فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 7 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسرین رضازاده، مریم محمدزاده*، رامین صادقی نژاد صفحات 14-24

    با توجه به این که در تحلیل اشعار شعرای دوره صفوی، نوعی جامعه شناسی مولد و زادگاه، مثل هر دوره دیگری محسوس است و با عنایت به این که شناخت و تحلیل آثار ادبی و نیز شناخت زندگی آفرینندگان این آثار، بدون بررسی اجتماع و فرهنگی که در آن بالیده اند میسر نیست؛ پژوهش حاضر، با هدف بررسی مستند اوضاع اجتماعی این عهد و آشنایی با زندگی عمومی مردم آن روزگار، به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی انواع آداب و رسوم اجتماعی در شاخه ایرانی شعر دوره صفوی (اشعار وحشی بافقی، محتشم کاشانی، نظیری نیشابوری، کلیم کاشانی و صایب) می پردازد و نشان می دهد که اشاره به انواع مختلف آداب و رسوم برگزاری اعیاد، ازدواج، سوگواری، باده نوشی و سایر آداب و رسوم از قبیل انعام دادن، بستن طفل بر گهواره، بستن نامه بر بال کبوتر، پری در شیشه کردن و تعویذ بر بازو بستن، بیشترین فراوانی و بسامد را در دیوان صایب دارد. در اشعار وحشی بافقی نیز کمترین اشارات به آداب و رسوم اجتماعی دیده می شود.

    کلیدواژگان: آداب و رسوم اجتماعی، دوره صفوی، صائب، کلیم کاشانی، محتشم کاشانی، نظیری نیشابوری، وحشی بافقی
  • غلامرضا هاتفی مجومرد*، منصور دهقان منشادی، عبدالله مرادی صفحات 25-47

    تحلیل با رویکرد «بینامتنیت» ارتباط یک متن با سایر متون را بررسی می کند. هدف اصلی این پژوهش، مقایسه تعالیم اخلاقی کیمیای سعادت و طب القلوب است. اخلاق، بخش مهمی از ادب تعلیمی را در ادبیات فارسی به خود اختصاص داده است. به گونه ای که در زبان فارسی آثاری همچون کیمیای سعادت و طب القلوب، با موضوع ادب تعلیمی و سرشار از آموزه های اخلاقی به وجود آمده اند. در بررسی پاره ای از فضایل و رذایل اخلاقی این دو کتاب، درمی یابیم تعالیم اخلاقی در این دو اثر به خوبی نمایان و چشمگیر است. غزالی و نقشبندی در آثار خود به صراحت پیام های اخلاقی خود را به نوع بشر عرضه می کنند. انسان عصر حاضر، به عامل کنترل کننده و بازدارنده از سقوط در منجلاب فساد، بیشتر از روزگاران گذشته نیازمند است. درنتیجه نیاز جهان معاصر به اخلاقیات، برای برون رفت از فسادهای اخلاقی موجود، حیاتی است. بر این اساس با شناخت فضیلت ها و رذیلت های اخلاقی از نگاه این دو نویسنده، می توان به جهان بینی آن ها پی برد و با تعمق در اندیشه هایشان، درراه معرفت اخلاقیات و نیز معرفی پیام های اخلاقی آن ها در راستای اعمال آن ها در زندگی فردی و اجتماعی برای نجات نوع بشر از تباهی و فسادهای دنیای کنونی، گام برداشت، نگارنده با رهیافتی توصیفی - تحلیلی با بهره گیری از روش کتابخانه ای موضوع حاضر را در قالب مقاله ای علمی -پژوهشی بررسی و تحلیل کرده است.

    کلیدواژگان: آموزه های تعلیمی، بینامتنیت، کیمیای سعادت، طب القلوب، غزالی، نقشبندی
  • حسین قاسمی فرد*، سید حسین سیدی صفحات 48-60

    روایت شناسی در دهه های اخیر با ارایه نظریه های گوناگون بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و دست کم در ادبیات داستانی از جهات بسیاری راه گشا بوده است. در این رابطه، یکی از نظریه پردازان برجسته، ژرار ژنت نام دارد که با تکیه بر مقوله لحن، تحول مهمی در روایت شناسی پدید آورده است. کاربست مبانی آراء ژنت در داستان های فارسی، بخش های نوینی از هنرنمایی نویسندگان را آشکار می کند. در حوزه ادبیات داستانی کلاسیک فارسی، مولوی چهره ای ممتاز است. او در مثنوی بسیاری از موضوعات اخلاقی، عرفانی و دینی را در قالب داستان تشریح کرده است. در مقاله پیش رو، با روش توصیفی- تحلیلی، تکنیک های روایی به کاررفته در حکایت اعرابی درویش و ماجرای زن با او و لحن آن با رویکرد به آراء ژنت، کاویده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که زمان غالب روایت، هم زمانی و کانون مکان روایت پربسامد، من- قهرمان بوده است. دیگر آن که، تک گویی درونی تنها مولفه ای بوده که در داستان دیده نشده است. این امر، بیانگر برون گرایی شخصیت ها و کنشگری آن ها در دنیای واقعی است.

    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، اعرابی، ژنت، کانون روایت، لحن
  • فرهاد کاکه رش*، سبحان شافعیان صفحات 61-78

    عارفان دردوره های زمانی مختلف در باب چگونگی سلوک، سخن گفته اند. معروف ترین وادی های عرفانی به هفت وادی عطارشهرت دارد که تاامروز هم برعرفان وعارفان تاثیرفراوانی داشته است. نگارنده این مقاله به بررسی تطبیقی دیدگاه های عطار نیشابوری و امام خمینی، در باب سفر و مراحل سیر و سلوک پرداخته است. در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی، مراحل سیر و سلوک و سفر عرفانی در آثار و سروده های عطار و امام خمینی مقایسه و بررسی شده و مفاهیم، الفاظ مشترک و متباین در این دو، مشخص گردیده است. هر دو عارف برای مراحل سیر و سلوک مراتبی قایل هستند؛ گرچه در باب شرح و تبیین آن اختلاف نظرهایی بین آن ها دیده می شود. نکته ی مهم این است که هر دو عارف در جهت هدف مشترکی کوشیده اند و آن بیان عرفان به زبانی درخور فهم مردم عادی است؛ زیرا به زعم هر دو عارف، عرفان ضرورت حیات انسان در تمام اعصار است و قدم گذاردن در این وادی تمامی جوانب حیات انسان را در برمی گیرد، لذا باید آن را از دشواری ها و پیچیدگی های خاص علمی مبرا ساخت تا بتواند کل جامعه بشری را فراگیرد.

    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، امام خمینی، مراتب سلوک و عرفان
  • غلامحسین خمر، حبیب جدیدالاسلامی قلعه نو*، مصطفی سالاری صفحات 79-99

    اخلاق مفهومی انسانی محسوب می شود و از آنجا که ادبیات ابزاری برای بازنمایی مقولات مرتبط با نوع بشر است، شاهد بازتاب گسترده این مفهوم در متون ادبی بوده ایم. یکی از نحله های فکری و شناختی که اخلاق را شرح داده و برای آن تعاریف و چهارچوب هایی تعیین کرده، عرفان اسلامی است. اهل تصوف با استفاده از ابزارهای گوناگون به ویژه شعر، مهم ترین افکار اخلاقی و اندرزی خود را بازگو کرده اند که از آن میان، جامی و فیض کاشانی برجسته هستند. این دو که از شاگردان مکتب عرفانی ابن عربی محسوب می شوند، در آیینه غزلیات، از شاخصه های انسان ساز اخلاقی سخن گفته اند که در این تحقیق، با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی، بررسی و مقایسه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دو شاعر از مسایلی چون: «ترک خودبینی، عشق مطلوب، خدامحوری، دنیاستیزی، نکوهش ریاکاری، خاموشی و کم گویی و نکوهش علوم دنیایی» سخن گفته اند. همچنین، مشخص شد که در غزل های جامی، به مواردی مانند: «توبه گریزی و پرهیز از مردم آزاری» توجه شده و در برابر، فیض کاشانی از «لزوم انجام مناسک عبادی، مواهب دوست نیکوسیرت و نکوهش غفلت ورزی» سخن گفته است. در مجموع، توصیه های اخلاقی شاعران، ریشه در دو منبع اسلام و عرفان اسلامی دارد و به این اعتبار، در یک راستا تعریف می شود.

    کلیدواژگان: جامی، فیض کاشانی، غزل، اخلاق، عرفان
  • حدیثه ادهمی صیادمحله*، حمیده ادهمی صیادمحله صفحات 100-116
    شخصیت های داستانی، بازنمای شخصیتهای واقعی هستند و بنابر شخصیتپردازی نویسنده، اطلاعات داستان مستندتر از اطلاعاتی است که افراد از خود بروز میدهند. نیازهای اشخاص داستان، ناپایداری ها را به وجود می آورند و انسانها در شرایط خاص، بسیاری از جوانب و زوایای درون خود را برملا میسازند. داستانها نیز بازنمای شرایط خاص زندگی انسان ها هستند؛ بنابراین، میتوان براساس نظریه های روان شناسی به تحلیل شخصیتهای داستانی همت گماشت و به نتایج بهتری در این خصوص دست یافت. یکی از این نظریه ها، نظریه روان شناس انسانگرا، آبراهام مزلو میباشد. هرم سلسلهمراتب نیازهای مزلو، عمده نظریات او را شامل  میشود و میتوان با استناد به این نظریه، جایگاه انسانها را در هرم مزبور تعیین و تبیین نمود. از آنجا که رمان کاندید اثر ولتر یکی از بهترین رمان های وی از لحاظ شخصیتپردازی است، در این گفتار به تحلیل و بررسی شخصیت های اصلی داستان بر مبنای هرم نیازهای مزلو، پرداخته شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، میتوان گفت که در تمامی شخصیت ها اعم از کاندید، کانگاند، پانگلوس، پیرزن، مارتین و کاکامبو غلبه نیازهای فیزیولوژیکی و سپس عشق و محبت دیده میشود؛ و به دلیل مشکلات و مفاسدی که گریبانگیر جامعه اروپایی عصر ولتر بوده است، قهرمان داستان و شخصیت های پیرامون وی در ابتدا واجد شرایط لازم برای پرورش استعدادهای نهفته خود در جهت نیل به شکوفایی و کمال نبوده اند؛ لذا قهرمانان این رمان، اغلب آدم هایی درون گرا، منزوی، روان رنجور و شکست خورده اند که اهتمام بسیار می ورزند تا به خودشکوفایی و کمال برسند.
    کلیدواژگان: ولتر، کاندید، نقد روانکاوانه، شخصیت، آبراهام مزلو
|
  • Nasrin Rezazadeh, Maryam Mohammadzadeh *, Ramin Sadeghinejad Pages 14-24

    Regarding the fact that in analyzing the poems of great poets in Safavid era, a type of generative sociology is felt like any other era, and considering that the recognition and analysis of literary works and gaining knowledge about the life of the authors who have created such works is not possible without investigating the society and culture through which they have been brought up, the present research, aimed at investigating about social status of the era and knowing the general public lifestyles, is going to investigate different social ethics and customs in Iranian branch of Safavid era (the poems composed by Vahshi-e-Bafghi, Mohtasham Kashani, Naziri-e-Neishabouri, Kalim-e-Kashani, and Saeb). In this era, different issues such as the different traditions to celebrate the New year, wedding ceremonies, mourning, drinking alcohol, and other customs such as tipping, holding babies in cradle, fastening the letters onto the wings of pigeons, bottling the fairies and wearing something onto the arms were among the most frequent mentions in the Divan composed by Saeb.In Bafqi's poems, there is the least mention of social  customs

    Keywords: social customs, traditions, Safavid era, Saeb, Kalim-e-Kashani, Mohtasham-e-Kashani, Naziri-e-Neishabouri, Vhshi-e-Bafghi
  • Golamreza Hatefimajomerd *, Mansoor Dehghan Manshadi, Abdolah Moradi Pages 25-47

    An analysis with the "intertextuality" approach examines the communication of a text with other texts. The main purpose of this study is to compare the moral teachings of Kimia Sa'adat and tebbol qoloob . Ethics is an important part of teaching literature in Persian literature. In Persian, such works as Kimia Sa'adat   and tebbol qoloob have been created with the theme of educational literature, full of moral teachings. In examining some of the virtues and moral vices of these two books, we find that the moral teachings in these two works are well-presented and impressive. Ghazali and Naqshband in their works will give their moral messages to humankind. The man of the present age, the controller and the deterrent of the fall in the corruption of the past, needs more than ever before. Consequently, the contemporary world's need for ethics is critical to the emergence of existing moral corruption. Accordingly, by recognizing the virtues and moral vices of these two writers, they can be seen in their worldview and by contemplating their thoughts in the way of the knowledge of morality and introducing their moral messages in order to apply them in life Individual and social way to save humanity from the ruin and corruption of the current world, the author has analyzed and analyzed the descriptive-analytical approach using the library method of the present article in the form of scientific-research paper.

    Keywords: Educational Teachings, Intertextuality Kimia Sa'adat, tebbol qoloob, Ghazali, Naqshbandi
  • Hossein Ghasemifard *, Hossein Seyyedi Pages 48-60

    Narratology has in recent decades been more concerned with presenting different theories and has been at least helpful in many ways in fiction literature. In this regard, one of the prominent theorists is Gerard Genet, who has relied on the concept of tone and has made a significant development in narrative. The application of the foundations of Genetic ideas in Persian stories reveals new portions of the writer's work. In the field of classical Persian literature, Rumi is a distinguished figure. In Masnawi he has described many moral, mystical and religious issues at the heart of the story. In the next article, the descriptive-analytical method explores the narrative techniques used in the narrative of Arabi -o- Zanash ​​and its tone with an approach to Genetic ideas. The results show that the dominant time of narration, coincidence and location of high frequency narrative, was the hero. In other words, the inner monologue was the only component not seen in the story. This reflects the extraversion of their personalities and their activism in the real world.

    Keywords: Mowlavi, Masnawi, Arabi, Genet, Narrative Center, tune
  • Farhad Kakarash *, Sobhan Shafeiyan Pages 61-78

    The mystics have spoken at various times about how they walk.  This article deals with the comparative analysis of the views of Attar Neishabouri and Imam Khomeini on travel and the stages of journey and journey.  Both the mystics give a degree to the course of the course, although there are differences of opinion between them regarding the explanation and explanation.  The important point is that both mystics have been working towards a common goal, and that the expression of mysticism is in a language that is in the habit of understanding ordinary people because, as both mystics, mysticism is a necessity of human life in all ages, and stepping in this direction all aspects of human life  Therefore, it must be eradicated from the particular difficulties and complexities of science, so that the whole human society can be learned.  In this research, the descriptive-analytic method, the stages of journey and mystic journey in the works of the writings of Attar and Imam Khomeini have been compared, and the concepts, common and contrastive words in these two, have been identified.

    Keywords: Attar Neishabouri, Imam Khomeini, conduct, mysticism
  • Gholamhosein Khammar, Habib Jadid *, Mostafa Salari Pages 79-99

    Ethics is a human concept, and since literature is a means of representing categories related to humanity, we have witnessed widespread reflection in literary texts. Islamic mysticism is one of the intellectual and cognitive styles that describe and define the ethics for which it is defined. The Sufis, using a variety of tools, especially poetry, have expressed their most important ethical thoughts and teachings, including Jami and Feiz Kashani. These two students of Ibn Arabi school of mysticism have discussed ethical humanistic attributes in the Sonnets that will be examined and compared in this study, using a descriptive-analytical approach. The results of the study show that two poets have spoken about "abandonment of selfishness, desirable love, altruism, worldliness, blasphemy, hypocrisy, silence and blasphemy and worldly blasphemy." It also turned out that Jami'ah had mentioned cases of "repentance and avoidance of persecuted people", and Feiz Kashani had spoken of "the necessity of performing rituals, the welfare of a good friend and the neglect of blasphemy." In sum, the ethical recommendations of the poets are rooted in two sources of Islam and Islamic mysticism and are thus defined in one respect.

    Keywords: Jami, Feiz Kashani, sonnets, Ethics, mysticism
  • Hadiseh Adhami Sayadmahaleh *, Hamideh Adhami Sayadmahaleh Pages 100-116
    Fictional characters are repetitions of real characters and based on the characterizations of the novelist, the story information more documentary than information that people show up. Special needs of the characters create instability, and humans in a particular environment embody many of their own rules and inner angles. Stories have also become the subjective reflections of particular human lives, so they can be based on psychology theories of all fictional characters and human characters in particular. One of these theories is the humanist psychologist Abraham Maslow. The hierarchical needs of the Maslow encompasses his ideas and can be based on the theory of human beings and explain with it. Candide is the most famous novel of Voltaire that can be analysed by the theory of Abraham Maslow. Based on the results of this study, we can see that in all the characters, including candid, Cunégonde    Pangloss, Old Lady, Martin and Cacambo; overcome psychological needs and then belongingness and love needs. Because of the problems and corruption of the Voltaire time society the most characters around candide were initially not qualified to cultivate their hidden talents to flourish; so the heroes of this novel are often introverted, isolated, psychotic and defeated. They spent a lot of time and have worked hard to achieve their full potentials and self-actualization.
    Keywords: Voltaire, Candide, Psychoanalytic Criticism, personality, Abraham Maslow