فهرست مطالب

نشریه پژوهش های بین رشته ای ادبی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مرتضی افشار*، فرید محسنی صفحات 1-27
    سعدی شاعر و نویسنده قرن هفتم که از پرورش یافتگان نامی فرهنگ اصیل ایرانی واسلامی است اگرچه به عنوان جامعه شناس و جرم شناس شناخته نمی شود؛ اما درآثار شبه مانندیک جرم شناس وجامعه شناس، نسبت به کجروی و بزهکاری بی‏تفاوت نبوده و در خلال گفتارهایش مطالبی مطرح کرده که با نظریات مطرح جرم شناسی سازگاری و تطابق قابل توجه‏ای  دارد. در این نوشتار ضمن اینکه بر ارتباط عمیق جرم شناسی با ادبیات پی می بریم ردب پای بسیاری از نظریات مطرح در جرم شناسی را در خصوص بزهکاری اطفال و نوجوانان در آثار سعدی خواهیم یافت. سعدی در آثارش به خوبی به تاثیر وراثت و محیط بر شکل گیری رفتار انحرافی اشاره کرده و به راهکارهای قابل توجه ای چون سیاست تشویق و تنبیه، تعلیم وتربیت و... در راستای پیشگیری از کجروی اشاره می کند. همچنین خواهیم دید تعارض موجود در آثار سعدی؛ انتخابی کاملا آگاهانه بوده که از جامع نگری وی نشات گرفته است و میتوان گفت نظریات وی با جرمشناسی پست مدرنیسم که تصویری واقع گرایانه وچند بعدی ازعلل جرم ارایه می‏دهد تشابه بسیاری دارد.
    کلیدواژگان: کجروی، جرمشناسی، جرم شناسی ادبی، اطفال، نوجوانان، سعدی
  • ناصر پورحبیبی* صفحات 28-44
    ادبیات کودک و نوجوان ادبیاتی است متنوع و از دیدگاه های مختلف قابل بررسی. لذا هدف پژوهش حاضر مطالعه ی شخصیت و شخصیت پردازی در داستان های هوشنگ مرادی کرمانی بر مبنای نظریه ی شخصیت در اندیشه ی کارن هورنای است. این مطالعه به لحاظ روش شناسی، کیفی است. جامعه ی پژوهش حاضر شامل داستان های کودکان و نوجوانان از هوشنگ مرادی کرمانی گزینش وتحلیل شد. از میان داستان های این نویسنده، داستان هایی انتخاب شده است که شخصیت های آن ها را بتوان با نظریه ی کارن هورنای تحلیل روان شناختی کرد. نتایج بررسی ها نشان می دهد که تضاد اساسی موجود در شخصیت ها باعث شده است که آن ها به سه تیپ مهرطلب، برتری طلب و انزوا طلب، بگروند. تمام تیپ های شخصیتی، برای رهایی از رنج وآزار عصبی، به خود آرمانی، متوسل شده اند و در برخورد با دیگران عمدا یا به صورت ناخودآگاه ماسک به صورت می زنند و احساس می کنندکه خود حقیقی را از دیگران پنهان کرده اند. در تمام شخصیت های داستان ها، اضطراب بنیادی به عنوان اساسی ترین اصل در نظریه ی هورنای قابل مشاهده است،اضطرابی که از خانواده، محیط و اجتماع نشات می گرفت و در دوران طفولیت برکودک تحمیل شده است و به یک رفتارعصبی مخرب، تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: اضطراب اساسی، کودکان و نوجوانان، شخصیت، نظریه ی کارن هورنای
  • علی اصغر حبیبی*، رضا اصغری صفحات 45-73

    نقد روان شناختی یکی از حوزه های جدید نقد ادبی به شمار می رود که ناقد در آن با تکیه بر اصول و مبانی روان شناسی، محرک ها و هیجانات روحی و عوامل موثر بر آفرینش یک اثر ادبی را مورد بررسی قرار می دهند و با بیان جریان باطنی و احوال درونی شاعر، تاثیری را که محیط، جامعه و سنن در تکوین این جریان ها داشته اند مورد مطالعه قرار می دهد؛ چراکه روان آدمی ابزارهایی را برای کاهش اضطراب و دفاع از خود در اختیار دارد که به آن مکانیسم های دفاعی گفته می شود. فروید در سده بیستم میلادی، آغازگر و پرچم دار روان شناسی علمی بود. شناخته شده ترین دسته بندی فروید از ساختار اجزای روان آدمی، الگوی نهاد، خود و فراخود است. ابوالعلاء معری (937-1057م) و شوریده شیرازی (1857-1927م) دو شاعر نابینای عرب و ایرانی هستند که در کودکی و پس از تجربه بینایی محدود، حس دیداری خود را از دست داده اند، اما با وجود این توانسته اند پا به عرصه ادبیات نهاده و آثاری را بر جای بگذارند. پژوهش حاضر بر آن است تا با رویکردی توصیفی-تحلیلی و بر اساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی، به بررسی مکانیسم های دفاعی در شخصیت ابوالعلاء معری و شوریده شیرازی از خلال سقط الزند معری و دیوان شوریده بپردازد. نتایج این جستار حاکی از آن است که نابینایی دو شاعر منجر به یاسی آشکار در درون آنها شده و اشعارشان بیانگر میل آنها به زیبایی و دیدار است و برای کاهش اضطرابی که در پی نابینایی در آنان به وجود آمده، از مکانیسم های دفاعی-روانی چون: جبران، باطل سازی، جابجایی، تحقیر دیگران و... استفاده کرده اند.

    کلیدواژگان: نهاد، فراخود، مکانیسم های دفاعی-روانی، سقط الزند معری، دیوان شوریده شیرازی
  • نغمه حسین قزوینی*، منصور حسامی صفحات 74-102

    اشیاء روزمره مبنای بسیاری از تشبیهات و استعارات بدیع در ادب فارسی هستند، اشیایی که بسیاری از آنها در دنیای کنونی مهجور و نامانوس بوده و این امر سبب می گردد، به درک زیبایی شناختی شایسته از دریافت آنها، در متون ادبی نایل نگردیم. حال این پژوهش بر این فرض است که می توان با استمداد از روش بازسازی افق انتظار به معیار و ملاکی برای درک زیبایی شناختی از گستره این دریافتها دست یافت. حال در تعریف مختصر این روش باید گفت، افق انتظار در منظر هانس روبرت یاوس معیاریست که خوانندگان برای قضاوت، ارزشگذاری و تفسیر متون ادبی یک عصر به کار می برند و معتقد است می توان آن را با دستورالعملی سه مرحله ای بازسازی نمود. در این پژوهش برای آزمون کارآمدی این روش، افق انتظار دو ظرف روشنایی پردریافت در متون ادب فارسی (قندیل و فانوس) بازسازی گردید. بدین ترتیب که در دو مرحله نخست، به استناد متون ادبی، نمونه های موجود در موزه ها و یا تصاویر آنها در برخی نگاره ها، انتظارات واقعی مردمان از آنها، که در نقش وجوه شبه استعارات و تشبیهات ظاهر شده اند، را شناخته؛ و در مرحله سوم با مقایسه انتظارات واقعی از این ظروف با دریافت خلاقانه و خیال انگیز آنها در متون ادبی، به تحلیل زیبایی شناختی آنها در متون ادبی پرداخته شد. نتیجه این بازسازی ها نشان می دهد که با این روش می توان به تفسیر زیبایی شناختی بهتری نسبت به دریافت اشیاء روزمره در متون ادبی، نایل گردید.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی دریافت، اشیاء روزمره، بازسازی افق انتظار، متون ادب فارسی، هانس روبرت یاوس
  • چنور سیدی*، حسن کریمیان صفحات 103-124
    هروایت هنری از جمله هنر نگارگری که توسط روایت گران آفریده می شوند، شامل مجموعه ای از گفته هایی است که در طی روایت به آن ها هویت داده می شود و صدایی از درون دنیای نگاره ها که متعلق به نگارگر است، آن ها را برای دنیای بیرون نقل می کنند. نگارگر برای انتقال ذهن هدفمند خود از بیرون و درون نگاره ها از انواع زاویه ی دید برای روایت داستان، برخورداری جسته است؛ همچنین با توجه به راویتگر بودن خود، در سیر روایت پردازی نقش هایی را عهده دارد که شامل: کارکردهای (بازنمایی، کنترلی و تفسیری) است. پژوهش حاضر، در پی پاسخ گویی به این پرسش هاست، نگارگر بر اساس گفتمان روایی ژپ لینت ولت از چه کارکردهای در نگاره های خود، درمواجهه با مخاطب برخوردار است؟ کدام کارکرد بر کارکردهای دیگر می چربد؟ تاثیرکارکرد غالب در نگاره ها چگونه است؟ پژوهش حاضر با بررسی و مطالعات کتابخانه ایی بین رشته ایی ادبیات و هنر باستانی به صورت توصیفی- تحلیلی انجام شده است برای پاسخ به پرسش های فوق با بررسی نگاره های اثر کمال الدین بهزاد هراتی در دوره تیموریان، به این نتیجه می رسد در عمل روایت پردازی توسط نگارگر، کارکرد تفسیری بر کارکردهای دیگر غلبه دارد و دلیل آن را نیز می توان جنبه ی اخلاقی و تعلیمی بودن آن آثار دانست که بر ژانر محتوای تصویر، بسیار تاثیرگذار است و نگارگر از طریق کارکردها و مسئولیت های خود، مخاطب را به جنبه ی اخلاقی و تعلیمی بودن نگاره ها سوق می دهد.
    کلیدواژگان: تیموریان، بهزاد، روایت، نگارگری، کارکردهای نگاره گر
  • علی طاهانسب* صفحات 125-145
    مکتب فرانکفورت یکی از جنبش های بسیار تاثیرگذار دهه سی و چهل در قرن بیستم است. از دستاوردهای مهم مکتب فرانکفورت، نظریه زیبایی شناسی انتقادی است؛ دیدگاه این نظریه به هنر و بعد زیباشناختی آن، دیدگاهی انتقادی است. این نظریه در مخالفت با پوزیتیویسم که عمدتا در خدمت توصیف و تایید وضع موجود است، در پی به وجودآوردن وضع آرمانی و مطلوب تلاش می کند. انتقاد از وضع موجود، خودمختاری اثر هنری، منش ایدیولوژیک اثر هنری، اصل انقلابی بودن و حقیقت محتوایی اثر هنری از جمله اصولی هستند که هدفشان رهایی بشر از وضع نابه سامان موجود و رسیدن او به سعادت و وضع مطلوب است. در این جستار سعی شده است با استفاده از روش تحلیل محتوا و جمع آوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای به این پرسش ها پاسخ داده شود که عارف در شعر و هنر خود همسو با اندیشوران نظریه زیبایی شناسی تا چه اندازه رویکردی انتقادی داشته است؟ همچنین نشان دهد که رویکرد هنری عارف بر اساس دیدگاه مکتب فرانکفورت و نظریه زیبایی شناسی انتقادی، بیشتر جنبه "ایجابی" دارد یا جنبه سلبی و نفی گرایانه؟ نتیجه این پژوهش نمایان می سازد که؛ هنر عارف متضمن ابعاد انتقادی و اعتراضی است و به معیارهای هنر اصیل از دیدگاه زیبایی شناسی انتقادی، بسیار نزدیک می شود. او برای رسیدن به وضعیت آرمانی با نگرشی "سلبی" و نفی گرایانه وضع موجود جامعه خود را به بوته نقد و داوری می کشد. و این گونه به هنر خود "جنبه هشیاربخشی" و "خود مختاری"» می بخشد.
    کلیدواژگان: مکتب فرانکفورت، زیبایی شناسی انتقادی، عارف قزوینی، وضع موجود، انتقاد
  • ابراهیم ظاهری عبدوند* صفحات 146-176
    در این پژوهش، به تحلیل و درون کاوی شخصیت، در رمان جای خالی سلوچ، براساس دیدگاه وردن در مورد مراحل و تکالیف سوگ و واکنش های به هنجار در برابر ماتم با روش اسنادی پرداخته شده است. تحلیل شخصیت های داستان، بر اساس این دیدگاه، نشان می دهد خانواده سلوچ مانند مرگان، عباس و ابراو، ابتدا از طریق انکار معنی فقدان، فراموشی انتخابی، نفی روی دادن اتفاق مهم و داشتن تردید، واقعیت فقدان را نمی پذیرند تا درد رفتن سلوچ را بر خود آسان کنند که این امر، موجب ناهنجاری هایی در رفتار آنان می شود. در زمینه گذر از درد مصیبت، مرگان و عباس، درد مصیبت را انکار می کنند تا از خویش در برابر درد فقدان سلوچ محافظت کنند که این انکار ، خود را به شکلی دیگر، یعنی رفتار نابه هجار خشونت، نشان می دهد. در ادامه، نبود سلوچ را می پذیرند و همه آنان، با کسب مهارت های جدید، با محیط بدون حضور شوهر/پدر انطباق می یابند. در پایان نیز با تغییر جای متوفی از نظر عاطفی، مانند عشق به فرزند و به دیگران، ازدواج کردن و عشق به کار، روزنی به سوی آینده و زندگی عادی می گشایند. از نظر احساس ها، شناخت ها و رفتارها، شخصیت های درگیر در سوگ، واکنش های مختلفی مانند خشم، اندوه، گوشه گیری، جست وجو، توهم و بی قراری از خود نشان می دهند و سرانجام، با پشت سرگذاشتن همه این مراحل، احساسات و واکنش ها، به زندگی معمولی باز می گردند. بر این اساس می-توان نتیجه گرفت که در این رمان، در کنار پرداختن به محیط اجتماعی، درون شخصیت های مصیبت دیده نیز کاویده و حالت های مختلف آنان بازنمایی شده است.
    کلیدواژگان: جای خالی سلوچ، نقد روانکاوی، تکالیف سوگ، شخصیت، فقدان واقعیت
  • یاسر فراشاهی نژاد* صفحات 177-206
    پارادایم به معنی سرمشق ها و نمونه های حاکم بر ذهن و زبان دانشمندان در دوره های مختلف است و با اندکی تسامح، در علوم انسانی و هنر نیز نظام های فکری غالب یا همان پارادایم ها قابل شناسایی است. هنرمندان بسیاری خود را ذیل این نمونه های غالب می بینند و پیوندی عمیق با اندیشه های حاکم در زمان خود می یابند. در ایران از سالهای 1320 غالب هنرمندان و نویسندگان خود را وقف تبلیغ برای پارادایم حاکم؛ یعنی مارکسیسم کرده بودند و در دهه چهل، هنر مدرن خودارجاع «کانتی» بود که هنرمندان و نویسندگان متعددی را مجذوب خود ساخت. یک دهه بعد، تفکرات بوم گرای اسلامی، که در ادامه ی برخوردهای مختلف با سنت پدید آمده بود، زمینه را برای رشد زیباشناسی «قدسی» ایجاد کرد. به بیان دیگر روشنفکران و نواندیشان دینی با بهره گیری از آرای فلاسفه غرب و سنت های مذهبی، نوع جدیدی از فلسفه ی هنر و ادبیات را در ایران پی نهادند. این نواندیشان که افرادی چون علی شریعتی، مرتضی مطهری، عبدالکریم سروش، داوری اردکانی و دیگران بودند، گرچه در موارد متعددی اختلاف نظر داشته و دارند، در زیباشناسی به حضور یک «امر قدسی» در هنر اسلامی باور دارند. بنابراین، باورمندی به امرقدسی در کنار شرایط اجتماعی و سیاسی ، به خصوص پس از انقلاب اسلامی، زمینه را برای رشد هنر اسلامی- انقلابی فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: پارادایم، امرقدسی، فلسفه هنر، فلسفه ادبیات، هنر اسلامی
  • طاهره گلستانی بخت*، مریم زمانی (الله داد)، سامان رحمانی فرشباف صفحات 207-229

    منتقدین ادبی با بهره گیری از علم روان شناسی و تحلیل شخصیت و رویدادهای داستان، زوایای پنهان متن را آشکار می نمایند. یکی از اهداف نقد روان کاوانه بررسی و تحلیل شخصیت ها و وقایع پیوسته در متن است. هدف این مطالعه بررسی عقده حقارت، نمودهای برتری جویی و شیوه های جبران عقده حقارت در شخصیتهای اصلی داستان است. رمان های بلند و هنری، با توجه به پرداختن به وجه های مختلف شخصیت و رویدادهای متنوع پیرامون آن، جایگاه خوبی برای بروز و ظهور نقد روان شناختی هستند؛ از این رو رمان بلند و درخشان کلیدر، به قلم محمود دولت آبادی به دلیل پرداختن به وجوه مختلف شخصیتهای متعدد داستان ، متن خوبی برای این بررسی است. یافته های این مقاله که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده؛ حاکی از این است که نیروی برانگیزنده و محرک رفتارهای گل محمد حس برتری جویی او و تلاش برای غلبه بر احساس کهتری بود که عمال حکومتی بر وی روا داشتند. رفتار وی در پایان داستان بیانگر رسیدن به یکپارچگی و انسجام نقش وی  و وسیله ای برای بروز جنبه های برتر و متعالی شخصیت وی می باشد. سایر شخصیتهای داستان نیز مانند ستار، بیگ محمد و خان عمو نیز با غلبه بر احساس حقارت به مراتبی از حس برتری جویی رسیده بودند اما برخی دیگر مانند  قدیر، نادعلی، از احساس کهتری به ورطه عقده حقارت غلطیدند.

    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، آدلر، برتری جویی، کلیدر، عقده حقارت
  • سیامک نادری* صفحات 230-252

    بخشی از فضای مناقشه‎ برانگیز و تاویل‎پذیر بوف کور را می‎توان در تصاویری بازجست که به فرهنگ شفاهی تهران سده‎ی سیزدهم اشاره دارد. به مردمانی قصه‎ پرداز که اینک خود بخشی از قصه‎ها شده‎اند. حکایات بازمانده از این مردمان به اندازه‎ای به شخصیت‎ها و حوادث بوف کور نزدیک است که این گمان را ایجاد می‎کند: «شاید هدایت در نوشتن بوف کور از آن‎ها بهره جسته باشد.» این تصاویر را به طور خلاصه می‎توان در موضوعات زیر دسته‎بندی کرد: جغد ساعت، حکیم‎ باشی یا قلمدان‎ساز انبار ارگ، بی‎بی‎ خانم و حکیم‎ باشی، سرنوشت یک بیمار در حال احتضار، سمساری حسین گدا و شرابخانه‎ی اعتضاد السلطنه، مهدیعلی‎خان مردی از بنارس، کلیسای طاطاووس، تصنیف رایج «حالا نخوریم کی خوریم؟»، وکلای بقال و چقال مجلس، جوانمرد قصاب، آبگوشت آدم، محاکمه‎ ی محمدباقر گلپایگانی، آب‎بازی روز سیزده و عمارت سرخه‎حصار. بازخوانی این عناصر می‎تواند بوف کور را به یک اثر اتوبیوگرافیک تاریخی با محوریت تهران صفوی قاجاری نزدیک کند. این پژوهش در نظر دارد با تکیه بر مطالعات تطبیقی به روش کتابخانه‎ای به این پرسش پاسخ گوید که سهم بوف کور از این تصاویر، حکایات و فرهنگ شفاهی تا چه اندازه است؟ و آیا ایماژهای دگرگونه ‎ی بوف کور تباری داستانی دارند یا پاره نقوشی از گلیم تکه‎ تکه‎ شده‎ی تهران هستند که در این اثر فرصت تجلی یافته‎ اند؟ نویسنده معتقد است که با انگاره‎های مردم‎شناسی که نزد هدایت به امانت سپرده شده، بعید نیست که ساختار بوف کور بر پایه‎ی بخشی از این انگاره‎ها پی ‎ریزی شده باشد؛ تهرانی که هدایت در آن زیسته و بدون شک با فرهنگ شفاهی مردمان آن آشنایی داشته است.

    کلیدواژگان: بوف کور، شخصیت‎پردازی، روایت تاریخی، تهران، صفوی، قاجاری
  • معصومه نعمتی قزوینی، لیلا جدیدی* صفحات 253-291
    حوادث و شخصیت های تاریخی یکی از پربارترین منابع الهام بخش هنر معاصر است. در این میان، نگاه شعر معاصر به واسطه ی پیوند محکمی که با تجربه ی بشری دارد، به تاریخ حوادث و شخصیت-های تاریخی دگرگون گشته است. شاعران معاصر با پشت سر گذاشتن دوره اشعار مناسبتی، به مرحله ی نوین بازخوانی و بازآفرینی تاریخ وارد شده اند. از سویی، با توجه به جهانی شدن تجربه شعری، می توان رویکرد های مشابهی را در میان ادبیات ملل گوناگون مشاهده نمود. بازخوانی و بازآفرینی میراث تاریخی یکی از همین رویکردها است که در شعر معاصر عربی و فارسی به وجود آمده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد میان رشته ای به تحلیل شخصیت-های تاریخی به کاررفته در اشعار دو شاعر معاصر فارسی و عربی یعنی نازک الملایکه و طاهره صفارزاده پرداخته است. در این پژوهش طبقدو مرحله ی فراخوانی شخصیت، یعنی مرحله ی بازخوانی و بازآفرینی که به عنوان روش تعامل شاعران با شخصیت میراثی شناخته می شود، اشعار این دو شاعر دسته بندی شده، ملیت شخصیت ها و بسامد آن مشخص گردیده و هر یک از آن ها مورد تحلیل قرار گرفته است. همچنین در مرحله ی دوم شیوه ی به کارگیری شخصیت یعنی بازآفرینی، عامل به کارگیری، هدف و نیز موضع شاعر در کاربرد شخصیت نیز معین می گردد. یافته های این پژوهش نشان دهنده ی این است که هر دو شاعر از شخصیت های تاریخی در شعر خود بهره برد ه اند و شخصیت هایشان در دو مرحله یمذکور به کار رفته است. با این تفاوت که تعداد بازآفرینی و بازخوانی شخصیت های تاریخی در شعر صفارزاده بیشتر از نازک الملایکه است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، شعر معاصر فارسی، شخصیت های تاریخی، بازخوانی، بازآفرینی
|
  • Morteza Afshar *, Farid Mohseni Pages 1-27
    Saadi is one of the famous and well-known Iranian literary whose literary works are unique in the world. he is one of the educated of rich Iranian and Islamic culture And many of his theories and discourses are rooted in Islamic verses and traditions.In this work we will see that Saadi considers the causes of diversion and delinquency to be biological, environmental and social factors. He also points out that culture and economics (especially poverty) have a significant influence on the formation of deviant behavior.If we look at Saadi's work from the perspective of criminology, the traces of theories like criminal born, Labeling Theory, Differential association, Marxist criminology, is well known. Saadi also emphasized the importance of prevention and helpful strategies such Reward and punishment, education and training, Offers a steady stream of deviation.in this work, identifying and investigating the theories of Saadi and explaining the relation of these theories with some of the theories of criminology, we analyze the apparent contradiction between some of the theories and thoughts of Saadi and conclude that there is no contradiction in Saadi's remarks.
    Keywords: Saadi, criminology, Literature, Literary criminology, children
  • Roya Azadi * Pages 28-44
    Children's and adolescent literature is diverse and can be examined from different perspectives. Therefore, the purpose of the present study is to study personality and characterization in the stories of Houshang Moradi Kermani based on the theory of personality in Karen Hornai's thought. The study is methodologically qualitative. The study population included stories of children and adolescents selected and analyzed by Houshang Moradi Kermani. Among the author's stories, there are a selection of stories whose characters can be compared to Karen Horney's theory of psychological analysis. The results show that the fundamental antagonism of the characters has led them to fall into three types of secrets, supremacy and isolationism. All personality types have resorted to idealism to relieve suffering and neurotic abuse, masking themselves deliberately or unconsciously with others and feeling that they have concealed the true self from others. In all of the characters in the stories, fundamental anxiety is seen as the most fundamental principle in Horny's theory, an anxiety that originated in the family, environment, and society and was imposed during childhood and turned into destructive neurotic behavior.
    Keywords: anxiety, Children Stories, Personality, Theory of Karen Horney
  • AliAsghar Habibi *, Reza Asghari Pages 45-73

    Psychological review is one of the new areas of literary criticism where a critic studies spiritual motivations and emotions and factors that affect the creation of a literary work relying on psychology fundamentals and studies the effect of environment, society and traditions on development of these currents through expressing the poet's internal affairs. Freud was the initiator and pioneer of psychological criticism in twentieth century. Freud's famous analysis was about mind structure and works, body pattern, ego and superego. Abulala Ma'arri (937-1057) and Shuride Shirazi (1857-1927) were two blind Arab and Iranian poets who lost their vision during child period but they could offer literature and works. The present study conducts comparative study on poet character psychology in Seqt Alzan of Abulala Ma'arri and Shuride Shirazi Court with analytic- descriptive approach. The results of this study suggest that poets’ blindness leads to evident disappointment within them and their poems express their desire to beauty and visit and use defense- psychological mechanisms such as compensation, revocation, displacement, humiliation in order to reduce the anxiety arisen from their blindness.

    Keywords: body, ego, superego, psychological- defense mechanisms, Shuride Shirazi Court
  • Naghmeh Hosein Qazvini *, Mansour Hessami Pages 74-102

    Everyday objects are the basis of many exquisite similes and metaphors in Persian literature, many of which are less well known in the modern world and this leads us to fail to grasp the proper aesthetic of their reception in literary texts. The present study assumes that a criterion can be reached by reconstructing the expectation horizon for the aesthetics of everyday objects in literary texts. Now, in a brief explanation of this approach, the horizon of expectation in Hans Robert Jauss's perspective is a measure that readers use to judge, evaluate, and interpret literary texts of age and believes that it can be reconstructed with a three-step instruction. In this research, to test the effectiveness of this method, the expectation horizon of two illuminated light containers in Persian literature (Qandil and Lantern) was reconstructed.Thus, in the first two stages, based on literary texts, specimens in museums, or their images in some paintings, they recognized the real expectations of the people who appeared in the form of metaphors and similes, and in the third stage. By comparing the actual expectations of these dishes with their imaginative and creative reception in the literary texts, their aesthetic analysis in the literary texts was investigated. The result of these reconstructions shows that this method can achieve a better aesthetic interpretation than the everyday objects in literary texts.

  • Chnoor Saidi *, Hasan Karimian Pages 103-124
    Every artistic narrative, including the art of painting created by narrators, contains a set of narratives that are given identity during the narrative and a sound from within the world of the paintings that belong to the artist. To the outside world quotes. the painter has a variety of viewing angles for the narrating his purposeful exterior and in pictures as well as being a narrative, playing roles being in the narrative process, including: function’s (representation, control and interpretation) the present study seeks to answer these questions what functions of the painter based on the narrative painter discourse of Jep lint volt in his paintings?which function overlaps with other functions? what is the effect of the prevailing function on the paintings ? the present study is a descriptive-analytical study of interdisciplinary library studies of ancient art and literature to answer the above questions by examining the works of kamaludin behzad herati in the timurid period. Processing interpretive function by the artist, and con also be attributed to the ethical and educational aspectof the work, which is highly influential in the content genre of the image, on othrough it’s function and responsibilities, the artist engages the educational aspect the presence of paintings leads.
    Keywords: Timurid, Behzad, Narration, Painting, Painting Functions
  • Ali Tahanasab * Pages 125-145
    The Frankfurt School is one of the most influential movements of the thirty-forties in the twentieth century. is of the important achievements of this School. The Frankfurt School theorists' view towards art and its aesthetic dimension is a critical viewpoint. This theory attempts to create an ideal and desired state in opposition to positivism, which serves primarily to describe and confirm the status. Criticizing the current situation, the autonomy of the work of art, the ideological nature of the work of art, the principle of being revolutionary and the content fact of the work of art are among the principles that aimed at emancipating humankind of the existing state of being and bringing him to welfare and desirable condition. In this paper, using the content analysis and gathering information by a documentary and library way, it has been tried to answer these questions, how much Aref has had a critical approach in his poetry and art along with the thinkers of aesthetic theory and show that Aref's artistic approach has a positive or negative aspect according to Frankfurt school view and the critical aesthetic theory. The result of this research reveals that, Aref's poetry and art also include the critical and protest dimensions that are very close to the criteria of authentic art from the critical aesthetics point of view. desired condition. In order to reach the, Aref criticizes the current situation of the society by a negative view and this gives his art a "consciousness" and "autonomy" aspect.
    Keywords: Frankfurt School, critical aesthetic, Aref Qazvini, current situation, criticism
  • Ebrahim Zaheri Abdevand * Pages 146-176
    In this study, the character analysis and intra-locus of the novel in Celluch's vacancy is based on the Verden's view of mourning assignments and normative reactions to mourning by attribution. The analysis of the characters in the story, according to this view, shows that the Saluch families, such as the dead, Abbas and Abrav, do not accept the lack of reality by first denying the meaning of loss, the selective forgetfulness, the negation of the important event, and the doubt. To ease the pain of their behavior, this can lead to anomalies in their behavior. Regarding the pain of disaster, the dead and Abbas deny the pain of disaster in order to protect themselves from the pain of lack of behavior, which is another manifestation of the abusive behavior of violence. Then they accept the lack of behavior and they all adapt to the environment without the presence of a husband / father by acquiring new skills. In the end, by changing the deceased emotionally, such as love for the child and for others, marriage and love for work open up a future for life and normal life. In terms of emotions, cognitions, , the characters involved in mourning exhibit various reactions such as anger, sadness, loneliness, search, hallucination and restlessness, and eventually, By going through all these stages, emotions and reactions return to normal life. it can be concluded that in this novel, besides dealing with the external environment, tragedy characters are explored and their different states are represented.
    Keywords: Silhouette vacancies, psychoanalysis criticism, mourning assignments, Personality, lack of reality
  • Yaser Farashahinejad * Pages 177-206
    Paradigm implies the models and examples that govern the minds and languages of scholars in different eras.With a little leniency, the dominant systems of thought or paradigms are identifiable in the humanities and arts. Many artists see themselves as the followers of these dominant examples and find a deep connection with the dominant ideas of their time. During the 1940s, most artists and writers in Iran had devoted themselves to promoting the ruling paradigm, namely Marxism.In the 1960s, it was Kant’s modern self-referential art which attracted many artists and writers. A decade later, Islamic nativist ideas, which had emerged in the wake of various conflicts with tradition, paved the way for the development of ‘sacred’ aesthetics. In other words, intellectuals and religious thinkers developed a new kind of philosophy of art and literature in Iran by using the ideas of Western philosophers and religious traditions. Though they have had and still have different opinions in many cases,these intellectuals including Ali Shariati, MortezaMotahhari, Abdul Karim Soroush, DavariArdakani, and others have an identical belief in aesthetics: the presence of a ‘sacred thing’ in Islamic art. Therefore, the belief in a sacred thing along with the social and political conditions (especially after the Islamic Revolution) has paved the way for the growth of the Islamic-revolutionary art.
    Keywords: Paradigm, sacred thing, philosophy of art, philosophy of literature, Islamic art
  • Tahereh Golestani Bakht *, Maryam Zamani (Allahdad), Saman Rahmani Frashbaf Pages 207-229

    Literary critics, using psychology and character analysis and story events, reveal the hidden angles of the text. One of the aims of psychoanalytic criticism is to analyze and analyze the characters and the events that occur in the text. The purpose of this study is to investigate the inferiority complex, the symbols of superiority, and the ways in which the inferiority complex compensates for the main characters in the story. Long and artistic novels, considering the different aspects of the character and the various events surrounding it, are a good place to emerge. They are psychological critiques; hence Kelidar's long and brilliant novel, written by Mahmoud Dolatabadi for dealing with the different facets of the multiple characters in the story, is a good text for this review. Descriptive-analytical method. The findings show that the driving force and behavioral motive of Gol Mohammed was his sense of superiority and his desire to conquer the sentiments of the ruler. His behavior at the end of the story illustrates the unity and cohesion of his role and a means to express the superior and transcendent aspects of his personality. Other characters in the story, such as Sattar, Beyg Mohammed, and Khan Amoo, too, had overcome a sense of inferiority, but others, such as Ghadir, Nadali, , had fallen into the inferiority complex.

    Keywords: Fictional literature, Adler, Superiority, Kelidar, Inferiority complex
  • Siamak Naderi * Pages 230-252

    Part of the controversial and interpretable owl-blind atmosphere can be found in images that refer to thirteenth-century Tehran culture. To the storyteller people who are now part of the story. The surviving anecdotes of these people are so close to the characters and events of the blind owl that they create the suspicion that "guidance may have benefited them in the writing of the blind owl." The following can be categorized as: Owl Clock, Wise Wise or Anbar Organizer, Bibi Miss Wise and Wise, The Fate of a Worrying Patient, Sosari Hossein Goda and the Faithful Sultanate, Mehdi Ali Khan A Man from Varanasi, Tatawus Church, the popular ballad "Let's Not Eat Now", Grocery Lawyers, Butcher Man, Butcher Adam, Mohammad Bagher Golpayegani Trial, Open Water The Thirteenth Day and the Mansion of Sergei Fence. Rereading each of these elements can bring the blind owl to a historical autobiographical work (historical biography) centered on Safavid-Qajar Tehran. The author believes that with the anthropological notions given to the guiding principle, it is not unlikely that the owl-blind structure was based on a portion of these assumptions, which the article ahead of them It is prominent in the culture of thirteenth-century Tehran, where Tehran lived and undoubtedly had a thorough knowledge of oral culture.

    Keywords: Blind Owl (Boof –e- Koor), Personality, Story, Historical Narrative, Tehran, SAFAVID, Qajari
  • Masoumeh Nemati Ghazvini, Leila Jadidi * Pages 253-291
    Historic events and characters are one of the most productive sources of art and contemporary inspiration. Since contemporary poetry has a strong relationship with human experience, its perspective towards historic events and characters has been changed. Contemporary poets have been entered into a modern stage of re-creation and re-reading, by passing the occasion poem period. According to the globalization of poetic experience, similar approaches among different nation can be seen. Re-readingand re-creation are historical heritage of these approaches that have been created in Arabic and Persian contemporary poems. This study based on descriptive-analytical method, tries to analyze historiccharactersin poetry of in Nazik Al-Malaika and Tahereh Saffarzadeh. In this study, the poems of these poets have been classified based on two stages of character recall, re-creation and re-readingwhich are considered as poems interaction with character heritage. Also based on these stages, character’s nation and their frequency have been determined and each of them has been analyzed. Also, in the second stage of applying character, re-creation, employment factor, goal and poem’s topic have been determined. Results show that both poems have applied historiccharacters in their poetry and have used them in the above-mentioned stages. The only difference is that Tahereh Saffarzadeh has used these factors more than Nazik Al-Malaika.
    Keywords: Arabic contemporary poetry, Persian Contemporary Poetry, Historic characters, Re-reading, Re-creation