فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 42 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/02
  • تعداد عناوین: 19
|
  • علیرضا عمادی، هادی پیرسته انوشه* صفحات 1-11

    به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف کلرمکوات کلراید بر عملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت دانه کلزا در سطوح مختلف کود نیتروژن آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 در مرودشت انجام گردید. تیمارها عبارت بودند از کود نیتروژن در چهار سطح 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار و محلول پاشی با غلظت های مختلف کلرمکوات کلراید کلرید در سه سطح صفر، 5/1 و 3 گرم در لیتر. در این پژوهش تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن صددانه، عملکرد دانه و بیولوژیک، درصد پروتیین و روغن دانه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر نیتروژن بر همه صفات، کلرمکوات کلراید کلرید بر همه صفات به جز وزن صددانه و برهمکنش نیتروژن و کلرمکوات کلراید بر همه صفات به جز وزن صددانه و درصد پروتیین دانه معنی دار بود. نیتروژن و کلرمکوات کلراید تاثیر مثبت و معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد و همچنین درصد پروتیین و روغن دانه داشتند. به طورکلی، افزایش نیتروژن تا سطح 150 کیلوگرم در هکتار با افزایش کمیت و کیفیت محصول کلزا همراه بود و افزایش بیشتر از آن تاثیر معنی داری بر اجزای عملکرد نداشت، ولی درصد روغن دانه را کاهش داد. بین غلظت های 5/1 و 3 گرم در لیتر کلرمکوات کلراید تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در شرایط بدون کلرمکوات-کلراید، نیتروژن تا سطح 150 و در شرایط محلول پاشی کلرمکوات کلراید نیتروژن تا سطح 200 کیلوگرم باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه گردید. به طورکلی، کاربرد 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار توام با محلول پاشی کلرمکوات کلراید با غلظت 3 گرم در لیتر برای شرایط مشابه قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: اوره، پروتئین، خورجین، روغن، کندکننده رشد
  • عباس علی پناه، علیرضا سیروس مهر*، محمد رضا اصغری پور، محمد شاهوردی صفحات 12-25
    افزایش تولید گندم در ایران و جهان اهمیت دارد و عدم یا کاهش استفاده از کودهای شیمیایی در راستای کشاورزی پایدار در تولید محصولات زراعی ضروری است. جهت بررسی تاثیر کود سبز شبدر و کود شیمیایی و قارچ مایکوریزا بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک و عملکرد گندم (Triticum aestivum.L) در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به-صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی بروجرد اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل کود سبز شبدر ایرانی (Trifolium resupinatum) و شاهد (عدم استفاده از کود سبز) و فاکتور فرعی شامل سطوح تنش خشکی (آبیاری کامل (شاهد)، قطع آبیاری در مراحل گلدهی و دانه خمیری و عدم آبیاری (دیم)) و فاکتور فرعی فرعی شامل عدم کاربرد (شاهد) و کاربرد های کود شیمیایی NPK، قارچ میکوریزا گونه (Glomus mosseae) و تلفیق قارچ میکوریزا به همراه کود شیمیایی NPK بودند. نتایج نشان داد که کود سبز بالاترین محتوای نسبی آب برگ، رنگیزه های فتوسنتزی، پرولین، عملکرد و اجزای آن را دارا بود و تنش خشکی موجب کاهش رنگیزه های فتوسنتزی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه و افزایش پرولین گردید. کود های سبز و شیمیایی بر خصوصیات زراعی، فیزیولوژیک و عملکرد دانه گندم تحت تنش خشکی موثر بودند. بالاترین عملکرد دانه گندم (9946 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تلفیقی از کود سبز و آبیاری کامل به همراه کود شیمیایی و قارچ مایکوریزا بود. در مجموع استفاده از کود سبز در تولید گندم همراه آبیاری کامل و استفاده از قارچ میکوریزا و کود شیمیایی در شرایط آب و هوایی بروجرد مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، رنگیزه های فتوستزی، پرولین، شاخص برداشت
  • مجتبی ابراهیمی* صفحات 26-40

    اثر سالسیلیک اسید و کربنات کلسیم بر کارآیی مصرف آب و برخی صفات فیزیولوژیک ذرت(L. Zea mays) در شرایط کمبود آب در مرودشت استان فارس چکیده به منظور بررسی تاثیر سالسیلیک اسید و کربنات کلسیم بر کارآیی مصرف آب و برخی صفات فیزیولوژیک ذرت پژوهشی در سال های زراعی 1392 و 1393 به صورت اسپلیت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی سطوح آبیاری که شامل سه سطح(75 میلی متر، 100 میلی متر و 125 میلی متر تبخیر از طشتک تبخیر)، از مرحله چهار برگی تا پایان فصل رشد بود و فاکتور فرعی اسپری چهار سطح سالیسیلیک اسید(شاهد ، 1 میلی مولار، 1/3 میلی مولار و 1/7 میلی مولار) از مرحله چهار برگی تا پایان فصل رشد و کاربرد چهار سطح کلسیم(شاهد، 1 کیلوگرم در هکتار، 2 کیلوگرم در هکتار و 3 کیلوگرم در هکتار) بوده است. صفات مورد یررسی شامل شاخص سطح برگ، کلروفیل a و b، پرولین، پروتیین دانه و عملکرد دانه بود. غلظت 1/7 میلی مولار هورمون و 3 کیلوگرم در هکتار از کربنات کلسیم در تمام سطوح آبیاری باعث افزایش معنی داری در صفات مورد آزمایش بوده است.

    کلیدواژگان: ذرت، تنش کم آبی، سالیسیلیک اسید، کربنات کلسیم و عملکرد
  • حمید جباری*، سحر خادم، حمید مظفری، نادیا صفوی فرد صفحات 41-52
    به منظور تاثیر محلول پاشی روی و مراحل انتقال نشاء در کشت نشایی دو رقم کلزای بهاره این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال زراعی 96-1395 انجام شد. تیمارهای آزمایشی در این بررسی شامل 10 تیمار (کشت مستقیم بذر هیبرید هایولا 420 و رقم دلگان در 15 اسفندماه، کشت نشایی هیبرید هایولا 420 و رقم دلگان در مرحله دو و چهار برگی بدون محلول پاشی روی و همراه با محلول پاشی روی بود. نتایج نشان داد که بالاترین و پایین ترین میانگین عملکرد به ترتیب به تیمارهای کشت نشایی هیبرید هایولا 420 در مرحله دو برگی همراه با محلول پاشی روی و کشت مستقیم بذر هیبرید هایولا 420 به مقادیر 2628 و 1046 کیلوگرم در هکتار اختصاص داشت. کشت نشایی هایولا 420 در در مراحل دو و چهار برگی با محلول پاشی روی سبب افزایش 51 و 86 درصدی عملکرد دانه نسبت به کشت مستقیم شد. همچنین کشت نشایی رقم دلگان در مراحل دو و چهار برگی با محلول پاشی روی منجر به افزایش 93 و 35 درصدی عملکرد دانه نسبت به کشت مستقیم شد. به طورکلی در کشت نشایی و به ویژه در تیمارمحلول پاشی روی، در مقایسه با کشت بذری کلزا تعداد دفعات آبیاری یک تا دو مرتبه کاهش یافت و به دلیل افزایش شاخص های سطح برگ و سبزینگی گیاه، جذب بهتر تابش و بالاتر بودن تعداد خورجین و تعداد دانه در خورجین، عملکرد دانه و شاخص برداشت بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تعداد خورجین، شاخص سبزینگی، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه
  • نسیم رنج کش*، مرتضی سام دلیری، پوریا مظلوم، امیرعباس موسوی، ولی الله رامئه صفحات 53-65

    برنج یکی از مهمترین محصولات استراتژیک است که به عنوان غذای اصلی مردم در جهان به شمار می رود. در همین راستا آزمایشی با 30 ژنوتیپ بومی و اصلاح شده برنج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1395-96 با چهار تکرار به اجرا درآمد. صفات مورد مطالعه، ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد پنجه، تعداد کل دانه، تعداد دانه پر، تعداد دانه پوک، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، شاخص کلروفیل و طول دوره رویش بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری دارند که بر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ ها دلالت دارد. نتایج مقایسات میانگین نشان داد که بیشترین میانگین تعداد کل دانه و تعداد دانه پر در خوشه متعلق به ژنوتیپ کشوری بود. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که پنج مولفه اول،78/050درصد از تغییرات کل داده ها را محاسبه نمودند. تجزیه خوشه ای به روش جفت گروه بدون وزن با میانگین حسابی (UPGMA) و با معیار فاصله اقلیدسی برای صفات مورد بررسی، ژنوتیپ های مورد مطالعه را در پنج گروه تفکیک کرد.

    کلیدواژگان: صفات کمی، عملکرد دانه، گروه بندی، تجزیه به مولفه اصلی، بای پلات
  • محمد آقامحمدرضا، فرزاد پاک نژاد*، امیر حسین شیرانی راد، محمد رضا اردکانی، علی کاشانی صفحات 66-80

    به منظور ارزیابی واکنش ارقام منتخب پاییزه کلزا به تراکم بوته و کاربرد روی، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال زراعی (1394-1393 و 1395-1394) در موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. در این آزمایش عامل تراکم بوته در سه سطح شامل: 60،40 و 80 بوته در متر مربع و عامل روی شامل: محلول پاشی با آب خالص (شاهد) و محلول پاشی سولفات روی با غلظت 3 در هزار در مرحله خورجین دهی به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و شش رقم کلزا شامل: GKH3705، GKH2624، GKH0224، GK-Gabriella ، Neptune و Elvisدرکرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج مقایسه میانگین اثر ساده محلول پاشی روی نشان داد که کاربرد روی سبب افزایش معنی دار عملکرد روغن به میزان 5/8 درصد شده است و همچنین با در نظر گرفتن هزینه های محلول پاشی و بهاء هر کیلوگرم کلزا، می توان گفت کاربرد روی باعث افزایش بهره وری اقتصادی به میزان 29/545/000ریال در هکتار شده است. در این بررسی رقم جدید GK-Gabriella در تراکم 40 بوته در متر مربع ودر شرایط کاربرد روی با میانگین 6221 و 2629/66کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه را به ترتیب به خود اختصاص داده است. نتایج حاصل از اندازه گیری ویژگی های کمی و کیفی ارقام مورد مطالعه نشان داد که در تراکم بوته کمتر و در شرایط کاربرد روی می توان عملکرد دانه و روغن را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، ارقام کلزا، عملکرد دانه، عملکرد روغن
  • محمد تقی فیض بخش*، امیررضا صفایی، حسن مختارپور صفحات 81-90
    تاج خروس (آمارانت) یکی از گیاهان علوفه ای جدید است که تحقیقات کمی در مورد آن در ایران انجام شده است. به همین منظور آزمایشی به‏ صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان 1396 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان اجرا شد. فاکتور اول ارقام تاج خروس شامل Cim، Loura و Kharkovski و فاکتور دوم فاصله بوته روی خط در سه سطح 5، 10 و 15 سانتی متر در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر فاصله بوته روی ردیف و ژنوتیپ بر وزن تر علوفه، عملکرد ماده خشک، درصد پروتیین خام، عملکرد پروتیین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، عملکرد الیاف نامحلول در شوینده خنثی کیلوگرم در هکتار، درصد لیگنین، کلسیم و فسفر معنی دار بود. اثر متقابل فقط بر صفات درصد لیگنین، کلسیم و فسفر معنی دار بود. بیش ترین عملکرد علوفه تر و خشک از ژنوتیپ Cim و در فاصله ردیف 5 سانتی متر (تراکم بالا) به دست آمد. در هر سه ژنوتیپ تاج خروس با افزایش فاصله ردیف (کاهش تراکم) مقادیر لیگنین و کلسیم افزایش یافت اما مقادیر فسفر از روند خاصی پیروی نکرد. همچنین، بیش ترین عملکرد پروتیین خام، عملکرد پروتیین خام، عملکرد الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و درصد چربی خام در ژنوتیپ Loura مشاهده شد. ژنوتیپ Loura عملکرد ماده خشک کم تری نسبت به سایر ژنوتیپ ها تولید کرد اما از نظر ویژگی های کیفی و تغذیه ای علوفه مطلوب بود. لذا جهت دستیابی به علوفه با کیفیت استفاده از این ژنوتیپ مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد علوفه، پروتیین، الیاف خام، گلستان، چربی خام
  • سید مسعود ضیائی*، احمد نظامی، حمیدرضا خزاعی صفحات 91-103
    کمبود آب خاک از جمله عواملی است که بر عملکرد و کارکرد فیزیولوژیکی ماش، تاثیر بسزایی دارد. در شرایط تنش خشکی پرایمینگ بذر می تواند یک روش ساده و ارزان جهت کاهش اثرات تنش باشد. لذا به منظور بررسی مقادیر رطوبت خاک بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام ماش آزمایش مزرعه ای در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. آزمایش بصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی آبیاری در سه سطح 80، 60 و 40درصد ظرفیت زراعی و عامل فرعی شامل فاکتوریل لاینA73-726 و رقم ازبکستانی در دو سطح هیدروپرایمینگ و عدم پرایمینگ بودند. نتایج نشان داد که لاین A73-726 در تمام سطوح رژیم رطوبتی اعمال شده دارای بیشترین و رقم ازبکستانی کمترین عملکرد دانه و شاخص برداشت را دارا بودند. هیدروپرایمینگ بذر سبب کوتاه شدن طول دوره رویشی و افزایش کل طول دوره رشد گیاه نسبت به شرایط عدم پرایمینگ بذر گردید، به طور کلی در تیمار هیدروپرایمینگ بذر افزایش حدود هشت درصدی عملکرد نسبت به شرایط عدم پرایمینگ بذر مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: خشکی، عملکرد واجزای عملکرد، ماش، نشت الکترولیت
  • فرزان فلاح، بهرام میرشکاری*، همت الله پیردشتی، فرهاد فرح وش، محمد زمان نوری دلاور صفحات 104-115

    چکیده تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان زراعی از جمله برنج، نقش به سزایی در دستیابی به عملکرد مطلوب دارند. لذا، هدف از این پژوهش به حداکثر رسانیدن پتانسیل گیاهی برنج با بهینه سازی مصرف کودهای معدنی و زیستی به همراه ارتفاع برش راتون برنج بود. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه موسسه تحقیقات برنج کشور (آمل) طی سال های زراعی 1393 و 1394 اجرا شد. سه ارتفاع برداشت صفر، 15 و30 سانتی متر از سطح زمین به عنوان عامل اصلی و کودهای معدنی فسفر از منبع سوپرفسفات تریپل و پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم در دو سطح (عدم مصرف و مصرف 50 کیلوگرم در هکتار) و پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم) به عنوان عامل فرعی اول و محلول پاشی ترکیبی کود زیستی آزوسپیریلیوم برازیلنس و سودوموناس فلورسنس در دو سطح (محلول پاشی و عدم محلول پاشی) به عنوان عامل فرعی دوم بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در تیمار مصرف 50 کیلوگرم کود فسفره با ارتفاع برداشت 30 سانتی متر از سطح زمین با میانگین 2017/8 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تمامی کودهای معدنی و زیستی مصرفی موجب افزایش معنی دار ارتفاع بوته ، تعداد پنجه و درصد پر خوشه چه در خوشه گردید. همچنین، استفاده از کودهای زیستی به همراه کودهای فسفر و پتاسیم منجر به افزایش عملکرد و اجزای عملکرد شد. بنابراین، مصرف کودهای فوق با یکدیگر می تواند جایگزین مناسبی برای مصارف زیاد از حد نیتروژن در تولید رتون برنج در منطقه باشد.

    کلیدواژگان: برنج، رتون، فسفر، کود زیستی، ارتفاع برداشت
  • مظفر دولتشاه، اسفندیار حسنی مقدم*، مهدی شعبان، رضا یاراحمدی صفحات 116-130

    این تحقیق جهت شناسایی و اندازه گیری میزان ترکیبات تشکیل دهنده اسانس و بررسی تاثیر سطوح مختلف عناصر غذایی آهن و روی بر میزان اسانس و درصد ترکیبات اسانس گیاه بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی خرم آباد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش یه صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در ای مطالعه فاکتور Aکود سولفات آهن (در سه سطح، 2 در هزار، 5 در هزار و شاهد (بدون کود)، و فاکتور B کود سولفات (در سه سطح، 2 در هزار، 5 در هزار و شاهد (بدون کود) بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که 28 ترکیب در روغن اسانس بادرنجبویه وجود دارد. این ترکیبات شامل ژرانیال (66/65)، ترانس کاریوفیلن (8/41)، کاریوفیلن اکسید (4/99)، وربنول (2/17)، سیترونلول (1/6)، آلفا مورولول (1/52)، ژرماکرین د (1/38) و آلفا کادینول (1/33) با 88/05درصدکه ترکیبات اصلی اسانس این گیاه را نشان می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، ترکیب ژرانیال 66/65درصد از کل ترکیبات اسانس را به خود اختصاص داد که بطور قابل ملاحظه ای نسبت به سایر ترکیبات بیشتر می باشد ولی ترکیب سیترونلول فقط 1/6 درصد از مواد فرار پیکره رویشی گیاه دارویی بادرنجبویه را تشکیل داد. همچنین نتایج نشان داد اثر تیمار محلول‏پاشی سولفات آهن بر صفات درصد اسانس و درصد کاریوفیلن اکسید معنی‏دار شد و اثر تیمار محلول‏پاشی سولفات روی فقط بر درصد کاریوفیلن اکسید معنی‏دار شد. میزان اسانس بین 0/22 تا 0/61درصد در فاکتورهای م مختلف متفاوت بود و محلول پاشی سولفات روی و سولفات آهن سبب افزایش درصد اسانس بادرنجبویه شد به طوری که بهترین تیمار جهت افزایش درصد اسانس، سولفات روی 5 در هزار بود. درصد کاریوفیلن اکسین در اسانس بادرنجبویه با محلول پاشی سولفات روی و سولفات آهن افزایش یافت. در نهایت نتایج این پژوهش نشان داد که در اسانس گیاه بادرنجبویه 28 ترکیب شناسایی شده که محلو لپاشی سولفات روی و سولفات آهن سبب افزایش این ترکیبات با اثر بر افزایش درصد گیاه اسانس بادرنجبویه شد. بنابراین، به نظر م یرسد برای افزایش استخراج اسانس و ترکیبات مفید موجود در آن به خصوص کاریوفیلن اکسید م یتوان از محلول پاشی سولفات روی و سولفات آهن بهره برد.

    کلیدواژگان: اسانس، ژرانیال، سیترونلول، کروماتوگرافی
  • غلامرضا پاک سرشت، بابک پاساری* صفحات 131-146

    به منظور بررسی کاربرد اتفون و قطع گل آذین نر بر خصوصیات کمی و کیفی ذرت، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، در سال زراعی 96-1395 صورت گرفت. تحقیق به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. محلول پاشی اتفون بعنوان فاکتور اصلی در شش سطح مختلف (شاهد: آب مقطر، 0/5، 1، 1/5، 2، 2/5 لیتر در هکتار) و فاکتور فرعی نیز حذف گل آذین نر در دو سطح (عدم قطع: شاهد و قطع گل آذین نر) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر اتفون بر صفات وزن خشک (برگ، ساقه، بلال همراه برگ های آن و دانه)، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد پروتیین و روغن معنی دار بودند. در این آزمایش بیشترین عملکرد دانه از تیمار 0/5لیتر کاربرد اتفون بدست آمد که نسبت به شاهد 34/56درصد افزایش نشان داد. همچنین حداکثر عملکرد بیولوژیک از تیمار 0/5 و 1/5 لیتر کاربرد اتفون بدست آمد که نسبت به شاهد 40/89و 41/22درصد افزایش نشان دادند. در این آزمایش اثر قطع تاسل نیز بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه و بیولوژیک از تیمار قطع تاسل بدست آمد به طوری که نسبت به تیمار عدم قطع تاسل به ترتیب 14/83و 11/13درصد افزایش نشان داد. نتایج اثرات متقابل نیز بیانگر حصول بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در تیمارهای 0/5و 1/5 لیتر در هکتار کاربرد اتفون با قطع تاسل بود.

    کلیدواژگان: اتیلن، ذرت، گل آذین
  • فرشته علیزاده واسکسی*، علی چراتی آرایی، سارا سعادتمند، همت الله پیردشتی صفحات 147-161

    تنش غرقابی اثرات منفی بر رشد و عملکرد گیاه گندم دارد که شناخت مکانیسم دفاعی گیاه در مقابل غرقابی می تواند ارزشمند باشد. به منظور بررسی واکنش سه ژنوتیپ گندم به سطوح مختلف تنش غرقابی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تکرار در ایستگاه تحقیقات زراعی قراخیل قایمشهر اجرا شد. در این تحقیق تاثیر تنش غرقابی (صفر، 7، 14 و 21 روز) در دو مرحله پنجه زنی (ZG21) و رشد طولی ساقه (ZG31) بر رشد، کلروفیل کل، محتوای پرولین، مالون دی آلدیید و پراکسید هیدروژن، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و آنزیم های مسیر متابولیسم بی هوازی ریشه سه ژنوتیپ گندم (N-93-19، N-93-9 و N-92-9) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که تنش غرقابی در هر دو مرحله رشدی باعث کاهش رنگیزه های فتوسنتزی و رشد هر سه ژنوتیپ شد با این حال بیشترین میزان وزن خشک اندام هوایی و ریشه و محتوای کلروفیل کل در ژنوتیپ N-92-9 مشاهده شد. تشدید تنش غرقابی باعث افزایش محتوای پرولین، مالون دی آلدیید، پراکسید هیدروژن، فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، الکل دهیدروژناز و لاکتات دهیدروژناز و کاهش فعالیت پراکسیداز ریشه ژنوتیپ ها در هر دو مرحله رشد نسبت به گیاه شاهد شد. براساس نتایج این آزمایش، ژنوتیپ N-92-9 پاسخ بهتری نسبت به بقیه ژنوتیپ ها در صفت های مورد بررسی شده تحت تنش غرقابی نشان داد و به عنوان ژنوتیپ متحمل به غرقابی معرفی گردید.

    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدان، الکل دهیدروژناز، تنش اکسیداتیو، پرولین، لاکتات دهیدروژناز
  • اسد معصومی اصل*، فرشته جوکار، رحمت الله کریمی زاده صفحات 162-173

    تتوسعه صنایع تبدیل غذایی، ضرورت افزایش تولید گندم دوروم در کشور را آشکار ساخته و از طرفی، تنش های محیطی عامل کاهش عملکرد گیاهان زراعی به شمار می روند. به منظور مقایسه 12 لاین پیشرفته گندم دوروم از نظر تحمل به خشکی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و در دو شرایط بدون آبیاری و آبیاری تکمیلی در سال زراعی 94-1393 در ایستگاه تحقیقاتی دیم گچساران انجام و صفات مورفوفیزیولوژیکی آنها شامل ارتفاع بوته، طول خوشه، طول پدانکل، طول دوره پر شدن دانه، تعداد بوته در متر مربع، وزن هزار دانه و عملکرد دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کلیه صفات مورد بررسی در لاین ها (به جز طول پدانکل) واکنش متفاوتی به شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری نشان دادند که نشاندهنده تنوع ژنتیکی بالا بین ژنوتیپ های مورد مطالعه می-باشد. با در نظر گرفتن اکثر صفات، لاین Ter در هر دو شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری، متحمل ترین ژنوتیپ به خشکی بود. با توجه به شاخص های GMP و STI لاین های Ter، Icajihan و Aghrass متحمل ترین ژنوتیپ ها بودند. تجزیه خوشه ای در هر دو شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری تکمیلی، لاین ها را در چهار گروه قرار داد ولی لاین های متحمل کنار هم قرار نگرفتند. بطور کلی، با توجه به عملکرد و شاخص های تحمل، لاین Icajihan مناسب-ترین ژنوتیپ برای کشت در شرایط بدون آبیاری تکمیلی می باشد.

    کلیدواژگان: خشکی، تنوع ژنتیکی، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد
  • محسن کاظمی* صفحات 174-185
    آزمایشی با هدف بررسی ارزش تغذیه ای و برخی پارامترهای تخمیری گیاه کامل ذرت رقم سینگل کراس 704 در مرحله دندانه ای، قبل و بعد از سیلو شدن انجام شد. نمونه کاملی از ذرت علوفه ای در دو بازه زمانی 60 و 120 روزه در کیسه های پلاستیکی چند لایه سیلو شدند و یک نمونه به عنوان شاهد (بدون سیلو) در نظر گرفته شد. برخی از ترکیبات شیمیایی، فراسنجه های تولید گاز و پارامترهای تخمیری محیط کشت و سیلو با استفاده از روش های آزمایشگاهی متداول، تعیین شدند. ترکیبات شیمیایی (شامل CP، NDF، ADF، ADL، CF، EE، NFC، OM)، انرژی قابل متابولیسم، انرژی خالص شیردهی، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی و فراسنجه های تولید گاز ذرت علوفه ای تحت تاثیر سیلو کردن قرار نگرفتند. اما در اثر سیلو کردن، میزان اسیدهای چرب فرار و نیتروژن آمونیاکی محیط کشت نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی داری نشان داد. همچنین در اثر سیلو کردن، میزان اسید استیک، اسیدلاکتیک و نیتروژن آمونیاکی محیط سیلو افزایش معنی داری نشان داد ولی در مقابل، کربوهیدرات های محلول در آب و pH سیلو، کاهش معنی داری نشان داد. نتایج کلی نشان داد که سیلو کردن تاثیر منفی بر ترکیبات شیمیایی گیاه کامل ذرت نداشته، اما افزایش برخی پارامترها (همچون افزایش TVFA در محیط کشت و افزایش اسیدهای استیک و لاکتیک) نشان از تاثیرگذار بودن فرآیند سیلو شدن بر روند تخمیر علوفه کامل ذرت دارد. تفاوتی بین نتایج آزمایشگاهی حاصله برای سیلاژ ذرت در زمان های 60 و 120 روز سیلو مشاهده نشد. بنابراین می توان ذرت رقم سینگل کراس 704 را در مرحله دندانه ای با یک کیفیت قابل قبول سیلو نمود.
    کلیدواژگان: ارزش تغذیه ای، پارامترهای تخمیری، ذرت علوفه ای، سیلو
  • سحر غفاری، اردوان قربانی*، کلام الله ارجمند، علی تیمورزاده، آزاد کاکه ممی، سیما جعفری صفحات 186-198

    به منظور بررسی اثر شدت های مختلف چرایی (سبک، متوسط و سنگین) در میزان تخریب مرتع، در سطح یک تیپ گیاهی با شرایط اکولوژیکی تقریبا یکسان، شاخص های پوشش گیاهی و خصوصیات خاک در مراتع روستای پنجالو در استان اردبیل مورد بررسی قرار گرفت. در هر محل نمونه برداری سه ترانسکت، و در هر ترانسکت 10 پلات یک مترمربعی مستقر شد. در هر پلات پارامترهای تراکم، تولید کل، درصد تاج پوشش، لاشبرگ، خاک لخت و سنگ و سنگریزه ثبت شد. نمونه برداری خاک از عمق 0 تا 30 سانتی متری انجام شد. اندازه گیری پارامترهای خاک شامل اسیدیته، هدایت الکتریکی، پتاسیم، آهک، فسفر، نیتروژن و کربن آلی انجام شد. برای بررسی اثر شدت چرا بر کلیه ویژگی های اندازه گیری شده از آزمون تجزیه واریانس و از آزمون دانکن برای مقایسه میانگین ها و گروه بندی آنها استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین مقدار تولید و درصد تاج پوشش در چرای سبک (129/61گرم در متر مربع و 87/41درصد) و کمترین در چرای سنگین (71/91گرم در متر مربع و 25 درصد) بود. بیشترین درصد خاک لخت و سنگ و سنگریزه در چرای سنگین (65/63و 5/31 درصد) و کمترین در سطح چرای سبک (10/05و 0 درصد) مشاهده شد. بیشترین مقدار تنوع و غنا در شدت چرای متوسط (0/85 و 2/28) و کمترین مربوط به چرای سنگین (0/79 و 2/08) است. نتایج نشان داد با افزایش شدت چرا مقادیر هدایت الکتریکی، فسفر و آهک افزایش یافت (0/01>P). بیشترین مقادیر اسیدیته (7/82) و پتاسیم (3/96) در چرای متوسط و بیشترین مقدار کربن آلی (1/60) در چرای سنگین مشاهده شد.

    کلیدواژگان: شدت چرا، پوشش گیاهی، شاخص های تنوع، خصوصیات شیمیایی خاک
  • مهدیه تجملیان، حمید سودائی زاده*، اصغر مصلح آرانی، محمدهادی راد، محمدعلی حکیم زاده صفحات 199-211

    شوری خاک از عوامل اصلی تاثیرگذار بر رشد و نمو گیاهان است. گیاه رمس Haloxylon salicornicum (Moq.) Bunge ex Boiss. به عنوان یک گونه شورپسند، سطح وسیعی از اراضی بیابانی را به خود اختصاص داده و تاثیر قابل توجه در کنترل فرسایش بادی دارد. در پژوهش حاضر تغییرات اسیدهای آمینه و موادمعدنی گیاه رمس و ارتباط آنها در دو منطقه از شهرستان بافق با شرایط متفاوت خاکی (خاک شور-سدیمی پلایا و غیر شور تپه های ماسه ای) در سال 1395 بررسی شد. نمونه برداری با طرح کاملا تصادفی و با 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد در هر دو رویشگاه اسید آمینه سرین بیشترین سهم را در شکل گیری محتوی کل اسیدآمینه گیاه به عهده داشت. محتوی کل اسیدآمینه در دو منطقه اختلاف معنی داری در سطح یک درصد (p<0/01) داشت به طوری که در رویشگاه ماسه ای با 431/75پی پی ام بیش از رویشگاه پلایا با 268/38پی پی ام بود. اسیدآمینه آسپارژیک، گلوتامیک، سرین، گلیسین، آلانین، تیروزین، والین، متیونین در رویشگاه ماسه ای بیش از رویشگاه پلایا بود. در حالی که اسیدآمینه گلوتامین و تریونین در رویشگاه پلایا مقدار بیشتری داشت. نتایج بررسی مواد معدنی نشان داد بیشترین میزان فسفر، سدیم، کلر، آهن، منگنز، روی و مس در رویشگاه پلایا و بیشترین میزان نیتروژن در رویشگاه ماسه ای بود. با توجه به تجمع یون هایی از قبیل سدیم در بافت گیاه در پلایا، می توان مهمترین پاسخ فیزیولوژیکی گیاه رمس جهت تنظیم پتانسیل اسمزی را رقیق شدن شیره واکویلی گیاه با تعدیل غلظت یون ها در اندام گیاه دانست و نقش اسمولیت هایی نظیر اسیدهای آمینه را در درجات بعدی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: اسیدهای آمینه، تپه های ماسه ای، تنش شوری، تنظیم اسمزی، پلایا
  • محمد صادق آزادی، علیرضا شکوه فر*، مانی مجدم، شهرام لک، مجتبی علوی فاضل صفحات 212-225
    در میان تنش ها، تنش آبی تاثیر زیادی بر محدودیت تولید ذرت (.Zea mays L) دارد. مدیریت پتاسم در شرایط محدودیت آب عامل مهمی برای به دست آوردن عملکرد بالا در ذرت است. به منظور بررسی اثر تنش آبی، مصرف تلفیقی کودهای شیمایی و زیستی پتاسیم بر ویژگی های کمی و کیفی هیبرید ای ذرت، این پژوهش در دو سال زراعی 1395 - 1394 در شهرستان دهلران انجام شد. آزمایش به صورت کرت های دو بار خورد شده در قالب طرح بلوک-های کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل سه تنش آبی (شرایط مطلوب آبیاری، قطع یک دوره آبیاری در مراحل 12 برگی و ظهور گل تاجی ذرت) در کرت های اصلی، سه نحوه کاربرد پتاسیم (100 درصد سولفات پتاسیم، کاربرد 70 درصد سولفات پتاسیم و 30 درصد پتابارور-2، کاربرد 50 درصد سولفات پتاسیم و 50 درصد پتابارور-2) در کرت های فرعی و سه هیبرید ذرت (AS71، NS640 و CORDONA) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی پتاسیم با تعدیل اثرات تنش آبی منجر به افزایش ویژگی های ذرت شد. هیبرید AS71 متحمل ترین و هیبرید NS640 حساس ترین هیبرید به تنش آبی بودند. بیشترین ارتفاع بوته، عملکرد دانه و بیولوژیکی، مجموع کلروفیل (b + a)، پروتیین دانه و آهن دانه در شرایط کاربرد 50 درصد سولفات پتاسم و 50 درصد پتابارور-2 به دست آمد و کاربرد این کود در منطقه دهلران قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: پتابارور-2، کلرفیل، پروتئین، عملکرد
  • جهانبخش میرزاوند*، رضا مرادی طالب بیگی صفحات 226-237

    به منظور بررسی اثر روش های خاک ورزی (خاک ورزی رایج، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی) و مدیریت بقایای گیاهی ذرت (حفظ بقایا و حذف تمام بقایا از سطح خاک) بر محتوای ماده آلی خاک، فراوانی کرم های خاکی و پاسخ عملکرد گندم، آزمایشی در سال زراعی 96-1393 به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در زرقان فارس اجرا شد. خاک ورزی رایج و حذف بقایا نسبت به خاک ورزی حفاظتی منجر به کاهش 15 و هشت درصدی ماده آلی خاک در دو عمق صفر-10 و 10-20 سانتی متری شد. در مقابل، حفظ بقایای گیاهی در خاک ورزی رایج نسبت به حذف بقایا منجر به افزایش 27 درصدی محتوای ماده آلی خاک شد. بیشترین فراوانی کرم های خاکی در بی خاک ورزی و حفظ بقایا حاصل شد در حالی که خاک ورزی رایج و حذف بقایا نسبت به کم خاک ورزی و بی خاک ورزی فراوانی کرم های خاکی را 17 درصد کاهش داد. هم چنین، بیشترین عملکرد دانه (8113 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت گندم (40/26درصد) به ترتیب در کم خاک-ورزی و خاک ورزی رایج با حفظ بقایای گیاهی ذرت حاصل شد. عملیات بی خاک ورزی و حفظ بقایا میزان عملکرد دانه گندم را نسبت به کم خاک ورزی بیش از 40 درصد کاهش داد. به طور کلی در تناوب پیوسته گندم-ذرت جهت حفظ پتانسیل عملکرد گندم، بهبود حاصلخیزی خاک و افزایش فعالیت کرم های خاکی انجام عملیات کم خاک ورزی و نگهداری بقایای گیاهی ذرت در سطح خاک قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: حفظ بقایا، حاصلخیزی خاک، خاک ورزی حفاظتی، کم خاک ورزی
  • رضا نعمت الله ثانی*، سیدحسین نعمتی، محمود شور، محمد فرجادی شکیب صفحات 238-254

    گل رز یکی از مهمترین گیاهان زینتی می باشد که به دلیل دارا بودن گل های زیبا و رنگ های متنوع، امروزه دارای رتبه نخست در تولید و صادرات گل های بریدنی است. کمیت و کیفیت در ارقام این گل به شدت تابع شرایط محیطی و تغذیه ای بوده و کاربرد تنظیم کننده های رشد قبل و پس ازبرداشت یکی از روش های متداول در افزایش کیفیت و دوام این گل می باشد. لذا در این پژوهش، گل بریدنی رز رقم"بلک مجیک" قبل ازبرداشت با اسپرمیدین (0، 50، و 100 میلی گرم درلیتر) و پس ازبرداشت با سالیسیلیک اسید (0، 50، و 100 میلی گرم درلیتر) مورد تیمار قرار داده و کیفیت پس ازبرداشت آن از جنبه های بیوشیمیایی مختلف همچون میزان پلی آمین های داخلی (اسپرمیدین، اسپرمین و پوترسین)، فعالیت آنزیم های شکارکننده رادیکال آزاد (همچون سوپراکسیددسموتاز، کاتالاز، پلی فنل اکسیداز) و میزان تخریب اکسیداتیو لیپیدها (از طریق میزان بیومارکر تخریبی مالون دی آلدیید تولید شده) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد کاربرد اسپرمیدین و سالیسیلیک اسید موجب افزایش میزان پروتیین های محلول، بهبود فعالیت آنزیم های سوپراکسیددسموتاز، کاتالاز و پلی فنل اکسیداز در گلبرگ های گل بریدنی رز رقم"بلک مجیک" گردید. افزایش فعالیت آنزیم های دخیل در تنش اکسیداتیو نیز موجب کاهش تخریب لیپیدها و کاهش میزان بیومارکر تخریبی مالون دی آلدیید تولید شده گردید. از سوی دیگر میزان پلی آمین های درونی اسپرمیدین، اسپرمین و پوترسین نیز به طور معنی داری از کاربرد خارجی اسپرمیدین و سالیسیلیک اسید متاثر گردیدند.

    کلیدواژگان: اسپرمین، بیومارکر تخریبی، پلی فنل اکسیداز، پوترسین، سوپراکسیددسموتاز
|
  • Hadi pirasteh anosheh*, Alireza Emadi Pages 1-11

    To evaluate the effect of varied concentrations of chlormequat chloride (CCC) on yield, yield components and grain quality of rapeseed under different nitrogen (N) levels, a field study was conducted as factorial experiment based on randomized complete block design with three replications during 2014-2015 growing season in Marvdasht. The treatments were consisted of nitrogen fertilizer at four levels: 50, 100, 150 and 200 kg ha-1 and CCC spraying at three concentrations: 0, 1.5 and 3 g.L-1. IThe results of analysis of variance showed that the effect of N on all traits, the effect of CCC on all traits except hundred grain weight and the effect of N and CCC interaction on all traits except hundred grain weight and protein percentage were significant. Nitrogen and CCC had positive and significant effect on yield, yield components as well as protein and oil percentage of seed. In general, increasing N up to 150 kg ha-1 was associated with enhanced quantity and quality of rapeseed crop, whereas more amount of N had no significant effect on yield components but reduced oil percentage of seed. There is no significant difference between 1.5 and 3 g.L-1 CCC spraying. Under no CCC application, N up to 150 kg.ha-1 and under CCC foliar application N up to 200 kg.ha-1 increased grain yield. Exceeded amount of N stimulate tillering and increase infertile tillers and reduce N efficiency, while CCC as a growth retardant increased uniformity intra plants and increased fertile tillers via prolong of development during.

    Keywords: Growth retardant, Oil, POD, Protein, Urea
  • Abas Alipanah, Alireza Sirousmehr *, Mohamadreza Asgharipour, Mohamad Shahverdy Pages 12-25
    Increase in wheat (Triticum aestivum L.) production is important. Reducing or no chemical fertilizer application is inevitable in line with sustainable crop production. This experiment was conducted to evaluate `effects of clover (Trifolium resupinatum) green manure, chemical fertilizer and mycorrhizae on yield and yield components of wheat under drought as split-split randomized complete block design during 2015 at Boroujerd Research Farm. The main-factor were green manure and control (no green manure), first sub-factor was drought stress including; full irrigation (control), irrigation cut at flowering, dough stage and no-irrigation (rain-fed), and second sub-factor was no fertilizer, fertilizer (NPK) application, mycorrhizae and fertilizer (NPK) and mycorrhizae application. This experiment was conducted at two stages of planting and clover green manure and wheat planting. Results indicated green manure has significant influence on RWC, photosynthetic pigments, proline, yield and yield components. Effect of fertilizer on all studied traits was significant. Two factors of green manure and chemical fertilizer influenced agro-physiologic parameters and wheat yield. The greatest wheat grain yield (9946 kg ha-1) was related to green manure and full irrigation along with chemical and mycorrhizae application equals to 9946 kg ha-1. This increasing was related to organic fertilizer effects especially green manure on yield components including grain number, biological yield, plant height and photosynthetic indices. The results suggested green manure application in wheat production along with full irrigation and mycorrhizae application is appropriate and regarding obtained results in this experiment green manure at limited moisture condition is useful to cope with drought stress.
    Keywords: harvest index, Photosynthetic pigments, Proline, Seed yield
  • Mojtaba Ebrahimi * Pages 26-40

    The effect of salicylic acid and calcium carbonate on water use efficiency and some physiological characteristics of maize (Zea mays L.) under water deficiency condition in Marvdasht, Fars Province Abstract: This study was conducted to investigate the effect of salicylic acid and calcium carbonate application on water use efficiency and some physiological characteristics of maize as Split factorial based on Randomized Complete Block Design with three replications during 2010 and 2011 growing season. The main factor was irrigation levels including three levels (75 mm, 100 mm and 125 mm pan evaporation), from four-leaf stage to the end of growing season and the secondary factors were spraying of four concentration of salicylic acid (control, 1 mM 1.3 mM and 1.7 mM) from the four-leaf stage to the end of growing season and application of four concentration of calcium (control, 1 kg per hectare, 2 kg per hectare and 3 kg per hectare). The studied traits were leaf area index, chlorophyll a and b, proline, grain protein and grain yield. The treatments of Hormone concentration of 1.7 mM and 3 kg per hectare of calcium carbonate at all levels of irrigation caused significant increase in studied traits. Key words: maize, water deficit stress, salicylic acid, calcium carbonate and yield.

    Keywords: Maize, Water deficit stress, Salicylic acid, calcium carbonate, yield
  • Hamid Jabbari *, Sahar Khadem, Hamid Mozafari, Nadia Safavi Fard Pages 41-52
    In order to investigate the effect of Zinc (Zn) foliar application and transplanting stages in two spring rapeseed cultivars, this experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at research field of Seed and Plant Improvement Research Institute (SPII) in 2016-2017. There were 10 treatments including (seed planting of Hyola 420 hybrid and Delgan cultivar on 5 March, transplanting of Hyola 420 hybrid and Delgan cultivar in 2 and 4 leaf stage with and without foliar application of Zn). The results showed that the highest and lowest mean seed yields were belonged to Hyola 420 transplanting treatments at 2 leaf stage with Zn foliar appliction and seed planting of Hyola 420 hybrid as 2628 and 1046 kg ha-1, respectively. Transplanting of Hyola 420 at 2 and 4 leaves with Zn foliar application increased by 51% and 86% seed yield compared to seed planting method. In addition, transplanting of the Dalgan cultivar at 2 and 4 leaves stage was significantly increased by 93% and 35% seed yield compared to seed planting method. Generally, in transplanting cultivation and especially in zinc spraying treatment, irrigation frequency was reduced one to two times compared to seed planting method. In transplanting cultivation and especially in zinc spraying treatment, harvest index was higher compared to seed planting method due to increased SPAD value and leaf area index (LAI), better absorption of light radiation, higher number of silique and number of seeds per siliques and seed yield.
    Keywords: LAI, Seed yield, Silique number, Spad Value
  • Nasim Ranjkesh *, Morteza Sam Deliri, Pouria Mazloum, Amirabbas Mousavi, Valiollah Rameeh Pages 53-65

    Rice is one of the most important strategic products that is considered to be the main food of the world. In this regard, an experiment was conducted with 30 native and modified rice genotypes in a randomized complete block design at research farm of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources with four replications in 2016-2017. The studied traits were plant height, length of panicles, number of effective tillers, total number of grains, number of unfilled grains, number of filled grains, 1000-grain weight, biological yield, grain yield, harvest index, chlorophyll index and growth period. The results of analysis of variance showed that genotypes have a significant difference in terms of traits, which indicates the existence of genetic variation among genotypes. The results of mean comparisons showed that the highest mean total number of grains and number of filled grains in the cluster belonged to the genotype of the Keshvari. The results of principal components analysis showed that the first five principal components accounted for 78.050% of the total variation. The cluster analysis by Unweighted Pair Group Method Arithmetic (UPGMA) method and with the euclidean distance criterion for studied traits, genotypes studied were divided into five groups.

    Keywords: Quantitative traits, Grain yield, grouping, partial component analysis, baiplat
  • Mohammad Agha Mohammad Reza, Farzad Paknejad *, Amir Hosein Shirani Rad, Mohammad Reza Ardakani, Ali Kashani Pages 66-80

    In order to evaluate the reactions of advanced winter canola cultivars to the plant density with zinc application, an experiment was done within a factorial split-plot arrangement based on RCBD with 3 replications during two years (2015-2016 and 2016-2017) in the seed and plant improvement institute, Karaj, Iran. The experiment factors were plant density including 40, 60 and 80 plants/m2, zinc application including non-application and application zinc sulphat at concentration 0.3% in silique stage were considered main plots and six canola cultivars as sub plots consisted of GKH3705, GKH2624, GKH0224, GK-Gabriella, Neptune and Elvis. The results showed that the simple effect of zinc application increased of oil yield by 5.8% and also, considering the charge of zinc foliar application and rate of oil rapeseed can be said zinc application has increased the economic productivity by 29/545/000 Rials per hectare. In this research, GK-Gabriella cultivar in the 40 plants/m2 and zinc application condition with an average of 6221 and 2629/66 kg/ha, had highest seed and oil yield  respectively. The results of quantitative and qualitative traits of the cultivars in this study showed that the fewer plant density and in the application conditions, the desired seed and oil yield could be achieved

    Keywords: Canola cultivars, Oil yield, Seed yield, Yield components
  • Mohammad Taghi Feyzbakhsh *, Amireza Safaei, Hassan Mokhtarpour Pages 81-90
    Amaranths is one of the new forage crops that less studies have been done about it in Iran. In order to investigate the effects of plant density on quantitative and qualitative forage of three Amaranths in Gorgan region, an experiment was conducted in 2017. The experiment was a factorial based on randomized complete block design with three replications. This experiment was carried out at Gorgan research station of Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center. The experimental factors included: The cultivar in three levels (Cim, Loura and Kharkovski) and plant spacing on rows at three levels (5, 10 and 15 cm). Based on the results of the experiment, the spacing on the row and different cultivars caused a significant difference in fresh forage yield, dry forage yield, percentage of crude protein, crude protein yield, non-soluble fiber in neutral detergent (NDF), percentage of lignin, calcium and phosphorus. Interaction effects were significant only on lignin, calcium and phosphorus percentages. The highest fresh forage yield, dry forage yield obtained at a spacing on row of 5 cm. In three genotype with increase spacing on row, calcium and lignine decreased. But the amount of phosphorus did not follow a particular trend. Also the highest percentage of crude protein, crude protein yield, NDF and crude fat observed in Loura. The dry forage yield of Loura less than other genotypes. However, in terms of qualitative and nutritional characteristics, forage was favorable. Therefore, using this genotype is desirable in order to achieve high quality forage.
    Keywords: Forage yield, Protein, Lignine, Calcium, Crude fat
  • Seyedmasoud Ziaeie *, Ahmad Nezami, Hamidreza Khazaie Pages 91-103
    Soil water scarcity is one of the factors that has a significant effect on the performance and physiological function of mung beans. In drought stress conditions, seed priming can be a simple and inexpensive way to reduce the effects of stress. Therefore, in order to study the soil moisture content on yield and yield components, field cultivars were cultivated in Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad in 2016. The experiment was conducted as split plot factorial in randomized complete block design with three replications. The main irrigation factor was three levels of 80, 60 and 40% of crop capacity and sub factor including line A73-726 and Uzbek variety (hydroperimed and non-priming). The results showed that A73-726 line had the highest and lowest grain yield and harvest index in all levels of applied moisture regime. Seed hydroperimed treatment showed an increase of about eight percent of the seed yield compared to non-priming conditions.
    Keywords: drought, Yield, yield component, Electrolyte leakage
  • Farzan Fallah, Bahram Mirshekari *, Hematollah Pirdashti, Farhad Farahvash, Mohammad, Zaman Nouri Delavar Pages 104-115

    Provision of nutrients for crops such as rice has a significant role in achieving optimal yield. Therefore, the aim of this study was to maximize the rice plant potential by optimizing the use of mineral and biological fertilizers along with cutting height of ratoon of rice. The experiment was carried out split factorial based on a randomized complete blocks design with three replications at the Rice Research Institute of Iran (Amol) during the growing season of 2014 and 2015. Three levels of harvesting height including 0, 15 cm and 30 cm from the ground as the main plots and phosphorous fertilizers (triple superphosphate) and potassium (potassium sulfate) in two levels (0 and 50 kg ha-1) were first sub-plots and foliar application of Azospirillium brazilennes and Pseudomonas fluorescens were in two levels (foliar application and non-foliar application) as the second sub-plots. The results demonstrated that the highest grain yield was obtained in treatment of 50 kg of phosphorus fertilizer with a harvest height of 30 cm from the ground with an average of 2017.8 kg ha-1. All mineral and biological fertilizers significantly increased plant height, number of tillers per hill and filled spikelet percentage per panicle. In addition, the use of biofertilizers along with phosphorus and potassium fertilizers resulted in increased yield and yield components. Therefore, the application of the above fertilizers can be a suitable alternative for high consumption of nitrogen in the production of rice rice in the region.

    Keywords: Biologic fertilizer, Cutting height, phosphorous, Ratoon
  • Mozafar Dolatshah, Esfandiar Hassani Moghadam *, Mahdi Shaaban, Reza Yarahmadi Pages 116-130

    In this research the effect of spraying iron and zinc sulfate fertilizer on lemon balm (Melisa officinalis L.) essential oil component was studied at Khoramabad. A factorial experiment was conducted based on a complete randomized design with three replications. Two factors were iron sulfate fertilizer at 0, 2 and 5 ppm and zinc sulfate fertilizer at 0, 2 and 5 ppm. Essential oils isolated by hydro-distillation with Clevenger device. The essential oil fraction identified and measurement by GC/MS. The result obtained from this study led to  identification of 28 fractions on lemon balm volatile oil. In the essential oil of lemon balm Jeraniol (66.65%), Trans caryophilen (8.41%), Caryophylen oxide (4.99%), Verbenol
    (2.17%), Citronellol (1.615), Alpha morelol (1.525), Germacrin D (1.38%) and Alpha cadinol (1.68%) were the major components. Results shows that under fertilizer treatment no significant observed (P ≤ 0.01) in terms of herbal dry yield. But the amount of essential oil differences between fertilizer treatments was significant (P ≤ 0.01). To increasing the essential oil amount, 5 ppm zinc sulfate treatment was best treatment. In this study according the results, the Jeranol component was observed 66.65 percent of whole volatile oil fraction of lemon balm, which is considerable high. But the Citronellol component allocated 1.6 percent of all lemon balm essential oil components. In this research to be seems that the fertilizer and climate condition caused the differences on amount of essential oil component in plant.

    Keywords: : Essential oil, Citronelol, Jeraniol, Chromatography
  • Gholamreza Pakseresht, Babak Pasari * Pages 131-146

    This experiment was conducted to study the ethephon application and male inflorescence topping on the quality and quantity characters of maize at the research farm of agriculture faculty, Islamic Azad university- Sanandaj branch during 2016-2017 year. The research was carried out as split plot in a completely randomized block design with three replications. In this experiment, ethephon spraying was used as the main factor in six different levels (control: distilled water, 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 liter per hectare), and the sub factor was the removal of tassels in two levels (non-removal: control and removal of tassel or male inflorescence). The results showed that the effect of ethephon was significant on characters as: dry weight (leaf, stem, cob with its leaves and seed), number of rows per cob, number of seeds per row, 1000 seed weight, grain yield, biological yield, protein and oil percentage. In this experiment, the maximum grain yield was obtained by ethephon at 0.5 liter per hectare, which increased by 34.56% compared to control. Maximum biological yield was obtained from 0.5 and 1.5 liters per hectare, which increased by 40.89% and 41.22%, respectively, in comparison with control. The effect of tassel removal on all traits was significant. The maximum grain yield and biological yield were obtained from tassel removal, which was more by 14.83 and 11.13%, respectively, compared to control. The results of interaction effects were shown that the highest grain yield and biological yield were obtained from 0.5 and 1.5 liter ethephon with tassel removal, respectively.

    Keywords: Ethylene, Maize, Tassel
  • Freshteh Alizade Vaskasi *, Ali Cherati, Araei, Hemmatollah Pirdashti, Sara Saadatmand Pages 147-161

    Waterlogging stress has negative effects on the growth and yield of wheat plants, which recognizes the defense mechanism of the plant against waterlogging, can be valuable. In order to study the response of three wheat genotypes to different levels of waterlogging stress, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with five replications in Gharakhil (Ghaemshahr) Agricultural Station. The objective of this study was to investigate the effects of waterlogging (0, 7, 14 and 21 day) at tillering (ZG21) and stem elongation (ZG31) stages on the growth, total chlorophyll, proline, malondialdehyde (MDA), H2O2, activity of antioxidant enzymes, and enzymes of fermentation pathway in root of three wheat promising lines (N-93-19, N-93-9 and N-92-9). The results showed that waterlogging stress in both growth stages reduced the total chlorophyll and growth of all three genotypes, however, the highest contents of total chlorophyll and shoot and root dry weight were observed in N-92-9 genotype. Increased waterlogging stress increased the contents of proline, MDA, H2O2, activity of superoxide dismutase, catalase, alcohol dehydrogenase and lactate dehydrogenase and decreased peroxidase activity of root of genotypes in both growth stages compared to control treatments. The results of this experiment that N-92-9 genotype had better response than other two genotypes in all studied traits under waterlogging conditions and was introduced as a flood tolerant genotype.

    Keywords: Alcohol dehydrogenase, Antioxidant enzymes, Oxidative stress, Lactate dehydrogenase, Proline
  • Asad Masoumiasl *, Fereshteh Jokar, Rahmatollah Karimizadeh Pages 162-173

    The development of food conversion industries has revealed the necessity of increasing the production of durum wheat in the country and, on the other hand, environmental stresses are responsible for decreasing the yield of crops. In order to compare 12 advanced durum wheat lines in drought tolerance, a randomized complete blocks design with four replications in two conditions (without irrigation and supplemental irrigation) in the crop year 1393-94 at Gachsaran dryland research station were conducted and morpho-physiological traits such as plant height, spike length, peduncle length, grain filling period, number of plants per square meter, 1000 seed weight and grain yield were evaluated. Results showed that all assessed traits in genotypes (except peduncle length) showed a different reaction to supplementary and without irrigation conditions, which indicates high genetic diversity among studied genotypes. Regarding most traits, Ter line was the most susceptible genotype to drought in both supplementary and without irrigation conditions. Regarding to GMP and STI indices, Ter, Icajihan and Aghrass lines were the most susceptible genotypes. Cluster analysis in both supplementary and without irrigation conditions classified lines into four groups, but tolerated lines did not get together. In general, according to yield and tolerance indices, Icajihan line was the most suitable genotype for cultivation in non-irrigated conditions.

    Keywords: drought, genetic diversity, Drought tolerance Indices, Yield
  • Mohsen Kazemi * Pages 174-185
    An experiment was conducted to evaluate the nutritional value and some fermentation parameters of whole-crop corn forage (WCCF, Single cross 704 cultivar) collected at the dent stage, before and after ensiling. A whole sample of forage corn was ensiled in multi-layer plastic bags for 60 and 120 days, and one sample was considered as control (without ensiling). Some chemical compounds, gas production parameters and fermentation parameters in the media and silage environment were determined using common laboratory methods. The chemical compounds (including CP, NDF, ADF, ADL, CF, EE, NFC, and OM), metabolizable energy, net energy for lactation, dry matter and organic matter digestibility, and gas production parameters of WCCF were not affected by the ensiling. However, by ensiling, the concentration of total volatile fatty acids (TVFA) and ammonia nitrogen in the culture medium were significantly increased compared to the control group. Also, lactic acid, acetic acid, and ammonia nitrogen showed a significant increase in the silage environment when WCCF ensiled, but in contrast, water-soluble carbohydrates and pH decreased significantly. The overall results showed that ensiling had no negative effect on the chemical compounds of WCCF, but increasing in some parameters (such as increasing TVFA in the medium and increasing the acetic acid and lactic acid) could have represented an effect on the fermentation process of WCCF after ensiling. No difference was found between the experimental results for corn silage, 60 and 120 days after ensiling. Therefore, WCCF (single cross 704) can be ensiled at dent stage with acceptable quality.
    Keywords: Fermentation parameters, Forage corn, Nutritional value, Silo
  • Sahar Ghafari, Ardavan Ghorbani *, Kallam, Allah Arjmand, Ali Teymorzadeh, Azad Kakehmami, Sima Jafari Pages 186-198

    The aim of this study effect of different grazing intensities in the degradation of rangeland, on the same vegetation type with almost the same ecological condition, on the indicators of vegetation and soil properties in the rangeland of Panjalo village in Ardabil province was conducted. At each site three transects and in each transect 10 plots of 1m² was taken. In each plot, the parameters of density, production, canopy cover, litter, bare soil and stone and gravel were recorded. Soil samples were collected from a depth of 0-30 cm. The soil parameters such as pH, electrical conductivity, potassium, lime, phosphorus, organic carbon and nitrogen were measured. One-way analysis of variance and Duncan test were used to examine all parameter means equality and grouping of treatments respectively. The results showed the highest production and canopy cover (129/61 gr/m2 and 87/41%) in the light grazing and the lowest (71/91 gr/m2 and 25%) in the heavy grazing. The highest bare soil and stone and gravel amount (65/63 and 5/31%) in the heavy grazing and the lowest (10/05 and 0%) in the light grazing were observed. The highest diversity and richness (0/85 and 2/28) in the medium grazing and the lowest (0/79 and 2/08) in the heavy grazing were observed. The results showed that by increasing grazing intensity, the amount of EC, lime and phosphorus were increased (P<0/01). The highest amount of potassium (3/96) and pH (7/82) in the medium grazing and the lowest amount of organic carbon in the heavy grazing were observed.

    Keywords: Grazing intensity, Vegetation, Diversity indeices, Soil Chemical Properties
  • Mahdieh Tajamolian, Hamid Sodaeizadeh *, Asghar Mosleh Arany, Mohammad Hadi Rad, Mohammadali Hakimzadeh Pages 199-211

    Soil salinity is one of the most important factors affecting plant growth. Haloxylon salicornicum (Moq.) Bunge ex Boiss., as a salt tolerant specie grows in a wide range of desert lands and has a significant impact on wind erosion control. The present study investigated the effects of different soil conditions (soil saline and non-saline-sodic playa -sand), on amino acids and minerals of H. salicornicum. Sampling was done Completely randomized design with three replications. The results showed that in both habitats, serine has the highest contribution to the formation of the content of total amino acids of the H. salicornicum .The content of total amino acid in the two regions was significantly different at 1% level (p <0.01), the highest amounts of total amino acid (414.75 ppM) measured in sandy habitat and lowest amount (268.38 ppM) measured playa habitat. Sparic acid, glutamate, serine, glycine, alanine, tyrosine, valine, methionine in the sandy habitat was more than Playa. While glutamine and threonine in Playa had a higher content. Mineral analysis showed that the highest amount of phosphorus, sodium, chlorine, iron, manganese, zinc and copper in playa and most of nitrogen were in sandy area. Accumulation of ions such as sodium in plant tissues in playa is the most important physiological response of H. salicornicum to the regulation of osmotic potential. The role of osmolites such as Amine acids are considered at a later stage.

    Keywords: Amino acids, sand dune, salinity stress, osmotic adjustment, Playa
  • Mohamad Sadegh Azadi, Alireza Shokuhfar *, Mani Mojadam, Shahram Lak, Mojtaba Alavifazel Pages 212-225
    Among stresses, drought stress has high impact on limitation of maize (Zea mays L.) production. potash management under water limitation condition is an important factor to obtain high grain yield of maize. This study was performed to evaluate the effects of chemical and biological potash fertilizers and drought stress quantitative and qualitative characteristics of corn varieties in 2014 and 2015 in Dehloran, Iran. The experiment was conducted as split split plots in randomized complete blocks design with three replications. The treatments included drought stress (normal irrigation, cutting irrigation at 12 leaf stage and at tassel emergence) as main factor, potassium sulfate application in three levels (100% potassium sulfate, 70% potassium sulfate fertilizer with 30% fertile-2 fertilizer, and 50% potassium sulfate fertilizer with 50% fertile-2 fertilizer) as sub plots and three corn hybrids (AS71, NS640 and CORDONA) as sub sub plots. The results of showed that the combined application of potassium chemical and chemical fertilizer with modulating effects Drought stress increased the characteristics of corn. The AS71 hybrid, the most tolerant and hybrid NS640, were the most sensitive hybrid to drought stress. The highest plant height, grain yield and biological yield, total chlorophyll (a + b), seed protein and seed iron content were obtained under application conditions of 50% potassium sulfate fertilizer with 50% fertile-2 fertilizer. The application of this fertilizer recommended in Dehloran region.
    Keywords: Peta-fertile-2, Chlorophyll, Protein, Yield
  • Jahanbakhsh Mirzavand *, Reza Moraditalebbeigi Pages 226-237

    A 3-year field experiment was conducted to evaluate the effects of tillage methods (conventional tillage (CT), reduced tillage (RT), and No-Till (NT)) and corn residue (residue removal and retention) on soil organic matter content (OM), earthworm population, and wheat yield at Zarghan, Fars province in 2013-2016. The experimental was a split-plot based on randomized complete block design with three replications. Soil organic matter decreased by CT method and residue removal at 15 and 8% in the soil depth ranges of 0-10 and 10-20 cm compared to conservation tillage, respectively. In contrast, applying CT method accompanied by keeping residue increased OM content by 27% compared to residue removal. The highest earthworm population was obtained by NT method and residue retention, while the earthworm population decreased by CT method and residue removal at 17% compared to RT and NT methods. The highest grain yield (8113 kg ha-1) and harvest index (40.26%) of wheat were obtained by RT and CT methods when residue returned, respectively. Applying NT method and residue retention reduced wheat yield up to 40% compared to RT method. It is concluded that, to grantee the wheat yield potential and improve earthworm activity and soil fertility under wheat-corn rotation, adopting RT method accompanied by corn residue retention on the soil surface, is recommended.

    Keywords: conservation tillage, Residue retention, Reduced Tillage, Soil fertility
  • Reza Namatolah Sani *, Seyed Hosein Nemati, Mahmoud Shour, Mohammad Farjadi, Shakib Pages 238-254

    Rose is one of the most important ornamental plants which nowadays holds the first top position in production and export of cut flowers due to its beautiful and colorful flowers. The quantity and quality of rose cultivars depend on environmental and nutrition. Pre and post-harvest application of plant growth regulators is one of the common methods for quality improvement of this flower. Therefore, in the present study, cut ‘Black Magic’ rose flowers were treated at pre harvest with spermidine (0, 50 and 100 mgl-1) and with salicylic acid (0, 50 and 100 mgl-1) during postharvest. Consequently, postharvest quality from various point of view such as internal polyamine content, activity of free radical enzymes (such as superoxide dismutase, catalase and polyphenol oxidase) and destructive lipid oxidation (malondialdehyde content) were studied. Results indicate that foliar application with spermidine and with salicylic acid increases petal soluble protein content, improves the activity of superoxide dismutase, catalase and poly phenol oxidase in the petals of cut ‘Black Magic’ rose flowers. Activity increment of enzymes that are involved in oxidative stress, decreased lipid peroxidation and consequently, they decreased malondialdehyde content as destructive biomarker. Internal polyamines such as spermine, spermidine and putrescine were also significantly affected by spermidine and salicylic acid application.

    Keywords: destructive biomarker, polyphenol oxidase, putrescine, spermine, superoxide dismutase