فهرست مطالب

کاوش نامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 36 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تورج زینی وند صفحه 0
  • کلثوم باقری، پیمان صالحی*، محمدرضا شیرخانی صفحات 1-17

    سرخوردگی و انزواطلبی برخی از روشنفکران غربی درنتیجه عواقب دردناک جنگ جهانی اول سبب شد که آنان درمقابل عقل گرایی و ماده گرایی مدرنیست ها به تخیل و ذهنیت گرایی تمایل یابند و با کاویدن ضمیر ناخودآگاه انسان، مکتبی به نام سورریالیسم را بنیان گذاری کنند که بر ادیبان و نویسندگان شرق و غرب تاثیر بسیاری نهاد. نوشتار پیش رو که با رویکردی توصیفی - تحلیلی به واکاوی مولفه های سورریالیسم در دو داستان کوتاه «فی یوم مرح» (در روزی شاد) از زکریا تامر (نویسنده سوری) و «سه قطره خون» اثر صادق هدایت پرداخته، نشان داده است که این نویسندگان، فضایی کاملا سورریال را برای بیان ذهن خویش در داستان های یادشده خلق کرده اند و اصول این مکتب ادبی؛ یعنی نگارش خودکار، توجه به عالم خیال و رویا، عشق، جذبه و جنون، طنز و هزل، تصادف عینی و امور شگرف و فراواقعی را در آثار خویش بازنمایی کرده اند. هدف اصلی تامر، اعتراض به بی مسیولیتی نهادهای مرتبط با امنیت جامعه و صدور حکم ازجانب افرادی است که صلاحیت قضاوت ندارند. هدایت با این داستان، درپی بیان وضعیت بحرانی و آشفته ایران دوره پهلوی بوده است که هر وقت روشنفکران، نویسندگان و شاعران به آن اعتراض می کردند، عوامل قدرت، به روش های مختلف آن ها را سرکوب می کردند.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، سوررئالیسم، زکریا تامر، صادق هدایت
  • مهین حاجی زاده*، معصومه قهرمانپور صفحات 19-27

    گفتمان انتقادی، شکل تکامل یافته تحلیل گفتمان است که در آن با توجه به لایه های زبانی، گفتمان های موثر در اثر ادبی شناسایی و بررسی می شود؛ درواقع این نظریه براساس دو محور اصلی، یعنی تحلیل زبان شناختی و تحلیل اجتماعی استوار است و در پژوهش های تحلیل گفتمان انتقادی، از این دو محور و ارتباط این دو، سخن گفته می شود. در رویکرد اجتماعی گفتمان، بافت موقعیتی و در رویکرد زبان شناختی، بافت متنی تشریح می شود. پژوهش حاضر با توجه به انواع ارتباط ها و پیوندها، می کوشد تا با روش توصیفی - تحلیلی و استفاده از ابزار کتابخانه ای، جنبه های ادبی و اجتماعی رمان ام سعد غسان کنفانی و دختر شینا بهناز ضرابی زاده را برپایه الگوی گفتمان انتقادی فرکلاف بررسی کند و برآوردهایی ازجمله را دربر دارد: در سطح توصیف، صحنه پردازی بخش قابل توجهی از این دو رمان را به خود اختصاص می دهد، این تصویرپردازی ها به خواننده کمک می کند تا به درک عمیقی از موضوع و درون مایه اصلی داستان و رمان دست یابد. در سطح تفسیر، بافت موقعیتی داستان بررسی می شود که زمان در رمان ام سعد به سال های اشغال فلسطین به وسیله اشغالگران صهیونیستی و در دختر شینا به سال های جنگ بین ایران و عراق برمی گردد. در سطح تبیین که بیانگر ایدیولوژی نویسنده است، مبارزه و مقابله با اشغال وطن و پایداری و مقاومت جلوه می نماید؛ همچنین در بافت درونی، تفکر مبارزه با اشغال و پایداری و مقاومت مورد توجه نویسنده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، گفتمان انتقادی، ام سعد، دختر شینا
  • فرهاد رجبی*، طاهره شکوری صفحات 39-56

    اصل تحول جایگاه به مثابه واقعیتی اجتماعی، برمبنای مطالعات جامعه شناختی، با نظریه ساخت یابی «آنتونی گیدنز» قابل بررسی و انطباق است. نظریه حاضر برمبنای تفکیک ناپذیری دو بعد عاملیت و ساختار، در تحقق وقایع اجتماعی پی ریزی شده است. دیگر رهیافت های جهان بینی وی هم به ترتیب، برقراری نوع خاصی از ارتباط انسانی و تحقق جامعه آرمانی را تداعی می کند. با توجه به نظریه ساخت یابی (ساختاربندی)، نقش زن در حوزه ادبیات نیز متناسب با انگیزش های کنش گر/ خالق اثر و مقتضیات زمانی - مکانی، فراز و نشیب هایی را از سر می گذراند. حضور این عنصر در شعر «عبدالوهاب البیاتی» عراقی و «احمد شاملو» ایرانی، از بسامد قابل ملاحظه ای برخوردار است. در نوشتار پیش رو، ضمن بررسی راهکارهای پیشنهادی گیدنز، برای تصویر فرایند تحول پایگاه اجتماعی زن در شعر دو شاعر، زن به مثابه تجلی عشق شخصی، در کنار نمود تعهد اجتماعی و متعارض با واقع گرایی تخیلی بررسی شده است. نتایج نشان داده است که در دو سطح نخست، همگرایی و در مرحله سوم، واگرایی دو شاعر مشهود است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نظریه ساخت یابی، زن، گیدنز، شاملو، بیاتی
  • علی سهامی*، وحید سبزیان پور، موسی پرنیان صفحات 57-71

    میرزاده عشقی و جبران خلیل جبران، برخی از اصول مکتب رمانتیسم را در آثار خود بازتاب داده اند و همین امر باعث وجوه مشترکی در آثار این دو شاعر ایرانی و لبنانی شده است. نوشتار پیش رو درصدد است تا با بررسی شعر «سه تابلو مریم» (ایده آل) میرزاده عشقی و «مرتا البانیه» جبران خلیل جبران، به تفاوت ها و شباهت های آن ها براساس معیارهای مکتب رمانتیسم بپردازد و میزان توفیق هرکدام از این شاعر و نویسنده را در این بررسی و تطبیق معلوم سازد. طبیعت گرایی، جانبداری از روستا در برابر شهر، آزادی، مرگ اندیشی، تخیل گرایی، همدلی با محرومان، یاس و ناامیدی، آرمان گرایی و رویاپروری از ویژگی ها و اصول مکتب رمانتیسم است که در آثار این دو شاعر نمود می یابند. یافته های پژوهش حاضر، بیانگر این است که هم در اثر مورد بررسی میرزاده عشقی و هم در اثر جبران خلیل جبران، طبیعت گرایی و مظاهر آن، بیان توصیفی و روایتی داستانی - نمایشی دارند و این بیان، فضای غنایی و رمانتیکی را ایجاد کرده است که از نوع رمانتیسم احساساتی و عاشقانه نیست؛ بلکه صیغه ای اجتماعی و انقلابی دارد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، رمانتیسم، سه تابلو مریم، مرتا البانیه، میرزاده عشقی، جبران خلیل جبران
  • خسرو شهیدی*، محمد ابراهیم مالمیر صفحات 73-94

    یکی از شاعران بزرگ دوره بازگشت ادبی و عهد قاجار، میرزا محمدخان موسی بیگ کرمانشاهی، معروف به نصیبی کرمانشاهی است؛ ازجمله آثار متعدد این شاعر کرمانشاهی، مجموعه رونق المجالس است که شاید تنها منظومه مفصلی باشد که برمبنای مبانی قرآنی و مستندات متقن حدیثی و روایی شیعی سروده شده است؛ اما هنوز به صورت منقح و علمی، احیاء و زینت بخش محافل علمی و ادبی نشده است. پژوهش حاضر نشان می دهد که این اثر عظیم در ساحت هنری و معنایی خود، تاثیرات فراوانی از آیات قرآنی، روایات و احادیث فرقانی و ادبیات عرفانی عربی پذیرفته است؛ همچنین با توجه به تحولات سیاسی، اشاعه و ترویج فرهنگ شیعی و بازگشت شاعران دوره قاجار به استفاده از تلفیق دو سبک خراسانی و عراقی و از همه مهم تر، آشنایی خاص نصیبی نسبت به فرهنگ و ادب عرب، باعث شده است که اثرپذیری وی در ساخت ترکیبات نو و نوآوری در ترجمان و کاربرد واژگان و ترکیب های عربی در فارسی و فخر و خودستایی به سبک شاعران عرب و هم اندیشی یا بیان آموزه های تعلیمی به سبک اندیشه آنان، درخور توجه باشد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، فرهنگ و ادبیات عربی، نصیبی کرمانشاهی، رونق المجالس
  • بهار صدیقی* صفحات 95-121

    عشق به مثابه خاستگاه اسطوره‏های آفرینش و مرگ، از دیرگاه یکی از برجسته‏ترین بن‏مایه‏های ادبیات مشرقی به‏ویژه در هردو گونه منظوم و منثور ادب عربی و فارسی بوده است؛ در شعر معاصر ایران و عراق نیز، کاربرد گسترده مفهوم عشق در سروده‏های حسب الشیخ جعفر و احمد شاملو، آن را به بسامدواژه‏ای برجسته نزد دو سراینده تبدیل کرده است تاآنجاکه می‏توان در خوانشی آکادمیک، نمود عشق و گونه‏های آن را به روشنی در نگاره‏های شعری آنان مشاهده نموده و بررسی و تحلیل تطبیقی کرد. آنچه ضرورت نگارش جستار حاضر را در ذهن پدیدآور مطرح نموده، نبود حتی یک جستار تطبیقی پیرامون عاشقانه‏‏های حسب الشیخ جعفر و احمد شاملو، دو سراینده صاحب‏سبک معاصر عربی و فارسی در این زمینه است. نگارنده در این نوشتار بر آن است تا بر بنیاد خوانش تحلیلی - تطبیقی سروده‏های آنان، به گونه‏شناسی الگوهای عشق و قالب‏های پدیداری آن در اندیشه دو شاعر بپردازد. رهیافت فرجامین این جستار حکایت از آن دارد که الگوهای‏ عشق آنیمایی، عشق اساطیری و عشق گیتی‏مدار در سروده‏های دو سراینده نمود دارد با این تفاوت که شاخصه شعر شاملو، عشق آنیمایی و بن‏مایه شعر حسب الشیخ جعفر، عشق اساطیری است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، عشق آنیمایی، عشق اساطیری، عشق گیتی‏مدار، حسب الشیخ جعفر، احمد شاملو
  • زهره ناعمی*، لیلا ترابی حور صفحات 123-143

    یکی از مهم ترین شاخه های سبک شناسی، سبک شناسی آماری است که به تازگی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. سبک شناسی آماری به زبان ریاضی و آمار، ادبیت یک اثر را مشخص می کند، معادله بوزیمان ازجمله پژوهش هایی است که در حوزه سبک شناسی آماری مورد توجه قرار می گیرد. معادله بوزیمان، معادله ای عاطفه سنج است که میزان ادبیت اثر را تعیین می کند. هدف نوشتار پیش رو، بررسی ادبیت سبک دو شاعر معاصر سوریه و ایران، نزار قبانی و سیمین بهبهانی در دو مجموعه «قالت لی السمراء» و «رستاخیز» است؛گفتنی است پژوهش حاضر با روش تحلیلی - آماری و با رویکرد سبک شناسانه مورد پژوهش قرار گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که سبک سیمین بهبهانی نسبت به سبک نزار قبانی از ادبیت بیشتری برخوردار است. دلیل این امر را می توان افزون بر عامل جنسیت، در عوامل محیطی و درونی نیز جستجو کرد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شعر معاصر عربی و فارسی، سبک شناسی آماری، معادله بوزیمان، نزار قبانی، سیمین بهبهانی
|
  • Kolsoom Bagheri, Peyman Salehi*, Mohammad Reza Shirkhani Pages 1-17

    The frustration and isolation of some Western intellectuals as a result of the painful repercussions of the First World War made them inclined to the imagination and subjectivism of modernist rationalism and materialism, they explore the human’s unconsciousness, then they found surrealism school which influenced literatures and writers of the East and West. The present article illustrates a surrealist features due to the descriptive-analytical approach to explore the components of surrealism in Fi Yum Marh” by Zakaria Tamer (Syrian Writer) and “Three Drops of Blood” by Sadegh Hedayat's two short stories, These authors have created a completely surreal space for expressing their minds in the stories mentioned above and the principles of this literary school, namely automatic writing, attention to fantasy, love, allure and madness, humor and irony, objective coincidence and affairs. They have dramatically and supernaturally represented their works. Tamer's main goal is to protest the irresponsibility of institutions related to community security and to issue judgments on behalf of people who are not competent to judge. Hedayat by this story has followed the critical and turbulent situation of Iran during the Pahlavi era, when intellectuals, writers, and poets protested against it, in which the elements of power suppressed them in the various ways.

    Keywords: Comparative Literature, Surrealism, Zakaria Tamer, Sadegh Hedayat
  • Mahin Hajizadeh*, Masoumeh Ghahramanpour Pages 19-27

    Critical discourse is the complete form of discourse analysis, in which the language layers of effective discourses in literary work are identified and examined. In fact, this theory is based on two main axes: linguistic analysis and social analysis, and in critical discourse analysis studies of these two axes, and the relation between these two words are examined. In the social approach of discourse, situational context and in the linguistic approach, textual text is described. This research is based on the types of connections and links, tries to study the literary and social aspects of the novel Om Saad Ghassan Konfani and the daughter of Shina's Behnaz Zarabzadehon on the basis of the critical discourse model of Fairclough. The descriptive-analytical method and the use of library tools Including: At the level of description, scenes depict a significant part of these two novels, these illustrations help the reader to gain a deep understanding of the subject and the main content of the story and novel. At the level of the commentary, the context of the story is analyzed, the time in Om Saad novel dates from the years of the occupation of Palestine by the Zionist occupation and the Daughter of Shina to the years of the war between Iran and Iraq. At the level of explanation, it reflects the ideology of the writer, the struggle and resistance to the occupation of the homeland, stability and resistance. Also, in the internal context, the thinking of combating occupation and sustainability and resistance have been addressed to the author.

    Keywords: Comparative Literature, Critical Discourse, Om Saad, Shina's Daughter
  • Farhad Rajabi*, Tahereh Shakouri Pages 39-56

    The principle of the status transformation, as a social reality, can be examined based on sociological studies and in harmony with Anthony Giddens’ Structuration Theory. This theory is founded on the inseparability of two dimensions, i. e., agency and structure, in the realization of social events. Likewise, his other ideological approaches evoke the establishment of a certain type of human relationship and the realization of utopia. Based on Structuration Theory, the role of women in the realm of literature, in harmony with the motivations of works’ agent/creator, and the spatial-temporal requirements, has experienced numerous ups and downs. The presence of this element in the poems of the Iraqi poet, Abdul Wahab Al-Bayati, and those of the Iranian poet, Ahmad Shamlou is significantly frequent. In this paper, the suggested solutions of Giddens are examined; in addition, to depict the process of the transformation of woman’ social status in the poems of these two poets, woman has been studied as an expression of personal love, along with the reflection of social commitment and in conflict with imaginative realism. The results revealed that the poets noticeably converge in the first two levels whereas they diverge as far as the third stage is concerned.

    Keywords: Comparative Literature, Structuration Theory, Woman, Giddens, Shamlou, Al-Bayati
  • Ali Sahami*, Vahid Sabzeianpour, Mosa Parnian Pages 57-71

    Mirzadeh Eshghi and Gibran Khalil Gibran have reflected some of the principles of the Romantic school in their works, which have led to common ground between the works of the two Iranian and Lebanese poets. This article seeks to study the differences between the three poems of Three Pictures of Maryam (Ideal) and Mirzadeh Eshghi (1) and Khalil Gibran's Merta al-Bania (2) based on the criteria of the School of Romanticism and their success rate, they are compared and examined. Naturalism, village bias against the city, freedom, dead-end, imagination, empathy, despair, despair and idealism are among the features and principles of the Romantic school that appear in the works of these two poets.The findings of this study indicate that both naturalism and its manifestations have both descriptive and narrative expression in Mirzadeh Eshghi as well as in Khalil Gibran, and this expression creates a rich and romantic atmosphere that is not a romantic kind of romanticism, but a social and revolutionary one.

    Keywords: Comparative Literature, Romanticism, Three Pictures of Maryam, Mertaal-Bania, Mirzadeh Eshghi, Gibran Khalil Gibran
  • Khosrov Shahidi*, Mohammad Ibrahim Malmir Pages 73-94

    One of the great poets of the literary return career and Qajar era is Mirza Mohammad Khan Moosa Beig Kermanshahi, who is known as Nasibi Kermanshahi;one of his different works is the Collection of Rovnagh al Majales which might be only expansive collection due to the principles of Quran and the documents of Shi’ite hadis and narrations, but it has not yet been scientifically revived in the scientific and literary circles. The present study shows that this great work in its artistic and semantic field has received many influences from Qur'anic verses, religious traditions and Arabic mystical literature; Qajar's use of the combination of the two styles of Khorasan and Iraqi and, most importantly, his special acquaintance with Arab culture and literature, have made him effective in making the new combinations and innovating them in the translation and the application of Arabic vocabulary and combinations, the pride and self-esteem to the Arabic poets , sympathy or expression of their doctrinal teachings are considerable.

    Keywords: Comparative Literature, Arabic Culture, Literature, Nasibi Kermanshahi, Ronagh al-Majals
  • Bahar Sedighi* Pages 95-121

    Love as the origin of the myths for creation and death has long been one of the most prominent elements of the oriental literature especially in both the poetic and prose works in Arabic and Persian literature. In contemporary Iranian and Iraqi poems, the use of the concept of love in poems by al-Sheikh Ja'far and Ahmad Shamlou has made it a respectable motif for both poets’ so much that it can be seen In their poems with a scholarly study of love and its kinds that are analyzed and compared. One of the reasons for writing the present article is the lack of a comparative study of both contemporary Arabic and Persian prominent romance poets, Hasb Sheikh Jafar and Ahmad Shamlou. The author of this article aims to reveal the typology of patterns of love and its visible templates in the ideas of both poets based on an analytical – comparative research of their poems. The final results of this article show that in both poets’ poems the patterns of Anima love, mythical love and universe based love, are shown and their only difference is that Anima love is characterized in Shamlou poems but mythical love is the resource for Hasab – al -Sheikh Jafar poetry.

    Keywords: Comparative Literature_Anima Love_Mythical love_Universe Based Love_Hasab – al -Sheikh Jafar_Ahmad Shamlou
  • Zohreh Naemi*, Leyla TorabiHoor Pages 123-143

    Statistical stylistics is one of the most important branches of statistical stylistics which has been recently taken seriously. The statistical stylistics determines literacy of given piece of work, in terms of mathematics and statistics. Busemann equation is one of the researches which has been considered in statistical stylistics. Busemann equation is an emotion measure which determines literacies of given piece of work. In current paper, Simin Behbahani and Nizar Qabbani are respectively Iranian and Syrian poets who are being studied with analytical- statistical methods and stylistics approaches. The main point of the paper is studying their literacy of their styles. Results showed that Simimin Behbahani’s style enjoys more literacy than Qabbani. This is mainly because of feminine emotions of Behbahani which leads to more literacy. Furthermore, the internal and environmental factors were influential.

    Keywords: Comparative Literature, Arabic, Persian Contemporary Poem, Statistical Stylistics, Busemann Equation, Nizar Qabbani, SiminBehbahani