فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 22 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد ابوعطا*، حمید رضا تبریزیان، سهیل ذوالفقاری صفحات 7-34
    با وجود دستور قرآنی «عاشروهن بالمعروف» و تاکید بر سازگاری زوجین با یکدیگر، در آیه سی و چهارم سوره مبارکه نساء، در رابطه زوج و زوجه ترتیباتی مقرر شده است که درخصوص تبیین مفهوم، شرایط و امکان تطبیق آن با حقوق انسانی و کرامت زن اختلاف نظراتی وجود دارد؛ به ویژه در مورد این که منظور از واژه « و اضربوهن» در آیه چیست؟ طبق قول مشهور فقهای امامیه، منظور از «ضرب» در آیه موصوف، همان مجوز زدن و تنبیه بدنی زنان ناشزه است؛ در عین حال، این نظر هم از سوی معدودی ارایه شده که منظور از ضرب، روی تافتن شوهر از زن ناشزه است. هرچند این نظر، تاب مقابله با قول مشهور را که متکی بر برخی روایت و ادله دیگر است ندارد اما در عین حال، پذیرش قابلیت اجرای قول مشهور نیز با توجه به برخی از اصول مسلم حقوقی و پاره ای از احکام قانونی، چندان آسان به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: زوجه، زوج، ضرب زوجه، تمکین، حق، خانواده
  • بی بی رحیمه ابراهیمی* صفحات 35-56
    بازی های رایانه ای، از موضوعات نوپدید اجتماعی است که انجام برخی از آنها، با پرداخت هزینه ممکن می شود. حکم فقهی پرداخت هایی که برای انجام بازی یا کسب امتیاز عبور از مراحل مختلف آن، در درون برنامه و از طریق اینترنت صورت می گیرد با تردید هایی روبرو شده است. نوشته حاضر در این راستا عناوینی را که در فقه به «بازی و پرداخت پول» مرتبط می باشد، تحت دو عنوان «سبق و رمایه» و «قمار» بررسی نموده است. پس از عدم تطابق، بررسی ها را در دو عنوان «مکاسب محرمه» و «اکل مال به باطل» ادامه داده، و در نهایت این دیدگاه را تقویت نموده است که برخی از بازی های رایانه ای، تحت عنوان «اکتساب با چیزی که به دلیل حرمت مقصود آن، حرام شده است»، ذیل مکاسب محرمه، تطبیق نموده و حرام می باشد. به علاوه، در فرضی که پرداخت پول صرفا جهت عبور از مراحل مختلف بازی صورت می گیرد، «اکل مال به باطل» بوده، و حرام است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و به شیوه اسنادی است.
    کلیدواژگان: فقه بازی های رایانه ای، پرداخت درون برنامه، سبق و رمایه، قمار، مکاسب محرمه
  • حمیدرضا اسمعیلی، حمید ابهری*، ابوالفضل دنکوب، مریم آقایی بجستانی صفحات 57-80
    با نگاهی اجمالی به حجم گسترده دعاوی راجع به معاملات عادی در محاکم قضایی کشور در می یابیم که قوانین موجود از ظرفیت و تاثیر گذاری لازم جهت تنسیق روابط قراردادی اشخاص برخوردار نیست؛ در نتیجه، بایستی به دنبال تعریف ضوابط و معیارهای نوینی در روابط قراردادی با حفظ اصول حاکم بر حقوق قراردادها بود. بررسی پیشینه محدودیت های شکلی در امر قانونگذاری در کشور ما، و واکاوی مبانی فقهی آن با ارایه مصادیقی از این نوع محدودیت ها در اندیشه های فقهی از جمله اهداف این مقاله می باشد. هرچند که تدوین مقررات 46 و 47 قانون ثبت را بایستی سرآغاز اهتمام قانونگذار بر اعمال محدودیت هایی از این دست دانست ولی تجربه امروز نشان از آن دارد که مقررات مذکور حداقل برای جلوگیری از گسترش اینگونه دعاوی کافی نبوده، و می توان با  اعمال ساز و کار های موثرتری در زمینه قراردادها از قبیل توسعه دامنه قراردادهایی که لزوما می بایستی در دفاتر اسناد رسمی تنظیم گردد و تعیین ضمانت اجرا های موثر، بستر لازم جهت رفع چالش های موجود را فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: محدودیت های شکلی، آزادی قراردادی، مرحله انعقاد، محاکم قضایی، حقوق قراردادها
  • علی فاتحی*، علی اکبر ایزدی فرد، محمد محسنی دهکلانی صفحات 78-98
    قابلیت اجرای کیفر قصاص و اعدام از طریق اهدای عضو، مقوله ای بدیع و در عین حال تاثیرگذار در پاسداری از موهبت سلامت و حیات انسانی است. مشهور فقهای امامیه بر این باورند که شیوه اجرای کیفر در قصاص نفس، موضوعیت نداشته و مجازات باید به گونه ای اجرا گردد که کمترین رنج را بر جانی تحمیل نماید. در مقابل، بعضی از فقها معتقدند که برابری و مماثلت در اجرای کیفر شرط است. این مقاله ضمن پذیرش عقیده مشهور، با این مبنا که محکوم علیهکمترین رنج را متحمل شود و این که می توان شیوه اجرای قصاص را تغییر داد، و توجه به این موضوع که یکی از منابع بسیار مهم جهت تامین عضو پیوندی، بخصوص اعضای اساسی مثل قلب، شش، کبد، لوز المعده و...، در بدن افراد محکوم به اعدام قرار داشته و در بیشتر موارد، این افراد دارای اعضای سالم هستند که با اجرای حکم، تمام این اعضاء به خاک سپرده می شود به اثبات امکان صدور حکم حکومتی (حاکم) مبنی بر پیوند عضو - در فرض عدم رضایت به پیوند توسط محکوم به اعدام یا قصاص - به عنوان دلیل حاکم پرداخته است.
    کلیدواژگان: قصاص، اعدام، پیوند اعضاء، حکم حکومتی، مماثلت، کیفر، محکوم علیه
  • حیدر باقری اصل*، سعیده باقری اصل صفحات 81-106
    هرچند فقیهان امامیه و به تبع آنان قانون مدنی، جعل شرط فسخ در عقد نکاح را از حاکمیت اراده طرفین عقد نکاح خارج ساخته و باطل دانسته اند ولی نظر مذکور در فقه امامیه و حقوق ایران با ادله و قواعد حاکم بر آزادی اراده طرفین عقد نکاح در جعل شرط فسخ، تعارض دارد. به این بیان که طبق قواعد حاکم بر اراده طرفین عقد، جعل شرط فسخ در کلیه عقود لازم و نیز معاوضی ممکن است؛ به طوری که برخی از فقیهان، جعل شرط فسخ در عقود لازم و معاوضی را یک قاعده دانسته اند و از آنجایی که عقد نکاح نیز یک نوع عقد لازم و نیز معاوضی تلقی می شود لذا نباید جعل شرط فسخ در آن باطل تلقی شود. تحقیق حاضر، نظریه صحت جعل شرط فسخ در نکاح را در حل این تعارض پذیرفته و ایرادات وارده بر آن را طرح و ضمن بازخوانی انتقادی ادله و قواعد حاکم بر شرط فسخ با روش توصیفی و با ابزار استنادی کتابخانه ای مرتفع ساخته و اصلاح مواد مربوط قانونی مدنی را پیشنهاد داده است.
    کلیدواژگان: آزادی اراده، شرط، عقد، فسخ، نکاح
  • محمد حسن حائری، سبیکه فانی* صفحات 107-126
    در شرع مقدس اسلام، حدود از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. یکی از این حدود، حد سرقت است که در قرآن به کریم صراحتا به آن اشاره شده و یکی از شرایط اجرای آن، قرار داشتن مال مسروقه در حرز است. ‍ هدف مقاله حاضر، بررسی این موضوع است که آیا در حرز بودن مال مسروق، جزو شرایط اجرای حد سرقت می باشد یا نه؟ لذا ابتدا با تامل در منابعی که حکم سرقت در آن بیان شده - از جمله قرآن کریم - نظرات مفسران و فقها را بیان کرده و سپس ادله موافقین و مخالفین شرطیت حرز، مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت نتیجه می گیریم که داخل حرز بودن، شرط اجرای حد سرقت نیست و بر فرض این که در اجرای حد سرقت مدخلیت داشته باشد باید در مفهوم سرقت ماخوذ باشد تا بتوان عدم بیان شرطیت «حرز» را از طرف شارع توجیه کرد.
    کلیدواژگان: سرقت، حرز، شرطیت حرز، عدم شرطیبت حرز
  • عباسعلی دارویی* صفحات 125-144
    تعهد تمدید قرارداد، تعهدی است که به موجب آن، یک طرف یا طرفین عقد متعهد می شوند که عقد را برای یک دوره دیگر انشاء کنند. این تعهدات از یک سو، به دلیل آن که ضمن عقد دیگری می آیند و موضوع آن انشای یک عمل حقوقی است شرط فعل هستند. از سوی دیگر، چون به موجب آن طرفین متعهد می شوند که عقدی را در آینده منعقد کنند نوعی وعده قرارداد می باشند. این تعهدات در عمل، صور مختلفی داشته و اعتبار آنها نیز بستگی به نوع آن دارد؛ در صورتی که تمدید قرارداد، موکول به تمایل طرفین شده، یا طرفین صرفا متعهد به تمدید شده باشند بدون این که عوض عقد بعدی را معلوم ساخته یا ضابطه ای برای تعیین آن مشخص کنند بی شک تعهد به تمدید، به جهت فقدان قصد و معلوم نبودن مورد معامله بلااثر است. در مقابل، فرضی که طرفین، ضمن شرط، عوض عقد آینده را معلوم می کنند مسلما شرط صحیح است اما اعتبار فرضی که طرفین، ضمن تعهد به تمدید قرارداد صرفا به تعیین ضابطه ای برای تعیین عوض اکتفا می کنند در حقوق ایران به جهت معلوم نبودن عوض در زمان عقد محل گفتگو بوده است. در این مقاله اثبات شده است علاوه بر این که مبانی فقهی حقوقی بطلان معاملات مجهول و غرری، بر صحت این شروط دلالت دارند ماده 8 قانون روابط موجر و مستاجر 1376 به این گفتگو ها پایان داده و صراحتا صحت آن را پذیرفته است که به عقیده نگارنده حکم موضوع این ماده، یک قاعده عمومی در قرارداد هاست.
    کلیدواژگان: تمدید، شرط، وعده قرارداد، معلوم بودن مورد معامله، غرر
  • محمد حسن حسنی، سیدحسین شاهچراغ* صفحات 185-206
    قانونگذار مجازات اسلامی در ادوار مختلف قانونگذاری، به تبعیت از دیدگاه فقهی مشهور، اصل اولی را بر مسوولیت کیفری مرتکبان جرم در حال مستی بنا نموده و برای آن استثنایاتی قایل شده است. اتخاذ چنین رویکردی، افزون بر همسویی آن با اصول انصاف و نظم عمومی، از مبانی مستحکم فقهی و حقوقی نیز برخوردار است. با این وصف، در ضوابط اعمال این رویکرد در قانون مجازات اسلامی 1392 تحولات قابل ملاحظه ای رخ داده است: تمییز بین مستی اختیاری و غیر اختیاری، تعمیم منشا مستی از خمر به مواد مخدر و دارو های روان گردان و نظایر آن، تغییر در شرایط اعمال برخی از ضوابط احراز مسوولیت کیفری همچون تقیید قصد قبلی از مطلق جرم به قصد قبلی برای وقوع جرم موردنظر، پیش بینی ضابطه نوین علم به وقوع جرم، تمایز بین عهده دار اثبات ضوابط مسوولیت کیفری در قبال جرایم ارتکابی در حال مستی و تصریح قانونی به مسوول پرداخت دیه جنایت ارتکابی در حال مستی، از مهم ترین تحولات و رویکرد های نوین قانونگذار مجازات اسلامی 1392 می باشد. با این وجود، قانون یاد شده از برخی ابهامات و نارسایی های قانونی نظیر ابهام در نوع قتل در شرایطی که مستی به منظور قتل شخص معین بوده و به اشتباه، شخص دیگری کشته می شود، ابهام در نوعی یا شخصی بودن معیار علم به وقوع جرم، ابهام در نوع و میزان مجازات تعزیری مقرر در ماده 307 و تعارض یا عدم تعارض مواد 153 و 307 با مواد 120 و 128 قانون یاد شده، رنج می برد.
    کلیدواژگان: مستی، بی ارادگی، جرم، قتل، مسوولیت کیفری، موانع مسوولیت
  • محمود پوربافرانی*، حامد رستمی نجف آبادی صفحات 205-227
    مشهور فقها مفاد قاعده درا را در شبهات موضوعیه جاری می دانند، ولی شبهه در این قاعده، اطلاق داشته و شامل شبهه حکمیه نیز می شود. شبهه در حقوق کیفری، گاهی در عنصر قانونی است و گاه در عنصر معنوی و گاه در عنصر مادی؛ شمول قاعده در این موارد نیز پذیرفته شده است. شبهه دیگری در فقه مطرح می شود و آن شبهه توبه است که اگر شبهه در احراز توبه نیز وجود داشته باشد حد برداشته می شود. به نظر، شبهه در مرحله اجرا نیز موثر بوده و باعث توقف اجرای حکم می گردد؛ یعنی در شرایط عدم جریان عدالت اجتماعی به طور کامل، اجرای حکم محل شبهه است؛ لذا در کنار شبهات موضوعیه و حکمیه، شبهه خطا و اکراه، شبهه قاضی و متهم، شبهه توبه و شبهه در اجرای حکم نیز وجود دارد که شق جدیدی از شبهات در قاعده درا است.
    کلیدواژگان: قاعده درا، حد، شبهه، توبه، اجرای حکم
  • حمیدرضا حنان*، سید یوسف علوی وثوقی صفحات 207-232
    سلاح های هسته ای که پر رنگ ترین مصداق تسلیحات کشتار جمعی به حساب می آید خطری است که امروزه مهم ترین عامل تهدید بشریت قلمداد می شود؛ در زمینه ساخت و تکنولوژی تولید سلاح های مذکور، دو رویکرد متفاوت فقهی وجود دارد؛ برخی از فقیهان با استناد به دلایل نقلی متعدد مانند آیه شریفه «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه» بر این باورند که به منظور ایجاد کمربند دفاعی در برابر دشمن، در اختیار داشتن امکان مزبور جایز و برخی تا حکم به وجوب پیش رفته اند ولی در مقابل این دیدگاه، عده دیگری بر عدم جواز ساخت و در اختیار داشتن سلاح های هسته ای تاکید دارند؛ البته حرمت بکارگیری این سلاح ها مورد اتفاق میان ایشان می باشد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر داده های فضای سایبری تلاش می نماید تا با به چالش کشیدن دلایل دیدگاه جواز تولید - که بعضا نظیر دلالت بدوی آیه مورد اشاره بر جواز مطلق هر نوع ایجاد آمادگی، خود را قوی و متقن می نمایانند، عدم جواز را ثابت کرده و ضمن اثبات عدم جواز، شاهدی بر موضع صلح طلبانه اسلام باشد؛ موضعی که امروزه مورد آماج حملات و تهمت ها قرار گرفته است
    کلیدواژگان: سلاحهای هسته ای، حرمت استفاده، حرمت تولید، تسلیحات کشتارجمعی
  • حسن پورلطف اله، مهدی موحدی محب*، خسرو مومنی، احمد مرتاضی صفحات 228-258
    ممکن است در اجرای حد ناظر به قطع عضو، به جای دست راست و پای چپ، عضو مقابل، بریده شود و چه بسا این امر، ناشی از علم، شبهه، یا قصد احسان باشد. مشهور فقهیان بر این باورند که با اجرای نادرست حد، چه عالما یا به سبب اشتباه، حد، باقی می ماند، اما نظر مخالف، حد را ساقط می داند؛ اگرچه در هر دو، در فرض علم مجری، قصاص، و در فرض اشتباه، پرداخت دیه ضروری است. از نگاه این نوشتار، با تحلیل مبانی مساله باید گفت: دیدگاه غیر مشهور از این جهت که در هر دو فرض علم و اشتباه، مبتنی بر سقوط حد است، همسو با مناط منصوص در روایاتی است که بیان می کند حکمت شارع در مقام اجرای حدود ناظر به قطع عضو، آن است که جهت رفع نیازهای اساسی و تداوم حیات، دست و پای واحد برای بزهکار باقی بماند. اما این نظریه، از جهت محکومیت مجری حد به قصاص در فرض عمد، یا دیه در فرض اشتباه، قابل نقد است، زیرا با وجود سقوط حد، محکومیت مجری، به قصاص یا دیه، ضمن مغایرت با روایات و مفاد قاعده احسان، گویی به حالت اجتماع عوض و معوض به نفع بزهکار می انجامد (سقوط حد از یک سو، و حق مطالبه قصاص یا دریافت دیه از سوی دیگر). به نظر می رسد شیوه متعادل، آن است که در عین سقوط حد استحقاقی در هر دو فرض، می توان برای مجری حد در فرض عمد، مجازات تعزیری متناسب و بازدارنده درنظرگرفت.
    کلیدواژگان: اشتباه، اجرای حد، مجازات، قطع، مجری حد، سقوط حد، اجرای نادرست
  • حامد خوبیاری، محمد صادق طباطبایی* صفحات 233-262

    چرایی لازم الاتباع بودن اعمال حقوقی، چالش بنیادینی است که در حقوق انگلستان تحت عنوان «نظریه قرارداد ها» مورد بحث قرار می گیرد. پرسش اصلی این نظریه آن است که چه امری موجب عزیمت امر اعتباری از دنیای اخلاق به حقوق می شود؟ پاسخ ابتدایی این پرسش را می توان در نظریه «آزادی اراده» و قدرت خلاق اراده دید. چالش فوق در حقوق ایران و فقه امامیه نیز قابل طرح است؛ به ویژه آن که در هر دو نظام مذکور، وفای به برخی اعمال حقوقی، لازم و اجرای برخی دیگر از آنها جایز قلمداد می شوند. پرسشی که در نوشتار حاضر در پی پاسخ آنیم «چرایی الزام آوری اعمال حقوقی لازم از منظر حقوق» است. از نظر نگارندگان، لزوم و جواز وفای به اعمال حقوقی، در مصلحت کامنه آنها نهفته است. مصلحت کامنه اقتضا دارد که در اعمال حقوقی رایگان، اصل بر جواز و در اعمال حقوقی معوض، اصل بر لزوم باشد. به این ترتیب، وجود عوض، علت لزوم وفا و ایجاد تعهد به نتیجه خواهد بود. این رویکرد نزدیک به نظریه عوض در حقوق انگلستان بوده و نگارندگان تلاش خواهند کرد تا موضوعاتی از قبیل وعده بلاعوض در حقوق انگلستان و شروط ابتدایی در فقه امامیه و حقوق ایران را در پرتو آن تحلیل نمایند.

    کلیدواژگان: مصلحت کامنه، نظریه عوض، شروط ابتدایی، وعده بلاعوض، لزوم قرارداد ها، اعمال حقوقی، آزادی قرارداد ها
  • علی قسمتی تبریزی*، محمد صادق محرابی سی سخت صفحات 313-344

    برخلاف باور معمول که منازعه را لازمه دعوی می انگارد، «دعوای بلامنازع» بدون وقوع اختلاف و به منظور تسجیل و تثبیت ادعای خواهان اقامه می شود. در کنار پیشینه فقهی و مصادیق متعدد، برخی ضرورت های حقوقی و اجتماعی، زمینه پذیرش این دعوی را فراهم می آورد؛ لذا مناسب به نظر می رسد که فراتر از قالب های پیش ساخته، عنوان «دعوای بلا منازع» را به هر موردی که خواسته مدعی با حقوق خوانده معارضه ندارد، گسترش داد. ضابطه پذیرش این ادعا، نفع معقول خواهان است که نشان می دهد تصمیم قضایی، مناسب ترین شیوه تایید و اعمال حقوق مدعی است. لذا به رغم مشابهت با دیگر تصمیمات قضایی، ادعای بدون معارض، ماهیتی مستقل است که به رسمیت شناختن آن، آثار عملی متعددی در رابطه با خواهان و دادگاه دارد. با وجود این، بدیهی است که قابلیت استماع «دعوای بلا منازع» و شناسایی کلیه حقوق قانونی مدعی، نمی تواند حق مکتسب اشخاص ثالث را متزلزل کند.

    کلیدواژگان: دعوا، دعوای بلا منازع، ترافعی، مدعی، اثبات دعوی
  • جلیل قنواتی*، مهشید جعفری هرندی صفحات 345-372

    رقابت، نوعی تضاد توام با همکاری است. اشخاصی که با یکدیگر رقابت می کنند اصول و مقرراتی را پذیرفته و در عمل نیز  این اصول و مقررات را رعایت می کنند. آنان که حقوق یکدیگر را نادیده می گیرند و آزمندانه در پی کسب درآمد فزون تر هستند زندگی سالم جامعه را مختل کرده و روند طبیعی امور را بر هم می زنند. شریعت اسلامی که از طریق جلب منافع و دفع مفاسد، از مصالح جامعه محافظت می کند به دنبال نفی انواع فساد و تحقق مطلوب شارع یعنی جامعه ای سالم است. از جمله اموری که مفاسد اقتصادی جدی در جامعه بر جای می گذارد، رویه های ضد رقابتی است. این رویه ها اقداماتی متضمن مفسده لازم الترک هستند که در حقوق رقابت بر مبنای قاعده لا ضرر، قاعده سوء استفاده از حق، قاعده منع اختلال نظام، قاعده نظم عمومی، قاعده حقوق بشری منع تبعیض و نظریه اکل مال به باطل توسط قانونگذار ممنوع شده اند. در این مقاله، مبانی حکم تکلیفی این ممنوعیت ها را بررسی می کنیم. بدیهی است که تحلیل مبانی حکم وضعی این ممنوعیت ها  نیازمند تحقیق دیگری است.

    کلیدواژگان: حقوق رقابت، رویه های ضد رقابتی، ممنوعیت، حرمت، حکم تکلیفی
  • جمشید مهرآسا*، علیرضا حسنی، محمد روحانی مقدم صفحات 373-394

    کاداستر که در نظام حقوقی ایران از آن با عنوان «حدنگار» یاد می شود، نوعی از نقشه برداری ثبتی است که دارای ارزش حقوقی بوده و وضعیت املاک کشور را از پنج جهت ارزش، موقعیت، مالکیت، مساحت و نوع کاربری مشخص می سازد. به رغم اهمیت و جایگاه این نهاد در حقوق نوین ثبتی، در نظام حقوقی ایران برخی از مسایل مربوط به آن همچنان مورد غفلت واقع شده است. مهم ترین سوالی که در خصوص کاداستر مطرح می گردد آن است که «آیا کاداستر توانایی تعارض با سایر ادله اثبات دعوا را دارد؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ این سوال، اطلاعات کاداستر کدام یک از ادله مذکور را نقض نموده و توانایی مقابله با کدام یک از این ادله را ندارد؟». در پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی ارزش استناد به نقشه های کاداستر در دعاوی ملکی پرداخته شده و روشن گردیده است که با توجه به طریقیت ادله اثبات دعوا و نقش آنها در دستیابی به فلسفه و هدف اصلی دادرسی یا همان کشف واقعیت، و با عنایت به میزان اعتبار و قابلیت اتکا به اطلاعات کاداستر، این اطلاعات توان مقابله با سایر ادله اثبات دعوا و نقض آنها را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: کاداستر، حدنگاری، حقوق ثبتی نوین، زمین، اموال غیر منقول، دعاوی ملکی
  • سید حسن وحدتی شبیری، محمد مهدی حمیدی* صفحات 395-412

    در صورتی که عقد، معلق باشد و منشا، به تحقق معلق علیه معلق گردد که برای تحقق آن تعهدی وجود دارد، عدم تحقق معلق علیه لزوما باعث بطلان  یا به عبارت دقیق تر، انفساخ عقد نیست. به عبارت دیگر، در عقد معلق، با تعهد بر ایجاد معلق علیه، تحقق معلق علیه که شرط ایجاد عقد به معنای محصولی است؛ عدم تحقق آن لزوما به معنای شرط فاسخ برای انحلال عقد به معنای مصدری نیست. در اینگونه از عقود، با وجود تعهد بر ایجاد معلق علیه، اولا، نیازی به ذکر مدتی که معلق علیه باید در آن مدت ایجاد گردد وجود ندارد و تعهد بر ایجاد آن، عقد را از غرری شدن خارج می نماید؛ و ثانیا، در صورتی که برای تحقق معلق علیه مدتی مشخص شده باشد پس از سپری شدن مدت و عدم تحقق معلق علیه، با تحلیل اقتصادی معامله و اراده ضمنی طرفین از انعقاد عقد، می توان به عدم ضرورت وجود شرط فاسخ برای عقد به معنای مصدری قایل بوده و ادامه عقد یا تحقق شرط فاسخ را به اراده طرفی که شرط به نفع او واقع شده است موکول کرد.

    کلیدواژگان: عقد معلق، معلق علیه، شرط فاسخ، انفساخ، عقد به معنای مصدری، عقد به معنای محصولی
|
  • Mohammad Abouata *, Hamid Reza Tabrizian, Soheil Zolfaghari Pages 7-34
    In spite of religious order in Quran that husband and wife, must compatible each other, there has been set out in verse 34 of Surah An-Nisa' regulations that jurists and lawyers, do not agree at their purport and application conditions. Specially what is meant by this section "to beat them" in the Sura. According to the prominent opinion of Shiite Jurists, what is meant by beating is exactly the act of beating wife bodily. However, few jurists believe that the verse prescribe not to speak to women. Although the later has no power to contradict the former, but on the basis of some of indisputable legal principles and laws, the acceptance of enforceability of the prominent opinion is too difficult.
    Keywords: Wife, husband, Submission, Right, Family
  • Bibirahimeh Ebrahimi * Pages 35-56
    Computer games are newfound social topics that some of them is possible by the payment of money. The jurisprudence has faced doubts about the games that perform or earn points for passing its various steps need to pay within the App and via internet. The present article studies the titles that is related to jurisprudence as "playing and payment", under the two titles, “ sabaq (racing) and ramayeh (arrow-throwing) " and "gambling" and “ unlawful trades " and “Prohibition of Consuming Property Wrongfully”. Finally, the view is accepted that some computer games is forbidden, because the purpose of acquisition is forbidden and so, they are adapted to the unlawful trades. In addition, if the payment is performed, just, for passing the various stages of the game, is considered as “Consuming Property Wrongfully”, and so, is forbidden. The method of research is descriptive-analytical and documentary.
    Keywords: jurisprudence, the computer games, sabaq (racing), ramayeh (arrow-throwing), gambling, Consuming Property Wrongfully
  • Hamidreza Esmaeili, Hamid Abhary *, Abolfzel Dankoub, Maryam Aghaei Bajestani Pages 57-80
    Considering the large volume of claims regarding ordinary transactions in the legal courts of the country, we find that the existing laws do not have the capacity and effect that the parties have to deal with the contractual relations of individuals. Therefore, it should seek to define new criteria and standards  in contract relations with maintaining the principles governing contract law. studying the background of procedure in our country and analyzing the fundamentals of jurisprudence by offering Some examples of this kind of restrictions in Islamic thought - law is one of the purposes of this paper . although Registration Act 1346 must be considered the beginning of the rule, it has been shown that regulation has not been enough to prevent the development of such lawsuits and that by applying more effective mechanisms in the field of contracts such as the development of contracts that must be set up in formal documents and provide guarantees of effective implementation of the necessary platform to address existing challenges.
    Keywords: formal constraints, contractual freedom, conciliation stage, judicial courts, contract law
  • Ali Fatehi *, Aliakbar Ezadifard, Mohammad Mohseni Dehkalani Pages 78-98
    The feasibility to execute retaliation and capital punishment through organ donation is an innovative solutions and yet effective way to protect the human life and health. Imamie's famous jurisprudents believe that the method of punishment’s fulfillment does not matter by itself, and the punishment must be implemented in such a way as to impose the least suffering on a person, in contrast to some jurisprudents, equality and the Resemblance of execution are indispensable. This article, while accepting the well-known opinion, on this basis, the convict will suffer the least and it is possible to change the manner of punishment, considering that one of the most important sources for providing a transplanted organ, especially the basis organs such as the heart, lungs, liver, and pancreas, etc., is in the body of people who is sentenced to death. and in most cases, they have healthy organs and they are buried with the execution. however, governmental order is solution Especially in cases of dissatisfaction to organ transplantation.
    Keywords: retaliation, capital punishment, Organ transplantation, Governmental order, Punishment, defendant
  • Heydar Bagheri Asl *, Saeideh Bagheri Asl Pages 81-106
    Although the jurisprudents of the Imamiah and consequently the civil code have forged and drived out a termination clause in the marriage contract from the autonomy of the parties’ will but the above view on the Imamiah and Iranian law conflicts with reasons and rules relating to the parties’ freedom of will in marriage contract in making a termination clause. According to the rules relating to the will of the parties of contract making a termination clause in all binding and also bilateral contracts is possible, so that some of the jurisprudents have known the making a termination clause in binding and bilateral contracts as a rule and since the marriage contract is considered one of the binding and also bilateral contracts, then the making a termination clause shouldn’t be considered void. Recent research have accepted the theory of validity of making a termination clause in marriage in resolving this conflict and it have proposed and overcome the bugs while critically revising the reasons and rules relating to termination clause by a descriptive method and with a library citation tool and it have suggested the amendment of civil codes’ articles.
    Keywords: Contract, Clause, Freedom of Will, marriage, termination
  • Mohammad Hasan Haeri, Sabikeh Fanni * Pages 107-126
    In the sacred religion of Islam, prescribed punishment has great position. One of the prescribed punishments is related to theft that is explicitly is mentioned in The Holy Quran (Maeda, 5, 38). The execution of prescribed punishment for theft is subject to the existence of all conditions together. One of which is the case when the stolen property has been in a safe custody. In this article we investigate whether or not Safe custody (Hirz) is among the conditions for carrying out the theft? Then the reasons of Advocates and Opponents about conditionality of Safe custody are investigated. we have come to the conclusion that Safe custody is not the condition for the execution of the theft prescribed punishment.  Even if it is effective in carrying out the sentence it must be implied in the meaning of theft Itself .When so it will be possible to see why  the holy lawgiver has not taken Safe custody as a condition.
    Keywords: : theft, Safe custody, Safe custody conditioning, Lack of conditioning Safe custody
  • Abbas Ali Darouei * Pages 125-144
    Extension agreement is a type of commitment where a party (or parties) to a contract undertake(s) to extend the contract for another term. These commitments are positive  conditions as they are implied in another contract the subject of which is the conclusion of a legal deed. In addition, they are Contract promise as the parties undertake to conclude a contract in future. In practice, these commitments take different forms with varying validity. In the event the extension is subject to the parties’ consent, or they are obligated to extend the contract without setting a consideration or a standard for it, extension shall be ineffective due to lack of intention and a clear object of contract. On the other hand, the duty implied by the parties as a condition identifies the consideration and counts as a validity condition. However, the validity of such duty which is set solely to determine a standard for consideration is the subject of much debate in Iranian Law, because the consideration is not specified at contract conclusion. The present paper proved that jurisprudential and legal foundations of the annulment of risky and uncertain transactions validate these conditions. Article 8 under Lessor-Lessee Act adopted in 1998 put an end to the debate and acknowledged their validity. The author believes that judgment of the said article is among the general conditions of contracts.
    Keywords: extension_condition_Contract promise to conclude a contract_specificity of object of contract_Uncertainty
  • Mohammad Hasan Hasani, Seyyed Hosein Shahcheragh * Pages 185-206
    In various periods of legislation, the Islamic Penal Legislator has established the primary principle of the criminal responsibility of the intoxicated perpetrators based on the well-known jurisprudential viewpoint and considered some exceptions to it. Adoption of such an approach, besides its alignment with the principles of fairness and public order, has led this law to enjoy solid jurisprudential and legal principles. Meanwhile, some significant changes have been made in the criteria of applying this approach in the Islamic Penal Code (2013); among them are making distinction between the voluntary and non-voluntary drunkenness, determining source of drunkenness (addiction toalcohol, drugs, psychotropic drugs, etc.), making changes in the conditions of applying some certain criteria for the enforcement of criminal responsibility like restriction of the previous intention of absolute crime to the previous intention for the occurrence of the crime in question, predicting the new criterion of the knowledge of the crime occurrence, distinction between the proofs of criteria for the criminal liability of crimes committed in drunken state, and legal clarification of the monetary compensation for the criminal responsibility in drunkenness. Nevertheless, this law suffers from some ambiguities and legal deficiencies, including the ambiguity in the type of murder, like a situation where a drunk wants to kill a certain person and someone else is killed by mistake, ambiguity in “subjectivity” or “objectivity of the criterion of the knowledge to crime, ambiguity in the type and amount of punishments prescribed in Article 307, and contradiction or lack of contradiction between Articles 153 and 307 and Articles 120 and 128 of this Act.
    Keywords: Drunkenness, Non-voluntary, Crime, murder, Criminal Responsibility
  • Mahmoud Pourbafrani *, Hamed Rostami Najafabadi Pages 205-227
    The majority of jurists regard "the  rule of avoidance of punishment (darā’)" as being applicable to the dubieties concerning the object, while the rule is absolute and can include the dubieties concerning the precept as well. The dubiety in criminal law is sometimes in the legal element, and sometimes in the spiritual element, and sometimes in the material element, the inclusion of the rule in these cases is also accepted. Another dubiety is raised in jurisprudence, and it is a dubiety in repentance that, if there is a dubiety about repentance, the punishment will be removed. It seems that the dubiety in the implementation stage has been effective and causes the execution of the sentence to be stopped; that is, in the absence of a process of social justice, the execution of the judgment of the place is uncertain; therefore, along with the dubieties of the object and the precept, dubieties of error and reluctance, those of the judge and the accused, and those of repentance and execution of the sentence – which are new considerations in the rule of repelling - should be taken into consideration.
    Keywords: the rule of avoidance of punishment (darā’), Punishment, dubiety, repentance, execution of the judgment
  • Hamid Reza Hannan *, Seyyed Yousof Alavi Vosoughi Pages 207-232
    The nuclear weapons, which are the most important example of weapons of mass destruction, are a major threat to mankind today; In the field of manufacturing weapons of mass destruction there are two different jurisprudential approaches. Some of the jurists cites to narrative reasons like “And prepare against them whatever you are able of power’ they believe that in order to defense against enemy to have them is permission or somebody say necessary. Contrary to this belief, however, others emphasize to lack of a permit to manufacture and possess nuclear weapons. The achievement of the present research- by the descriptive analytical method-  is a definite proof of the prohibition of the production and use of nuclear weapons based on Islam and an appropriate answer to the reasons for the rival hypothesis, which appears to be strong and solid in the primitive view.
    Keywords: Nuclear Weapons, Prohibition of Use, Prohibition of Production, Weapons of Mass Destruction
  • Hasan Pour Lotfollah, Mahdi Movahedi Moheb *, Khosrov Momeni, Ahmad Mortazi Pages 228-258
    In executing of legal punishment such as cutting of hand or leg, it is probable to cut the opposite organ, by mistake, intentionally or by beneficence. In this case, the punishment of cutting is left, in view of famous theory in jurisprudence, contrary to another one. Although the in both opinion the pay of blood money is necessary, in supposition of intention of mistake and retaliation in supposition of mistake. In view of this article, by analysis of foundations, the view of un famous jurists ( revocation of legal punishments) is seem to correct, in both supposition of mistake and intention, and conformable to traditions that says it should be remain one hand and leg to offender, to accomplish basic and daily  Affairs. But this theory is reviewable, in conviction of executioner to retaliation or to pay blood money, because of contrariety with traditions, rule of Beneficence it will be in the interest of offender. (revocation of punishment, on one hand, and the right of demand of retaliation or receipt of blood money, on the other hand.) In opinion of authors, the equable way is that we say to revocation in both of intention and mistake, and at the same time we accept some proportional deterrent punishment (Taazir), in case of intention.
    Keywords: Mistake, Perform of legal punishment (Haad), Punishment, Cut, Performer of legal punishment (Haad), incorrect execution
  • Hamed Khubyari, Mohamad Sadegh Tabatabaei * Pages 233-262

    The reason as to why the legal actions are indispensable is a fundamental challenge that is discussed in England’s law under the title of “the theory of contracts”. The primary question raised by this theory is that what issues cause the dispatch of mental issues from the ethical world into the realm of law? The crude answer to this question can be sought in the theory of “free will” and the creative power of will. The abovementioned challenge has also been posited in Iran’s law and Imamiah jurisprudence, especially for the fact that remaining loyal to some legal actions is necessary and the fulfilment of some others is permissible in both of the aforesaid systems. So, the present study looks for an answer to the question that “why the binding legal actions are legally considered indispensable?” Despite such a seminal answer as the governance of will, it seems that the necessity and permissibility of staying loyal to the legal actions are latent in the  Hidden  expediency of them. This Hidden expediency requires basing of the gratuitous legal actions on permissibility and basing of the exchangeable legal actions on necessity. This principle has been considered herein as the foundation of consideration theory and issues like ex gratia in England’s law and preliminary conditions in Imamiah jurisprudence and Iran’s law will be investigated in the light of the aforesaid theory.

    Keywords: Hidden expediency, consideration theory, Preliminary conditions, Gratuitous promise. Legal Acts, Necessity of contracts
  • Ali Ghesmati Tabrizi *, Mohammad Sadegh Mehrabi Sisakht Pages 313-344

    Unlike the common belief that conflict is necessity for a claim, "undisputed claims" proceed without any conflict in order to confirm and stablish the defendant's claim. Along with jurisprudential background and numerous examples, some legal and social requirements warrant acceptance of this claim. Therefore it´s more appropriate to extend the title of "undisputed claims" beyond the pre-formed templates to any case that does not conflict with the defendant's rights. Acceptance criteria of this claim is defendant's rights that shows judicial decision is the most appropriate way to confirm and enforce plaintiff's rights. Despite the similarity with other judicial decisions, undisputed claim is an independent nature whose recognition has numerous practical implications in relation to plaintiff and the court. However, it is clear that acceptability of "undisputed claim" and identifying all plaintiff´s rights cannot hurt the rights of third parties.

    Keywords: Claim‚ Undisputed Claim‚ Contentious‚ Litigation‚ Proving a Claim
  • Jalil Ghanavati *, Mahshid Jafari Harandi Pages 345-372

    Competition is a kind of contradiction with collaboration. People who compete with each other have accepted the principles and regulations which they observe them. They achieve to highest possible level of their abilities with competition. The community benefits from their efforts. People who ignore rights of each other and avariciously following on increasing earnings will disrupt the good conditions of society and undermine the natural process of affairs. Islamic jurisprudence by protecting the interests of the society through the acquisition of the benefits and repulsion of Corrupted, looks for rejection of any kinds of corruption and realization of favorite and good society.
    Anti-competitive practices are practices which create serious economic corruptions and disturb natural process of economic affairs and finally disarrange the whole society.
    Competition law on the basis of rule of “La zarar” , the rule of Abuse of Right ,the rule of Negating Disorder, the rule of Public Order, the human right rule of Non- discrimination, and the theory of Prohibition of Consuming Property Wrongfully sets up regulations to prevent the effects of that anti-competitive practices. We, in this article, analyses the basis of the obligatory verdict (hokm taklifi) of these prohibitions.

    Keywords: Competition Law, Anti-Competitive Practices, Restrictions, Illegality, Obligatory Verdict, No Loss Principle, non-discrimination
  • Jamshid Mehrasa *, Alireza Hasani, Mohammad Rouhani Moghaddam Pages 373-394

    In the Iranian legal system, cadastre, has known " Hadnegar" or comprehensive land recording of the real estate. Cadaster is a type of registry mapping that has legal value. It  determines the situation of the real estate or real property's metes-and-bounds of a country,value, position, ownership, area and type of land use. contrary to significance and position of this subject in new Registration law some its issues in the Iranian legal system have been neglected. The most important question  about cadastre is that does cadastre  contradict demonstrative evidence of claim? the present study, by the use of descriptive-analytical method, peruse the value of citation to  cadaster’s maps in real estate action. Since instrumentality of contradict demonstrative evidence of claim and their role in attainment the philosophy and purpose of the proceeding  and as regards to Credibility of cadastre’s data, this information can violate demonstrative evidence of claim.

    Keywords: Cadaster, “Hadnegar”, new Registration law, Land, Immovable Property, real estate actions
  • SEYED HASAN Vahdati Shobeyri, Mohamad Mehdi Hamidi * Pages 395-412

    If the contract is suspended and there are obligation to fulfill it, the failure to comply with the suspension will not necessarily lead to a void or, more specifically, to termination of the contract. In other words, the failure to comply with the suspension will not necessarily lead to a void or, more specifically, to termination of the contract . In this type of contract despite the existence of commitment to creation of condition first: there is no need to mention the length of time that the condition should take place and commitment to creation of condition prevent contract to be a risky and aleatory contract. Secondly, after the expiry of the term and the non-fulfillment of the condition, By economic analysis of the transaction and the implied willingness of thecontract’s parties, one can infer that there is no need for the termination of the contract in the infinitive sense and postpone the continuation of the contract or the termination of it on the will of the party in whose favor the condition of contract is created.

    Keywords: Suspension, suspension act, Termination Clause, infinitive meaning of contract, resulting meaning of the contract