی مانند سیل، یکی از تجارب مستقیم حوادث آسیب زا است که می تواند زمینه ساز اختلالات روانشناختی بوده و مستلزم اجرای مداخلات روانشناختی می باشد. از این رو، مساله پژوهش حاضر تعیین و مقایسه مداخلات اثربخش در زمینه کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه است.

    هدف

    مقایسه اثر بخشی  درمان شناختی رفتاری با هیپنوتراپی و حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه زنان سیل زده بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون چهار گروهی بود. جامعه آماری، شامل کلیه زنان میانسال سیل زده شهر پل دختر استان لرستان  در سال 1398بود. 100 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند و در گروه های آزمایش (3 گروه 20 نفره) و کنترل (یک گروه 20 نفره) به تصادف گمارش شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: جلسات مداخلاتی حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد (EMDR) شاپیرو (2001)، جلسات مداخله ای هیپنوتراپی شناختی (علاءالدین، ترجمه ارقبایی و همکاران، 1394) و مقتدر، حسن زاده، میرزاییان و دوستی (1395)، طرح درمان شناختی - رفتاری اهلرز و کلارک (2000) و اهلرز و همکاران (2005) و  مقیاس خودسنجی تاثیر رویداد  (IES-R) هوروویتز و همکاران (1987). تحلیل داده ها با روش تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی بن فرونی انجام شد.  

    یافته ها

    سه روش مداخلاتی شناختی رفتاری، هیپنوتراپی شناختی و EMDR  بر  کاهش اختلال استرس پس از سانحه تاثیر معنادار داشتند (0/01<p). درمان شناختی - رفتاری تاثیر بیشتری نسبت به EMDR بر کاهش اختلال استرس پس از سانحه داشت (0/01<p).

    نتیجه گیری

    می توان برای کاهش استرس پس از سانحه از درمان شناختی - رفتاری بهره برد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، هیپنوتراپی شناختی، حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و بازپردازش مجدد، استرس پس از سانحه
  • پرستو تقوی دینانی، فریبرز باقری*، جواد خلعتبری صفحات 213-228
    زمینه

    طلاق پدیده ای که در جوامع امروزی با سرعت زیاد در حال افزایش است و آثار و پیامدهای عمیق اقتصادی، اجتماعی، روانشناختی بسیاری بر مردان و زنان مطلقه دارد.

    هدف

    این پژوهش با نگاهی کیفی به منظور کشف عوامل روانشناختی موثر در طلاق با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی شهر تهران صورت گرفت.

    روش

    داده های مطالعه حاضر نتیجه مطالعه کیفی و مصاحبه عمیق با 15 زن و مرد مطلقه در شهر تهران است که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق بود که تا زمان اشباع نظری ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از تحلیل تماتیک (مضمون) به عنوان روش پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    در نهایت 425 کد روانشناختی استخراج شدکه 390 کد مربوط به بعد از ازدواج و 35 کد مربوط به قبل از ازدواج است. درطبقه بعد از ازدواج چهار مولفه شناختی - منشی، رفتاری، هیجانی - عاطفی، تعارض در نقش ها و ویژگی های جنسیتی و درطبقه قبل از ازدواج مولفه شناختی - منشی مطرح شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عوامل روانشناختی در قبل و بعد از ازدواج در شکل گیری طلاق موثرند. شاخص های موجود در هر یک از مولفه های به صورت زنجیره ای و به همراه مقولات یا ابعاد دیگر می تواند به صورت علی، زمینه ساز و یا مداخله گر منجر به طلاق رسمی گردد.

    کلیدواژگان: طلاق، عوامل روانشناختی، شرایط فرهنگی و اجتماعی
  • پوپک رحیمی*، آرزو سادات موسوی صفحات 229-236
    زمینه

    اثربخشی آموزش با رویکرد هیجان مدار بر متغیرهای متعدد روانشناختی نشان داده شده است، اما بررسی تاثیر آن بر صمیمت جنسی و بخشودگی بین فردی زوجین دارای تعارض زناشویی مغفول مانده است؛ بنابراین آیا آموزش با رویکرد هیجان مدار بر صمیمت جنسی و بخشودگی بین فردی زوجین تاثیر دارد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش با رویکرد هیجان مدار بر صمیمیت جنسی و بخشودگی بین فردی زوجین دارای تعارض زناشویی انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. از جامعه آماری زوجین مراجعه کننده به کلینیک های روانشناختی منطقه 1 تهران، 30 زوج انتخاب شد و به صورت تصادفی در دو گروه 15 زوجی جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه بخشودگی بین فردی پولارد و همکاران (1998)، صمیمت جنسی بطلانی و همکاران (1389) بود. یافته های پژوهش در نهایت با استفاده از آزمون کواریانس تک متغیره تحلیل شدند. آموزش با رویکرد هیجان مدار جانسون (2012) به مدت 8 جلسه برای زوجین گروه آزمایشی اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج کواریانس نشان داد که آموزش با رویکرد هیجان مدار بر افزایش صمیمیت جنسی و بخشودگی بین فردی زوجین دارای تعارض زناشویی تاثیر مثبت دارد (0/001≤p).

    نتیجه گیری

    بر این اساس می توان گفت که آموزش با رویکرد هیجان مدار اثربخش واقع شده و می تواند راه گشای مشاورین و روان درمانگران در بهبود صمیمت جنسی و بخشودگی بین فردی زوجین باشد.

    کلیدواژگان: رویکرد هیجان مدار، صمیمیت جنسی، بخشودگی بین فردی، زوجین متعارض
  • سوری حیدری* صفحات 237-243
    زمینه

    در تحقیقات متعدد اثربخشی دستوراالعمل های کلامی و تمرینات مشاهده ای به صورت مجزا نشان داده شده است اما اثر همزمان این دو متغیر بر عملکرد حرکتی کودکان اوتیسم هنوز مبهم است.

    هدف

    تعیین اثر دو نوع دستورالعمل کلامی توجه به اثرات و الگوی حرکت هنگام مشاهده الگو بر عملکرد پرتاب از بالای شانه کودکان اوتیسم بود.

    روش

    این پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان اوتیسم مرکز نیک اندیشان شهرستان ساری بودند (68 نفر) که تعداد 24 کودک 7 تا 10 سال اوتیسم بصورت دردسترس به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه الگودهی - تمرکز روی الگوی حرکت و الگودهی - تمرکز روی اثرات حرکت قرار گرفتند. تمرینات (بر اساس العبود و همکاران، 2002) هر دو گروه شامل مشاهده 10 بار مدل ماهر پرتاب از بالای شانه بود با این تفاوت که قبل از آن هر گروه دستورالعمل توجهی مربوط به خود را دریافت می کرد. قبل و بعد از مداخلات عملکرد حرکتی هر دو گروه توسط آزمون پرتاب از بالای شانه (چیوویاکوفسکی و همکاران، 2008) ارزیابی و از طریق آزمون های تحلیل واریانس مرکب، t مستقل و همبسته تحلیل گردید.

    یافته ها

    هر دو گروه افزایش معنی داری در عملکرد پرتاب از بالای شانه از پیش آزمون تا پس آزمون نشان دادند (0/05≤p). در مرحله پس آزمون نیز گروه الگودهی - تمرکز روی اثرات حرکت نسبت به گروه الگودهی - تمرکز روی الگوی حرکت به طور معنی داری عملکرد بالاتری داشت (0/05≤p).

    نتیجه گیری

    ارایه دستورالعمل های کلامی به اثرات حرکت الگوی مشاهده ای موجب بهبود عملکرد حرکتی در کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم می شود.

    کلیدواژگان: الگودهی، دستورالعمل کلامی، مهارت حرکتی، اوتیسم
  • مصطفی جلالوند*، فرح لطفی کاشانی، شهرام وزیری صفحات 245-264
    زمینه

    در مطالعات پیشین مشخص شده است که متغیر فرسودگی تحصیلی تحت تاثیر متغیرهای گوناگون مانند نهایی گرایی‏خواهی و ذهن آگاهی است، اما فرآیند این تاثیرگذاری به ویژه از طریق متغیر میانجی نشان داده نشده است.

    هدف

    آزمون مدل رابطه‏ی نهایی خواهی‏گرایی با فرسودگی تحصیلی با میانجی‏گری خویشتن‏پذیری غیرمشروط و سبک‏های کنارآمدن بود.

    روش

    روش پژوهش، غیرآزمایشی و از نوع همبستگی بود. جامعه‏ی آماری را تمام دانش‏آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تهران. در سال تحصیلی 1396-1395 تشکیل داده بود. نمونه‏ای به تعداد 510 نفر با روش نمونه‏گیری تصادفی مرحله‏ای انتخاب شد. داده ها از طریق مقیاس فرسودگی تحصیلی ماسلش (2002)، مقیاس نهایی خواهی ‏گرایی چند بعدی فراست و همکاران (1990)، ‏ مقیاس خویشتن‏پذیری غیرمشروط چمبرلین و هاگا (2001)، مقیاس ذهن آگاهی کنتاکی بیر و همکاران (2004) و مقیاس کنارآمدن با موقعیت‏ های تنش ‏‏آور اندلر و پارکر (1990) به دست آمد.

    یافته ها

    داده‏ها با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری تحلیل شد. شاخص های برازش مدل، برازش مدل را با داده ها نشان می دهد (2/969 =  x ،0/61= P، 57/ 0=RMSEA ، 0/933 = GFI ، 0/901 =AGFI ، 975/ 0=CFI ، 0/936 =NFI).). نتایج پژوهش نشان داد مسیر مستقیم نهایی خواهی‏گرایی سازگارانه به فرسودگی تحصیلی، سبک‏های کنارآمدن مسئله ‏محور (0/05<p) از لحاظ آماری معنی‏دار بودند. همچنین، رابطه نهایی خواهی‏گرایی سازش نایافتهانه با ‏سبک‏های کنارآمدن مسئله ‏محور و هیجان‏ محور، خویشتن‏ پذیری غیرمشروط (0/05<p) معنی‏ دار بودند. رابطه نهایی خواهی‏ گرایی سازش نایافتهانه با ‏فرسودگی تحصیلی (0/05<p) غیر معنی‏دار بود. رابطه ذهن‏آگاهی با خویشتن‏ پذیری غیرمشروط (0/05<p) معنی‏ دار بود. به علاوه، رابطه ذهن‏آگاهی با فرسودگی تحصیلی، سبک‏های کنارآمدن مسیله‏ محور و هیجان‏ محور (0/05<p) غیر معنی دار بود. از سوی دیگر، نتایج نشان داد رابطه غیرمستقیم نهایی خواهی‏ گرایی سازگارانه، سازش نایافتهانه و ذهن‏آگاهی به فرسودگی تحصیلی از طریق خویشتن ‏پذیری غیرمشروط، سبک‏های کنارآمدن مسیله‏ محور و هیجان‏ محور معنی‏دار بود.

    نتیجه گیری

    نهایی‏خواهی گرایی و ذهن ‏آگاهی به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق ماینجی‏ های سبک‏های کنار آمدن و خویشتن ‏پذیری غیر مشروط با فرسودگی تصحیلی مرتبط است.

    کلیدواژگان: نهایی خواهی گرایی سازگارانه، نهایی خواهی گرایی سازش نایافتهانه، خویشتن پذیری غیرمشروط، سبک کنارآمدن مسئله محور، سبک کنارآمدن هیجان محور، فرسودگی تحصیلی
|
  • Said Pournaghash Tehrani*, Fatemeh Mousavi, Reza Pourhosein Pages 126-136
    Background

    Assessing the personality aspects of schizophrenia can be effective in delivering effective treatment programs. But the key question is, is there a difference between the personality dimensions of men and women with schizophrenia and those with normal people?

    Aims

    The purpose of the present study was to compare the gender dimensions of personality in patients with schizophrenia and normal individuals.

    Method

    The study was causal-comparative. The statistical population consisted of all patients with schizophrenia referred to psychiatric clinic and living in maintenance centers and normal people in Tehran in 2017. 120 patients (60 patients living in the care center and 60 normal people) were selected by convenience sampling method. Research tools are: Cloninger's Nature and Character Questionnaire (TCI-56, 1993). Data were analyzed using multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed a significant difference in the nature and character of the two groups (P<0/05). In particular, the highest difference between the two groups was related to self-efficacy and the least difference was related to reward.

    Conclusions

    Overall, self-harm and avoidance in schizophrenia patients were more than normal individuals and in schizophrenia patients there was a significant difference between men and women.

    Keywords: Gender, personality dimensions, schizophrenia patients, normal people
  • Sara Hasani*, Abolghasem Mehrinezhad, Roshanak Khodabakhsh Pirkalani Pages 137-145
    Background

    Obsessive-compulsive disorder is one of the most common and disabling psychological disorders. Many studies have investigated the effectiveness of mindfulness and exposure on the improvement of obsessive-compulsive disorder, but the key question is which of the two combinations of exposure, mindfulness, and mindfulness of exposure is most effective on obsessive-compulsive disorder in women?

    Aims

    To compare the effects of exposure, mindfulness and mindfulness-exposure consciousness on combined obsessive-compulsive disorder in Arak women.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with 3-month follow-up and control group. The statistical population consisted of 25-40 year-old women in Shahrak, 64 were purposively selected, 16 in the exposure group (Fua, Yadin & Leicner, 2012), 16 in the consciousness group (Sears, 2015), 16 in the integrated group (16). Strauss et al., 2015) and 16 control groups were randomly assigned. Research instruments include: Yale Brwan Obsessive-Compulsive Scale (Dadfar, Bouhalari, Malekouti, and Bayanzadeh, 2001), Clinical Interview (Shadloo & Shahrivar, 1396), Psychiatrist's Diagnosis and Beck Depression Inventory (Rajabi and Karjouxmaee, 2012). Data analysis was performed using two-way mixed designs test.

    Results

    Mindfulness, exposure and integration methods were significantly effective in reducing obsessive-compulsive symptoms compared to the control group (P<0/05). Exposure and consolidation methods were significantly more effective in improving OCD symptoms than mindfulness and no significant difference was observed between exposure and mindfulness ((P<0/05).

    Conclusions

    Exposure was effective in improving OCD symptoms and symptoms).

    Keywords: Obsession, exposure, mindfulness, mindfulness-consolidated exposure, obsessive-compulsive disorder, women
  • Alireza Babadi, MohamadBagher Kajbaf*, Abolghasem Nouri, MohamadReza Abedi Pages 147-157
    Background

    Overweight and obesity can have psychological causes. but the main question is: What are the psychological causes of obesity?

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate the lived experiences of obese people in overeating: Psychological causes of obesity in Isfahan.

    Method

    This was a qualitative study. The statistical population of the study consisted of all adults with weight gain in Isfahan in 2018. Fourteen overweight adults were selected through purposive sampling. Tools include: In-depth semi-structured interviews. data were analyzed using Colaizzi's seven-step method.

    Results

    The results of the study consisted of 115 concepts, 25 categories and 5 themes. The themes extracted are: 1) stress 2) emotional maladjustment 3) expectations and values 4) personality traits and 5) negative mood. The results of this study clearly indicate the role of negative mood and especially emotional dysregulation in overweight in obese individuals.

    Conclusions

    Lack of necessary skills in stress management, emotions and relationships with specific personality traits can lead to overweight in obese individuals.

    Keywords: Living experiences, obese, overeating, psychological reasons
  • Mohammad Bakhtavr* Pages 159-169
    Background

    Parenting styles are one of the most important factors affecting the upbringing of children and their personality traits. But the key question is whether there is a relationship between parenting styles and the demographic components of parents with their children's personality types.

    Aims

    To investigate the relationship between parenting styles and parents' demographic components with their children's personality types.

    Method

    This was a descriptive correlational study. The statistical population of the study consisted of all male and female high school students of Tabriz (with their parents) in the academic year of 2018-2019. 324 male and female students (165 girls and 165 boys) were selected using multistage cluster random sampling. The data collection tool was Eiseng Personality Questionnaire (1975) for children and adolescents and the Baumrind parenting practices questionnaire (1971). Data analysis was performed using Chi-square test and multivariate analysis of variance.

    Results

    There was a significant relationship between parenting style with child personality type and parental education level (p<0/01). There was a significant relationship between family income and personality type of children (p<0/01). There was no significant relationship between type of residence and personality type of children (p<0/01) and there was no significant difference between male and female parents in parenting styles (p<0/01).

    Conclusions

    The methods of decisive education are a good way to educate and develop the personality of children. Parental parenting styles can be used to develop children's personality

    Keywords: Parenting styles, demographic components, parents, personality types, children
  • Zahra Tavangarmarvasti, MohammadAli Mohmadifar*, AliAkbar Aminbaidokhti Pages 171-181
    Background

    Justice is a human rights law. One type of justice is organizational justice, which is affected by various factors. But the key question is, does emotional intelligence have a direct impact on organizational justice and organizational entrepreneurship? And does mediating organizational justice have an indirect effect on organizational entrepreneurship?

    Aims

    To design a structural model of organizational justice, identifying antecedents (organizational climate, emotional intelligence, organizational ethical values) and outcomes (organizational entrepreneurship).

    Method

    The research was descriptive-correlational. The statistical population included all administrative and educational staff who were all selected as sample. Research tools include: Halpin & Craft (2000), Organizational Entrepreneurship Questionnaire, Marguerite Hill (2003), Nihof-Moorman Organizational Justice Questionnaire (1993), Shout et al. (1998), and Ethical Values Questionnaire. Organization Amix et al. (2008). Data were analyzed using structural equation method.

    Results

    The results showed that emotional intelligence as an individual variable of organizational justice and entrepreneurship had no effect (P<0/001). Ethical values have a direct effect on organizational justice, but it does not affect entrepreneurship, but has an indirect effect on organizational justice. From the dimensions of organizational climate, the emphasis on production has a direct positive effect on organizational justice and organizational entrepreneurship. Harassment has a direct negative effect on organizational justice and entrepreneurship. The impact of these two is enhanced by the mediation of organizational justice on entrepreneurship. Spacing on organizational entrepreneurship has a significant negative direct effect. Group spirit has a significant negative direct effect on organizational justice. Also, mediating organizational justice has an indirect negative effect on entrepreneurship. Consideration has a positive and meaningful direct effect on organizational justice; it has a significant positive effect on organizational entrepreneurship only through the mediation of organizational justice. Organizational justice has a direct and positive effect on organizational entrepreneurship. Ethical values and organizational climate influence perceptions of organizational justice that mediate the role of justice in organizational entrepreneurship (P<0/05).

    Conclusions

    Ethical values and organizational climate are influenced by perceptions of organizational justice that mediate the role of organizational justice in organizational entrepreneurship.

    Keywords: Organizational justice, antitrust determination, organizational climate, emotional intelligence, organizational ethics, consequences, organizational entrepreneurship
  • Iman Baharvand, Mansour Sodani* Pages 183-191
    Background

    Mindfulness-Based Stress Reduction is a group program that uses a combination of mindfulness meditation, physical awareness and yoga exercises to increase awareness. Numerous studies have shown the effectiveness of mindfulness-based stress reduction training in individual and social contexts. But the key question is: Is mindfulness-based stress reduction training effective for adolescents' empathy and empathy?

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction training on empathy and empathy in maternal adolescents in Ahvaz.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and one month follow up with control group. The statistical population consisted of all male students of the first grade of high school in Ahvaz in the academic year 1396-96. Thirty consecutive male students were selected by convenience sampling method and were randomly assigned into two experimental and control groups (15 in each group). The research tools were: empathy and empathy scale in adolescents. Wozen, Patrusky, & Wankenburg, 2015) and mindfulness-based stress reduction training sessions (Chaskalone, 2011).

    Results

    There was a significant difference between the experimental and control groups in empathy and empathy scores at posttest and follow up (P<0/001).

    Conclusions

    Mindfulness-based stress reduction training can be used for empathy and empathy in maternal adolescents.

    Keywords: Stress, mindfulness, empathy, sympathy, adolescents, maternal caregiver
  • Atousa Sadeghpour, Javad Khalatbari*, AliAkbar Seif, Ali Shahriariahmadi Pages 193-202
    Background

    Cancer-related burnout is one of the factors affecting the mental health of people with cancer. But the key question is whether compassion-focused therapy and mindfulness training can affect traumatic development and burnout in people with cancer?

    Aims

    To compare the effectiveness of therapy focused on compassion and mind training on traumatic development and cancer-related burnout in cancer patients.

    Method

    The experimental design was pre-test and post-test. The statistical population included all cancer patients of Prophet Akram Hospital who were referred for chemotherapy in 1396. Sixty subjects were selected by purposive sampling method and were randomly divided into three groups of 20 (two experimental and one control group). Instruments include the Teddych & Kahlone Trauma Disaster Questionnaire (1996) and the Okimama et al. Cancer Burnout Scale (2000), Mindfulness-Based Intervention (Bayer, 2014), and Gilbert Compassion Therapy Intervention (2005). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance, extrapolated follow-up test and L-matrix.

    Results

    Mindfulness-awareness and compassion-focused therapy had a significant effect on increasing traumatic development and decreasing burnout in patients (P<0/01). Also, mindfulness training on post-traumatic development was more effective than compassionate focused therapy, but there was no difference between the effectiveness of the two methods on cancer-related burnout (P<0/01).

    Conclusions

    Mindfulness training and compassion-focused therapy interventions can be used to increase traumatic development and reduce burnout in cancer patients.

    Keywords: Compassionate focused therapy, burnout, cancer, mindfulness
  • Vahid Baharvand, Fariborz Dortaj*, Sadeqh Nasri, Bita Nasrollahi Pages 203-212
    Background

    Natural events such as floods are one of the direct experiences of traumatic events that can cause psychological disorders and require psychological interventions. Therefore, the purpose of the present study is to determine and compare effective interventions to reduce the symptoms of post-traumatic stress disorder.

    Aims

    To compare the efficacy of cognitive behavioral therapy with hypnotherapy and desensitization through eye movements and reprocessing to reduce the symptoms of traumatic stress disorder in flooded women.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with four groups pre-test and post-test design. The statistical population consisted of all middle-aged women in thirteen middle-aged cities of Lorestan province in 1398. 100 subjects were selected by random sampling method and were randomly assigned to experimental (3 groups of 20) and control (one group of 20). Research instruments are: Shapiro (2001), Eye Movement and Reprocessing (EMDR) Intervention Hypotheses, Cognitive Hypnotherapy Intervention Sessions (Aladdin, Aragbi et al., 2015) and Moghtadar, Hassanzadeh, Mirzaiian 1395), Ehlers & Clark (2000) and Ehlers et al. (2005) Cognitive-Behavioral Therapy Plan, and Horowitz et al. (1987) Event Impact Scale (IES-R). Data were analyzed using covariance analysis and Bonferroni post hoc test.

    Results

    Three methods of cognitive behavioral intervention, cognitive hypnotherapy and EMDR had significant effect on reducing post-traumatic stress disorder (p<0/01). Cognitive-behavioral therapy had more effect than EMDR on reducing post-traumatic stress disorder (p<0/01).

    Conclusions

    Cognitive-behavioral therapy can be used to reduce post-traumatic stress disorder.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, cognitive hypnotherapy, eye movement desensitization, reimbursement, post traumatic stress
  • Parastou Taghavi Dinani, Fariborz Bagheri*, Javad Khalatbari Pages 213-228
    Background

    Nowadays, the rate of divorce is rapidly rising and this phenomenon is associated with significant economic, social, and psychological consequences and effects for divorced men and women.

    Aims

    this study was carried out aimed to determine the psychological factors affecting divorce in qualitive view considering the cultural and social conditions of Tehran.

    Method

    Necessary data in the present study was collected using a qualitative study and conducting a deep interview with 15 divorced women and men in Tehran, who were selected using purposive sampling method. The data collection method was deep semi-structured interview and these interviews continued until theoretical saturation. The Maxqda software environment and the thematic analysis were selected as the research method in order to analyze the data.

    Results

    According to the results, 425 psychological codes were extracted in such a way that there were 390 post-marriage codes and 35 pre-marriage codes. There were four components of cognitive- temperamental, behavioral, emotional, conflict in roles and gender characteristics were arisen in the post-marriage group and the cognitive- temperamental component was arisen in the pre-marriage category.

    Conclusions

    According to the results, the psychological factors have a significant effect on the formation of divorce before and after marriage. The indicators in each of the above components, in form of a chain and with other groups can lead to formal divorce as causal, underlying or intervening.

    Keywords: Divorce, psychological factors, cultural, social conditions
  • Poupak Rahimi*, Arezou Sadat Mousavi Pages 229-236
    Background

    The effectiveness of emotionally-focused education on several psychological variables has been shown, but the impact of sexual intimacy and interpersonal forgiveness on couples with marital conflict has remained neglected; So, does emotion-focused education affect couples' intimacy and interpersonal forgiveness?

    Aims

    The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion-focused education on sexual intimacy and interpersonal forgiveness of couples with marital conflict.

    Method

    In this study, a quasi-experimental method with pre-test and post-test with control group was used. Thirty couples were selected from the statistical population of couples referring to Tehran psychiatric clinics in district 1 and were randomly assigned into two groups of 15 couples. Research instruments included Interpersonal Forgiveness Questionnaire (2000), Sexual Assault of Battalni et al. (2010). The findings were finally analyzed using ANCOVA test. The Johnson Approach (2012) training was administered to the experimental group couples for 8 sessions.

    Results

    The results of covariance showed that training with emotion-focused approach had positive effect on increasing sexual intimacy and interpersonal forgiveness of couples with marital conflict (p≤0/001).

    Conclusions

    Based on this, it can be said that education with an emotionally oriented approach can be effective and can help counselors and psychotherapists to improve sexual intimacy and interpersonal forgiveness of couples.

    Keywords: Emotional approach, sexual intimacy, interpersonal forgiveness, conflicting couples
  • Souri Heidari* Pages 237-243
    Background

    Numerous studies have shown the effectiveness of verbal instructions and observational training separately, howevere, the simultaneous effect of these two variables on motor performance in autistic children is unclear yet.

    Aims

    to determine two type of verbal instruction to effect and form of movement during observing the model on overarm throwing in autism children.

    Method

    This study was quasi-experimental with pre-test and post-test design. The statistical population of the study was all autistic children of Nik Andishan Center of Sari (68 persons). 24 children aged 7-10 years were selected as the sample and randomly divided into two groups of pattern-focusing on pattern of movement and pattern-focusing on effects. Movements were affected. Exercises (according to al-Abboud et al., 2002) in both groups included observing 10 skillful throwing models over the shoulder, with each group receiving prior instruction of its own. Before and after the interventions, motor performance of both groups was evaluated by the shoulder throwing test (Chivoyakovsky et al., 2008) and analyzed by paired t-test, ANOVA.

    Results

    both groups showed a significant increase from the pre-test to post-test in the performance of overarm throwing (p≤0/05). In the post-test, the modeling-focus on movement effects group compared to the modeling-focus on movement forms group had significantly higher performance (p≤0/05).

    Conclusions

    Providing verbal instructions to movement effects of observed model improve the motor performance in children with autism spectrum disorder.

    Keywords: Modeling, verbal instruction, motor skill, autism
  • Mostafa Jalalvand*, Farh Lotfikashani, Shahram Vaziri Pages 245-264
    Background

    Previous studies have determined that academic burnout is influenced by a variety of variables including perfectionism and mindfullness, but the important point in these studies is that the process of influencing has not been shown, especially through the mediating variabl.

    Aims

    The aim of the present study was to examine the model of causal relationship of perfectionism and mindfillness with academic burnout with mediating role of unconditional self-aceptance and coping styles.

    Method

    The population of this study consists of all all male high school students in Tehran in 1395-96. The sample of this study consists of 510 students who were selected by multi-stage random sampling method. The variables were measured by Multidimensional Perfectionism Scale Frost et al (1990) and Maslach burnout Questionnair (2002), Coping Inventory for Stressful Situations Endler and Parker (1990) and The Kentucky Inventory of Mindfulness Skills Baer et al (2004).

    Results

    The Data were analyzed according to structural equation modeling (SEM) method. The fitness indicators of the model showed the proper fit with the data (χ2=2/969, GFI=0/933, AGFI=0/901, CFI=0/975, NFI=0/963, RMSEA=0/063). The result showed that the direct paths of adaptive perfectionism to academic burnout, unconditional self-aceptance, problem-oriented coping and problem-oriented coping were statistically significant (p<0/05). Also, the paths from maladaptive perfectionism to unconditional self-aceptance, problem-oriented coping and emotion-oriented coping were statistically significant (p<0/05). The relationship between mindfulness and unconditional self-aceptance was significant (p<0/05).The relationship between maladaptive prfectionism and academic burnout was not significant (p>0/05). In addition, the relationship between mindfulness and academic burnout, problem-oriented coping, and emotion-oriented coping styles was not insignificant (p>0/05). The results of indirect path from adaptive perfectionism and maladaptive perfectionism and mindfullness to academic burnout by unconditional self-aceptance, problem-oriented coping and emotion-oriented coping were significant.

    Conclusions

    The results of the research showed that the perfectionism and mindfulness are directly and indirectly related to academic burnout whit the mediators of coping styles and unconditional self-aceptance.

    Keywords: Adaptive perfectionism, maladaptive perfectionism, mindfulness, unconditional self-acceptance, coping style, academic burnout