فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 40 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی سلیمانی خوئینی*، کرم الله دانش فرد، رضا نجف بیگی صفحات 530-556
    هدف

    مسایل عمومی، پدیده ای وسیع و گسترده هستند و ضعف در شناسایی آنها موجب ناکارآمدی سیاست های دولتی می شود. بهره گیری از الگویی جامع و اقتضایی برای شناسایی مسایل عمومی، این امکان را برای کشور فراهم می کند تا به تعیین و اجرای کامل اولویت ها و راهبردها بپردازد. این پژوهش الگوی اقتضایی شناسایی مسایل عمومی در ایران را ارایه می دهد.

    روش

    در این پژوهش از تحلیل مضمون استفاده شده و برای پاسخ به پرسش های پژوهش، 16 مصاحبه عمیق با صاحب نظران  انجام گرفته است. برای تحلیل داده ها، طی سه مرحله شبکه مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر به کدگذاری انجام گرفت و پس از آن، الگوی طراحی شده با روش دلفی آزمایش شد.

     یافته ها:

     تحلیل داده ها در نهایت به احصای 66 مضمون پایه، 24 مضمون سازمان دهنده، 6 مضمون فراگیر و شکل گیری الگوی نظری انجامید و با دو دور روش دلفی تایید شد.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان می دهد که بازیگران دولتی شامل دولت (قوه مجریه)، مجلس شورای اسلامی (قوه مقننه) و افراد و نهادهای قانون اساسی، بازیگران غیردولتی شامل گروه های ذی نفع و گروه های ذی نفوذ و همچنین حساسیت موضوع، قلمرو موضوع، مقطع زمانی وقوع رویداد و هزینه ایجادشده از طریق رویداد بر فرایند شناسایی مسایل عمومی در ایران تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: الگوی اقتضایی، خط مشی گذاری، شناسایی مسئله، مسئله عمومی
  • رحمت الله قلی پور*، علی حمیدی زاده، سیدحسین اخوان علوی، امین فرجی ملائی، سیدحامد رستگار صفحات 557-580
    هدف

    پژوهش حاضر، جستاری بر نحوه دستورگذاری در شورای شهر مشهد به عنوان نمونه ای از حکومت های محلی در ایران است. این پژوهش درصدد فهم دستورگذاری در حکومت های محلی برای کمک به بهبود آن است.

    روش

    روش مورد استفاده، هرمنوتیک پدیدارشناختی و پدیدارشناسی هرمنوتیک (در قالب نظریه داده بنیاد ساخت گرا) است.

    یافته ها:

     در این پژوهش، برای دستورگذاری در حکومت های محلی ساختار دوگانه ای تدوین شد که بر هسته ای سخت و پوسته ای نرم متکی است. هسته سخت متشکل از عوامل فردی خط مشی گذار است، در حالی که پوسته نرم بیشتر از عوامل محیطی متاثر است. در پوسته نرم عوامل پسین و پیشین وجود دارند که اثرهای پیش و پس از در دستور قرار گرفتن یک مسئله را هنگام دستورگذاری لحاظ می کنند. عوامل پسین شامل ارزیابی پیش بین، اثرهای زمانی و احتمال تصویب طرح ها و لوایح هستند و عوامل پیشین به بازخوردها، جایگاه جامعه هدف و ماهیت مسئله اشاره دارند.

    نتیجه گیری:

     دینامیک دستورگذاری در شورای شهر مشهد به عنوان نمونه ای از حکومت های محلی در ایران، تابع الگوهای موجود نیست و نبود سیستم های پشتیبان تصمیم گیری و بازخورد سبب فردی شدن روال دستورگذاری شده است.

    کلیدواژگان: دستورگذاری، هرمنوتیک، پدیدارشناسی
  • حسن بودلایی*، سبیحه شمسی صفحات 581-607
    هدف

    هدف پژوهش کیفی پیش رو، شناسایی اهداف راهبردی مدیریت منابع انسانی سازمان منطقه آزاد کیش مبنی بر رویکرد ذی نفعان کلیدی، با بهره گیری از کارت امتیازی منابع انسانی و ترسیم نقشه راهبردی است.

    روش

    در این پژوهش کیفی از یک فرایند تلفیقی و هفت مرحله ای مبتنی بر تحلیل مضمون استفاده شده و گردآوری داده ها از طریق مصاحبه با ذی نفعان واحد منابع انسانی انجام پذیرفته است.

     یافته ها: 

    بعد از پیاده سازی متن مصاحبه ها 187 مضمون پایه، 39 مضمون سازمان دهنده و در نهایت 12 مضمون فراگیر شناسایی شد که شامل: 1. تدوین سیاست های خانواده محور؛ 2. ارتقای رفاه، سلامت و معیشت کارکنان؛ 3. بهبود بهره وری واحد منابع انسانی؛ 4. ارتقای کرامت انسانی کارکنان؛ 5. توسعه فرهنگ سازمانی مبتنی بر مشتری مداری و نوآوری؛ 6. توانمندسازی کارکنان؛ 7. توسعه سیستم اطلاعاتی منابع انسانی؛ 8. استخدام و نگهداری استراتژیک کارکنان؛ 9. مدیریت عملکرد و توسعه کارکنان؛ 10. تحول استراتژیک مدیریت منابع انسانی مبتنی بر پژوهش و اصلاح فرایند؛ 11. هم راستایی تخصیص و مصرف بودجه منابع انسانی با استراتژی سازمان و 12. ارتقای سازوکار تنظیم بودجه منابع انسانی است.

    نتیجه گیری:

     نقشه استراتژی، با استفاده از مضامین به دست آمده ترسیم شد. کاربرد کارت امتیازی منابع انسانی در بخش دولتی با استفاده از رویکرد ذی نفعان و بر اساس فرایند تلفیقی تحلیل مضمون و ساخت ابر روایت های مربوطه اصلی ترین ره آورد این پژوهش است.

    کلیدواژگان: تحلیل تلفیقی مضمون، سازمان های دولتی، کارت امتیازی متوازن، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، نقشه استراتژی
  • عادله الکوزهی، مصطفی هادوی نژاد* صفحات 608-628
    هدف

    فرقه گرایی در سازمان، در فراگرد مردم سالاری سازمانی پدیده ای کژکارکردی و اخلالگر تلقی می شود. پژوهش حاضر با هدف کشف جوهره این پدیده در سازمان های دولتی ولایت هرات افغانستان انجام شده است.

    روش

    راهبرد پژوهش، پدیدارشناسی وصفی و مشارکت کنندگان در آن 24 نفر از کارکنان 16 سازمان دولتی ولایت هرات افغانستان بودند که با استفاده از نمونه گیری نوعی تا مرحله اشباع نظری انتخاب شده بودند. برای تحلیل مصاحبه ها از نرم افزار Maxqda استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد که جوهره فرقه گرایی در سازمان های مورد مطالعه، شامل چهار دسته آلایه های رفتاری فرقه گرایانه به عنوان سازه های سامان بخش این پدیده می شود که عبارت اند از رفتارهای سیاسی فرقه ای، تقدم روابط فرقه ای بر ضوابط، تبعیض فرقه ای و مبادله فرقه گرایانه رهبر عضو.

    نتیجه گیری:

     رفتارهای فرقه گرایانه سازمانی در قلمرو مکانی پژوهش رفتارهای سیاسی فرقه ای با ماهیت نفع طلبانه برای اعضای فرقه در سازمان حتی به بهای منافع جمع هستند که به صورت تبعیض فرقه ای از نوع جنسیتی و قومی ظهور می یابند. در این پدیده از رهگذر مبادله فرقه گرایانه رهبر عضو، اعضای فرقه توسط مدیریت سازمان خودی و سایر اعضا غیرخودی تلقی می شوند و در نتیجه خودی ها در مقایسه با اعضا از منافع ویژه ای برخوردار خواهند شد. با این فرض، روابط فرقه ای بر ضوابط ترجیح داده می شوند.

    کلیدواژگان: فرقه گرایی، آلایه های رفتاری، پدیدارشناسی، پدیدارشناسی وصفی
  • سعید اکبریان، علی نصراصفهانی*، علی شائمی برزکی صفحات 629-660
    هدف

    این پژوهش با هدف غایی شناسایی علل و ریشه های ترور شخصیت در سازمان های دولتی شهر خرم آباد انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش جزء پژوهش های آمیخته (کیفی کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل مدیران ارشد، میانی، کارشناسان خبره و سه تن از اساتید دانشگاه بود. در بخش کیفی برای نمونه گیری از روش گلوله برفی و برای جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه استفاده شد و بر اساس قاعده اشباع نظری تعداد 25 مصاحبه انجام گرفت. در بخش کمی هدف آزمون مدل کیفی طراحی شده در یک جامعه بزرگ تر بود. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ساخته شده پژوهشگر استفاده شد. جامعه آماری در این بخش کارکنان و مدیران مطلع از موضوع پژوهش بودند.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج بخش کیفی شرایط علی ترور شخصیت عوامل فردی، عوامل سازمانی و گروهی بودند. پدیده محوری کینه توز، کوچک بود. عوامل زمینه ای شبکه های قدرت، ادراک بی عدالتی و ترس از دست دادن موقعیت بودند. متغیرهای عدم تطابق گفتار با رفتار و رسیدن به مدیران بالاتر به عنوان عوامل مداخله گر تعیین شدند. بدگویی پشت سر یکدیگر، جنگ روانی، تخریب واقعیت ها، تهمت و افترا و تلاش برای بی اعتمادسازی، از راهبردهای ترور شخصیت محسوب می شوند. پیامدهای ترور شخصیت در سه بعد فردی، سازمانی و گروهی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری:

     در بروز ترورشخصیت مجموعه ای از عوامل فردی و شخصیتی تاثیرگذار هستند که برای از بین بردن این پدیده به اصلاح در دو حوزه شخصیت فرد و سازمان نیاز است.

    کلیدواژگان: ترور شخصیت، روش داده بنیاد، سازمان های دولتی شهر خرم آباد
  • غلامعلی طبرسا، علی رضاییان، پریسا فلکی.* صفحات 661-681
    هدف

    با وجود انجام پژوهش هایی پیرامون تاثیر آوای کارکنان بر پیامدهای رضایت شغلی نظیر عملکرد شغلی، تعهد سازمانی، تحلیل رفتگی و ترک خدمت، مطالعات اندکی به بررسی تاثیر متغیرهای دیگر در رابطه میان این متغیرها پرداخته اند. بنابراین با توجه به تاثیر بالای آوای کارکنان در پیامدهای رضایت شغلی، شناخت چنین متغیرهایی اهمیت بسیار دارد. ازاین رو پژوهش حاضر به بررسی نقش تعدیل کننده تبادل رهبر- عضو در رابطه میان آوای کارکنان و پیامدهای رضایت شغلی پرداخته است.

    روش

    جامعه آماری شامل کلیه مدیران و غیر مدیران ستاد مرکزی بانک صادرات بوده که تعداد آنان 2063 نفر می باشد. حجم نمونه در سطح خطای 05/0، 330 نفر برآورد و اعضاء نمونه آماری به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته با 23 گویه که روایی محتوا و سازه آن تایید و پایایی آن 947/0 به دست آمد، جمع آوری شد. فرضیه ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار اسمارت پی آل اس آزمون گردیدند.

    یافته ها:

     تبادل رهبر-عضو تاثیر مثبت آوای کارکنان بر تعهد سازمانی و عملکرد شغلی و تاثیر منفی آن بر ترک سازمان و تحلیل رفتگی سازمانی را افزایش می دهد. هم چنین، آوای کارکنان تاثیر مثبتی بر تعهد سازمانی و عملکرد شغلی و تاثیر منفی ای بر ترک سازمان و تحلیل رفتگی روان شناختی کارکنان سازمان دارد.

    نتیجه گیری:

     بهبود روابط بین رهبران و کارکنان، اثرات مثبت آوای کارکنان بر پیامدهای رضایت شغلی را تقویت می نماید.

    کلیدواژگان: آوای کارکنان، پیامدهای رضایت شغلی، تبادل رهبر عضو (LMX)، سازمان مرکزی بانک صادرات
|
  • Mahdi Soleymani Khoeini *, Karamollah Daneshfard, Reza Najafbeygi Pages 530-556
    Objective

    Public issues are a widespread phenomenon and the weakness in their presence has led to inefficiency in government policies. Utilizing a comprehensive and contingent model for identifying public issues enables the country to fully identify priorities and strategies by knowing all the tools for controlling barriers and problems. This study presents a contingency model for the identification public issues in Iran.

    Methods

    In this study, content analysis has been employed, and 16 in-depth interviews with experts are used to answer the research questions. For data analysis, coding is done in three stages of basic, organizing, and pervasive theme network. Then, the designed model is tested by Delphi method

    Results

    The data analysis resulted in 66 basic themes, 24 organizing themes, 6 pervasive themes, and the theoretical model formation has been validated with two rounds of Delphi method.

    Conclusion

    State actors, non-state actors, subject sensitivity, subject area, time course of event occurrence, and event-related costs affect the process of identifying public issues in Iran. Government actors are comprised of the government (executive branch), the Islamic Consultative Assembly (legislature) and constitutional individuals and entities. Non-state actors include stakeholder groups. The sensitivity of the subject includes the negative impact of the subject on community sentiment, unforeseen and critical incident, previous negative public experience, subject strength and aging and environmental issues. Subject area includes geographical extent, number of people involved, public awareness, and issues and consequences of foreign and international activities. The time course of the event includes economic crises, military and terrorist threats, natural or abnormal accidents, long history of problems, social changes and technological breakthroughs. The event-related costs include creating a significant opportunity cost for political decisions, financial damages, life damages and threats to human health, and the negative impact of a situation or phenomenon on people.

    Keywords: Contingency Model, Issues Identification, Policy making, Public Issues
  • Rahmatolah Gholipour *, Ali Hamidizadeh, SeyedHussain Akhavan Alavi, Amin Faraji Mollaie, SeyedHamed Rastegar Pages 557-580
    Objective

    This is an inquiry in agenda setting in Mashhad city council as an example of a local government in Iran. This research is undertaken in order to understand and improve agenda setting in local governments.

    Methods

    Phenomenological hermeneutics and hermeneutic phenomenology (constructivist grounded theory) are used in this research.

    Results

    A dual construct is made for agenda setting in local governments, based on soft periphery and a hard core. The hard inner core constitutes of personal features of policy maker while soft periphery is based on circumstances. There are pre-factors and post factors that embed pre and post effects of an issue when it is set as an agenda. Pre factors include ex-ante evaluation, temporal effects and the likelihood of a bills to pass. Post factors are feedbacks, target population and the issue itself.

    Conclusion

    Agenda settingdynamic in Mashhad city council as a local government differs from existent patterns. Here, the agenda setting process has become individualized due to the lack of a decision support systems and proper feedback.

    Keywords: Agenda setting, Hermeneutics, phenomenology
  • Hasan Boudlaie*, Sabihe Shamsi Pages 581-607
    Objective

    The aim of the present qualitative research is identifying the strategic objectives of HRM with the stakeholder approach based on the balanced scorecard and the drawn up strategy map.

    Methods

    The present qualitative research has been conducted with a combined process consisting of seven stages by the thematic analysis of Kish Free Zone Organization. The data was collected through interviews with the stakeholders of the human resource (HR) unit.

    Results

    187 basic themes, 39 organizing themes, and 12 global themes were identified after transcribing the interviews, including: 1) developing family-centered policies; 2) promoting the well-being, health, and livelihoods of staff; 3) improving the productivity of the HR unit; 4) promoting human dignity of staff; 5) developing an organizational culture based on customer orientation and innovation; 6) empowering employees; 7) developing HR information system; 8) employee strategic recruitment and maintenance; 9) performance management and staff development; 10) strategic transformation of HRM based on the research and process reform; 11) alignment between the allocation and consumption of HR budget and the organizational strategy; and 12) improving the mechanism of the settlement of HR budget.

    Conclusion

    The strategy map was presented using the resulting themes. The application of the HR scorecard in the public sector using the stakeholder approach based on the combined process of the thematic analysis and the construction of the related big narratives has been the main achievement of the research.

    Keywords: balanced scorecard, combined thematic analysis, Public organizations, strategic human resource management, strategy map
  • Adeleh Alkouzehi, Mostafa Hadavinejad * Pages 608-628
    Objective

    Sectarianism in a workplace is a dysfunctional phenomenon that is disruptive in the process of organizational democracy. The purpose of this study is to discover the essence of this phenomenon in public organizations in Herat province of Afghanistan.

    Methods

    The research strategy was descriptive phenomenology and participants were 24 employees from 16 public organizations in Herat province of Afghanistan, selected through a typical sampling to theoretical saturation. Maxqda software was used to analyze the interviews.

    Results

    The findings of the study showed that the essence of sectarianism in the studied organizations include four categories of sectarian behavioral artifacts as organizing building blocks of this phenomenon: sectarian political behaviors, precedence of sectarian relationships to regulations, discrimination sectarian and leader-member sectarian exchange.

    Conclusion

    Organizational sectarian behaviors in the domain of research are sectarian political behaviors that are favorable for members of the sect, but to the detriment of public interests, which emerge as sectarian and gender-based discrimination. In this phenomenon, through the leader-member sectarian exchange, members of the sect are regarded by the management as in-group and the others as out-group persons, and thus the in-groups enjoy special interests over other members. For this reason, sectarian relationships are preferred over the regulations.

    Keywords: Sectarianism, Behavioral Artifacts, phenomenology, Descriptive Phenomenology
  • Saeed Akbriyani, Ali Nasr Isfahani *, Ali Shaemi Barzoki Pages 629-660
    Objective

    This research is aimed at investigating the causes and origins of character assassination in organizations in the city of Khorramabad in Iran.

    Methods

    The research is applied in terms of its purpose and in terms of the method it is both qualitative and quantitative. In the qualitative section, the statistical population were senior managers, middle managers, experienced experts and three university professors. Snowball sampling method was used for sampling in qualitative section. The interview method was used to collect information and 25 interviews were conducted based on theoretical saturation rule. In the quantitative part, the aim was to test the quality model designed in a larger society. A researcher-made questionnaire was used for data collection. The statistical population in this section was staff and managers aware of the research topic.

    Results

    According to the results of the qualitative part, the causal conditions of personality assassination were individual factors, organizational and group factors. The pivotal phenomenon of spite was small. The underlying factors of power networks were the perception of injustice and the fear of losing the position. Speech mismatch variables with behavior and reaching higher managers were identified as confounding factors. Behind each other are psychological warfare, destruction of facts, slander and defamation, and attempts to distrust private terror strategies. Consequences of such acts have been divided into three dimensions: individual, organizational and group.

    Conclusion

    In the emergence of character assassination, a collection of personal and personality factors is involved. In order to eliminate this phenomenon, there should be a reformation in both individual and organization personality.

    Keywords: personality assassination, fundamentals method, government agencies, Khorramabad city
  • GholamAli Tabarsa, Ali Rezaian, Parisa Falaki * Pages 661-681
    Objective

    Although research has been conducted on the impact of employee voices on organizational outcomes such as job satisfaction, organizational commitment, burnout, and quitting, few studies have examined the impact of other variables on the relationship between these variables. Given the high impact of employee voices on organizational outcomes, it is important to recognize such variables. Therefore, the present study investigates the moderating role of leader-member exchange in the relationship between employee voices and organizational outcomes.

    Methods

    The statistical population includes all managers and non-managers of Central Bank of Saderat Bank with 2063 employees. The sample size at the level of 0.05 error was estimated to be 330 and the statistical sample members were selected by stratified random sampling. The data were collected using a researcher-made questionnaire with 23 items whose content and structure validity were confirmed with reliability of 0.947. The hypotheses were tested using structural equation modeling with the help of SmartLess software.

    Results

    Findings showed that leader-member exchange increased the positive effect of employee voices on organizational commitment and job satisfaction and its negative impact on organizational exit and organizational burnout. Also, employees 'voices have a positive effect on organizational commitment and job satisfaction, and a negative impact on leaving the organization and analyzing the employees' psychological burnout.

    Conclusion

    This research demonstrates the need for employee voices and their impact on organizational outcomes through improving the relationships between leaders and employees reinforces.

    Keywords: Leader-member exchange, organizational Consequences, Voice of Employees, Saderat Bank central organization