فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و ششم شماره 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد آقاخانی، ابوالقاسم خزاعیان*، علی رفیقی، فریدر شولز صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    خردکردن چوب مهمترین مرحله در کارخانجات تولید اوراق فشرده چوبی می باشد. تولید چیپس با کیفیت از نقطه نظر ابعاد و اندازه مناسب، نه تنها کیفیت بالای محصول نهایی را تضمین می کند، بلکه باعث کاهش زمان تولید در دستگاه های ثانوی و نهایتا کاهش میزان انرژی مصرفی می گردد. این مطالعه در دانشگاه علوم کاربردی روزنهایم (آلمان) با هدف ارزیابی مشخصه های تاثیرگذار بر میزان مصرف انرژی در خردکن استوانهای انجام گرفت. به همین منظور اثرگونه چوب، سرعت برش ، رطوبت و ابعاد چوب در خردکن استوانه ای مورد بررسی قرار گرفت. به منظور ارزیابی دقیق مصرف انرژی در هریک از شرایط آزمونی میزان وزن برابر چوب به چیپس تبدیل گردید. همچنین ضخامت چیپس در تمامی آزمونها ثابت در نظر گرفته شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از دوگونه صنوبر و بلوط استفاده شد. ابتدا نمونه ها به کمک اره نواری مدل ESTERER Model EB 1400 به الوارهایی با ابعاد 8×4 سانتیمتر و 8×8 سانتیمتر تبدیل شدند. سپس نمونه ها درون خشک کن LAUBER TROCKNUNGSTECHNIK مجهز به سیستم خودکار در دو سطح رطوبتی 18 و 40 درصد خشک شدند. بعد از آن نمونه ها مطابق با جدول طرح آزمایشات که بر اساس آزمون فاکتوریل و با وزن برابر تهیه شده بود، به خردکن تغذیه شدند. با تنظیم سرعت گردش محور در خردکن استوانهای، سرعت برش در سه سطح 16، 20 و 24 متر بر ثانیه مدیریت شد. میزان انرژی مصرفی حین فرآیند بوسیله دستگاه چند کاناله اندازهگیری مصرف انرژی اندازه گیری شد.

     یافته ها: 

    پس از تجزیه وتحلیل داده ها، نتایج نشان داد، فاکتورهای گونه، رطوبت و سرعت برش بر میزان انرژی مصرفی در خردکن استوانهای در سطح اطمینان 95 درصد تاثیرگذار بود. نمودار اثرات مستقل نشان داد که گونه بلوط نسبت به گونه صنوبر، رطوبت 40 درصد نسبت به 18 درصد و سرعت برش 20 متربرثانیه نسبت به 16 و 24 واجد مصرف انرژی کمتری هستند. نتایح آنالیز واریانس نشان می دهد اثر مستقل ضخامت بر مصرف انرژی معنی دار نمی باشد. سرعت برش بیشترین تاثیر مستقل را بر مصرف انرژی داشته است و رطوبت کمترین اثر مستقل را در سطح اطمینان 95 درصد داشته است.

    نتیجه گیری

    با بررسی نتایج اثرات متقابل مشخص شد، اگرچه ضخامت مستقلا اثر معنی داری بر مصرف انرژی فرآیند نداشته است، اما در تقابل با سایر پارامترها موثر واقع شده است. در گونه بلوط رطوبت 40 درصد با ضخامت 4سانتیمتر در سرعت برش 20 متر بر ثانیه کمترین انرژی مصرفی را داشته است، در حالیکه درگونه صنوبر، سطح رطوبتی 18 درصد و ضخامت 8 سانتیمتر با سرعت برش 20 متر ثانیه کمترین مصرف انرژی را داشته است. این تفاوت در مصرف انرژی می تواند ناشی از تفاوت در بافت و رفتار ویسکوالاستیک دو گونه در برابر نیروهای برشی باشد. چنانچه احتمالا در گونه صنوبر افزایش سطح رطوبتی و کاهش ضخامت به 4 سانتیمتر میزان تغییر شکل چوب را در برابر نیروی برشی افزایش داده و همین رفتار سبب صرف انرژی بیشتر در برش می شود. 

    کلیدواژگان: انرژی مصرفی، خردکن استوانه ای، چیپس، بلوط، صنوبر
  • امیرمحمد شربتی، وحید وزیری*، فرشید فرجی، فرامرز رستمی چراتی صفحات 17-29
    سابقه و هدف

    فرآورده های چند سازه چوب پلاستیک در طی سال های اخیر مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. قسمت عمده-ایی از ترکیب این چندسازه را مواد لیگنوسلولزی تشکیل می دهد. از معایب الیاف طبیعی می توان به ناسازگاری بین الیاف طبیعی آب دوست و پلیمرهای آب گربز اشاره کرد. این مشکل را می توان با افزودن ماده سازگارکننده به ترکیب کاهش داد. زیرا در اثر افزودن جفت کننده، فصل مشترک بین دو فاز الیاف سلولزی و ماتریس پلیمری بهبود می یابد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر دو نوع جفت کننده بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته خرده حاصل از پلی پروپیلن- صنوبر انجام شد.

    مواد و روش ها:

    از نسبت اختلاط خرده چوب صنوبر به پلی پروپیلن در سطح 10:90 و از رزین فنل فرم آلدهید به میزان 8 درصد وزن خشک ماده اولیه استفاده شد. از دو نوع جفت کننده تری اتوکسی متیل سیلان و مالییک انیدرید گرافت شده به پلی پروپیلن به میزان 6 درصد وزن خشک پلی پروپیلن استفاده شد. در ضمن جفت کننده ها به دو روش مختلف (درون رزین و بر روی ذرات پلی پروپیلن) مورد استفاده قرار گرفتند. پس از فرآیند مخلوط کردن مواد اولیه با یکدیگر، کیک خرده چوب در دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت زمان 5 دقیقه تحت پرس گرم قرار گرفت. برای انجام آزمون های فیزیکی و مکانیکی از استانداردهای اروپایی مجموعه EN استفاده شد. خصوصیات فیزیکی و مکانیکی تخته ها با استفاده از آزمون فاکتوریل در سطح اطمینان 5 درصد مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. 

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که افزودن هر دو نوع جفت کننده سیلان وMAPP سبب بهبود مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی و کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت تخته ها در مقایسه با نمونه شاهد (بدون جفت کننده) گردید. جفت کننده MAPP در مقایسه با جفت کننده تری اتوکسی متیل سیلان خواص مطلوب تری را در تخته ها ایجاد کرد. روش افزودن جفت کننده بر روی ذرات پلی پروپیلن نسبت به درون رزین، باعث بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها شد. زیرا در روش افزودن جفت کننده بر روی ذرات پلی پروپیلن، همه مقادیر جفت کننده روی ذرات پلی پروپیلن قرار گرفته و لذا احتمال حضور جفت کننده در سطح مشترک بین فاز پلیمر و فاز تقویت کننده افزایش می یابد.

     نتیجه گیری: 

    توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، استفاده از جفت کننده به طور معنی داری پایداری ابعاد تخته ها را افزایش داد. با افزودن جفت کننده، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی تخته ها افزایش یافت. در مقایسه با خواص تخته های تولید شده با استاندارد EN، با روش افزودن MAPP برروی پلی پروپیلن می توان تخته خرده چوبی با خواص مطلوب به منظور استفاده در شرایط مرطوب (تیپ 3) تولید نمود.

    کلیدواژگان: جفت کننده، تری اتوکسی متیل سیلان، مالئیک انیدرید گرافت شده به پلی پروپیلن، خصوصیات فیزیکی و مکانیکی
  • هاشم حبشی، یاسمین شریف پور* صفحات 31-46
    سابقه و هدف

    برهم کنش ریشه از عوامل مهم تاثیرگذار بر آنزیم های تراوش یافته در فضای ریزوسفری هستند که بسته به ساختار ریشه، نوع گونه و عمق خاک از توزیع مکانی ناهمانندی برخوردارند. تاکنون پژوهش های محدودی در رابطه با شناسایی اهمیت مکانی فرآیندهای ریزوسفر گونه های جنگلی انجام شده است. گونه های درختی با توجه به مورفولوژی و فیزیولوژی ریشه و نیازمندی های مواد مغذی فضای ریزوسفری متفاوتی دارند. این تحقیق با هدف بررسی تغییرات مکانی تراوش آنزیم اوره آز در فضای ریزوسفر نهال های بلندمازو و پلت در کشت خالص و آمیخته انجام شده است. 

    مواد و روش:

    در این پژوهش 18 ریزوترون نوین برای دستیابی به هدف تحقیق بکار گرفته شد که هرکدام 12 درگاه دستیابی رستری برای گرفتن تراوش های ریشه داشتند. این درگاه ها در عمق ها و فواصل مشخص از یکدیگر ایجاد شد تا امکان محاسبه تغییرات مکانی آنزیم های تراوش یافته از ریشه را فراهم سازد. دو عمق پایین تر (50 و 75 سانتی متر) از خاک معدنی و در دو عمق بالاتر (15 و 30 سانتی متر) از ترکیب خاک و لاشبرگ (4% وزنی) پر شدند. در چهار تیمار ترکیب گونه ای خالص بلندمازو و پلت، آمیخته و کنترل (بدون کشت نهال)، نهال های یکساله دو گونه بلندمازو و پلت کاشته شدند. نمونه برداری از عمق گوناگون خاک ریزوترون ها شش ماه پس از کشت گیاهان انجام شد و فعالیت آنزیم اوره آز در خاک به روش کاندلر ارزیابی گردید. کارایی آنزیمی در این مقاله با تفاضل فعالیت آنزیمی هر محل مشخص از مقدار متناظر کنترل (بدون ریشه) محاسبه شد و نشان دهنده کارایی کاتالیتیکی نیست.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که میزان تراوش اوره آز در ترکیب های متفاوت کشت در سطح احتمال 95 درصد اختلاف معنی داری دارد و بیشترین تراوش آنزیم در کشت خالص بلندمازو و آمیخته و کمترین تراوش در کنترل مشاهده گردید. بررسی تغییرات مکانی فعالیت آنزیم اوره آز تراوش شده در عمق های گوناگون خاک تنها در مورد تیمار آمیخته در سطح احتمال 95 درصد معنی دار بود. کارایی آنزیم اوره آز در عمق های گوناگون خاک در تیمارهای کشت خالص پلت و کشت آمیخته در سطح احتمال 95 درصد معنی دار بود در حالی که در فواصل مختلف از یقه نهال فقط در تیمار خالص بلندمازو معنی دار بود. بیشترین میزان تراوش اوره آز در عمق 75 سانتی متری مشاهده شد.

     نتیجه گیری: 

    میزان تراوش مکانی اوره آز بیشتر وابسته به تراکم ریشه در مکان های مختلف است که این مسئله هم وابسته به چگونگی برهم کنش ریشه ای نهال های کشت شده و نوع سیستم ریشه ای آن ها است. در این تحقیق برهم کنش ریشه ای تیمار آمیخته به دلیل ایجاد آشیان های اکولوژیک مناسب تر موجب افزایش فعالیت و کارآیی اوره آز شده است. با این حال چون تراوش اوره آز در فواصل مختلف از یقه نهال هرگز معنی دار نبود، نتایج نشان دهنده عدم قطعیت تراوش مکانی اوره آز ریزوسفر است.

    کلیدواژگان: اوره آز، ریزوسفر، ریزوترون، پلت، بلندمازو
  • محمود بیات*، سحر حیدری مستعلی، ارسلان شکرچیان صفحات 47-64
    سابقه و هدف

    از گونه های مهم جنگل های هیرکانی راش و گونه همراه آن یعنی ممرز می باشد. با توجه به اهمیت اقتصادی و اکولوژیک این گونه ها، ضروری است به منظور مدیریت و حفاظت صحیح از این جنگلها اطلاعات کافی در رابطه با ساختار و سطح تنوع درختی تیپ راش و ممرز و گونه های همراه آنها جمع آوری و در اختیار مدیران جنگل قرار گیرد که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین در این مطالعه، برای نخستین بار در منطقه مورد بررسی، تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون بین شاخصهای تنوع زیستی و متغیرهای مستقل محیطی انجام شد که از گامهای اساسی در برنامه ریزی و مدیریت جنگل است.

    مواد و روش ها

    به این منظور شاخص های تنوع زیستی (شاخص شانون وینر و سیمپسون) در رویشگاه راش و ممرز و در سطح قطعات نمونه ثابت ده آری به صورت جداگانه اندازه گیری و مقایسه شد. همچنین، همبستگی و تحلیل رگرسیون این شاخص ها با 16 فاکتور اکوفیزیوگرافیکی که نماینده شرایط زیست محیطی منطقه می باشند شامل نوردهی فصلی، میانگین درجه حرارت هوا، ارتفاع بالا از نزدیکترین نقطه زهکشی شده، شاخس خیسی توپوگرافی، رطوبت نسبی، سرعت باد و سطوح انعکاسی و تشعشی به دست آمد که در بین آنها تنها چهار فاکتور دارای همبستگی معنی دار با شاخص های تنوع زیستی بود که شامل دمای هوای نزدیک سطح زمین، شاخس خیسی توپوگرافی، سرعت باد و مجموع انرژی تابشی خورشیدی در هر رویشگاه می باشد. همچنین آزمون t جهت بررسی معنی داری اختلاف شاخصهای تنوع زیستی بین دو رویشگاه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در رویشگاه ممرز هر دو شاخص تنوع زیستی بالاتر از رویشگاه راش بوده است. با بررسی ضریب همبستگی متغیرهای محیطی ذکر شده با شاخص تنوع شانون در هر رویشگاه مشخص شد که ضرایب همبستگی متغیرها با شاخص تنوع در رویشگاه ممرز بالاتر از راش بود، به جز ضریب همبستگی مربوط به متغیر مجموع انرژی تابشی که در رویشگاه راش بالاتر و دارای شیب منفی بود که نشان دهنده سرشت سایه دوستی گونه راش در مقایسه با ممرز می باشد. همچنین نتیجه آزمون t تست نشان داد که در مورد شاخص تنوع شانون بین دو رویشگاه اختلاف معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

    به طور کلی، شاخص های تنوع زیستی دارای توانایی زیادی در تشریح وضعیت جنگل داشته و از مزایای این شاخص ها صحت بالا، ارزان بودن و انعطاف پذیری دانست. نتایج این پژوهش نشان دهنده بالاتر بودن شاخصهای تنوع زیستی در رویشگاه ممرز نسبت به راش بود که می تواند به دلایل مختلفی باشد. در حقیقت، تعیین شاخصهای تنوع زیستی در جوامع جنگلی در گام اول و سپس، بررسی و تعیین عوامل محیطی اثرگذار بر تنوع زیستی گونه های درختی، همچنین مقایسه جوامع و رویشگاه های جنگلی مهم، از منظر این عوامل، به منظور اعمال مدیریت مناسب جنگل، مهم و ضروری می-باشد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، ممرز، شانون وینر، سیمپسون، حفاظت
  • وحید اعتماد*، فاطمه ناصری، محسن جوانمیری پور، پدرام عطارد صفحات 65-83
    سابقه و هدف

    هدف از این تحقیق، تاثیر رژیم آبیاری بر رشد نهال های تولیدی تادار (Celtis caucasica willd.) در مبداهای جغرافیایی کرج، همدان، خرم آباد، و شیراز است.

     مواد و روش ها:

     بعد از جمع آوری بذور جهت مطالعه ی اثر تیمارهای آبیاری و مبدا بذر، اقدام به کاشت بذور در گلدان های پلی اتیلن شد. تا قبل از جوانه زنی بذور، همه ی گلدان ها دارای شرایط یکسان بودند. پس از آن، به مدت شش ماه از اوایل خرداد تا اواخر آبان ماه تحت چهار تیمار آبیاری شاهد، سه روزه، پنج روزه و هشت روزه در سه تکرار 30 تایی قرار گرفتند. در انتهای فصل رویش، ارتفاع نهال، قطر یقه، سطح برگ، طول ریشه، طول ساقه و درصد زنده مانی نهال ها اندازه گیری شد.

    یافته ها:

    نتایج آزمون توکی نشان داد اثر مبدا بذر بر تمام صفات اندازه گیری شده معنی دار می باشد (05/0<p). تیمار آبیاری به طور معنی داری بر ارتفاع نهال، قطر یقه و مساحت برگ تاثیر داشت (05/0<p). به طور میانگین، بیش ترین مقدار پارامترهای اندازه گیری شده در مبدا بذر کرج و کم ترین، در مبدا همدان بود. به طور متوسط، درصد زنده مانی نهال ها در تمام رژیم های آبیاری 70 درصد به دست آمد و بیش ترین درصد زنده مانی متعلق به تیمار شاهد بود. بیش ترین مقدار رویش نهال ها در تیمار شاهد و کم ترین در تیمار پنج و هشت روزه مشاهده شد. 

    نتیجه گیری:

    پیشنهاد می شود برای جنگل کاری در کرج، از بذرهای مبدا کرج استفاده شود. همچنین، با توجه به این که تفاوت چشمگیری در رویش نهال ها در تیمارهای آبیاری مشاهده نشد، از تیمار آبیاری هشت روزه با توجه به مقرون به صرفه تر بودن این رژیم، استفاده شود.

    کلیدواژگان: مبدا بذر، تادار، تیمارهای آبیاری، جنگل کاری، نهال تولیدی
  • کلثوم محمودی، یاسر علیزاده، هزندی عبدالحمید، حمیدرضا ناجی* صفحات 85-100
    سابقه و هدف

    یافتن گونه های مقاوم به خشکی با هدف احیای جنگل های زاگرس از اهمیت زیادی برخوردار است. مطالعات چندانی درباره تاثیر نانوذرات بر روی گیاهان چوبی به خصوص تغییر در خصوصیات فیزیولوژیک آنها صورت نگرفته و بیشتر تحقیقات در این زمینه به گیاهان علفی و زراعی معطوف می شود. بنابراین در پژوهش حاضر، اثر نانوذرات سیلیس بر نهال های بنه (Pistacia atlantica subsp. mutica) به منظور شناخت واکنش گیاه به تنش وارده جهت دستیابی احتمالی به گونه ای مقاوم به خشکی با هدف احیای جنگل های زاگرس پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با تعداد 126 اصله نهال در قالب فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، شش سطح نانوذرات سیلیس (صفر، 100، 300، 700، 1500 و 3000 میلی گرم بر لیتر) به مدت 30 روز و سه سطح تنش خشکی (شاهد، آبیاری یک روز در میان؛ متوسط، آبیاری چهار روز در میان؛ و شدید، قطع کامل آبیاری) انجام شد. در پایان آزمایش، صفات فیزیولوژیک (کلروفیلa، b، کلروفیل کل، کاروتنویید، هیدرات های کربن، محتوای پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدانی پراکسیداز گایاکول و کاتالاز در برگ نهال ها مورد اندازه گیری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از نانوذرات سیلیس سبب افزایش انواع کلروفیل و کاروتنویید، افزایش پرولین، کربوهیدرات و آنتی اکسیدان ها تحت تنش خشکی گردید. نهال ها به تیمارهای نانوذرات واکنش های متفاوتی نشان دادند، به طوری که بیشترین مقدار کربوهیدرات و کاتالاز درغلظت 700، کلروفیلa، b، کل و کاروتنویید درغلظت 3000 و پرولین و پراکسیداز نیز در غلظت 300 مشاهده شد. همچنین، سطوح تنش خشکی سبب کاهش انواع کلروفیل، کاروتنویید و افزایش کربوهیدرات محلول، پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدان شد.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان نتیجه گرفت که بسیاری از صفات فیزیولوژیک تحت تاثیر تنش خشکی افزایش یافتند و نانوذرات سیلیس اثر مثبتی بر صفات انواع کلروفیل و کاروتنویید داشتند. غلظت های 300، 700 و 3000 میلی گرم بر لیتر نسبت به سایر غلظت ها روی بسیاری از صفات فیزیولوژیک مذکور موثر بودند. کاهش انواع کلروفیل و کاروتنویید و افزایش کربوهیدرات، پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدان از روش های مقابله گیاهان به تنش خشکی اعمال شده می باشد. با توجه به فقدان اطلاعات پایه ای درباره مکانیسم های مقاومتی در گونه های بومی جنگلی زاگرس در پاسخ به نانو ذرات، این تحقیق کمک فراوانی به توسعه دانش نانو تکنولوژی در گیاهان چوبی خواهد نمود. مطالعات در مورد تاثیر نانو ذرات سیلیس برای دوره های آزمایش طولانی تر و نیز گونه های مختلف می تواند راه مناسبی برای یافتن نتایج بهتر و مستدل تر باشد شاید در نهایت منجر به تولید اقتصادی نهال های مقاوم به خشکی شود.

    کلیدواژگان: مقاومت به خشکی، ویژگی های فیزیولوژی برگ، نانوذرات سیلیس، کلروفیل، بنه
  • حسین توکلی نکو*، عباس پورمیدانی صفحات 101-112
    سابقه و هدف

    بسیاری از گونه های جنس اکالیپتوس با رشد سریع و تنوع ژنتیکی بالا برای جنگل کاری در مناطق مختلف اکولوژیک استفاده می شوند. این پژوهش به منظور ارزیابی عملکرد برخی گونه ها و پروونانس های اکالیپتوس به مدت سه سال در ایستگاه تصفیه فاضلاب در پنج کیلومتری شمال شرقی شهر قم اجرا گردید.

    مواد و روش ها:

    آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور ژنوتیپ در شش سطح و زمان در سه سطح در چهار تکرار روی نهال های پنج ساله اکالیپتوس اجرا شد. آبیاری با استفاده از فاضلاب تصفیه شده شهر قم صورت گرفت. ژنوتیپ های انتخابی شامل شش پروونانس از گونه های Eucalyptus camaldulensis Dehnh.،E. Microtheca Muell. و E. rubida Deane & Maiden بود. صفات رویشی شامل: ارتفاع نهال برحسب متر، قطر تنه در ارتفاع 30 سانتی متری از سطح زمین بر حسب سانتی متر، رشد ارتفاعی، رشد قطری و نسبت ارتفاع به قطر اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل های آماری نظیر تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات بین ژنوتیپ های انتخابی و سال های مختلف صورت گرفت و در نهایت سازگاری و عملکرد رشدی گونه ها در شرایط آزمایش معرفی گردید. 

    یافته ها:

    اثر تیمار (گونه ها و پروونانس های مختلف اکالیپتوس)، اثر تکرار، اثر متقابل تکرار در تیمار و اثر سال بر ارتفاع درخت در سطح احتمال 1% معنی دار بود. مقایسه میانگین صفات نشان داد که گونه ها و پروونانس ها از نظر ارتفاع در پنج گروه مجزا و یک گروه مشترک قرار گرفتند که از بین آنها E. camaldulensis 41ch در بالاترین گروه قرار گرفت. همچنین از نظر قطر تنه نیز درختان در چهار گروه مجزار قرار گرفتند. براساس این نتایج E. camaldulensis 41ch بیشترین قطر تنه و پس از آن E. camaldulensis Qom در گروه های اول و دوم قرار گرفتند. همچنین از نظر رشد ارتفاعی E. camaldulensis 41ch و E. camaldulensis Qom در گروه اول و گونه های E. microtheca 62 و E. rubida 166sh در گروه آخر قرار گرفتند. از نظر رشد قطری تنه E. camaldulensis Qom در گروه اول و گونه E. rubida 166sh در گروه آخر قرار گرفت. از نظر نسبت ارتفاع به قطر تنه گونه های مورد بررسی در دو گروه مجزا و سه گروه مشترک قرار گرفتند، بر اساس این نتایج 41zh E. camaldulensis با بیشترین نسبت ارتفاع به قطر تنه در گروه اول قرار گرفت.

     نتیجه گیری:

     نتایج کلی تحقیق در طی سه سال اجرای طرح نشان داد که E. camaldulensis 41ch از نظر قطر و ارتفاع بیشترین مقدار را داشت. به نظر می رسد این پروونانس برای تولید صنعتی چوب نسبت به سایر گونه ها و پروونانس های اکالیپتوس عملکرد بالاتری داشته باشد. همچنین E. camaldulensis Qom نیز از نظر رشد قطری و ارتفاعی در رتبه اول قرار داشت، به نظر می رسد این برتری به دلیل منشا بذر (قم) و سازگاری با شرایط منطقه باشد. در مجموع نتایج پژوهش نشان داد که در میان گونه های مورد بررسی E. camaldulensis بالاترین رتبه را از نظر رشد ارتفاعی و رشد قطری داشت و پس از آن E. microtheca در رتبه بعدی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ارتفاع نهال، اکالیپتوس، پساب، قطر تنه، قم
  • احمد حسینی*، محمدرضا جعفری، شمس الله عسگری صفحات 113-128
    سابقه و هدف

    درختان کهنسال بلوط ایرانی و بنه از اهمیت و جایگاه خاصی در جنگلهای زاگرس برخوردارند. شناخت ویژگی های اکولوژیک رویشگاهی در ارتباط با موقعیت درختان کهنسال می تواند اطلاعات خوبی جهت ارایه راه کارهای مدیریتی برای حفظ درختان کهنسال و یا گسترش تعداد آنها به ما دهد. پژوهش حاضر با هدف شناخت ویژگی های اکولوژیک رویشگاه های درختان کهنسال بلوط ایرانی و بنه در جنگل های بلوط استان ایلام انجام شد. 

    مواد و روش ها:

    طی جنگل گردشی های زیاد، درختان کهنسال بر اساس معیار قطر برابر سینه شناسایی و انتخاب شدند و ویژگیهای کمی آنها شامل قطر برابر سینه و قطر حداقل و حداکثر تاج و شرایط رویشگاهی آنها شامل شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا، عمق خاک، نزدیکی به رودخانه یا منبع آب اندازه گیری یا ثبت شد. 

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که درختان کهنسال بلوط عمدتا در طبقه شیب ملایم و درختان کهنسال بنه بیشتر در طبقه شیب نسبتا ملایم قرار دارند. اکثر درختان کهنسال شناسایی شده بلوط و بنه در جهت جنوبی قرار گرفته اند. درختان کهنسال بلوط اغلب در طبقه ارتفاعی 1700-1300 متر از سطح دریا پراکنش دارند، اما درختان کهنسال بنه در طبقات ارتفاعی 1700-1300 و 2000-1700 متر از سطح دریا پراکنش یافته اند. از نظر دسترسی به آب های جاری، هیچ یک از درختان کهنسال بلوط و بنه به منابع آبی دسترسی نداشته و همگی از بارش های جوی تغذیه می شوند. سطح تاج درختان کهنسال بلوط و بنه بهتر از قطر برابر سینه آنها به تغییرات شرایط رویشگاه پاسخ داده و نحوه تغییرات آن بسته به نوع گونه متفاوت بود. اکثر درختان کهنسال شناسایی شده به دلیل اینکه در شیب های ملایم قرار گرفته اند، از عمق خاک مناسب تری نسبت به محیط اطراف خود برخوردارند. نتایج نشان داد که درختان کهنسال بلوط عمدتا در طبقه شیب ملایم و درختان کهنسال بنه بیشتر در طبقه شیب نسبتا ملایم قرار دارند. اکثر درختان کهنسال شناسایی شده بلوط و بنه در جهت جنوبی قرار گرفته اند. درختان کهنسال بلوط اغلب در طبقه ارتفاعی 1700-1300 متر از سطح دریا پراکنش دارند، اما درختان کهنسال بنه در طبقات ارتفاعی 1700-1300 و 2000-1700 متر از سطح دریا پراکنش یافته اند. از نظر دسترسی به آب های جاری، هیچ یک از درختان کهنسال بلوط و بنه به منابع آبی دسترسی نداشته و همگی از بارش های جوی تغذیه می شوند. سطح تاج درختان کهنسال بلوط و بنه بهتر از قطر برابر سینه آنها به تغییرات شرایط رویشگاه پاسخ داده و نحوه تغییرات آن بسته به نوع گونه متفاوت بود. اکثر درختان کهنسال شناسایی شده به دلیل اینکه در شیب های ملایم قرار گرفته اند، از عمق خاک مناسب تری نسبت به محیط اطراف خود برخوردارند. 

    نتیجه گیری:

    ویژگی های اکولوژیک مطلوب موقعیت های رویشگاهی درختان کهنسال شناسایی شده از دلایل پایداری آنها در امتداد عمر طولانی خود هستند.

    کلیدواژگان: رویشگاه جنگلی، توپوگرافی، موقعیت درخت، درختان کهنسال، ایلام
|
  • Mohammad Aghakhani, Abolghasem Khazaeian *, Ali Rafighi, Frieder Scholz Pages 1-15
    Background and objectives

    Chips producing and wood chipping are very basic and important step in wood chipboard factories that are determinant in final products quality and price. Producing high quality chips with effective dimension and size, not only guaranties high quality in final product, but also reduce stay time in secondary machines and subsequently and energy consumption. The aim of this study was evaluation of effective parameters on energy consumption in drum chipper which was done in Rosenheim University of applied sciences (Germany). For this reason, the impact of wood species, cutting velocity, moisture and wood dimension was evaluated. For precise investigation of energy consumption in any situation of experimental design equal weight of the trunk converted to chips. Also, chips thickness in all the exams imagines stable.

    Materials and methods

    In this study Poplus termula and Quercus Robur was used. First, samples through band saw blade ESTERER Model EB 1400 converted to lumbers with dimension 4×8 cm and 8×8 cm. Then samples dried in chamber LAUBER TROCKNUNGSTECHNIK with automatic system to reach 18 and 40 percent moisture content. Next samples based on experimental design which was prepared with factorial design and equal weight of the trunk feed to drum chipper. Cutting velocity through the speed of rotation of engine in 3 level, 16, 20 and 24 meters per second was managed. The energy consumption during the process by Multi-channel precision power meter measured.

    Results

    After analyzing data results showed that, influence of species, moisture and cutting velocity had significant effect in 95 percent confidence level. Main effect plot showed that, Oak species compared to poplar 40 percent moisture compared to 18 percent, 20 m/s cutting velocity in comparison with 24 and 16 has lesser energy consumption. Also result showed that, cutting velocity had most main effect and moisture had least main effect on energy consumption in 95 percent confidence level. The result of analysis of variances showed that the effect of thickness on energy consumption is not significant.

    Conclusion

    The results of reactions showed that while thickness did not have significant effect on energy consumption but compared to other variables it had the most effect. with evaluation result, observed that Oak with 40 percent moisture, 4 cm thickness and 20 m/s cutting velocity had least energy consumption, while poplar with 18 percent moisture, 8 cm thickness and 20 m/s had least energy consumption. This differences in energy consumption can happen because of difference in texture of 2 species. This can stem from different characteristic and elastic properties of the studied species as in poplar with increasing moisture content and thickness, wood deformation against cutting force increased and finally led to increasing energy consumption.

    Keywords: Energy consumption, drum chipper, chips, Oak, Poplar
  • AmirMohammad Sharbati, Vahid Vaziri *, Farshid Faraji, Faramarz Rostami Cherati Pages 17-29
    Background and objective

    Wood plastic composites in recent years have been the attention of many researchers. The major part the combination of these composites, lignocellulosic material constituted. The disadvantages of natural fiber can be mentioned incompatibility between the hydrophilic fibers and hydrophobic polymers. This problem can be reduced by incorporation of coupling agent into the compound. Because of the addition of coupling agent, the interface between two phases of lignocellulosic fiber and polymeric matrix improve. This study with aim of investigation the effect of two types of coupling agent on mechanical and physical properties of particleboard made of polypropylene- poplar was done.

    Materials and methods

    in this research, the mixing ratio of poplar wood to polypropylene at level of 90:10 was used. Phenol formaldehyde resin used at 8 percent level of dry weight of raw material. Two types of coupling agents of maleic anhydride grafted to polypropylene and triethoxymethylsilane in level of 6 percent based on dry weight of polypropylene were used. Coupling agents were used in two different methods including inside the resin and on the polypropylene particles. After the mixing process raw material together, mat at temperature of 180°c for 5 minutes under hot press was placed. The physical and mechanical properties were evaluated according to European standards set of EN. Physical and mechanical properties of panels analyzed using factorial analysis in 5% probability level.

    Results

    The results showed, the addition of both types of silane and MAPP coupling agents improved the bending strength, modulus of elasticity and internal bonding, while decreased water absorption and thickness swelling of the boards compared to the control sample (without coupling agent). Compared to the silane coupling agent, MAPP coupling agent created more favorable properties in the boards. The addition method of coupling agent on the polypropylene particles in comparison with inside resin improved the physical and mechanical properties of the boards. Because in the addition method of coupling agent on the polypropylene, all of the coupling contents are placed on the polypropylene particles, and therefore, the presence of the coupling agent on the interface between the polymer phase and the reinforcement phase increases.

    Conclusion

    According to the results of this research, using of coupling agent increased significantly the dimensional stability of the boards. The addition of coupling agents increased bending strength, modulus of elasticity and internal bonding of boards. Compared to the properties of the boards produced by EN standard, with addition method of MAPP on the polypropylene can be produced particleboards with favorable properties for use in dry conditions (Type P3).

    Keywords: Coupling agent, Triethoxymethylsilane, Maleic anhydride grafted to polypropylene, Physical, mechanical properties
  • Hashem Habashi, Yasamin Sharifpour * Pages 31-46
    Background and objective

    Root interactions are the most important factor that influence on enzymes exudations of plant roots in rhizosphere, that depending on root composition, species type and soil depth, so they have different spatial distribution. Further there were restricted researches to identify the spatial significance of forest species rhizosphere processes. Tree species have different rhizosphere regarding to root morphology and physiology as well as nutrients needs. The aim of this research is to examine spatial variability of urease enzymes exudation on rhizosphere of Chestnut-leaved Oak and Persian Maple in pure and mixed planting.

    Material and methods

    18 modern rhizotrons were applied to study research goal that 12 Raster-Access-Ports placed in each rhizotron to get root exudates. These ports were in distinct depths and distances to calculating spatial variability of root enzymes exudations. Two lower depths (50 and 75 cm) were filled with mineral soil while two upper depths (15 and 30 cm) combined with litter (4% of weigth). One years old seedlings of Quercus castaneifolia and Acer velutinum were planted in four treatments of species composition including pure, mixed and control (without planting seedling). Soil sampling were collected 6 months after planting in different soil depth of rhizotrons and urease activity was determined by Kandeler method. Enzyme efficiency was calculated by subscripted enzyme activity in each place from corresponding amount of control (without root) and don't show catalytic efficiency.

    Results

    The results showed that urease exudation contents have significant differences in planting composition (p < 0.05) while the most amount of enzyme exudation revealed in the pure Oak and mixed planting and the lowest was in control. Spatial variability of urease activity only revealed significant difference on mixed planting treatment (p<0.05). However spatial variability of enzyme efficiency was significant on pure maple and mixed planting treatments (p<0.05). Urease exudation wasn't significant in different distances from seedlings collar with exception urease efficiency in pure oak planting treatment (p<0.05).

    Conclusion

    The amount of spatial urease exudation more related to root density in different places so it is related to root interaction of planted seedlings and their root systems. This study revealed root interaction in mixed treatment result in more urease activity and efficiency because of more suitable ecological nich. Because root exudation in different distances from seedlings collar was never significant, so results showed non-confidence in spatial urease exudation. 

    Keywords: Urease, rhizosphere, Rhizotron, maple, Oak
  • Mahmoud Bayat *, Sahar Heidari Masteali, Arsalan Shekarchian Pages 47-64
    Background and objectives

    There are important species of beech and hornbeam In the Hyrcanian forests. Due to the economic and ecological importance of beech as well as the frequency of mixed beech-sufficient information about the structure and the level of beech and hornbeam and their associated species which will be used by Forest managers. Also in this study, for the first time in the study area, correlation analysis and regression analysis between biodiversity indices and independent environmental variables were performed which are essential steps in forest planning and management.

    Materials and methods

    For this purpose, the indices of biodiversity (Shannon Weiner and Simpson Index) were measured individually in each habitat and then they were compared with each other. In addition, the correlation and regression of these indices with 16 eco-physiographic factors Including seasonal light, average air temperature, high altitude from the nearest drained point, topographic shafts, relative humidity, wind speed, reflection and radiation levels representing the environmental conditions of the region was obtained. Among them, only four factors had a significant correlation with biodiversity index. These factors are air temperature near the surface of the Earth, topographic wetness index, wind speed, and total solar radiation energy in each habitat. Also, t-test was performed to investigate the significant differences between biodiversity indices between the two habitats.

    Results

    The results showed that both Biodiversity indices were higher in Hornbeam habitat than Rash habitat. The correlation coefficient of the environmental variables mentioned in the Shannon diversity index in each habitat indicated that the correlation coefficients of the variables with the variability index in the hornbeam habitat were higher than the rash except for the correlation coefficient related to the total solar energy variation in the Beech habitat which was higher than beech, with a negative slope indicating the nature of the friendliest shade of beech species compared to hornbeam.

    Conclusion

    the higher Shannon species diversity and Simpson uniformity index in beech habitat, confirms the tendency for this species to be mixed with its non-homogeneous trees and high competition at this stage of the sequence in beech habitat. In fact, the mass distribution of beech is a factor in the high competition and, consequently, a low index of uniformity. The results of this study showed that biodiversity indices were higher in hornbeam than in beech, which could be due to various reasons. In fact, determining biodiversity indices in forest communities firstly and then, examining and determining environmental factors affecting the biodiversity of tree species, as well as comparing important forest habitats and communities from the perspective of these factors for management purposes. Forests are important and essential.

    Keywords: Beech, Biodiversity, hornbeam, Shannon Weiner, Protection
  • Vahid Etemad *, Fatemeh Naseri, Mohsen Javanmiri Pour, Pedram Attarod Pages 65-83
    Background and objectives

    The purpose of this research was to examine the effect of irrigation regime on the Celtis caucasica seedlings growth in the Karaj, Hamedan, Khorramabad, and Shiraz provenance.

    Material and methods

    After collecting seeds were planted to study the effect of irrigation treatments and seed provenance, seeds in the pot. All the pots had the same conditions before all the seeds, were germinated. Subsequently, were treated to four irrigation treatments including control, 3-days, 5-days and 8- days in three replicates of 30 seedlings for six months from early June to late November. The seedlings height, the collar diameter, the leaf area, the root length, the stem length, and seedling survival percentage at the end of the growing season, were measured.

    Results

    Tukey test results showed that the effect of seed provenance on all measured traits was significant (p <0.05). Irrigation treatments significantly affected seedling height, collar diameter and leaf area (p <0.05). On average, the highest amount of parameters measured at the Karaj provenance while the lowest was in Hamadan provenance. Commonly, the survival seedlings in all irrigation regimes were 70% but the highest survival rate related to control treatment. The highest seedling growth was observed in control treatment, while the least in 5-days and 8-days treatment, was observed. It is recommended to use Karaj Seeds for afforestation in Karaj.

    Conclusion

    It is suggested to apply an 8-days irrigation period for reducing the seedlings production cost in the nursery.

    Keywords: Provenance test, celtis caucasica, Irrigation treatment, plantation, produced seedlings
  • Kolsum Mahmoodi, Yaser Alizadeh, Hazandy AbdulHamid, Hamidreza Naji * Pages 85-100
    Background and objectives

    It is a strategic need to find drought-resistant tree species with the aim of reviving Zagros forests. There are no enough researches about the effect of nano particls on the woody plants especially on their physiological features, while most of recordes have focused on crops. Therefore, in the current research, we investigated the effect of Nano Sio2 on Wild Pistachio (Pistacia atlantica subsp. mutica) seedlings in order to finding a resistant plant for rehabilitation of Zagros forest.

    Materials and methods

    The experiment was based on a completely randomized design with 126 seedlings, six treatments of Nano Sio2 (control, 100, 300, 700, 1500, and 3000 mg. l-1) for 30 days and three replicates at three levels of drought stresses (control, every other day of irrigation; moderate, every four days of irrigation; and severe drought, with no irrigation). At the end, the physiological characteristics such as chlorophyll a, b, total, caratoneid, carbohydrate, proline content, enzyme peroxidase of guaiacol and catalase were analysed in treated leaves seedlings.

    Results

    The results showed that levels of drought stress decreased the chlorophyll, caratoneid contents and increased the soluble carbohydrates, proline, and antioxidant enzymes. In the other words, the seedlings reacted differently to nano Sio2 treatments that the highest amount of carbohydrates and catalase were observed in 700 mg.l-1; chlorophyll a, b, total and caratoneid in 3000 mg.l-1, and proline and peroxidase in 300 mg.l-1. Furthermore, the different levels of drought stresses made a reduction in the types of chlorophylls and caratoneid; increase in carbohydrates, proline, and antioxidant enzymes.

    Conclusion

    It can be concluded that the most physiological traits were increased under drought stress and the Sio2 nanoparticles mitigated some traits like types of chlorophyll and carotenoids. Concentrations of 300, 700 and 3000 mg. l-1 had a better effect on many of the physiological traits than the others. Reducing the types of chlorophyll and carotenoids and increasing carbohydrate, proline and antioxidant enzymes are occurred in plants to tolerate the drought stress. Due to the lack of basic information about the resistant mechanism in the endemic tree species from Zagros forest in response to nanoparticles, this study will be a great assistance to develop nano technology in wooden plants. It is suggested to study the effect of Sio2 nano particles for longer periods or on some more species that could be a considerable way to find reliable results. These results may lead into economical production of drought resistant seedlings in large scales. Keywords: Drought resistant; leaf physiological features; Sio2 Nano-particles; Chlorophyll; Pistachio.

    Keywords: Drought resistant, leaf physiological features, Sio2 Nano-particles, chlorophyll, Pistachio
  • Hossein Tavakoli Neko *, Abbas Pourmeidani Pages 101-112
    Background and objectives

    Eucalyptus species are used for afforestation in different ecological areas due to their rapid growth and high genetic diversity. The industrial performance of some species and provenances of Eucalyptus was evaluated.

    Materials and methods

    The experiment was a factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) with two factors: 1) genotype at 6 levels and 2) time at 3 levels in four replications. Irrigation was carried out using the treated wastewater of Qom city. Selected genotypes were including six provenances of Eucalyptus camaldulensis Dehnh., E. Microtheca Muell. and E. rubida Deane & Maiden. Growth traits including: tree height, trunk diameter, height growth, diameter growth and height to diameter ratio were measured. Because of evergreen eucalyptus trees, vegetative traits were recorded in two stages yearly, one in early autumn (after summer heat stress) and the other in spring (after winter cold stress).

    Results

    Statistical analysis such as analysis of variance and comparison of mean traits between genotypes and different years showed that the effect of treatment (species and provenances), replication and year effect on tree height were significant. Mean comparisons showed that species and provenances were classified into five distinct groups and one common group; E. camaldulensis 41ch was in the highest group. Trees were grouped according to the diameter of trunk, E. camaldulensis 41ch and E. camaldulensis Qom were in the first and second groups. In addition, E. camaldulensis 41ch and E. camaldulensis Qom were in the first group and E. microtheca 62 and E. rubida 166sh respectivelygroups. The diameter trunk of E. camaldulensis Qom was in the first group and E. rubida 166sh in the last group. In terms of trunk height to diameter ratio, the species were divided into two distinct groups and three common groups, based on these results, E. camaldulensis 41zh was the first group with the highest height to diameter ratio.

    Conclusion

    In general, the results showed that E. camaldulensis had the highest ratio of survival and establishment, it had the highest growth and diameter growth and E. microtheca was in the next place. E. camaldulensis seems to have a higher performance for wood production than other species and provenances, E. camaldulensis Qom was also ranked first in terms of diameter and height growth, this due to seed origin (Qom) and adaptation to regional conditions. Overall, the results showed that E. camaldulensis had the highest rank in height and diameter growth, followed by E. microtheca.

    Keywords: Diameter, Eucalyptus, Height, Qom, sewage
  • Ahmad Hosseini *, Mohammadreza Jafari, Shamsollah Asgari Pages 113-128
    Background and objectives

    Old Oak trees and Baneh have a special importance in Zagros forests. Recognizing ecological characteristics in relation to the position of old trees can provide good information for providing management solutions for preserving or extending the trees of the elderly. The present study was carried out with the aim of investigating and recognizing the ecological characteristics of the sites of oak and pistachio old trees in oak forests of Ilam province.

    Materials and methods

    By forest survey , old trees was selected according to the DBH criterion and their site conditions including slope, aspect, altitude, soil depth, climate, site bed status, proximity to the river or source water were measured or recorded.

    Results

    The results showed that the Oak old trees were generally were on a gentle slope and the Pistachio old trees were more on the relatively gentle slope. Most of the identified Oak and Pistachio old trees were located in the southern aspect. The oak old trees were distributed in 1300-1700 m from sea level, but the Pistachio old trees were in 1300-1700 and 1700-2000 m altitude classes. In terms of access to running water, none of the old oak and Pistachio trees have access to water resources and all feed on atmospheric precipitation. Crown area of oak and pistachio trees had better response to site conditions changes than their DBH and its variability depending on species kind was different. Most of the identified old trees due to locating on gentle slopes have relatively suitable soil depth than their surroundings.

    Conclusion

    Considering the optimal ecological characteristics of site situation of the identified old trees, it can be considered as the reasons for the sustainability of old trees along with their long life.

    Keywords: Forest site, Topography, tree position, old trees, Ilam