فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و دوم شماره 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهنام جزایری، محمدرضا اشرف زاده*، روح الله رحیمی، ایرج هاشم زاده سقرلو صفحات 417-430

    لاک پشت ها از قدیمی ترین خزندگان هستند که از حدود 215 میلیون سال پیش در زمین حضور داشته اند. تاکنون 351 گونه لاک پشت در جهان گزارش شده است که حدود 40 درصد آنها در فهرست سرخ IUCN به عنوان گونه های در تهدید معرفی شده اند. لاک پشت برکه ای خزری (Mauremys caspica) در شمال و غرب ایران پراکنش به نسبت گسترده ای دارد. ادامه حیات این گونه در بسیاری از زیستگاه های کشور به واسطه عوامل متعددی از جمله تخریب زیستگاه، آلودگی ها و نابسامانی در مدیریت منابع آب به شدت در معرض تهدید است. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی و تبارشناسی لاک پشت برکه ای خزری در استان چهارمحال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، بخشی از توالی ژن سیتوکروم b (به طول 1040 جفت باز) در 12 فرد از این استان برای بررسی روابط تبارشناختی و تنوع ژنتیکی استفاده شد. همچنین، 15 توالی لاک پشت برکه ای خزری و هشت توالی لاک پشت برکه ای بالکان (M. rivulata) از بانک ژن استخراج و در تحلیل ها استفاده شدند. یافته های حاصل نشان دادند که لاک پشت های خزری دو کلاد مجزا (کلاد شرقی و کلاد غربی) تشکیل داده و با بوت استرپ و احتمال پسین بالا از لاک پشت های بالکان جدا می شوند. همچنین، نمونه های متعلق به این استان همگی در کلاد شرقی قرار گرفته و فقط به یک هاپلوتایپ (MCE2) اختصاص داشتند. بر اساس تحلیل AMOVA، اختلاف ژنتیکی بین کلادهای شرقی و غربی (12/82 درصد) بیش از اختلاف ژنتیکی در داخل این کلادها (88/17 درصد) برآورد شد. نشانه های معنی داری از گسترش جمعیت شناختی ناگهانی در کلادهای غربی و شرقی لاک پشت خزری برآورد نشد. این نتایج پیشنهاد می کند که بر اساس توالی های ژن سیتوکروم b، لاک پشت برکه ای خزری در این استان به یک واحد حفاظتی تعلق داشته و می تواند برای حفاظت بهتر از گونه در دستور کار مدیران حفاظت از محیط زیست استان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: Mauremys caspica، سیتوکروم b، هاپلوگروپ، فاصله ژنتیکی، تنوع ژنتیکی
  • حسن سرخه، عبدالامیر معزی*، نعیمه عنایتی ضمیر صفحات 431-444
    افزایش پسماند ها به خصوص پسماند های کشاورزی در دهه های اخیر به عنوان یک چالش مهم در زندگی بشری به شمار می آید. کمپوست کردن روش مناسبی برای مدیریت و ساماندهی پسماند ها می باشد. هدف از این پژوهش تاثیر تلقیح میکروبی و کاربرد گچ بر فرآیند تولید کمپوست پیت نیشکر و کوتاه شدن زمان رسیدن آن بود. این پژوهش در شرایط آزمایشگاهی با دو فاکتور کاربرد گچ (شامل سطوح 10، 5 و یک درصد وزنی گچ) و فاکتور میکروبی (شامل چهار سطح شاهد، تلقیح با کنسرسیوم باکتری، تلقیح با کنسرسیوم قارچ همچنین تلقیح همزمان کنرسیوم قارچ و باکتری) به صورت آزمایش فاکتوریل درقالب طرح پایهءکاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تلقیح میکروبی همراه با کاربرد گچ موجب افزایش معنی دار (P≤0.05) مقدار EC و درصد تجزیه (به ترتیبds m-1 89/3 و 16/49% حاصل از تلقیح با کنسرسیوم قارچ و باکتری و گچ 10 درصد) گردید. همچنین موجب کاهش pHتیمار ها پس از 90 روز انکوباسیون گردید. تلقیح میکروبی و کاربرد گچ منجر به کاهش معنی دار (P≤0.05) نسبت C/N پیت نیشکر از 93/90 در تیمار بدون تلقیح میکروبی همراه با گچ 10 درصد به 17/19 در گچ 10 درصد همراه با کنسرسیوم قارچ و باکتری شد. همچنین موجب غنی شدن کمپوست از عناصر فسفر و پتاسیم گردید. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که تلقیح پیت نیشکر توسط قارچ فزاریوم و فانروکت کریزوسپوریوم همراه با باکتری Bacillus subtilis و Bacillus firmus همراه با کاربرد 10 درصد گچ سرعت تجزیه ترکیبات پیت نیشکر را افزایش داد و موجب کاهش زمان کمپوست شدن گردید.
    کلیدواژگان: Bacillus subtilis، فزاریوم، فانروکت کریزوسپوریم، Bacillus firmus، نسبت C، N
  • سعید سلطانی، فهیمه مختاری*، رفعت زارع، سمیه رئیسی صفحات 445-458
    منابع آب شیرین در جهان محدود بوده و توزیع آنها ناهمگن می باشد و از سوی دیگر با گسترش صنایع، احداث سدها وغیره کیفیت همین منابع محدود نیز رو به کاهش است. بنابراین پایش کیفیت آب، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. برای بررسی تغییرات کیفیت آب، روش های مختلفی وجود دارد (آزمونهای آماری، رگرسیون و سری های زمانی، روش های چند متغیره وغیره). در این مطالعه به منظور بررسی کیفیت آب رودخانه زاینده رود، سری زمانی ماهانه پارامترهای کیفیت آب شامل یون سولفات، نسبت جذب سدیم ، هدایت الکتریکی، بی کربنات، یون کلرو pH بکارگرفته شد. به این منظور، رهیافت ارایه شده توسط باکس و جنکنیز به منظور مدلسازی در نظرگرفته شد که شامل سه مرحله تشخیص مدل، تخمین پارامترها و کنترل پارامترهای تخمین زده شده می باشد. برای کلیه پارامترها در ایستگاه های هیدرومتری مدل های ARIMA، ARMA،MA ، AR، مدل های ضربی یا فصلی بدست آمد. پس از مدلسازی، داده های کیفیت آب مربوط به pH، یون بیکربنات و یون کلراز شهریورماه 1384 تا شهریور ماه 1390 پیش بینی شدند و درصد خطا محاسبه گردید که برای pH پایین ترین درصد خطا (5 درصد) بدست آمد. علاوه بر مدلسازی، همبستگی دبی با سایر پارامترها نیز محاسبه گردید و مشخص شد که دبی با همه پارامترها به جز pH در ایستگاه اسکندری همبستگی منفی دارد. همچنین متوسط 20 ساله دبی نشان داد که ایستگاه قلعه شاهرخ بالاترین متوسط دبی (m3/s 57/44) و ایستگاه ورزنه پایین ترین متوسط دبی (m3/s 015/6) را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: پارامترهای کیفیت آب، مدل ARMA و ARIMA، MA، AR، حوضه آبخیز زاینده رود
  • فاطمه شفیعی*، مهدیه سادات میرترابی، احمد رضوانفر صفحات 459-472
    امروزه کشاورزی زیستی به عنوان جایگزین کشاورزی متعارف به همراه کاهش خطرهای محیط زیست، یکی از راهکار های کاهش مشکلات زیست محیطی و سلامت جامعه است. بنابراین، هدف این مطالعه، بررسی تمایزات بهره برداران نظام کشاورزی متعارف و زیستی استان البرز بود. جامعه آماری پژوهش زارعان استان البرز بودند (8312=N) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب بر مبنای سهم شهرستان از کل 148 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن با کسب نظر از پانل متخصصان تایید شد. نتایج نشان داد که بیش تر کشاورزان زیستی (7/71 درصد) در مقایسه با متعارف (4/53 درصد) ساکن شهر بودند و سن کمتری داشتند. همچنین، همه کشاورزان زیستی باسواد بودند. نتایج آزمونt نشان داد که بین دو گروه کشاورزان زیستی و متعارف از نظر سن، سطح تحصیلات، سطح زیر کشت، میزان درآمد و سابقه کار کشاورزی تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که سن و سطح زیرکشت به ترتیب بیشترین اهمیت را در تمایز کشاورزان زیستی و کشاورزان متعارف داشته اند. بنابراین، تشویق جوانان روستایی و انجام فعالیت های کشاورزی به وسیله آن ها باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل تشخیصی، کود زیستی، کشاورزی رایج، محیط زیستی
  • ستار طهماسبی انفرادی*، زهره ربیعی، مریم منزه، داود محمدی پور صفحات 473-484
    پساب های روغنی از جمله پساب هایی هستند که باعث آلودگی محیط زیست و آسیب شدید به حیات آبزیان می شود. لذا می توان از آنها در صنعت روغن بیودیزل به عنوان نگهدارنده ها (به تنهایی یا ترکیبی با آنتی اکسیدان های سنتزی) استفاده کرد. بیودیزل یک سوخت جایگزین سوخت دیزل می باشد و از واکنش استری چربی های گیاهی و روغن با استفاده از الکل در حضور یک کاتالیزور، تولید می گردد. مزایای آن کاهش تولید هیدروکربن های نسوخته، کربن مونوکسید، سولفات ها، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای است نسبت به سوخت های معدنی (فسیلی) بسیار حساس تر به اکسیداسیون در طول نگهداری در انبار می باشد. دما ، نور خورشید و اکسیژن عوامل خارجی هستند که فرایند ناخواسته اکسیداسیون را القاء می کنند که منجر به اسیدی شدن سوخت (ایجاد خوردگی در سیستم) و تشکیل صمغ نامحلول و رسوبات افزایش ویسکوزیته می گردد. در این مطالعه، اثر انتی اکسیدانهای طبیعی (مواد غیر صابونی) استخراج شده از پساب کارخانه جات روغن کشی پس از استخراج به تنهایی یا در حضور آنتی اکسیدان سنتزی THBQ به بیودیزل تولید شده از روغن افتابگردان با درصد بالای اولییک اسید به منظور بررسی افزایش پایداری بیودیزل به فرآیند اکسیداسیون در طول ذخیره سازی با استفاده از آنالیز رنسیمت در °C 110 مورد بررسی قرار گرفت و موثرترین فرمولاسیون در ارایه بالاترین زمان القا مربوط به تاثیر سینرژیستی آنتی اکسیدان طبیعی و سنتزی بود، تعیین گردید. ساختار شیمیایی بیودیزل در حضور آنتی اکسیدان با آنالیز FTIR تعیین شد و بررسی PCA گردید.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان (مواد غیر صابونی شونده)، بیودیزل، اکسیداسیون، روغن افتابگردان
  • مریم کاظمی زاده، عبدالرحیم هوشمند*، عبدعلی ناصری، منا گلابی، موسی مسکرباشی صفحات 485-498

    کشاورزی یکی از فعالیت های مهم اقتصادی و اثرگذار بر محیط زیست است. ارزیابی اثرات زیست محیطی تولید محصولات کشاورزی از راهکارهای موثر در دست یابی به کشاورزی پایدار و حفظ منابع طبیعی است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی تولید ذرت در استان خوزستان به عنوان یک کشت راهبردی که در سال دوبار کشت می شود، پرداخته است. داده های اولیه از اطلاعات جهاد کشاورزی استان، اطلاعات کتابخانه ای و داده های تجربی کشاورزان منطقه جمع آوری شد. برای تعیین آب آبیاری و عملکرد محصول از اسفندماه 96 تا آذرماه 97 آزمایشاتی به صورت تیمارهای صحرایی انجام شد. اثرات منفی زیست محیطی گروه های تاثیر پتانسیل گرمایش جهانی، پتانسیل یوتریفیکاسیون، پتانسیل اسیدی شدن، تخلیه منابع آبی، تخلیه منابع فسیلی، تخلیه منابع فسفات و تخلیه منابع پتاس بررسی شد. یوتریفیکاسیون خشکی و تخلیه منابع فسفات به ازای تولید یک تن دانه ذرت به عنوان واحد کارکردی، بیشترین اثرات منفی زیست محیطی را داشتند و هریک از آن ها به ترتیب سهم 73/18 و 08/34 درصدی در هزینه های زیست محیطی انتشار آلاینده ها را داشتند. در این میان سهم تخلیه منابع آبی در اثرات مخرب زیست محیطی برابر 85/22 درصد بود. برای کشت بهاره و پاییزه شاخص Eco-x به ترتیب برابر 92/0 و 70/0 و شاخص RDI به ترتیب برابر 75/1و 29/1 محاسبه شد. پس به منظور کاهش آلایندگی تولید ذرت در منطقه بایستی بر لزوم مدیریت مصرف بهینه کودهای شیمیایی، جایگزینی آن ها با کودهای آلی و استفاده از کودهای زیستی و استفاده از منابع تامین نیتروژن با پتانسیل آلودگی کمتر تاکید کرد. همچنین در کشت بهاره کاشت ارقام زودرس با پتانسیل عملکرد بالا و سازگار با شرایط آب وهوایی منطقه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات (LCA)، گرمایش جهانی، یوتریفیکاسیون، تخلیه منابع، اسیدیته
  • نرگس محراب*، مصطفی چرم، مجتبی نوروزی مصیر صفحات 499-513
    گیاه پالایی یک روش برای پالایش فلزات سنگین از خاک است. استفاده از کلات کننده ها می تواند سبب افزایش کارایی گیاه پالایی گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر کلات کننده نیتریلوتری استیک اسید (NTA) بر شاخص های رشدی و کارایی گیاه-پالایی گیاه ذرت در خاک های آلوده به کادمیوم تحت شرایط آبشویی بوده است. بدین منظور در گلخانه آزمایشی شامل سه سطح کادمیوم (صفر، 25 و 50 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و NTA با غلظت های (صفر، 15 و 30 میلی مول در لیتر در هر گلدان) انجام شد. مطابق نتایج بدست آمده بیشترین مقدار کادمیوم در اندام هوایی و ریشه گیاه در تیمار 50 میلی گرم کادمیوم و کاربرد 30 میلی مول NTA به ترتیب با 2 و 8/1 برابر افزایش نسبت به عدم کاربرد NTA دیده شد. همچنین مقدار کادمیوم آبشویی شده با کاربرد 30 میلی مول NTA در هر دو سطح آلودگی 25 و 50 میلی گرم کادمیوم بیشترین مقدار بود. در غلظت 50 میلی گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک و 30 میلی مول NTA، علایم سمیت بصورت زرد شدن برگ ها، کاهش شاخص کلروفیل، نکروزه شدن و کاهش معنی دار وزن خشک اندام های گیاهی، سطح برگ و ارتفاع گیاه مشاهده گردید. در سطح کادمیوم 50 میلی گرم کادمیوم با کاربرد 30 میلی مول NTA مقادیر BAC (غلظت تجمع زیستی) و BCF (فاکتور غلظت زیستی) نسبت به عدم کاربرد NTA به ترتیب 8/2 و 4/2 برابر افزایش و TI (شاخص تحمل) 33 درصد کاهش یافت. TF (فاکتور انتقال) فقط با کاربرد 30 میلی مول NTA در سطح 50 میلی گرم کادمیوم توانست نسبت به تیمار عدم حضور NTA افزایش معنی دار نشان دهد. با توجه به نتایج با کاربرد NTA به عنوان یک کلات کننده که دارای حداقل آسیب های زیست محیط است می توان کارایی گیاه پالایی توسط ذرت را بصورت قابل ملاحظه ای افزایش داد.
    کلیدواژگان: نیتریلوتری استیک اسید (NTA)، گیاه پالایی، شاخص های رشدی، شاخص های گیاه پالایی، کادمیوم خاک
  • حنانه محمدی کنگرانی*، حسن مقیم، ارشک حلی ساز صفحات 515-527

    همواره نقش پروژه های تغذیه مصنوعی در پایداری توسعه مناطق مد نظر بوده است. در این پژوهش با ارزیابی پایداری روستای کال در دو زمان پیش و پس از اجرای پروژه تغذیه مصنوعی (1395-1385) با استفاده از روش IUCN و بر اساس روش دلفی کلاسیک (بر اساس تقسیم بندی وردنبرگ) و در سه گام و به صورت تکمیل فرم نظر خواهی و مصاحبه رودررو و با استفاده ازروش گلوله برفی به این نقش پرداخته شده است. این روش امکان مقایسه ی شرایط موجود منطقه را با وضعیت ایده آل خود یعنی توسعه ی کامل انسانی و یک اکوسیستم سالم و مولد فراهم می آورد. در این پژوهش در دو بخش اکوسیستم و رفاه انسانی از شش معیار و 14 شاخص) معیار های آب و پوشش گیاهی هر کدام سه شاخص و معیارهای خاک، جمعیت، فقر و کاربری هر یک دو شاخص) استفاده شده است. در این تحقیق از نظرات 16 خبره استفاده شده است. نتایج نشان داد، میزان پایداری بخش اکوسیستم در پیش و پس از اجرای پروژه در وضعیت متوسط (07/50 و 03/51) می باشد که با شیب ملایم روند صعودی دارد. میزان پایداری بخش انسان در حالت پایداری متوسط در پیش از اجرا (47/50) به حالت تقریبا پایدار در پس از اجرا (13/61) ارتقاء پیدا کرده است. همچنین از میان شاخص ها، شاخص های EC (26 به 8/21)، تصرف اراضی (92 به 6/83) و تبدیل مراتع (80 به 65) از دیدگاه پایداری توسعه سیر نزولی پیدا کرده اند. در مجموع، محدوده ی روستای کال در پیش و پس از اجرای پروژه در وضعیت پایداری متوسط می باشد که با شیب ملایم روند صعودی دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی پایداری، شاخص، روش IUCN، تغذیه مصنوعی، استان فارس
  • فرزانه میرزابیاتی، رضا رفیعی*، مظاهر معین الدینی صفحات 529-542

    توسعه طرح جامع مدیریت پسماند های صنعتی با در نظر گرفتن جنبه های اقتصادی و زیست محیطی، می تواند به استفاده بهینه از منابع کمک کند. هدف از انجام این تحقیق بررسی ارزیابی وضعیت موجود مدیریت پسماند شامل مقدار و ترکیب پسماند و نحوه جمع-آوری آن در شهرک صنعتی نظرآباد و ارایه سناریوها برای بهبود وضعیت سامانه مدیریت پسماند شهرک است. سناریو 1: جمع آوری پسماند و انتقال آن به یک تاسیسات بازیافت، سناریو 2: جمع آوری پسماند و دفن مستقیم در لندفیل تعریف شد. بعد از تعیین سناریوها، با استفاده از مفهوم موازنه جرم (MFA) میزان پسماند در هر یک از سناریوها محاسبه شد. محاسبات موازنه جرم و نیز برآورد عدم قطعیت محاسبات در نرم افزار STAN انجام شد. تحلیل جریان مواد در یک بازه زمانی 5 ساله برای پسماندهای تولید شده در شهرک انجام شد. در مرحله بعد این داده ها در تحلیل ارزیابی چرخه زندگی مورد استفاده قرار گرفت و اثرات زیست محیطی هر یک از سناریوها برآورد گردید. نتایج حاصل از چرخه زندگی در پنج طبقه اثر موجود در سناریو اول کمتر از سناریو دوم بود به جز میزان گازهای اسیدی که در سناریو اول بیشتر است و آن هم ممکن است به دلیل واحد تولید RDF در این سناریو است که با جمع بندی کل نتایج، سناریو اول بار زیست محیطی کمتری داشت. در بخش نتایج اقتصادی، سناریو اول هزینه اولیه بیشتری نسبت به سناریو دوم داشت اما در طی بازه زمانی چند ساله میزان سود حاصل از فروش RDF و همچنین مشکلات حاصل از دفن و به طبع هزینه های ناشی از این مشکلات در لندفیل کمتر خواهد بود که در انتها با جمع بندی کل نتایج، سناریو اول به عنوان سناریو برتر انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: شهرک صنعتی نظرآباد، مدیریت پسماند صنعتی، تجزیه و تحلیل جریان مواد (MFA)، ارزیابی چرخه زندگی
  • مسعود یوسفی، افشین علیزاده شعبانی*، حسین آذرنیوند صفحات 543-554
    امروزه مدلهای آشیان بوم شناختی کاربردهای فراوانی در بومشناسی، حفاظت و جغرافیای زیستی پیدا کرده اند. این مدلها با استفاده از نقاط حضور گونه ها و متغیرهای محیطی احتمال حضور آنها را در محدوده جغرافیایی معین برآورد می کنند. در مطالعه حاضر با استفاده از مدل مکسنت، 107 نقطه حضور و نه متغیر محیطی آشیان بومشناختی کمرکولی کوچک در ایران تهیه و مهمترین متغیرهای موثر بر توزیع گونه در سطح کشور شناسایی شد. نتایج حاصل از این مدلسازی نشان داد که رشته کوه زاگرس، رشته کوه البرز، کپه داغ و همچنین برخی کوه-های ایران مرکزی دارای بیشترین مطلوبیت زیستگاهی برای حضور گونه هستند. شاخص نرمال شده پوشش گیاهی (2/42)، ارتفاع (3/17) و متوسط بارش سالیانه (5/12) جز مهمترین متغیرهای موثر بر توزیع گونه شناسایی شدند. همچنین، در مطالعه حاضر مدل توزیع گونه در آخرین عصر یخچالی تهیه شد. مقایسه مدل توزیع گونه در شرایط حاضر و گذشته نشان داد توزیع گونه کم و بیش با توزیع آن در گذشته متفاوت بوده اما بخش عمده زاگرس در گذشته نیز برای حضور گونه مطلوبیت بالایی داشته است. از آنجایی که نتایج مطالعه حاضر نشان داد شاخص نرمال شده پوشش گیاهی مهمترین پیش بینی کننده توزیع کمرکولی کوچک در ایران است بنابراین برای مدیریت و حفاظت این گونه باید پوشش گیاهی زیستگاه آن مورد حفاظت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: Sitta neumayer، آشیان بومشناختی، زیستگاه، مکسنت، متغیرهای محیطی
|
  • Behnam Jazayeri, MohammadReza Ashrafzadeh *, Rohollah Rahimi, Iraj Hashemzadeh Segherloo Pages 417-430

    The earliest known turtles are from around 215 million years ago, making turtles one of the oldest reptile groups. So far, about 351 turtle species have been reported worldwide, of which about 40% have been introduced as threatened species in the IUCN Red List. Caspian pond turtle (Mauremys caspica) has a relatively wide distribution in the northern and western Iran. Survival of this species has been severely threatened due to habitat destruction, pollution, and water resource mismanagement in Iran. Here, we investigated the genetic diversity and phylogeny of M. caspica in Chaharmahal va Bakhtiari province. A 1040-bp fragment of the cytochrome b gene was sequenced in 12 individuals across the province. A dataset was created using our sequences together with an additional 23 sequences downloaded from GenBank. Based on phylogenetic trees (maximum likelihood and Bayesian inference), the sequences of M. caspica and M. rivulata were separated with the highest bootstrap and posterior probability. All Caspian pond turtle's sequences fell into two clades: Eastern and Western. The findings revealed that turtles from Chaharmahal va Bakhtiari belong to only one haplotype (MCE2) within the eastern clade. The AMOVA analysis, based on Caspian pond turtle's sequences, show that 82.12% of the overall variation is estimated among the identified clades (Eastern and Western). None of the neutrality indices (Fu’s FS، Tajima’s D and Ramos-Onsins and Rozas’ R2) revealed negative and significant values, and thus, the sudden demographic expansion was rejected in the clades of M. caspica. Caspian pond turtle population, based on cytochrome b, in the study area can be regarded to an evolutionarily significant unit.

    Keywords: Mauremys caspica, cytochrome b, Haplogroup, Genetic distance, Genetic diversity
  • Hasan Sorkhe, Abdolamir Moezzi *, Naeimeh Enayatizamir Pages 431-444
    Increasing wastes, especially agricultural waste in recent decades, is a major challenge in human life. To manage and organize waste, composting is an epidemiological approach. Therefore, the aim of this study was to evaluation of the effect of gypsum application with microbial inoculation on the sugar cane pepper compost produce process and to shorten its arrival time. This research carried out under laboratory conditions with two factors including gypsum application (including 10, 5 and 1% wt. Of gypsum) and microbial inoculation (including four levels of control, insemination with bacterial consortium, inoculation with fungal consortium, and simultaneous inoculation of fungal and bacterial consortium) as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications. The results showed that microbial inoculation with gypsum application significantly increased the EC value and degradation percentage (3.89 ds/m and 49.14%, respectively, from inoculation with the fungal consortium and bacteria and gypsum 10 percent) and also reduced the pH of the treatments after 90 days of incubation. Microbial inoculation and application of plaster resulted in a significant reduction (P≤0.05) of C/N ratio of cane sugar from 90.93 in non-microbial treatment with 10% plaster to 19.17% in gypsum 10% with fungal and bacterial consortium Became. It also enriched the compost from the elements of phosphorus and potassium. In general, the results of this study showed that inoculation of sugarcane pates with feces of Fasarium and Phanerochaete chrysosporium with Bacillus subtilis and Bacillus firmus, with 10% gypsum application, increased the decay rate of sugarcane bith pulp and reduced the time of composting.
    Keywords: Bacillus subtilis, Fasarium, Phanerochaete chrysosporium, Bacillus firmus, C, N ratio
  • Saeed Soltani, Fahimeh Mokhtari *, Rafat Zare, Somayeh Raeesi Pages 445-458
    The fresh water resources are limited in the world and their distribution is heterogeneous. In the other hand industrial establishment and dam construction decrease the quality of these limited resources, so the monitoring of water quality is necessary and unavoidable. There are different methods for consideration of water quality changes (statistic tests, regression, time series, multivariate methods…). In this study, monthly time series of water quality parameters (Cl-, HCO3-, pH, EC, SAR, SO4) are used for study of Zayandehrud water quality. For this purpose, procedure presented by Box & Jenkins were used for modeling which contain three stages, including model recognition, parameter estimation and control of estimated parameters. For all parameters in six hydrometric stations, ARIMA, ARMA, AR, MA, multiplicative or seasonal models were obtained. After modeling pH, Cl- and HCO3- were forecasted from August 2005 up to August 2011 and the percentage of error was calculated. The lowest percentage of error was obtained for pH parameter (5%). In additional to modeling, the correlation between the river discharge and other parameters was calculated and it was distinguished that discharge has negative correlation with all parameters except pH in Eskandari station. The mean of discharge in twenty years’ period showed that Ghaleh Shahrokh station with 44.57 m3/s has the highest and Varzaneh station with 6.015 m3/s has the lowest mean of discharge.
    Keywords: Water Quality Parameters, ARMA, ARIMA, MA, AR models, ZayandehRud Basin
  • Fatemeh Shafiee *, Mahdieh Sadat Mirtorabi, Ahmad Rezvanfar Pages 459-472
    Nowadays bio-agriculture as an alternative to conventional agriculture with decreasing environmental Nowadays bio-agriculture as an alternative to conventional agriculture with decreasing environmental hazards is one of the solutions to .reduce environmental problems and Community health. Therefore, the purpose of this study was to investigate the differentiation of stockholders of a conventional and bio-agricultural system in Alborz province. The statistical population of this research consisted of all farmers in Alborz province (N=8312) which selected by proportional stratified random sampling method and 148 farmers (103traditionaaal farmers and 45 biofarmers) were selected as a sample. Data were collected by a questionnaire including demographic and economic that validity of it was obtained by a panel of experts. The results showed that the majority of biological farmers were urban residents and younger in comparison with conventional farmers. Also, all of the biological farmers were literate. The results of t-test showed that there was a significant difference between two groups of biological and conventional farmers regarding age, education level, cultivated area, income level, and agricultural experience. The results of the discriminant analysis showed that the age and cultivated area respectively were the most important in differentiating between the biological farmers and the conventional farmers. Therefore, encouraging rural youth and carrying out agricultural activities by them should be taken into consideration.
    Keywords: Discriminant Analysis, Bio fertilizer, conventional agriculture, Environmental
  • Sattar Tahmasebi Enferadi *, Zohreh Rabiei, Maryam Monazah, Davood Mohammadipour Pages 473-484
    Oily wastes are the waste that causes environmental pollution and severe damage to the aquatic life. However they have a great potential to be use as preservative (single or combined with synthetic ones) of Biodiesel. Biodiesel as an alternative diesel fuel obtained by transesterification of vegetable fats and oils, using alcohol in the presence of a catalyst, has some advantages such as reduced emissions of unburned hydrocarbons, carbon monoxide, sulfates, polycyclic aromatic hydrocarbons, but its drawback, of being more prone to oxidation than petroleum-based diesel fuel, can cause the fuel to become acidic (cause fuel system corrosion) and to form insoluble gums and sediments and consequently to increase its viscosity. In this study, in order to increase the stability of biodiesel based on high oleic acid sunflower oil against oxidation process during the storage and distribution, at the presence of natural antioxidants derived from either sewage of olive oil mill or olive oil, and synthetic antioxidant TBHQ. The stability was detected through rancimat test at 110 °C. The most effective biodiesel formulation in providing higher induction time is for the synergistic effect between natural and synthetic combination. The phenomena were followed and confirmed through FTIR analysis and PCA evaluation.
    Keywords: Antioxidants (unsaponifiable matter), Biodiesel, oxidation, sunflower oil
  • Maryam Kazemizadeh, Abdolrahim Hooshmand *, Abdali Naseri, Mona Golabi, Mousa Meskarbashee Pages 485-498

    Agriculture is one important sectors of the economic and impact on the environment. Assessing the environmental impacts of agricultural production is one of the effective ways to achieve sustainable agriculture and preserve natural resources. The present study evaluates environmental impacts of corn production in Khuzestan province as a strategic crop cultivated twice a year. Data were collected from the province's agricultural Jahad, library information and experimental data of farmers in the area. field experiments were carried out in order to determine the irrigation water and yield from March 96 to December 97. Environmental impacts of global warming potentials, acidification potential, Eutrophication potential, fossil fuel consumption, water consumption, phosphate consumption and of potash consumption were investigated. For one ton of corn grain as a functional unit, it was determined that drying Eutrophication and discharging of phosphate sources had the highest potential for damage to the environment, and each of them had a contribution of 18.73% and 34.08% in environmental costs of pollutant emissions. In the meantime, the share of water resources consumption in environmental damage impacts was 22.85%. Environmental index (EcoX) for spring and autumn cultivations was 0.92 and 0.70 respectively, and RDI for spring and autumn cultivars respectively was 1.75 and 1.29, respectively. So, in order to reduce the pollution of corn production in the region, it is necessary to manage the optimum use of chemical fertilizers, replace them with organic fertilizers and use of biological fertilizers, use of nitrogen supply sources with less pollution potential. It is also recommended to plant early varieties in spring crop with high potential and consistent with the region's hydrological conditions.

    Keywords: Life cycle assessment (LCA), Global warming, Eutrophication, resource consumption, acidification
  • Narges Mehrab *, Mostafa Chorom, Mojtaba Norouzi Masir Pages 499-513
    Phytoremediation is a method to refine heavy metals from soil. Using chelators can increase the efficiency of phytoremediation. The aim of this study was to investigate the effect of Nitrilo Triacetic Acid (NTA) on growth indexes and the efficiency of phytoremediation by maize in Cd-contaminated soils under leaching condition. In this way, in the greenhouse, an experiment was conducted consisting three levels of Cd contamination (0, 25 and 50 mgkg-1 soil) and three levels of NTA (0, 15 and 30 mmolL-1 in pot). According to the results, the most amount of Cd in the shoot and root of the plant was observed in Cd50NTA30 (50 mgCd/kg soil and 30 mmolNTA/L in pot) by 2 and 1.8 times, respectively, than Cd50NTA0 (non-application of NTA). Also, the amount of Cd in drainage water in both of Cd25 and Cd50 with apply NTA30 were the maximum amount. In Cd50NTA30 toxicity symptoms were observed in the form of yellowish leaves, decreased chlorophyll index, necrosis and a significant decrease in dry weight of plant organs, leaf area, and plant height. In Cd50NTA30 the amounts of BAC and BCF were increased by 2.8 and 2.4 times, respectively, than Cd50NTA0. In the case of similar treatments, the amount of TI was decreased by 33%. TF could only show a significant increase in Cd50NTA30 than Cd50NTA0. According to the results, the use of NTA as a chelator that has the least environmental damage can significantly increase the efficiency of phytoremediation by maize.
    Keywords: Nitrilo Triacetic Acid (NTA), Phytoremediation, growth indices, Phytoremediation indices, Soil cadmium
  • Hassan Moghim, Arashk Holisaz Pages 515-527

    The role of artificial recharge projects has always been considered in the sustainability of the region development. In this study, this role has been indicated as sustainability evaluation of Kal project by IUCN method, Classic Delphi method (in classification Verdenburg, with 3 phases and questionnaire) and Snowball method in the pre and post implementation of the artificial recharge project (2009-2016). This method could compare the current and ideal situations of a region. In this research, 6 criteria and 14 indicators have been indicated for the ecosystem and human dimensions (3 indicators for both water and vegetation criteria, and 2 indicators for each of soil, population, poverty and land use criteria). In research, use 16 exports. The results showed that the ecosystem sustainability is in the moderate situation with a slight upward trend (50.07 – 51.03). And, the sustainability of human dimension has improved to relatively stable (50.47 – 61.13). Also, the trend of EC (26 to 21.8), national lands (92 to 83.6) grabbing and changing the land use of rangelands ( 80 to 65) have been decreased. In general, the study area has been in a moderate sustainability situation in both periods.

    Keywords: Sustainability evaluation, indicator, IUCN method, Artificial recharge, Fars
  • Farzane Mirzabayati, Reza Rafiee *, Mazaher Moeinaddini Pages 529-542

    Development of an integrated industrial solid waste management plan, taking into account economic and environmental aspects, can help to optimal use of resources. The goal of this paper is to evaluate the existing solid waste management system in Nazarabad Industrial Estate and to propose scenarios to enhance the current waste management system. After waste quantity and composition determined, new scenarios were defined and each scenario was compared using an approach based on MFA. Proposed waste management scenarios were:1: collection of waste and transfer to a material recovery facility. 2: collection of waste and disposal of waste in landfill. Considering a 5-year time frame for waste management, the MFA and uncertainty analysis was implemented in STAN software. In the next step, using results obtained from MFA, environmental burdens of each scenario was calculated using life cycle assessment method. The results of this study revealed that, except for acid gas emission impact category, scenario one will result in lower environmental impacts. It is conjectured that the RDF process incorporated into scenario one may resulted in higher acid gas emissions. A preliminary economic analysis also showed that the capital cost of implementing scenario one is higher but the revenue from the sale of RDF will return back the capital cost within 5 years. Due to an increase of public opposition to the sitting of new landfills, the cost of current waste management, which relied totally on landfilling of waste, will even increase significantly in the future. Therefore, we propose to implement scenario one in order to move towards a more sustainable way of waste management in this industrial city.

    Keywords: Industrial waste management, Nazarabad Industrial Estate, Material Flow Analysis (MFA), Environmental life cycle analysis
  • Masoud Yousefi, Afshin Alizadeh Shabani *, Hosein Azarnivand Pages 543-554
    Ecological Niche Models (ENMs) are commonly used in ecology, conservation and biogeography. ENMs use occurrence data and environmental variables to calculate probabilities of the species’ presence in the defined geographic space. In the present study, we used Maxent, 107 occurrence records and nine environmental variables (six bioclimatic variables, altitude, slope and the normalized difference vegetation index) to develop a country level distribution model for Western Rock Nuthatch, Sitta neumayer in Iran. We determined the most important environmental predictors of species distribution in Iran. Results showed that Zagros Mountains and Alborz Mountains are the most suitable habitats for the species in Iran. Results also revealed that Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), altitude, annual precipitation were the most important environmental variables effecting distribution of the species in Iran. In this study, we also modeled past distribution of the species during the Last Glacial Maximum. Results showed that potential distribution of Eastern Rock Nuthatch was different from its current distribution, however, most of the Zagros was suitable for the species during Last Glacial Maximum. Since our results showed that NDVI is the most important predictor of the species’s distribution in Iran and strongly affect its presence, we suggest protection of vegetation cover in the habitat of the species for conservation of Western Rock Nuthatch.
    Keywords: Sitta neumayer, Niche, Habitat, MaxEnt, Environmental variables