فهرست مطالب

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرجان امیدی، داود مافی غلامی*، بیت الله محمودی، ابوالفضل جعفری صفحات 125-144
    طی سال های اخیر، تلاش های زیادی برای مدیریت و مهار آتش سوزی در جنگل ها و مراتع شده است. از مهمترین این اقدامات، مدل‏سازی احتمال وقوع آتش سوزی و تهیه نقشه های پهنه بندی در مناطق حساس به آتش سوزی است. در این تحقیق، قابلیت مدل های نسبت فراوانی و وزن شاهد در پیش بینی احتمال وقوع آتش سوزی در جنگل ها و مراتعاستان کهگیلویه و بویراحمد بررسی شده است. فرایند مدل سازی و پیش بینی وقوع آتش سوزی های آینده بر مبنای بررسی ارتباط بین 271 مورد آتش سوزی از دوره 1395-1381 و 10 عامل درجه شیب، جهت، ارتفاع، درجه حرارت، سرعت باد، کاربری اراضی، شاخص تفاضلی نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI) و فاصله تا رودخانه، جاده و مناطق مسکونی انجام شد. طی فرایند مدل سازی، میزان تاثیر هر طبقه از عوامل بر وقوع آتش سوزی محاسبه شد. نتایج مدل ها مبنای ساخت نقشه‏های حساسیت به آتش سوزی در سطح استان قرار گرفت. نتایج ارزیابی و مقایسه مدل ها که با استفاده از روش منحنی مشخصه نسبی، میزان موفقیت، نرخ پیش بینی و آزمون مقایسه جفتی ویلکاکسون انجام شد، اختلاف معنی داری را در عملکرد دو مدل نشان داد. به طوری که مدل وزن شاهد با نرخ موفقیت و پیش‏بینی 862/0 و 821/0 عملکرد بهتری نسبت به مدل نسبت فراوانی در تحلیل داده های آموزشی و پیش بینی آتش سوزی های آینده داشت. بر اساس نتایج به دست آمده حدود 30 درصد از وسعت جنگل ها و مراتع استان کهگیلویه و بویراحمد در طبقات حساسیت زیاد تا بسیار زیاد به آتش سوزی قرار می گیرد که نیازمند اقدامات پیشگیرانه و مدیریت صحیح برای کاهش مخاطرات ناشی از آتش است.
    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، مدل سازی، آتش سوزی، پهنه بندی حساسیت
  • المیرا اسدی فرد، مسعود مسعودی* صفحات 145-160

    ارزیابی توان اکولوژیکی به معنی بدست آوردن توان طبیعی سرزمین است که با بهرگیری از این فرآیند، تخریب سرزمین با سرعت کمتری پیش می-رود.شهرستان فیروز آباد ده درصد از جنگل های استان فارس را دارا می باشد. هدف اصلی این مقاله، ارزیابی توان اکولوژیکی برای کاربری جنگلداری-تجاری و حفاظتی در شهرستان فیروز آباد با استفاده از روش های رایج در کشور به همراه یک روش جدید در محیط نرم افزار GIS بود. برای ارزیابی کاربری جنگلداری از نوع حفاظتی در این پژوهش به دو صورت انجام شد ابتدا که یکب بار دامنه ارزش گذاری (کمی) معیار توپوگرافی اصلی مدل تغییر پیدا کرد و بار بعد نیز در فرآیند ارزیابی معیار توپوگرافی حذف و وارد مدل نشد. در جنگلداری تجاری معیار توپوگرافی همانند طبقه بندی اولیه لحاظ شد. برای ارزیابی توان برای کاربری جنگلداری تجاری و حفاظتی، از روش های مخدوم، حداکثرمحدودیت، میانگین حسابی، EMOLUP و کالیبره ی آن و میانگین حسابی وزنی ساده و میانگین حسابی وزنی توام با درنظر گیری عامل محدودیت زا و کالیبره ی آن استفاده شد. نتایج نشان داد که بهترین مدل ارزیابی برای هر دو حالت جنگلداری، مدل میانگین هندسی و کالیبره ی آن در شهرستان فیروزآباد است. در فرآیند سنجش دقت مدل های ارزیابی با تغییر دامنه معیار توپوگرافی و بار دوم بعد با حذف معیار توپوگرافی، دقت برای اکثر مدل ها بالا رفت. با مقایسه ی هر سه حالت کاربری جنگلداری، جنگلداری حفاظتی با حذف معیار توپوگرافی در منطقه از خود قابلیت بهتری را نشان داد که بیانگر پتاسیل حفاظتی جنگل ها، در فیروزآباد است. در نهایت برای ارزیابی اکولوژیکی جنگلداری در شهرستان فیروزآباد روش EMOLUP بابهره گیری از مدل جنگلداری حفاظتی با حذف معیار توپوگرافی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مدل مخدوم، مدل EMOLUP، میانگین حسابی، حداکثرمحدودیت، کالیبره
  • سیده معصومه زمانی*، ابراهیم صادقی صفحات 161-172

    استفاده از عصاره ها و اسانس های با منشاء گیاهی یکی از روش های نوین، سالم و بی خطر برای کنترل بیماری های گیاهی است. مشخص شده است ترکیبات استخراج شده از گال بلوط دارای خواص دارویی و درمانی متعدد بوده و دارای خواص ضد میکروبی بالایی نیز می باشند. این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات ضد قارچی ترکیبات استخراجی از گال بلوط ایرانی (Quercus brantii var. persica) ناشی از زنبور Aphelonyx persica روی تعدادی از قارچ های مهم بیماری‏زای گیاهی (فوزاریوم، آلترناریا، پیتیوم و فیتوفتورا) انجام شد. برای این منظور پس از تهیه عصاره آبی، استونی و متانولی از گال A. persica، طی آزمون‏های مختلف محیط های متناسب آگاردار و مایع دارای غلظت های گوناگونی از انواع عصاره ها تهیه و میانگین رشد و وزن پرگنه های قارچی و نیز اسپورزایی آنها در غلظت های متفاوت هر عصاره اندازه ‏گیری و با شاهد مقایسه شد. نتایج نشان داد اثر ضد قارچی عصاره های گال A. persica وابسته به غلظت بوده و همراه با افزایش غلظت عصاره، خاصیت ضد قارچی آن ها افزایش می یابد. مقایسه میان اثر عصاره ها نشان داد که اگرچه عصاره ها در غلظت‏های مورد استفاده، خاصیت ضد قارچی معنی‏دار روی رشد و وزن پرگنه‏ های قارچی نداشته‏ اند، اما عصاره الکلی اسپورزایی قارچ‏ها را مهار کرد. بطوریکه عصاره الکلی در غلظت های 50 و 70 میلی‏گرم بر میلی‏لیتر و بالاتر به طور معنی داری موجب کاهش تولید اسپور در محیط های کشت قارچی شد؛ از این رو لازم است در مطالعات آتی در زمینه کاربرد دارویی آن تحقیقات جامع تری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: گال، بلوط ایرانی، خواص ضد قارچی، قارچ های بیماریزای گیاهی
  • مریم رفعتی*، مریم محمدی روزبهانی، زهره پیرمرادی صفحات 173-184
    در این پژوهش تجمع فلزات سنگین آهن، منگنز، سرب و کادمیوم در برگ گونه ی بومی کنار بررسی شد. برای این منظور نمونه هایی از برگ و خاک در پای درختان از پنج ایستگاه در محدوده شرکت فولاد اکسین خوزستان جمع آوری شدند. ایستگاه 1 در مرکز شرکت و در مجاورت منبع آلودگی بود. ایستگاه 2 در 100 متری از کارخانه و در مسیر جهت باد غالب بود. ایستگاه های شماره 3 و 4 در فاصله ای تقریبا 200 متری از منبع آلودگی و در جهت باد غالب قرار داشت. ایستگاه 5 در سه کیلومتری از کارخانه و در جهت خلاف باد غالب (به عنوان ایستگاه شاهد) قرار داشت. مقایسه مقدار عناصر در ایستگاه های مورد بررسی نشان داد که کمترین مقدار غلظت عناصر در برگ درختان و در خاک پای درختان کنار در ایستگاه 5 و بیشترین آن در ایستگاه 1 حاصل شد، بنابراین می توان بیان کرد که فاصله از کارخانه و جهت باد غالب بر مقدار غلظت این عناصر در برگ درختان تاثیرگذار است. محاسبه ضریب تجمع زیستی چهار فلز سنگین آهن، منگنز، سرب و کادمیوم نشان داد که درختان کنار تنها قادر به جذب کادمیوم با ضریب بیشتر از یک از خاک هستند. بنابراین با توجه به کارا بودن درختان کنار در جذب فلز سنگین کادمیوم از یک سو و استفاده مستقیم مردم از میوه و برگ درختان کنار از سوی دیگر، پیشنهاد می شود که استفاده از این درختان در مناطقی مانند خوزستان یا مناطقی با شرایط اقلیمی و خاکی مشابه که آلودگی کادمیوم وجود دارد، با توجه به ملاحظات محیط زیستی لازم باشد.
    کلیدواژگان: اهواز، تجمع عناصر سنگین، سرب، کادمیوم، گیاه پالایی
  • محمد خیراندیش*، سمیرا فراهانی صفحات 185-196

    در این مطالعه تنوع گونه ای زنبورهای تخمریز اره ای (Hymenoptera: Symphyta) در جنگل‎های شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. برای نمونه برداری تعداد هشت عدد تله ی مالیز از فروردین تا آبان سال 1395 در قسمت‎های مختلف جنگل‎های استان مازندران و گلستان نصب گردید. روش نمونه ‎برداری در تمام مناطق مشابه بود. نمونه های جمع آوری شده تا سطح گونه شناسایی شده و تعداد افراد هر گونه نیز شمارش گردید. در مجموع 37 گونه جمع آوری و شناسایی گردید. تنوع گونه ای با استفاده از نرم افزار SDR 4 محاسبه شد. نتایج نشان داد در استان گلستان جنگل شموشک با 18 گونه و همچنین در استان مازندران جنگل هفت خال با 14 گونه از تنوع گونه ای بیشتری برخوردار بودند. هم چنین استان گلستان دارای تنوع گونه ای و یکنواختی بیشتری نسبت به استان مازندران بود. در بین کل نمونه های جمع آوری شده به ترتیب گونه‏ های Tenthredopsis ornata با 127 فرد (79/37 %)، Cladius pectinicornis با 58 نمونه (26/17%) و Allantus didymus با 34 نمونه (12/10%) بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: بال غشائیان، زنبورهای تخم ریزاره ای، تنوع گونه ای، جنگل، شمال ایران
  • مژگان بازیار*، جعفر اولادی قاد یکلایی، حمیدرضا پورقاسمی، محمدرضا سراجیان مارالان صفحات 197-222

    جهت تعیین الگوی مکانی احتمال آتشسوزی در جنگل های شهرستان بویراحمد، از مدلهای تابع شواهد قطعی و ماشین بردار پشتیبان استفاده شد. به این منظور در ابتدا 145 موقعیت آتش سوزی گذشته براساس گزارشها، داده های MODIS و با بررسیهای میدانی با استفاده از GPS ثبت شد که از این تعداد، 70% برای مدل سازی و 30% به منظور اعتبارسنجی مدل استفاده گردید. در مرحله بعد 15 عامل (طبقات ارتفاعی، درجه شیب، جهت شیب، شاخص موقعیت توپوگرافی، شاخص رطوبت توپوگرافی، انحناء سطح، فاصله از روستا، فاصله از رودخانه، فاصله از جاده، سازندهای زمین شناسی، NDVI، کاربری اراضی، تبخیر و تعرق سالانه، بارندگی سالانه و درجه حرارت سالانه) برای بررسی خطر آتش سوزی انتخاب و نقشه های آن تهیه شد. بعد از انجام تست هم خطی بین متغیرهای مستقل، از مدل های تابع شواهد قطعی و ماشین بردار پشتیبان برای ایجاد نقشه پهنه بندی آتش سوزی استفاده شد. برای مدل سازی، مکان های آتش سوزی رخ داده در گذشته مشخص شد و 70 درصد داده های جمع آوری شده به عنوان داده های آموزشی برای مدلسازی و 30 درصد داده ها جهت اعتبارسنجی مدل استفاده شد. نتایج مطالعه از طریق نقشه پهنه های آتشسوزی نشان داد که مناطق با حساسیت های خیلی زیاد و زیاد، 40 درصد منطقه را پوشش داده اند. نتایج اعتبارسنجی کارایی مدل های تابع شواهد قطعی بیان گر سطح زیر منحنی برابر با 72.2 درصد و ماشین بردار پشتیبان با سطح زیر منحنی 83 درصد بوده و الگوریتم ماشین بردار پشتیبان در منطقه مورد مطالعه توانست احتمال وقوع آتش سوزی را بهتر پیش بینی کند. از نتایج تحقیق پیش رو برای برنامه ریزی و مدیریت خطر آتشسوزی های آینده در منطقه مورد مطالعه بهره برد.

    کلیدواژگان: مدل سازی مکانی آتش سوزی، تابع شواهد قطعی، مدل ماشین بردار پشتیبان، هم خطی متغیرها، شهرستان بویراحمد
  • ناصر فرار*، ابراهیم فرآشیانی، سیدموسی صادقی، عباسعلی زمانی، مصطفی حقانی، سیدرضا گلستانه صفحات 223-238

    زنبور Anastatus acherontiae Narayanan, Subba Rao & Ramachandra پارازیتویید مرحله تخم شب‎پره برگ‎خوار دو نواری، Streblote siva (Lefebvre)، و تخم پروانه کله مرده، Acherontia atropos (L.)، است. کلنی این زنبور از توده های تخم شب پره برگ خوار دو نواری تشکیل شد و تحت شرایط یک دوره نور-‎دما، در 16 ساعت روشنایی با دمای 26 درجه سلسیوس و 8 ساعت تاریکی در دمای 18 درجه سلسیوس، پرورش داده شد. تخم A. acherontiae بیضوی و دارای یک ساقه با طول 004/0±654/0 میلی متر است. این گونه دارای پنج سن لاروی است. میانگین طول حشرات کامل ماده این حشره 014/0±678/2 میلی‎متر است. اختلاف معنی‎دار بین طول عمر زنبورهای ماده که با محلول آب‎عسل تغذیه شد (47/1±25/ 109 روز) با زنبورهایی که با آب و میزبان تغذیه شد (34/0±63/21 روز) وجود داشت. مرحله رشد و نمو تخم زنبور 12/0±80/3 روز به طول انجامید. فعالیت لاروها تا ظهور حشرات بالغ 58/0±40/25 روز سپری شد. مرحله شفیرگی زنبور 26/0±80/9 روز طول کشید. از زمان تخم‎ریزی A. acherontiae تا خروج زنبور بالغ از تخم میزبان 30/0±40/37 روز سپری شد. میانگین تعداد تخم گذاشته شده 74/1±56/60 تخم محاسبه شد. زنبور A. acherontiae در بوشهر دارای دو تا سه نسل هم‎پوشان در سال است. شروع فعالیت از اوایل مهر است و این روند تا آذر ادامه داشت. نسل دوم این زنبور در اسفند، نسل بهاره میزبان را پارازیته کرد. زمستان‎گذرانی در مرحله پیش شفیرگی درون تخم میزبان و حشرات بالغ رخ داد. کسب این اطلاعات ارزشمند گامی به سوی تولید انبوه پارازیتویید و بهره جستن از آن در برنامه‎های مهار زیستی است.

    کلیدواژگان: پارازیتویید تخم، Anastatus acherontiae، شب‎پره برگ‎خوار دو نواری، مراحل زیستی
  • مریم عجم حسنی*، زهرا پورعلی صفحات 239-250
    ورود عوامل بیمارگر، عفونتها و آلاینده های محیط به همولنف حشرات، تنشهای دمایی و تغییرات رژیم غذایی، سامانه ایمنی حشرات را تحت تاثیر قرار می دهد. ایمنی حشرات شامل مولفه هایی است که سلولهای خونی اجزای اصلی آن محسوب می شوند. در تحقیق حاضر، مطالعه مرفولوژی و تغییرات تراکم سلولهای خونی در همولنف کرم جگری در برابر تنشهای دمایی ملاک کار قرار گرفت. سلولهای خونی مراحل مختلف لاروی پروانه کرم جگری Cossus cossus پس از رنگ آمیزی با گیمسا مورد بررسی قرار گرفت و واکنش این سلولها در برابر دماهای 4 و 30 درجه سلسیوس ارزیابی شد. پنج نوع هموسیت شامل پروهموسیتها، گرانولوسیتها، پلاسموتوسیتها، اونوسیتوییدها و اسفرولوسیتها در لاروها شناسایی شد. ولی پراکندگی آنها در مراحل مختلف لاروی، متفاوت بود. شمارش کل سلولهای خونی نشان داد که با افزایش سن لاروی و جثه بدن، به تدریج بر تعداد سلولهای خونی و حجم همولنف افزوده میشود. شمارش تفرقی سلولهای خونی نشان داد که پلاسموتوسیتها و گرانولوسیتها در لاروهای سنین پنجم و ششم بیشترین فراوانی را نسبت به سایر مراحل رشدی داشتند. گرانولوسیتها در برابر تنش گرما و سرما بیشترین تغییرات فراوانی را نشان دادند و پلاسموتوسیتها نیز تحت تاثیر سرما به طور معنی داری کاهش یافتند. به نظر می رسد شناخت ویژگیهای هموسیتهای این آفت چوبخوار و تغییرات فراوانی ایمنوسیتها در مقابل تنشهای دمایی بتواند به عنوان مقدمه ای بر مطالعات ایمنی شناسی این آفت قلمداد شود. قطعا جهت بررسی برهمکنش سیستم ایمنی کرم جگری با عوامل بیمارگر و سنجش به صرفه بودن کنترل میکروبیولوژیک، نیاز به تحقیقات تکمیلی می باشد.
    کلیدواژگان: کرم جگری، هموسیت ها، تنش دمایی، ایمنی شناسی
  • سعیده محمدی، حمید عادلی منش*، جاماسب نوذری، سعید آزادبخش، حامد غباری صفحات 251-256

    در سال 1395 فون سوسک های خانواده Carabidae در استان البرز مورد مطالعه قرار گرفت. حشرات به صورت مستقیم و یا با استفاده از تله های گودالی و نوری جمع آوری شدند. اولین بازدید از تله ها هفته چهارم فروردین ماه بود و پس از آن هر دو هفته یکبار بازدید انجام گردید. در ماه های خرداد و تیر به علت گرمای بیش از حد هوا، بازدید هر 10 روز انجام شد. آماربرداری تا آخر مهرماه ادامه یافت. نتایج حاصل از این تحقیق جمع آوری و شناسایی 26 گونه متعلق به 17 جنس بودند که 6 گونه برای اولین بار از استان البرز گزارش شدند که با علامت * مشخص شده اند.Calomera fischeri fischeri (Adams, 1817)*, Calomera sturmi (Menetries, 1832), Cylindera (Cylindera) germanica germanica (Linnaeus, 1758), Scarites (Parallelomorphus) terricola terricola Bonelli, 1813*, Distichus (Distichus) planus Bonelli, 1813, Brachinus (Brachynolomus) explodens (Duftschmid, 1812)*, Bembidion (Nepha) menetriesii Kolenati, 1845, Bembidion (Peryphus) obscurellum turanicum Csiki, 1928, Bembidion (Peryphanes) dalmatinum haupti Reitter, 1908, Bembidion (Peryphus) subcostatum subcostatum (Motschulsky, 1850)*, Bembidion (Ocydromus) siculum durudense Marggi & Huber, 1999, Bembidion (Nepha) caucasicus (Motschulsky, 1844), Perileptus (Perileptus) areolatus areolatus (Creutzer, 1799), Deltomerus (Deltomerus) davatchii Morvan, 1970, Lionychus (Lionychus) orientalis K.Daniel, 1901, Chlaenius (Chlaeniellus) laetiusculus Chaudoir, 1856, Chlaenius (Chlaeniellus) vestitus Paykull, 1790, Harpalus (Harpalus) oblitus oblitus Dejean, 1829*, Harpalus (Harpalus) distinguendus (Duftschmid, 1812), Harpalus (Harpalus) affinis (Schrank, 1781), Harpalus (Pseudoophonus) rufipes (Degeer, 1774), Pterostichus (Pseudomaseus) fuscicornis (Reiche & Saulcy, 1855), Amara (Amara) aenea (DeGeer, 1774), Agonum (Olisares) lugens (Duftschmid, 1812, Anchomenus (Anchomenus) dorsalis (Pontoppidan, 1763), Calathus (Calathus) syriacus Chaudoir, 1863.

    کلیدواژگان: سوسک های زمینی، استان البرز، فون، مرتع
  • فرشاد حقیقیان* صفحات 257-264

    پروانه برگ خوار Dicycla oo در جنگل های استان چهارمحال و بختیاری در سال های اخیرافزایش جمعیت داشته و سبب خسارت شده است. طی سال های 1391-1390 ویژگی های زیستی آفت در شرایط صحرایی و آزمایشگاهی بررسی شد. طی مراجعات مختلف در منطقه حضور آفت از ابتدای اسفند تا پایان خرداد ماه، بصورت هفتگی از 20 درخت بلوط نمونه برداری شد و در هر درخت 4 شاخه در چهار جهت جغرافیایی جهت مطالعه ویژگی های زیستی آفت انتخاب گردید. روند خروج حشرات کامل به وسیله تله نوری ثبت شد. در طی فصل زمستان بازدید هایی به منظور تعیین زمستان گذرانی آفت به عمل آمد. نتایج بدست آمده نشان داد لاروهای سنین مختلف این آفت از جوانه ها و برگ های درختان بلوط تغذیه می کنند. مدت زمان سنین لاروی در شرایط آزمایشگاهی و صحرایی به ترتیب 26/ ± 22 و 14/ ± 29 روز بود. مدت زمان شفیرگی نیز در شرایط آزمایشگاهی و صحرایی3/ ±8 و 16/ ±11 روز و مدت زمان عمر حشرات کامل به ترتیب در شرایط صحرایی و آزمایشگاهی 2/ ±7 و±9 11/ روز بود. حشرات کامل ماده خارج شده پس از جفت گیری روی درختان بر روی سر شاخه ها به صورت دسته ای و در زیر پولک های ایجاد شده توسط حشره ماده تخم ریزی می کنند. این آفت در منطقه مورد مطالعه به صورت تخم تابستان و زمستان گذرانی می کند و در سال یک نسل دارد. پروانه مذکور توسط زنده یاد مرحوم دکتر عبایی مورد شناسایی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: زیست شناسی، پروانه دو لکه، بلوط، جنگل
|
  • M. Omidi, Davood Mafi Gholami *, B. Mahmoodi, A. Jafari Pages 125-144
    In recent years, many attempts have been made to manage and control wildfires. Modeling and mapping wildfire probability across fire-prone landscapes is one of the most important measures. In the present study, the capability of frequency ratio and weight-of-evidence models for predicting the probability of wildfires occurrence in the Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province were investigated. The modeling process and prediction of future fires were based on an analysis of the relationship between 271 historical fires occurred during the 2002-2014 period and 10 predictor variables including slope degree, aspect, altitude, temperature, wind speed, land use, NDVI, and proximity to rivers, roads, and human settlement. During the modeling process, the significance of each variable class on wildfire occurrence was quantified. The model results were used to produce distribution maps of wildfire probability. The results of the evaluation and comparison of the models, which were carried out using the receiver operating characteristic method, success rate, prediction rate, and Wilcoxon test showed that the weight-of-evidence model with success and prediction rates of 0.886 and 0.821 performed better than the frequency ratio model in both training and validation datasets. Overall, the results revealed that approximately 30% of the forests and rangelands of the province fall within the high and very high probability to wildfire occurrence, which requires prudent management measures to mitigate the risk of fire.
    Keywords: Natural hazards, modeling, Wildfire, susceptibility mapping
  • Elmira Asadifard, Masoud Masoudi * Pages 145-160

    Evaluating ecological potential means getting the natural potential of land. By evaluating this process of land degradation goes at a slower pace.10% of Fars province's forests are located in Firozabad Country. The main goal of this research is to evaluate the ecological potential for commercial and protective forestry in the Firozabad country using common methods and a new method in GIS. Evaluation was based on conservational forestry in this study and two ways were used: at first threshold of topographic criterion of main model was changed and the next way topographic criterion was eliminated. For Commercial forestry topographic criterion was considered as the initial classification. For evaluating ecological potential for commercial and protection forestry the following methods were used: Makhdum, Maximum Limition, Arithmetic Mean, EMOLUP and its Calibration and the Simple Weighting Mean and Weighting Arithmetic Mean with considering limiting factors and its calibration. The results showed that the best evaluation model for both kinds of forestry was the Geometric Mean model and its calibration in Firozabad County. By changing the thresholds of topographic criteria and then by eliminating topographic criteria, accuracy of almost all models were increased. By comparing the three models of forestry landuse together, protection forestry by removing topographic criterion showed the better capability in this region, indicating the forests have conservational potential in the Firozabad region. In the end, for the ecological assessment of forestrylanduse in Firozabad County, EMOLUP method was recommended with using the conservation forestry landuse model by removing the topographic criteria.

    Keywords: Makhdum Model, EMOLUP Model, Arithmetic Mean, Maximum Limition, Calibration
  • SeyedehMasoomeh Zamani *, SeyedEbrahim Sadeghi Pages 161-172

    One of the new and safe methods for controlling plant diseases is the use of herbal essences and extracts. It has been determined that the extracts from oak galls have multiple medicinal and therapeutic properties and also have high antimicrobial properties. The present investigation aimed to evaluate the antifungal activities of compounds extracted from oak (Quercus brantii var. persica) gall formed by Aphelonyx persica wasp against a number of important phytopathogenic fungi (Phytophthora, Pythium, Fusarium and Alternaria). After preparation of the aqueous, acetone and methanol extracts of A. persica galls, in different tests, the appropriate agar and liquid media containing various concentrations of extracts were prepared and weight average, growth and sporulation of fungal colonies were evaluated and then compared with the controls. Findings of this study demonstrated that the antifungal properties of the A. persica gall extract were concentration-dependent where its antifungal effect was increased with increasing the extract concentration. The data analysis revealed that none of the gall extracts concentrations significantly affected the growth and weight of fungal colonies, while the alcoholic extract in high doses (50 and 70 mg/ml) inhibited sporulation significantly; therefore, more comprehensive research is needed in future studies on its drug use.

    Keywords: Antifungal effecst, gall, phytopathogenic fungi, Quercus brantii var. persica
  • Maryam Rafati *, Maryam Mohammadi Roozbahani, Zohreh Pirmoradi Pages 173-184
    In this study, the accumulation of heavy metals included iron, manganese, lead, and cadmium in a native species of Christ's thorn jujube (Ziziphus spina-christi) was investigated. To this, random samples were collected from tree leaves and soil at the bottom of the trees from five stations in Khouzestan Oxin Steel Company. Station 1 was located in the company center and adjacent to the source of pollution. Station 2 was situated 100 m away from the company and in the path of wind direction. Stations 3 and 4 were located approximately 200 meters from the source of pollution . Station 5 was placed three kilometers from the company in the opposite direction of the prevailing wind. The results showed that the lowest concentrations of all elements in the leaves of the trees and the soil of the trees were found to be at station 5 and the highest at station 1, therefore, it can be concluded that the distance from the company and the dominant wind direction were effective for this results. The calculation of the bioconcentration factor for four heavy metals showed that the trees were only able to absorb cadmium from the soil with a BCF value of more than one. Considering the usefulness of this tree in fore absorption of cadmium and direct use of fruit and leaves of trees, it is suggested that this tree can be used in areas with cadmium contamination in Khuzestan and areas with similar climate and soil conditions with considering environmental conditions.
    Keywords: Accumulation of heavy elements, Ahwaz, Lead, Cadmium, phytoremediation
  • Mohammad Khayrandish Kashkooei *, Samira Farahani Pages 185-196

    In this survey, species diversity of sawflies (Hymenoptera: Symphyta) in north forests Iran was studied. Eight Malaise traps were installed in Mazandaran and Golestan at different forest sites from March to November of the year 2016. Sampling procedures were similar at different locations. The collected specimens were identified to species level and the number of each species was counted. Totally, 37 species were collected and identified. The species diversity were calculated by software SDR4. Results showed based on indices of evenness, richness and diversity that Shamooshak forest in Golestan and Haftkhal forest in Mazandaran with 18 and 14 species respectively had the highest diversity. Moreover, diversity and evenness in Golestan was more comparing to than Mazandaran province. Among all species, Tenthredopsis ornata with 127 specimens (37.79%), Cladius pectinicornis with 58 specimens (17.26%), and Allantus didymus with 34 specimens (10.12%) had the most abundance respectively.

    Keywords: Hymenoptera, Sawflies, species diversity, Forest, north Iran
  • Mozhgan Bazyar *, J. Oladi Ghadikolaii, H.R. Pourghasemi, M.R. Serajyan Maralan Pages 197-222

    In order to determine the spatial pattern of the probability of fire in the forests of Boyerahmad city, Belife evidence function models and support vector machines were used. For this purpose, at first 145 past fire positions were reported, MODIS data and field surveys were recorded using GPS, of which 70% were used for modeling and 30% for model validation. Next, 15 factors (altitude, slope gradient, slope direction, topographic position index, topographic moisture index, surface curvature, distance from village, distance from river, distance from road, geological formations, NDVI, land use, evapotranspiration annual, annual rainfall and annual temperature) were selected to assess the fire risk and maps were prepared. After performing a linear test between the independent variables, the Belife evidence function and the support vector machine models were used to create the fire zoning map. For modeling, past fire locations were identified and 70% of the data collected were used as training data for modeling and 30% for model validation. The results of the fire map study showed that areas with very high sensitivity cover 40% of the area. The results of the validation of the performance of the Belife evidence function models showed that the area under the curve was equal to 72.2% and the support vector machine with the area below the curve was 83%.Predication. Results of the current research can be used to plan and manage future fire hazards in the study area.

    Keywords: : Spatial modeling of fire fighting, Evidential Belief Function, variables, Support Vector Machine, Boyer Ahmad city
  • Nasser Farrar *, Ebrahim Farashiani, SeyedMosa Sadeghi, AbbasAli Zamani, Mostafa Haghani, SeyedReza Golestaneh Pages 223-238

    Anastatus acherontiae Narayanan, Subba Rao & Ramachandra is the native egg parasitoid of Streblote siva (Lefebvre) and Acherontia atropos (L.) in Bushehr of Iran which can considered as with potential candidate biological control for agent inundative releases. The A. acherontiae colony was originally established in 2017 from mass eggs of S. siva. These rearing containers were placed in an incubator set at a light/temperature cycle of L16h/26°C and D8h/18°C. The body of the egg is 0.654±0.004 mm and it is ellipsoidal and bears a stalk. The wasp has five larval instars. The average length of the female wasp is 2.678±0.014 mm. There was a significant difference between the lifetime of females fed with honey water solution (109.25±1.47 days) with females provided only with water and host (21.63±0.34 days). The egg development was 3.80±0.12 days. Development from larva to adult was 25.40±0.58 days. The pupal stage lasted 9.80±0.26 days. From the oviposition of A. acherontiae to the emergence of adult was 37.3±0.30 days. The mean of eggs laid was 60.56±1.74. A. acherontiae was able to complete 2 to 3 overlapping generations. In early October, the adult’s wasps appear gradually and this trend continued until December. The second generation of the parasitoid wasp appeared in March and it attacked to the host's spring generations. The overwintering was as prepupa into host egg and adult wasp. The valuable data gained on the biology and population dynamism of A. acherontiae can be help to develop a release strategy of this parasitoid against S. siva.

    Keywords: Egg parasitoid, Anastatus acherontiae, Jujube lappet moth, biology
  • Maryam Ajamhassani *, Zahra Pourali Pages 239-250
    The introduction of pathogens, infections and environmental pollutants into the insect hemolymphs, thermal stresses and nutritional diet changes, affect the insect immune system. Insect immunity consists of components that hemocytes are the main components of them. In the present study, the morphology and changes in density of hemocytes in the hemolymph of the Cossus cossus L. were studied against thermal stresses. The hemocytes of all larval stages of C. cossus were examined by Giemsa and the response of these cells was evaluated at temperatures of 4 °C and 30 °C. Five identified types of hemocyte in this insect were; Prohemocyte, Plasmatocyte, Granulocyte, Oenocytoide and Spherulocyte. All hemocytes types were detected in each stage but frequency of them in each stage was different. Total Hemocyte Count showed that by increasing larval instars and body size, hemocyte rate increased gradually. Differential count hemocyte indicated that plasmatocytes and granulocytes are the most abundance in 5th and 6th instars larvae. So 5th and 6th instars larvae have the highest blood volum and hemocyte count. Granulocytes showed the highest abundance variation in heat and chill stress, and plasmatocytes also decreased significantly under the influence of chill stress. It seems that recognizing the hemocyte characteristics of this pest and the frequency of immunocyte changes against to thermal stresses, can be considered as an introduction on immunological studies of this pest. Surely, further investigation is needed to investigate the interaction of the immune system of C. cossus with pathogens and to evaluate the efficacy of microbiological control.
    Keywords: : Goat Moth, Hemocytes, Thermal Stress, Immunology
  • S. Mohammadi, H. Adelimanesh *, J. Nozari, S. Azadbakhsh, H. Ghobari Pages 251-256

    The fauna of ground beetles (Carabidae) in Alborz province were studied in 2016. The beetles were collected either directly or using pitfall and optical traps from rangelands. The first visit to the traps was on the fourth week of April and then every two weeks until the end of August. In June and June due to the overheating of the air, the collecting was done every ten days. In this study 26 species belonging to 17 genus and 9 subfamilies were collected. Among them 6 species are reported for the first time from Alburz province that marked by asterisk as follow: Calomera fischeri fischeri (Adams, 1817)*, Calomera sturmi (Menetries, 1832), Cylindera (Cylindera) germanica germanica (Linnaeus, 1758), Scarites (Parallelomorphus) terricola terricola Bonelli, 1813*, Distichus (Distichus) planus Bonelli, 1813, Brachinus (Brachynolomus) explodens (Duftschmid, 1812)*, Bembidion (Nepha) menetriesii Kolenati, 1845, Bembidion (Peryphus) obscurellum turanicum Csiki, 1928, Bembidion (Peryphanes) dalmatinum haupti Reitter, 1908, Bembidion (Peryphus) subcostatum subcostatum (Motschulsky, 1850)*, Bembidion (Ocydromus) siculum durudense Marggi & Huber, 1999, Bembidion (Nepha) caucasicus (Motschulsky, 1844), Perileptus (Perileptus) areolatus areolatus (Creutzer, 1799), Deltomerus (Deltomerus) davatchii Morvan, 1970, Lionychus (Lionychus) orientalis K.Daniel, 1901, Chlaenius (Chlaeniellus) laetiusculus Chaudoir, 1856, Chlaenius (Chlaeniellus) vestitus Paykull, 1790, Harpalus (Harpalus) oblitus oblitus Dejean, 1829*, Harpalus (Harpalus) distinguendus (Duftschmid, 1812), Harpalus (Harpalus) affinis (Schrank, 1781), Harpalus (Pseudoophonus) rufipes (Degeer, 1774), Pterostichus (Pseudomaseus) fuscicornis (Reiche & Saulcy, 1855), Amara (Amara) aenea (DeGeer, 1774), Agonum (Olisares) lugens (Duftschmid, 1812)*, Anchomenus (Anchomenus) dorsalis (Pontoppidan, 1763), Calathus (Calathus) syriacus Chaudoir, 1863.

    Keywords: Carabidae, Alburz province, Fauna, rangelands
  • Farshad Haghighian * Pages 257-264

    The Heart moth had outbreaks in forest regions of Chaharmahal and Bakhtiari province in recent years. During, 2011-2012 biologicol aspects of this moth were studied in field and laboratory conditions. For this purpose from the first of February to end of June in this province twenty trees were selected and eggs, different larval stages and pupa on four twigs in four geographical directions were surveyed weekly. The adults emergence and flypeak were determined by light trap and adult fly peak were recorded. Surveys were conducted to pest owerwintering determination The results indicated that different larval stages feed on buds and leaf. The larval longevity were 22± .26 and 29± .14 days and pupal longevity were 8± .3 and 11± .16 days in laboratory and field condition respectively. The adult longevity were 7± .2 and 9±.11. Then the adults mated and females laid eggs in group on the end of top twigs under scales that caused by females. This pest have one generation per year and owerwintered as egg. The moth were idendified by Dr. abai in last years.

    Keywords: biology, Heart moth, Oak, Forest