فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 100 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی حیدری*، سیدحسین شرف الدین، مهدی هاشمی صفحات 9-26

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی ضرورت های توجه به سیاستگذاری رسانه‏ ای در سیاستگذاری عمومی است که ابتدا با بررسی جامع ادبیات پژوهش، 8 دسته از عوامل مرتبط با موضوع، شناسایی و سپس با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری، در 4 سطح، سطح بندی شدند. جامعه آماری 20 نفر از متخصصان دانشگاهی که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که معیار تضمین حقوق آحاد افراد و اقشار جامعه (سطح اول)؛ افزایش سواد رسانه ای، بازار رقابتی و خصوصی سازی، توجه به سطح کلان و راهبردی و اثرات متقابل رسانه بر سیاستگذاری عمومی (سطح دوم)؛ مسئولیت، پاسخگویی و آزادی عمل در چارچوب اصول و ارزش های عرفی جامعه (سطح سوم) و معیار نظام حقوقی پیش بینی شده، در پایین ترین سطح (سطح چهارم) قرار می گیرد. بر این اساس از بین سطوح چهارگانه؛ معیار سطح اول، درجه اثرپذیری بیشتری در سیاستگذاری رسانه ای دارند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری رسانه‏ ای، آمیخته رسانه ‏ای، تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سمیه لبافی* صفحات 27-60

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی مفاهیم، حوزه های موضوعی و رویکردهای در پژوهش های داخلی در حوزه سیاستگذاری رسانه ای با تاکید بر سیاستگذاری رادیو تلویزیونی بوده است. این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی و روش فراترکیب انجام گرفته است. پژوهشگر پس از جمع آوری پارساهای (پایان نامه ، رساله) مرتبط با حوزه سیاستگذاری رادیو تلویزیونی از 12 دانشگاه و همچنین مقالات این حوزه از پایگاه های علمی داخلی، به تحلیل آنها با استفاده از روش فراترکیب پرداخته است. برای انتخاب منابع، میزان مرتبط بودن با موضوع، نوع و همچنین سال انتشار مدنظر بوده است. به این ترتیب، 87 سند پژوهشی (پایان نامه، رساله و مقاله) یافت شد که به حوزه سیاستگذاری رادیو تلویزیون پرداخته اند. نتایج پژوهش نشان داد، بیشترین کارهای انجام شده در این حوزه، متعلق به سیاستگذاری محتوایی بوده است که علایق پژوهشگران را به این موضوع در سازمان صدا و سیما نشان می دهد. پژوهش ها همچنین به موضوع مالکیت و میزان کنشگری دولت در سیاستگذاری صنعت رادیو تلویزیون پرداخته اند اما بر اساس یافته ها، بی توجهی آنها به موضوع حقوق مخاطب (حریم خصوصی، حق مالکیت معنوی و...) در صنعت رادیو تلویزیون مشهود است. موضوعاتی مانند قدرت تامین کننده محتوا نیز از مباحث دیگری هستند که با وجود اهمیت در ادبیات سیاستگذاری رسانه ای، پژوهش های داخلی توجهی به آنها نشان نداده اند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری رسانه ای، حوزه های موضوعی، فراترکیب
  • حمید بابایی میبدی، اسدالله علیرضایی* صفحات 61-84

    با توجه به اینکه مهم ترین ویژگی جهان امروز را رقابت رسانه ای می دانند و سازمان صدا و سیما همواره درصدد مقابله با تهاجم فرهنگی و جنگ های روانی و رسانه ای بوده است، لذا وضعیت سازمان ایجاب می کند که اطلاعات محرمانه سازمان در اختیار همه نباشد، این کار می تواند باعث بهبود رضایت فرد نسبت به سازمان شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ت‍اثیر پنهان سازی منطقی دانش بر عملکرد با نقش میانجی رضایت شغلی کارکنان بوده است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، از نوع پیمایشی است. جامعه آماری از 231 نفر تشکیل شده که به دلیل محدودیت، تمامی اعضای آن به عنوان نمونه، انتخاب شده اند و به صورت تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج پژوهش نشان داده است؛ پنهان سازی منطقی دانش به طور مستقیم، با ضریب مسیر 69/0 و به طور غیرمستقیم، با نقش واسطه ای رضایت شغلی با ضریب مسیر 66/0 بر عملکرد شغلی تاثیر مثبت دارد. علاوه بر این، پنهان سازی منطقی دانش با ضریب مسیر 91/0 بر رضایت شغلی و رضایت شغلی نیز با ضریب مسیر 73/0 بر عملکرد شغلی مثبت بوده است.

    کلیدواژگان: پنهان سازی منطقی دانش، عملکرد شغلی، رضایت شغلی کارکنان
  • محمد بهرامی، سیدعلی اصغر رضوی*، صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 85-107

    هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین عوامل موثر بر اصول سواد اخلاقی کاربران شبکه های اجتماعی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های آزاد اسلامی سمنان در اردیبهشت 1398 است. روش پژوهش از نوع پیمایش و از جامعه 1500 نفری با استفاده از فرمول مورگان و کرجسی 306 نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مولفه های سواد اخلافی یعنی پتانسیل اخلاقی (371/0)، حساسیت های اخلاقی (302/0) و مهارت های استدلال ورزی (341/0) بر رفتار اطلاع یابی و بازنشر اطلاعات تاثیر معنا دار و مستقیمی داشته است. توجه و تقویت رفتارهای دغدغه مند زندگی اجتماعی، مشارکت اجتماعی برای ارتقای کیفیت زندگی اجتماعی، توسعه مهارت تفکر انتقادی و همچنین تولید رسانه های اخلاقی مبتنی بر تولید محتوای حفاظت شده با همراهی و همکاری متخصصان علم اطلاعات و سواد اخلاقی، بتواند سهم موثری در موفقیت نهادینه کردن مفهوم جایگاه اخلاق در رسانه های اجتماعی و در سطح جامعه داشته باشد.

    کلیدواژگان: سواد اخلاقی، پتانسیل اخلاقی، پیام های رسانه ای، معادلات ساختاری
  • حسن خجسته باقرزاده* صفحات 109-137
    سیاستگذاری رسانه ای به مثابه یک مسئله مهم مورد توجه پژوهشگران عرصه رسانه قرار گرفته است که در نحوه تدوین و اجرای آنها ازجمله شرایط و اقتضایات جغرافیایی و اصول کلان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حاکم بر یک کشور بر رسانه های گوناگون تاثیر می گذارند. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش فعلی شناسایی عوامل کلیدی رسانه ای در سیاستگذاری برای رادیو تلویزیون جمهوری اسلامی ایران است. روش پژوهش از نوع کیفی (دلفی وتجربه زیسته) و جامعه آماری آن نخبگان و متخصصان رسانه هستند که به صورت تعمدی و گلوله برفی انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که رشته تحصیلی 64/3درصد از پاسخگویان علوم ارتباط و 3/48 درصد از پاسخگویان هییت علمی و 96/52درصد پاسخگویان دارای شغل های اجرایی و سازمانی هستند. نتایج تحلیلی حاکی از آن است که پنج مولفه رویکرد بازار آزاد یا قانونگذاری و تنظیم گری، چگونگی مخاطب شناسی، نوع هنجار حاکم بر رسانه، وضعیت سپهر رسانه ای حاکم بر ایران و ارتباطات محتوا محور و فنی محور از عوامل کلیدی رسانه ای در سیاستگذاری برای رادیو تلویزیون ایران محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری رسانه ای، صداوسیما، مخاطب شناسی، هنجار رسانه ای، رویکرد بازار
  • سید محمد مهدیزاده، مسعود تقی آبادی* صفحات 139-171

    مقاله حاضر با هدف گفتمان کاوی مفهوم خشونت در برنامه نود و درک عملکرد این برنامه در نقد خشونت و بازتولید گفتمان نقد در مسایل فوتبال کشور صورت گرفته و با استفاده از روش تحلیل انتقادی گفتمان و تلفیق رویکردهای لاکلا و موفه با فرکلاف و ون دایک، با روش نمونه گیری هدفمند، به تحلیل سه برنامه با موضوع خشونت پرداخته شده است تا ضمن شناخت نظام گفتمانی این برنامه، دال های مرکزی، وقته ها و همچنین اپیزودهای معنایی آن مشخص گردد. بر این اساس، نتایج پژوهش حاکی از آن است که سوء مدیریت، بی هنجاری اخلاقی، فقر فرهنگی و نبود مشارکت مردمی، دال های مرکزی گفتما ن های مختلف این برنامه هستند. علاوه بر این، تنها نشانه تثبیت شده و انسداد یافته گفتمان ها نیز، «فرهنگ» است. افراط، بی قانونی، دخالت مردم، نبود مسئولیت رسانه ای، نتیجه گرایی، قانون گریزی، نبود آموزش، زیرساخت نامطلوب، تبعیض، عمل گرا نبودن و اهمیت ندادن به مردم به عنوان وقته های گفتمانی مشارکت کنندگان در نظر گرفته شده اند که در یک زنجیره هم ارزی، گفتمان های مدنظر آنان و نظام گفتمانی برنامه را شکل می دهند. در نهایت بوروکراسی ضعیف، روشن نبودن دلایل، بی توجهی به مردم و جان آنها ، سهل انگاشتن اتفاق، نبود برخورد جدی و نگاه تک عاملی نیز وقته های گفتمانی عادل فردوسی پور بوده اند. علاوه بر این در باب خشونت نمادین، این برنامه در همان حال که به نقد خشونت و تبعیض علیه زنان و گفتمان مردانه مسلط می پردازد، ناخواسته به صورت ضد گفتمانی عمل می کند و به دلیل استفاده از واژه «فوتبال بانوان» خود نیز به ابزاری برای بازتولید سلطه مردانه در فوتبال تبدیل می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی گفتمان، برنامه نود، نقد، فوتبال، خشونت
  • علی ایمان زاده*، جواد کریمی، فاطمه فرجپور بناب صفحات 173-207
    پژوهش حاضر که اثر بخشی آموزش سواد رسانه ای را بر کاهش اضطراب اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه تبریز مورد بررسی قرار داده، پژوهشی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه گواه بوده است. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز تشکیل می دهند که از میان آنها 30 نفر به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) انتخاب شده اند. ابزار پرسشنامه محقق ساخته اضطراب اطلاعاتی به عنوان پیش آزمون پس آزمون مورد استفاده قرار گرفته و برنامه آموزشی طراحی شده به عنوان متغیر مستقل، در 9 جلسه 2 ساعته، هفته ای دو جلسه اجرا شده است. در نهایت نیز داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس و در نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته اند. در تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیری استفاده شده است. نتایج، کاهش معنادار میانگین نمرات پس آزمون اضطراب اطلاعاتی گروه آزمایشی را در مقایسه با نمرات گروه کنترل نشان می دهد. به طور کلی، آموزش سواد رسانه ای در سطح معناداری سبب کاهش اضطراب اطلاعاتی و مولفه های آن شده است؛ ازاین رو، پیشنهاد می شود که آموزش سواد رسانه بیش ازپیش مورد توجه مسیولان و سیاستگذاران آموزشی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سواد، سواد رسانه ای، اضطراب اطلاعاتی، دانشجویان دانشگاه تبریز
  • کمال ولیزاده، علی جعفری* صفحات 209-233
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش کتاب تفکر و سواد رسانه ای در ارتقای ابعاد چهارگانه (بعد شناختی، بعد احساسی، بعد زیبایی شناختی و بعد اخلاقی) سواد رسانه ای دانش آموزان مدارس متوسطه دوره دوم شهر اردبیل بوده است. روش پژوهش از لحاظ دستیابی به هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات، از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری، تمامی دانش آموزان سال دوم و سوم شهر را در برمی گیرد که در سال تحصیلی 97-1396 در مدارس متوسطه این شهر مشغول تحصیل بوده اند. یافته های پژوهش نشان داده است که کتاب تفکر و سواد رسانه ای در ارتقای سواد رسانه ای و ابعاد چهارگانه آن در میان دانش آموزان نقش دارد. بر اساس مدل مفهومی پژوهش و با رجوع به آرای اندیشمندان این حوزه می توان مدعی شد که بعد ادراکی و زیبایی شناختی سواد رسانه ای، کاملا حصولی و قابل آموزش است چنان که می توان با بهره گیری از کتاب «تفکر و سواد رسانه ای» در این زمینه به مهارت رسید؛ مهارتی که به طور قطع، در پرورش بعد احساسی و اخلاقی دانش آموزان موثر خواهد بود. از سوی دیگر، نهادهای تاثیرگذار در بحث آموزش، در ترویج بعد زیبایی شناختی سواد رسانه ای نقش بسزایی دارند و می توانند با بهره گیری از دانش و مهارت های تخصصی خود مروج و مبلغ این بعد از سواد رسانه ای باشند.
    کلیدواژگان: کتاب تفکر و سواد رسانه ای، سواد رسانه ای، دانش آموزان مدارس متوسطه شهر اردبیل، ابعاد چهارگانه سواد رسانه ای
  • محمدحسین ساعی، محمدحسین آزادی*، هادی البرزی دعوتی صفحات 235-276

    خبر جعلی، به دلیل اخلال در گردش اطلاعات صحیح در جوامع مدرن و دموکراتیک، تهدیدی جدی در مسیر انواع گزینشگری های عمومی از جمله انتخابات آزاد به شمار می رود؛ یکی از مهم ترین راه های مقابله با این تهدید، تجهیز کاربران به امکانات سواد رسانه ای است؛ توفیق خبرجعلی در هر جامعه، بستگی تام به شیوه، نوع و میزان بازنشر و مصرف آن از سوی شهروندان کاربر رسانه های جدید دارد؛ از این رو، بررسی چرایی مصرف و باورپذیری خبرهای جعلی از سوی کاربران موضوع مهمی است که می بایست، پیش از هرگونه برنامه ریزی برای طراحی نظام مقابله با خبرهای جعلی با رویکرد سواد رسانه ای، در پی یافتن پاسخ های مناسب برای آن بود. در این مقاله با بررسی جامع منابع علمی موجود و انجام مصاحبه عمیق، سه مضمون سازمان یافته «دلایل مربوط به کاربران»، «دلایل مربوط به خبر جعلی» و «دلایل مربوط به جامعه» را با کمک روش تحلیل مضمون ارایه دادیم. یافته ها نشان دادند عواملی چون واقع نمایی خبر جعلی و تطابق آن با منطق و باور افراد، تصدیق انبوه، فرکانس اکتشافی و شکل گیری حباب فیلتر اطراف کاربران، خلا اطلاعاتی، افزایش تعصب و تنزل اعتبار نهادهای رسانه ای، اجرایی و رسمی ازجمله دلایل مصرف و باورپذیری خبر جعلی در جامعه هستند.

    کلیدواژگان: خبر، خبر جعلی، رسانه های اجتماعی، حباب فیلتر، سواد رسانه ای
|
  • Ali Heydari *, SeyyedHossein Sharaf AlDin, Mehdi Hashemi Pages 9-26

    The main purpose of this paper is to study the needs of paying attention to media policy in public policy making. First, eight categories of factors related to the research topic were identified through comprehensive review of the research literature, and then categorized into 4 levels using interpretive structural modeling techniques. The population consisted of 20 academic specialists who were selected by purposeful sampling. The results of the research showed that the criterion of guaranteeing the rights of individuals and groups of society were at the first level; increasing media literacy, competitive market and privatization, attention to macro and strategic levels and media interactions on public policy were at the scond level; responsibility, accountability and freedom within the norms and values of society were at the third level; and the criterion of the foreseen legal system were at fourth level (the lowest level). Among the four levels, the first level criteria have the most impact on media policy making.

    Keywords: Media Policy, Multi Media, Interpretive Structural Modeling Technique
  • Somayeh Labafi * Pages 27-60

    The purpose of the research is to identify concepts, subject areas, and approaches of local research in the field of media policy making with emphasis on television and radio policy making. This research was conducted using a qualitative approach by meta analysis. The data were collected from theses related to radio and television policy making from 12 universities and related local scientific databases. The relevance to the subject, type and year of publication was considered in selecting sources. The sample size was 87 researches (m.a. theses, ph.d. Theses, and papers). The results showed that most of the work in this field was content policy making which shows the interest of researchers in this field in IRIB. Research has also addressed the issue of ownership and extent of government involvement in policymaking in the broadcasting industry, but according to the findings, they were ignorant of audience rights (privacy, copyright, etc.) In the radio and television industry. Other issues, such as the power of content providers, were also topics that local researches did not pay attention to, despite their importance in the media policy literature.

    Keywords: Media Policy making, Subject Areas, Meta Analysis
  • Hamid Babaei Meybodi, Asadollah Alirezaei * Pages 61-84

    Given that the most important issue of today's world is media competition and IRIB has always been to counter cultural aggression, psychological and media wars, the condition of IRIB requires to consider secrecy. This can improve one's satisfaction with the organization. The purpose of this study was to analyze the effect of rational secrecy on employee performance with mediating role of job satisfaction. The research is applied in terms of purpose and was conducted through survey. The sample size was 231 people. The results showed that the rational secrecy has a positive effect on employee performance directly with a path factor of 0.69 and with a path factor of 0.66 indirectly with a mediating role of job satisfaction. In addition, rational secrecy with path coefficient of 0.91 on job satisfaction and job satisfaction with path coefficient of 0.73 on job performance had a positive impact.

    Keywords: Rational Secrecy, Job performance, Job Satisfaction
  • Mohammad Bahrami, SeyyedAliAsghar Razavi *, Safieh Tahmasebi Limouni Pages 85-107

    The main purpose of this study is to explain the factors affecting the ethical literacy of social media users among postgraduate students of Islamic azad university of semnan in may 2019. The research method was survey. The statistical population consisted of 1500 people over whome 306 person selected by the Morgan and Krejcie formula using cluster sampling. The findings showed that ethical literacy components namely moral potential (0.371), ethical sensitivities (0.302) and reasoning skills (0.341) had a significant and direct effect on information seeking and information redistribution behavior. Paying attention to enhancing social life concerns, social participation to promote social quality of life, developing critical thinking skills, as well as producing ethical media based on the production of healthy content with accompanying and collaborating with information science and ethics professionals can make an effective contribution to the success of institutionalizing the concept of ethics in social media and society.

    Keywords: Ethical literacy, Ethical potential, Media messages, Structural Equations
  • Hasan Khojasteh Bagherzadeh * Pages 109-137
    Media policy-making is an important issue for media researchers. The way media policy is formulated and influenced by geographical conditions and requirements and the country's political, social and cultural issues affect the various media. The main purpose of the study is to identify key media factors in policy making for the islamic republic of iran broadcasting. The research method was qualitative (delphi and life experience) and the statistical population were media experts and specialists which were selected by purposeful and snowball way. The results showed that 64.3% of the respondents were educated in communication sciences, 3.48% were faculty members, and 96.52% had executive and organizational jobs. The analytical results showed that there were five key factors in policy making for IRIB: free market approache or legislation and regulation, understanding audience, media norms, media sphere, content-based communications, and technical-based communications.
    Keywords: Media Policy making, IRIB, Understanding Audience, Media Norm, Free Market Approach
  • SeyyedMohammad Mehdizadeh, Masoud Taghiabadi * Pages 139-171

    This paper aims to discourse analysis of the concept of violence in the tv program 90 and understand its function in criticizing violence and reproducing the critical discourse of football issuesover the ecountry. The paper was conducted using the method of critical discourse analysis and the combination of approaches of Laclau and Mouffe's with Faircloughand Van Dijk.Three violence-related programs were selected through purposeful sampling to identify the discourse system of the programs, nodal point, silence, and semantic episodes of them.The findings showed that improper management, anomy, low culture, and lack of public participation were nodal points of the various discourses of the program.Also, the only stabilized and obstructed signifier of discourse is culture.Extremism, illegality, interference, lack of media responsibility, consequentialism, transgressing, lack of education, bad infrastructure, discrimination, not being pragmatic and not caring about people were considered as participants' discourse moments. These moments formed the participants’ discourse and program discourse order in an equality sequence. Finally, weak bureaucracy, ambiguity in reasoning, disregarding to people and their lives, simplifying the event, lack of serious dealing and single-factor point of view were adil ferdowsi pour’s discourse moments. In addition, on the subject of symbolic violence, while the program criticizes violence and discrimination against women and dominates male discourse, acts as an anti discourse unintentionally, and because of using the word "women soccer" becomes a tool for reproducing male dominance in football.

    Keywords: Critical Discourse Analysis, Program 90, criticism, Football, Violence
  • Ali Imanzadeh *, Javad Karimi, Fatemeh Farajpour Bonab Pages 173-207
    The examined the effectiveness of media literacy education on reducing information anxiety of Tabriz University students using quasi-experimental study with pre & post test design with control group. The statistical population consisted of all students of Tabriz University, among whom 30 students were randomly selected into two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. Data was collected by the researcher-made questionnaire of information anxiety for the pre and post test. The designed curriculum was implemented in 9 sessions of 2 hours, two sessions per week, as independent variable. Finally, data were analyzed using multivariate and univariate analysis by SPSS software. The results showed a significant decrease in the mean scores of the information anxiety in the experimental group compared to the control group. In general, media literacy education significantly reduced information anxiety and its components. So, it is recommended that media officials and policymakers pay more attention to media literacy education.
    Keywords: Literacy, Media Literacy, Information Anxiety, Tabriz University Students
  • Kamal Valizadeh, Ali Ja’Fari * Pages 209-233
    The purpose of this research is to study on the role of "Thinking and Media Literacy" book in promoting four dimensions of media literacy (cognitive, emotional, aesthetic and ethical) in high school students in Ardabil city. The paper is applied research and was conducted through survey. The statistical population included all the junior and Sophomore students during the academic year 2017-2018. The findings showed that "Thinking and Media Literacy" play a role in promoting media literacy and its four dimensions among students. Based on the conceptual model of research and referring to the opinions of scholars in this field we can claim that the cognitive and aesthetic dimension of media literacy is quite instructive. As such one can get skill by using the book; the skill that will definitely be effective in developing students' emotional and ethical dimension. On the other hand, institutions influencing education play an important role in promoting the aesthetic Dimension of media literacy and can promote this dimension of media literacy by utilizing their specialized knowledge and skills.
    Keywords: Thinking, Media Literacy Book, Media Literacy, Ardabil High School Students, Four Dimensions of Media Literacy
  • MohammadHossein Saei, MohammadHossein Azadi *, Hadi Alborzi Da’Vati Pages 235-276

    Fake news is a serious threat to a variety of public choices, including free elections, due to disruptions to the flow of information in modern and democratic societies. One of the most important ways to counter this threat is to empower users with media literacy; prosperity of fake news in any society depends on the way, how and extent of redistributing and consuming it by citizens of new media. So, it is important to examine why users consume and believe fake news. But before any planning to design a system of dealing with fake news, with media literacy approach, one has to find the right answers. This paper presents three organized themes of "User Reasons", "Fake News Reasons" and "Community Reasons" with a comprehensive analysis of the available scientific resources and in-depth interviews using thematic analysis. The findings showed that factors such as the realization of fake news and the compliance with people's logic and beliefs, mass testimony, heuristic frequency, Formation of filter bubble around users, Lack of information, increasing bias, and Decreasing the credibility of media, executive and official institutions, are among the reasons for the consumption and credibility of fake news in society.

    Keywords: News, Fake News, Social Media, Filter Bubble, Media Literacy