فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 64 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا امینی خیابانی، عظیم اله زارعی*، داود فیضی صفحه 4

    همگام با صنعتی شدن جوامع، زنجیره های تامین با مصرف بی رویه منابع طبیعی و ایجاد آلودگی های زیست محیطی تاثیرات نامطلوبی بر محیط و جامعه می گذارند. این مقاله با هدف یکپارچه سازی مفاهیم پایداری و نوآوری در سطح زنجیره تامین طراحی گردید. برای این منظور ادبیات موجود با تمرکز بر 207 مقاله منتشر شده در اسکوپوس طی سال های 2015 الی 2018 بررسی شد. این بازه زمانی به دلیل وجود مطالعه دیگری که مقالات منتشر شده از سال 1996 الی 2014 را مورد بررسی قرار داده بود انتخاب شد. ابتدا جنبه های توصیفی مقالات منتشر شده بررسی گردید؛ سپس مقالات به لحاظ موضوعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بررسی ها نشان داد که مباحث نوآوری و پایداری، موضوعات نوین و مورد توجه در کشورهای پیشرفته است که در سال های اخیر روند رو به رشدی داشته اند. به علاوه این مطالعه، زمینه ساز دیگر مطالعات مرتبط با حوزه تحقیق نظیر لزوم مطالعات مشابه در کشورهای کمتر توسعه یافته و توجه بیشتر به موضوعات محیطی و اجتماعی است. در انتها یک چارچوب مفهومی برگرفته از نتایج تحقیق با چهار محور چیستی، چرایی، چگونگی و پایداری طراحی شد که روابط پایداری و نوآوری را در سطح زنجیره تامین نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پایداری، زنجیره تامین پایدار، مطالعه مروری، نوآوری
  • حسین ملک محمدی، احمد ماکویی* صفحه 23

    این مطالعه مدل بهینه‌سازی دوهدفه ای جهت مکان‌یابی مراکز خدمات پزشکی اضطراری ارایه می دهد که بین توابع هدف پوشش و دسترس پذیری تعادل برقرار می نماید. مدل پیشنهادی تصمیمات استراتژیک مکان‌یابی و تصمیمات تاکتیکال تخصیص را درنظر می گیرد. به‌علاوه این مقاله برخلاف اکثر مدل ها که ظرفیت ثابتی را برای نقاط بالقوه تسهیلات در نظر می گیرند که موجب اعمال محدودیت هایی در کاربرد این مدل ها می شود، یک مسئله برنامه‌ریزی پودمانی که قادر به در نظر گرفتن چندین ظرفیت ممکن برای تسهیلات است ارایه می‌دهد. جهت مکان‌یابی بهینه آمبولانس ها، مدل جدید تخصیص تقاضاهای خارج از محدوده پوشش را نیز در نظر می‌گیرد. کاربرد این مدل بر روی مطالعه موردی که داده های آن برگرفته از مرکز اورژانس شهر کرمان می باشد مورد بررسی قرار گرفته شد. درنهایت نتایج عددی به‌دست‌آمده از استقرار مدل و آزمایش های تحلیل حساسیت به همراه نکات مدیریتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مکان یابی تسهیلات اورژانسی، مدل های بهینه سازی چند هدفه، مسئله مکان یابی حداکثر پوشش، دسترس پذیری، خدمات پزشکی اضطراری
  • بررسی عوامل موثر بر تاب آوری شرکت ها در شرایط بروز اختلالات زنجیره تامین / مطالعه موردی: شرکت های تولیدی شهرک صنعتی البرز در استان قزوین
    نسرین عیوض لو*، محسن الوندی، مهدی نصراللهی صفحه 33

    تاب آوری یکی از عوامل حایز اهمیت برای بقای شرکت ها و زنجیره تامین آن ها در برابر انواع اختلالات می باشد. در این میان آن دسته از شرکت هایی که تاب آوری بالایی داشته باشند در شرایط بروز اختلالات موجود در زنجیره تامین، پایداری خود را حفظ می کنند. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر تاب آوری شرکت ها است تا در شرایط اختلال بتوانند در برابر تغییرات، خود را حفظ نمایند.این تحقیق از لحاظ هدف، یک تحقیق کاربردی است، از لحاظ نوع و ماهیت تحقیق، یک تحقیق توصیفی- تحلیلی و از لحاظ روش، یک تحقیق پیمایشی- مقطعی است. داده های آماری مورد نیاز با روش نمونه گیری تصادفی ساده از طریق توزیع پرسشنامه میان نمونه ای 180 نفری از مدیران ارشد و کارشناسان آشنا به مفهوم زنجیره تامین شرکت های تولیدی شهرک صنعتی البرز جمع آوری شده و با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای اسمارت پی ال اس و SPSS تحلیل شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در شرایط اختلال پایین عوامل جهت گیری اختلالات زنجیره تامین، مدیریت دانش، استراتژی منابع انسانی و رقابت پذیری پویا بر تاب آوری شرکت نقش دارند. ولی در این شرایط، پیکربندی مجدد منابع و نوآوری سازمانی، هیچ یک نقش میانجی گری ندارند. از طرفی در شرایط اختلال بالا، عوامل پیکربندی مجدد منابع، مدیریت دانش، رقابت پذیری پویا بر تاب آوری شرکت اثر معنادار و مستقیمی دارند. همچنین پیکربندی مجدد منابع بر رابطه بین جهت گیری اختلالات زنجیره تامین و تاب آوری شرکت اثر میانجی گری معناداری دارد. درحالی که نوآوری سازمانی بر رابطه بین مدیریت دانش و تاب آوری اثر میانجی گری ندارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زنجیره تامین، اختلال بالا، اختلال پایین
  • میثم دعائی، کاظم فرزامیان* صفحه 51

    صنعت خودرو سازی یکی از مهمترین صنایع کشور و در واقع محرک اقتصادی بسیاری از صنایع دیگر بوده و از طرفی زنجیره تامین هر خودرو ساز، تضمین کننده تداوم تولید بوده و هر نقصان، ریسک و اختلال در آن میتواند عملکرد شرکت را تحت تاثیر قرار دهد. لذا با توجه به نقش کلیدی زنجیره تامین در تحقق اهداف شرکت ایران خودرو خراسان، هدف پژوهش حاضر "شناسایی و بررسی تاثیر مولفه های ریسک زنجیره تامین بر عملکرد مالی شرکت ایران خودرو خراسان" بوده و به همین منظور، پژوهشگر با ارایه یک مدل مفهومی، ضمن شناسایی ریسک های مهم زنجیره تامین، اهمیت نسبی و رتبه هر ریسک از منظر تاثیر بر عملکرد مالی را با استفاده از تلفیق تکنیک FMEA با تکنیک های AHP،VIKOR و TOPSIS و بهره گیری از نرم افزارهای SPSS و EXCEL مشخص نموده است.
    نتایج پژوهش حاضر، مدیران ارشد شرکت را قادر می سازد تا، قابلیت های بهتری در تشخیص و مقابله با ریسک ها و بخصوص ریسک های غیر منتظره را در خود ایجاد نموده و با مقابله اثر بخش و واکنش بهنگام، اثرات منفی و مخرب ریسک ها را حذف یا به حداقل مقدار ممکن برسانند. بر اساس نتایج این پژوهش، ریسک های : برنامه ریزی مواد نامناسب، بروز نبودن موجودی، اعتصابات رانندگان، ارسال با تاخیر مواد اولیه و قطعات از تامین کننده و مشکلات مالی بعنوان مهمترین و تاثیر گذارترین ریسک های زنجیره تامین ایران خودرو خراسان بر عملکرد مالی شرکت می باشند.

    کلیدواژگان: ریسک، زنجیره تامین، عملکرد مالی، VIKOR، TOPSIS، AHP
  • سیدمهدی حسینی*، محمد مهدی پایدار صفحه 74

    صنعت گردشگری در دهه های اخیر به عنوان مهم ترین صنعت موردتوجه قرارگرفته و از رشد چشمگیری برخوردار بوده است به طوری که سهم گردشگری بین المللی در فعالیت های اقتصادی جهان به طور مداوم روبه افزایش است. امروزه صنعت گردشگری به قدری در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها اهمیت دارد که اقتصاددانان آن را صادرات نامریی نام نهادند. اکوتوریسم یا بوم گردی گونه ای از گردشگری است که در آن گردشگران برای دیدار از مناطق طبیعی نامسکون و دست نخورده جهان سفر می کنند و به تماشای گیاهان و پرندگان و ماهی ها و دیگر جانوران می پردازند. هدف بوم گردی آموزش و تربیت بوم گردان برای حمایت از اکوسیستم و منابع طبیعی، احترام و آشنایی بافرهنگ ها و عقاید مختلف و حقوق بشر و توسعه اقتصادی و سیاسی جوامع محلی می باشد. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله یک مدل ریاضی برای زنجیره تامین بوم گردی پیشنهادشده است. مدل موردنظر تک هدفه می باشد که تابع هدف مورد نظر بیشینه سازی سود زنجیره است. به دلیل وجود عدم قطعیت در تقاضا بوم گردان، از روش فازی برای مواجهه با عدم قطعیت استفاده شده است. برای اعتبار سنجی مدل پیشنهادی، یک مثال عددی کاربردی ارایه شده و با استفاده از نرم افزار لینگو حل شده است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، گردشگری، بوم گردی
  • سیدجلال الدین حسینی دهشیری، مجتبی آقایی* صفحه 85

    افزایش رقابت در عصر کنونی، قوانین زیست محیطی و منافع اقتصادی ناشی از توجه به حوزه پایداری زنجیره تامین، سبب شده است که شرکت ها به مدیریت زنجیره تامین سبز و لجستیک معکوس توجه خاصی نمایند. هرچند شرکت ها به طور فزاینده ای به منظور در نظر گرفتن فعالیت های سبز و لجستیک معکوس در زنجیره های تامین خود تحت فشار هستند، اما به دلیل وجود موانعی که در استفاده و توسعه لجستیک معکوس وجود دارد پیاده سازی آن با محدودیت مواجه شده است. در همین راستا، شناسایی راهکارها و راه حل هایی برای رفع موانع ضروری است. ازاین رو در این پژوهش، ضمن شناسایی موانع اجرای لجستیک معکوس، راهکارهای رفع موانع اجرای لجستیک معکوس نیز شناسایی و اولویت بندی شدند.در ابتدا با بررسی پژوهش های صورت گرفته در این حوزه فهرستی از موانع و معیارها شناسایی گردید. سپس با بهره گیری از روش دلفی فازی، معیارهای شناسایی شده، تعدیل و نهایی شدند. در ادامه با استفاده از روش سوآرا معیارها و زیر معیارها وزن دهی شدند. همچنین فهرستی از راهکارها به منظور رفع موانع اجرای لجستیک معکوس از ادبیات شناسایی گردید که در مرحله بعد، با بهره گیری از روش واسپاس، راهکارهای شناسایی شده اولویت بندی شدند و نتایج نشان داد که راهکار دوازدهم (ایجاد، توسعه و سرمایه گذاری در فن آوری لجستیک معکوس) به عنوان مهم ترین راهکار انتخاب شد.

    کلیدواژگان: موانع لجستیک معکوس، راهکارهای لجستیک معکوس، دلفی فازی، سوآرا، واسپاس
|
  • Gholamreza Amini Khiabani, Azim Allah Zarei, Davoud Feiz Page 4

    Alongside with industrialization of societies, supply chains increasingly and negatively affect the environment and social issues through wasteful consumption of natural resources and creating ecological pollution. This paper aimed at examining how sustainability and innovation can be discussed at the level of the supply chain. In doing so, a systematic literature review was carried out with a special focus on papers published by Scopus from 2015 up to 2018. This period of time was selected due to the prior research covering the time span of 1996 to 2014. The descriptive aspects of the published papers were first examined. Then, the contextual analysis was accomplished. The analysis showed an upward trend of literature in numerical terms and a wider spread of sustainability and innovations. Additionally, the study highlighted further areas of research that are deserving of attention. These areas include analysis of specific research activities in the less developed countries and more attention on the social and environmental dimension of sustainability. Finally, a framework is developed which could constitute the basis for further developments and research on this issue.

     

    Keywords: Innovation, Sustainability, Sustainable Supply Chain, Systematic review
  • Hossein Malekmohammadi, Ahmad Makui Page 23

    The present study introduces a bi-objective optimization model for emergency medical service location to make balance between accessibility and coverage target functions. The recommended model considers location strategic decisions and allocation tactical decisions. Moreover, in contrary to most models which consider fixed capacity for potential points of facilities that cause some limitations in using such models; this article introduces a modular planning problem that is capable of considering several possible capacities for facilities. The new model considers the allocation of demands out of coverage zone for optimal location of ambulances. Applying of this model to the case study that its data obtained from emergency center of Kerman City was studied. Finally, the numerical results obtained from model deployment and sensitivity analysis tests were presented in addition to managerial points.

    Keywords: Siting emergency facilities, Multi objective optimization models, Maximal covering location problem, Availability Emergency medical services
  • nasrin eyvazlo Mohsen Alvandi Mahdi Nasrolahi Page 33

    Resilience is one of the most important factors against different types of disruption to maintain organizations survival and their supply chain. In the meantime, firms with high resilience, remain stable in supply chain disruption situation. Therefore, this study is proposed to investigate the factors affecting firms resilience to maintain their optimal status in the disruption situations.
    This study in terms of objective, is an applied one, and is a descriptive-analytic research in terms of type and nature of research, and it is a sectional survey in terms of method. The required statistical data were collected by the use of simple random sampling method and distributing questionnaires among 180 managers of Alborz industrial town`s. In order to analyze the data we used the Structural Equation Modeling Smart Pls and SPSS software.
    Outcomes indicated that in low disruption situation, involved factors in supply chain disruption orientation, knowledge management, human resources strategy and dynamic competitiveness are affected by the firms resilience. However, in these circumstances, the resources reconfiguration and organizational innovations have no mediating role. Also, in high disruption situation, resources reconfiguration, knowledge management and dynamic competitiveness have a significant and direct effect on firms resilience. On the other hand, resources reconfiguration has a significant mediating effect on the relationship between the supply chain disruption orientation and firms resilience. But, organizational innovation has no mediator effect on the relationship between knowledge management and firms resilience.
    The conceptual model of study is new and based on investigated which we did in several studies.

    Keywords: resilience, Supply Chain, low disruption, high disruption
  • meysam doaei kazem farzamian Page 51

    The automotive industry is one of the country's most important industries, and in fact, it is economic stimulant of many other industries. The purpose of this study is to identify and investigate the impact of supply chain’s risk factors on financial performance of IranKhodro Khorasan Company, identifying the major and important supply chain risks, required questionnaires have been prepared by relying on the literature of the case and involving the valuable comments of Iran Khodro Khorasan's supply chain specialists and according to that the relative importance and ranking of each risk in Iran Khodro Khorasan Co. is determined.(using MCDM techniques including AHP techniques for weighting the measurements craiterian, VIKOR and TOPSIS techniques were used to ranking the risks.)
    Considering the fact that in this research the specialists from all party of Iran Khodro Khorasan’s supply chain of have been consulted, the results of this study provide the possibility for senior company managers to have better capabilities in identifying and dealing with risks specially with unexpected risks and, by effective coping and timely response, eliminates or minimizes the negative and destructive effects of risks, and can also help to make strategic decisions and develop operational plans to deal with risks.
    According to the results of this study the risks of: inappropriate material planning, inventory updating failure, truck drivers strikes, delayed delivery of raw materials and parts from suppliers, and financial problems,are as the most important and influential risks of Iran Khodro supply chain considering the effection on financial performance.

    Keywords: Risk, Financial performance, SCM risk, TOPSIS, VIKOR
  • Seyyed Mehdi Hosseini, Mohammad Mahdi Paydar Page 74

    In the recent decades, tourism industry has considered as the most important industry and has grown dramatically therefore, the share of international tourism in the global economic activities are continuously increasing. Today, the tourism industry is too important in the economic and social development of a country thus economists call it invisible exports. Ecotourism is a type of tourism in which tourists travel to visit and enjoy the world's undisturbed natural areas and watch plants, birds, fish, and other animals.The objectives of ecotourism are educating and making the ecotourists ready to protect and respect ecosystems and natural resources and to become familiar with diverse cultures, beliefs and human rights. Also ecotourism plays a major role in the economic and political development of local communities. According to the importance of ecotourism, this study presents a mathematical model for ecotourism supply chain. The proposed model is single-objective one which maximizing the chain’s profit. Due to the demand uncertainty, the fuzzy method is used to deal with uncertainty. An applicable numerical example was also presented and the mathematical model was solved by Lingo software and the results were examined.

    Keywords: Supply Chain, Tourism, Ecotourism
  • Mojtaba Sghaei, Seyye Jalaladdin Hosseini Page 85

    Increased competition in the current era, Environmental laws and regulations and Economic benefits Due respect to the field of supply chain sustainability Caused the companies will pay special attention to the Green supply chain management and reverse logistics. Although the companies are increasingly under pressure to consider green and reverse logistics activities in their supply chains, but because there are obstacles in the use and development of reverse logistics, its implementation has been limited. Therefore, Identifying strategies and solutions to tackle these barriers is essential. In this study, addition to identify barriers of implementing reverse logistics, Reverse logistics strategies to overcome barriers were also identified and prioritized. At first, by review of accomplished researches in this area, a list of barriers and criteria were identified. Then, by using the Fuzzy Delphi method, identification Criteria were mitigation and finalized. Then by using of SWARA method Criteria and sub criteria were weighted. Also a list of solution in order to tackle with reverse logistics implementation barriers were identified from the literature. In the next step, using the WASPAS methods, identified solution were prioritized. The results showed that Twelfth solution (create, develop and invest in reverse logistics technology) was selected as the most important solution.

    Keywords: Barriers Reverse Logistics, Reverse Logistics Solutions, Delphi Fuzzy, SWARA, WASPAS