فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 107، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایمان حکیمی* صفحات 1-31

    توسعه قابلیت های بازاریابی بدون توجه به سرمایه های فکری امری ناشدنی است. از طرفی، محیط پویای اقتصادی مستلزم توجه سازمان ها به اهمیت توسعه رهبری تحول گراست؛ زیرا این رهبران نقش فوق العاده ای در فرآیند ایجاد سرمایه انسانی و سایر ابعاد سرمایه فکری و به تبع آن، بهبود عملکرد سازمانی دارند. این مقاله به بررسی این نکته می پردازد که چگونه ادراکات کارکنان از سبک تحول گرای رهبری بطور مثبتی مزایای سرمایه انسانی و به تبع آن سایر اجزای سرمایه فکری و در نهایت قابلیت های بازاریابی کسب و کارهای تجاری را تحت تاثیر قرار می دهد. برای این منظور، 368 نفر از مدیران میانی و ارشد کسب وکارهای کوچک و متوسط فعال در صنعت غذایی واقع در شهرک های صنعتی سراسر کشور با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد سبک رهبری تحول گرا، پتانسیل قوی و قابل ملاحظه ای در راستای تاثیر بر درک مزایای سرمایه انسانی در بین کارکنان دارد، و مهم تر اینکه، سرمایه انسانی با تاثیر یر سایر اجزای سرمایه فکری نقش میانجی را در ارتباط بین رهبری تحول گرا و سایر مولفه های سرمایه فکری ایفا می نماید. در نهایت، شواهد حاکی از تاثیر مستقیم و معنادار سرمایه های اطلاعاتی، ساختاری و رابطه ای بر قابلیت های بازاریابی کسب وکارهای کوچک و متوسط فعال در صنعت غذایی کشور است.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، سرمایه فکری، قابلیت بازاریابی، کسب و کار های کوچک و متوسط
  • زهره دهدشتی شاهرخ، مریم نائلی* صفحات 33-57

    توسعه جهانی رسانه های اجتماعی در کنار مقبولیت کالاهای لوکس نزد مشتریان ایرانی بر  فعالیت های بازاریابی برندهای لوکس و ارزش ویژه مشتریان آن ها تاثیر قابل توجهی داشته است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر تلاش های بازاریابی در رسانه های اجتماعی بر ارزش ویژه مشتری در برندهای لوکس می باشد. این پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق ، مشتریان برند درسا با  حجم نمونه 384 نفر بوده اند. برای آزمون فرضیات پژوهش، روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS  مورد استفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که تلاش های بازاریابی رسانه اجتماعی بر ارزش های ویژه برآوردی، رابطه، برند و نگرش تاثیر مثبت دارد. همچنین ارزش ویژه رابطه و برند بر ارزش ویژه مشتری تاثیر مثبت می گذارند و قصدخرید مستقیما توسط ارزش ویژه برآوردی و رابطه به طور مثبت متاثر می شود. در نهایت قصد خرید و تجربه برند بر ارزش ویژه مشتری تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه مشتری، ارزش ویژه نگرش، تجربه برند، برندهای لوکس، فعالیت بازاریابی رسانه اجتماعی
  • اسماعیل احمدی، محمد حسن ملکی*، رسول ثانوی فرد، محمد رضا فتحی صفحات 59-79

    زنجیره تامین کارآمد نقش مهمی در تولید و توزیع محصولات و فراورده های نفتی و پتروشیمی در کشور دارد. تحقیق حاضر به دنبال شناسایی پیشران های کلیدی و سناریوهای آینده زنجیره تامین صنعت نفت است. پژوهش حاضر از منظر جهت گیری، کاربردی و از بعد روش شناسی چندگانه است. بدین منظور ابتدا با استفاده از مرور پیشینه و مصاحبه با خبرگان، پیشران های کلیدی موثر روی آینده زنجیره تامین صنعت نفت تعیین شدند و سپس با بکارگیری آزمون دوجمله ای این عوامل غربال گردید. با بکارگیری تکنیک عدم قطعیت بحرانی و در نظر گرفتن سه شاخص تخصص، شدت اهمیت و اجماع از میان 10 عامل غربال شده شش عامل کلیدی برای سناریونگاری انتخاب شدند. برای غربال نهایی عوامل منتخب تکنیک عدم قطعیت بحرانی از تکنیک دیمتل استفاده شد. در نهایت با توجه به درجه تاثیرگذاری عوامل کلیدی، دو عامل تحریم های خارجی و سیاست های کلان اقتصادی در رابطه با مقاوم سازی برای نگاشت سناریوها انتخاب شدند. با توجه به این دو پیشران چهار سناریوی زنجیره تامین بسته، زنجیره تامین شکننده، زنجیره تامین مقاوم و زنجیره تامین پویا توسعه داده شدند. برای نگاشت سناریوهای باورپذیر تحقیق از ابزار CATOWE روش شناسی سیستم های نرم استفاده شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریونویسی، سناریوهای باورپذیر، پیشران های کلیدی، رویکرد نرم
  • علی دیواندری، محمد رحیم اسفیدانی، محمد اسماعیل فدایی نژاد، حسین جلیلیان* صفحات 81-105

    تحقیقات توسعه محصولات مالی جدید در بازارهای سرمایه کشورهای اسلامی و ایران غالبا بر طراحی فنی و شرعی محصولات متمرکز بوده و از رویکرد بازاریابی به توسعه محصول جدید غفلت ورزیده اند. هدف این تحقیق، کشف مقوله های مهم و تعیین روابط میان آنها جهت ارایه مدل توسعه محصولات مالی جدید در بازار سرمایه ایران با رویکرد بازاریابی است. در این پژوهش کیفی، برای طراحی مدل تحقیق از استراتژی نظریه داده بنیاد استفاده شد. برای شناسایی خبرگان دانشگاهی- اجرایی موضوع در بازار سرمایه از نمونه گیری نظری و گلوله برفی استفاده شد و پس از انجام 14 مصاحبه، اشباع نظری حاصل شد. داده ها در نرم افزار word پیاده سازی و با استفاده از نرم افزار maxqda تحلیل شد. داده های تحقیق (712 نکته توصیفی) در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد که مدل نهایی از 6 مقوله اصلی، 20 زیرمقوله و 129 مفهوم اصلی تشکیل شده است. بیشترین فراوانی مفاهیم به ترتیب مربوط به شرایط مداخله گر (69 کد)، شرایط علی (15 کد)، راهبردها (13 کد)، شرایط زمینه ای (12 کد)، پدیده محوری و پیامدها (هر کدام 10 کد) بود. "مراحل" توسعه محصول مالی جدید به عنوان پدیده محوری تشخیص داده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که مدیران و سیاستگذاران بازار سرمایه برای توسعه موفقیت آمیز محصولات و ابزارهای مالی جدید باید به همه مقوله های شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها توجه کنند و با رویکرد بازارگرا و چندگانه، مراحل شناسایی شده برای توسعه محصول مالی جدید را طی نمایند.

    کلیدواژگان: محصول جدید، بازار سرمایه، بازاریابی خدمات مالی، نظریه داده بنیاد
  • فاطمه ثقفی*، علی محقر، نسرین دسترنج ممقانی، منیره کاشیها صفحات 107-129

    همپایی فرایندی است که طی آن کشورهایی که از مرز فناوری عقب هستند، شکاف فناورانه خود را با کشورهای پیشرفته جبران کرده و می توانند در سهم بازار هم با آن کشورها رقابت کنند. در فرایند همپایی، کشورهای مختلف مسیرهای متفاوتی را طی کردند که برخی منجر به موفقیت و برخی منجر به شکست شده است لذا وجود یک استراتژی و چارچوب مناسب و داشتن سطح مناسبی از قابلیت های فناورانه و ظرفیت جذب، ضروری است. با توجه به وجود ادبیات گسترده و نبود چارچوبی برای همپایی، هدف این پژوهش استخراج چارچوبی مبتنی بر مرور نظام مند مقالات و تحلیل آنها مبتنی بر روش فراترکیب و نظریه داده بنیاد است.  این چارچوب از مطالعه و تحلیل 90 مقاله چاپ شده تا سال 2018 در حوزه مدیریت و کسب و کار در مجلات Q1 و Q2 اسکوپوس یا JCR، استخراج شد تا در نهایت، چارچوبی برای همپایی فناورانه ارایه شود. این چارچوب بر اساس فرایند داده بنیاد و با ترکیب پژوهش های پیشین مدلی پارادیمی ارایه داده است. در نهایت نیز سه رویکرد کلی برای همپایی شامل رویکرد استقلال، همیاری و مشارکت معرفی شد و هر یک از 6 مقوله مدل پاردایمی برای این سه رویکرد توضیح داده شد. نتایج این تحقیق علاوه بر مدل پارادایمی، خلاء های ادبیات را نیز مشخص کرده است.

    کلیدواژگان: همپایی، مرور ادبیات، داده بنیاد، فراترکیب
  • عسل بسیجی، محمد علی بابایی زکلیکی*، معصومه حسین زاده شهری، آمنه خدیور صفحات 131-152

    امروزه پرورش مدیران شایسته، به یکی از کلیدی ترین مفاهیم در عرصه مدیریت تبدیل شده است و به زعم بسیاری از خبرگان دانشگاهی و صنعتی، می تواند یکی از رهیافت های اصلی موفقیت سازمان ها و فراتر از آن صنایع مختلف یک کشور در بسترهای ملی و فراملی باشد. این پژوهش با بهره گیری از رویکرد کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد، به دنبال شناسایی شایستگی های مدیران بازاریابی بین الملل در ایران است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری نظری، با 10 نفر از مدیران موفق در حوزه تجارت بین الملل مصاحبه انجام شد. در گام بعدی، 99 گزاره مفهومی اولیه از کدگذاری باز، 18 گزاره مقوله ای از کدگذاری محوری و 6 مقوله اصلی از کدگذاری انتخابی به دست آمد. بر اساس تجزیه وتحلیل های صورت گرفته، پدیده اصلی این پژوهش را "شایستگی های مدیران بازاریابی بین الملل" تشکیل می دهد که متاثر از شرایط علی (هوش ریاضی، هوش فرهنگی و ویژگی های فردی)، عوامل زمینه ای (عملکرد رایزن های ایرانی و عملکرد اتاق های بازرگانی) و عوامل مداخله گر (شرایط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی) است و از طریق راهبردهایی نظیر تجربه کار و زندگی در کشور مقصد، انجام تحقیقات گسترده و نظام مند پیرامون بازار، مشتریان و مصرف کنندگان و تشکیل شبکه روابط گسترده، می تواند پیامدهایی از جمله ارتقاء جایگاه برند ملی، افزایش آگاهی از برند ایرانی و افزایش ارزش برند ملی را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدیران بازاریابی بین الملل، شایستگی های مدیران بازاریابی بین الملل، برند ملی، نظریه داده بنیاد
  • سید محمد میرمحمدی، محمد رحیمیان*، عاطفه سدیری جوادی صفحات 153-176

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش عدم امنیت شغلی بر خستگی کارکنان با توجه به نقش میانجی نقض قرارداد روانشناختی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را 348 نفر از مدیران و کارکنان شرکت بیمه ملت در شهر تهران تشکیل می دهند که از این تعداد 183 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.  داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه های استاندارد ، به روش تصادفی ساده جمع آوری  و با روش مدل معادلات ساختاری توسط نرم افزارهای  spss22  وsmartpls3  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی  سوال های تحقیق با استفاده از روایی همگرا و واگرا و پایایی سوالات به وسیله بارهای عاملی، آلفای کروباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. نتایج و یافته های پژوهش نشان داد که نقض قرارداد روانشناختی به عنوان متغیر میانجی تاثیر معناداری بین متغیرهای عدم امنیت شغلی و  خستگی کارکنان ایفا می کند. همچنین نقض قرارداد روانشناختی به عنوان متغیر میانجی، نقش نسبی  در تاثیر عدم امنیت شغلی بر  خستگی کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: عدم امنیت شغلی، نقض قرارداد روانشناختی، خستگی کاری، مدل معادلات ساختاری
|
  • Iman Hakimi* Pages 1-31

    Developing marketing capabilities without paying attention to intellectual capital and especially human capital is impossible.On the other hand, dynamic economic environment requires attention to the importance of transformational leadership development in organizations; because these leaders have a great role in the process of creating the human capital and other dimensions of intellectual capital and consequently, improves organizational performance. This paper explores how employees’ perceptions on leaders’ transformational style positively affect their human capital benefits and consequently affect other components of intellectual capital and ultimately marketing capabilities  of business organizations. For these purposes, 368 responses from middle and top level management of small and medium sized businesses operating in the food industry located in industrial zones across the country were selected by multistage cluster sampling. The results show that transformational leadership factors have strong and significant potential to influence employee perceived human capital benefits, and most importantly, human capital, with the influence of other components of intellectual capital, plays a mediating role in the relation between transformational leadership and other components of intellectual capital. Finally, evidence suggests the direct and significant impact of informational capital, structural capital, and relational capital on marketing capabilities of small and medium-sized of enterprises operating in the food industry of IRAN.

    Keywords: Transformational leadership, Intellectual capital, Marketing capabilities, Small, medium-sized of enterprises
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh, Maryam Naeli* Pages 33-57

    The global development of social media and the acceptance of luxury products among Iranian customers have significant effects on the marketing activities of luxury brands and their customer equity. The objective of this research is to examine the effect of Social Media Marketing(SMM) activities on customer equity of luxury brands. In terms of objective, this research was descriptive of survey type. The statistical population of the present research was Dorsa’s customers with a sample size of 384. In order to test the hypotheses, Structural Equation Modeling (SEM) and AMOS software were used. The results showed that SMM activities have positive impacts on value equity, relationship equity, brand equity, and attitudinal equity. Moreover, relationship equity and brand equity have positive impacts on customer equity, and purchase intention is directly affected by value equity and relationship equity. Eventually, purchase intention and brand experience had a positive effect on customer equity.

    Keywords: Customer Equity, Attitudinal Equity, Luxury Brands, Social Meda Marketing Activities, Brand Experience
  • Esmail Ahmadi, Mohammad Hasan Maleki*, Rasoul Sanavi Fard, Mohammad Reza Fathi Pages 59-79

    The efficient supply chain plays an important role in the production and distribution of oil products and petrochemicals in the country. The present study seeks to identify key drivers and future scenarios for the oil supply chain. Orientation of the study is, applied and in terms of methodology is considered multiple. To this end, firstly, using the literature review and expert interviews, key drivers of the future of the oil supply chain were determined and then, by applying the binomial test, these factors were screened. By using GBN technique and considering three indicators of specialty, intensity and consensus, among the 10 factors that were screened, six key factors were selected for scenario analysis. For final screening of the selected factors in the GBN method was applied DEMATEL. Finally, due to the degree of influence of key factors, two factors of foreign sanctions and macroeconomic policies related to anti-fragility were selected for mapping scenarios. With regard to these two drivers, research scenarios include: closed supply chain, fragile supply chain, anti-fragile supply chain, dynamic supply chain. To map the plausible scenarios of the research, CATOWE's tool of SSM was used.

    Keywords: Future Study, Scenario Planning, Plausible Scenarios, Key Drivers, Soft Approach
  • Ali Divandari, Mohammad Rahim Esfidani, Mohammad Esmaiel Fadaei Nejad, Hossein Jalilian* Pages 81-105

    Research studies on new financial products development in the capital markets of Islamic countries and Iran have often focused on the technical and shari'ah (religious) design of financial products and neglected the marketing approach to the New Product Development (NPD). The purpose of this research is to explore important categories and determine their relationships in order to provide a model for developing new financial products in the capital market of Iran with a marketing approach. In this qualitative research, the grounded theory strategy was used to design the research model. To identify academic-executive new products experts in the capital market, snow-ball sampling were used and after 14 interviews, theoretical saturation was obtained. The collected data were implemented in Word software and analyzed using Maxqda software. The research data were analyzed in three stages: open coding (712 descriptive codes), axial coding and selective coding. The findings show that the final model consists of 6 main categories, 20 subcategories and 129 abstract concepts. The most frequent concepts were respectively intervening conditions (69 codes), causal conditions (15 codes), strategies (13 codes), contextual conditions (12 codes), core phenomenon and outcomes (each of them 10 codes). The “stages” of new financial product development were identified as core phenomenon of the model. The research findings show that capital market managers and policy makers need to pay attention to all categories of causal conditions, intervening conditions, contextual conditions, strategies and outcomes of new product development, and take a marketing and multifaceted approach to new financial products development.

    Keywords: New Product, Capital Market, Financial Services Marketing, Grounded Theory
  • Saghafi Fatemeh*, Ali Mohaghar, Nasrin Dastranj Mamaghani, Kashiha Monireh Pages 107-129

    Solidarity is a process whereby countries that are behind the technology front line, compensate for their technological divide with advanced countries and can compete with those countries in market share. In the process of solidarity, different countries have taken different paths, some leading to success and some leading to failure. Therefore, a proper strategy and framework and an appropriate level of technological capability and absorption capacity are essential. Given the extensive literature and the lack of a framework for consistency, the purpose of this study was to derive a framework based on a systematic review of articles and analyze them based on the hyperbolic method and data theory. The framework was extracted from the study of 90 articles published by 2018 in the field of management and business in the Q1 and Q2 scopes of JSC Scopus or JCR to finally provide a framework for technological catch up. This framework has provided a paradigmatic model based on the data process of the foundation and combined with previous research. Finally, three general approaches for consistency including independence, cooperation and participation were introduced and each of the 6 paradigm model categories was explained for these three approaches. In addition to the paradigmatic model, the results of this study have identified the literature gap.

    Keywords: Catch up, Literature review, Grounded theory, Meta-synthesis
  • Asal Basiji, Mohammad Ali Babaie Zakliki*, Masoumeh Hoseinzadeh Shahri, Ameneh Khadivar Pages 131-152

    Nowadays, training competent managers is one of the most important topics in the field of management studies. Many of industrial and academic experts believe that competent managers are the main reasons for a country organizations success in both intra and international areas. Present study aims to find international managers competencies by means of grounded theory. Applying theoretical method of sampling, 10 of the most famous and successful Iranian organizations, working in international markets have been chosen as the sample of study. Findings contain 99 concepts through open coding, 18 categories through axial coding and 6 main concepts through selective coding. According to the results, the main phenomenon of this research is the process of extracting of international marketing managers competencies considering the causal factors (mathematical intelligence, cultural intelligence and personality traits), contextual factors (performance of Iranian consultants, performance of chambers of commerce and confounding factors (economic, political, and cultural conditions) through strategies such as work and life experience in the destination country, extensive and systematic market, customers and consumers research, and the formation of a broader network of relationships, which would finally lead to promotion of national brand status, rising of Iranian brand awareness, and increasing of national brand value.

    Keywords: International Marketing Managers, International Marketing Managers Competencies, National Brand, Grounded Theory
  • Seyed Mohammad Mirmohammadi, Mohammad Rahimian*, Atefeh Sodeiri Javadi Pages 153-176

    The purpose of this study is to investigate the effects of job insecurity on employees' exhaustion by considering the role of mediating breach of psychological contract. The statistical population of this study consists of 348 managers and employees of the Mellat  Insurance Company in Tehran, of which 183 were selected as sample size. Data were collected through standard questionnaires and simple random sampling method and analyzed by structural equation modeling by using spss22 and smartpls3 software. The validity of the research questions was confirmed by using convergent and divergent validity and reliability of the questions by factor loading, Cronbach's alpha and composite reliability. Our findings indicate that the violation of the psychological contract as a mediator variable has a significant effect on the variables of job insecurity and employee exhaustion. Also, the violation of the psychological contract as an intermediary variable, has a relative role between job insecurity and employee exhaustion.

    Keywords: job insecurity, psychological contract, work exhaustion, structural equation model