فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال سی‌ام شماره 6 (پیاپی 180، بهمن و اسفند 1398)

نشریه آینه پژوهش
سال سی‌ام شماره 6 (پیاپی 180، بهمن و اسفند 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/06
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن انصاری، زابینه اشمیتکه ترجمه: حمید عطائی نظری صفحه 3

    مقاله پیش‌رو جستاری است تاریخی و کتابشناسانه درباره سرگذشت و باورداشت‌ها و نگاشته‌های کلامی شیخ الطایفه محمد بن حسن طوسی (د: 460 ه‍. ق.). در این نوشتار نخست به شرح احوال و وقایع مهم حیات شیخ طوسی پرداخته می‌شود و استادان و شاگردان وی معرفی می‌گردد. در ادامه، رسایل و کتابهای کلامی شیخ طوسی و اهمیت و جایگاه هر یک از آنها به‌اجمال توصیف می‌شود. تعیین خطوط کلی اندیشه‌های کلامی شیخ طوسی موضوع دیگری است که نویسندگان به‌اختصار از آن سخن گفته‌اند و بر پیروی شیخ طوسی از مکتب فکری استادش، شریف مرتضی تاکید کرده‌اند. بخش سوم مقاله به معرفی شرحی بر رساله شیخ طوسی موسوم به مقدمه فی المدخل إلی < صناعه > علم الکلام می‌پردازد که به قلم دانشمندی امامی به نام نجیب‌الدین ابوالقاسم عبدالرحمن بن علی (582 ه‍. ق.) نوشته شده و تاکنون ناشناخته مانده بوده است.

    کلیدواژگان: شیخ طوسی، شریف مرتضی، مقدمه فی المدخل إلی، صناعه، علم الکلام، کلام امامیه، نجیب الدین ابوالقاسم عبدالرحمن بن علی
  • تکل یا تکل؟ / تاملی در تلفظ یک واژه کهن در آثار مولانا
    محسن احمدوندی صفحه 28

    برای تلفظ درست برخی واژگان کهن که امروزه دیگر در زبان به کار نمی روند دو راه اساسی وجود دارد، یکی کمک گرفتن از وزن و قافیه در متون منظوم و دیگری رجوع به دیگر زبان های ایرانی ای که هنوز زنده اند و گویشورانی در مناطق مختلف ایران و جهان دارند. شناخت وزن و قافیه به خوانش درست متون و تلفظ صحیح کلمات یاری می رساند و آگاهی از دیگر زبان های ایرانی می تواند مخاطب را از چندوچون تغییرات آوایی، نحوی و معنایی زبان فارسی در طول تاریخ آگاه تر کند. نوشتار حاضر می کوشد تا با بهره گیری از وزن و قافیه و همچنین کمک گرفتن از زبان کردی، نشان دهد که تلفظ درست واژه «تکل» یا «تگل» در گذشته چه بوده است؟

    کلیدواژگان: تکل، تکل، مولانا، زبان کردی، زبان های ایرانی، تلفظ واژه، غزلیات شمس، واژگان کهن، تگل، مولوی
  • نقد و بررسی کتاب
  • جویا جهانبخش صفحه 35

    نویسنده در نوشتار پیش رو، به معرفی کتاب «داستان واژه ها (کاوشی در دویست و سی واژه و اصطلاح)» اثر بهروز صفرزاده که در سال 1398 توسط انتشارات کتاب بهار به زیور طبع آراسته شده، همت گمارده است. وی پس از آشنایی اجمالی خواننده با محتوای کتاب، به نقد و بررسی پاره ای از توضیحات مندرج در کتاب از قبیل توضیحات مطرح در مدخل بز اخفش، واژه های پاچه خار، تفنگ، روضه خوانی و مداد، اقدام کرده است.

    کلیدواژگان: تاب داستان واژه ها (کاوشی در دویستو سی واژه و اصطاح)، بهروز صفرزاده، واژه شناسی، لغات، اصطاحات، ریشه شناسی، واژه کاوی، واژه، واژ گان، ساختار واژه، معرفی کتاب
  • سعید پورعظیمی صفحه 54

    شعرها و تصنیف‌ها و یادداشت‌ها و نامه‌های عارف قزوینی از روزگار مشروطه تا امروز خوانندگان پرشمار داشته است؛ اما آثار او در دوران زندگی‌ و به‌ویژه پس از مرگش با انبوهی از آشفتگی و نادرستی و حذف و تحریف و حتی جعل‌ منتشر شد که اغلب یا به قصد گرفتن زهر کلامش یا برای زدودن انتقادها و حمله‌های گزنده او به دو شعبه استبداد دینی و سیاسی و متولیان شریعت و اربابان سیاست و سایر هم‌عصرانش بود، یا معلول تمایزهای ایدیولوژیک منتشرکنندگان آثارش با افکار او و هرگونه مصلحت‌اندیشی دیگر، و در پاره‌ای موارد نیز به سبب ناتوانی در خواندن دست‌نوشته‌های او که آثارش را گاه چنان پریشان و بی‌معنا کرده که به هذیان پهلو می‌زند. در سال‌های اخیر دو مجموعه از مکاتبات عارف با دوستانش با عنوان واحد نامه‌های عارف قزوینی (انتشارات نگاه، 1391 و انتشارات هرمس، 1396) منتشر شد. بررسی دقیق متن نامه‌ها با دست‌نوشته‌های عارف و یا مآخذ اصلی، افزون بر آشکار کردن خطاهای فراوان راه‌یافته در هر دو کتاب، حذف‌های مصلحت‌اندیشانه و ایدیولوژیک چاپ انتشارات نگاه و خطاهای چشمگیر نامه‌های نویافته چاپ نشر هرمس و سایر منابع را نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: عارف قزوینی، نامه های عارف قزوینی، عارف نامه هزار
  • فاطمه الزهرا عواطی ترجمه: نرگس بهشتی صفحه 87

     کتابهای رجال پرشماری وجود دارند که به ذکر طبقات، نسب، تاریخ وفات و یا جرح و تعدیل راویان پرداخته اند. کتابهای جرح و تعدیل راویان نیز به انواع مختلفی تقسیم شده و بعضی تنها روات ثقه و برخی تنها ضعفا و متروکین و دسته ای به ذکر ضعفا و متروکین و ثقه در یک کتاب پرداخته اند. از کتابهای مهم در این موضوع، «التاریخ الکبیر» بخاری و «الجرح و التعدیل» ابن ابی حاتم رازی است. در این میان، برخی ابن ابی حاتم را متهم کرده­اند که او به کتاب تاریخ کبیر بخاری دست یافت و آن را به خودش نسبت داد به همین دلیل، ترتیب و باب بندی آن همانند کتاب بخاری است و درباره بسیاری از تراجم چیزی بیش از بخاری بیان نمی­کند. از این رو، نویسنده در نوشته حاضر تلاش می کند تا با مقایسه علمی بین دو کتاب، آشکار سازد که چگونه ابن ابی حاتم در تالیف کتاب «الجرح و التعدیل» از کتاب «التاریخ الکبیر» بخاری استفاده کرد؟ وی در راستای این هدف، نوشتار را با معرفی کتاب التاریخ الکبیر و هدف بخاری از تالیف آن و میزان تحقق این غرض، آغاز کرده و در ادامه، به روش بخاری و اهمیت و امتیازات کتاب اشاره می کند. سپس، کتاب الجرح و التعدیل را معرفی و به بیان هدف ابن ابی حاتم از تالیف آن و میزان تحقق این غرض و نیز اهمیت کتاب می پردازد. در نهایت، نوشته را با بررسی تطبیقی دو کتاب مذکور و ذکر نمونه هایی که ابن ابی حاتم درباره آنها سکوت کرده و بخاری از آنها سخن گفته است، به پایان می رساند.

  • رسول جعفریان صفحه 102

    جنگ شماره 17238 کتابخانه مجلس، موسوم به زینه المجالس، شامل 369 فریم (730 صفحه)، از جنگهای خوب دوره صفوی است و مانند غالب آنها، حاوی اشعار فراوانی از شاعران در متن و حاشیه، و نیز شماری رساله و متن های کوتاه ادبی است. بعلاوه، تعدادی فرمان و نیز چند گزارش تاریخی در آن است که برای روشن کردن برخی از نکات تاریخ ایران مهم هستند. اصل این جنگ، باید حوالی سال 1107 تا 1134 در حوالی خراسان به ویژه در نیشابور و حوالی آن توسط شخصی از ایل بیات فراهم آمده باشد. به همین دلیل، فرامینی که در آن آمده، غالبا از شاه سلطان حسین و عمدتا در حوزه خراسان و هرات است. همین طور چند گزارش تاریخی حساس هم از پانزده سال پایانی عصر صفوی و درباره آشوب های خراسان است که جالب می نماید. نویسنده در گزارش پیش رو، مروری بر این جنگ و محتوای آن داشته و برخی از یادداشت های تاریخی و نیز چند فرمان از شاهان صفوی را ارایه داده است.

  • حمید عطائی نظری صفحه 129

    رساله «جبر و قدر» یا «جبر و اختیار» نگاشته خواجه نصیرالدین طوسی (د: 672 ه‍.ق.) جستاری است با رویکردی خردگرایانه به مساله مختار بودن یا نبودن انسانها که از مآثر و مواریث ارزشمند فلسفی _ کلامی شیعه قلمداد می‌شود. این رساله مختصر تاکنون چند مرتبه در قالب‌های گوناگون به‌طبع رسیده است که در نوشتار حاضر به معرفی آنها پرداخته می‌شود. آخرین ویراست عرضه‌شده از این رساله که بر بنیاد چاپ سنگی آن و تصحیح مرحوم مدرس رضوی فراهم آمده است به تازگی از سوی نشر مجمع ذخایر اسلامی انتشار یافته. معرفی و بررسی و نقد این ویراست موضوع اصلی مقاله پیش‌رو قرار گرفته است. در یک ارزیابی کلی، این ویراست، تصحیحی نااستوار و نامنقح از متن اثر و طبعی نامطبوع و نامقبول از آن است که بر اشکالات چندگانه و چندگونه‌ای‌ مشتمل است.

  • مرتضی کریمی نیا صفحه 143

    کتابخانه حرم علوی در نجف اشرف یکی از غنی ترین مجموعه های قرآنی و تفسیری را در خود جای داده است. نویسنده در نوشتار حاضر اشاره مختصری به برخی از قطعات قرآنی متعلق به این کتابخانه دارد که در سالها و دهه های اخیر بر اثر سهل انگاری از این کتابخانه سرقت شده و اکنون با شماره هایی مشخص در برخی موزه های جهان نگهداری می شوند. وی در راستای این هدف، به سه نمونه از نسخ قرآن اشاره دارد که هر سه را کاتبانی ایرانی طی قرون پنجم و ششم هجری و با سبک کوفی ایرانی کتابت کرده اند.

    کلیدواژگان: مصحف شناسی قرآن، قرآن نویسی ایرانی، کتابخانه حرم امام علی (ع)، نسخه های قرآن، کوفی ایرانی، مصحف زنجانی، مکتبه الروضه الحیدریه، الخزانه الغرویه، زید بن الرضا، مصاحف قرآن، محمدالزنجانی
  • محمدصادق کاملان صفحه 156

    از آنجا که عالمان دینی و فقیهان بیشتر به روایات فقهی و احکام رسیده از رسول خدا (ع) و اهل البیت (ع) توجه داشته و روایات در آن زمینه را به صورت موضوعی نگاشته اند، اما در خصوص روایات معارفی، کاری کلی انجام شده است؛ لذا بایستگی تبویب و تفصیل روایات معارفی به گونه موضوعی احساس شد و در این راستا مجموعه ای پیرامون روایات کتب اربعه (یعنی: اصیل ترین کتاب های حدیثی شیعه) تدوین گردید. موسوعه معارف اهل البیت (ع) در بردارنده مجموع روایات معارفی کتب اربعه بوده و بگونه موضوعی در حوزه مسایل عقیدتی، اخلاقی و فلسفه فقه و اخلاق؛ با بیش از چهل هزار عنوان و در مجموعه دوازده جلدی تدوین، تنظیم و ارایه شده است.

    کلیدواژگان: :روایات معارفی، موسوعه معارف اهل البیت(ع)، کتب اربعه، نمایه سازی موضوعی
  • سفرنامه
  • حیدر عیوضی صفحه 163

    نوشته پیش رو، گزارشی اجمالی از سفر نویسنده به آلمان در آبان 1398 جهت شرکت در کنفرانس بازسازی وحی قرآن در بستر تاریخی در دانشگاه مونستر در غرب آلمان است.

    کلیدواژگان: سفرنامه، آلمان، کنفرانس بازسازی وحی قرآن در بستر تاریخی، گزارش، قرآن، مطالعات قرآنی
  • ناصرالدین انصاری صفحه 174
|
  • Hasan Ansari, Sabine Schmidtke Translator: Hamid Ataei Nazari Page 3

    The present article is a historical and bibliographical search on Sheikh al-Tā›efe Muhammad bin Hassan Tusi›s biography, beliefs and theological writings. This article first deals with the important events of Sheikh Tusi›s life and introduces his professors as well as his students. Following this, sheikh Tusi›s treatises, books, and the importance of each one are briefly described. Determining the outlines of Sheikh Tusi›s theological thoughts is another topic that the authors have spoken about, and emphasized on Sheikh Tusi›s pursuit of his master›s school of thought, Sharif Morteza. The third part of the article gives an overview of Sheikh Tusi›s treatise known as Muqaddamat fi al-Madkhal ela <Sina›at> Elm al-Kalam, scribed by the Imami scholar Najib al-Din Abulqāsem Abd al-Rahmān bin Ali (582 AH), which has been unknown up to now.

    Keywords: Sheikh Tusi, Sharif Morteza, Muqaddamat fi al-Madkhal ela<Sina›at> Elm al-Kalam, ImammiyaKalam, Najib al-Din Abulqāsem Abdal-Rahmān bin Ali
  • Mohsen Ahmadvandi Page 28

    There are two basic ways to find out how to correctly pronounce some ancient words that are no longer used in language today: One is getting help from meter and rhyme in poetic texts; and the other is referring to other Iranian languages that are still alive and have speakers in different parts of Iran and the world. Understanding the meter and rhyme helps one read the texts correctly and pronounce the words accurately; and knowledge of other Iranian languages can make the audience aware of the many phonetic, syntactic, and semantic variations of Persian language throughout history. The present article seeks to show what the correct pronunciation of the word «Tekal» or «Takal» has been in the past, using the meter and rhyme as well as the help of the Kurdish language.

    Keywords: Tekal, Takal, Mawlānā, Kurdish language, Iranian languages, the pronunciation of the words, Shamsghazals, ancient words, Mawlawi
  • Juyā Jahānbakhsh Page 35

    In the forthcoming article, the author is going to introduce the book the Story of the Words (Analyzing two hundred and thirty words and terms), by Behruz Safarzāde, which was published in 1398 by Bahār publication. After briefly acquainting the reader with the contents of the book, he has begun to criticize some of the explanations contained in the book such as the ones presented in the entries of Boz-e Akhfash (Akhfash›s goat), Vajeha-ye pāchekhār (flattering words), tofang (gun), Rowze khāni va medād (Rowze khāni and pencil).

    Keywords: The Story of the WordsAnalyzing two hundred, thirtywords, terms, Behruz Safarzāde, lexicology, words, etymology, word analyzing, word, book report
  • Sa›id Poor Azim Page 54

    Ᾱref Qazvini›s poems, tasnifs, notes, and letters have had many readers since Constitutional Era; however, during his life time, and especially after his death, his published works were disorganized, misrepresented, distorted, and even lacked some parts. This was mostly done intentionally due to several reasons such as removing his caustic comments, censoring his attacks on two branches of religious and political tyranny as well as on his contemporary fellows, his publishers› ideological differences, and sometimes the inability to read his manuscripts which has made his writings so distorted and meaningless. In recent years, two collections of Ᾱref›s correspondences with his friends titled Ᾱref-e Qazvini›s Letters (Negāh Publication, 1391; and Hermes publication, 1396). A thorough examination of the texts of these books and comparing them with Ᾱref›s manuscripts or the original sources has revealed many errors in these publications, the deliberate and ideological elimination of some parts of his letters by Negāh publication, and the significant errors made by Hermes Publication in Ᾱref›s new-found letters.

    Keywords: Ᾱref Qazvini, Ᾱref Qazvini›s correspondence, Ᾱrefnāme-yeHezār
  • Fateme al, Zahra Avāti Page 87

    Translated by: Narges Beheshti Abstract: There are numerous rijāl books which either talk about the hadiths narrators› classes, ancestry, and the date of death or criticize and praises them. Al-jarh wa al-ta›dil (criticism and praise) books are also divided into different types, some are only dealing with thiqa (trustworthy) narrators, some with weak and unreliable ones, and some with both groups. Two of the important books on this subject are Bukhari›s Great History and Ibn Abi Hātam›s al-Jarh wa al-Ta›dil. Some have accused Ibn Abi Hātam of having access to Bukhari›s Great History and attributing it to himself; therefore, his book›s arrangement and order of its chapters are the same as Bukhari›s, and in many translations it does not have anything new to add. In the present paper, the author makes an attempt to carry out a comparative study of these two books to reveal how Ibn Abi Hātam used Bukhari›s Great History in writing of his book. Regarding this, he begins by introducing Great History, its author›s purpose, and the extent to which this intention is fulfilled, then he goes on to talk about Bukhari›s method as well as the importance and privileges of his book. Next, he introduces al-Jarh wa al-Ta›dil and discusses the purpose of its compilation, the extent to which it is fulfilled, and the importance of the book. Finally, he concludes this paper with a comparative study of the mentioned books, and provides some examples of the topics which have been discussed by Bukhari but not mentioned by Ibn Abi Hātam.

    Keywords: Great History, Bukhari, alJarh wa al-Ta›dil, Ibn Abi Hātam Rāzi, rijāl books, hadith science, jarh wa ta›dil(criticism, praise) books about hadithnarrators, book review, comparative study
  • Rasool Ja›fariyān Page 102

    The corpus No. 17238, available in the library of Iran Parliament, is known as Zinat al-Majālis and contains 369 frames (730 pages) of the good Safavid wars. Like most of the other corpus, it includes many poems of different poets, some treatises, and short literary texts in the body and margins. In addition, there are a number of decrees as well as several historical reports that are important to clarify some points in Iranian history. The original edition of this corpus has probably been provided by a person from the Bayaāt tribe, around 1107 to 1134 near Khorasan especially in Neyshabur. For this reason, the commands it contains are often from King Sultan Hussein and mainly related to Khorasan and Herat areas. There are also some sensitive historical reports from the last fifteen years of the Safavid era about the uprisings of Khorasan that are interesting. The author gives an overview of the corpus and its contents in the forthcoming report, and provides some historical notes as well as some commands from the Safavid kings.

    Keywords: The corpus No. 17238, the library of Iran Parliament, Zinatal-Majālis, Safavid era, the kings›decree, a historical report, Iran history, Khorasan, Neyshabur, Bayāt tribe, Shah Sultan Hussein, Harat, uprisingsin Khorasan, historical notes, Safavidkings, Safavid state, Shah Abbas I, Shah Abbas II, Faz›ali Bayāt
  • Hamid Ataei Nazari Page 129

    Jabr wa Ikhtiyār (Determinism and Free Will), a treatise written by Khāje Nasīr al-Din al-Tusi (death: 672 AH), is a rationalist approach to the question of whether or not humans are free and is considered as one of the most valuable philosophical-theological works of Shia. This brief treatise has so far been published in a number of different formats that will be discussed in this article. The latest edition of this treatise, based on its lithographic printing and the late Modarres Razavi›s correction, has recently been published by Majma› Zakhāer-e Islami publication. Introducing and reviewing this edition is the main focus of the present article. In a general assessment, this edition is an inaccurate and weak version of Tusi›s work since it includes various types of problems.

    Keywords: Khāje Nasīr al-Din al-Tusi, Jabr wa Ikhtiyār (Determinism andFree Will), critical correction, Mahmud Ne›mati
  • Morteza Karimi, Nia Page 143

    The Library of Imam Alī’s Shrine (Maktaba al-Rawḍa al-Ḥaydariyya) in Najaf has one of the richest treasury of the Qur’ān and tafsir manuscripts. In this article, the author briefly talks about some of the Qur’ān manuscripts and fragments which originally belonged to this library, but have been stolen in last decades. These materials are now kept with certain inventory numbers in some of the museums of the world. To this end, he mentions three manuscripts of the Qur’ān which were all copied by Iranian scribes in Iranian Kufic style during the 5th and 6th centuries.

    Keywords: Codicology the Qur’ān, Iranian Qur’ān transcribing, theLibrary of Imam Alī’s Shrine (Najaf), al-Khizānat al-Gharawiyya, Maktabaal-Rawḍa al-Ḥaydariyya, The Qur’ānmanuscripts, Qur’ānic orthography, Kūfic Qur’āns, New Style Kūfic, Iranian Kūfic, Zayd b. al-Riḍā 6th, 12thCentury), Qur’ān of al-Zanjānī, Muḥammad al- Zanjānī (6th
  • Muhammad Sadeq Kāmelān Page 156

    Since religious scholars and jurisprudents have paid more attention to the jurisprudential hadiths and ahkam of the Prophet (peace be upon him) and the Ahl al-Bayt (AS), and have thematically written and arranged these hadiths while when it comes to ma›arif hadiths, some works have been done in general and not in details, it felt kind of necessary to thematically categorize and elaborate ma›arif hadiths. Therefore, a collection has been compiled on the hadiths of the Four Books (that is the most original Shiite hadith book). The Encyclopedia of Ahl al-Bayt›s Ma›arif contains all the ma›arif hadiths which are in the Four Books, and it is arranged and presented in 12 volumes which include over forty thousand titles in the areas of ideology, ethics, and the philosophy of jurisprudence and ethics.

    Keywords: Ma›arif hadiths, The Encyclopedia of Ahl al-Bayt›s Ma›arif, the Four Books, thematic indexing
  • Heidar Eivazi Page 163

    The following paper is an overview of the author's trip to Germany in November 1398 to attend the conference of «The Possibilities of the Historical Reconstruction of the Qur’anic Revelation» at Munster University in the west of Germany.

    Keywords: Travel literature, Germany, Possibilities of Historical Reconstruction of the Qur’anic Revelation, report, the Qur›an, The Qur›anicstudies