فهرست مطالب

نشریه شهر ایمن
پیاپی 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رقیه قاسمی، امیر ضرغام پور، زهرا هاشمی صفحه 1

    زنان به عنوان سرمایه های انسانی هر جامعه ای نقش موثر در پیشبرد تعالی و اهداف جامعه دارند. این مهم جز با احساس امنیت آن ها در محیط های شهری و محل زندکی شان امکان پذیر نخواهد شد. در تحقیق حاضر به بررسی تاثیر عوامل موثر بر احساس امنیت زنان در منطقه 11 شهرداری تهران از سه یعد کالبدی-فضایی ، رفتاری و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق حاضر کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق زنان 14-64 ساله منطقه 11 شهرداری تهران می باشند حجم نمونه نیز یراساس فرمول کوکران برابر 388 نفر محاسبه گردید و روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی می باشد برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های جمع آوری شده در قالب پرسش نامه در نرم افزار SPSS و آزمون ها ضریب همبستگی اسپیرمن و گرگرسیون به روش گام به گام استفاده شد. نتایج تحقیق نشان میدهد عوامل کالبدی-فضایی ، رفتاری و رفتاری بر احساس امنیت زنان ساکن منطقه 11 تاثیر گذارند. نتایج آزمون ضریب رگرسیونی نشان داد سه متغیر فوق قادرند بالغ بر 70،1 درصد از واریانس متغیر احساس امنیت را پیش بینی کنند . نتایج روش گام به گام نیز نشان میدهد مولفه های کالبدی-فضایی 64،72 مولفه های رفتاری و مولفه های اجتماعی نیز هرکدام به صورت جداگانه قادرند 23،30 و 40،42 درصد از واریانس متغیر احساس امنیت را پیش بینی نمایند براساس نتایج فوق پیشنهاد گردید با شناسایی و از بین بردن فضاهای بین بست و اصلاح فضاهای متروک شهری مانند پارک ها و فضاهای شهری از طریق تزریق کاربرهای فعال اجتماعی و اقتصادی جایگزین در راستای ارتقای احساس امنیت زنان در سطح منطقه اقدام گردد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، زنان، محیط شهری، تهران، منطقه 11
  • محمد جنیدی*، امیدرضا میکائیلی، مهرداد نابغه، مرتضی بسطامی صفحه 2

    در دهه های اخیر تجربیات حاصل از جنگ های نوین نشانگر آن بوده که ارتش های متجاوز به منظور کاهش هزینه ها و افزایش خسارت وارده به کشور های مورد تهاجم ، بخش هایی را مورد هدف حملات خود قرار داده اند که برتی آن کشور به عنوان منابع حیاتی بوده است. خطوط لوله انتقال انرژی بدلیل اهمیت بالای آن ، به عنوان یکی از شریان های حیاتی محسوب شده و می بایست تهمیدادت پدافند غیر عامل در این خطوط صورت گیرد و تهدیدات این خطوط ارزیابی شوند. روش تحقیق پیشرو ، روش توصیفی تحلیل محتوا بوده و به منظور بهره بردن از بهترین روش ارتباطی با خبرگان ، از تکنیک دلفی استفاده شده است در این تحقیق سعی شده تا با پژوهش در این خطوط و در نظر گرفتن شاخص های تحلیل تهدید شامل شدت اثر گذاری، احتمال موفقیت و احتمال وقوع و همچنین شاخص های آسیب پذیری شامل آسیب های ثانویه ، ضعف جزء ، بازسازی ، دسترسی، شناسایی و اثرات هم افزا، ابتدا این شاخ ها با روش سلسله مراتبی AHP وزن دهی شده و سپس به اولویت بندی تهدیدات پرداخته میشود. در میان شاخص های تهدید، شدت اثرگذاری با وزن 0/383 احتمال موفقیت با وزن 0/333 و در نهایت احتمال وقوع با وزن 0/283 وزن دهی شدند. در میان شاخص های آسیب پذیری سه شاخص قابلیت دسترسی با وزن 0/184 ، اثرات هم افزا با وزن 0/170 ، با قابلیت بازسازی با وزن 0/169 سه اولویت اول میباشند در نهایت سه تهدید مبنا بر اساس کلیه شاخص ها ، تهدید تروریستی با وزن 0/254 ، خرابکاری با وزن 0/191 ، و تهدیدات اشکالات طراحی و اجرا با وزن 0/148 ، در رتبه سوم قرار گرفته شدند.

    کلیدواژگان: خطوط انتقال انرژی، تهدیدات، آسیب پذیری، AHP، پدافند غیرعامل
  • محیا قوچانی، محمد تاجی*، مجتبی دربانبان صفحه 3

    در کشور ما بیشتر طرح ها بدون در نظر گرفتن مبانی پدافند غیرعامل طراحی و اجرا شده است انبارهای نگهداری مواد پر خطر از جمله مهم ترین سازه های حساس و آسیب پذیر هستند که از این نظر مستثنی نیستند کوچک ترین آسیب به این انبارها پیامد های وخیم اقتصادی اجتماعی و . . . را به دنبال خواهد داشت برای جلوگیری از عوامل تهدید از جمله تروریستی حملات زمینی و موشکی به این تاسیات لازم است اقدامات پدافند غیر عامل در نظر گرفته شود هدف این پژوهش ارزیابی و شبیه سازی ریسک سوله های نگهداری مواد پرخطر با تاکید بر تهدید انفجار میباشد بنابراین با استفاده از روش تحقیق توصیفی – تحلیلی اطلاعات و معیار های مورد بحث با استفاده از تکنیک FEMA و روش AHP تجزیه و تحلیل شده است نتایج نشان می دهد که آسیب انبارهای نگهداری مواد پرخطر در درجه اول در برابر تهدید به بمب گذاری و محموله انفجاری است بر همین اساس یک سوله نگهداری مواد پرخطر در برابر انفجار توسط نرم افزار ABAQUS در سناریو های متفاوت شبیه سازی شده است در نهایت پیشنهاداتی در جهت کاهش ریسک و آسیب پذیری انبار های نگهداری مواد پرخطر در برابر انفجار و بمب گذاری با استفاده از ابزار های مناسب و گزینه های مکانی ، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، آسیب پذیری، انبار های نگهداری مواد پر خطر، تهدیدات انفجار
  • محمدرضا منصوری*، نیما موهبتی، حسین مرادی نسب، ودیهه ملاصالحی صفحه 4

    روش های ساخت و مصالح نوین در تولید سرپناه مو قت موضوع تحقیقات بسیاری بوده است ولی به تطبیق الگوی ساخت سکونگاه های موقت با دیگر شرایط محیط و زمینه اطراف از قبیل جغرافیا ، فرهنگ مردم ، اقلیم و . . . کمتر توجه شده است در این پژوهش پس از آشنایی با مقوله اسکان موقت و زمینه گرایی ، با استفاده از روش پیمایش پرسش نامه ای از متخصصین و کارشناسان معماری شاغل در حوزه اسکان موقت سرپل ذهاب ، گزینه های مختلف زمینه گرایی برای افراد استفاده کننده در اسکان موقت لیست گردید ، سپس متناظر آن میزان اثرگذتری و باره بندی هریک از عوامل زمینه گرا (اقتصادی ، کالبدی ، جغرافیایی ، تاریخی ، اجتماعی) خواسته شد. سپس به روش های آماری داده های جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار گرفت و در نهایت پس از رتبه بندی عوامل زمینه گرایانه، اصول و شاخص های پیشنهادی طراحی اسکان موقت بر مبنای عوامل زمینه گرا (در سه سطح : سایت، کالبد بیرونی و فضای داخلی اسکان موقت) نتیجه گیری و لیست گردید.

    کلیدواژگان: اسکان موقت، زمینه گرایی، اسکان اضطراری، زلزله - بحران
  • امیر اصلانی گهر، آرش ثقفی اصل* صفحه 5

    اهمیت و ضرورت عملکردی ساختمان های اداری حیاتی و همچنین تعدد آنها در گستره شهری موجب می گردد تا تهدیدات انسان ساخت نظیر تهدیدات تروریستی برای اینگونه از ساختمان ها محتمل باشد اما همواره یکی از دغدغه های ثابت فعالین صنعت پدافند غیرعامل قابلیت اجرایی و اثر بخشی راهکارهای پدافندی ارایه شده توسط مشاورین بوده است از این رو با دغدغه اجرا پذیر نمودن راهکارهای پدافند غیر عامل و نیز اندازه گیری اثربخشی راهکارها در قبال هزینه پیاده سازی آنها، بهترین روش تلفیق مفاهیم پدافند غیرعامل و مهندسی ارزش است تا با ارایه یک مدل از مهندسی ارزش، رویکردی خلاق، کارکردگرا و سازمان یافته با هدف شناسایی هزینه های غیرضروری و بالا بردن اثربخشی راهکارهای پدافندی ایجاد گردد. لذا در این مقاله سعی شده است راهکارهای کاهش آسیب پذیری در بخش محوطه ساختمانهای اداری حیاتی که یکی از موثرترین بخشهای این دارایی میباشد پرداخته شود در همین راستا سعی شده است پس از مروری بر ادبیات مهندسی ارزش و راهکارهای اجزایی موثر در محوطه ، راهکارهای پیشنهادی براساس اصول مهندسی ارزش اولویت بندی گردد با استفاده از روش SMART در ابتدا معیار های موثر در ارزیابی اولویت بندی راهکارها تعیین گردید و سپس با استفاده از معیارهای تعیین شده راهکارهای پیشنهادی اولویتبندی شد که مهمترین راهکار کنترل ورودی ها و استقرار گیت نگهبانی با ضریب 76 بوده است

    کلیدواژگان: مهندسی ارزش، ساختمان های اداری، معماری محوطه، پدافندغیرعامل، تهدیدات تروریست
  • مصطفی عادلی زاده*، سید محمد شبیری صفحه 6

    حریق یکی از خطرات مهمی است که مکان های مختلف از جمله ساختمان های بلند را تهدید می کند و شناخت ریسک های حریق و آگاهی از اهمیت آنها میتواند به طور شگرفی حوادث و زیان های جانی و مالی ناشی از آن در ساختمان های بلند را کاهش دهد. در این راستا، هدف اصلی تحقیق حاضر اولویت بندی ریسک های حریق برای ساختمان های بلند با استفاده از مدل ترکیبی مدلسازی ساختاری تفسیری فازی و فرآیند تحلیل شبکه فازی است در این مطالعه 7 ریسک اصلی حریق و 49 ریسک فرعی حریق برای ساختمان های بلند با استفاده از بررسی عمیق تحقیقات گذشته استخراج شدند. براساس نتایج حاصله (ریسک وضعیت مدیریتی ایمنی حریق) (ریسک عملکرد حریق ساختمان) (ریسک تیپ اطفا حریق) (ریسک رفتار انسانی) (ریسک عوامل فاجعه ساز) (ریسک تجهیزات ایمنی حریق در ساختمان) (ریسک تخلیه ایمنی حریق) به ترتیب اهمیت اولویت بندی شدند همچنین با اهمیت ترین ریسک های فرعی عبارتند از : (مقاومت حریق مواد ساختمان) و (جداسازی منطقه دود و منطقه حریق) مطالعه حاضر میتواند جهت توسعه ادبیات ریسک حریق سهم به سزایی داشته باشد و به مهندسان حریق درباره ریسک های حریق برای ساختمان های بلند کمک کند. علاوه بر این، بهلحاظ روش شناسی، پژوهش حاضر یک مدل یکپارچه تصمیمگیری چند معیاره فازی را توسعه میدهد که میتواند ضعف ترکیب دو تکنیک مذکور را رفع نماید.

    کلیدواژگان: ریسک حریق، اولویتبندی ریسکهای حریق، ساختمانهای بلند، مدلسازی ساختاری، تفسیری فازی، MICMAC فازی، فرآیند تحلیل شبکه فازی
  • اصغر مولائی* صفحه 7

    امروزه شهرسازی زیرزمینی، استفاده از تمامی قابلیتهای زیرزمین، به عنوان ثروتی دست نخورده، برای تامین نیازهای فضایی و عملکردی، حل مسایل زیست محیطی، ترافیکی، توسعه زیرساخت های شهری، افزایش پایداری و کارایی شهرها و مراکز شهری، استفاده میباشد. نیاز حیاتی شهرها به زیرساخت های شهری و نیز آسیب پذیری شهرهای بزرگ بویژه مراکز این شهرها در مواقع بحرانی از طرفی و حساسیت آنها را مضاعف مینماید. هدف این مقاله مطالعه قابلیت های شهرسازی زیرزمینی از دیدگاه پدافند غیرعامل و ایجاد شهر ایمن است که با روش تحقیق تحلیلی و بررسی موردی نمونه هاست. فضاهای زیرسطحی با دارا بودن قابلیت های مثبتی از قبیل ثبات دمایی، مخفی بودن، استحکام و مقاومت باال، میتواند با جایدهی زیرساخت های شهری و انسانها بویژه در سوانح و مواقع بحرانی در کاهش آسیب پذیری شهرها و مراکز آنها مفید واقع شوند.تحقیق حاضر ضمن بررسی سوابق جهانی و ایرانی استفاده از فضاهای زیرسطحی، به مطالعه قابلیتهای این فضاها از دیدگاه پدافند غیرعامل میپردازد.فضاهای زیرزمینی به عنوان فضاهایی با فرصت ها و تعدیدهای متعدد پیشروی شهر و توسعه شهری قرار دارد که با نگرشی جامع و در نظرگرفتن تمامی جوانب ایمنی و امنیتی میتواند به ارتقای ایمنی شهر کمک نماید. شهرسازی زیرزمینی با جبران کمبود فضا در شهرهای بزرگ و حل مسایل ترافیکی و زیست محیطی، با فراهم نمودن فضاهای ایمن و امن، پایداری و تابآوری شهر را ارتقا بخشیده و میتواند در راستای اهداف پدافند غیرعامل بکار گرفته شود. با توجه به قرارگیری ایران بر روی کمربند زلزله؛ بویژه کلان شهرهایی همچون تهران، توسعه فضاهای زیرسطحی با لحاظ ملاحظات پدافندغیرعامل میتواند ضمن پاسخ دهی به برخی نیازها و مسایل شهری، مکان هایی امن در برابر سوانح و بحران ها برای شهروندان فراهم آورد.

    کلیدواژگان: شهرسازی زیرزمینی، پدافندغیرعامل، فضاهای زیرسطحی، زیرساختهای شهری، ایمنی و امنیت
|
  • Roqieh Ghasemi, Amir ZARGHAM Pour, Zahra Hashemi Page 1

    Women as a human property of each society have effective role in improving prominence and purpose of society. This issue except with security feeling of them in urban areas and their habitat will not be possible. In the present research, the influence of effective factors on the sense of women’s security in district 11 of Tehran was investigated in terms of three physical, social, and social dimensions. The present research is an applied and its method is descriptive-analytical. The statistical population of the survey is women aged 14-64 in the 11th district of Tehran, and the sample size was calculated based on the Cochran formula for 388 people which was selected with random-cluster sampling method. For analyzing the information and data collected with the questionnaire, SPSS software and Spearman correlation coefficient and Regression test were used in step-by-step method. The result of research show that spatial, structural and behavioral factors are so effective on the sense of women’s security in district 11 of Tehran. Also, the results of the regression coefficient test showed that the above three variables could predict 70.1 percent of the variance of the sensitivity variable. In the analyzing with step method, outcome demonstrated that the physical components with 64.72%, behavioral components and social components with 23.30% and 40.42% respectively can separately predict the variance of the sense of security variable. Based on the results of this study, it was suggested to identify and eliminate spaces of impasse and modify urban deserted spaces such as parks and urban spaces by introducing alternative social and economic active users in order to promote women’s sense of security in the district.

    Keywords: sense of security, women, urban environment, Tehran, District 11
  • M.Joneidi*, O.R. Mikaeeli, M. Nabeghe, M. Bastami Page 2

    In recent decades, the experiences of the new wars have shown that the aggressive armies have targeted attacks that have been critical to the country in order to reduce costs and increase the damage to the invading countries. Due to its high importance, energy transmission pipelines are considered as one of the vital arteries and should be considered as passive defense measures on these lines and the threats of these lines should be evaluated. The leading research methodology is a descriptive method of content analysis. Delphi technique has been used to utilize the best way to communicate with experts. In this research, we tried to investigate these lines and consider threats analysis indicators including severity of impact, probability of success and probability of occurrence as well as vulnerability indicators including secondary injuries, component weakness, reconstruction, access, identification and synergistic effects, first this Indicators are weighted by AHP’s hierarchical method and then addressed to prioritize threats. Among the threat indicators, the severity of the impact was 0.383, the probability of success was 0.333, and eventually a weight gain of 0.283. Among the vulnerability indicators, three accessibility indexes with a weight of 0.184, a synergistic effect with a weight of 0.170, and rehabilitation with a weight of 0.169 are the first three priorities. Finally, three threats based on all indicators, a terrorist threat with a weight of 0.254, vandalism with a weight of 0.191, and a threat to design and implementation bugs with a weight of 0.148 were ranked third.

    Keywords: Energy transmission lines, threats, Vulnerability, Passive Defense, AHP
  • Mahya Ghouchani, Mohammad Taji*, Mojtaba Darbaniyan Page 3

    In our country, most designs are implemented, regardless of the basics of passive defense. Hazardous storage depots are among the most important vulnerable structures that are no exception. The smallest damage to these warehouses will have serious economic, social and other consequences. In order to prevent terrorist threats, ground and rocket attacks on this facility, it is necessary to take non-passive measures. The purpose of this study is to evaluate and simulate the risk of storage of hazardous materials, emphasizing the threat of explosion. Therefore, using descriptive-analytic research method, the information and criteria were analyzed using FEMA technique and AHP method. The results show that the damage to the storage of high risk materials is first and foremost threatened with bombing and explosive propulsion. Accordingly, an ABAQUS software has been simulated in a variety of scenarios for storing explosive risk materials. Finally, suggestions are made to reduce the risk and vulnerability of hazardous materials storages to explosions and bombings using appropriate tools and spatial options

    Keywords: Passive Defense, Vulnerability, Hazardous storage depots, Explosion threats
  • Mohammadreza M. ansoori *, Nima Mouhebati, Housein Mordi Nasab, Vadihe Molla Salehi Page 4

    The methods of construction and modern materials in the production of temporary shelters have been the subject of many studies, but the adaptation of the pattern of the construction of temporary settlements with other environmental conditions and surrounding areas, such as geography, culture, population, climate, etc., has been neglected. In this research, after familiarizing with the temporal and context-oriented housing, by using a questionnaire survey of experts and architects working in the temporary residence area of ​​Sar-e-Pol-e Zahab, a variety of context-specific options were listed for those using temporary accommodation. Then, Correspondingly, the level of influence and bartendance of each of the causal factors (economic, physical, geographical, historical, social) was asked.Then, statistical methods, the collected data were analyzed and evaluated. Finally, after ranking the contextual factors, the principles and characteristics of the design of temporary accommodation based on grounded factors (in three levels: site, external body The internal context of temporary accommodation was drawn up and listed.

    Keywords: temporary shelter, contextualism, Emergency shelter, Earthquake, Cris
  • Amir aslani gohar, Arash saghafiasl* Page 5

    The importance and necessity of the operation of vital office buildings as well as their multiplicity in urban environments make it possible to create human-made threats such as terrorist threats to such buildings, but one of the constant concerns of non-active defense industry activists is the ability to operate and the effectiveness of defense solutions. Hence, with the concern of implementing ineffective defense strategies and measuring the effectiveness of solutions to their implementation costs, the best way to integrate the concepts of passive defense and value engineering is to provide a model of value engineering, Creative Approach, Functionality Oriented and organized with the aim of identifying unnecessary costs and enhancing the effectiveness of defense strategies. Therefore, this article attempts to address the vulnerability of vulnerable office buildings to one of the most effective parts of this asset. In this regard, we have tried to review the literature on value engineering and effective implementation strategies in Enclosure, proposed solutions should be prioritized according to the principles of engineering value. Using the SMART methodology, firstly, effective criteria were determined in the prioritization of the solutions. Then, using the recommended criteria, the recommended solutions were prioritized, the most important input control solution and the guard gate setpoint with a coefficient of 7.6.

    Keywords: Value engineering, office buildings, campus architecture, non-operational defense, terrorist
  • Mostafa adelizadeh*, Seyed mohammad shodeiri Page 6

    Fire is one of the most important dangers that threaten various places, including high-rise buildings, and the recognition of fire risks and awareness of their importance can dramatically reduce the financial losses and fatal accidents resulting from it in high-rise buildings. In this regard, the main purpose of the present research is to prioritize fire risks for high-rise buildings using a hybrid model of Fuzzy Interpretive Structural Modeling (FISM) and Fuzzy Analysis Network Process (FANP). In this study, 7 main fire risks and 39 Subsidiary fire risks for high buildings were extracted using an in-depth review of past studies. Then, the identified risks were prioritized by applying a hybrid model of FISM and FANP. The obtained results showed that “Risk of Fire Safety Management Status” (0.462), “Risk of Building’s Fire Performance” (0.297), “Risk of Firefighting Brigade” (0.275), “Human Behavior Risk” (0.255), “Risk of Catastrophic Factors” (0.131), “Risk of Fire Safety Equipment in Building” (0.129) and “Fire Safety Evacuation Risk” (0.089) were prioritized based on their important respectively. Subsidiary risks were also prioritized that the most important of them consist of “fire resistance of building materials”, “smoke zone and fire compartment division”, “distribution, lightning protection, and ground systems”, “internal fire load”. The present study could contribute to the development of fire risk literature and help fire engineers to recognize and behave about fire risks for high-rise buildings. In addition, in terms of methodology, the present study develops an integrated model of fuzzy multi-criteria decision-making that can eliminate the weakness of the combination of the aforesaid techniques.

    Keywords: Fire Risk, Rise-High Buildings, Fuzzy Interpretive Structural Modeling (FISM), Fuzzy MICMAC, Fuzzy Analytic Network Process FANP
  • Asghar Molaei* Page 7

    Nowadays, urban underground development, of all underground features, as fortune intact, for the spatial and functional needs, environmental, traffic issues, urban infrastructure development, upgrading urban sustainability. The important needs for urban infrastructures and high damage in crisis increase the large cities sensitivity. Underground space has positive potentials such as stability of temperature, hidden, high stability, can be accommodating humans and urban infrastructures in crisis to reduction the urban damages. This paper meanwhile, analysis the Iranian and word history in use of underground space, study the positive potentials with passive defense approach. Underground urban development with amends lack of urban underground space in big cities and traffic and environmental problems, can be used in passive defense goals. Underground space has basic and positive potentials in sustainability context. Underground development will be an excellent solution for problems and complementary contemporary urban requirements without destruction of culture heritage and damage of the environment. These potentials consist of temperature stability, sustainability in hard climate, stable in critical conditions and accidents, source of space; energy and etc. urban underground development approach can be used in solution of urban problems and upgrade their sustainability in big cities such as Tehran.

    Keywords: Urban underground, development, passive defense, underground space, urban infrastructures