فهرست مطالب

نشریه تغییرات اجتماعی - فرهنگی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهراد اسدی، معصومه قره داغی*، جعفر آقازاده، منیژه صدری صفحات 1-18
    این پژوهش با هدف تبیین تاثیرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حضور امام رضا (ع) در ایران انجام گرفته است. تهجیر امام رضا (ع) به ایران و حضور روشنگرانه و نواندیشانه دینی ایشان علیرغم فضای سراسر خفقان و بسته دوران مامون به رشد و گسترش حوزه های نوگرایی دینی و عقلانیت وبری در جدل های علمی معتزله و اشاعره انجامید. انبساط فضای فکری ایجاد شده در پرتو نظریه جامعه شناسی تاریخی اسکاچپول، مبتنی بر کنش های معنی دار و هدف مند و بسترهای ساختی، پرسش بنیادین این پژوهش می باشد. این پژوهش برآن است تا با روش کیفی از نوع جامعه شناسی تاریخی، آثار حضور امام رضا (ع) در ایران را تبیین کند. تکنیک گردآوری داده های این پژوهش اسنادی و کتابخانه ای است. در این پژوهش با رویکرد روش شناسی تاریخی چنین استنباط می شود که آثار فکرت های نرم گرایانه امام رضا (ع) در مواجهه با پرسشگران، مخالفان و معاندان سبب برون رفت انجمادگرایی در جامعه شده و ظهور کنش های معنی دار اجتماعی اسکاچپولی را به ارمغان آورده است.
    کلیدواژگان: امام رضا، تهجیر، جامعه شناسی تاریخی، عقلانیت
  • پروانه بیاتی، اسماعیل جهانبخش*، شاپور بهیان صفحات 19-39
    مدارای اجتماعی مفهوم بنیادینی در حوزه تعاملات اجتماعی بشمار می آید و چنانکه برخی متفکرین تاکید کرده اند، تعاملات سازنده و مثبت، شالوده فرایندهای اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی جامعه شناختی چالش ها و فرصت های مرتبط با مدارای اجتماعی در میان شهروندان 18 تا 70 ساله شهر تهران انجام گرفت. روش انجام پژوهش پیمایش است و جامعه آماری شامل کلیه شهروندان شهر تهران می باشد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 384 نفر تعیین گردید. جهت نمونه گیری از جامعه آماری از نمونه گیری طبقه ای استفاده شد که با توجه به ویژگی های جامعه آماری، این روش به صورت چند مرحله ای و متناسب صورت گرفته است. به منظور سنجش متغیر وابسته مدارای اجتماعی از پرسشنامه 57 گویه ای وگت و برای سنجش متغیرهای مستقل تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. در تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری (نرم افزار ایموس نسخه 23) استفاده گردید که وضعیت شاخص های برازش مطلق، تطبیقی و مقتصد و انجام اصلاحات لازم قابل قبول بودن مدل نهایی را نشان داد. یافته های تحقیق می دهد که رابطه معنادار و مستقیمی بین متغیرهای مستقل، دینداری (0/169=P)، اعتماد اجتماعی (0/105=P)، ارزش های ابراز وجود (0/152=P) و احساس امنیت (0/123=P) با متغیر وابسته مدارای اجتماعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: چالش ها، فرصت ها، مدارا، مدارای اجتماعی
  • شهرام طهماسبی، مهرداد جواهری پور*، رضاعلی محسنی صفحات 40-58
    هدف این مقاله بررسی تاثیر دولت رانتیر بر الگوهای مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران است. نظریه دولت رانتیر رویکرد اصلی مقاله است. روش تحقیق، تطبیقی و تکنیک جمع آوری اطلاعات اسنادی است. در این مقاله ویژگی های اقتصادی ایران بررسی گردید و یافته ها نشان داد جمهوری اسلامی ایران دارای اقتصاد رانتیر است که وابستگی زیادی به فروش نفت دارد. درآمدهای رانتی باعث شده دولت های ایران وابستگی چندانی به درآمدهای مالیاتی نداشته و مستقل از مطالبات طبقات و گروهای اجتماعی شوند. مهمترین راه ابراز مطالبات سیاسی، مشارکت سیاسی است که در جمهوری اسلامی تحت تاثیر اقتصاد رانتی قرار گرفته است و سه الگو مشارکت سیاسی در ایران پدید آمده است که عبارتند از: الف) الگوی رابطه تخاصم که پیروان آن از فرآیند مشارکت سیاسی طرد شده اند؛ ب) الگوی مشارکت سیاسی غیرحمایتی که به طور مداوم در حال جذب و طرد از جریان اصلی قدرت سیاسی در ایران هستند؛ ج) الگوی حمایتی که وظیفه تولید و بازتولید نیروهای سیاسی هوادار نظام سیاسی را بر عهده دارند و به دلیل حمایت نظام سیاسی از پیروان این جریان سیاسی، دارای الگوی مشارکتی فراگیر و چرخه کامل مشارکت سیاسی اند.
    کلیدواژگان: دولت رانتیر، مشارکت سیاسی حمایتی، مشارکت سیاسی غیرحمایتی، جمهوری اسلامی
  • رامین علیزاده، حسین غلامی*، محمدعلی جاهد صفحات 59-77
    مسئولیت اجتماعی بانک ها به عنوان یکی از موضوعات مهم نظام بانکداری است که پیاده سازی اصول و مقرره های آن در بانک ها از اهمیت خاصی برخوردار است. در واقع الگوی «مسئولیت اجتماعی»، یک اصطلاح مدیریتی است که در صورت اجرایی شدن آن، کاهش جرایم و تخلفات بانکی، یکی از کاربردهای آن می باشد. در واقع مسئولیت اجتماعی بانک (CSR)، تعهد واحد تجاری برای مشارکت در توسعه اقتصادی پاینده از طریق کارکردن با کارکنان، خانواده و جامعه برای بهبود کیفیت است و در این راستا می توان به ایزو 26000 و اصل اکواتور اشاره کرد. ایزو 26000 به عنوان استاندارد مسئولیت اجتماعی به بررسی چالش های شرکت ها پرداخته و اصول اکواتور نیز در 10 اصل به دنبال استانداردسازی اجتماعی بانک ها می باشد که امروزه 68 بانک بین المللی آن را پذیرفته اند. پس در واقع مسئولیت اجتماعی شرکت یا سی اس آر، بحث مدیریتی است که در حقوق نیز وارد شده است، زیرا سازوکار پیشگیری است و در حقوق بانکی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله سعی بر آن است به روش توصیفی - تحلیلی، با هدف تبیین مسئولیت اجتماعی، به نقش آن در پیشگیری از جرایم بانکی پرداخته شود. یافته های تحقیق نشان می دهد ارتقاء مسئولیت اجتماعی در پیشگیری از جریم بانکی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، جرائم بانکی، پیشگیری
  • غلامرضا گوزلی، علی جعفری* صفحات 78-98
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر کیفیت زندگی مددجویان تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان اردبیل انجام گرفته است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش و ماهیت توصیفی از نوع همبستگی می باشد و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی مددجویان بالای 18 سال تحت پوشش کمیته امداد شهرستان اردبیل می باشد که در سال 1396 برابر با 4200 نفر می باشند. با استفاده از جدول مورگان تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. روش نمونه گیری به شیوه نمونه گیری در دسترس صورت گرفت. در تحقیق حاضر از نظریه هاگرتی و همکاران (2001) برای تبیین کیفیت زندگی استفاده شد. همچنین از نظریه های جامعه شبکه ای و نظریه ساخت یابی گیدنز برای تبیین متغیر شبکه های اجتماعی بهره گرفته شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین استفاده از شبکه های اجتماعی و کیفیت زندگی مددجویان تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان اردبیل رابطه معناداری وجود دارد. همچنین آزمون فرضیه ها نشان داد که بین استفاده از شبکه های اجتماعی و سلامت جسمانی، روابط اجتماعی و وضعیت زندگی مددجویان رابطه مثبتی وجود دارد ولی بین استفاده از این شبکه ها و سلامت روانشناختی مددجویان رابطه منفی وجود دارد. نتایج نشان داد که بیشترین همبستگی بین استفاده از شبکه های اجتماعی و روابط اجتماعی مددجویان وجود دارد، بدین معنی که با ارتقای یک واحد استفاده از شبکه های اجتماعی، 992/2 واحد بر روابط اجتماعی آنان افزوده می گردد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، کیفیت زندگی، مددجویان، کمیته امداد، شهرستان اردبیل
  • مونا لقمان، زهرا سادات سعیده زرابادی*، مصطفی بهزادفر صفحات 99-123
    محله های شهری به عنوان هسته اصلی جریان های اجتماعی در گذر زمان، نقش اساسی در شکل دهی و سامان دهی ارتباطات پایدار اجتماعی داشته است. در طول چند دهه اخیر با توسعه شهرها و تغییرات اساسی زندگی ساکنان، این هسته ی ارزش مند شهری دچار بحران شده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و هم چنین سنجش میزان تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی بر رضایت از کیفیت زندگی در محله های شهری است. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و بر حسب گردآوری داده ها ترکیبی است. روش نمونه گیری چند مرحله ای و ابزار گردآوری اطلاعات، به صورت پرسشنامه بوده است. جهت آزمون فرضیات پژوهش از آزمون تفاوت میانگین ها برای دو نمونه مستقل، آزمون همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج بیانگر وجود ارتباط معنی دار میان تمامی ابعاد متغیر سرمایه اجتماعی و رضایت از کیفیت زندگی است و سرمایه اجتماعی پیش بینی کننده مناسبی برای متغیر رضایت از کیفیت زندگی است. نتایج نشان داد که میزان تاثیرگذاری متغیر سرمایه اجتماعی بر رضایت از کیفیت زندگی (0/58) می باشد. بیش ترین تاثیرگذاری متغیر سرمایه اجتماعی بر متغیر کیفیت زندگی را شاخص اعتماد (0/86) دارا است. با ارتقاء سرمایه اجتماعی از طریق افزایش اعتماد می توان رضایت از کیفیت زندگی را در محلات شهری ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رضایت از کیفیت زندگی، محله مسکونی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • نرگس متقی، زهرا حضرتی صومعه*، زهرا قاسمی صفحات 124-147
    این پژوهش با هدف بررسی"موانع فرهنگی دستیابی زنان به مدیریت سیاسی کلان کشور انجام شده است. چارچوب نظری تحقیق با استفاده از نظریه های هانتینگتون ، میلبراث و گویل ، لیپست ، دال ، پای، ولچ، تیشلر، گولومبوک و فی وش طراحی شد. روش تحقیق پیمایشی و از نوع تبیینی ، کاربردی ، پهنانگر، مطالعه خرد و مقطعی است . جامعه آماری این پژوهش اعضای هیات علمی تمام وقت (غیر از علوم پزشکی) دانشگاه های دولتی و آزاد اسلامی شهر تهران می باشند که حجم نمونه بدست آمده 382 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و سهمیه ای اطلاعات گردآوری شد . ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته که اعتبار ابزار محتوایی صوری و اعتماد با آلفاخ کرونباخ محاسبه و 78/0 به دست آمد . نتایج تحقیق نشان می دهد که بین موانع فرهنگی و دستیابی زنان به مدیریت سیاسی کلان ارتباط موثر برقرار است. آزمون رگرسیون نشان داد که متغیرهای تحقیق توانسته اند حدود 42 درصد از کل تغییرات متغیر وابسته (دستیابی زنان به مدیریت سیاسی کلان کشور) را پیش بینی کنند. به طوری که از بین موانع فرهنگی موثر ، عدم باور زنان به توانایی خویشتن با ضریب رگرسیونی 0.403، متغیر فرهنگ مردسالاری حاکم بر جامعه با ضریب رگرسیونی 0.338 و متغیر فرهنگ سیاسی با ضریب رگرسیونی 0.189 و متغیر الگوهای فرهنگی حاکم و کلیشه های جنسیتی با ضریب رگرسیونی 0.168 به ترتیب بالاترین تاثیر رگرسیونی را روی متغیر وابسته (دستیابی زنان به مدیریت سیاسی کلان کشور) داشته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت سیاسی، زنان، خودباوری، مردسالاری، فرهنگ سیاسی
  • سید قائم موسوی، مسعود جعفرنژاد*، احمد آذین صفحات 148-166
    در این تحقیق مفهوم توسعه ی اقتصادی از دیدگاه خرده گفتمان های جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی و نقد قرار گرفته است. برای سهولت کار جمهوری اسلامی به پنج دوره تقسیم شده است. دوره ی گذار، استقرار و تثبیت از پیروزی انقلاب تا انحلال حزب جمهوری اسلامی می باشد، دوره رحلت امام (ره) تا پایان دولت هاشمی، دوره دولت خاتمی، دوره ی دولت احمدی نژاد و دوره ی دولت روحانی را در بر می گیرد. ضمن شناسایی خرده گفتمان ها، چگونگی فراز و فرود آن ها بررسی شده و تلقی شان نسبت به توسعه ی اقتصادی تحلیل و نقد شده است. چارچوب نظری پژوهش گفتمان با خوانش لاکلایو و موفه است. روش نیز تحقیق توصیفی - تحلیلی و با استفاده از فیش برداری کتابخانه ای است. یافته های پژوهش حاکی از این است که مفهوم توسعه در هر خرده گفتمان بر مبنای سکوهای نظری و بستر های هویتی، یکی از ابعاد آن برجسته شده و مابقی ویژگی های آن به عمد یا سهو نادیده گرفته و به حاشیه می رفت. دال های به محاق رفته، توسط گفتمان بعدی برجسته می شد و با دال های گفتمان مستقر مقابله می کرد. بر این اساس در هر کدام از مقاطع رویکرد به توسعه نگرشی تک بعدی و فاقد دیدگاهی جامع و همه جانبه نگر بوده است.
    کلیدواژگان: گفتمان، خرده گفتمان، توسعه ی اقتصادی، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Behrad Asadi, Masomeh Garadagi *, Jafar Aghazadeh, Manijeh Sadri Pages 1-18
    This study was conducted with the aim of explaining the political, social and cultural effects of the presence of Imam Reza in Iran. Displacement of Imam Reza to Iran and his enlightened and innovative religious presence, despite the terrible and closed environment of the Ma'mun era, led to the growth and expansion of the fields of religious modernity and Weber's rationality in the scientific debates of Mutazilites and Asharites. The expansion of the intellectual space created in the light of Skocpoltheory of historical sociology, based on meaningful and purposeful actions and constructive contexts, is the fundamental question of this research. This study aims to explain the effects of Imam Reza's presence in Iran with a qualitative method of historical sociology. The data collection technique of this research is documentary and library. In this study, with the approach of the historical methodology, it is understood that the effects of Imam Reza's soft-spoken thoughts in the face of questioners, opponents and opponents have led to the exit from ossification in society and it has led to the emergence of significant social actions in Skocpol's.
    Keywords: Imam Reza, displacement, historical sociology, Rationality
  • Parvaneh Bayatei, Esmaeel Jahanbakhsh *, Shapoor Bbehyan Pages 19-39
    Social Tolerance is a fundamental concept in the field of social interactions, and as some thinkers have emphasized, constructive and positive interactions are the foundation of social processes. The present study aimed to explore the challenges and opportunities associated with social tolerance among 18-70 year-olds in Tehran. The research method was survey and the statistical population consisted of all citizens of Tehran. Using the Cochran formula, 384 people were selected. A stratified sampling method was used to sample the population. According to the characteristics of the statistical society, this method was performed in a multi-stage and proportional manner. In order to measure the social dependency variable, a 57-item questionnaire was used. The data were analyzed using structural equation modeling software (Emulsoft Software Version 23). The status of absolute, adaptive and An attempt was made to make the necessary modifications acceptable for the final model. Findings show that there is a meaningful and direct relation between independent variables, religiosity (P = 0.169), social trust (P = 0.510), assertiveness values ​​(P = .152), and security feeling (P = .123) with variables Affiliated with social tolerance.
    Keywords: Sociological, challenges, opportunities, Tolerance, Social Tolerance
  • Shahram Tahmasebi, Mehrdad Javaheripour *, Reza Ali Mohseni Mohseni Pages 40-58
    The purpose of this article is to examine the effects of rentier government on participatory patterns in Iran. The theory of Rentier government is the main approach of the article. The research method is comparative, and the technique of collecting information is documented. In this article the economic characteristics of Iran is examined. The results show that Iran has a Rentier economy that is highly dependent on the sale of oil. Rentier revenues have made Iran's governments not much dependent on tax revenues, and not dependent on the demands of the classes and social groups. The political participation of Iran has been influenced by the Rentier economy, and three participatory models have emerged in Iran, which are: (A) The pattern of antagonism that its followers are excluded from political participatory process; (B) The Political Non-Support Participation that is continually being absorbed and excluded from the mainstream of political power in Iran; (C) The Political Support Participation that is responsible for the production and reproduction of political forces who are followers of the political system; As a result of the supports by political system for the followers of this movement, they have achieved a comprehensive participatory pattern and a complete cycle of political participation.
    Keywords: Rentier Government, Political Support Participation, Political Non-Support Participation, Islamic Republic of Iran
  • Ramin Alizadeh, Hossein Gholami *, Mohammad Ali Jahed Pages 59-77
    Corporate social responsibility (banks) is one of important banking system issues which one of its effects is preventing banking crimes. Implementation of social responsibility principles and disciplines is of high importance in banks. Actually, “social responsibility’ pattern is a managerial expression ,when exercising ,crimes and banking crimes reduction is one of its functions. Actually CSR or corporate social responsibility is commitment of business sector for cooperating in sustainable economic development through working with staff, family and society for improving the quality and in this regard ISO 26000 and equator principle in 10 articles following social standardization of banks which today are accepted by 68 international banks, could be referred to. Therefore, in fact corporate social responsibility or CSR, is a managerial discussion which entered into law, as well. Since it is a prevention mechanism and could be used in banking laws, as well. Prevention system caused by corporate social responsibility also is a self-regulation mechanism which is considered as one of the most important noncriminal techniques. In this paper, there is an attempt to study its role in preventing banking crimes through descriptive-analytical method aiming to express social responsibility.
    Keywords: Social Responsibility, banking crime, equator principle, ISO 26000
  • Gholamreza Ghozali, Ali Jafari * Pages 78-98
    This study aimed to investigate the influence of social networks on quality of life Sponsored by the Imam Khomeini Relief Committee in Ardabil city.This research is an applied research and in terms of technique and descriptive nature Solidarity-and the method of data collection survey. The population of this study included all patients over 18 years under the Committee Ardabil city is relief that the year 1396 is equal to 4,200 Are. Using Morgan table 384 as the sample size Was selected. Sampling method was available. At The research Hagrty theory (2001) The quality of life was used. The theory of the network society and Giddens Structuration theory was used to explain different social networks. The findings of the study showed that There is a significant relationship between the use of social networks and quality of life among the clients under the auspices of the Imam Khomeini Relief Committee of Ardabil. The hypothesis testing showed that There is a positive relationship between the use of social networks and physical health, social relationships, and the lives of patients, But there is a negative relationship between the use of these networks and the psychological health of clients. Results showed that the highest The correlation between the use of social networks and social relations clients, It means that by promoting the use of social networks 2/992 units will be added to their social relations.
    Keywords: Social networks, quality of life, clients, Relief, Ardabil City
  • Mona Loghman, Zahra Sadat Saeede Zarabadi *, Mostafa Behzadfar Pages 99-123
    Urban neighborhoods, as the core of social interactions over time, have played a key role in shaping and organizing sustainable social relationship. Over the last decades, With development of cities and fundamental changes in the way of life of residents, these valuable urban cores have been in crisis. As approaches today Based on increasing social capital in local communities as an effective way of promoting sustainable social development and satisfaction of quality of life. The purpose of this research is to identify the dimensions and to measure the impact of social capital on satisfaction of quality of life in urban neighborhoods. The research method is applied in terms of purpose and is based on the combination of data collection. Sampling method In this multistage research and data gathering tool, a questionnaire was used which was validated using a confirmatory factor analysis and its reliability was verified using Cronbach's alpha. The hypotheses were analyzed by the test method for the difference between the mean of independent samples, Pearson correlation and structural equation modeling. The results indicate a significant relationship between variables of social capital and satisfaction of quality of life and also social capital is a good predictor for satisfaction of quality of life. The results show that the effect of social capital on satisfaction of quality of life is(0/58). The most effective of social capital on quality of life is the index of trust(0.86) and by increasing trust, it is possible to improve the quality of life in urban neighborhoods.
    Keywords: Social capital, quality of life, neighborhoods, Structural Equation Mode
  • Narges Mottaghi, Zahra Hazrati Someeh *, Zahra Ghasemi Pages 124-147
    The purpose of this study was to investigate "the cultural barriers to women 's access to macro - political management in the country. The theoretical framework of the research was designed using the theories of Huntington, Melbourne and Goel, Lipstedt, Dal, Pie, Welch, Tischler, Golombok and Feu. The research method is survey and it is explanatory, applied, exponent, micro and cross-sectional study. The statistical population of this study consisted of full-time faculty members (other than medical sciences) of Islamic Azad State and Tehran Universities. The sample size was 382 individuals. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire whose face validity and reliability with Cronbach's alpha coefficient were 0.78. The results show that there is an effective relationship between cultural barriers and women's access to macro political management. The regression test showed that the research variables were able to predict about 42% of the total dependent variable (women's access to macro-political management in the country). Among the effective cultural barriers, women did not believe in their ability to restrain themselves with regression coefficient 0.403, patriarchal culture variable with regression coefficient 0.338, political culture variable with regression coefficient 0.189, and dominant cultural patterns and gender stereotypes with regression coefficient. 0.168, respectively, had the highest regression effect on the dependent variable (women's access to macro-political management in the country).
    Keywords: Political management, woman, self-esteem, Patriarchy, Political Culture
  • Sayyed Ghaem Mousavi, Masoud Jafarnejad *, Ahmad Azin Pages 148-166
    In this paper,the concept of economic development is studied from the point of view of subdiscourses in the Islamic Repablic of Iran.The Islamic Repablic is devided into live periods to make the research task easy.The first period is the period of transition,establishment and stability ,from the Islamic revoluthon to the collapse of Islamic Repablic party.The second period covers the death of imam Khomeini to the presidential period of Hashemi Rafsanjani.The third period is the eight years of Mohammad K hatamis government.The fourth one is the presidential period of Ahmadinejad.Finally,the fifth period is from the beginning of Rohanis government up to now. Theortical foundation of this paper is based on "laclau"and "Mouffe" discouse and the research methodology of this research is analytical-descriptive,and data,s have been collected by library notingThe obtained data shows that the concept of development in each discowse is highlited based on aspest,s school of thought and identity structure,and the other features are purposefully  or unintentionally ignored and put aside.The ignored features,were highited by the next discourse and suppressed the features of the current discourse in a way that,in each period ,approach to ward development was, simplistic,contrastive with an opposite nature.It lack a perfact and holistic approach.
    Keywords: Discourse, Sub discourse, Economic Development, Islamic Republic of Iran