فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 27
|
  • سلیمان انصاری کلاچاهی، زهرا حجتی ذی دشتی*، علیرضا علمیه، الهام بیدآبادی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اوتیسم، یک اختلال عصبی تحولی است که در سال های اولیه کودکی ظاهر می شود و درمان قطعی برای آن وجود ندارد. روش های مختلفی برای آموزش و توانبخشی این اختلال وجود دارد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر تمرین در آب، مکمل یاری ویتامین D، و ترکیب تمرین در آب+مکمل یاری بر رفتارهای کلیشه ای و شاخص توده بدن در پسران مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام شد.

    روش

    پژوهش آزمایشی حاضر با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه های تصادفی انجام شد. بدین ترتیب 40 کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم با میانگین سنی 14/2 ± 9/10 سال از موسسه خیریه انجمن اوتیسم گیلان در سال 1397به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شده و به تصادف در چهار گروه تمرین در آب (10 نفر)، مکمل یاری ویتامین D (10 نفر)، ترکیب تمرین+مکمل (10 نفر)، و گواه (10 نفر) جایدهی شدند. قد، وزن، و شاخص توده بدن کودکان در ابتدا و در پایان پژوهش، اندازه گیری شد. گروه های آزمایشی تمرین در آب و تمرین+مکمل به مدت 10 هفته، هفته ای 2 جلسه 60 دقیقه ای به اجرای برنامه تمرین در آب پرداختند. همچنین گروه های مکمل یاری و تمرین+مکمل به مدت 10 هفته، هفته ای یک بار قرص ویتامین D با دوز 50000 IU مصرف کردند. والدین کودکان مورد مطالعه، قبل از شروع آزمایش و پس از پایان 10 هفته مداخله، خرده مقیاس رفتارهای کلیشه ای مربوط به ویرایش دوم مقیاس درجه بندی اوتیسم گیلیام (گارز-2) را تکمیل کردند. در پایان برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که هر سه روش تمرین در آب، مکمل یاری ویتامین D، و ترکیب تمرین+مکمل، تاثیر معنی داری بر نمره خرده مقیاس رفتارهای کلیشه ای و شاخص توده بدن در کودکان اوتیسم داشت (0/05>p)، اما روش تمرین+مکمل، اثر بیشتری نسبت به دو روش دیگر نشان داد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که شنا می تواند درون داد حسی ثابتی فراهم کند و سطح فعالیت جسمانی کودکان با اختلال طیف اوتیسم را بدون تحمل وزن، افزایش دهد. همچنین، با توجه به کمبود قابل توجه ویتامین D در این کودکان، مکمل یاری ویتامین D می تواند موجب بهبود شاخص توده بدن و کاهش شدت علایم اختلال شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، رفتار کلیشه ای، تمرین در آب، مکمل یاری ویتامین D
  • فرزین باقری شیخانگفشه، رضا شباهنگ، اکرم سادات عباسی، سیده مریم موسوی*، وحید حاجی علیانی، مرضیه شهریاری سرحدی صفحات 13-22
    زمینه و هدف

    فرایندهای انگیزشی زیربنای رفتارهای یادگیری دانش آموزان هستند که می تواند تحت تاثیر عوامل روان شناختی گوناگون قرار گیرد. از جمله این متغیرها، استحکام روانی نام دارد که سطوح متفاوت آن می تواند بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار باشد. از سوی دیگر، ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلندمدت عاملی موثر و مرتبط با موفقیت تحصیلی است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش استحکام روانی و ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلندمدت (ثبات) در پیش بینی موفقیت تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان مدارس متوسطه اول ناحیه یک شهر رشت در نیم سال تحصیلی 98-1397 بود. نمونه پژوهش نیز شامل300 دانش آموز از جامعه مذکور (150 دانش آموز دختر و 150 دانش آموز پسر) بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس انگیزش تحصیلی (هارتر، 1981)، پرسشنامه استحکام روانی (شرد، گلبی و ون ورچ، 2009)، و مقیاس کوتاه ثبات (داکورث و کیون، 2009) بود. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد اثر اطمینان (0/17)، پایداری (0/23)، مهارگری (0/21)، و ثبات (0/18) بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان مثبت و معنادار است. همچنین استحکام روانی و ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلندمدت (ثبات) به صورت معناداری انگیزش تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی می کنند (0/01> p). همچنین نتایج نشان داد که استحکام روانی و ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلندمدت (ثبات)، 17 درصد از انگیزش تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، مشخص شد دانش آموزانی که دارای اهداف بلندمدتی بوده و برنامه مشخصی برای آینده تحصیلی خود دارند، از انگیزه تحصیلی بالاتری برخوردارند. همچنین دانش آموزانی که نمرات بالایی را در استحکام روانی کسب می کنند، پایداری و ثبات بیشتری را در تحصیل نشان می دهند و با انگیزه بادوام تری ادامه تحصیل خواهند داد. بدین ترتیب ضروری است که معلمان و خانواده ها با تمرکز بیشتر به این موضوعات در جهت تقویت استحکام روانی و ثبات دانش آموزان، تلاش کنند.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، استحکام روانی، تلاش و علاقه، اهداف بلندمدت، دانش آموزان
  • اسماعیل صدری دمیرچی، انسیه محمدیاری*، میرسعید جعفری، سیمین حسینیان صفحات 23-34
    زمینه و هدف

    انگیزش تحصیلی عامل مهمی برای آموزش و یادگیری است که بدون آن پیشرفت و موفقیت تحصیلی دانش آموزان امکان پذیر نیست. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی مشاوره گروهی راه حل محور بر بهبود انگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر ششم مقطع ابتدایی بود.

    روش

    این مطالعه به روش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی در سال تحصیلی 97- 1396 در تهران بود. نمونه پژوهش نیز شامل 20 دانش آموز از جامعه مذکور بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. ابزار این پژوهش، پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر (1981) بود. گروه آزمایش 9 جلسه 90 دقیقه ای مداخله مشاوره گروهی را دریافت کردند درحالی که برای گروه گواه، مداخله ای صورت نگرفت. در پایان، پس آزمون برای هر دو گروه آزمایش و گواه اجرا شد و داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره، تحلیل شدند.

    یافته ها

      نتایج این پژوهش نشان داد که مشاوره گروهی راه حل محور بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان هم در بعد انگیزش بیرونی (0/000 = P ، 18/897 = (16و 1) F) و هم در بعد انگیزش درونی (0/012 = P ، 7/972 = (16 و 1) F) اثر مثبت دارد؛ بدین معنا که میانگین نمرات انگیزش تحصیلی در هر دو زیرمقیاس های انگیزش بیرونی و درونی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه، افزایش معناداری را نشان داد.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های این پژوهش، مشاوره گروهی راه حل محور با تمرکز بر توانایی ها و امکانات دانش آموزان و همچنین با یادآوری موفقیت های گذشته آنان، برداشت دانش آموزان درباره مسایل تحصیلی شان را تغییر می دهد و می تواند انگیزه آنان برای تحصیل را تقویت، و دستیابی به اهداف آموزشی را تسهیل کند. بنابراین می توان انتظار داشت که با برگزاری جلسات مشاوره گروهی راه حل محور بتوان انگیزش تحصیلی دانش آموزان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی راه حل محور، انگیزش تحصیلی، دانش آموزان
  • صمد عظیمی گروسی*، علی اکبر ارجمندنیا، علیرضا محسنی اژیه، مصطفی عسگری صفحات 35-50
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اوتیسم، مهارت های ارتباطی و پاسخ مناسب فرد به محیط بیرون را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از جدیدترین روش ها برای بهبود مهارت های ارتباطی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، آب درمانی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آب درمانی بر مهارت های ارتباطی کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مورد منفرد با طرح A-B است. جامعه آماری شامل تمامی کودکان با اختلال طیف اوتیسم استان البرز در سال 1396 است. از آن جا که پژوهش حاضر، به دنبال موارد خاص و یا غیرمعمول بود، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. بر این اساس از مرکز نگهداری شبانه روزی کودکان آسایشگاه خیریه کهریزک استان البرز، 3 کودک که به تشخیص روانپزشک اطفال و روان شناس کودک، علایم و نشانه های اختلال اوتیسم را داشتند، به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، ویرایش دوم مقیاس درجه بندی اوتیسم گیلیام (گارز-2) و چک لیست محقق ساخته سنجش مهارت های ارتباطی بود. جلسات درمانی طبق برنامه هالی ویک، به صورت 2 جلسه (یک ساعته) در هفته و به مدت 2 ماه طی 8 هفته (16 جلسه) انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، پس از رسم نمودار و محفظه ثبات و روند برای نمودارها، با کاربرد روش تحلیل درون موقعیتی و بین موقعیتی، اثربخشی متغیر مستقل بر متغیر وابسته بررسی شد.

    یافته ها

    طی تحلیل دیداری نمودار داده ها، مداخله در هر سه آزمودنی اثربخش بوده است. درصد داده های غیرهمپوشی در دو موقعیت خط پایه و مداخله برای سه شرکت کننده به ترتیب 100%، 80% و 90% بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آب درمانی به طور قابل توجهی موجب افزایش مهارت های ارتباطی کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم می شود که این اثربخشی می تواند از طریق تقویت مهارت های حسی حرکتی و همچنین ایجاد زمینه ها و شرایط لازم برای برقراری ارتباط انجام شده باشد. بدین ترتیب پیشنهاد می شود که از این روش به عنوان روی آوردی مکمل در حوزه آموزش و توان بخشی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در کنار سایر درمان های اصلی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آب درمانی، مهارت ارتباطی، اختلال طیف اوتیسم
  • عماد یوسفی، سالار فرامرزی*، مختار ملک پور، احمد یارمحمدیان صفحات 51-62
    زمینه و هدف

    نارساخوانی که از شایع ترین و مهم ترین اختلال های خواندن در بین کودکان است، با مشکلاتی در رمزگشایی کلمه، توانایی پایین در مهارت های پردازش واج شناختی، و مشکلات مختلفی در زمینه زبان نوشتاری مشخص می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر آموزش کنش های اجرایی و الگوی بارکلی بر عملکرد خواندن و خودپنداشت تحصیلی در دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی است. بر این اساس از بین دانش آموزان شاغل به تحصیل در پایه سوم دبستان شهر بندرعباس در سال تحصیلی 96-1395، تعداد 45 دانش آموز مبتلا به نارساخوانی به صورت در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در 3 گروه 15 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) جایدهی شدند. از پرسشنامه عملکرد خواندن (عابدی، 1395) و پرسشنامه خودپنداشت تحصیلی(یی- هیسن چن،2004) برای جمع آوری داده ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. بسته آموزش کنش های اجرایی و مداخله مبتنی بر الگوی بارکلی به ترتیب برای شرکت کنندگان گروه آزمایش اول و دوم در طی 7 جلسه آموزش داده شد، اما شرکت کنندگان گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را در این زمینه دریافت نکردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که مداخله مبتنی بر کنش های اجرایی و روش مداخله بارکلی بر نمره عملکرد خواندن و خودپنداشت دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی به طور کلی تاثیر معناداری دارند، اما آموزش کنش های اجرایی بر هر دو متغیر وابسته تاثیر بیشتری داشته است. همچنین نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نیز نشان داد که هر دو مداخله بر ابعاد عملکرد خواندن و خودپنداشت تحصیلی تاثیر معنی داری دارند ولی آموزش کنش های اجرایی بر هر دو متغیر وابسته تاثیر بیشتری داشته است (p<0/05).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخش تر بودن مداخله مبتنی بر کنش های اجرایی در مقایسه با الگوی بارکلی در دانش آموزان با اختلال خواندن می توان این گونه تبیین کرد که مولفه های کنش های اجرایی از قبیل حافظه فعال، برنامه ریزی، و سازماندهی ذهنی رابطه بسیار نزدیکی با مهارت خواندن دارند و از این طریق می توانند بر عملکرد خواندن تاتیر بگذارند و در نتیجه سطح خودپنداشت آنها را نیز افزایش دهند.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، کنش های اجرایی، الگوی بارکلی، خودپنداشت تحصیلی
  • حوریه رشادی*، فاطمه گلپایگانی، بنفشه بیات، وحید مجدیان صفحات 63-73
    زمینه و هدف

    طلاق یکی از وقایع پرتنش در طول زندگی مشترک و مهم ترین شاخص آشفتگی زندگی زناشویی است که فرایندهای روان شناختی، هیجانی، رفتاری، تحصیلی، و ارتباطی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار می دهد. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی گروهی بر تاب آوری و راهبردهای خودمهارگری کودکان طلاق انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این مطالعه را تمامی کودکان پسر طلاق 7 تا 10 سال مشغول به تحصیل در دروه ابتدایی در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل می دادند. حجم نمونه شامل 30 کودک از جامعه آماری مذکور بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب، و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند (15 کودک در هر گروه). گروه آزمایش مداخله بازی درمانی را طی دو ماه و نیم در 8 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند، در حالی که گروه گواه این مداخله را در طی فرایند انجام پژوهش دریافت نکرد. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس تاب آوری کودکان و نوجوانان (انگار و لیبنبرگ، 2009) و پرسشنامه خودمهارگری ادراک شده کودکان (هامفری، 2000) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بازی درمانی بر تاب آوری و راهبردهای خودمهارگری کودکان طلاق موثر بوده است (P<0.001)؛ بدین صورت که این شیوه درمان توانسته است تاب آوری و راهبردهای خودمهارگری کودکان طلاق را بهبود دهد.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که بازی درمانی گروهی با بهره گیری از فنونی مانند کشف و درمان علل مقاومت ها و مخالفت ها با دیگران و قوانین، آموزش نحوه بروز و شناسایی هیجانات اصلی خود، و مدیریت خشم می تواند به عنوان روشی کارآمد در جهت بهبود تاب آوری و راهبردهای خودمهارگری کودکان طلاق در سطح مدارس و کلینیک های روان شناختی به کار رود.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، تاب آوری، خودمهارگری، کودکان طلاق
  • فریده شریفی شایان، غلامحسین انتصارفومنی*، مسعود حجازی صفحات 74-84
    زمینه و هدف

    نارسایی توجه/ فزون‌کنشی، اختلال شایع دوران کودکی است و یافتن درمان موثری که از شدت و عمق نشانه‌های آن بکاهد، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این اختلال یکی از متداول ترین مشکلات دوران کودکی است که میزان مراجعه به مراکز درمانی به علت آن، ازتمامی اختلال‌های دیگر بیشتر است هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش به روش یادگیری مشارکتی در انگیزه تحصیلی و مهار هیجان در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون‌کنشی بود.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه نیمه‌آزمایشی، از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه  بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل دانش‌آموزان پسر مقطع ششم  ابتدایی با اختلال نارسایی توجه/ فزون‌کنشی شهرستان تبریز در سال تحصیلی 98-97 بود. نمونه‌ای به حجم 30 نفر از جامعه مذکور  به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای تصادفی انتخاب و در دو گروه 15 نفری (یک گروه آزمایش و یک گروه گواه) جایدهی شدند. پرسشنامه های انگیزه تحصیلی هارتر (1981) و تنظیم هیجان گراس و جان (2003) به عنوان پیش‌آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت ده جلسه تحت آموزش به روش یادگیری مشارکتی قرار گرفتند. در طی این مدت بر روی گروه گواه هیچ مداخله‌ای انجام نشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس تک‌متغیره در سطح معناداری (0/05=α) و با نرم‌افزار SPSS نسخه20  استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش به روش یادگیری مشارکتی باعث افزایش انگیزه تحصیلی (12/25= F و P< 0/041) و مهار هیجان (19/9= F و P<0/03) در افراد گروه آزمایش در مرحله پس آزمون شده است.

     نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می‌توان گفت که استفاده از یادگیری مشارکتی با تقویت حس همکاری و مفید بودن کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه/ فزون‌کنشی، در افزایش انگیزه تحصیلی و مهار هیجان آنها موثر است؛ در نتیجه این روش می‌تواند به‌عنوان یک روش تکمیلی در کنار سایر روش های مداخله این کودکان، به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، انگیزه تحصیلی، مهار هیجان، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
  • مهسا شیرینی بناب، پریسا سادات سید موسوی، لیلی پناغی* صفحات 85-96
    زمینه و هدف

    تغذیه مناسب در تحول مغزی و شناختی، عاطفی، و اجتماعی کودکان نقش بسیار مهمی دارد. مشکلات خوردن در کودکان پیش دبستانی و دبستانی مسئله ای شایع بوده و درمان آن ضروری است. از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه برنامه آموزش والدین و درمان رابطه والد و کودک بر کاهش مشکلات خوردن کودکان 3-6 سال انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه است. نمونه مورد مطالعه 75 نفر از مادران کودکان دارای مشکلات تغذیه ای 3 تا 6 ساله شهر تبریز در سال 95 بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه شامل 2 گروه آزمایش و 1 گروه گواه قرار جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رفتار خوردن کودکان (وارل، گاتری، ساندرسون و راپورت، 2001) استفاده شد. مداخله آموزش مدیریت والدین در 6 جلسه 90 دقیقه ای و مداخله بهبود رابطه والد - کودک در 10 جلسه 2 ساعته انجام شد. پیگیری نتایج نیز یک ماه بعد از انجام مداخله ها انجام شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس آمیخته با عامل درون گروهی (پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری) و بین گروهی (درمان رابطه والد کودک و آموزش مدیریت والدین) با نرم افزار spss 20 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین سه گروه از نظر مشکلات خوردن تفاوت معنی دار وجود دارد. هر دو مداخله، مشکلات خوردن را کاهش دادند، اما برنامه آموزش والدین اثربخشی بیشتری در کاهش هر دو مولفه مشکلات خوردن یعنی گرایش به غذا (عامل درون گروهی،  p=0/001، 818/84= F و بین گروهی  p=0/001، 31/32= F) و اجتناب از غذا (عامل درون گروهی  p=0/001، 1237/56= F ، عامل بین گروهی  p=0/001، 47/86= F) داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که برنامه آموزش مدیریت والدین با افزایش دانش و مهارت والدگری والدین و آموزش راهکار های رفتاری به آنها، رفتار های معیوب بین مادر و کودک را اصلاح کرده و از این طریق به بهبود مشکلات خوردن منجر شده است. درمان رابطه والد -کودک نیز با ایجاد رابطه دلبستگی ایمن و برآوردن نیازهای هیجانی باعث بهبود مشکلات خوردن شده است.

    کلیدواژگان: آموزش والدین، درمان رابطه والد -کودک، مشکلات تغذیه ای
  • زهرا مطهری نسب*، فاطمه سادات میرحسینی، مسلم اصلی آزاد صفحات 97-107
    زمینه و هدف

    کودکانی که بدسرپرست هستند، آسیب های روان شناختی گوناگونی را در سال های بعد تجربه می کنند. این کودکان از بستر تحولی نامناسبی برخوردارند که آنها را مستعد ابتلا به آشفتگی‌های روان‌شناختی و هیجانی می‌سازد. به همین دلیل به کارگیری درمان های روان‌شناختی مناسب برای آنها بسیار ضروری است. در همین راستا هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی نظم جویی شناختی هیجان بر دانش هیجانی و مهار هیجانی دانش آموزان بدسرپرست بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. در این پژوهش جامعه آماری را تمامی دانش‌آموزان 12 تا 16 ساله بدسرپرست دوره اول متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل می‌دادند. نمونه مورد مطالعه شامل 30 نفر از جامعه مذکور بودند که با روش نمونه‌گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند و در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس گروه آزمایش مداخله نظم جویی شناختی هیجان را در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای طی دو ماه و نیم دریافت کردند، در حالی که گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکرد. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه مهار هیجانی (راجر و نشوور، 1987) و آزمون دانش هیجانی (ایزارد و همکاران، 2003) بود. داده‌های حاصل از پژوهش با آزمون تحلیل کواریانس و نرم‌افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده‌ها نشان داد که نظم جویی شناختی هیجان بر دانش هیجانی و مهار هیجانی دانش آموزان بدسرپرست موثر بوده است (0/001>p)؛ بدین‌صورت که این درمان توانسته دانش هیجانی و مهار هیجانی دانش آموزان بدسرپرست را بهبود بخشد. اندازه اثر به دست آمده نیز حاکی از آن بود که به ترتیب 84 و 77 درصد تغییرات متغیرهای دانش هیجانی و مهار هیجانی دانش آموزان بدسرپرست توسط مداخله نظم جویی شناختی هیجان تبیین می‌شود.

    نتیجه‌گیری

     نظم جویی شناختی هیجان با استفاده از روش‌هایی مانند شناخت انواع هیجان، آموزش راه های کاهش هیجانات منفی، توجه آگاهانه به هیجان فعلی، آموزش ارزیابی مجدد و ابراز هیجانات مثبت و منفی، و آموزش تغییر هیجانات منفی می‌تواند بر فرایند پردازشی هیجان و در نتیجه بر دانش و مهار هیجانی دانش‌آموزان بدسرپرست تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: نظم جویی شناختی هیجان، دانش هیجانی، مهار هیجانی، دانش آموزان بدسرپرست
  • رویا محمدی*، علی اکبر نهنگ، مریم سادات حسینی صفحات 108-118
    زمینه و هدف

    افسردگی  به‌عنوان یک آسیب روانی‌ می تواند بر کنش های مهم فرد در ابعاد مختلف تاثیر منفی بگذارد. در نتیجه   عدم توجه به مشکلات روان‌شناختی و هیجانی افراد با اختلال افسردگی می‌‌تواند باعث تشدید مشکلات آنها و در برخی موارد بروز افکار خودکشی در آنها شود؛ بنابراین هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی درمان فراتشخیص یکپارچه بر خودپنداشت و آشفتگی روان‌شناختی دانش آموزان دارای علایم افسردگی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. در این پژوهش جامعه آماری را تمامی دانش آموزان دارای علایم افسردگی دوره اول متوسطه شهر شیراز در سال تحصیلی 96-1395 تشکیل می‌دادند. نمونه مورد مطالعه شامل 30 دانش‌آموز دارای علایم افسردگی با روش نمونه‌گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند و در گروه های آزمایش و گواه به صورت تصادفی جایدهی شدند. گروه آزمایش مداخله درمان فراتشخیص یکپارچه را طی سه ماه در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت کرد، این در حالی بود که گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از پرسشنامه‌ اختلال های روانی (دروگاتیس و همکاران، 1973)، پرسشنامه خودپنداشت (پیرز – هریس، 1969) و مقیاس افسردگی (بک و همکاران، 1994) استفاده شد. داده‌های حاصل از پژوهش با روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و نرم‌افزار آماری SPSS23 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها

     نتایج حاصل از تحلیل داده‌ها نشان داد که درمان فراتشخیص یکپارچه برخودپنداشت (0/001>P؛ 35/33=F) و آشفتگی روان‌شناختی (0/001>P؛ 71/16=F) دانش آموزان دارای علایم افسردگی موثر بوده است؛ بدین صورت که این درمان به بهبود خودپنداشت و کاهش آشفتگی روان‌شناختی دانش آموزان دارای علایم افسردگی منجر شده است.

    نتیجه‌گیری

     بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که درمان فراتشخیصی یکپارچه‌نگر با بهره‌گیری از فنونی مانند آموزش آگاهی هیجانی، یادگیری مشاهده تجارب هیجانی، بازشناسی هیجان‌ها، شناسایی الگوهای اجتناب از هیجان، و ارزیابی مجدد شناختی می‌تواند به بهبود خودپنداشت و کاهش آشفتگی روان‌شناختی دانش‌آموزان دارای علایم افسردگی منجر شود

  • محمد مهدی پسندیده*، ندا کرامت صفحات 119-130
    زمینه و هدف

    در بررسی کودکان با آسیب شنوایی به نظر می رسد که نخستین و مهم‌ترین مسئله این کودکان، مشکلات در برقراری ارتباط است؛ زیرا آنها اغلب قادر به ایجاد رابطه اجتماعی و متقابل با همسالان و بزرگسالان نیستند و سازش یافتگی عاطفی و مهارت‌های اجتماعی آنان با دشواری زیادی روبه‌رو است؛ از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی کارآمدی آموزش مهارت‌های برقاری ارتباط موثر بر روابط بین فردی تاب‌آوری و تنیدگی افراد کم‌شنوا است.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، از نوع طرح پیش‌آزمون-پس آزمون، با گروه آزمایش و گواه است. از جامعه آماری پژوهش که شامل افراد کم شنوا با میانگین سنی 15 سال شهر تهران در سال 1397 بود با روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برنامه آموزشی مهارت‌های برقراری ارتباط موثر در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای برای گروه آزمایش اجرا شد ولی گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. از پرسشنامه مهارت های بین فردی (ماتسون، 1983)، تاب‌آوری (کانر و دیویدسون، 2003) و پرسشنامه تنیدگی (کوهن، 1983) به عنوان ابزارهای پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد آموزش مهارت‌های برقراری ارتباط موثر بر روابط بین فردی (P=0/01، 26/29=F)، تاب‌آوری (P=0/03،5/27=F) و همچنین تنیدگی (P=0/01،22/60=F) نوجوانان کم‌شنوا موثر است؛ به طوری که این مداخله توانسته است روابط بین فردی و تاب‌آوری را در گروه آزمایش افزایش، و سطح تنیدگی آنها را کاهش دهد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد برنامه مهارت های ارتباطی آموزش داده شده در این پژوهش توانسته است افراد گروه آزمایش را برای رویارویی موثر با مشکلات روابط بین فردی آماده کند؛ نیاز روانی به احساس برقراری ارتباط و تعلق داشتن را در آنها تقویت کند؛ و در نهایت به کاهش سطح تنیدگی، تقویت روابط بین فردی، و تاب آوری آنها منجر شود.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباط موثر، روابط بین فردی، تاب آوری، تنیدگی، کم شنوا
  • بهروز فریدمرندی، کیوان کاکابرایی*، سعیده سادات حسینی صفحات 131-143
    زمینه و هدف

    مهارت های اجتماعی، رفتارهای اجتماعی مورد قبول و فراگرفته شده ای هستند که موجب ارتباط با دیگران و بهبود کیفیت زندگی شده و در برقراری ارتباط موثر و پذیرش اجتماعی نقش مهمی دارند. از سویی دیگر حل مسئله یکی از مهم ترین مهارت هایی است که می تواند سلامت روانی کودکان را در رویارویی با مشکل های کنونی و آینده حفظ و تقویت کند؛ بنابراین در این راستا تقویت مهارت حل مسئله یکی از راه های مقابله با مشکل های زندگی است هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر حل مسئله بر مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی، بود.

    روش

    روش این پژوهش، کاربردی و به لحاظ شیوه اجرا، نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. کودکان مقطع پیش دبستانی مهدکودک های شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 97-1396، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 24 نفر (شامل 16 پسر و 8 دختر) از این کودکان، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه، به شیوه تصادفی جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها، از مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی (گرشام و الیوت،1990) استفاده شد. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد، سپس افراد گروه آزمایش، 16 جلسه تحت آموزش مهارت حل مسئله قرار گرفتند در حالی که گروه گواه مداخله هدفمندی دریافت نکرد. سپس، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. پس از گذشت چهار ماه، دوره پیگیری نیز برای هر دو گروه به عمل آمد تا پایایی نتایج با گذشت زمان مورد بررسی قرار گرفته باشد. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش حل مسئله در دو مرحله پس آزمون و پیگیری باعث افزایش مهارت های اجتماعی (شامل همکاری، جریت ورزی، مسئولیت پذیری و خودمهارگری) در کودکان پیش دبستانی شده است (0/001>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گرفت از آنجا که مهارت حل مسئله به چگونگی برطرف کردن مشکلات و مدیریت مسایل زندگی مربوط می شود،آموزش این مهارت ها به کودک، زمینه ساز بهبود تعامل و ارتباط سازنده و موثر با جهان پیرامون شده و موجب ارتقاء سطح مهارت های اجتماعی و روابط بین فردی مطلوب می شود. آموزش مهارت های حل مسئله در این مطالعه توانسته است زمینه همکاری، مسئولیت پذیری، و تعامل بین فردی مطلوب را در کودکان تقویت کند و در نهایت موجب افزایش مهارت های اجتماعی افراد گروه آزمایش شده است.

    کلیدواژگان: پیش دبستانی، حل مسئله، مهارت های اجتماعی
  • معصومه حمیدی*، سهیلا شریعت، سمیه آقابزرگی، ربابه کشاورز محمدی صفحات 144-155
    زمینه و هدف

    اختلالات هیجانی رفتاری می توانند به آینده تحصیلی، ارتباطی، و فردی کودکان آسیب جدی وارد سازند. در این ارتباط روش های مختلفی برای درمان آسیب‌های روان شناختی کودکان به‌کار گرفته شده است که یکی از انواع این روش ها، آموزش ذهن‌آگاهی کودک محور است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ذهن آگاهی کودک محور بر تکانشگری و پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلالات رفتاری برون نمود انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی کودکان پسر 9 تا 12 ساله دارای اختلال های رفتاری برون نمود شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بود. در این پژوهش 30 کودک از جمعه آماری مذکور با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب، و با گمارش تصادفی در گروه‌های آزمایش و گروه گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را طی دو ماه و نیم در 10 جلسه 75 دقیقه‌ای دریافت کردند، در حالی که افراد گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکردند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه سیاهه رفتاری کودکان (آخنباخ و رسکورلا، 2001)، پرسشنامه پرخاشگری کودکان (شهیم، 1385) و پرسشنامه‌ تکانشگری (پاتون، استانفورد و بارت، 1995) بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم‌افزار آماری SPSS24 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد که آموزش ذهن‌آگاهی کودک‌محور بر تکانشگری و پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال رفتاری برون نمود تاثیر معناداری داشته است (F=29/29, 46/83؛ P<0/001). میزان تاثیر ذهن‌آگاهی کودک‌محور بر تکانشگری و پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال رفتاری برون نمود به ترتیب 55 و 75 درصد بود.

    نتیجه‌گیری

     بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان چنین نتیجه گرفت که درمان ذهن‌آگاهی با بهره‌گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه می‌تواند به‌عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش تکانشگری و پرخاشگری کودکان مبتلابه اختلال رفتاری برون نمود مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تکانشگری، پرخاشگری، اختلال رفتاری برون نمود
  • آزاده ترک، ایلناز سجادیان* صفحات 156-167
    زمینه و هدف

    فلج مغزی از شایع ترین علل ناتوانی حرکتی در کودکان به شمار می رود که باعث مشکلات روان شناختی فراوان در آنها می شود. از آن جایی که این کودکان به مراقبت ها و حمایت های مستمر والدین نیاز دارند، تنیدگی ها و مشکلات زیادی را برای تمامی اعضای خانواده به خصوص مادر ایجاد می کنند. بدین ترتیب این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر درماندگی روان شناختی و افکار خودآیند منفی مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش‎آزمون-پس‎آزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودک فلج مغزی شهرستان دورود در پاییز 1395 بود که از بین آنها با استفاده از روش نمونه‎گیری در دسترس تعداد30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه نشانه شناسی مختصر(دراگوتیس،2000) و پرسشنامه افکار خودآیند (هولون وکندال، 1980) بود. آموزش مبتنی بر پذیرش وتعهد به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای به گروه آزمایش آموزش داده شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش ابعاد درماندگی روان شناختی (جسمانی سازی، افسردگی، و اضطراب) و افکار خودآیند منفی (میزان افکار و باور به افکار)، تاثیر معنی‌داری دارد (p<0/05). میزان اندازه اثر برای ابعاد درماندگی روان شناختی به ترتیب 56/66،0/0 و 0/71 و برای ابعاد افکار خودآیند منفی به ترتیب 0/58 و 0/73 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش سودمندی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در کاهش درماندگی روان شناختی و افکار خودآیند منفی مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی مورد تاکید قرار می دهد، در نتیجه می توان این آموزش را به عنوان یک روش موثر در کاهش مشکلات روان شناختی و بهبود سلامت روانی مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی به کار برد.

    کلیدواژگان: درماندگی روان شناختی، افکار خودآیند منفی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • راضیه قربانی، زهره رئیسی* صفحات 168-178
    زمینه و هدف

    مشکلات ‌اضطرابی ‌از ‌اختلال‌‌های ‌شایع ‌کودکان ‌هستند ‌که ‌می‌توانند ‌زمینه‌‌ساز ‌بسیاری ‌از ‌اختلال‌‌های ‌دیگر در سنین بعدی باشند. بسیاری از کودکان با اختلال های اضطرابی در دوره کودکی در سنین نوجوانی و بزرگسالی نیز با مشکلات سازش یافتگی بسیاری مواجه می شوند. ‌از این ‌رو ‌هدف ‌پژوهش‌ حاضر ‌بررسی ‌اثربخشی ‌قصه‌‌درمانی ‌بر ‌اضطراب ‌مدرسه ‌دانش‌آموزان ‌دختر ‌مقطع ‌ابتدایی ‌بود.

    روش

    ‌‌ این ‌پژوهش‌ از ‌نوع ‌نیمه‌تجربی، ‌همراه ‌با ‌پیش‌آزمون‌ و ‌پس‌آزمون ‌بود.‌ جامعه آماری ‌پژوهش‌ شامل ‌همه ‌دانش‌آموزان ‌دختر‌مقطع ابتدایی ‌(11-7ساله) ‌شهر ‌اصفهان ‌در ‌سال ‌تحصیلی ‌94-93 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر از جامعه آماری مذکور بود که به روش نمونه‌گیری ‌تصادفی ‌چند‌مرحله‌ای ‌انتخاب شده اند که ‌15 نفر در گروه ‌آزمایش‌ و ‌15 نفر ‌دیگر ‌در گروه ‌گواه ‌جایدهی شدند. ‌جهت اندازه‌گیری ‌سطح‌ اضطراب ‌آزمودنی‌‌ها از ‌آزمون ‌اضطراب ‌فیلیپس ‌(1987) ‌استفاده ‌شد.‌ ‌برای‌ گروه ‌آزمایش‌ یازده ‌جلسه ‌یک‌ ساعته ‌قصه‌ درمانی‌ برگزار ‌شد‌ و‌ گروه ‌گواه‌‌ مداخله‌ای ‌دریافت‌ نکرد. ‌مجددا ‌پس‌‌آزمون از هر دو گروه ‌اجراشده ‌و ‌داده‌های به دست آمده ‌با ‌روش تحلیل ‌کوواریانس ‌تجزیه‌وتحلیل ‌شد.

    یافته‌ها

    نتایج ‌نشان ‌داد ‌که‌ ‌قصه‌‌درمانی ‌بر ‌اضطراب‌ مدرسه ‌دانش‌آموزان ‌دختر ‌مقطع ‌ابتدایی ‌تاثیر‌ معنادار ‌داشته ‌است‌ و‌ بین ‌گروه آزمایش ‌و‌ گروه ‌گواه ‌‌تفاوت‌ معناداری ‌وجود ‌دارد؛‌ به طوری که ‌میانگین ‌نمرات ‌گروه ‌آزمایش ‌در ‌مرحله‌ ‌پس‌آزمون ‌در مقایسه با گروه گواه از نظر سطح اضطراب ‌مدرسه، به طور معناداری کاهش یافته است ‌(‌ F= 12/03,p<0/001 ‌)‌.

    نتیجه‌گیری

     بر اساس ‌نتایج ‌این ‌پژوهش‌ می‌توان ‌نتیجه ‌گرفت ‌که‌ قصه‌درمانی‌ باعث‌ می‌شود ‌که ‌دانش‌آموزان ‌بتوانند ‌هیجانات ‌مثبت ‌و منفی ‌خود ‌را ‌شناسایی‌ کنند ‌و ‌در ‌نتیجه ‌اضطراب‌ در ‌آنها ‌کاهش‌ یابد؛ ‌بنابراین ‌توصیه می شود از ‌این ‌روی آورد در کنار سایر روش های درمان اضطراب برای‌ کاهش ‌اضطراب ‌مدرسه ‌دانش‌آموزان ‌دختر مقطع ابتدایی، ‌استفاده ‌شود.

    کلیدواژگان: قصه درمانی، اضطراب مدرسه، دانشآموزان دختر مقطع ابتدایی
  • رحیم بدری گرگری*، یوسف ادیب، تورج هاشمی، الهام عرفانی آداب صفحات 179-193
    زمینه و هدف

    احساس تعلق به مدرسه به‌عنوان دیدگاه افراد تعریف می شود که از طریق یادگیری اجتماعی-هیجانی بهبود می‌یابد و باعث افزایش پیوند آنها با محیط مدرسه می‌شود. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثربخشی برنامه یادگیری اجتماعی-هیجانی کودکان قوی بر احساس تعلق به مدرسه دانش‎آموزان ابتدایی مناطق محروم و برخوردار شهر همدان بود.

    روش

    این پژوهش به روش نیمه‌آزمایشی و طرح مقایسه گروه‌های نابرابر انجام شد. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی مناطق محروم و برخوردار شهر همدان در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از بین آنها 2 کلاس از مناطق محروم (51 دانش‌آموز) و 2 کلاس از مناطق برخوردار (45 دانش‌آموز) به‌صورت هدفمند انتخاب، و در هر منطقه یک کلاس درس در گروه آزمایش و یک کلاس درس در گروه گواه به‌صورت تصادفی جایدهی شد. آموزش برنامه یادگیری اجتماعی-هیجانی کودکان قوی در گروه‌های آزمایش طی 12 جلسه 60 دقیقه‌ای در طی 3 ماه اجرا شد. برای جمع آوری داده ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه بری، بتی و وات (2004) استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج تحلیل کوواریانس عاملی نشان داد احساس تعلق به مدرسه و مولفه‌های حمایت معلم، مشارکت در اجتماع، رعایت عدالت و احترام در مدرسه، احساس مثبت نسبت به مدرسه، ارتباط فرد با مدرسه، و مشارکت علمی دانش‌آموزان گروه آزمایش بیشتر از احساس تعلق به مدرسه دانش‌آموزان گروه گواه است (9/05=(81 و 6)F و 0/05>P). همچنین نتایج نشان داد که تاثیر آموزش برنامه اجتماعی- هیجانی کودکان قوی بر احساس تعلق به مدرسه و مولفه‌های آن، در مناطق محروم و برخوردار، به یک میزان است (1/10=(87 و 6)F وP>0.05).

    نتیجه‌گیری

     بر اساس یافته های مطالعه حاضر می توان چنین نتیجه گیری کرد در صورتی که شرایط لازم برای رشد هیجانی، اجتماعی، روانی، و تحصیلی دانش آموزان فراهم شود، باعث بهبود احساس تعلق به مدرسه در آنها خواهد شد همچنین دانش‌آموزان اگر مورد مراقبت و حمایت از طرف مدرسه قرار گیرند، پیشرفت تحصیلی بالاتر و رفتارهای پرخطر کمتری خواهند داشت.

    کلیدواژگان: برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی، کودکان قوی، احساس تعلق به مدرسه، محروم، برخوردار
  • نواب کاظمی*، سید ولی الله موسوی، وحید رسول زاده، سید تقی محمدی، سید رضا محمدی صفحات 194-206
    زمینه و هدف

    موفقیت در دوران تحصیل یکی از اهداف مهم دانش‌آموزان است که نیازمند برخورداری از مهارت اجتماعی و سرسختی روان‌شناختی مطلوب است، بنابراین استفاده از راهبردهای مداخله‌ای کارآمد به‌منظور ارتقای سرسختی و کفایت اجتماعی در مدارس برای پژوهشگران و روان‌شناسان ضروری به نظر می‌رسد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مثبت‌اندیشی بر افزایش سرسختی روان‌شناختی و کفایت اجتماعی در دانش‌آموزان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون – پس‌آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. نمونه این مطالعه شامل 40 دانش‌آموز دوره متوسطه اول بود که به روش نمونه گیری خوشه‌ای انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه (20 دانش آموز در هر گروه) جایدهی شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت آموزش مثبت‌اندیشی قرار گرفتند ولی گروه گواه این مداخله را دریافت نکرد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه سرسختی روان‌شناختی اهواز (کیامرثی و همکاران، 1377) و پرسشنامه کفایت اجتماعی فلنر و همکاران، (1990) استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج یافته‌ها نشان داد که آموزش مثبت‌اندیشی بر افزایش سرسختی روان‌شناختی و کفایت اجتماعی دانش‌آموزان تاثیر داشته و تغییرات ایجاد شده در سرسختی و کفایت اجتماعی دانش‌آموزان در مرحله پیگیری نیز ادامه داشت (P<0/05).

    نتیجه‌گیری

     مهارت مثبت اندیشی موجب می‌شود که افراد موقعیت‌های تنش آور را با دیدی مثبت ارزیابی کنند و با نگرشی خوش‌بینانه با مشکلات مواجه شوند؛ بنابراین بر اساس نتایج پژوهش حاضر، آموزش مثبت‌اندیشی با ایجاد تفکرات و روان‌بنه‌های ذهنی مثبت توانسته است شاخص‌های سرسختی روان‌شناختی و کفایت اجتماعی را در دانش‌آموزان افزایش دهد.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، سرسختی روان شناختی، کفایت اجتماعی
  • مینا کشاورز*، زهرا فتحی رضایی، سید حجت زمانی ثانی صفحات 207-219
    زمینه و هدف

    محیط یک عنصر ضروری برای تحول انسان است و کودکان بیشتر از سایر گروه‌های سنی تحت تاثیر محیط قرار دارند. با توجه به اهمیت تحول حرکتی و اجتماعی کودکان و نوع روش تدریس بر ابعاد و جنبه های مختلف تحول، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرروش تدریس تکلیفی و اکتشافی در فضای آزاد بر تحول حرکتی و اجتماعی کودکان پیش‌دبستانی انجام شد.
     

    روش

    این پژوهش از نوع شبه‌آزمایشی و با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 45 نفر از کودکان دختر و پسر در دامنه سنی 6-4 ساله شهر تبریز در سال 1397 بودند که به شیوه نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایدهی شدند.گروه‌های آزمایش به مدت 12 جلسه 4 ساعته تحت مداخله قرار گرفتند، در حالی که گروه گواه این مداخله را دریافت نکرد. متغیرهای وابسته با استفاده از آزمون تحول حرکتی پی بادی (1983) و ماتریس مشاهده مهارت‌های اجتماعی (واکر،کالوین و رامسی، 1995) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه آزمایش و گواه، اندازه‌گیری شدند. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج تحلیل داده ها نشان داد که استفاده از روش تدریس اکتشافی منجر به بهبود مهارت های درشت (22/34=F)، ظریف (47/70=F)، و تحول اجتماعی (76/70=F) دختران و پسران پیش‌دبستانی شده است (0/05≥P).

    نتیجه‌گیری

      بر اساس یافته‌های این پژوهش می‌توان استنباط کرد که سبک آموزش و محیط اطراف کودکان، نقش مهمی در تحول آنها داشته و هر چقدر این محیط غنی‌تر و با تاکید بر روی آورد آموزشی اکتشافی در محیط طبیعی باشد، این تاثیرگذاری به‌مراتب بیشتر بوده و باعث بهبود تحول حرکتی و اجتماعی کودکان می‌شود.

    کلیدواژگان: روش تدریس تکلیفی، روش تدریس اکتشافی، تحول حرکتی و اجتماعی، کودکان
  • مهسا ابراهیم پورقوی*، پرویز شریفی درآمدی، شهلا پزشک صفحات 220-230
    زمینه و هدف

    بروز سرطان در کودکان رویداد تنش آوری است که علاوه بر ایجاد مسایل و مشکلات مختلف درمانی برای خانواده،  عوارض جسمانی و روانی مختلفی برای فرد مبتلا نیز به دنبال دارد. افسردگی یکی از مهم ترین علایم روانی همبود با سرطان است که هم در مطالعات مختلف و هم در مشاهدات بالینی در افراد مبتلا با این بیماری، فراوان گزارش شده است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر افسردگی کودکان مبتلا به سرطان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی یک گروهی با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی کودکان 8 تا 12 سال (دختر و پسر) مبتلا به سرطان بود که در سال 1394 در مراکز درمانی بیمارستان طبی کودکان و شهید بهرامی شهر تهران بستری شده بودند. تعداد 10 کودک از این مراکز درمانی به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و برنامه مداخله ای تنظیم هیجان را طی 9 جلسه 30 دقیقه ای دریافت کردند. داده های پژوهشی به وسیله فرم های والدین و معلم پرسش نامه سیاهه رفتاری کودکان (آخنباخ و رسکورلا، 2001) در طی مراحل پیش آزمون و پس آزمون، جمع آوری شدند و در پایان با استفاده از آزمون تی وابسته، تجزیه‌وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی وابسته نشان داد نمره افسردگی کودکان در پس آزمون نسبت به پیش آزمون به‌طور معناداری کاهش یافته است؛ درنتیجه آموزش تنظیم هیجان، تاثیر معنی داری بر کاهش افسردگی کودکان مبتلا به سرطان دارد (P<0/001).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که آموزش تنظیم هیجان با تقویت مهارت های مثبت تنظیم هیجانی و کاهش مهارت های منفی، می تواند نشانگان افسردگی را در کودکان مبتلا به سرطان کاهش دهد. علاوه بر این افزایش استفاده از شیوه های مثبت تنظیم هیجانی، به پذیرش شرایط موجود بیماری کمک کرده و با بهبود همکاری کودکان، موجب تسهیل روند درمان آنها در بیمارستان نیز می شود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، افسردگی، کودکان مبتلا به سرطان
  • رقیه ذوالرحیم*، معصومه آزموده صفحات 231-240
    زمینه و هدف

    اضطراب اجتماعی و رفتارهای پرخاشگرانه از جمله مشکلات رایج دوره کودکی هستند که دانش‍آموزان دبستانی با آن مواجه می شوند و در سال‌های اخیر برای درمان آنها، مداخلات روان‌شناختی مختلفی مورد بررسی قرار گرفته‌اند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر بازی‍درمانی شناختی - رفتاری بر اضطراب اجتماعی و رفتارهای پرخاشگری کودکان دبستانی انجام شد.

    روش

    نوع مطالعه این پژوهش نیمه آزمایشی (پیش‌آزمون - پس‌آزمون با گروه گواه) بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش‍آموزان دبستانی پسر و دختر شهر تبریز در سال تحصیلی 97-1396 بود. از این جامعه تعداد 30 دانش‌آموز که تشخیص اضطراب اجتماعی و پرخاشگری را دریافت کرده بودند، با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‍ای به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب، و به‌صورت تصادفی ساده در گروه‌های آزمایش و گواه (15 نفر در هر گروه) جایدهی شدند. هر دو گروه مقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز برای کودکان و نوجوانان (2003) و پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی شهیم (1385) را در مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون تکمیل کردند. ‌گروه آزمایش هشت جلسه (هفته‌ای یک جلسه به مدت 8 هفته) بازی‌درمانی شناختی- رفتاری را به‌صورت گروهی دریافت کرد و گروه گواه مداخله‌ای دریافت نکرد. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک‍متغیره در نرم‌افزار SPSS.23 تحلیل شدند.
    یافته‍ها: بر اساس یافته‌ها، بین میانگین نمره‌های پس‌آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی‌داری وجود دارد و بازی‍درمانی شناختی- رفتاری باعث کاهش اضطراب اجتماعی

    زمینه و هدف

    اضطراب اجتماعی و رفتارهای پرخاشگرانه از جمله مشکلات رایج دوره کودکی هستند که دانش‍آموزان دبستانی با آن مواجه می شوند و در سال‌های اخیر برای درمان آنها، مداخلات روان‌شناختی مختلفی مورد بررسی قرار گرفته‌اند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر بازی‍درمانی شناختی - رفتاری بر اضطراب اجتماعی و رفتارهای پرخاشگری کودکان دبستانی انجام شد.

    روش

    نوع مطالعه این پژوهش نیمه آزمایشی (پیش‌آزمون - پس‌آزمون با گروه گواه) بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش‍آموزان دبستانی پسر و دختر شهر تبریز در سال تحصیلی 97-1396 بود. از این جامعه تعداد 30 دانش‌آموز که تشخیص اضطراب اجتماعی و پرخاشگری را دریافت کرده بودند، با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‍ای به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب، و به‌صورت تصادفی ساده در گروه‌های آزمایش و گواه (15 نفر در هر گروه) جایدهی شدند. هر دو گروه مقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز برای کودکان و نوجوانان (2003) و پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی شهیم (1385) را در مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون تکمیل کردند. ‌گروه آزمایش هشت جلسه (هفته‌ای یک جلسه به مدت 8 هفته) بازی‌درمانی شناختی- رفتاری را به‌صورت گروهی دریافت کرد و گروه گواه مداخله‌ای دریافت نکرد. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک‍متغیره در نرم‌افزار SPSS.23 تحلیل شدند.

    یافته ها

      بر اساس یافته‌ها، بین میانگین نمره‌های پس‌آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی‌داری وجود دارد و بازی‍درمانی شناختی- رفتاری باعث کاهش اضطراب اجتماعی (001/0=p، 37/0=d)، پرخاشگری جسمانی (p=0.001, d=0.35)، پرخاشگری واکنشی کلامی و فزون‌کنشی (p=0.001, d=0.47) و پرخاشگری رابطه‌ای (p=0.001, d=0.30) در گروه آزمایش شده است.

     

    نتیجه‌گیری

     بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که دانش‍آموزان در فرایند بازی‌درمانی شناختی- رفتاری نحوه برقراری ارتباط مناسب با سایر همسالان را می‌آموزند و بدین ترتیب رفتارهای پرخاشگرانه و اضطراب اجتماعی آنها به تدریج، کاهش می‌دهند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی - رفتاری، اضطراب اجتماعی، رفتارهای پرخاشگرانه، کودکان دبستانی
  • علی اکبری سرگری، سمیه ساداتی فیروزآبادی* صفحات 241-252
    زمینه و هدف

    مهارت‌های حرکتی از توانایی های اساسی برای یادگیری و موفقیت در مدرسه است. حرکت و یادگیری مبدا تمام ادراکات و یادگیری‌هاست. در راستای مشکلات حرکتی دانش‌آموزان کم‌توان‌ذهنی، یکپارچگی حسی حرکتی از جمله درمان هایی است که منطبق بر تیوری‌های ادراکی- حرکتی است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تمرینات یکپارچگی حسی حرکتی بر مهارت‌های حرکتی درشت دانش‌آموزان کم‌توان ‌ذهنی آموزش‌پذیر بود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون، و دوره پیگیری، همراه با گروه گواه انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شامل تمام دانش‌آموزان کم‌توان‌ذهنی شهر فیروزآباد در سال تحصیلی 97-96 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 30  نفر از دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی مقطع سنی 7 تا 14 سال کلاس‌های اول تا ششم شهر فیروزآباد بود که به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه (دو روز در هفته) و هرجلسه بین 25 تا 45 دقیقه، تمرینات یکپارچگی حسی حرکتی را دریافت کردند؛ در حالی که در این مدت، گروه گواه هیچ گونه تمرین و آموزشی دریافت نکرد. در این مطالعه از ‌آزمون تبحر حرکتی بروینینکز اوزرتسکی به عنوان پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری برای گردآوری داده های استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج تحلیل داده های این مطالعه نشان داد که مداخله یکپارچگی حسی حرکتی باعث افزایش نمره مهارت‌های حرکتی درشت درگروه آزمایش شده است که این اثر بعد از یک ماه نیز پایدار مانده است (P<0/001).

    نتیجه‌گیری

     با توجه به یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از مداخله مبتنی بر روش یکپارچگی حسی حرکتی توانسته است با تاکید بر مهار حرکات پایه، حفظ حالت بدن یا تعادل، برتری جانبی، حرکات جابجایی و جهت‌یابی، آگاهی و تصویر ذهنی بدن، مهارت های حرکتی دانش آموزان کم توان ذهنی را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: مهارت های حرکتی درشت، یکپارچگی حسی حرکتی، کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • اشکان فعله کار، معصومه فعال، فروغ زاهد زاده*، امید امانی، مهین عسکری صفحات 253-265
    زمینه و هدف

    مطالعات انجام شده نشان داده اند که تنظیم هیجان به شیوه شناختی و نوع راهبرد کنار آمدن مورد استفاده، از جمله عواملی هستند که برای کنار آمدن با تنیدگی، اضطراب، و ترس ناشی از موقعیت‌های مختلف، اثرگذار هستند و هرگونه مشکل در استفاده از آنها، کیفیت زندگی افراد را به خطر می‌اندازد. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجان و راهبردهای کنار آمدن مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر در دامنه سنی 13 تا 15 سال مراجعه‌کننده به مراکز روان شناسی و مشاوره شهر تهران در سال 1396 بود که تعداد 30 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (15 نفر در هر گروه) جایدهی شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفته است و گروه گواه این مداخله را دریافت نکرده است. داده‌های پژوهش با استفاده از پرسشنامه‌های تنظیم هیجان شناختی (گروس و جانان، 2003) و سبک‌های کنار آمدن با تنیدگی (جارویس، 1993) گردآوری شد. برای تحلیل داده‌ها نیز از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری را بر مولفه‌های تنظیم هیجان و سبک‌های کنار آمدن  افراد گروه آزمایش داشته است (0/01>P). همچنین اندازه اثر به دست آمده متغیر تنظیم هیجان شناختی در مولفه ارزیابی مجدد 49%، سرکوبی 53% ، مولفه کنار آمدن مسئله مدار 79%، و مولفه کنار آمدن هیجان مدار 83% به دست آمده است.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که روش درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش به افراد نحوه رویارویی و کنار آمدن هدفمند، موثر، و کارآمد را آموزش می دهد و در نتیجه به آنها کمک می‌کند که ادراک بهتری از ظرفیت‌ها و توانایی‌های خود برای پاسخ‌دهی پیدا کند و شیوه‌های بهتری برای غلبه بر موقعیت‌های تنش آور به کار ببرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تنظیم هیجان، راهبردهای کنار آمدن، اختلال اضطراب فراگیر
  • اسماعیل سعدی پور*، هدایا سلطانی زاده، صغری ابراهیم قوام صفحات 266-277
    زمینه و هدف

    اهمال کاری تحصیلی از جمله مشکلات رفتاری است که زندگی تحصیلی بیشتر دانش‌آموزان و دانشجویان را تحت تاثیر قرار داده است. افراد اهمال کار موقعیت و تکلیف‌ خود را در لحظه حال انکار می‌کنند و نسبت به کاری که باید انجام دهند، آگاه نیستند. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش ذهن‌آگاهی بر اهمال کاری تحصیلی در دو گروه دانش‌آموزان با اضطراب امتحان بالا و پایین انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش از روش آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با دو گروه گواه و دو گروه آزمایش استفاده شده است. جامعه‌ آماری پژوهش شامل تمامی‌ دانش‌آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان ساری بود که در سال 1396 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه شامل 60 نفر از دانش‌آموزان اهمال کار از جامعه مذکور بود که به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شده و به صورت تصادفی، 30 نفر در گروه‌های آزمایش (15 نفر گروه اضطراب امتحان بالا و 15 نفر گروه اضطراب امتحان پایین) و 30 نفر در گروه‌های گواه (15 نفر گروه اضطراب امتحان بالا و 15 نفر گروه اضطراب امتحان پایین) جایدهی شده اند. گروه های آزمایش شیوه مداخله ذهن آگاهی را به صورت هشت جلسه‌ 45 دقیقه‌ای دریافت کردند. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی سولومون (1984) و اضطراب امتحان اسپیلبرگر (1970) استفاده شد و تحلیل داده ها نیز با روش آماری تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که آموزش ذهن‌آگاهی در دانش‌آموزان با اضطراب بالا موثر بوده (992/68=F و 0/001>P) ولی در دانش‌آموزان با اضطراب پایین تاثیری نداشته است (0/67<P و 0/18=F). همچنین تفاوت معناداری در اثربخشی آموزش ذهن‌آگاهی بر اهمال کاری تحصیلی دانش‌آموزان با اضطراب بالا و اضطراب پایین وجود دارد (0/001>P و 713/83=F).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌ها چنین نتیجه‌گیری می شود که اضطراب امتحان در میزان اثربخش بودن آموزش ذهن‌آگاهی بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان، موثر است؛ بنابراین برای کاهش میزان اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان از طریق آموزش ذهن آگاهی، لازم است به مولفه اضطراب امتحان دانش‌آموزان نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اهمال کاری تحصیلی، اضطراب امتحان
  • صدیقه پورمند، سیده منور یزدی*، سوگند قاسم زاده صفحات 278-289
    زمینه و هدف

    اوتیسم اختلالی است که با مشکلاتی در تعامل اجتماعی، برقراری ارتباط، و الگوهای رفتار تکراری و محدود همراه است. بر اساس نتایج مطالعات مختلف، بعضی از مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم نسبت به مادران دارای کودک بهنجار، سطوح بالاتری از نشانه های افسردگی و تنیدگی را نشان می دهند و حتی رضایت کمتری از رابطه زناشویی دارند؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر تاثیر آموزش تعاملات درون خانوادگی مادران بر رضامندی زوجیت و مهارت های ارتباطی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود.
     

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون- پیگیری و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم ساکن تهران در سال 1396 بود. نمونه پژوهش شامل 24 مادر دارای کودک مبتلا به اوتیسم از جامعه آماری مذکور بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه (هر گروه شامل 12 نفر) جای دهی شدند. برنامه مداخله ای به مدت 12 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد و گروه گواه این آموزش را دریافت نکرده است. در پایان هر دو گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار پژوهش، مقیاس درجه بندی اوتیسم گیلیام (1994) و پرسشنامه رضامندی زوجیت افروز (1391) بود که در سه مرحله توسط افراد نمونه تکمیل شدند. داده های به دست آمده نیز با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که برنامه مداخله ای باعث افزایش میانگین خرده مقیاس های رضامندی زوجیت، تعاملات درون خانواده، و مهارت های ارتباطی کودکان اوتیسم درگروه آزمایش شده است (0/05>P)؛ درحالی‌که افراد گروه گواه در تمام خرده مقیاس های پس آزمون، تغییر قابل توجهی نداشتند.

    نتیجه‌گیری

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که آموزش برنامه درون خانوادگی به کار گرفته شده در این مطالعه با افزایش سطح خودآگاهی والد و بهبود تعامل مناسب با کودک و همسر توانسته است سطح مهارت های ارتباطی کودکان مبتلا به اوتیسم را ارتقا داده و همچنین به بهبود رضامندی زوجیت منجر شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، تعامل درون خانواده، رضامندی زوجیت، مهارت ارتباطی
  • عفت عبدالهی*، محبوبه طاهر صفحات 290-304
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات شایع در کودکان مشکلات هیجانی- رفتاری است که منجر به  اختلال در عملکرد تحصیلی و رفتاری شده و کارآیی افراد را کاهش می‌دهد. در این راستا نقش روش های تربیتی والدین در وخیم شدن یا کاهش این مشکلات غیرقابل انکار است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر آموزش مهارت‌های والدگری بر مشکلات هیجانی- رفتاری و رابطه  والد- کودک در کودکان پیش‌دبستانی 4 تا 6 ساله بود.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش‌‌آزمون و پس‌آ زمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل تمامی مادران دارای کودکان پیش‌دبستانی 4 تا 6 ساله شهر شاهرود در سال تحصیلی 97-1396 بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس، 30 نفر از این مادران انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15) و گواه (15) جایدهی شدند. برای گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای، مهارت‌های والدگری آموزش داده شد در حالی که افرادگروه گواه آموزشی دریافت نکردند. ابزار به کار گرفته‌ شده جهت جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه توانایی‌ها و مشکلات گودمن (2001) و مقیاس رابطه والد- کودک پیانتا (1994) بود. تحلیل داده‌ها با استفاده ازتحلیل کواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    یافته‌های پژوهش نشان داد که آموزش  مهارت‌های والدگری بر کاهش مشکلات هیجانی و رفتاری و مولفه های آن یعنی نارسایی توجه/ فزون کنشی، مشکلات رفتار هنجاری، مشکلات در ارتباط با همسالان و رفتارهای اجتماعی مطلوب، تاثیر معناداری دارد. علاوه بر این، در پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت‌های والدگری بر رابطه والد- کودک و مولفه های تعارض، نزدیکی، و وابستگی مورد تایید قرار گرفت (P<0/001).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های والدگری با فراهم کردن فرصتی جهت یادگیری مادران درباره نحوه برقراری ارتباط مثبت با فرزند، نحوه قانون گذاری و دستور دادن، تقویت رفتارهای مثبت کودک، و نحوه مدیریت موقعیت های پرخطر توانست به بهبود مشکلات هیجانی- رفتاری و رابطه والد- کودک منجر شود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های والدگری، مشکلات هیجانی-رفتاری، روابط والد-کودک
  • شهروز نعمتی* صفحات 305-315
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت حس شنوایی در تحول شناختی و اجتماعی کودکان، آسیب به این حس پیامدهای منفی زیادی را به همراه دارد. شدت آسیب شنوایی ممکن است در حد خفیف، متوسط، شدید، و یا عمیق باشد. بیش از 90 درصد از کودکان دارای آسیب های شنوایی از والدین شنوا به دنیا می آیند. والدین شنوا برخلاف والدین ناشنوای دارای کودک ناشنوا، هیچ نوع تجربه ای از روش پرورش کودک ناشنوا ندارند. با توجه به این که آسیب های شنوایی، مشکلات زیادی را هم برای فرد مبتلا و هم برای خانواده او به همراه دارد، پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات فراروی مادران کودکان با آسیب شنوایی انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر با روی آورد کیفی از نوع مطالعه پدیدارشناسی توصیفی بود. جامعه پژوهش را مادران دارای کودکان با آسیب شنوایی شهر تبریز در سال 1396 تشکیل می دادند. در این راستا، مصاحبه نیمه ساختار یافته با 19 نفر از مادران این گروه از کودکان در شهر تبریز که به‌صورت هدفمند در دسترس انتخاب شده بودند تا رسیدن به مرحله اشباع نظری، انجام گرفت. تحلیل داده ها از طریق روش کلایزی و مشخص کردن مضامین اصلی و فرعی انجام شد.

    یافته ها

    مجموعه شواهد موجود در ارتباط با سامانه خانوادگی نارسایی های تحولی، از جمله گروه با آسیب های شنوایی نشان می دهد که این گروه از خانواده ها در گزارش های خود، هم تاثیرات مثبت و هم منفی را از حضور کودک خود در بافت خانواده گزارش می دهند؛ به طوری که با وجود گزارش تجارب منفی مانند تجربه تنیدگی های مزمن، تجربه رشد شخصی نیز در این گروه از خانواده ها مورد توجه است. در پژوهش حاضر مشکلات فراروی والدین دارای کودکان با آسیب های شنوایی به ترتیب شامل زندگی مستقل، مشکلات رفتاری، و مشکلات اجتماعی شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    مشکلات چندگانه زندگی مستقلانه، مشکلات رفتاری، و اجتماعی بیانگر اثرات آسیب های شنوایی بر بافت کلی زندگی و محیط اجتماعی کودک است. نارسایی های تحولی از جمله آسیب های شنوایی، فقط مشکلات مربوط به سلامت نیستند، که پدیده پیچیده ای است که اثرات خود را در تعاملات اجتماعی فرد با محیط زندگی، نشان می دهد. مشکلات زبانی که ابزار ارتباطی مهمی برای تعامل این گروه از کودکان است، باعث انزوای اجتماعی آنان می شود و مشکلات رفتاری آنان، شرایط سازش را تحت تاثیر منفی قرار می دهد. بر اساس مشکلات فراروی والدین، انجام مداخلات جامع روان شناختی شواهد محور و حمایت های اجتماعی، برای کمک به این گروه از والدین دارای فرزندان با آسیب های شنوایی، ضروری است

    کلیدواژگان: پیوند با مدرسه، قلدری، مداخله رفتاری مدرسه-محور
|
  • Page 0
  • Soleyman Ansari Kolachahi, Zahra Hojjati Zidashti*, Alireza Elmieh, Elham Bidabadi Pages 1-12
    Background and Purpose

    Autism spectrum disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder that occurs in early childhood. There are various methods for training and rehabilitation of this disorder. So, the aim of the present study was to compare the effect of aquatic exercise and vitamin D supplementation on stereotypic behaviors and body mass index (BMI) in boys with ASD.

    Method

    The present experimental study was conducted using a pretest-posttest design with random groups. Thus, 40 children with ASD (mean aged 10.9±2.14 years) were selected according to convenience sampling and randomly assigned to four groups of aquatic exercise (n=10), vitamin D supplementation (n=10), aquatic+supplementary (n=10) and control (n=10). Height, weight and BMI of children were measured at the beginning and the end of intervention. Aquatic exercise and aquatic+supplementary experimental groups were received the 60-minute water training program for 10 weeks, 2 sessions per week. The Vitamin D supplements and aquatic-supplementary groups also received vitamin D tablets at a dose of 50,000 IU once daily for 10 weeks.
    Parents of autistic children completed the subscale of the Gilliam Autism Rating Scale (GARS-2) subscale before the experiment and after the end of the 10-week intervention. Finally, covariance analysis test was used for data analysis.

    Results

    The results of data analysis showed that all three methods had a significant effect on the subscale of stereotypical behaviors and body mass index in autistic children (p<0.05), but the aquatic-supplementary method showed more efficacy than the other two methods.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that swimming can provide a stable sensory input and increase the level of physical activity of children with autism spectrum disorder without weight bearing. Also, given the significant deficiency of vitamin D in these children, vitamin D supplementation can improve body mass index and decrease the severity of symptoms.

    Keywords: Stereotypic Behavior_Aquatic Exercise_Vitamin D Supplementation_Autism Spectrum Disorders
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Reza Shabahang, Akram Sadat Abbasi, Seyedeh Maryam Mousavi*, Vahid Hajialiani, Marzieh Shahryari Sarhadi Pages 13-22
    Background and Purpose

    Motivational processes underlie students' learning behaviors that can be influenced by various psychological factors. One of these variables is called mental toughness which different levels of it can affect students' academic performance. On the other hand, the capacity to sustain effort and interest for long-term goals is an effective factor related to academic success. In this regard, the present study aimed to investigate the role of psychological strength and the capacity to maintain effort and interest for long-term goals (stability) in predicting students' academic achievement.

    Method

    This study is descriptive and correlational. The statistical population of the study consisted of all high school students in the first district of Rasht city in the academic year of 2018-19. The sample included 300 students from this papulation (150 female students and 150 male students) who were selected using convenience sampling method. Data were collected using the Educational Motivation Scale (Harter, 1981), Mental Toughness Questionnaire (Sheard, Golby, & Van Wersch, 2009), and Short Grit Scale (Duckworth & Quinn, 2009). Data were analyzed by SPSS software using Pearson correlation and multiple regression.

    Results

    The results of multiple regression analysis showed that the effect of confidence (0.17), constancy (0.23), control (0.21) and grit (0.18) on students' academic motivation was positive and significant. Also, mental toughness and the capacity of sustaining effort and interest for long-term purposes (grit) significantly predict students' academic motivation (p <0.01). The results also showed that mental toughness, capacity of sustaining effort, and interest for long-term goals (grit) predict 17% of students' academic motivation.

    Conclusion

    According to the research findings, it was found that students who have long-term goals and have a clear plan for their academic future have a higher academic motivation. Also, students who achieve high scores in mental toughness show greater consistency and stability in their studies and will continue to study with a more sustainable motivation. It is therefore essential for teachers and families to focus more on these topics to strengthen students' mental toughness and grit.

    Keywords: Educational motivation, mental toughness, grit, student
  • Esmaeil Sadri Demirchi, Ensieh Mohammadyari*, Mir Saeed Jafari, Simin Hosseinian Pages 23-34
    Background and Purpose

    Academic motivation is an important factor in teaching and learning so that students' academic achievement and success cannot be achieved without motivation. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of solution-based group counseling on improving academic motivation in sixth grade male students.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with two experimental and control groups. The statistical population of this study consisted of all sixth grade male students in Tehran during the academic year of 2017-2018. The sample included 20 students from the mentioned papulation who were selected by convenient sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The research instrument was the Harter's Intrinsic/Extrinsic Motivation Scale (1981). The experimental group received nine 90-minute sessions of group counseling intervention, while the control group did not receive any intervention. Finally, post-test was performed for both experimental and control groups and data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of this study showed that solution-based group counseling had a positive effect on students' academic motivation in both extrinsic motivation (F (1, 16) = 18.897, P= 0.000) and intrinsic motivation F (1, 16) = 7.972, P= 0.012), That is, the mean scores of academic motivation in both external and internal motivation subscales showed a significant increase in the experimental group compared to the control group.

    Conclusions

    According to the findings of this study, solution-based group counseling focuses on students 'abilities and capabilities, as well as recalling their past successes, changing students' perceptions of their academic issues, and can enhance their motivation to study. Therefore, it can be expected that solution-based group counseling sessions can increase students' academic motivation.

    Keywords: Solution-Focused group counseling, academic motivation, students
  • Samad Azimigarosi*, Aliakbar Arjmandnia, Alireza Mohseni Ezhei, Mostafa Asgari Pages 35-50
    Background and Purpose

    Autism spectrum disorder (ASD) affects communication skills and appropriate response to the outside environment. One of the newest ways to improve the communication skills of children with autism spectrum disorder is hydrotherapy. The purpose of this study was to investigate the effect of hydrotherapy on communication skills of children with ASD.

    Method

    This study is a single case study with A-B design. The statistical population includes all children with ASD in Alborz province in 2017. Purposeful sampling was used to select the sample. Accordingly, 3 children with autism disorder symptoms and symptoms were selected from Kahrizak rehabilitation center as a sample. The research instrument was the second version of the Gilliam Autism Rating Scale (GARS-2) and a researcher-made checklist for measuring communication skills.  According to the Hollywick program, treatment sessions were conducted in 2 sessions (one hour) per week and for 2 months during 8 weeks (16 sessions).

    Results

    During the visual analysis of chart, intervention was effective in all three subjects. The percentage of non-overlapping data (PND) in the two baseline and intervention situations for the 3 subjects were 100%, 80%, and 90%.

    Conclusion

    The results showed that hydrotherapy significantly increased the communication skills of children with ASD, which could be achieved by enhancing sensory motor skills as well as providing the necessary contexts and conditions for communication. Therefore, it is recommended to use this method as a complementary approach in the field of education and rehabilitation of children with ASD along with other therapies.

    Keywords: Hydrotherapy, communication skill, autism spectrum disorder
  • Emad Yousefi, Salar Faramarzi*, Mokhtar Malek Pour, Ahmad Yarmohammadian Pages 51-62
    Background and Purpose

    Dyslexia is one of the most common and important reading disorders among children, characterized by problems with word decoding, poor ability in phonological processing skills, and various problems with the written language. The purpose of the present study was to compare the effect of executive functions training and Barclay’s model on reading performance and academic self-concept in students with dyslexia.

    Method

    This research is a quasi-experimental research. Accordingly, 45 students with dyslexia were selected from among the students of third grade primary school in Bandar Abbas in the academic year of 2016-2017 and randomly assigned into 3 groups of 15 students (two experimental groups and one control group). The Reading Performance Questionnaire (Abedi, 2016) and the Academic Self-Concept Questionnaire (ASCQ) (Yi- Hsin Chen, 2004) were used to collect data in two pre-test and post-test stages. The Barclays Model Practices and executive functions education was given to the participants in the first and second experimental groups respectively in 7 sessions, but the control group did not receive any intervention.

    Results

    Results of univariate analysis of covariance showed that executive functions intervention and Barclay's intervention had significant effect on reading performance and self-concept of students with dyslexia in general. Also, the results of multivariate analysis of covariance showed that both interventions had significant effect on the dimensions of reading performance and academic self-concept, but training of executive actions had more effect on both dependent variables (p <0.05).

    Conclusion

    Given the effectiveness of executive-based intervention in comparison with Barclay's model in students with reading disorder, it can be explained that the components of executive functions such as working memory, planning , and mental organization are very closely related to reading skills and thus increase their level of self-concept.

    Keywords: Dyslexia, executive functions, Barkley’s model, academic self-concept
  • Horieh Reshadi*, Fatemeh Golpayegani, Banafsheh Bayat, Vahid Majdian Pages 63-73
    Background and Purpose

    Divorce is one of the most stressful events in life and the most important indicator of marital disturbance that affects students' psychological, emotional, behavioral, academic, and communication processes. Thus, the present study aimed to investigate the effectiveness of group play therapy on resiliency and self-control strategies in children of divorced parents.

    Method

    The method of this study was pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study consisted of all children of divorced parents aged 7-10 years studying in primary school in the academic year of 2016-17. The sample size consisted of 30 children from the mentioned statistical population who were selected by cluster sampling method and were randomly assigned into two experimental and control groups (15 children in each group). The experimental group received play therapy intervention in 8 sessions of 60 minutes for two and a half months, while the control group did not receive this intervention during the research process. Questionnaires used in this study included Resiliency Scales for Children and Adolescents (Ungar and Liebenberg, 2009) and Children's Perceived Self Control Scale (Humphrey, 2000).The data were analyzed by SPSS 23 software using covariance analysis.

    Results

    The results of the data analysis showed that play therapy was effective on resilience and self-control strategies in children of divorced parents (P <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that group play therapy using techniques such as discovering and treating the causes of resistance and opposition to others and the laws, training how to identify their emotions, and anger management can be an effective way to improve resilience and self-control strategies for children of divorced parents at school and psychological clinics.

    Keywords: Play therapy, resilience, self-control, children of divorced parents
  • Faride Sharifi Shayan, Gholam Hossein I Entesar Fouman*, Masoud Hejazi Pages 74-84
    Background and Purpose

    Attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD) is a common childhood disorder and finding effective treatment that reduces the severity and depth of its symptoms is particularly important. This disorder is one of the most common problems in childhood that the rate of referral to health centers is higher than all other disorders. The purpose of this study was to determine the effectiveness of cooperative learning on academic motivation and emotion control in children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The study population consisted of sixth grade male students with ADHD in Tabriz in the academic year of 2017-18. A sample of 30 people was selected by multistage cluster random sampling and were divided into two groups of 15 (one experimental and one control). Harterchr('39')s (1981) academic motivation questionnaire and Gross and Johnchr('39')s (2003) Emotion Regulation Questionnaire were administered to both groups. Then, the experimental group received 10 sessions of collaborative learning. No intervention was performed on the control group during this period. Data were analyzed using one-way analysis of covariance at the significant level (α = 0.05) using SPSS software version 2.

    Results

    The results showed that collaborative learning training increased educational motivation (F = 12.25 and P <0.041) and emotion control (F = 19.92 and P <0.03) in the experimental group in post-test.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that using cooperative learning can enhance academic motivation and control their emotions by enhancing the sense of cooperation and usefulness of children with ADHD. As a result, this method can be used as a complementary method along with other methods of intervention for these children.

    Keywords: Training participatory learning method, educational motivation, controlling the excitement
  • Mahsa Shirini Bonab, Parisa Sadat Seyed Mousavi, Leili Panaghi* Pages 85-96
    Background and Purpose

    Proper nutrition plays an important role in the brain and cognitive, emotional, and social development of children. Eating problems in preschool and primary children are common and need to be treated. Therefore, the purpose of this study was to compare of the effect of child-parent relationship therapy (CPRT) and parent management training (PMT) on nutritional problems in children 3 to 6 years

    Method

    This is a quasi-experimental study with two experimental and one control group. The sample consisted of 75 mothers of 3 to 6 year old children with nutritional problems in Tabriz in 2017 who were selected by convenience sampling and randomly assigned into three groups including 2 experimental and 1 control group. Child Eating Behavior Questionair (Warle, Guthrie, Sanderson, Rapport, 2001) was used for data collection. Parent management training was performed in six 90-minute sessions and child-parent relationship therapy in ten 2-hour sessions. Follow-up was also performed one month after the intervention. Data analysis was performed using mixed between-within subject ANOVA with SPSS 20 software

    Results

    The results of data analysis showed that there was a significant difference between the three groups in terms of eating problems. Both interventions reduced eating problems, but the parental training program had more efficacy in reducing both components of eating problems, namely, food intent(within group factor P=0.001, F=818.84 and between group factor P=0.001, F=31.32) and food avoidance (within group factor P=0.001, F=1237.56 and between group factor P=0.001, F=47.86).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that the parent management training program can improve the inappropriate behaviors between mother and child by improving the parenting skills and behavioral strategies. Child-parent relationship therapy has also improved eating disorders by establishing a secure attachment relationship and meeting emotional needs.

    Keywords: Parent management training, child-parent relationship therapy, nutritional problem
  • Zahra Motahari Nasab*, Fateme Alsadat Mirhoseini, Moslem Asli Azad Pages 97-107
    Background and Purpose

    Children and teenagers who are poorly supervised, experience different psychological traumatic damages. These students have inappropriate developmental background that makes them prone to suffering from psychological and emotional disturbances. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive emotion regulation training on emotional knowledge and emotional control of poorly supervised students.

    Method

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study consisted of all poorly supervised students between the ages of 12 to 16 years old in the academic year of 2017-18. The sample consisted of 30 people who were selected by purposeful sampling and were assigned to experimental and control groups. The experimental group received cognitive emotion regulation intervention in eight 90-minute sessions over two and a half months, while the control group did not receive this intervention during the research process. Questionnaires used in this study included Emotional Control Questionnaire (Roger and Nesshoever, 1987) and Emotional Knowledge Test (Izard et al., 2003). The data were analyzed using SPSS 23 software using covariance analysis.

    Results

    The results of data analysis showed that cognitive emotion regulation was effective on emotional knowledge and emotional control of poorly supervised students (p <0.001). The effect size also showed that 84% and 77% of changes in emotional knowledge and emotional control of poorly supervised students, respectively, were explained by cognitive emotion regulation intervention.

    Conclusion

    Cognitive emotion regulation using techniques such as recognizing different types of emotions, teaching ways to reduce negative emotions, conscious attention to current emotions, re-evaluating and expressing positive and negative emotions, and training to change negative emotions can affect the emotional processing and emotional control of poorly supervised students.

    Keywords: Cognitive emotional regulation training, knowledge, emotional control, poorly supervised students
  • Roya Mohammadi*, Ali Akbar Nahang, Maryam Alsadat Hoseini Pages 108-118
    Background and Purpose

    Depression as a psychological disorder can negatively affect onechr('39')s important functions in various dimensions. As a result, not paying attention to the psychological and emotional problems of people with depression can aggravate their problems and in some cases suicidal thoughts. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the effectiveness of unified transdiagnostic therapy on self-concept and psychological distress in students with depression symptoms.

    Method

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population consisted of all high school students with depressive symptoms in Shiraz in the academic year 2017-2018. The study sample consisted of 30 students with depressive symptoms who were selected by convenient sampling and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received the unified transdiagnostic therapy in 10 sessions of 90 minutes for three months, while the control group did not receive the intervention during the research process. Data were collected using the Mental Disorders Questionnaire (Drogatis et al., 1994), Self-concept Questionnaire (Pierce-Harris, 1969) and Depression Scale (Beck et al., 1994). Data were analyzed using univariate analysis of covariance and statistical software SPSS23.

    Results

    The results of data analysis showed that the unified transdiagnostic therapy was effective on level of self-concept (F = 35.33 P <0.001) and psychological distress (F = 71.16 P <0.001) in students with depressive symptoms.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that unified transdiagnostic therapy using techniques such as training emotional awareness, learning to observe emotional experiences, emotion recognition, identifying avoidance patterns, and cognitive reevaluation can improve psychological self-concept and reduce psychological distress symptoms in students with depression symptoms.
     

    Keywords: Unified transdiagnostic therapy, self-conception, psychological distress, depression, students
  • Mohammad Mehdi Pasandideh*, Neda Keramat Pages 119-130
    Background and Purpose

    The first and most important issue of hearing-impaired children is communication problems because they are often unable to interact with peers and adults. The purpose of the present study is to evaluate the effectiveness of communication skills training on interpersonal relationship, resilience, and stress in people with hearing impairment.

    Method

    The research method is quasi-experimental with pretest-posttest design with experimental and control group. The statistical population of the study consisted of deaf people with the mean age of 15 years in Tehran in the academic year of 2018. 30 subjects were selected by convenience sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The effective communication skills training program was administered to the experimental group for ten 90 min sessions but the control group did not receive any intervention. Interpersonal Skills Questionnaire (Matson, 1983), Resiliency (Connor & Davidson, 1) and Perceived Stress Questionnaire (Cohen, 1983) were used as research tools.

    Results

    The results of univariate analysis of covariance showed that effective communication skills training were effective on interpersonal relationships (P = 0.01, F = 26.29), resilience (P = 0.03, F = 5.27) and stress in (P = 0.01, F = 22.60) hearing impaired children, so that this intervention was able to increase interpersonal relationships and resiliency in the experimental group, and reduce their stress levels.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the communication skills program training was able to prepare the experimental group for effective coping with interpersonal problems and reinforce the psychological need for communication and belonging.

    Keywords: Effective communication skills, interpersonal relationships, resiliency, hearing-impairment
  • Behrouz Farid Marandi, Keyvan Kakabaraee*, Saede Al, Sadat Hosseini Pages 131-143
    Background and Purpose

    Social skills are accepted and learned social behaviors that improve communication with others and improve the quality of life and play an important role in effective communication and social acceptance. On the other hand, problem solving is one of the most important skills that can preserve and enhance childrenchr('39')s mental health in the face of present and future problems, so the aim of the present study was to determine the effect of problem solving on preschool childrenchr('39')s social skills.

    Method

    The method of this study was a quasi-experimental design with pretest-posttest and follow up with control group. The preschool children of Kermanshah in the academic year of 2017-2018 formed the statistical population of this study. 24 children (16 boys and 8 girls) were selected by convenience sampling method and were randomly assigned into two experimental and control groups. Social Skills Rating Scale (Gersham & Elliott, 1990) was used to collect data. Pre-test was performed in both groups, then the experimental group received 16 sessions of problem solving skills training while the control group did not receive targeted intervention. Then, post-test was performed on both groups. After four months, the follow-up period was administered to both groups to evaluate the stability of the results over time. Finally, data were analyzed by repeated measure test and SPSS-20 software.

    Results

    Findings showed that problem solving training in two stages of post-test and follow-up increased social skills (including cooperation, assertiveness, responsibility and self-control) in preschool children (p <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that problem solving skills are related to how to solve problems and manage life issues, so teaching these skills to the child improves effective interaction and communication and interpersonal relationships. In this study problem-solving skills training has been able to reinforce the favorable cooperation, responsibility, and interpersonal interaction in children and has ultimately increased the social skills of the individuals in the experimental group.

    Keywords: Preschool, social skills, problem-solving
  • Maasomeh Hamidi*, Soheila Shariat, Somayeh Aghabozorgi, Robabeh Keshavarz Mohammadi Pages 144-155
    Background and Purpose

    Emotional behavioral disorders can seriously harm the educational, communication, and personal future of children. In this regard, different methods have been used for the treatment of psychological disorders in children that one of these methods is child-based mindfulness training. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of child-centered mindfulness on impulsivity and aggression in children with out-of-group behavioral disorders.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study included all children with externalizing behaviors in Tehran in the academic year of 2017-2019. In this study, 30 children were selected from the mentioned statistical population by convenient sampling method, and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received intervention for 10 sessions in two and a half months, while the control group did not receive this intervention during the research process. Questionnaires used in this study included Child Behavior Inventory Questionnaire (Achenbach & Raskorla, 2001), Child Aggression Questionnaire (Shahim, 2006) and Impulsivity Questionnaire (Patton, Stanford & Bart, 1995). The data were analyzed by analysis of covariance using SPSS 24 statistical software.

    Results

    Results showed that child-based mindfulness training had a significant effect on impulsivity and aggression in children with externalizing disorders (F = 29.29, 46.83; P <0.001). The effect of child-based mindfulness training on impulsivity and aggression of children with externalizing disorder was 55% and 75%, respectively.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that mindfulness therapy using techniques such as conscious thoughts and emotions can be used as an effective treatment to reduce impulsivity and aggression in children with externalizing disorders.

    Keywords: Mindfulness, impulsivity, aggressive, externalizing disorders
  • Azadeh Tork, Ilnaz Sajjadian* Pages 156-167
    Background and Purpose

    Cerebral palsy is one of the most common causes of motor disability in children which causes many psychological problems in them. Because these children need the constant care and support of their parents, they create many stresses and problems for all family members, especially the mother. The purpose of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on psychological distress and negative automatic thoughts in mothers of children with cerebral palsy.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pretest-posttest and follow-up with control group. The statistical population consisted of all mothers of children with cerebral palsy in Dorud city in the academic year of 2017. Sample size in this study consisted of 30 mothers from the mentioned papulation who were selected by convenient sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. Data collection tools included Brief Symptom Inventory (Derogatis, 2000) and Automatic Thoughts Questionnaire (Hollon & Kendall, 1980). Acceptance and commitment based therapy was given to the experimental group for 8 sessions of 90 minutes. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment based therapy had a significant effect on decreasing the dimensions of psychological distress (somatization, depression, and anxiety) and negative automatic thoughts (amount of thoughts and beliefs about thoughts) (p <0.05). The effect size for the dimensions of psychological distress were 0.66, 0.56, and 0.71, respectively, and for the dimensions of negative automatic thoughts were 0.58 and 0.73, respectively

    Conclusion

    The results of this study emphasize the usefulness of acceptance and commitment therapy in reducing psychological distress and negative thoughts in mothers of children with cerebral palsy, so this training can be used as an effective method of reducing Psychological problems and improve the mental health of mothers with children with cerebral palsy.

    Keywords: Psychological distress, negative automatic thoughts, acceptance - commitment therapy
  • Razie Ghorbani, Zohreh Raeisi* Pages 168-178
    Background and Purpose

    Anxiety problems are common disorders in children that can cause many other disorders in later ages. Many children with anxiety disorders in childhood and adolescence also have many adjustment problems. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effectiveness of narrative therapy on school anxiety of female primary students.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test. The statistical population of the study included all female students of primary school (7-11 years) in Isfahan in the academic year 2015-2016. Sample size included 30 female students who were selected by multistage random sampling method. Phillips (1987) anxiety test was used to measure the level of anxiety of the subjects. The experimental group received eleven one-hour storytelling sessions and the control group received no intervention. Both experimental and control groups were re-evaluated in post-test and data were analyzed by covariance analysis.

    Results

    The results showed that narrative therapy had a significant effect on school anxiety in female primary students and there was a significant difference between the experimental group and the control group. That is, the mean scores of the experimental group in the post-test compared to the control group were significantly lower in terms of school anxiety (F= 12/03, P = 0.003).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that narrative therapy enables students to identify their positive and negative emotions and thus reduce their anxiety, so it is recommended to use this approach along with other methods of anxiety treatment to reduce school anxiety in female primary school students.

    Keywords: School anexity, narrative therapy, female primary school students
  • Rahim Badri Gargari*, Yosef Adib, Touraj Hashemi, Elham Erfani Adab Pages 179-193
    Background and Purpose

    Sense of connectedness with school is defined as individuals’ attitudes that enhance their affinity with school environment and is improved through social-emotional Learning. The current research aimed to assess the effectiveness of strong kids’ social-emotional learning program in the sense of belonging to school of primary school students in Hamedan’s affluent and deprived districts.

    Method

    The study was carried out by following quasi-experimental unequal groups design. To choose the sample from the statistical population of male five graders in the academic year of 2017-2018, the researcher selected four five-grade classes, purposively chosen from deprived (2 classes and 51 subjects) and affluent (2 classes and 45 subjects) districts and randomly assigned as control and experimental groups. As a pre-test, sense of belonging to school questionnaire (Brew, Beatty, Watt, 2004) was administered, followed by the treatment which included 12 instructional sessions (each continuing for 60 minutes in a 3-month period) and covered strong kids’ social-emotional learning program for the experimental groups. Finally, the same questionnaire was administered as a post-test across the four groups.

    Results

    The results indicated that sense of connectedness with school and its constituent components (teacher support, engagement in the broader community, the observation of fairness and respect at school, relatedness of self with school, academic engagement, positive sense to school) are higher in experimental groups than those of control groups (p<.05). In addition, it was found that strong kids’ social–emotional instruction influenced sense of connectedness with school and its constituent components (teacher support, engagement in the broader community, fairness and safety, relatedness of self with school, academic engagement, and positive sense to school) equally benefitted the students in deprived and affluent district’s students.

    Conclusion

    The staff who provide an environment that allows students to grow emotionally, socially, mentally, and educationally, reinforce the sense of belonging to school. If the students feel to be cared and supported by the school, they will have better educational progress and show a decrease in risky behaviors.
     

    Keywords: Sense of belonging to school, social-emotional learning program, strong kids, affluent, deprived
  • Navab Kazemi*, Seyed Valiollah Mousavi, Vahid Rasoulzadeh, Seyed Taghi Mohammadi, Seyed Reza Mohammadi Pages 194-206
    Background and Purpose

    Success in school is one of the most important goals of students which require appropriate social skills and psychological hardiness, so using effective intervention strategies to promote hardiness and social competence in schools seems to be essential for researchers and psychologists. The purpose of this study was to investigate the effect of positive thinking training on increasing psychological hardiness and social competence in students.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest - posttest - control group. The sample of this study consisted of 40 first grade students who were selected by cluster sampling and were randomly divided into two groups (20 students in each group). The experimental group received eight 90-minute sessions of positive thinking but the control group did not receive this intervention. Data were collected using Ahvaz Psychological Hardiness (Kiamarsi, (1998) questionnaire and Social Competence scale (Felner, 1990). Analysis of variance with repeated measures was used for data analysis

    Results

    The results showed that the positive thinking training was effective on increasing psychological hardiness and social competence among the students, both in post-test and follow up stages (P<0/05).

    Conclusion

    Positive thinking helps people to evaluate stressful situations and problems with a positive attitude. Therefore, based on the results of the present study, positive thinking training has been able to develop psychological hardiness and social competence by generating positive mental thoughts and schemas in students.

    Keywords: Positive thinking, psychological hardiness, social competence
  • Mina Keshavarz*, Zahra Fathirezaie, Seyed Hojjat Zamani Sani Pages 207-219
    Background and Purpose

    The environment is an essential element for human development, and children are more affected by the environment other than age groups. Considering the importance of childrenchr('39')s motor and social development and the type of teaching method on different aspects of development,, the present study was conducted to investigate the effect of task and exploratory teaching methods in outdoor space on motor and social development of pre-school children.

    Method

    This research was semi-experimental with pre-test and post-test design and control group. The sample study consisted of 45 girls and boys aged 4-6 years old in Tabriz in 2018 that selected by purposeful sampling method and randomly assigned into two experimental and one control groups. Experimental groups received intervention in 12 sessions of 4 hours, while the control group did not receive the intervention. The dependent variables were measured using the Peabody Motor Development Test (1983) and the Social Skills Observation Matrix (Walker, Calvin & Ramsay, 1995). To analyze the data, covariance analysis was used.

    Results

    The results showed that the use of exploratory teaching method led to improvement of the gross (F= 22/34), fine (F= 47/70) and social development (F= 76/70) of pre-school girls and boys (P≤0.05).

    Conclusion

    According to research findings, it can be concluded that the educational method and living environment play an important role in their development, and if the environment is richer and focuses on exploratory learning in the natural environment, this impact is greater and will improve childrenchr('39')s motor and social development.

    Keywords: Exploratory teaching method, task teaching method, motor development, social development, children
  • Mahsa Ebrahimpourghavi*, Parviz Sharifidaramadi, Shahla Pezeshk Pages 220-230
    Background and Purpose

    The incidence of cancer in children is a stressful event that, in addition to causing various health problems for the family, may also have different physical and psychological consequences for the child. Depression is one of the most important comorbid psychological symptoms with cancer, which has been widely reported in both studies and clinical observations in people with the disease. The purpose of this study was to investigate the effect of emotion regulation training on depression in children with cancer

    Method

    The method of this study was quasi-experimental with pre-test and post-test. The statistical population of this study included all children aged 8 to 12 years (boys and girls) with cancer who were admitted to the medical centers of Shahid Bahrami Childrenchr('39')s Hospital in 2016. Ten children from these health centers were selected by convenience sampling and received emotion regulation intervention program in nine 30-minute sessions. Research data were collected by parents and teacher forms of the Child Behavioral Inventory Questionnaire (Achenbach and Rescorla, 2001) during the pre-test and post-test stages. Data were analyzed using dependent t-test.

    Results

    Dependent t-test results showed that the depression score of children in post-test was significantly decreased compared to pre-test; therefore, emotion regulation training had a significant effect on reducing depression in children with cancer (P <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that the intervention program used in this study has been able to reduce the depression syndrome in children with cancer by enhancing positive emotion regulation skills and reducing negative skills. In addition, increasing the use of positive emotion regulation strategies in children with cancer will help them to accept existing conditions of the disease and increase their cooperation, thereby facilitating their treatment in the hospital.

    Keywords: Emotional regulation, depression, children with cancer
  • Roghaiyeh Zolrahim*, Masume Azmoudeh Pages 231-240
    Background and Purpose

    Social anxiety and aggressive behaviors are common childhood problems that have been studied in different ways in recent years. The purpose of this study was to determine the effect of cognitive-behavioral play therapy on social anxiety and aggressive behaviors in primary school children.

    Method

    This research was a quasi-experimental study (pretest-posttest with control group). The statistical population of this study included all male and female primary school students in Tabriz in the academic year of 2018-2018. From this papulation, 30 students who had received social anxiety and aggression diagnoses were selected using multistage cluster sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups (15 individuals in each group). Both groups completed the Liebowitz Social Anxiety Scale for Children and Adolescents (2003) and Shahim Primary School Aggression Questionnaire (2006) in the pre-test and post-test stages. The experimental group received eight sessions (one session per week for 8 weeks) of group cognitive-behavioral play therapy and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance.

    Results

    Based on the findings, there was a significant difference between the mean scores of the experimental and control groups, and cognitive-behavioral play therapy reduced social anxiety (p=0.001, d=0.37), Physical aggression (p=0.001, d=0.35), Verbal and functional reactive aggression (p=0.001, d=0.47) and relational aggression (p=0.001, d=0.30) in the experimental group.
     

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that students in the process of cognitive-behavioral play therapy learn how to communicate well with other peers and thereby gradually reduce their aggressive behaviors and social anxiety.

    Keywords: Cognitive-behavioral play therapy, social anxiety, aggressive behaviors, children, primary school
  • Ali Akbari Sargari, Somayeh Sadati Firoozabadi* Pages 241-252
    Background and Purpose

    Motor skills are essential skills for learning and success in school. Movement and learning are the source of all perceptions and learning. In relation to motor impairments in students with intellectual disability, motor-sensory integration is one of interventions that is consistent with perceptual-motor theories. The purpose of this study was to investigate the effect of motor sensory integration exercises on the gross motor skills of students with intellectual disability.

    Method

    The present study was conducted with experimental design with pre-test, post-test, and follow-up period with control group. The study population consisted of all students with intellectual disability in Firoozabad city during the academic year of 2017-2018. The sample consisted of 30 students from this papulation (7-14 years old) who were selected by convenience sampling and then randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received motor sensory integration training for 10 sessions (two days a week), while the control group did not receive any training. In this study, the Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency, was used as pre-test, post-test, and follow-up for data collection. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    The results of the data analysis of this study showed that the intervention of motor sensory integration increased the scores of gross motor skills in the experimental group which remained stable after one month (P <0.001).

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that the intervention based on motor sensory integration method has been able to control basic motions, maintaining body posture or balance, lateral superiority, movement and orientation movements, body awareness and imagery, and thus improve motor skills in students with intellectual disabilities

    Keywords: Gross motor skills, motor sensory integrity, educable mentally retarded students
  • Ashkan Fahlekar, Masoume Faal, Forough Zahedzadeh*, Omid Amani, Mahin Askari Pages 253-265
    Background and Purpose

    Studies have shown that cognitive emotion regulation and the type of coping strategy are among the factors that are effective in coping with stress and anxiety. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on emotion regulation and coping strategies for patients with generalized anxiety disorder

    Method

    The design of this study was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study consisted of all patients with generalized anxiety disorder aged 13 to 15 years referring to Psychology and Counseling Centers in Tehran in 2017. From this papulation, 30 patients were selected using purposeful sampling and were randomly assigned into two experimental and control groups (15 in each group). The experimental group received acceptance and commitment treatment for 8 sessions and the control group did not receive this intervention. Research data were collected using Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Gross & John, 2003) and coping styles (Jarvis, 1993). Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment therapy had a significant effect on the emotion regulation components and coping styles of the experimental group (P <0.01). Also, the effect size of the cognitive emotion regulation variable was 49%, repression 53%, problem solving factor 79%, and emotion regulation factor 83%.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the commitment and acceptance treatment method teaches people how to deal with events purposefully, effectively and efficiently, and thus helps them to better understand their capacities and abilities to respond and to employ better ways to overcome stressful situations.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, emotional regulation, coping strategies, general anxiety disorder
  • Esmaeil Saadipour*, Hadaya Soltanizadeh, Soghra Ebrahim Ghavam Pages 266-277
    Background and Purpose

    Academic procrastination is one of the behavioral problems that has affected the academic life of most students. People who are procrastinated deny their position and task at the moment and are unaware of what to do. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of mindfulness training on academic procrastination in two groups of students with high and low test anxiety

    Method

    In this study, a pretest-posttest design with two control and two experimental groups were used. The statistical population of the study included all sixth grade primary school students in Sari city who were studying the academic year of 2017-2018. Sample size consisted of 60 students from the mentioned papulation who were selected by cluster random sampling method and assigned in two control and experimental groups with high test anxiety students (n=30) and two control and experimental groups for low test anxiety students (n=30). The experimental groups received eight sessions of mindfulness intervention. Solomonchr('39')s academic procrastination questionnaire (1984) and Spielberg test anxiety inventory (1970) were used for data collection. Data analysis was performed using covariance analysis.

    Results

    The findings of this study showed that mindfulness training was effective in high anxiety students (P = 0.01 and P <0.01) but had no effect in low anxiety students (P <0.5 and P = 0.5). F). There was also a significant difference in the effectiveness of mindfulness training on academic procrastination in students with high anxiety and low anxiety (F = 0.1 and P = 0.1).

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that test anxiety as a moderating variable in studentschr('39') success is effective on the effect of mindfulness training on academic procrastination. Therefore, to reduce studentschr('39') academic procrastination through mindfulness training, it is necessary to pay attention to the component of student test anxiety.
    According to the findings, it is concluded that test anxiety is effective on the effectiveness of mindfulness education on studentschr('39') academic procrastination; therefore, in order to reduce students chr('39')academic procrastination through mindfulness training, it is necessary to pay attention to the component of studentschr('39') test anxiety.

    Keywords: Mindfulness, test anxiety, academic procrastination
  • Sedigheh Poormand, Seyedeh Monavar Yazdi*, Sogand Ghasemzadeh Pages 278-289
    Background and Purpose

    Autism is a disorder associated with problems in social interaction, communication, and repetitive and limited behavior patterns. According to the results of some studies, some mothers of children with autism have higher levels of depression and stress symptoms than mothers of typically developing children, so the purpose of the present study was the effect of family interactions training on marital satisfaction and communication skills of children with autism spectrum disorder.

    Method

    The study was a quasi-experimental with pre-test, post-test, and control group design. The statistical population of the study included all mothers of children with autism spectrum disorder in Tehran in 2016. The study sample consisted of 24 mothers with autistic children from the mentioned population who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (each group consisting of 12 persons). The intervention program was taught to the experimental group for 12 sessions and the control group did not receive this training. At the end both groups were evaluated in post-test and follow-up. The research tool was Gilliam Autism Rating Scale (1994) and Marital Satisfaction Questionnaire (Afroz, 2012) which were completed in three stages. The obtained data were also analyzed using covariance analysis

    Results

    The results of the data analysis showed that the intervention program increased the mean subscales of marital satisfaction, family interactions, and communication skills of autistic children in the experimental group (P <0.05), while the post-test scores of the control group in all subscales did not change significantly.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that the family interactions training used in this study was able to improve the communication skills of children with autism by increasing the level of parental awareness and improving the appropriate interaction with the child and spouse.

    Keywords: Autism disorder, communication skills, couple satisfaction, family interactions
  • Effat Abdollahi*, Mahboobe Taher Pages 290-304
    Background and Purpose

    One of the most common problems in children is emotional-behavioral problems that leads to disruptions in academic performance and reduces the efficiency of individuals. In this regard, the role of parenting methods in aggravating or reducing these problems is undeniable. The purpose of this study was to determine the effect of parenting skills training on emotional-behavioral problems and parent-child relationship in preschool children.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population consisted of all mothers with preschool children in Shahroud in the academic year of 2017-2018. Using convenient sampling method, 30 mothers were selected and then randomly assigned into two experimental groups (15) and control (15). The experimental group was taught parenting skills in 8 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive any training. The instruments used for data collection were Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) (Godman, 2001) and Pentecost-Paternal Relationship Scale (Pianeta, 1994). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance

    Results

    Findings showed that parenting skills training had a significant effect on reducing emotional and behavioral problems and its components such as attention deficit / hyperactivity disorder, coduct problems, peer problems, and desirable social behaviors. In addition, the present study confirmed the effectiveness of parenting skills training on parent-child relationship and the components of conflict, proximity and dependency (P <0.001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that parenting skills training improve motherschr('39') knowledge of how to communicate positively with their child, how to reinforce positive child behaviors, and how to manage high-risk situations. Therefore, the intervention program used in this study was able to improve the emotional-behavioral problems and the parent-child relationship.

    Keywords: Parenting skill training, emotional–behavioral problems, parent-child relationships
  • Shahrooz Nemati* Pages 305-315
    Background and Purpose

    Given the importance of hearing sense in the cognitive and social development of children, damage to this sense has many negative consequences. The severity of the hearing loss may be mild, moderate, severe, or profound. Over 90% of children with hearing impairments are born to hearing parents. Hearing parents unlike deaf parents with a deaf child, do not have any experience with the development of a deaf child. Since hearing impairments have many problems for both the affected person and his or her family, the present study aimed to investigate the motherschr('39') problems with hearing impaired mothers.

    Method

    The design of this research was a qualitative with phenomenological study. The study population consisted of mothers with hearing impaired children in Tabriz in 2017. In this regard, semi-structured interviews were conducted with 19 mothers of this group of children who were purposefully selected to reach the theoretical saturation stage. Data analysis was done by means of Colaizzi method and identification of main and sub-themes.

    Results

    The body of evidence available regarding the family system of developmental disorders, including those with hearing impairments, shows that this group of families reported both positive and negative effects of their childchr('39')s presence in their reports. Thus, despite reporting negative experiences such as chronic stress, personal growth experiences are also of interest in this group of families. The present study identified problems faced by parents of children with hearing impairments, including independent living, behavioral problems, and social problems, respectively.

    Conclusions

    The multiple problems of independent living, behavioral, and social problems reflect the effects of hearing impairments on the overall context of the childchr('39')s life and social environment. Developmental disorders, including hearing impairments, are not only health problems, but also have their effects on onechr('39')s social interactions with the environment. Language problems, which are an important communication tool for the interaction of this group of children, lead to their social isolation and their behavioral problems negatively affect adaptation conditions. Based on the problems faced by parents, comprehensive evidence-based psychological interventions and social support are needed to help this group of parents of children with hearing impairments.

    Keywords: Children with hearing impairments, mothers, challenges, phenomenological study