فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 32 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کمال سخدری*، مهرداد بخشی، سید مجتبی سجادی صفحات 5-32

    امروزه با وجود درک اهمیت ویژگی های عاملان کسب و کارهای نوپا، تلاش چشمگیری در راستای مفهوم سازی تاثیر سرمایه های اجتماعی، انسانی، و روان شناختی کارآفرینان بر رشد و پیشرفت این گونه کسب و کارها انجام نشده است. هدف این پژوهش، تحلیل ویژگی های مختلف کارآفرینان کسب و کارهای موردحمایت کمیته امداد امام خمینی(ره) در دو استان تهران و البرز (براساس مهم ترین ویژگی های کارآفرینان ازجمله سرمایه های اجتماعی، انسانی، و روان شناختی آنان) است. در این پژوهش با استفاده از روش مطالعه موردی از نوع طرح پژوهشی قالبی یا همان مبتنی بر تمپلیت، با 14 کارآفرین موفق و ناموفق در استان تهران و البرز که با روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شده بودند، مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. براساس نتایج پژوهش، سرمایه روان شناختی این دسته از کارآفرینان بیش از سرمایه اجتماعی و انسانی آن ها بر موفقیتشان در لایه های پایین تر سطوح اقتصادی یا اجتماعی (کارآفرینان قعر هرم) تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: کسب و کار نوپا، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه روان شناختی، مطالعه قالبی یا مبتنی بر تمپلیت
  • نورالله نورانی*، حمید پارسانیا صفحات 33-68

    هدف پژوهش حاضر این است که «مسئله اجتماعی» را از منظر دو پارادایم مدرن و پست مدرن مورد مطالعه و واکاوی قرار دهد. سیر اندیشه اجتماعی در اروپا، پس از رنسانس شاهد ظهور دو منظومه فکری مجزا بوده که در قالب دو جریان «مدرن» و « پست مدرن» قابل تفکیک است. هریک از این رویکردها، مبتنی بر بنیادهای معرفت شناختی خود، مسئله اجتماعی را به شیوه ای خاص تعریف و معنا می کنند. به گونه ای که در هریک از رویکردهای نظری مدرن و پست مدرن، مسئله اجتماعی وجه تعریفی و چارچوب تبینی متفاوتی می یابد. در همین راستا، با اتکا بر «روش تحلیل محتوای کیفی» اندیشه های اجتماعی «کارل مارکس»، «امیل دورکیم» و «ماکس وبر» به عنوان متفکرین کلاسیک و مدرن جامعه شناسی و «ژاک دریدا» به عنوان مهم ترین چهره پساساختاگرایی، پیرامون مفهوم مسئله اجتماعی مورد واکاوی قرار گرفته است. نتایج تحلیل نشان می دهد که از منظر اندیشه اجتماعی مدرن، مسئله اجتماعی، وجودی عینی داشته و می توان از طریق علم جامعه شناسی آن را کشف، تبیین و پیش بینی نمود. درحالی که از نظر دریدا، مسئله اجتماعی برساخته ای اجتماعی است که منبع تولید آن قدرت است و هیچ معیار صدق و کذبی جهت شناخت آن وجود ندارد. متفکرین مدرن در حوزه مسئله اجتماعی درصدد «مسئله شناسی» و تعیین مکانیسم شناخت مسئله اجتماعی هستند ولی در نقطه مقابل، اندیشمندان پساساختارگرا قایل بر «مسئله سازی» هستند.

    کلیدواژگان: مسئله اجتماعی، علم مدرن، رویکرد نظری مدرن، رویکرد نظری پست مدرن، پساساختارگرایی
  • مهدی رمضانی، اصغر پرتوی*، حسن عیوض زاده، فرشید جعفری صفحات 69-96

    در این مقاله به بررسی آسیب شناسانه نظام سیاستگذاری فرهنگی کشور با تاکید بر مفهوم مرجعیت می پردازیم. در حوزه سیاستگذاری ارزش های حاکم بر ایده ها و تصورات بازیگران عرصه سیاستگذاری، محتوای سیاست ها را شکل می دهد؛ این مرحله نقطه آغازین تاثیر مرجعیت در امر سیاستگذاری است. حال کاملا قابل فهم خواهد بود زمانی که تعریف، حدود و گستره فرهنگ از نگاه و منظر بازیگران سیاستگذاری متفاوت باشد به تبع آن مرجعبت در سیاستگذاری فرهنگی نیز متفاوت و گاه متعارض خواهد بود. از دریچه مرجعیت آنچه در نتیجه ارزیابی وضعیت سیاستگذاری فرهنگی کشور به دست می آید یک یا چندین گزاره از این گزاره هاست: امکان یا امتناع در سیاستگذاری، دلیل سیاستگذاری، رویکرد مختار در اصل مداخله و سازوکار مداخله دولت در سیاستگذاری فرهنگی. علاوه بر آن ها فقر سیاست یا کثرت سیاست، ضعف محتوایی سیاست یا نقص اجرا در این مقاله مورد مطالعه است. با وجود آن که سال ها از آغاز سیاستگذاری فرهنگی در ایران می گذارد، و علی رغم شکل گیری گفتمان های آموزش محور، مدیریت و برنامه ریزی فرهنگی و مهندسی فرهنگی در جریان سیاستگذاری فرهنگی، اما در مقام عمل، ما در ایران با پراکندگی تصمیم گیری ها و تنوع مرجعیت ها مواجه هستیم که در برونداد آن ها در موارد متعدد تعارض و تناقض متقابل میان اقدامات نهاد ها و مجموعه های فرهنگی درون نظام بوده است.نگاهی نقادانه بر پیشینه و الگو های سیاستگذاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از چشم انداز مرجعیت، با بهره گیری از منابع مکتوب و مبتنی بر روش توصیفی و تحلیلی، ضمن شناسایی آسیب های ناشی از وضعیت موجود ، ما را به توصیه های سیاستی حاصل از این پژوهش رهنمون می سازد.

    کلیدواژگان: ایران، فرهنگ، سیاستگذاری فرهنگی، مرجعیت، سیاستگذاری عمومی
  • میلاد پوررجبی*، حسین میرزایی، محمدجواد یداللهی زاده صفحات 97-125

    امروزه صنایع فرهنگی از اهمیت روزافزونی برخوردار است و در آینده اقتصاد و فرهنگ جهان نیز نقش کلیدی ای بازی خواهد کرد. هدف عمده کشورهایی که آینده اقتصادی خود را برپایه صنایع فرهنگی برنامه ریزی می کنند، نخست، حفظ و گسترش فرهنگ خودی و سپس، پویایی اقتصادی است. با درنظر گرفتن هندسه اجتماعی و فرهنگی انقلاب اسلامی ایران، حفظ و گسترش فرهنگ خودی در اولویت قرار دارد و برای رسیدن به این هدف باید به سیاستگذاری در صنایع فرهنگی پرداخت. افزون براین، با توجه به اینکه برنامه ریزی سال های اخیر اقتصاد ایران در راستای اقتصاد مقاومتی است، پویایی صنایع فرهنگی می تواند به رشد درون زای اقتصادی کشور کمک کند و درنتیجه، در راستای اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی به کار آید.
    این پژوهش از طریق تحلیل مضمون 35 مصاحبه عمیق با متخصصان و دست اندرکاران صنایع فرهنگی انجام شده است. با استفاده از روش تحلیل مضمون، 4 مضمون کلی به عنوان شاخص صنایع فرهنگی شناسایی شده اند که عبارتند از: گسترش گفتمان انقلاب اسلامی، پویایی اقتصاد شهری، مردمی بودن، و مشارکتی بودن. همچنین، هریک از مضمون ها در 5 حوزه کلیدی برای بهره برداری از صنایع فرهنگی بومی، شناسایی شده است که شامل حوزه های تولید، زیرساخت، بازار، سرمایه گذاری، و آموزش و پرورش حرفه ای است و ذیل هریک، راهبردها و پیشنهادهایی ارایه شده است. مهم ترین پیشنهادهای مطرح شده شامل مواردی مانند ایجاد برنامه سرمایه گذاری در فناوری های جدید، ایجاد نظام ثبت آثار و خلاقیت های فرهنگی و هنری شهر، ایجاد دبیرخانه یا شورای توسعه صنایع فرهنگی، و ایجاد صندوق سرمایه های خطرپذیر است.

    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، گفتمان انقلاب اسلامی، سیاستگذاری فرهنگی، تحلیل مضمون
  • محسن دهقان، علی رحمانی فیروزجاه*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 127-162

    در این مقاله درصدد بررسی ارتباط و تاثیر ادراک فساد بر سرمایه اجتماعی در میان جمعیت شهری بالای 30 سال استان مازندران هستیم. در متغیر ادراک فساد از نظریه های هوجس، ترایسمن و هایدن هایمر و در متغیر سرمایه اجتماعی از رویکرد نظری نهاد محور و به طور اخص از نظریه های بوروثستاین و استول استفاده گردیده است. داده های مورد نیاز با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسش نامه از میان نمونه آماری 400 نفری جمع آوری شده اند. تحلیل اطلاعات تحقیق از طریق دو نرم افزار SPSS و Amos انجام پذیرفت. یافته های توصیفی تحقیق نشان داد که میزان سازه ادراک فساد و تمامی ابعادش (فساد خرد، فساد کلان، فساد سیستمی و فساد بین المللی) در سطح بالایی و میزان سازه سرمایه اجتماعی و تمامی مولفه های آن (آگاهی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، هنجارهای تعمیم یافته، مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی) در سطح پایینی قرار داشتند. یافته های تبیینی تحقیق نشان داد که ادراک فساد و تمامی ابعادش، ارتباط و تاثیر معکوس قوی و معناداری بر سرمایه اجتماعی داشته اند. در ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معکوس ادراک فساد و کلیه ابعادش با سرمایه اجتماعی و تمامی مولفه هایش، معنادار شدند. در تحلیل رگرسیون چند متغیره، مدل رگرسیونی تحقیق و تاثیرات معکوس کلیه ابعاد ادراک فساد معنادار شدند و بیشترین تاثیر مستقیم را براساس ضریب Beta، بعد ادراک فساد سیستمی بر روی سرمایه اجتماعی داشته است. هم چنین بر اساس نتایج روش مدل سازی معادلات ساختاری، مدل نظری تحقیق بر مبنای تمامی شاخص های مختلف و متعددی از برازش قابل قبولی برخوردار بود. نتایج یافته های این تحقیق تایید کننده پیشینه تجربی و چارچوب نظری تحقیق منبعث از رویکرد نهاد محور سرمایه اجتماعی بوده است و مشخص ساخت هر چه میزان ادراک فساد در کلیه ابعادش افزایش می یابد، باعث افول و کاهش میزان سرمایه اجتماعی و تمامی مولفه هایش می گردد.

    کلیدواژگان: ادراک فساد، فساد خرد، فساد کلان، فساد سیستمی، فساد بین المللی، سرمایه اجتماعی
  • محمدحسن پیمان فر*، علیرضا الهی، سید محمد کاظم سجادپور، مهرزاد حمیدی صفحات 163-178

    دیپلماسی ورزشی پدیده ای است فراگیر که در سطح دیپلماتیک جزء مولفه های مهم ارتباطی میان کشور ها و ملت ها محسوب می شود و از آن جهت مهم است که بدانیم جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری قدرتمند در عرصه دیپلماسی، در چه وضعیتی در این حوزه قرار دارد. لذا در مطالعه حاضر سعی شد تا با استفاده از مدل تاپسیس به عنوان یکی از تکنیک های قوی در تصمیم گیری چند معیاره به این مهم پرداخته شود. بدین منظور پس از تهیه ابزار پژوهش و تایید روایی آن، در بین جامعه آماری پژوهش که شامل اساتید هیات علمی و مدیران خبره در حوزه ورزش و دیپلماسی بودند توزیع و جمع آوری گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد "افزایش روز افزون قدرت و جذابیت رویدادهای ورزشی بین المللی(Ci 0.83)" از مهمترین دلایل توسعه دیپلماسی ورزشی در کشور می باشد. دیگر نتایج پژوهش حاکی از وضعیت بحرانی در حوزه های "سازمان متولی(Ci 0.38)" و "سیاست ها و برنامه ها(Ci 0.26)"ی کشور در حوزه دیپلماسی ورزش است. در این زمینه "توانمند سازی ظرفیت ها(Ci 0.65)" مهترین راهبرد و "توسعه جامعه شناسی سیاسی(Ci 0.81)" مهمترین پیامد این پدیده از نگاه صاحب نظران بود. آنچه از مطالعه این پژوهش می توان نتیجه گرفت ضرورت تدوین برنامه بلند مدت در راستای توانمندسازی ظرفیت ها برای بهبود نقاط بحرانی است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی ورزشی، تاپسیس، راهبرد، روابط بین الملل
  • رضا منتظری مقدم*، عباس کوچ نژاد، مژگان رامین نیا صفحات 179-214

    فناوری هسته ای، در کنار کاربردهای نظامی و بازدارنده خود، دارای قابلیت استفاده صلح آمیز است و این امکان در سال های متمادی، کانون توجه بسیاری از حقوق دانان بوده است. با رو به پایان بودن انرژی های فسیلی، بسیاری از کشورها در پی انرژی های جایگزین برای آن هستند که انرژی هسته ای یکی از جایگزین های مطرح در این زمینه است. افزایش تقاضا برای استفاده از انرژی هسته ای و احتمال گسترش سلاح های هسته ای، نوعی تناقض را برای انتقال فناوری هسته ای به کشورهای درحال توسعه به وجود آورده و موجب طرح بحث های مختلفی در حقوق بین الملل شده است. مقاله پیش رو می کوشد با طرح این مسئله که انتقال فناوری صلح آمیز هسته ای در حقوق بین الملل براساس کدام مبانی حقوقی اتفاق می افتد، به بررسی مقررات ان پی تی و مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه انتقال فناوری صلح آمیز هسته ای بپردازد. افزون براین، در این مقاله، انتقال فناوری صلح آمیز هسته ای از منظر حق توسعه نیز بررسی شده است. این مقاله، جایگاه انتقال فناوری صلح آمیز هسته ای را در حقوق بین الملل نشان می دهد و نیز برمبنای مباحث مطرح شده در حوزه حقوق بین الملل توسعه، استدلال های حقوقی انتقال فناوری صلح آمیز هسته ای را تبیین، و پیشنهاد می کند که با پیگیری حرکت متوقف شده پیش نویس راهنمای بین الملل انتقال فناوری، یک سند بین المللی الزام آور در زمینه انتقال فناوری صلح آمیز هسته ای به دست آید.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری هسته ای، معاهده ان پی تی، حق توسعه، آژانس بین المللی انرژی اتمی
|
  • mehrdad Bakhshi, Kamal Sakhdari, Mojtaba Sajadi Pages 5-32

    Despite the importance of characteristics of the entrepreneurs in new ventures, less significant attempt has been made to conceptualize the impact of the actors' social, human and psychological capital on the growth of new ventures. The goal of this study is to analyze the characteristics of entrepreneurs based on most prominent attributes of actors including social capital, human capital, and psychological capital for actors of new ventures formed under Imam Khomeini Relief Foundation support in Tehran and Alborz provinces. This is a practical study from perspective of goal, and a qualitative research from the perspective of data gathering and analyzing methods. Using template case study, in this research we performed in-depth semi-structured interviews with 14 successful and unsuccessful businesses elected through judgmental sampling. Based on the results, Psychological capital of entrepreneurs more affect successful fate of new ventures, than their human and social capital.

    Keywords: New Venture, Startup, Social Capital, Human Capital, Psychologic Capital, Template Research Design
  • Hamid Parsania, Nourollah Nourani Pages 33-68

    The purpose of this article is to study and analyze the "social issue" from the perspective of the modern and postmodern paradigm. In European social thought, since the Renaissance, it has witnessed the emergence of two separate thought systems, which can be divided into two modes: "modern" and "postmodern." Each of these approaches, based on their epistemological foundations, defines the social problem in a particular way. In each of the modern theoretical and postmodern approaches, the social problem has a different definition and explanation framework. In this regard, relying on the "method of qualitative content analysis" of the social ideas of Karl Marx, Emile Durkheim and Max Weber as classical and modern thinkers of sociology and Jacques Derrida as the most important figure of post-structuralism around the concept of problem. Social has been analyzed. The results of the analysis show that from the point of view of modern social thought, social issue has an objective existence and can be discovered, explained and predicted through the science of sociology. For Derrida, however, is a socially constructed social issue that is the source of power, and there are no false and true criteria for its recognition. Modern thinkers in the field of social problem tend to "problematize" and determine the mechanism of recognition of social problem, but on the other hand, post-structuralist thinkers believe in "problem-making".

    Keywords: Social problem, Modern theoretical approach, Postmodern theoretical approach, Post-structuralism
  • Mahdi Ramezani, Asghar Partovi, Hasan Eyvazzadeh, Farshid Jafari Pages 69-96

    In the policy, the values of politics makers shape the content of policies. This is the starting point for the influence of referential on policy making.when the definition, scope of culture differ from the viewpoint of policy makers, will differ in referential of cultural policy.From the point of view of referential, what is obtained as a result of the assessment of the cultural policy situation in the country is one or more propositions of these propositions: the possibility or refusal of policy, the reason for policy, the principle of intervention in the principle of intervention and the mechanism of government intervention in cultural policy. In addition, poverty Or the plurality of politics, the content's weakness of the policy, or the failure of the implementation in this article is studied.Despite the fact that many years have passed since the beginning of cultural policy in Iran, in spite of the formation of educational discourses, cultural management and cultural planning and cultural engineering, but in practice, we are faced with the dispersion of decisions and diversity of authority, which is reflected in their incidence in many cases The mutual conflict between the actions of cultural institutions within the system has been.

    Keywords: Iran, culture, cultural policy, reference, public policy
  • Milad Pourrajabi, Hosein Mirzaei, Mohammad Javad Yadollahi Zadeh Pages 97-125

    Today, the cultural industries are increasingly important and will play a key role in the future of the world economy and culture. The main purpose of countries planning their economic future based on cultural industries is to preserve and develop their own culture first, and then economic dynamics. Taking into account the social and cultural geometry of the Islamic Revolution of Iran, preserving and developing one's own culture is a priority, and policy making in the cultural industries must be pursued. In addition, given that the planning of the Iranian economy in the recent years is in line with the resistive economy, the dynamics of cultural industries can contribute to the endogenous economic growth of the country and, consequently, be used to implement the resistive economy.
    This research was conducted through the analysis of the content of 35 in-depth interviews with cultural industry experts and practitioners. Using the content analysis method, four general themes have been identified as indexes of the cultural industries, which include: spreading the discourse of the Islamic Revolution, the dynamics of the urban economy, being popular, and participatory. Each of the themes has also been identified in five key areas for the exploitation of indigenous cultural industries, including the areas of production, infrastructure, market, investment, and vocational education, and each has provided strategies and suggestions. The most important proposals include the creation of a new technology investment program, the creation of a city's cultural and artistic creativity register, the creation of a secretariat or council for the development of cultural industries, and the creation of a venture capital fund.

    Keywords: Cultural Industries, Islamic Revolution Discourse, Cultural Policy Making, Thematic Analysis
  • Mohsen Dehghan, Ali Rahmani Firoozjah, Ali asghar Abbasi Asfajir Pages 127-162

    In this paper, we study on the relationship between the perception of corruption and social capital in urban population over 30 years old in Mazandaran province. In the variable "perception of corruption", theories proposed by Hoetjes, Thrisman and Heiden Heimer and in the variable "social capital" have been used from the institutionalized approach, and in particular from the Bo Rothsteine and Stolle theories. The required data were collected using a survey method and a questionnaire tool from a sample of 400 subjects. The descriptive findings of the research indicated that the level of perception of corruption index and all of its dimensions (i.e. micro corruption, macro corruption, system corruption, and international corruption) were at high level and the level of social capital index and all its constituent variables (i.e. social awareness, social trust, general norms, participation social, and social cohesion) were at a low level. The explanatory findings of the research indicated that there is a reverse, strong, and significant relationship and effect between perception of corruption and all its dimensions and social capital. In Pearson correlation coefficient, the inverse relationship between perceptions of corruption and all its dimensions and social capital was significant. In multi-variatble regression analysis, the regression model of research and the inverse effects of all dimensions of perception of corruption were significant, and the most direct effect based on the Beta coefficient was the dimension of the perception of systemic corruption on social capital. Also, according to the results of structural equation modeling, the theoretical model based on various indices such as CMIN / DF, RMSEA, NFI, CFI, PCFI, etc had a reasonable fit. The results of this study confirm findings of empirical background and the theoretical framework of the research based on the institution-based approach. Also, results determined that the as perception of corruption in all its dimensions increases, the level of social capital and all its variables decreases.

    Keywords: perception of corruption, micro corruption, macro corruption, systemic corruption, international corruption, social capital
  • Mohamadhasan Peymanfar, Alireza Elahi, Seyed Mohamadkazem Sajadpour, Mehrzad Hamidi Pages 163-178

    Sports diplomacy is a pervasive phenomenon that at the diplomatic level is an important component part of communication between nations and states. And it is important to know that the Islamic Republic of Iran as a powerful country in the field of diplomacy, in what is the situation in this area. In this study we tried to use the TOPSIS as one of powerful techniques in multi-criteria decision on this matter be addressed. After preparing research tool and confirm its validity, the population of the study which includes faculty members and administrators were experts in the field of sports and diplomacy were collected and distributed. The results show that "increasing the strength and attractiveness of international sporting events (Ci 0.83)” of the main reasons for the development of sports diplomacy in the country. The results indicated the critical situation in the area "trustee organization (Ci 0.38)" and "policies and programs (Ci 0.26)" the country is in the field of sports diplomacy. In this context, "Empowering capacity (Ci 0.65)" most important strategy, and "development of political sociology (Ci 0.81)" The major consequence of this phenomenon from the perspective of the experts. What can be concluded from this research study, the need to develop a long-term plan to strengthen and improvement the critical points.

    Keywords: sports diplomacy, TOPSIS, strategy, international relations
  • Reza Montazeri Moghadam, Abbas Koutchnezhad, Mozhgan Raminnia Pages 179-214

    Beside the military usage of Nuclear Technology there are some peaceful capability usage for this technology and many lawyers have put a spotlight on these capabilities.
    Meanwhile, peaceful transfer of this technology is a legitimate process in order to “International Law” so the legal and juristic foundation of this issue should be explained.
    In addition, through the Non-Proliferation Treaty the nuclear states have been committed to share the potential advantages of peaceful using of nuclear energy with other countries.
    In spite of this commitments, there is no suitable legal sanction for “Technology Transfer” .Therefor, this paper recommending to pursuit the unfinished path for draft code of conduct on transfer of technology and also trying to depicting the capacities and challenges of transferring the peaceful nuclear technology frankly on the bases of International Law, N.P.T, IAEA rules, The right to develop and with the main question of “what is the transfer of peaceful nuclear technology legal foundation in the International Law?”

    Keywords: Transfer of Peaceful Nuclear Technology, NPT, The Right to Develop, IAEA