فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 38 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الناز ده آبادی، مجتبی صداقتی فرد* صفحات 9-21
    هدف

    رابطه طرح واره های ناسازگار اولیه با رضایت زناشویی و آشفتگی روابط زوجین در زنان متاهل بود.

    روش

    همبستگی و از پیمایش استفاده شد. جامعه آماری زنان متاهل دانشجوی واحد دانشگاهی گرمسار بود که با روش نمونه گیری تصادفی، نمونه ای معادل 100 نفر، پرسشنامه ها را تکمیل کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ  (YSQ)، رضایت زناشویی انریچ (1989)، و تعارض زناشویی ثنایی (MCQ) (1379) بود.

    یافته ها:

    همه طرح واره های ناسازگار اولیه با تعارض زناشویی رابطه مثبت دارند و به عبارتی باعث افزایش تعارضات زناشویی و کاهش رضایت زناشویی می شوند.

    نتیجه

    طرح واره های ناسازگار می توانند موجب کاهش رضایت زناشویی و افزایش آشفتگی بین روابط زوجین شوند، لذا کار پژوهشی و درمانی بر روی طرح واره های آسیب زننده به روابط متقابل بین زوج ها می تواند ضروری و نقش مهمی در کاستن از درگیری های خانوادگی یا زوجی که منجر به آشفتگی روابط آنها و ناخرسندی از ارتباط زناشویی می شود، داشته باشد.

    کلیدواژگان: طرح واره، طرح واره درمانی، رضایت زناشویی، تعارض (آشفتگی) زناشویی
  • صدف محمدی، الهه خوشنویس*، شهربانو جلایی صفحات 23-35
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سبک های دلبستگی و مکانیزم های دفاعی زنان سرپرست خانوار انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایش با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش تمامی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش مرکز بهزیستی شهدای افسریه در سال 1397 بودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد، 30 نفر از زنانی که دارای سبک دلبستگی ناایمن بودند (کسب نمره پایین تر از 10 در مقیاس سبک دلبستگی ایمن) و در مقیاس مکانیزم های دفاعی نیز نمرات آنها 2 انحراف معیار بالاتر از میانگین بود، انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش در معرض 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد گروهی قرار گرفت. برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سبک دلبستگی سیمپسون (1990) و پرسشنامه مکانیزم های دفاعی آندروز و همکاران (1993) استفاده شد. داده های پژوهش توسط تحلیل کوواریانس چندمتغیری به وسیله نرم افزار آماری SPSS23 تجزیه و تحلیل شد.

     یافته ها: 

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تمامی سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا و مکانیسم های دفاعی رشدیافته، رشدنایافته و روان آزرده زنان سرپرست خانوار شهر تهران (در سطح خطای 05/0) موثر است.

     نتیجه گیری:

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری نمود که درمان پذیرش و تعهد می تواند با آموزش مفاهیمی همچون شناسایی ارزش ها، ذهن آگاهی و عمل متعهدانه به عنوان یک درمان موثر برای بهبود سبک های دلبستگی و مکانیسم های دفاعی قلمداد شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سبک های دلبستگی، مکانیزم های دفاعی، زنان سرپرست خانوار
  • حسن میرزاحسینی*، نعیمه کبیری قمی صفحات 37-48
    هدف

    پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش گروهی شناخت درمانی بر مبنای مایکل فری بر تنظیم شناختی هیجان و اضطراب دختران افسرده در بهار سال 1397 اجرا شد.

    روش

    پژوهش به صورت نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. ابتدا 300 نفر دانش آموز دختر به صورت در دسترس انتخاب و با پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (CERQ)، پرسش نامه اضطراب بک (BAI) و پرسش نامه افسردگی بک(BDI-S)  مورد ارزیابی قرار گرفتند، سپس30 شرکت کننده برای گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گفتند، هر گروه دارای 15 شرکت کننده بود.

    یافته ها

    آموزش گروهی شناخت درمانی مایکل فری بر مولفه های تنظیم شناختی هیجان مثبت (تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت، دیدگاه وسیع تر و پذیرش) در سطح احتمال 001/0 و مولفه های تنظیم شناختی هیجان منفی (سرزنش دیگران، نشخوار فکری و فاجعه آمیز کردن) دختران افسرده و مضطرب در سطح احتمال 05/0 موثر بود.

    نتیجه گیری

    آموزش گروهی شناخت درمانی برمبنای مایکل فری باعث افزایش راهبردهای مثبت و کاهش راهبردهای منفی در گروه دختران افسرده می گردد و در نهایت اضطراب دختران افسرده را به طور معنی داری کاهش می دهد

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، تنظیم شناختی، شناخت درمانی
  • دلارام بلوچی، حمید آتش پور*، محسن گل پرور صفحات 49-59
    هدف

    اختلال هویت جنسیتی، اختلالی جدی است که فرایندهای روان شناختی، ارتباطی، اجتماعی و هیجانی افراد مبتلا را با آسیب جدی مواجه می سازد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر مشکلات بین فردی افراد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی شهر اصفهان در سه ماهه پاییز سال 1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 فرد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش مداخله درمان شناختی رفتاری را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده شامل پرسشنامه مشکلات بین فردی (بارخام، هاردی و استارتاپ، 1996) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که درمان شناختی- رفتاری بر مشکلات بین فردی افراد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی تاثیر معناداری داشته است (f= 45/27, p<0/001). میزان تاثیر آماری درمان شناختی- رفتاری بر مشکلات بین فردی افراد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی 64 درصد بود.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که درمان شناختی رفتاری با بهره گیری از فنونی همانند انجام تمرین های رفتاری، شناسایی باورهای بنیادی ناکارآمد و بکارگیری هیجانات افکار منطقی و کارآمد می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش مشکلات بین فردی افراد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسیتی، مشکلات بین فردی، درمان شناختی- رفتاری
  • سمیرا شجاعی، هوشنگ جدیدی*، امید مرادی، مریم اکبری صفحات 61-76

    هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل اضطراب امتحان براساس مولفه های یادگیری خودراهبر و آگاهی فراشناختی با میانجی گری راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان بود. جامعه آماری عبارت است از کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر ایلام در سال تحصیلی 97-96 (3250نفر) که تعداد 356 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی- مورگان و روش نمونه گیری در روش خوشه ای چند مرحله ای بود. ابزار پژوهش پرسشنامه یادگیری خودراهبر فیشر، کینگ و تاگو (2001)، پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر (1980)، پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2005) و آگاهی فراشناختی راهبردهای خواندن، مختاری و ریچارد (2002) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری در نرم افزار آموس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که مدل مفهومی پژوهش با داده های گرد آوری شده برازش دارد و ضریب مسیر بین متغیرها معنادار می باشد و تمام فرضیه های پژوهش به استثنای ارتباط آگاهی فراشناختی با میانجیگری راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان بر اضطراب امتحان نیز در سطح 5 0/0 معنادار و مورد تایید می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع اضطراب امتحان استفاده از این نتایج تلویحات مهمی در زمینه آموزش راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجانی و آگاهی فراشناختی در پیشگیری از اضطراب امتحان و ارتقاء سلامت روان دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، آگاهی فراشناختی، راهبردهای نظم بخشی شناختی، یادگیری خودراهبر
  • سمانه سادات طباطبایی، فرح جعفری، فیروزه کیهان* صفحات 77-88
    هدف

    یکی از وقایع اجتناب ناپذیری که در زندگی آدمی رخ میدهد پدیده سالمندی است و در همه جوامع بشری سالمندان تعداد قابل توجهی از جمعیت را شامل می شوند. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش گروهی مبتنی بر رویکرد امید درمانی بر شادکامی و بهزیستی روانشناختی سالمندان انجام گردید.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش سراهای سالمندان مناطق 1و2 شهر تهران بود، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر(از 3 مرکز با میانگین سنی 65 تا70 سال) در پژوهش شرکت کردند و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله به پرسشنامه های شادکامی آکسفورد (1989) و بهزیستی روانشناختی ریف (1995) پاسخ دادند. گروه آزمایش تحت آموزش امید درمانی به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای بصورت هفتگی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت ننمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss-19  استفاده گردید و از طریق آزمون آماری کوواریانس چند متغیری داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات بهزیستی روان شناختی و شادکامی در گروه آزمایش، افزایش معنی داری در مرحله پس آزمون، نسبت به گرول کنترل داشته است. نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از آن بود که امید درمانی به شیوه گروهی میزان بهزیستی روان شناختی و شادکامی سالمندان گروه تحت مداخله را در مرحله پس آزمون به طور معناداری افزایش داده بود (01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش گروهی مبتنی بر رویکرد امید درمانی به عنوان یکی از روش های آموزشی توسط مشاوران در سراهای سالمندان دولتی و خصوصی می تواند استفاده شود.

    کلیدواژگان: امید درمانی، شادکامی، بهزیستی روانشناختی، سالمندان
  • فریبرز جباری فرد، کمال صولتی*، طیبه شریفی، احمد غضنفری صفحات 89-100
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده، تاب آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور شهر لردگان در سال 1395 تا 1396 بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و دوره پگیری سه ماهه بود. نمونه شامل 40 نفر از بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان شهداء لردگان بود که به روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایگزین شدند (هر گروه 20 نفر). گروه آزمایش، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی را طی هشت جلسه دریافت کردند وگروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، تاب آوری کانر و دیویسون (2003) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (SF-26) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های آماری از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، استفاده شد. 

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه، از لحاظ استرس ادراک شده، تاب آوری و کیفیت زندگی تفاوت معنی داری وجود دارد و در دوره پیگیری نیز این تفاوت مشهود است (001/0>P). بدین ترتیب که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی توانسته بر استرس ادراک شده، تاب آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور تاثیر معنادار داشته باشد.

    نتیجه گیری:

    درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی تلویحات کاربردی مفیدی در کاهش استرس ادراک شده، افزایش تاب آوری و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور دارد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، استرس ادراک شده، تاب آوری، کیفیت زندگی، تالاسمی ماژور
|
  • Elnaz DehAbadi, Mojtaba Sedaghati Fard* Pages 9-21
    Aim

    The relationship between early marital maladaptive schemas and marital satisfaction and couples' ambitions in married women.

    Method

    So it was an event in which a scroll technique was used which is a type of applied research. In terms of implementation, research is a kind of correlation. The statistical population consisted of married women who completed a standard questionnaire of this study by random sampling method, a sample size equal to 100 selected individuals. The data gathering tool was Yang's early maladaptive schemas (short form), Enrich's marital satisfaction questionnaire, and Barati-Snyani marital conflict.

    Results

    It was shown that all early maladaptive schemes have positive relationship with marital conflict and increase marital conflicts. The relationship between all early maladaptive schemas and the dimensions of marital conflicts was positive and significant.

    Conclusion

    The relationship between the early maladaptive schemas and marital satisfaction and the disturbance of couples' relationships was significant and comparing the results with disturbance of couples' relationships was significant and comparing the results with similar sampling research showed some results

    Keywords: Scheme, Schema Therapy, MaritalSatisfaction, and Marital Conflict
  • Sadaf Mohammadi, Elaheh Khoshnevis*, Shahrbanoo Jalaei Pages 23-35
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on attachment styles and defense mechanisms of female headed households.

    Method

    The method of doing a semiexperimental research with a pre-test post-test design with a control group. After selecting two experimental and control groups, acceptance and commitment therapy is given to the members of the experimental group for 8 sessions of 90 minutes and the control group does not receive any training. After the end of the eighth session, the questionnaire will be returned to the members of both groups (test and control). By completing the questionnaires, the data will be prepared and submitted to the subjects by statistical analysis. The statistical population of this study is women headed by households in Tehran (2018), the number of subjects under study was 30 after the questionnaire of higher-ranking mechanisms, were selected and then randomly divided into two experimental and control groups Any 15 people will be replaced. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS 23 software.

    Results

    The results of this study indicate that the acceptance and commitment therapy and commitment to attachment styles and defense mechanisms of female head of household in Tehran is effective. acceptance and commitment therapy to attachment styles in female headed households in Tehran is effective (At the 0.05 error level).

    Conclusion

    Considering the results, it can be concluded that the acceptance and commitment therapy can be an effective therapy to decrease the Attachment Styles and Defensive Mechanisms of Female Heads of Households through training concepts such as Identification of values, mindfulness and committed action.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, attachmentstyle, defense mechanisms
  • Naeime Kabiri Ghomi, Hassan Mirza Hosseini* Pages 37-48
    Aim

    The object of this study was investigating the effect of cognitive therapy group education based on Michael Free's cognitive therapy and anxiety in depressed girls in 2017.

    Method

    The research method was semiexperimental with pre-test and post-test design. The statistical population included high school students of Hajar from Qom, Iran. In this study, 300 students were randomly selected and evaluated by Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) and Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck Depression short Inventory (BDI-S). Then 30 participants were selected and randomly assigned into two groups of experiments and control, each group having 15 participants.

    Results

    The treatment group was effective on the cognitive and emotional regulation of the positive and negative emotions of the depressed girls. Michael Free's cognitive therapy was effective on the components of positive emotional cognitive management (P≤0.001) and the components of cognitive adjustment of negative excitement (P≤0.05).

    Conclusions

    Critical Therapist Training at Michael Free's cognitive therapy was not only effective in blaming the components of cognitive emotion-negative cognitive regulation, although was effective on the anxiety of depressed girls.

    Keywords: Depression, anxiety, cognitive therapy
  • Delaram Baluchi, Hamid Atashpour*, Mohsen Golparvar Pages 49-59
    Aim

    Sexual identity disorder is a serious disorder which damage psychological, communicative, social and emotional processes of the people suffering from it. Therefore the present study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on the interpersonal problems of the people with sexual identity disorder.

    Method

    The present study was quasiexperimental with pretest-posttest and control group design. The statistical population included the people with sexual identity disorder in the fall of 2018. 30 people with sexual identity disorder were selected through nonrandom purposive sampling method and randomly replaced into experimental and control groups. The experimental group received ten ninety-minute sessions of cognitive-behavioral intervention therapy during two-anda-half months. The applied instruments included interpersonal problems questionnaire (Barkhan, Hardy, startup, 1996) and. The data from the study were analyzed through ANCOVA.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy has had significant effect on the interpersonal problems of the people with sexual identity disorder (f=45.27, p<0.001). The degree of the effect of cognitive-behavioral therapy on the people suffering from it was 75% respectively.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that cognitive-behavioral therapy employing techniques such as doing behavioral exercises, identifying fundamental inefficient beliefs and applying rational as well as efficient thoughts can be used as an efficient therapy to decrease interpersonal problems of the people with sexual identity disorder.

    Keywords: Sexual identity disorder, interpersonalproblems, cognitive-behavioral therapy
  • Samira Shojaee, Houshang Jadidi*, Omid Moradi, Marym Akbari Pages 61-76
    Aim

    The present research aimed to study modeling of test anxity based on Self directed learning and metacognitive awreness with Regard to the mediator role of cognitive emotion regulation strategies and effectiveness of the model on reducing test anxity of second high school girls of Ilam.

    Methods

    The present was a correlational (structural equation). The statistical population consisted of all female secondary school students of Ilamin 1396-97 academic years and 356 of whom were selected as the sample through random sampling metod. Data was collected by Self directed learning Fishr ,King & Tague Questionnaire(2001), test anxiety of Spilberger (1980), cognitive emotion regulation questionnaire of Garnovskii et all (2005) and metacognitive awareness questionnaire for reading strategies of mokhtari and Richard (2002) questionnaire. The data were statistically analyzed using AMOS.

    Results

    The result showed that the research conceptual model fits the collected data and the path coefficient between variables is significant.In addition, all research questions except metacognitive Awareness on cognitive emotion regulation strategies are significant and approved at a level of 0.05.

    Conclusion

    Due to the prevalence of exam anxiety the use of these results has important implications in the field teaching cognitive emotion regulation strategies and meta cognitive awareness in preventing test anxiety and promote the mental health of students.

    Keywords: cognitive Emotion Regulation Strategies, TestAnxity, Self directed learning, Metacognitive Awreness
  • Samaneh Sadat Tabatabai, Farah Jafari, Firoozeh Keyhan* Pages 77-88
    Aim

    The office space that is emerging in people's lives is a major threat and is facing the challenge of the Tunisian community. In a number of human factors, the population consists of a very small number of 1s. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group education based on Hope Therapy on Happiness and Psychological Well-being in the elderly.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group and the statistical population of the study was the Elderly Homes of Districts 1 and 2 of Tehran in 1977, using a convenience sampling method of 30 people (from 3 centers with mean age). 65 to 70 years old) participated in the study and were randomly divided into two experimental and control groups (15 in each group). Before and after the intervention, subjects completed the Oxford Happiness Questionnaire (1989) and Reef Psychological Well-being Questionnaire (1995). The experimental group received eight weeks of 90 minutes weekly sessions of hope therapy and the control group received no intervention. SPSS software was used for data analysis and data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The mean and standard deviation of experimental group for happiness variable were 38.13 and 7.62 and for psychological well-being variable were 35.49 and 5.43 respectively. The mean and standard deviation of control group for happiness variable were respectively. 36.22 and 6.74, respectively. For the variables of psychological well-being 34.68 and 5.04, the results showed that the experimental and control groups were homogeneous, and the post-test results for the mean and standard deviation of the experimental group in the variable, respectively. Happiness was 41.67, 11.24 and in psychological well-being 37/81, 7.28, respectively, for the control group in the happiness variable 36.01, 6.43 and in the well-being, respectively. The psychological set was 34.68 and 5.04, respectively. The results showed that group education based on Hope Therapy approach was effective on the happiness and psychological wellbeing of the elderly (P <0.05). Psychological well-being was significantly increased.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that group based education based on hope therapy can be used as a psychological training method by counselors in public and private nursing homes

    Keywords: Hope Therapy, Happiness, Psychological Well-being, Elderly
  • Fariborz Jabbar Fard, Kamal Solati *, Tayei Sharifi, Ahmad Ghazanfari Pages 89-100
    Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on perceived Stress, resilience and quality of life in Thalassemic major patients in Lordegan in 2015-2016.

    Method

    This is a semiexperimental study with pre-test and post-test design with control group and period. The sample was consisted of 40 patients with thalassemic major who referred to Lordegan Shohada hospital and were selected by purposeful sampling based on entry and exit criteria and randomly assigned to two groups of experimental and control. The experimental group received acceptance and commitment-based therapy, while the control group did not receive any intervention until the end of the project. Data were collected by perceived stress questionnaire Cohen et al. (1983), Researcher Conner & Davison (2003), and World Health Organization Quality of Life (SF-26).

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups, in terms of perceived stress, resilience and quality of life (P <0.001). So, cognitive-mindedness-based therapy can have a significant effect on perceived stress, resilience and quality of life in patients with thalassemia major.

    Conclusion

    Cognitive therapy based on mindfulness is a useful practice in reducing perceived stress, increasing resilience and improving the quality of life of patients with thalassemia major.

    Keywords: Cognitive therapy based on mindfulness, perceived Stress, resilience, quality of life, Thalassemic major