فهرست مطالب

فصلنامه نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمهدی خاتمی* صفحات 157-166
    اهداف

    در دهه های گذشته مقالات و کتب متعددی پیرامون مفهوم "شهر اسلامی" هم توسط محققان مسلمان و هم توسط مستشرقین غربی به رشته تحریر در آمده است. برخی مفهوم شهر اسلامی را متناسب با اقتضایات زمان معاصر نمی دانند و در مقابل برخی از لزوم توجه بیشتر به آن سخن می گویند. هدف از این مطالعه در مرحله اول دسته بندی و تحلیل خوانش های مختلف از شهر اسلامی و در مرحله دوم بازاندیشی در این تعریف مبتنی بر اقتضایات کنونی جوامع مسلمان بود.

    ابزار و روش ها:

     مطالعه حاضر ماهیتی توصیفی- تحلیلی و اکتشافی دارد. روش جمع آوری اطلاعات برآیندی از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های عمیق با صاحب نظران این حوزه در داخل و خارج از کشور بود که در مقایسه با هم مورد بحث، تحلیل و نقد قرار گرفت. این مطالعه ابتدا به دسته بندی و مقایسه بین رویکردهای برون دینی و درون دینی از مفهوم شهرهای اسلامی پرداخت. یافته دیگر این مطالعه افزودن خوانشی درون دینی به خوانش های قبلی از شهر اسلامی بود. در این راستا به موازات بررسی مطالعات مختلف پیرامون شهر اسلامی، لایه های مختلف تفکر اسلامی نیز مورد بررسی قرار گرفت و با خوانش های موجود تطبیق داده شد.

    نتیجه گیری:

     در نتیجه گیری مطالعه حاضر به این سیوال پاسخ داده شد که تکیه بر کدام یک از ابعاد اندیشه اسلامی بیشتر با نیازهای جامعه امروزی در حوزه شهرسازی متناسب است؟. با توجه به تحلیل هایی که در مطالعه بیان شد تاکید بر رویکرد اخلاقی بیش از سایر رویکردها می تواند پاسخگوی اقتضایات کنونی شهرها در جوامع اسلامی باشد.

    کلیدواژگان: شهر اسلامی، شهرهای مسلمانان، اخلاق در شهر اسلامی، شهرسازی اسلامی
  • محمدرضا بمانیان*، مهسا سادات ترابی صفحات 167-175
    اهداف

    مشکلات زیست محیطی متعدد لزوم تغییر رویه کنونی در تولید پسماند و کاهش نخاله های ساختمانی را نشان می دهد. این در حالی است که ظرفیت های بالای راهکارهای مبتنی بر بازیافت می تواند به افزایش بهره وری مصرف و کاهش نرخ تولید پسماند و در دید کلان نیز گامی موثر در راستای تحقق توسعه پایدار منجر شود. متاسفانه بازیافت در معماری امروز مغفول مانده است. هدف مطالعه حاضر، شناخت ریشه ها و بررسی خاستگاه نظری آن در میان ایرانیان و در اندیشه ایرانی- اسلامی است.

    شرکت کنندگان و روش ها: 

    این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش داده بنیاد انجام شده است. روش جمع آوری داده ها، مطالعه میدانی و مصاحبه است.

    یافته ها:

     تجربه های موفق بازیافت در معماری ایرانی، نشان از ریشه های قوی این مساله در نظام اندیشه ایرانیان داشته است. آموزه های دینی از یک سو و ارزش های فرهنگی از سوی دیگر بازیافت را راهکاری مناسب و اصولی در میراث معماری ایرانی معرفی می کنند. محققین در این مطالعه عواملی چون تکریم و تقدس طبیعت، سفارش به حفظ آن و ایجاد مسئولیت اجتماعی را از جنبه اعتقادی و انس با طبیعت و ساده زیستی و پرهیز از زواید را از جنبه فرهنگی زمینه ساز استفاده از استراتژی های بازیافت در معماری بررسی کردند.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد مسیر احیای مساله بازیافت در معماری روز ایران جز با شناخت ریشه ها و بازتعریف جایگاه ارزش بازیافت و بررسی سابقه این موضوع در میراث معماری ایرانی محقق نمی شود. امید است مطالعاتی از این دست کمکی در راستای پیاده سازی بازیافت در معماری آینده ایران باشد.

    کلیدواژگان: بازیافت، معماری ایرانی، فرهنگ ایرانی، داده بنیاد، نظام اعتقادی، طبیعت
  • کیمیا قاسمی*، مهدی حمزه نژاد، ابوالفضل مشکینی صفحات 177-190

    مطالعه حاضر، با هدف ارایه الگوی شهر ایرانی اسلامی برای پاسخ به نیازهای انسان از منظر اسلام انجام شد که از روش کتابخانه ای و پرسش نامه به عنوان مهم ترین ابزارهای گردآوری داده های مورد نیاز استفاده شد. رویکرد برنامه ریزی مورد تاکید الگوی ارایه شده، توسعه پایدار شهری با رهیافت برنامه ریزی تعاملی و رویکرد مطالعاتی الگو نیز رویکرد معرفت گرایانه بود. به این صورت که با توجه به اهمیت انسان به شناخت خود از دید اسلام پرداخته و به تبع ابعاد گوناگون وجودی او شهر اسلامی متناسب با انسان و نیازهای جسمانی و روحانی او در چهار رده نیازهای زیست محور، تفریح محور، فرهنگ محور و معنامحور شکل گرفت. سپس به سبب تحقق بهینه هر یک از نیازهای چهارگانه انسان، مهم ترین اصول محتوایی شهر ایرانی اسلامی شامل عدالت، محله محوری، مسجدمحوری، پرهیز از انواع مزاحمت ها، محرمیت، زیبایی و ارتباط با طبیعت معرفی شد. از سوی دیگر در این الگو اهداف شهر زیست پذیر به عنوان مبنای نظری در نظر گرفته شد، با این تفاوت که به جای تاکید بر لایه های پایین (نیازهای جسمانی) بر برنامه ریزی دقیق و رشد حداکثری در تامین لایه های بالاتر (نیازهای روحانی) انسان تحت عنوان شهر رشدپذیر تاکید شد. همچنین در این الگو بر دو ساحت بالقوه نفس تاکید شد که برای عمل کردن براساس آن باید به دو ساحت اول تنها در حد ضرورت پاسخ داد تا لایه های بالاتر شکوفا شوند. درحقیقت هدف اصلی این الگو زمینه سازی و هشدار برای برنامه ریزی دقیق و رشد حداکثری در لایه های سه و چهار (فرهنگ محور و معنامحور) آن بود که این نیز هدف اصلی تعریف انسان است. مهم ترین نکته در شهر رشدپذیر، توجه به بعد چهارم یعنی نیازهای معنامحور بود.

    کلیدواژگان: شهر اسلامی، نیازهای انسان، شهر زیست پذیر، شهر رشدپذیر
  • رضا منصوری*، طاهره نصر، محمد هادیان پور صفحات 191-202
    اهداف

    تجلی مفاهیم اسلامی و قرآنی در آثار دوره صفویه و قاجار موضوعی بسیار مهم در درک معماری اسلامی ایرانی است. هدف از مطالعه حاضر، نمایش تاثیر قرآن مجید در شکل دهی آثار دوره های صفویه و قاجار بود.

    ابزار و روش ها:

     این مطالعه با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و تحقیقات میدانی به مقایسه تطبیقی نقوش کاشی کاری دو بنای مهم از این ادوار پرداخت.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان دادند که در دوره صفوی رنگ های غالب کاشی کاری لاجوردی و فیروزه ای و در دوره قاجار زرد و نارنجی بوده است. خط غالب در مجموعه چهارباغ ثلث و کوفی- بنایی و در آستان حضرت شاه عبدالعظیم (ع) نستعلیق بود. در کاشی دوره صفوی نقوش هندسی و گیاهی هر کدام به صورت مجزا و ساده به کار رفته بودند، ولی در دوره قاجار، استفاده تلفیقی از نقوش گیاهی و هندسی با جزییات فراوان مشاهده شد. همچنین مشخص شد که با توجه به تاثیر هنر غرب بر هنر قاجار، نقوش آن از حالت روحانی خارج شده است و استفاده از نقوش طبیعت گرا مانند نقوش انسانی، جانوری، گل ها و میوه ها تحت تاثیر هنر غربی در هنر کاشی کاری معماری ایران به وجود آمدند. همچنین قرآن مجید منبع الهام هنرمندان و طراحان آثار دوران اسلامی بوده است.

    نتیجه گیری:

     مروری بر دو نمونه موردی مطالعه شده، مسجد- مدرسه چهارباغ و آستان شاه عبدالعظیم (ع) نشان دهنده آن است که آیات قرآن مجید را می توان منشا ایده پردازی هنرمند در درک آثار دوره صفویه و قاجار دانست.

    کلیدواژگان: قرآن مجید، آستان حضرت شاه عبدالعظیم، مسجد-مدرسه چهارباغ، دوره قاجار، دوره صفویه
  • راحیل ندومی، علی شرقی* صفحات 203-215

    بافت‎های قدیمی و تاریخی هر شهر، پاسخی مناسب برای زندگی افراد در زمان خود بوده و اصول و ارز ش های جامعه خود را به کالبد معماری بدل کرده‎اند. گرچه نیازها و فرهنگ جوامع امروز با انقلاب‎های صنعت و اطلاعات دگرگون شده، اما همچنان ریشه های عمیقی در فرهنگ حاکم بر بناهای تاریخی خود وجود داشته و میتوان از آن‎ها آموخت. یکی از اصول واجد ارزش خانه‎های سنتی حریم و علی الخصوص حریم دیداری یا قابلیت کنترل میزان دید به درون خانه با توجه به فضای رو به آن است. در این مطالعه سعی بر آن است که تاثیر عنصر دریا و دید به آن بر حریم بصری بناهای مسکونی بافت قدیم شبه جزیره بوشهر بررسی شود. در این راستا با روش پژوهش در عمل، مطالعات میدانی انجام شده است؛ بدین صورت که با نمونه‎گیری غیرتصادفی هدفمند، شش بنای مسکونی درون و لبه بافت تاریخی که دارای عنصر شناشیر خارجی هستند، انتخاب و برداشت شده‎اند. با معرفی عناصر موثر در حریم دیداری، تعداد، سطح و دید آن‎ها، میزان باز، نیمه‎باز یا بسته بودن فضای خانه توسط این عناصر در نمای بناهای داخل بافت و رو به دریا مقایسه و تاثیر عامل دریا در حریم بصری خانه‎ها استنتاج شده است. آن‎چه از نتایج برآمده نشان‎دهنده این است که دریا باعث کاهش نیاز به حریم بصری خانه ها شده به گونه ای با وجود ثبات تناسبات، نماهای درون بافت دارای فضاهای بسته بیشتر و فضاهای باز کمتری نسبت به خانه های لبه بافت هستند اما میزان فضای نیمه باز در آن ها یکسان بوده و تحت تاثیر عامل دریا قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: حریم دیداری، دریا، شناشیر، نما، بافت قدیم بوشهر
  • رسول پهلوان پور، جمال الدین سهیلی*، مهدی خاک زند صفحات 219-234

    در عصر حاضر اصول و الگوهای شکل دهنده مساجد و نگاه نمادگونه به آن مخصوصا در سطح مسجدهای محله ای به دست فراموشی سپرده شده است. با توجه به اینکه بازیابی هویت معماری و شهرسازی ایرانی- اسلامی از جمله وظایف معماران و شهرسازان معاصر بوده، شناسایی ویژگی ها، اصول و ارزش های موجود و متاثر از آیات و احادیث اسلامی در معماری و شهرسازی مساجد و همچنین تطبیق متناسب آنها با نیازهای دوره معاصر و الگوسازی ارزش های فرامکانی و فرازمانی مساجد هدف پژوهش حاضر بود. در پژوهش حاضر به روش پیمایشی به بررسی تاثیر مدل های ادراک حسی موثر بر افزایش رضایت مندی و مطلوبیت در مساجد محله ای شهر قزوین پرداخته شد. پس از تبیین مدل ها و مولفه های ادراک حسی، معیارهای ارزیابی موثر بر افزایش رضایت مندی به مساجد استخراج شدند و پرسش نامه طبق طیف لیکرت تنظیم و با روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) روابط بین متغیرها و میزان تاثیر آنها تحلیل شد. یافته های پژوهش وجود رابطه معنی دار بین مولفه های ادراک حسی و رضایت مندی در مساجد محله ای را نشان دادند که در آن میزان تاثیرگذاری شاخصه های فرهنگی و نظام اجتماعی موجود در محله از دیگر شاخصه ها بیشتر بود. درنتیجه رعایت الگوهای حسی در طراحی عناصر تشکیل دهنده مساجد باعث افزایش مطلوبیت فضایی شده است که این امر موجب ایجاد و تقویت الگوهای معماری حسی انطباقی در مکان های مذهبی و افزایش انگیزش نمازگزاران برای تداوم حضور در مساجد محله ای می شود.

    کلیدواژگان: مساجد محله ای، ادراک حسی، آیات و احادیث، حس تعلق به مکان، معماری حسی انطباقی
  • آناهیتا مقبلی*، سارا سودیان طهرانی صفحات 232-243

    نقوش هنر اسلامی در عین دارا بودن زیبایی بصری تنها تزیینی نیستند بلکه در ذات خود دارای مفاهیم ارزشمندی میباشند. این هنر به واسطه حکمت متعالی اش در نمادپردازی خود، امکانات زیادی دارد که مهمترین آن هندسه است. اما در آن نقش حیوان کمتر دیده میشود و به نظر میرسد حضور اندک این نقوش هر جا که مجال خودنمایی یافته است، بیان گر نمادی است که اشاره به مفهوم خاصی دارد. در بنای آرامگاهی روشن آباد که بقعه ای کوچک در گرگان است، حضور تصاویر حیوانات مانند پرنده و ماهی در میان نقش مایه های تزیینی، موضوعی است که جلب نظر می کند و به نظر میرسد بر اساس مفهومی نمادین طراحی شده اند. البته بنا دارای نقوش انتزاعی در بستر هندسی دقیق و منسجمی است که خصلت های اسلامی آن راحفظ می کند. بر این اساس تلاش می شود تا با بررسی های صورت گرفته در پژوهش حاضر نمادگرایی نقش مایه های تزیینی بنا بر اساس حکمت اسلامی مورد مطالعه قرار گیرد. روش پژوهش این مقاله، به صورت مطالعه ی توصیفی- تحلیلی موضوع مورد نظر است که در آن از ابزار گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و کتابخانه ای و نیز شواهد میدانی بهره برده شده است. با توجه به بررسی های صورت گرفته در این مقاله، می توان چنین اظهار داشت که به نظر میرسد بازتاب عقاید عارفانه و شیعی در قالب نمادهایی که به مفهوم امامت و راهنمایی و دستگیری اشاره می کنند، در نقوش نمادین بنای روشن آباد پر رنگ ترین دست آویز تزیینات بوده اند.

    کلیدواژگان: امامت، تزیینات معماری، گرگان، امام زاده روشن آباد
|
  • SeyedMahdi Khatami* Pages 157-166
    Aims

    Numerous articles and books on the concept of "Islamic city" have been written by Muslim scholars and western orientalists over the past decades. Some scholars have indicated that the concept of an Islamic city is not appropriate with the requirements of contemporary times and on the other hand, some scholars argue that there is a need for more attention. The aim of this study in the first step was to classify and analyze different readings of Islamic city and it was rethinking the definition based on the requirements of contemporary times in the second step.

    Instruments & Methods

    The present study is descriptive-analytical and exploratory research. Data collection was conducted using library studies and depth interviews with experts inside and outside of the country that they were discussed, analyzed and criticized in comparison with each other. This study first categorized and compared the inter-religious and outer-religious approaches to the concept of Islamic cities. Another finding of this study was to add the inter-religious reading to earlier readings of the Islamic city. In this regard, in parallel with the investigation of different studies on Islamic cities, different layers of Islamic thought were also studied and adapted to existing readings.

    Conclusion

    In conclusion, the present study addresses the question of which aspect of Islamic thought is more in line with the needs of today's society in urban planning. According to the analyses indicated in the study, the emphasis on the ethical approach can meet the current requirements of cities in Islamic societies more than the other approaches.

    Keywords: Islamic City, Muslim Cities, Ethics in Islamic City, Islamic Urbanism
  • Mohamadreza Bemanian*, Mahsa Sadat Torabi Pages 167-175
    Aims

    Numerous environmental problems indicate the need to change the current practice in construction waste. However, the high potential of recycling-based solutions can increase the efficiency of energy consumption and reduce waste production rates and provide an effective step towards sustainable development from a macro perspective. Unfortunately, recycling in today's architecture is neglected. The purpose of the present study is to identify the roots and investigate its theoretical origins among Iranians and in Iranian-Islamic thought.

    Participants & Methods

    This study is a qualitative study conducted based on the grounded theory approach. The method of data collection is field study and the tool is the interview.

    Findings

    The continuity of recycling and its successful records in Iranian architecture show the strong roots of this issue in the Iranian-Islamic beliefs. Religious thoughts on the one hand, and cultural values and norms, on the other hand, represent recycling as a viable and principled strategy in Iranian architectural legacy. In this study, researchers investigated reverence and sanctity of nature, along with the social responsibility for the Muslim individual as the origins of recycling from the religious aspect of beliefs and deep connection with nature, and minimalism in life-style as cultural fundamental factors for utilizing recycling strategies in architecture.

    Conclusion

    It seems that the way to revive recycling in the modern architecture of Iran cannot be reached unless recognizing the roots and identifying the value of recycling through its history in Iranian architecture. It is hoped that studies of this kind will help to implement recycling in Iran's future architecture.

    Keywords: Recycling, Iranian Architecture, Iranian Culture, Beliefs system, Nature, Grounded Theory
  • Kimia Ghasemi*, Mahdi Hamzenejad, Abolfazl Meshkini Pages 177-190

    The present study was conducted with the aim of presenting the pattern of Islamic Iranian city to respond to human needs from the perspective of Islam. The most important instruments for collecting the required data in this research were the library research method and questionnaire. The planning approach emphasized by the proposed pattern was sustainable urban development using the participatory planning approach, and the study approach of the pattern was the epistemic approach. In this way, given the importance of humans, this study explored humanity from the Islamic perspective and considering the various existential dimensions of humans, Islamic city is formed based on the physical and spiritual needs of humans in four types of bio-based, recreation-based, culture-based, and meaning-based needs. Then, for the purpose of the optimal realization of each mentioned quadruple needs of humans, the most important content principles of Islamic cities were introduced as justice, neighbourhood-based, mosque-based, avoidance of disturbance, privacy, beauty, and communication with nature. On the other hand, in this pattern, the aims of the viable city were considered as the theoretical basis, but instead of emphasizing the lower layers (physical needs), the emphasis was placed on accurate planning and maximal growth in supplying the higher layers (spiritual needs) of the human under the title of growable city. The pattern also emphasized two potential areas of the self that to flourishing the higher layers, the first two areas should only be answered according to the necessity. Indeed, the main purpose of this pattern was to providing background and warning for accurate planning and maximum growth in layers three and four (culture-based and spiritual-based) that is the main purpose of human definition. The most important point emphasized in a growable city is the attention to the fourth dimension (meaning-based).

    Keywords: Islamic city, Human Needs, Livable city, Growable cities
  • Reza Mansoori*, Tahereh Nasr, Mohammad Hadiyanpour Pages 191-202
    Aims

    This paper was carried out to show Islamic principles and Quranic verses in the Safavid Dynasty and Qajar Dynasty masterpieces, especially in the case of studies (Chahar-Bagh School-Mosque and Shah Abdol-Azim Tomb). Chahar-Bagh School-Mosque is one of the masterpieces of Safavid Dynasty, and Shah Abdol-Azim Tomb is one of the most important buildings of Tehran. The centrepiece of its tiling ornament has accomplished in the Qajar Dynasty.

    Instruments & Methods

    Comparative analysis of tiling in these two buildings can help in recognition of them. This study compares these two buildings with analytical-descriptive, and survey study methods.

    Findings

    The Findings of the present study indicate that the main difference between these two buildings’ tiling is in pattern and colour. In the Safavid Dynasty, azure and turquoise colours are dominant, but in Qajar yellow, orange, pink and brown are seen the most. In Chahar-Bagh complex, Suls and Kufi-ye-Bannai typefaces are used to inscribe Quranic and religious anecdotes. In Shah Abdol-Azim Tomb Nastaliq typeface is used to inscribe anecdotes, holy names, craftsmen’s signatures, and describing the date of building construction. Geometric and arabesque patterns in tiling decoration of the Safavid Dynasty are simple and separate; in the Qajar Dynasty, complex shapes made of geometric and patterns with elaborate and complicated details can be seen.

    Conclusion

    A review of the two case studies studied, the Chahar-Bagh School-Mosque and Shah Abdol-Azim Tomb, shows that the verses of the Holy Quran can be considered as the source of the artist's idea of understanding the Safavid and Qajar works.

    Keywords: Quran, Shah-Abd-al-Azim Tomb, Chahar-Bagh school-mosque, Qajar Dynasty, Safavid Dynasty
  • Rahil Nadoomi, Ali Sharghi* Pages 203-215

    The ancient and historic texture of each city are a proper response to people lives in their time which transfer the values of society to architectural places. Although needs and culture of today's societies have altered due to industrial and information evolution, there are still roots in the culture of historic buildings that can be learned. One of the valuable principles of traditional houses is privacy and specifically visual privacy or the ability to control the view to inside of house from outside. This study focuses on analysing the effect of sea and view on the visual privacy of the buildings in the old fabric of Bushehr. In this regard, with action research methodology field studies have been conducted; six residential buildings with outsid Shenashir have been selected therough non-target purposeful sampling. After introducing effective elements in the visual privacy, the number, surface and their views, the amount of openness, semi-openness or closeness of house space of houses by these elements in the facade in and on the side of old fabric were compared and the effect of sea in the privacy of the houses was inferenced. the results suggest that sea has condensed visual privacy needs of the homes and the facades of houses inside urban texture have more closed spaces and less open spaces than the houses outside of urban texture, but the amount of half-open space in them are the same and not affected by the sea factor.

    Keywords: visual privacy, sea, Shenashir, façade, Boushehr Old Fabric
  • Rasool Pahlavanpour, Jamaleddin Soheili*, Mehdi Khakzand Pages 219-234

    At present, the principles and patterns of mosque shaping and its symbolic look have been forgotten, especially at the level of neighbourhood mosques. Since the restoration of Iranian-Islamic architecture and urban identity is one of the tasks of contemporary architects and urban planners, therefore, the purpose of the present study was identifying features, principles and values existing and influenced by Islamic verses and hadiths in mosques architecture and urban planning, as well as adapting them to the needs of the contemporary period and modelling the values of beyond place and time mosques. In the present study, a survey method had been designed to investigate the effect of sensory perception models on satisfaction and desirability increase in neighbourhood mosques of Qazvin City. After explaining the models and components of sensory perception, the criteria for effective assessment of satisfaction increase in mosques were extracted and the questionnaire was adjusted according to the Likert spectrum, and structural equation modelling (SEM) method analyzed the relationships between variables and their impact. The findings of the study show that there is a significant relationship between the components of sensory perception and satisfaction in neighbourhood mosques, in which the impact of cultural indicators and social system existing in the neighbourhood was more than other indicators. As a result, observing the sensory patterns in the design of the mosque's constituent elements increases the spatial utility, which creates and reinforces adaptive sensory architecture patterns in religious space and increases the motivation of worshipers to continue attending neighbourhood mosques.

    Keywords: Neighborhood mosques, sensory perception, Verses, hadiths, sense of belonging to place, adaptive sensory architecture
  • Anahita Mighbeli*, Sara Soodyan Tehrani Pages 232-243

    Islamic art patterns have both visual beauty and symbolic values. Islamic art with its sublime wisdom in its symbolization has lots of possibilities that the most important tool of it, is geometry, but between the Islamic decorative motifs, the animal patterns are less visible. It seems the little presence of this figure in among of Islamic decorative motifs shows symbolism trend that points to special concept. In Roshan Abad building, figures like fish and bird attract attention and it seems are designed based on special concepts. Thus, in the present study, it is tried to study the symbolism of decorative motifs based on Islamic wisdom. This study is descriptive-historical research and qualitatively analyzes the research information, direct observations, as well as library research are also used for data gathering. According to the results of the present study, it seems reflection of Shia and mystical ideas as symbols that insinuate to concepts like pontificate and guidance, is the most voucher in decorations of Roshan Abad building.

    Keywords: : Imamat, Architectural Decoration, Gorgan, Imam zadeh roshan abad