فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال هفتم شماره 4 (زمستان1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرین خانه شناس، پیمانه حبیبی، سید ابوالفضل ذاکریان* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    ارگونومی در ارتباط با مطالعه و طراحی سیستماتیک محیط کار در جهت بهبود سلامتی و رفاه انسان است. سلامت و رفاه کارکنان تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی قرار می گیرد. طبیعت یک پارادایم جدید در ارگونومی شغلی می باشد که در متون اصلی ارگونومی نقش آن در ارتباط با رفاه انسان بخوبی بررسی و تشریح نشده است. بنابراین، هدف اصلی این مطالعه بررسی نتایج حاصل از پیوند با طبیعت بر سلامتی کارکنان بویژه رفاه در قالب یک مطالعه مروری سیتماتیک بود.

    روش کار

    با جستجوی مقالاتی که از سال 2000 تا 2019 در زمینه طراحی بیوفیلیک منتشر شده بود و براساس معیارهای تحقیق تعداد 25 مقاله برای مطالعه سیستماتیک حاضر انتخاب شدند. مقالاتی که زبان اصلی آنها غیر انگلیسی بود از مطالعه خارج گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که طراحی بیوفیلیک در ارتباط با بهبود رفاه انسانی، عملکرد وکاهش استرس می باشد.  

    نتیجه گیری

    سازمان ها به کمک ارگونومیست ها باید چنین تغییراتی را در محیط کار مدنظر قرار داده و راه حل های مبتنی بر طبیعت به صورت برنامه های راهبردی در جهت بهبود رفاه و نه صرفا اعمال استراتژی موقت که شرایط فیزیکی یک ساختمان یا چشم انداز آن را تغییر می دهند ارایه شوند.

    کلیدواژگان: ارگونومی، طراحی بیوفیلیک، رفاه، محیط کاری، طبیعت
  • سیاوش اعتمادی نژاد، اسماعیل حسینی نژاد، جمشید یزدانی چراتی، فریبا قائم پناه*، محمود یوسفی چمازکتی، مجتبی احمدی، علی امانی صفحات 12-20
    زمینه و هدف

    خیاطی از جمله مشاغلی است که شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در آن بالاست. شرایط ایستگاه کار خیاطی به گونه ای است که خیاطان را مترادف با آسیب های اسکلتی عضلانی در نواحی مختلف بدن بخصوص درد در گردن، شانه و قسمت فوقانی پشت و حتی کمر ساخته است. هدف از این مطالعه  بررسی تاثیر ایستگاه کاری طراحی شده برای خیاطی با در نظر گرفتن نتایج مطالعات گذشته بر روی عضلات گردن و شانه کاربران توسط  الکترومیوگرافی است.

    روش کار

    در این مطالعه تحلیلی مداخله ای، میزان فعالیت چهار عضله سطحی گردن و شانه (عضلات جناغی چنبری ، دلتوییدقدامی، دلتویید میانی ، دلتویید خلفی) توسط الکترومیوگرافی روی 33 شرکت کننده (زن و مرد) در دو ایستگاه کاری طراحی شده جدید و متداول با هم مقایسه شدند.

    یافته ها

    میزان فعالیت عضلات در دوایستگاه کاری جدید و متداول، دارای اختلاف معنادار بود(P<. اما بین حالت های مختلف ایستگاه کاری جدید تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    هر چهار عضله در ایستگاه کاری جدید در مقایسه با ایستگاه کاری متداول دارای فعالیت کمتری بود، بدین معنی که ایستگاه کاری طراحی شده، توانسته است فعالیت عضلات گردن و شانه را در حین کار کاهش دهد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، طراحی، ایستگاه کار، خیاطی، الکترومیوگرافی
  • اسفندیار عطائی*، رامین صادقیان، پیمان نجفی صفحات 21-30
    زمینه و هدف

    شناخت و پیشگیری از فرسودگی شغلی در ارتقاء بهداشت روانی افراد و افزایش سطح کیفیت خدمات ارایه شده، نقش بسزایی دارد. این مقاله به منظور پیشگیری از وقوع این مسیله، در صدد شناسایی عوامل موثر بر فرسودگی شغلی کارمندان می باشد.

    روش کار

    مطالعات زیادی توسط محققین در زمینه فرسودگی شغلی کارکنان با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته، ولی مدلی که به طور جامع به شناخت عوامل موثر برفرسودگی شغلی کارمندان و از آن مهم تر، به بیان روابط میان عوامل دخیل درآن بپردازد به خوبی احساس می شود. بنابراین از روش تحلیل پویایی سیستم و نرم افزارVENSIM  به منظور تبیین ارتباطات کمی بین عوامل موثر در فرسودگی شغلی کارمندان، ارزیابی و شبیه سازی استفاده شده است.
     

    یافته ها

    بعد از طراحی نمودارهای علت و معلولی، جریان و تایید مدل، چهار سناریو با استفاده از روش پویایی شناسی سیستم و شبیه سازی استخراج شدند، سناریوی اول که وضع موجود شرکت را نشان می دهد حاکی از افزایش فرسودگی شغلی می باشد. در سناریوی دوم با افزایش رضایت شغلی، میزان بهره وری کارکنان افزایش می یابد، اما بهره وری بیشتر در عمل منجر به کاهش فرسودگی شغلی نشده است. در سناریوی سوم، با افزایش متغیرهای کنترل شغلی، فرسودگی شغلی کاهش می یابد. و در سناریوی چهارم با افزایش پارامترهای رفاهی، مشخص گردید که این سناریو نیز در کاهش فرسودگی شغلی کارمندان تاثیر بسزایی دارد.

    نتیجه گیری

    از بین چهار سناریوی شبیه سازی شده، سناریوی چهارم که افزایش پارامترهای رفاهی کارکنان می باشد، بیشترین تاثیر را در جهت کاهش فرسودگی شغلی کارمندان شرکت آب منطقه ای اردبیل نشان می دهد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پویایی شناسی سیستم، خستگی، نمودار حلقوی علی و معلولی، شبیه سازی
  • تقی میرمحمدی، عثمان گوک*، نورالدین موسوی نسب، هادی محمودی شرفه صفحات 31-39
    زمینه و هدف

    کارمندان بانک بخش زیادی از کار خود را با رایانه انجام می دهند. تجهیزات و چیدمان آنها ممکن است بدن فرد را در وضعیت نامناسبی قرار دهد و منجر به اختلالات اسکلتی عضلانی شود، لذا این مطالعه با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی کارمندان بانک و ارتباط آن با تنش اداری انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 173 نفر از کارمندان بانک ملی استان خراسان شمالی انجام گرفت. شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی از طریق پرسشنامه اختلالات اسکلکتی عضلانی کرنل (CMDQ)، ریسک فاکتورهای ایجاد کننده از طریق ارزیابی سریع تنش اداری ROSA))  برآورد و داده ها توسط نرم افزار spss با آزمون آماری اسپیرمن بررسی شدند.

    یافته ها

    میانگین نمرات ROSA، 0.793 ± 4.73  و 63.6% از پوسچرها در گروه مداخله قرار گرفت. میانگین نمرات CMDQ، 103.63 ± 181.004 بود. آزمون اسپیرمن نشان داد بین نتایج ROSA  و CMDQ  همبستگی خوبی وجود دارد(P=0.021, R=0.175). بین سابقه کار و شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی رابطه معناداری وجود داشت.(P=0.037, R=0.159) آزمون کروسکال والیس نشان داد بین میزان تحصیلات و نتایج CMDQ رابطه معناداری وجود دارد(P=0.38). بیشترین اختلال در اندام ها مربوط به ناحیه گردن(53.8%) و کمر(49.7%) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به همبستگی بین نتایج ROSA  و CMDQ میتوان آنها را در کنار هم  بکار برد. تغییرات برای افرادی که در گروه مداخله قرار گرفتند باید سریعتر انجام شود. صندلی و مانیتور نقش مهمتری در بالا بردن نمره ROSA ایفا کردند، اصلاحات باید از تهیه صندلی ارگونومی و همینطور چیدمان مناسب دیگر تجهیزات مانند مانیتور صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، ROSA، CMDQ، کارمند بانک
  • پریسا حسن زاده، ابوالفضل قهرمانی*، ایرج محبی صفحات 40-51
    زمینه و هدف

    ماکروارگونومی نگرشی فنی-اجتماعی است که به طراحی سازمانی، سیستم کار و طراحی تعامل های انسان-ماشین، انسان-محیط و انسان-شغل می پردازد. بررسی ها نشان می دهد شرایط ماکروارگونومی محیط کار می تواند تاثیر نامطلوبی بر سلامتی کارکنان داشته باشد. در این میان، کارکنان بیمارستان ها با استرس شغلی فراوانی مواجه می شوند و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در آنها زیاد است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط وضعیت ماکروارگونومی با شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و پیامدهای استرس شغلی در بیمارستان های آموزشی-درمانی ارومیه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی-توصیفی است که 350 نفر از کارکنان پنج بیمارستان را به صورت تصادفی انتخاب شدند و در این مطالعه شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه ماکروارگونومی، نوردیک و پیامدهای استرس شغلی استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان داد از 350 شرکت کننده 217 نفر (62 درصد) زن  و 168 نفر (48 درصد) پرستار بودند. میانگین سنی آنها (8/13±) 36/63 و میانگین سابقه کاری (7/65 ±) 11/53 سال بود. نتایج آزمون ANOVA نشان داد وضعیت ماکروارگونومی به طور معنی داری در بیمارستان ها متفاوت بود و بیمارستان 1 وضعیت مطلوب تری داشت. بیشترین میزان علایم اختلالات اسکلتی-عضلانی در ناحیه گردن (75/7 درصد) و نشیمن و کمر (73/7 درصد) گزارش شد. میانگین نمره پیامدهای استرس شغلی شرکت کنندگان نیز پایین تر از حد مطلوب بود. وضعیت ماکروارگونومی با اختلالات اسکلتی-عضلانی و پیامدهای استرس شغلی ارتباط معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت شرایط ماکروارگونومیکی محیط کار تاثیر فراوانی در بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی و پیامدهای استرس شغلی دارد؛ بنابراین به منظور کاهش اختلالات اسکلتی-عضلانی و استرس شغلی باید برنامه های مداخله ای سازمانی و اجرای برنامه های آموزش ماکروارگونومی باهدف تغییر و بهبود شرایط محیط کار در بیمارستان ها صورت گرفت.

    کلیدواژگان: بیمارستان، اختلالات اسکلتی-عضلانی، استرس شغلی، ماکروارگونومی
  • یدالله حمیدی، شهلا شاطرآبادی*، علیرضا سلطانیان صفحات 52-61
    زمینه و هدف

    یکی از چالش های مهم مدیران در سازمان های رقابتی، ارتقای عملکرد و بهره وری سازمان و درک عوامل موثر بر آنهاست. ارتقای عملکرد سازمان، نیازمند توجه و تمرکز مدیران بر عدالت سازمانی و انگیزه کارکنان، برای کار و فعالیت است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین عدالت سازمانی و ابعاد آن با عملکرد سازمانی در حوزه معاونت بهداشتی استان کرمانشاه انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی و هم بستگی است. این مطالعه بر روی 166 نفر از کارکنان حوزه معاونت بهداشتی استان کرمانشاه، که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، در تابستان 1398 انجام شد. داده ها، با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد عدالت سازمانی Niehoff و Moorman (1993) و عملکرد سازمانی Hersey  و Goldsmith (1980) جمع آوری شدند. پایایی پرسشنامه ها با انجام مطالعه Pilot و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج مطالعه نشان می دهد میانگین نمره عدالت سازمانی در افراد مورد پژوهش، 16/92 ± 54/84 و میانگین نمره عملکرد سازمانی 18/66 ± 140/54 است. براساس نتایج ضریب هم بستگی پیرسون، بین عدالت سازمانی و تمام ابعاد آن با عملکرد سازمانی، رابطه مثبت و معناداری (0/001>P) وجود دارد؛ اگرچه عدالت رویه ای، بیش از سایر مولفه ها، قابلیت پیش بینی عملکرد سازمانی را دارد.

    نتیجه گیری

    عدالت سازمانی متغیری مهم و تاثیرگذار بر عملکرد سازمانی است، مدیران برای ارتقای عملکرد سازمان، باید عدالت را عامل انگیزشی مهمی در رفتار کارکنان بدانند و به آن توجه کنند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عملکرد سازمانی، بهره وری
  • محمدصادق سهرابی*، مهرداد عنبریان صفحات 62-71
    زمینه و هدف

    استفاده از ویژگی های آنتروپومتریکی در طراحی ارگونومیک ایستگاه های کاری در پیشگیری و کاهش ناراحتی های اسکلتی-عضلانی در محیط های اداری مفید است. هدف مطالعه حاضر تعیین ابعاد آنتروپومتری کارکنان اداره گاز استان هرمزگان به منظور طراحی میز کار و صندلی برای کار با رایانه بر مبنای متغیرهای آنتروپومتری بوده است.

    روش کار

    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر که در سال 1398 انجام شد، به منظور اندازه گیری 36 متغیر آنتروپومتری، 121 کارمند شرکت گاز استان هرمزگان به صورت خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. پس از اندازه گیری با معیارهای طراحی ارگونومی مشخصات ابعادی میز کار و صندلی اداری طراحی شد.

    یافته ها

    شرکت کنندگان پژوهش 80.2 درصد مرد و 19.8 درصد زن با میانگین سنی 35.11 و انحراف معیار 6.6 در محدوده سنی 25 تا 59 سال بودند. میانگین و انحراف معیار ارتفاع قد اندازه گیری شده به ترتیب 170.7 و 8.06 سانتی متر به دست آمده است. نتایج آنتروپومتری به تفکیک جنسیت و صدک ها در جدول ها آمده و ویژگی های ابعادی صندلی و میز کار اداری بر مبنای داده های به دست آمده طراحی شده است.

    نتیجه گیری

    جدول های آنتروپومتری ارایه شده، در مطالعات و طراحی های بعدی کاربرد دارد. همچنین مشخصات ابعادی تجهیزات ارایه شده راهنمای کاربردی برای طراحی و ساخت محیط کار اداری است.

    کلیدواژگان: ارگونومی، طراحی، آنتروپومتری، ایستگاه کار، مبلمان
  • بهرام طهماسبی، مهدی زارع بهرام آبادی*، مهشید ایزدی، حمیده عبدالحسینی صفحات 72-81
    زمینه و هدف

    از عوامل موثر بر عملکرد شغلی هر فرد می توان به استرس شغلی، رسالت شغلی و فرسودگی شغلی اشاره کرد؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر تبیین روابط علی عوامل استرس زای شغلی، رسالت شغلی و فرسودگی شغلی در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی همدان بوده است.

    روش کار

    مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر از نوع مقطعی است که در سال 1398 تعداد 378 نفر از کارکنان غیر هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان را بررسی کرده است. داده های این مطالعه با استفاده از پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلش، استرس شغلی (HSE- Q) و رسالت شغلی دیک جمع آوری شد. به منظور بررسی ارتباط متغیرها، از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) در نرم افزار AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 38/93 سال بود. مولفه های عوامل استرس زای شغلی و رسالت شغلی با مولفه های فرسودگی شغلی هم بستگی مثبت و معناداری دارند (0/05>P). برازش مدل اندازه گیری با داده های گرد آوری شده قابل قبول است. عوامل استرس زای شغلی نیز به صورت غیرمستقیم و با میانجیگری ابعاد حضور و جست وجوی رسالت شغلی با فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی رابطه دارد. مجموع مجذور هم بستگی های چندگانه برای متغیر فرسودگی شغلی 0/56 بود. براساس این یافته، عوامل استرس زای شغلی و رسالت شغلی درمجموع 56 درصد از واریانس فرسودگی شغلی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    عوامل استرس زای شغلی و رسالت شغلی درمجموع بیشتر از 50 درصد فرسودگی شغلی را تبیین می کنند؛ بنابراین با توجه به تاثیرات زیان بار فرسودگی شغلی در کارکنان پیشنهاد می شود مسیولان برای کاهش عوامل استرس زا مانند نیازهای روانی و فیزیکی محیط کار، نداشتن حمایت، نبود امنیت شغلی و همچنین رسالت شغلی اقدام کنند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، رسالت شغلی، فرسودگی شغلی
|
  • Farin Khanehshenas, Peymaneh Habibi, Seyed Abolfazl Zakerian* Pages 1-11
    Background and Aims

    Ergonomics is associated with the study and systematic design of the workplace to improve human health and well-being. The health and well-being of employees are influenced by a variety of factors. Nature is a new paradigm in occupational ergonomics that has not been well explored in the main texts of ergonomics in relation to human well-being. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the results of joining with nature on staff health, especially well-being in the form of a systematic review study.

    Methods

    By searching articles published from 2000 to 2019 in the field of Biophilic design, 25 articles were selected for the present systematic study based on the research criteria. Non-English language articles excluded.

    Results

    The results of this study showed that Biophilic design is associated with improved human well-being, performance, concentration and stress reduction.

    Conclusion

    Organizations, with the help of ergonomists, should consider such changes in the workplace, and nature-based solutions as strategic programs for improving well-being rather than merely applying a temporary strategy that changes the physical condition of a building or its landscape.

    Keywords: Ergonomics, Biophilic design, Well-being, Workplace, Nature
  • Siavash Etemadi Nejad, Esmail Hosseininejad, Jamshid Yazdani Charati, Fariba Ghaempanah*, Mahmoud Yousefi Chemazkati, Mojtaba Ahmadi, Ali Amani Pages 12-20
    Background and Objectives

    Sewing is one of the occupations where the prevalence of musculoskeletal disorders is high. Sewing conditions at the workstation have made tailors face musculoskeletal injuries in various areas of their body, particularly pain in the neck, shoulder, and upper back and even waist. The purpose of this study was to evaluate the effect of a workstation designed for tailoring considering the results of previous studies on the neck and shoulder muscles of users by electromyography.

    Methods

    In this interventional analytical study, the activity levels of four superficial neck and shoulder muscles (meridian, anterior deltoid, middle deltoid, posterior deltoid) were Electromyographed on 33 participants (male and female) at two new and custom designed workstations.

    Results

    There was a significant difference in the amount of muscle activity in the new and existing workstations (P<0.05). But there was no significant difference between the different modes of the new workstation.

    Conclusion

    All four muscles were less active at the new workstation than the conventional workstation, meaning that the designed workstation was able to reduce neck and shoulder muscle activity during work.

    Keywords: Ergonomics, Design, workstation, Sewing, EMG
  • Esfandyar Ataei*, Ramin Sadeghian, Peyman Najafi Pages 21-30
    Background and Objectives

    Recognition and prevention of burnout plays an important role in promoting mental health and increasing the quality of services provided. This paper aimed to prevent the occurrence of this problem, seeking to identify the effective factors on the employees' burnout.

    Methods

    Many studies have been carried out by researchers on staff burnout using a descriptive-analytical approach, but there is no model comprehensively identifying the factors affecting employee burnout and, more importantly, expressing the relationships between the factors involved. Therefore, system dynamics analysis and VENSIM software have been used for explaining the quantitative relationships between factors affecting employees' burnout, evaluation and simulation.

    Results

    After designing causal, flow diagrams and model validation, four scenarios were extracted using system dynamics and simulation methods. The first scenario, which shows the current status of the company, indicated an increase in burnout. In the second scenario, with increased job satisfaction, employee productivity increased, but higher productivity, in practice, did not lead to reduction in burnout. In the third scenario, burnout decreased with increasing occupational control variables. And in the fourth scenario, by increasing the welfare and rest parameters of the staff, it was found that this scenario also had a significant effect on reducing the burnout of employees.

    Conclusion

    From among the four simulated scenarios, the fourth one, which is the increase in staff welfare parameters, had the most impact on reducing the burnout of Ardabil Regional Water Company employees.

    Keywords: Burnout, System Dynamics, Fatigue, Causal Loop Diagram, Simulation
  • Taghi Mirmohammadi, Osman Gook*, Nouroddin Mousavinasab, Hadi Mahmoodi Sharafe Pages 31-39
    Background and Objectives

    Bank staff do much of their work using computers, Their equipment and layout may put the body in an inappropriate position and lead to musculoskeletal disorders (MSDs), so this study aimed to determine the prevalence of MSDs in bank staff and its relationship with office tensions.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 173 employees of Melli Bank of North Khorasan Province. The prevalence of MSDs was estimated through CMDQ, Risk factors were estimated through ROSA and data were entered into SPSS 20. Then their relationship with each other and with the equipment layout was determined by Spearman test.

    Results

    The mean ROSA scores were 4.73±0.793 and 63.6% of the postures were in the intervention group. The mean CMDQ scores were 103.63±181.004. Spearman test showed a good correlation between ROSA and CMDQ results (P=0.021, R= 0.175). There was a significant relationship between work experience and prevalence of MSDs (P=0.037, R=0.159). Kruskal-Wallis test showed a significant relationship between education level and CMDQ scores (P=0.38). The most common disorders in the organs were neck (53.8%) and lower back (49.7%).

    Conclusion

    Given the correlation between the ROSA results and the CMDQ, they can be used together. The change should be considered immediately for persons who are in intervention group. The chair and monitor played a more important role in raising the ROSA score. Improvements should be made by providing an ergonomic chair as well as a proper layout of other equipment such as a monitor.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, ROSA, CMDQ, Office work
  • Parisa Hassanzadeh, Abolfazl Ghahramani*, Iraj Mohebbi Pages 40-51
    Background and Objectives

    Macro Ergonomics is a socio-technical approach that deals with organizational, and work system design, as well as the design of human-machine, human-environment, and human-job interactions. Researches show that workplace macroeconomic’ conditions have undesirable effects on employees’ health, and hospital staff experience high levels of occupational stress and high prevalence of musculoskeletal disorders. This study aimed to investigate the relation between macroeconomic’ condition and prevalence of musculoskeletal disorders as well as outcomes of job stress among employees of hospitals affiliated to Urmia University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was a descriptive cross-sectional study and 350 employees who randomly were selected from 5 hospitals participated in this study. Macro-ergonomic, Nordic and job stress outcomes questionnaires were used for data collection. Descriptive statistics, ANOVA and Chi-square tests were applied for data analysis.

    Results

    The findings of the present study indicated that out of 350 participants 217 (62%) were female and 168 were nurses (48%). Their mean age was 36.63 (±8.13) years and their average work experience was 11.53 (±7.65) years. The results of ANOVA test showed that the status of macro-ergonomics was significantly different in hospitals and hospital 1 had favorable condition. The majority of musculoskeletal disorder symptoms were reported in the neck (75.7%), hip, and waist (73.7%). The average score of job stress outcomes for the participants was lower than favorable limit. Macro-ergonomic’ conditions had significant associations with musculoskeletal disorders and job stress’ outcomes.

    Conclusion

    Based on the results of the current study, macro-ergonomic conditions had significant effects on musculoskeletal disorders and job stress outcomes. Interventional efforts should focus on organization and developing macro-ergonomic training programs to reduce musculoskeletal disorders and job stress and improve job conditions in hospitals.

    Keywords: Macro ergonomics, Hospitals, Musculoskeletal disorders, Job stress, Macroergonomic
  • Yadollah Hamidi, Shahla Shaterabadi*, Ali Reza Soltanian Pages 52-61
    Background and Objectives

    One of the major challenges that managers face in competitive organizations is the improvement of the performance and productivity of the organization and understanding the factors affecting them. The promotion of the organizational performance requires managers to focus on the organizational justice and employees’ motivation at work. The purpose of this study is to determine the relationship between organizational justice and organizational performance in the Health Center of Kermanshah Province.

    Methods

    The present work was a descriptive-analytic and correlation study. This study was performed on 166 employees of the Health Center of Kermanshah in summer 2019, selected by random sampling. Data were collected using two standard questionnaires: the organizational justice of Nihoff and Morman (1993), and the organizational performance of Hersey and Goldsmith (1980). Reliability of the questionnaires was assessed by the pilot study and Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSS 16 software.

    Results

    The results showed that the average scores of the organizational justice and the organizational performance are 54.84± 16.92 and 140.54± 18.66, respectively. According to the results of Pearson correlation coefficient, there is significant relationship between the organizational justice and its dimensions with organizational performance (P<0.001). However, the procedural justice has the more potential to predict the organizational performance.

    Conclusion

    The organizational justice is an important variable, strongly affecting the organizational performance. Therefore, managers need to pay particular attention to the justice as an important motivating factor for employees in order to improve the organizational performance and productivity.

    Keywords: Organizational Justice, Organizational Performance, productivity
  • Mohammad Sadegh Sohrabi*, Mehrdad Anbarian Pages 62-71
    Background and Objectives

    Using anthropometric characteristics in the ergonomic design of workstations can be useful in the prevention and reduction of musculoskeletal discomfort and in office-work environments. The purpose of this study was to determine the anthropometric dimensions of Hormozgan province gas department staff to design desks and chairs for computer work based workstations.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study for measuring 36 anthropometric variables of 121 Hormozgan province gas company staff selected by cluster random method. After collecting anthropometric data considering ergonomic design criteria, dimensions of desk and office chairs are designed.

    Results

    Participants were 80.2% male and 19.8% female with a mean age of 35.11 and a standard deviation of 6.6 between 25 and 59 years. The mean and standard deviation of height measured was 170.7 and 8.06 cm, respectively. Anthropometric results are shown separately by gender and percentile in the tables. Dimensions of chair and office desk are designed based on obtained data.

    Conclusion

    The presented anthropometric desks can be used in future studies and designs. Also, the dimensional characteristics of the furniture provided can be a practical guide for designing and manufacturing office workstations.

    Keywords: Ergonomics, Design, Anthropometry, Workstation, Furniture
  • Bahram Tahmacbi, Mahdi Zare Bahramabadi*, Mahshid Izadi, Hamide Abdolhoseini Pages 72-81
    Background and Objectives

    Factors affecting one's job performance include job stress, job calling and burnout. The purpose of this study was to determine the causal relationship between job stressors, job calling and job burnout among employees of Hamadan University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 378 non-faculty members of Hamadan University of Medical Sciences. Data were collected using Maslach Burnout Inventory, Job Stress Questionnaire (HSE-Q) and Dik's job calling. To investigate the relationship between variables, Structural Equation Modeling (SEM) method was used in AMOS version 24 software.

    Results

    The mean age of participants was 38.93 years. The components of job stressors and job calling had a positive and significant correlation with the components of job burnout (P<0.05). The measurement model was acceptable with the collected data. Job stressors indirectly and mediate the dimensions of presence and search of job calling are related to job burnout of medical university employees. The sum of squares of multiple correlations for job burnout variable was 0.56. This finding indicated that occupational stressors and job calling account for 52% of the variance in burnout.

    Conclusion

    Given the detrimental effects of burnout on employees, it is suggested that authorities reduce stressors such as the psychological and physical needs of the workplace, lack of support, job insecurity, and job calling.

    Keywords: Job Stress, job calling, Job Burnout