فهرست مطالب

نشریه باغ نظر
سال هفدهم شماره 83 (اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید حقیر*، کامیار صلواتی صفحات 5-14
    بیان مسئله

    تغییر جهت معماری ایران در اوایل قرن حاضر می تواند مولود عوامل مختلفی باشد و یکی از آن ها مشاهده مستقیم کشورهای توسعه یافته تر آن زمان بوده است. این مشاهدات از حیث معماری و شهرسازی نیز تاثیرگذار بوده و بر ذهنیات معمارانه و شهری ایرانیان اثر گذاشته اند.

    هدف

    هدف این مقاله بازخوانی و دسته بندی داوری های تمجیدآمیز ایرانیان درباره معماری و شهرهای اروپایی در سفرنامه های فرنگ اواخر دوران قاجار تا زمان کودتا و مقایسه آن با داوری های منفی ای است که ایرانیان، در همان دوران، درباره معماری ایران داشته اند.

    روش تحقیق

    این تحقیق به روش تفسیری-تاریخی و در چارچوب نظریه مدرنیته های چندگانه انجام شده است. با بررسی 21 سفرنامه دوران قاجار متاخر (تا 1339 ه.ق.)، داده های مربوط به سوال تحقیق استخراج و سپس رابطه آن ها با داوری های انتقادی موجود درباره معماری و شهرهای ایرانی در متون آن زمان بررسی شده است.

    نتیجه گیری

    اصلی ترین تمجیدهای ایرانیان درباره معماری و شهرهای اروپایی مربوط به پاکیزگی شهرها و بناهای فرنگی، به قاعدگی (اجرا براساس نقشه های پیشینی و مستقیم و منظم بودن ساخته ها)، تکنولوژی، بلندی بناها، زیبایی پلکان ها، توجه به آثار عتیقه و تاریخی، و بالاخره توجه به فضاهای عمومی است. در ادامه، نشان داده شده است که فزونی تحسین از بعضی جنبه های معماری و شهری فرنگ (مثلا بهداشت یا از روی نقشه بودن شهرها)، بیش از آنکه نشان گر ویژگی های معمارانه و شهری مقاصد آن ها باشد، نشان گر دغدغه آنان درباره همان جنبه ها در داخل ایران است و در انتقادهای آنان از معماری و شهرهای ایران نیز حضور پررنگ داشته است. به عبارت دیگر، مدرنیته ایرانی که با مدرنیته غربی متفاوت است با توجه به مسایل و دغدغه های درونی و بومی اش، به برخی دستاوردهای مدرنیته در معماری و شهرسازی توجه بیشتری نشان داده است و بدین ترتیب با توجه به ملزومات و نیازهای بومی، تفسیری اینجایی و گزینشی از مدرنیزاسیون معمارانه و شهری ارایه داده است.

    کلیدواژگان: غرب شناسی، سفرنامه، فرنگ، معماری و مشروطه
  • روح الله رحیمی، مجتبی انصاری*، محمدرضا بمانیان، محمدجواد مهدوی نژاد صفحات 15-30
    بیان مسئله:

    با گسترش جوامع انسانی و ارتقای نیازهای اجتماعی بشری، ضرورت حضور در فضاهای جمعی و شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر ارتقای حس دلبستگی به مکان، جهت انجام برخی از فعالیت های انسانی از اهمیت زیادی برخوردار شده است. از بین رفتن حس دلبستگی، جدایی افراد از یکدیگر و کمبود تعاملات اجتماعی در کنار سایر معضلات شهری ماحصل دید مدرنیستی به فضا است.

    هدف تحقیق

    طبقه بندی  مولفه های کیفی سازنده فضاهای جمعی در مجتمع های مسکونی با تراکم متوسط شهر تهران و استخراج مولفه های کیفی کالبدی، فعالیتی و ادراکی و ارزش گذاری آنها در مقیاس مجتمع مسکونی و همچنین نحوه و میزان تاثیرگذاری مولفه های کالبدی در ایجاد حس دلبستگی به مکان هدف اصلی این پژوهش است.

    روش تحقیق

    روش این پژوهش، ترکیبی کمی-کیفی است. به کمک راهبرد علی- مقایسه ای، میزان تاثیر ویژگی های کالبدی فضاهای جمعی مسکونی بر حس دلبستگی ساکنان بررسی شد. به منظور انجام آزمون تجربی و مطالعات پیمایشی، پس از برداشت میدانی براساس مقیاس، طبقه و شکل همنشینی فضای باز و بسته، گونه های متفاوت مجتمع های مسکونی انتخاب و از طریق بازدیدهای منظم روزانه به شیوه ثبت رفتاری و تکمیل 361 پرسشنامه به همراه تحلیل (رگرسیون) چند متغیره از طریق راهبرد همبستگی و تحلیل مطالعات کمی با استفاده از نرم افزار SPSS19، به آزمون چندین مولفه و ویژگی های شخصیتی و رفتاری استفاده کنندگان پرداخته شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که مولفه های کالبدی اعم از «انسجام و وحدت»، «محرمیت»، «مدیریت تسهیلات و نظارت»، «عناصر طبیعی و سبز»، «غنای بصری» و «قابلیت جهت یابی و خوانایی» به ترتیب اولویت، بیشترین تاثیرگذاری را بر حس دلبستگی به مکان دارند. بنابراین طراح به عنوان خالق فضا با انتخاب مقیاس و چیدمان بلوک ها توامان با طراحی ساختار فضاها منجر به تغییر در میزان حس دلبستگی افراد ساکن در آینده می شود.

    کلیدواژگان: حس دلبستگی به مکان، کالبد، مجتمع مسکونی، فضای جمعی
  • شمیم اخوان*، نادیا معقولی صفحات 31-40
    بیان مسئله

    باغ ایرانی تبلور اندیشه، فرهنگ و باور جامعه ایرانی در طی تاریخ است. در این میان، عصر تیموری تاثیر بسزایی بر باغ سازی ایرانی و پیشرفت و معرفی آن به جهان داشته است. از این رو ارزیابی باغ سازی تیموری و اندیشه پنهان در پس آن می تواند آموزه ای برای منظرسازان امروز باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر در تلاش است تا با بررسی نمونه هایی از باغ های عصر تیموری، تاثیرات الگوهای ذهنی و فرهنگی حکام تیموری را، بر باغ سازی این عصر و ظهور ویژگی های کالبدی جدید در باغ را شناسایی کند. هدف اصلی پژوهش شناسایی تاثیرات الگوهای ذهنی و فرهنگی حاکمان تیموری بر باغ سازی عصر تیموری است.

    روش تحقیق

    برای دستیابی به سوال پژوهش، ابتدا باغ سازی عصر تیموری و ویژگی آن بررسی شده و سپس الگوهای ذهنی و جهان بینی سلسله تیموری با استناد به گفته مورخان و نویسندگان حاضر در دربار، ارزیابی شده است. در پایان با کمک رویکرد تاریخ فرهنگی، رابطه میان دو مولفه الگوی ذهنی حکام تیموری و باغ سازی عصر تیموری شناسایی و نمود این رابطه در نمونه های موردی تطبیق داده شده است. این پژوهش به لحاظ هدف بنیادی بوده و داده ها به صورت تحلیلی-تاریخی مورد بررسی قرار گرفته و به شیوه اسنادی و با استفاده از کتابخانه و سایت های اینترنتی اطلاعات لازم جمع آوری شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که برخی مبانی فرهنگی و الگوهای ذهنی تیموریان همچون: (رونق اقتصادی، آبادانی شهرها، احترام به سنت عشایری، ارج نهادن به هنرمندان، قدرت نمایی و...) بر باغ سازی عصر تیموری تاثیر بسزایی گذاشته است و خلق فضاهایی همچون سراپرده در باغ تیموری و تبدیل باغ به نماد قدرت و تجلی رونق اقتصادی حکومت، از نتایج این الگوهای ذهنی و مبانی فرهنگی است.

    کلیدواژگان: باغ سازی، عصر تیموری، رویکرد تاریخ فرهنگی، الگوی ذهنی
  • سمیرا رحیمی، کاوه بذرافکن*، ایمان رئیسی صفحات 41-52
    بیان مسئله

    فقدان خوانش نظام مند آثار معماری در جامعه معماری منجر شده است تا شاهد نقدهای مستدلی که منجر به ارتقای کیفی آگاهی طراحی شوند نباشیم. این پژوهش با تکیه بر خوانش بینامتنی آثار معماری، روابط میان عناصر درون متن و برون متن و تاثیر آن ها در شکل گیری معنای کلی اثر معماری را بررسی می کند. در این پژوهش پس از تبیین مبانی نظریه بینامتنیت به عنوان ابزار نقد، مدل نقد بینامتنی معماری تدوین شده است. سپس این مدل در خوانش مسجد ولیعصر آزمون شده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف شناخت و بررسی جایگاه نظریه بینامتنیت در روش نقد معماری به دنبال ارایه یک روش جدید در نقد معماری مبتنی بر این نظریه بوده است.

    روش تحقیق

    این پژوهش از گونه پژوهش های کیفی است که در مرحله جمع آوری داده ها از روش توصیفی و مرور متون مرتبط یا ادبیات موضوع، و در مرحله تجزیه و تحلیل داده ها از روش استدلال منطقی بهره گرفته است. این تحقیق با تکیه بر نظریه بینامتنیت صورت گرفته است و در لایه های مختلف به بررسی متن مورد نظر (در اینجا اثر معماری) پرداخته است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که متن معماری در لایه های متعدد معنایی از لایه های پدیداری تا زایشی شکل می گیرد و انواع دلالت در شکل گیری لایه های آن موثر است و با به کارگیری مدل نقد بینامتنی، لایه های شکل دهنده آن از لایه های معماری تا فرامعماری مورد بازخوانی قرار می گیرد. به کارگیری نقد بینامتنی از خوانش سطحی آثار معماری جلوگیری می کند و اثر معماری را به عنوان عضوی از مجموعه ای از آثار مطالعه می کند که در طول مقطع زمانی و به دلایل خاصی شکل گرفته اند و بدین ترتیب می تواند منجر به درک لایه های پنهان معنا شود و در خوانش اثر، پارادایم های گسترده تری را فراخوانی می کند.

    کلیدواژگان: نقد معماری، نظریه بینامتنیت، نقد بینامتنی، مسجد ولیعصر
  • فرزانه سادات دهقان* صفحات 53-62
    بیان مسئله

    برخی از مناظر طبیعی یا شهری جمعی و قرارگاه های رفتاری آنان در اثر مداخلات و تغییرات ناهنجار انسانی در پیکره بندی کالبدی شان، با افت قابلیت های محیطی یا عدم توازن در میزان بهره مندی بین شهروندان مواجه هستند. در پاره ای از موارد، تغییرات محیطی علاوه بر کاهش کیفیت مکان با زوال منظر طبیعی و کالبد همراه است. بنابراین شناخت آسیب ها و ایجاد تطابق حداکثری میان الگوهای ذهنی و رفتاری شهروندان با محرک های محیطی و پیکره بندی کالبدی اثر، در تغییرات کیفی محیط امری ضروری است. کوهریگ مهریز استان یزد از جمله مناظر طبیعی ای است که تغییرات کالبدی آن باعث آسیب و تضعیف کیفیت و قابلیت محیط در این قرارگاه رفتاری، به خصوص برای گروه زنان، شده، درحالی که در سابق، قلمروی غالب این گروه بوده است.

    هدف پژوهش

    این مقاله سعی دارد دلایل و عوامل کاهش قابلیت، بهره محیطی و تناقضات میان قرارگاه رفتاری کوهریگ با رفتار نهادینه شهروندان را بررسی و راهکارهایی را ارایه کند.از این رو ین پژوهش بر آن است چگونگی سازش میان الگوهای رفتاری متناقض با ماهیت محیطی و کاهش آسیب های کیفی و کالبدی آن را تبیین کند.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی و پدیدارشناسی صورت گرفته است.

    نتیجه گیری

    گسست های محیطی شکل گرفته از اقدامات نابه جا، جداسازی و تمایزات ناگهانی فضاها و ایجاد لبه ها در کوهریگ، که در شرایطی متفاوت از فضای رفتاری و ذهنی درون گرای شهروندان و حتی منظر بکر قبلی است، موجب تضعیف قابلیت محیط و منظر آن شده است. تغییرات ناهنجار محیطی باعث مکث و ورود افراد شهروندان، به خصوص زنان، به حریم های ذهنی و تشدید معناهای نهادینه ذهنی (چون درون گرایی، محرمیت، دیده نشدن و...) و بروز رفتارهای مطابق با آن می شود. بدین منظور لازم است از تغییرات نامانوس با ماهیت بستر پرهیز شود و گسست های محیطی حذف و تغییرات محیطی به تدریج به صورت کشش نرم در جهت ماهیت متفاوت برون گرایی جمعی تغییر یابد.

    کلیدواژگان: قابلیت محیطی، تغییرات ناهنجار کالبدی، تامین حداکثر سازش، کوهریگ
  • مهران علی الحسابی*، غلامرضا مرادی صفحات 63-74
    بیان مسئله

    در عصر جهانی شدن و رقابت پذیری، برندسازی شهری به عنوان یک فرصت بزرگ برای شهرها از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا محرک عمده برندسازی شهری تصویر شهر و ارتباط آن با کاربران از نظر ادراکی و شناختی است. با درک این موضوع که هرگونه واکنش و رفتار انسان برگرفته از تصویری است که از واقعیت در ذهن او شکل گرفته؛ برندسازی شهری، تصویر را به عنوان یک ابزار و یا حتی هدف مورد توجه قرارمی دهد.

    هدف

    با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این پژوهش، تشریح مولفه های تشکیل دهنده تصویر شهر در ذهن کاربر و نحوه ارتباط آن با برندسازی است.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر به عنوان یک پژوهش کیفی از نظر جهت گیری، نظری-کاربردی است که به صورت توصیفی- تحلیلی انجام شده و روش گردآوری اطلاعات اسنادی-کتابخانه ای است.

    نتیجه گیری

    تصویر شهر با دو روش مستقیم (تجربه محیط) و غیر مستقیم (تحت تاثیر رسانه) شکل می گیرد، این تصویر از یک طرف دارای مولفه مقدماتی (اولیه) که شامل ابعاد طراحانه، ساختار کالبدی، شناخت و آگاهی و بعد عملکردی محیط است و از طرف دیگر شامل مولفه مکمل که دربرگیرنده بعد ارزیابانه، مهرانگیزی، احساسی و عاطفی است که بعد از درک مولفه مقدماتی شکل می گیرد. برندسازی مفهوم تصویر را در مرکز توجه قرار داده و با استفاده از تکنیک های کالبدی، اجتماعی- فرهنگی و زیرساخت ها مولفه مقدماتی تصویر را تحت تاثیر می گذارد و باعث جذاب ترشدن فضا برای بروز مولفه مکمل می شود، همچنین تکنیک تبلیغات در برندسازی نفوذ و اثرگذاری دو مولفه پیشین را بیشتر کرده و در نهایت باعث ارتقای تصویر از دید بیرونی (گردشگران) و تصویر درونی (شهروندان) می شود.

    کلیدواژگان: تصویر شهر، برندسازی شهری، جهانی شدن، مولفه مقدماتی، مولفه مکمل
|
  • Saeed Haghir *, Kamyar Salavati Pages 5-14
    Problem statement

    Several factors caused the fundamental changes of Iranian architecture during the early 20th century. One of these factors was the personal observations of the Iranian in Europe. These observations were effective from an urban and architectural point of view and they probably had effects on the architectural and urban mentalities of the Iranians.

    Research objective

    The main aim of this paper is to review and categorize the positive criticism of Iranians on the European towns and architecture in the late Qajar era until Reza Pahlavi’s coup, then to compare them with the negative criticism of Iranians on architecture and town planning in Iran in the same period.

    Research Method

    This paper applies a hermeneutic-historical method. It is formulated in the theoretical framework of the “Multiple Modernities” theory. In this research, 21 late Qajar travelogues have been reviewed and the data related to the research questions have been separated and categorized. Furthermore, they have been compared with the negative criticism of Iranians on pre-Modern Iranian architecture and town planning.

    Conclusion

    The main positive aspects of European towns and architecture in the eyes of Iranian travelers have been the hygiene of the towns and buildings, building in principle (building based on a plan, and the order and regularity of the built environment), technology, height, the beauty of the staircases, protection of historical heritage, and the abundance of public spaces. Later, it is depicted that the abundance of positive criticism of some certain aspects of European towns and architecture (sanity and order) is a symptom of the authors’ main concerns about the Iranian architecture and town planning, not just an objective evaluation of European towns and architecture. In other words, Iranian Modernity -which is a “different Modernity”- has paid more attention to some specific aspects and accomplishments of the architectural Modernity in Europe, based on its own local needs and concerns. Therefore, Iranian Modernity has presented a collective and local interpretation of architectural and urban modernization.

    Keywords: Occidentalism, Travelogue, Architecture, the Constitutional Revolution
  • Rouhollah Rahimi, Mojtaba Ansari *, Mohammadreza Bemanian, Mohammadjavad Mahdavinejad Pages 15-30
    Problem statement

    With the extension of human societies and the promotion of human social needs, the necessity of being present in communal spaces and identifying the components that affect the sense of attachment to the place for some human activities is of great importance. The lack of attachment, the separation of individuals from one another, and the lack of social interactions, along with other urban problems, are the result of a modernist vision of space.

    Research objective

    The purpose of the study is to classify the qualitative components of communal spaces in residential complexes with moderate urban density in Tehran. To extract the values of qualitative, physical and perceptual qualities in the residential complex scale, as well as the manner and magnitude of the influence of physical components in creating a sense of place attachment, is the main purpose of this research.

    Research method

    The method of this research is the combination of quantitative and qualitative method. Using the causal-comparative strategy, the effect of physical characteristics of residential spaces was studied on the attachment of residents. In order to conduct empirical and survey studies, after field surveys, based on the scale, class and form of open and closed space, different types of residential complexes were selected. From regular daily visits through behavioral recording and completing 361 questionnaires along with analysis (Multivariate regression) through the correlation strategy and quantitative analysis of the data using SPSS 19 software, were tested on several components and personality and behavioral characteristics of users.

    Conclusion

    The results of the research show that physical components such as "privacy", "integrity", "legibility", "visual richness", "composition", "management and supervision", "natural elements" in order of priority have the greatest impact on the sense of place attachment. Therefore, the designer as the creator of space by choosing the scale and layout of the blocs together with the design of the structure of the spaces leads to a change in the sense of attachment of people living in the future.

    Keywords: Sense of place attachment, Physical components, Residential Complex, Communal space
  • Shamim Akhavan *, Nadia Maghouly Pages 31-40
    Problem statement

    Persian Garden is the symbol of thought, culture, and beliefs of Iranian people throughout history. Meanwhile, the Timurid era had a significant impact on Iranian landscaping, its advancement, and its presentation to the world. Therefore, the assessment of Timurid landscaping and its hidden ideas can be a guide for today’s landscape designer.

    Purpose of the study

    The current research tries to detect the effects of the mental and cultural patterns of this dynasty on the landscaping of this era and the appearance of new physical features in the garden by examining the gardens of the Timurid era.

    Research Methodology

    To find the research question, first, the Timurid landscaping and its characteristics were examined, then the mental ideas and beliefs of the Timurid dynasty were assessed according to the writings of historians and authors present at the court. Finally, relying on the approach of cultural history, the relationship between the two components of the mental patterns of the Timurid rulers and the landscaping of the Timurid era identified and this relationship was adapted with the study samples. The purpose of this study was fundamental and the data analyzed in a historical-analytical method. Data collected through libraries and websites.

    Conclusion

    The results of the research indicate that some of the cultural foundations and mental patterns of the Timurid dynasty, such as Economic prosperity, urban development, respect for the nomadic tradition, appreciation of artists, displaying the power, etc., affected on the Timurid landscaping significantly. Creating some spaces such as the pergola in the Timurid Gardens and the conversion of the garden into political and economic prosperity symbol of the government are the results of these mental patterns and cultural foundations.

    Keywords: Landscaping, Timurid era, Cultural history approach, mental patterns
  • Samira Rahimi Atani, Kaveh Bazrafkan *, Iman Raeisi Pages 41-52
    Problem statement

    This study reviews the relationships between the elements of the inner and outer text, and their impact on the overall meaning of the architectural work based on the intertextual reading. In this research, after an explanation of the basics of the theory of intertextuality as a tool of criticism, the model of intertextual criticism of architecture has developed. A model has been tested for Valiasr Mosque reading.

    Research objectives

    This research seeks to answer the question: How does the application of the intertextual criticism model provide a context for reading the architecture?In this research, the main hypothesis is that using intertextual relationships in syntagmatic and paradigmatic axes and diachronic and synchronic analysis, will lead to the recognition of deeper text layers and decryption. It seems that using of intertextual reading has prevented superficial reading of architectural works and it investigates the work of architecture as part of a series of works which have been formed over time and its application can lead to better understanding the hidden layers of meaning and it causes more precise interpretation of work in broader paradigms.

    Research method

    This research is qualitative research. In the data-gathering step, the descriptive method been used to describe the subject matter and in the analytical phase of the data used logical reasoning method. This research is based on the theory of intertextuality and has studied the text (here the work of architecture) in various layers.

    Conclusion

    The findings of this research indicate that the text of the architecture formed in several semantic layers from the phenotextto, genotext, and the types of implications are effective in the formation of its layers, by applying the intertextual criticism model the layers of the layout retrieved from the layers of architecture to extra-architectural.

    Keywords: Architectural Criticism, Intertextuality theory, Intertextual criticism, Valiasr mosque
  • Farzane Sadat Dehghan * Pages 53-62
    Problem statement

    Some natural or collective urban landscapes and their behavioral settings, due to the interferences and abnormal human changes in the configuration of their bodies, face a decline in environmental affordances or an imbalance in the utilization ratio among citizens. In some cases, environmental changes, in addition to reducing the quality of location, are associated with the decline of the natural landscape and the body. Therefore, recognizing the damages and creating maximum compatibility between citizens’ mental and behavioral patterns with environmental stimuli and the physical configuration of the work is essential in the qualitative changes of the environment. “Koohrig” in Mehriz of Yazd province is among the natural landscapes that its physical changes have damaged and weakened the quality and affordance of the environment in this behavioral setting, especially for women, whereas in the past it was the dominant territory of this group.

    Research objective

    This article tries to investigate the causes and factors that reduce the environmental affordance, enjoyment, and contradictions between Koohrig’s behavioral setting and the institutional behavior of citizens and presents solutions.To supply maximum compatibility between behavioral patterns contradictory to the environmental nature, and to reduce its physical and qualitative damages.

    Research Method

    The present research has been conducted via a descriptive-analytical and phenomenological method.

    Conclusion

    Factors such as environmental fragmentation formed by improper actions, separation and abrupt differentiations of spaces, and the creation of edges in Koohrig, which are in conditions different from the introvert mental and behavioral space of citizens and even the previous pristine landscape, have weakened the affordance of environment and its landscape. Abnormal environmental changes cause the pause and the entrance of people, especially women, to mental privacies and intensify the institutionalized mental meanings (such as introversion, privacy, invisibility, and so on) and the emergence of behaviors corresponding with it. For this purpose, it is necessary to avoid changes inconsistent with the context nature, to remove environmental fragmentations and to change the environmental changes gradually as a soft attraction in the direction of the different nature of mass extroversion.

    Keywords: Environmental Affordance, Physical abnormal changes, Supplying maximum compromise, Koohrig
  • Mehran Alalhesabi *, Gholamreza Moradi Pages 63-74
    Problem statement

    Nowadays, considering the age of globalization, urban branding is reflected very important by means of a great opportunity for cities existing in global competition. In this regard, the main purpose of urban branding is creating an attractive image for the city and the urban branding approach has centered on the concept of the city’s image. For urban branding and effectiveness of city, the image of the city can be a tool and even a goal.

    Research objectives

    Regarding the importance of this issue, the objectives of this research are theoretical explanation of the components of city image and their relation to urban branding.

    Research methods

    The present study was conducted as a descriptive-analytic theoretical-practical study. The method of data collection is documentary-libraries.

    Conclusion

    The image of the city is formed in two ways: direct (experience of the environment) and indirect (influenced by the advertisement). Undoubtedly, it has a primary component which includes the design dimensions, physical structures, cognition, awareness, and the functional dimension of the environment. On the other hand, it includes the complementary component that encompasses the evaluative, affective, likeability, and emotional dimensions. They are formed after understanding the primary component. Branding focuses on the concept of image and utilizes physical, socio-cultural and infrastructural techniques to influence the primary component of the image. By this way, it also makes the space more attractive for the complementary component to emerge. The advertising technique also enhances the influence and impact of the two mentioned components in branding and ultimately enhances the image from the exterior point of view (tourists) and the interior point of view(citizens).

    Keywords: urban image, urban branding, globalization, primary component, secondary component