فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود طهماسب زاده شیخلار*، جمیله علم الهدی صفحات 5-24
    هدف پژوهش حاضر، تبیین جایگاه مغفول رویکرد زیبایی شناسی در برنامه درسی است. توضیح اینکه تربیت از خصلتهای انسانی به شمار می رود. همچنین براساس تعالیم اسلامی، فطرت انسان دارای اقتضایاتی برای تربیت کردن است که یکی از آن ها زیبایی جویی و زیبایی طلبی است. خداوند برای تربیت انسان به زیبایی جویی وی اشاره کرده و زبان کتاب هدایت خود را متناسب با آن انتخاب کرده است. ازآنجاکه هدف و رسالت اصلی قرآن نیز هدایت بشریت به مسیر حقیقی و خداشناسی است و نظام آموزشی و برنامه درسی نیز هدفی جز تعلیم و تربیت فراگیران ندارد، بنابراین برنامه درسی نیز می تواند از زبان اعجازآمیز قرآن که همان زیبایی شناختی است، استفاده کرده و موفقیت کسب کند. برای همین این مقاله درصدد تبیین جایگاه مغفول رویکرد زیبایی شناسی در برنامه درسی، توصیف نگاه زیبایی شناسانه، زبان اعجازآمیز و موفق اسلام و قرآن به تعلیم و تربیت و الهام از تجربه قرآن و تجویز آن به برنامه درسی به روش تحلیلی - استنتاجی است. براساس نتایج این پژوهش، تربیت زیبایی شناختی در حال حاضر برای نظام آموزشی ما فراتر از حد ضرورت و به عنوان یک رویکرد مکمل و حتی جایگزین رویکرد فعلی مطرح است. تعالیم اسلامی ازطریق تربیت زیبایی شناسی بهتر می تواند فضای لازم را برای حضور در برنامه درسی پیدا کند. شایان ذکر است که تربیت زیبایی شناسی دارای ویژگی ها و پیامدهای خاص در برنامه درسی است که از آن جمله می توان به توجه به ادراک عمیق و تخیل فراگیران، تجسم ذهنی و خیالی، مدیریت هیجانات، ایجاد شور و نشاط و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، تعالیم دینی، زیبایی شناسی
  • سیدحمیدرضا علوی، مراد یاری دهنوی، حمیده قطبی نژاد* صفحات 25-43
    هدف پژوهش حاضر بررسی اهداف، اصول و روش های تربیت عاطفه «غم و شادی» انسان برمبنای شادی پذیری و غم پذیری آدمی در صحیفه علویه است. بدین منظور براساس رویکرد کیفی، از روش های پژوهش استنتاجی و تحلیل زبانی و مفهومی استفاده شده است. ازاین رو براساس مبنای مفروض، مناجات های امام علی (ع) در صحیفه علویه انتخاب و مورد پژوهش قرار گرفته اند. براساس نتایج پژوهش می توان گفت متربی باید با تکیه بر اصولی چون شناسایی شادی های ممدوح و چگونگی راه یافتن به آن ها، شناخت غم های مذموم و راه های رهایی از آن ها و همچنین شناخت غم های ممدوح و ایجاد آن ها در قلب خویشتن، در تربیت عاطفه «غم و شادی» وجود خود بکوشد. همچنین باید با روش هایی مانند خشنود کردن خداوند، پیامبر (ص) و خاندان وی، از آن ها توسل جوید و در جهت شاد کردن انسان ها و درنهایت ایجاد شادی برای آخرت خویش اقدام کند. ضمن اینکه با شیوه شکرگذاری و ذکر اسماء الهی طی مسیر کرده و به واسطه نعمت های خاص الهی همچون ایمان و اسلام به کسب شادی بپردازد. متربی همچنین باید غم های دنیایی، گناهان و پیروی از هوای نفس را از عوامل غم های مذموم بداند و با روش هایی ازجمله پناه بردن به خداوند، دعا کردن، ذکرورزی، ملامت نفس پس از ارتکاب گناه و مرگ اندیشی، قلب خویش را برای وجود غم های مقدس آماده سازد تا به این ترتیب به اهداف تربیت این عاطفه یعنی رسیدن به مقام قرب الهی، پیوستن به هدایت یافتگان و سعادت لقاءالله نایل شود.
    کلیدواژگان: صحیفه علویه، تربیت عاطفی، غم، شادی، اصل، روش
  • هاجر کوهی اصفهانی*، سوسن کشاورز صفحات 45-65
    هدف پژوهش بررسی موضوع «تفکر مراقبتی» در قرآن کریم با رجوع به تفسیر المیزان است. تفکر مراقبتی، مراقبت در نحوه اندیشیدن و تفکر در مراقبت است؛ مراقبت از تبدیل احساس ها به انتخاب، ارزیابی و تصمیم گیری. تفکر مراقبتی توجه فاعل به مفعول و فعل با همراهی یکدیگر به حساب می آید که به تفکر ارزش گذار یا ستایشی، عاطفی، فعال، هنجاری و همدلانه تقسیم می شود. روش تحقیق در این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است و با بررسی آیات قرآن کریم نمونه هایی از مصادیق قرآنی این تفکر مورد شناسایی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشانگر آن است که موارد متعددی از مصادیق عینی زیرگروه های مختلف تفکر مراقبتی در قرآن کریم مورد تاکید قرار گرفته است؛ شامل مصادیقی از احسان، تواضع، امانت داری، رعایت عدالت و قسط و صداقت که اهتمام به آن ها در فرایند تربیت متربیان می تواند منجر به تقویت ابعاد مختلف تفکر مراقبتی شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تفکر مراقبتی، تفکر ارزش گذار، تفکر ستایشی، تفکر عاطفی، تفکر فعال، تفکر هنجاری و تفکر همدلانه
  • سید محمد طیبی، امید مهنی*، سینا میرشاهی صفحات 67-81

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی جایگاه، ساختار و ویژگی های تعلیم و تربیت اسلامی در امپراتوری عثمانی است. برای این پژوهش از شیوه تحلیلی با رویکرد تاریخی استفاده شده است. یافته های پژوهش گویای این است که دولت عثمانی از بدو تاسیس به مقوله تعلیم و تربیت و ویژگی های آن توجه کرده و به آموزه های اسلامی در حوزه تعلیم و تربیت و مولفه های آن چون اصلاحات آموزشی، مدرسه سازی، اهداف آموزشی و متون آموزشی پرداخته است. این امپراتوری که برای مدتی طولانی یکی از قدرت های جهان اسلام به شمار می رفت و گستره وسیعی از آسیا و اروپا را در بر داشت، تاثیرات شایان توجهی در عرصه های گوناگون ازجمله حوزه تعلیم و تربیت در جامعه و زیرمجموعه قلمرو و حاکمیت خویش بر جای گذاشته است. بنابراین در این پژوهش سعی بر آن است تا با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه ای، چگونگی ساختار و سیستم تعلیم و تربیت امپراتوری عثمانی براساس آموزه های اسلامی نشان داده شود. یافته های پژوهش حاکی از این است که سلاطین عثمانی اهتمام ویژه ای بر حفظ تعلیم و تربیت اسلامی داشته و برای رسیدن به این اهداف آموزشی به تربیت متخصصان در حوزه آموزش اسلامی پرداخته بودند. درواقع می توان گفت اصلاحات آموزشی در امپراتوری عثمانی در ادامه موجب تحرک و تکاپوی نهادهای آموزشی شد.

    کلیدواژگان: امپراتوری عثمانی، تعلیم و تربیت، مدرسه سازی، اصلاحات آموزشی
  • زهره متین، فاطمه وجدانی* صفحات 83-102
    هدف پژوهش حاضر، تعیین شرایط و حدود و ثغور اشتغال مناسب برای مادران (باتوجه به چالش میان اشتغال بانوان و نقش مادری آن ها) است؛ به گونه ای که از پیامدهای منفی احتمالی آن بر فرزندان خردسال کاسته شود. از آنجا که ایران به ویژه در سال های اخیر با افزایش تعداد زنان تحصیل کرده و گرایش روزافزون و گاه افراط گرایانه آن ها به اشتغال روبه رو است، بنابراین پرداختن به حدود و ثغور اشتغال مناسب برای مادران ضروری به نظر می رسد. روش پژوهش، پژوهش از نوع کیفی کتابخانه ای و روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است و برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از دیدگاه های مقام معظم رهبری در حوزه زنان، خانواده و بانوان نخبه استفاده شده است. براساس یافته ها، هشت ضرورت (مقوله) در قالب چهار محور درارتباط با مسئله اشتغال بانوان استخراج شده است: 1 محور توصیه به بانوان (احترام به تفاوت های زن و مرد و افتخار زنان جامعه به زن بودن / اولویت بندی مسئولیت ها توسط بانوان)، 2 محور توصیه به همسران (مردها) (قدرشناسی و حمایت از زحمات بانوان در خانواده / پرهیز از اجبار کردن زنان به اشتغال و کارهای سنگین)، 3 محور توصیه به فعالان فرهنگی (نگاه معقول و معتدل به اشتغال زنان / اجتناب از تبلیغ افکار فمینیستی) و 4 محور توصیه به نهادهای قانونی و اجرایی (مدیریت و تنظیم مشاغل مناسب بانوان / حمایت های قانونی از مادران شاغل). درنهایت براساس این یافته ها، حدود و ثغور اشتغال مناسب برای مادران تعیین و در این زمینه راهکارهایی نیز مطرح شده است.
    کلیدواژگان: خانواده، تربیت، نقش مادری، دوره خردسالی، اشتغال بانوان، مقام معظم رهبری
  • رسول فیروزی ارنان، سجاد علمردانی صومعه*، جلیل باباپور خیرالدین، زینب خانجانی صفحات 103-117

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان باورهای دینی و بحران هویت با گرایش به مصرف مواد مخدر است. این پژوهش به روش کمی و از نوع مطالعات همبستگی است که در آن تغییرات متغیر ملاک) گرایش به مصرف مواد مخدر (، براساس متغیرهای پیش بین) باورهای دینی و بحران هویت (مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه تبریز مشغول به تحصیل در سال 94-1393 هستند که از جامعه مورد نظر حدود 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه دین داری خدایاری فرد، پرسش نامه اعتیاد میرحسامی و پرسش نامه بحران هویت احمدی استفاده شده است. همچنین برای تحلیل آماری داده های پژوهش از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه) استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین باورهای دینی و گرایش به مصرف مواد مخدر رابطه معنی دار و منفی وجود دارد و بین بحران هویت و گرایش به مصرف مواد مخدر رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد. لازم به ذکر است که باتوجه به نتایج تحلیل رگرسیون از بین متغیرهای پیش بین، فقط متغیر بحران هویت است که به طور معنی داری در پیش بینی گرایش به مصرف مواد مخدر نقش دارد.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، بحران هویت، عواطف دینی، مواد مخدر
  • حسن نجفی*، علی فاطمی پور صفحات 119-137

    هدف پژوهش حاضر، بررسی کارکردهای تربیتی حیاء در اسلام از نگاه و تقریر آیت الله مجتبی تهرانی (ره) است. پژوهش از لحاظ رویکرد کیفی بوده و با روش تحلیلی- استنباطی انجام شده است. روش تحلیل داده ها نیز تحلیل محتوای کیفی از نوع استقرایی بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی (ره) حیاء را شاخصه ای می دانند که سرآمد ایمان و اخلاق بوده و به صورت فطری در تمامی انسان ها از ابتدای تولد وجود دارد و اکتسابی نمی باشد. دیگر این که در تقریر ایشان حیاء شامل حیای از خدا، نفس، مردم، ملایکه و اولیاء الله است و کارکردهایی همچون تقویت توانمندی درونی، حرکت آفرینی، حفاظت از هویت ایمانی و انسانی، عیب پوشی، بصیرت افزایی و جلب محبت الهی دارد.

    کلیدواژگان: حیاء، کارکردهای تربیتی، آیت الله مجتبی تهرانی (ره)
|
  • Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar *, Jamileh Alamolhoda Pages 5-24
    Education is a human element. According to Islamic teachings, human nature has the necessities for education, one of which is aesthetic and aesthetic. God commands his aesthetic to educate man and chooses the language of his guidance book appropriately. Since the main purpose of the Qur'an is to guide humanity to the true path and theology, and the educational system and curriculum have no purpose other than the education of the learners, so the curriculum can also be used in the miraculous language of the Quran, which is the same aesthetic. And achieve success. This article attempts to explain the neglected position of the aesthetic approach in the curriculum describes the aesthetic look, the mysterious and successful language of Islam and the Qur'an to educate and inspire the experience of the Quran and prescribe it to the syllabus in an analytical-deductive way. According to the results of this study, aesthetic education is now beyond the reach of our educational system and as a complementary and even alternative approach to the current approach. Islamic teachings through aesthetic education can better capture the space required to attend the curriculum. Aesthetic education has special features and implications in the curriculum, such as attention to deep understanding and imagination of learners, mental and imaginary visualization, emotional management, vitality and so on.
    Keywords: Curriculum, religious education, aesthetics
  • Hamidreza Alavi, Morad Yari Dehnavi, Hamideh Ghotbinejad * Pages 25-43
  • Hajar Kouhi Esfahani *, Soosan Keshavarz Pages 45-65
    The purpose of this research is to investigate the subject of caring thinking in the Holy Quran Referring to the commentary of al-Mizan.Caring thinking is Thinking about caring and caring thinking. Caring about the transformation of feelings into choices, evaluations and decisions . Care thinking is the attention of the subject to the object and verb simultaneously.Caring thinking divided into laudable or value-laden, emotional, active, normative, and empathetic thinking. This paper seeks to elaborate on the dimensions of caring thinking, which corresponds to Quranic verses. The research method is qualitative analytical method. With investigating of Holy Quarn has identified the examples of caring thinking. The finding suggests that a great number of Quranic verses acknowledge it and are objective verifications of various subgroups of caring thinking such as kindness, modesty, trusteeship, justice and truth and honesty. By putting effort into this in the process of teacher education, it can boost dimensions of thinking, which has its root in educators’ heart and is a basis for precise kind and valuable evaluations.
    Keywords: Holy Qoran, Caring thinking, Valuational thinking, Affective thinking Creative Thinking
  • SeyedMohammad Tayyibi, Omid Mehni *, Sina Mirshahi Pages 67-81

    The present study tries to identify the status, structure and characteristics of Islamic education in the Ottoman Empire. A descriptive and analytical method along with a historical approach was used in the study. The findings indicated that the Ottoman Empire has been focused on the education and its characteristics since it has been established and it has also addressed the Islamic teachings regarding education and its components such as educational reforms, school building, educational goals and educational texts. This empire, which had been considered one of the powers of the Muslim world for a long period of time and included a wide range of Asia and Europe, had remarkable impacts on various fields such as education in society as well as its territory and sovereignty. Therefore, the present study tries to show the structure and system of education in Ottoman Empire based on Islamic teachings by using library documents and sources. The findings indicated that the Ottoman kings had paid special attention to the preservation of Islamic education, and had tried to train specialists in the field of Islamic education in order to achieve these educational goals. On the other hand, the findings showed that the educational reforms in the Ottoman Empire have stimulated educational institutions.

    Keywords: Education, training, Ottoman Empire, Educational Objectives, Instructional materials, educational reforms
  • Zohreh Matin, Fateme Vogdani * Pages 83-102
    In recent years, we have faced increasing numbers of educated women in Iran and their increasing and sometimes extreme tendency to work. The purpose of this study was to determine the conditions and limits of proper work for mothers (with regards to the challenge between women's occupation and their motherhood roles) in order to decrease the probable consequences on the children. The research method was descriptive – analytical method. To answer the research questions, the views of the Supreme Leader in the areas of: women, family and elite women were used. According to the findings, eight necessities in four clusters were extracted: necessities for women( respect for the differences between women and men and the pride of them to be woman/ prioritization of responsibilities by women); necessities for husbands( men)( appreciation for the efforts of ladies in the family/ avoiding forcing women to work and employing them in heavy works); necessities for cultural activists( a reasonable and moderate look at women's occupation/ avoiding promoting feminist thoughts in the society); necessities for legal and executive organizations (managing and setting up appropriate women's businesses/ the legal protections of working mothers). Finally, based on the findings, some conditions and limits of proper work for mothers were determined and some solutions and suggestions were introduced in this regard.
    Keywords: Family, education, motherhood role, Childhood
  • Rasuol Firuozi Arnan, Sajjad Almardani *, Jalil Babapour Kheiredin, Zeiynab Khanjani Pages 103-117

    This study was conducted to investigate the relationship between religious beliefs and identity crisis with tendency to drug abuse. The study is cross correlation which changes of criterion variable drug abuse tendency) were examined based on the predictor variables )religious beliefs and identity crisis). About 200 participants were selected through sampling method which they were studying in the years of 1393-94 at Tabriz University, Iran. For gathering data, three questionnaires of Khodayarifard (religiosity) Myrhesami (addiction) and Ahmadi (identity crisis) were used. For statistical analysis of data, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis) were conducted.The results showed that the relationship between religious beliefs and drug abuse tendency was significant and negative. On the other hand, the relationship between the identity crisis and drug abuse tendency showed a significant and positive correlation. Moreover, according to regression analysis of predictive variables, the identity crisis was the only significant variable in predicting the tendency to drug abuse.

    Keywords: Drug tendency, Religious beliefs, Identity Crisis
  • Hasan Najafi *, Ali Fatemipour Pages 119-137

    The Purpose of the Present Study is to Investigate the Educational Functions of Modesty in Islam From the Viewpoint and Expression Ayatollah Mojtaba Tehrani(RA). The Research is a Qualitative Approach and Has Been Done by Analytical-Inferential Method. The Data Analysis Method was Qualitative Content Analysis of Inductive type. The Results Show that the Late Ayatollah Mojtaba Tehrani(RA) Considers the Elements to be the Hallmark of Faith and Ethics and Inherent in all Human Beings From Birth and Not acquired. The other is that in their expression, life involves the living of God, Himself, the People, the Angels and the Clans of God and it has Functions such as Self-Control, Motivation, Protecting the Faith and Human Identity, Covering up the Bad, Increasing Insight and Gain the Love of God.

    Keywords: Modesty, Educational Functions, Ayatollah Mojtaba Tehrani(RA)