فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی و دین
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا جهانگیرزاده*، علی فتحی آشتیانی، فرشته موتابی، عباس پسندیده صفحه 7

    هدف این پژوهش، شناسایی منبع اصلی خودنظم‏دهی، به عنوان توانش تنظیم پاسخ‏های خود در جهت تعقیب اهداف و برآورده ساختن معیارها و استخراج مولفه‏ های آن، در منابع اسلامی بوده است. بررسی‏ در آثار اندیشمندان اسلامی نشان می دهد که پایگاه «عقل»، منبع معرفتی انگیزشی اجرایی‏ نفس است که تنظیم کنش‏های مختلف روانی انسان را بر عهده دارد. محقق با استفاده از روش‏های تحلیل محتوا و معناشناسی زبانی، به تحلیل گزاره‏های دینی در خصوص عقل پرداخت. حاصل این بررسی، تایید فرضیه اصلی تحقیق، و استخراج 21 مولفه بود که در چهار ساحت شناختی (به انضمام مولفه‏ های نگرشی)‏، انگیزشی، عاطفی، و اجرایی سازمان داده شد. این مولفه‏ ها، در اختیار ده کارشناس حوزوی قرار گرفت و روایی محتوای آنها، با استفاده از ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) بررسی شد. تمامی مولفه‏ ها، به استثنای یکی از مولفه‏ های نگرشی (انکسار نفس) از روایی محتوا برخوردار بودند. براین اساس، کنش‏های خودتاملی، خودانگیزشی، و خودتغییری که از عناصر اصلی الگوهای خودنظم ‏دهی به شمار می‏روند، در ادبیات اسلامی بر اساس کارکردهای عقل قابل توجیه و تبیین می‏باشند.

    کلیدواژگان: خودنظم‏ دهی، عقل، مولفه های شناختی، مولفه های انگیزشی، مولفه های عاطفی، مولفه های اجرای
  • محبوبه شیروانی سعادت آبادی*، نوشیروان خضری مقدم، صدیقه سام نژاد صفحه 25

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی معنادرمانی توام با تلاوت قرآن و دعا بر آخرت نگری و سلامت روان زنان افسرده شهر کرمان انجام شد. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با گمارش تصادفی می باشد. جامعه آماری پژوهش را زنان افسرده تشکیل می دهند. نمونه پژوهش 30 زن افسرده بود که با استفاده از مقیاس افسردگی بک، افسرده تشخیص داده شدند. سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل، هر کدام 15 نفر قرار گرفتند. به گروه آزمایشی کارگاه معنادرمانی توام با تلاوت قرآن و دعا در 10 جلسه ارایه شد و گروه کنترل برنامه ای دریافت نکردند. هر دو گروه قبل و بعد از آزمایش به مقیاس های آخرت نگری و سلامت روان پاسخ دادند. نتایج نشان داد معنادرمانی توام با تلاوت قرآن بر آخرت نگری و سلامت روان زنان تاثیر داشته است (001/0<p). تلفیق معنادرمانی با امور معنوی به زنان افسرده در معطوف ساختن آرزوها به زندگی اخروی و شناخت واقعیت دنیا کمک می کند و منجر به افزایش آخرت نگری و به دنبال آن سلامت روان آنان می گردد.

    کلیدواژگان: معنا درمانی توام با تلاوت قرآن و دعا، آخرت نگری، سلامت روان، زنان افسرده
  • شیماسادات برقعی*، رسول روشن، هادی بهرامی صفحه 39

    این پژوهش با هدف مقایسه معنویت درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و تاثیرشان بر بهبود احساس چندش و اختلال افسردگی زنان مبتلا به وسواس فکری و عملی انجام شد. بدین منظور، از طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه گواه استفاده شد. برای این پژوهش، 45 زن بیمار مبتلا به وسواس به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آنها به وسیله پرسش نامه های عمل به باورهای دینی، وسواس ییل براون، مقیاس چندش و پرسش نامه افسردگی بک ارزیابی شدند. آزمودنی ها هرکدام چهارده جلسه گروهی معنویت درمانی دینی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها حاکی از این است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنویت درمانی دینی به شیوه گروهی، در کاهش احساس چندش و اختلال افسردگی زنان مبتلا به اختلال وسواس موثر است (05/0>P). همچنین تحلیل ها نشان داد که بین دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنویت درمانی تفاوت معناداری وجود دارد؛ بدین معنا که معنویت درمانی دینی نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، در کاهش احساس چندش و اختلال افسردگی زنان مبتلا به اختلال وسواس اثربخشی بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنویت درمانی دینی، احساس چندش، افسردگی، اختلال وسواس فکری و عملی
  • عزت الله قدم پور*، زهرا خلیلی گشنیگانی، کبری عالی پور صفحه 57

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش تفکر مبتنی بر مثبت نگری بر عمل به باورهای دینی و خودکنترلی در سوء مصرف کنندگان مواد بود. روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مراجعه کننده به مراکز درمانی ترک اعتیاد شهر خرم آباد در تابستان 1395 بود. نمونه آماری شامل سی نفر از معتادان بود که پس از گذراندن موفق دوره سم زدایی، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پس از آن به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های عمل به باورهای دینی معبد و خودکنترلی تانجی بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش تفکر مبتنی بر مثبت نگری باعث افزایش عمل به باورهای دینی و خودکنترلی در افراد معتاد شد (001/0>P). بنابراین، توجه به مثبت نگری در افزایش عمل به باورهای دینی و خودکنترلی در معتادان یکی از ضرورت های پژوهش در زمینه بهبود آنان محسوب می شود و برگزاری دوره هایی در این زمینه در مراکز ترک اعتیاد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تفکر مبتنی بر مثبت نگری، خودکنترلی، عمل به باورهای دینی، سوء مصرف کنندگان مواد
  • بی بی آسیه سالاری *، محمدحسین فلاح صفحه 71

    این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی آموزش هشیاری افزایی مبتنی بر اخلاق اسلامی بر بهزیستی روان شناختی زنان متاهل شهرستان یزد انجام شده است. نمونه شامل 30 نفر از زنان متاهل شهرستان یزد بودند که به صورت تصادفی به دو گروه و سپس هر گروه به صورت گمارش تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمایش آموزش هشیاری افزایی مبتنی بر اخلاق اسلامی اجرا شد که از تدوین برنامه هشیاری افزایی مبتنی بر اخلاق اسلامی شریعت مدار استفاده شد. روش پژوهش تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و گروه کنترل است. میزان بهزیستی روان شناختی شرکت کنندگان در این پژوهش توسط پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف در پیش آزمون و پس آزمون سنجیده شد و گروه آزمایش در 10 جلسه آموزش هشیاری افزایی مبتنی بر اخلاق اسلامی شرکت کردند. اجرای تحلیل کوواریانس بر روی داده ها نشان داد که جلسات آموزشی تاثیر معناداری بر بهزیستی روان شناختی گروه آزمایش داشته است (01/0<p). براین اساس، می توان نتیجه گرفت کرد که آموزش هشیاری افزایی مبتنی بر اخلاق اسلامی می تواند افزایش بهزیستی روان شناختی را درپی داشته باشد.

    کلیدواژگان: هشیاری افزایی، اخلاق اسلامی، بهزیستی روان شناختی، زنان متاهل
  • محمد ناصررضایی *، محمدرضا احمدی، محمدصادق شجاعی صفحه 83

    هدف این پژوهش، شناسایی ماهیت و چیستی رابطه صمیمانه در قرآن کریم و روایات اسلامی است؛ برای گردآوری و تحلیل داده ها، از روش تحلیل کیفی محتوای متون اسلامی استفاده شده و نتایج ذیل حاصل شد: 1. علاقه ها و پیوندهای خالص، نزدیک، شدید و بلندمدت دو یا چندجانبه همراه با خودفاش سازی، بی طرفی و عدالت، اجزای تشکیل دهنده رابطه صمیمانه است؛ 2. عبور از یک رابطه سطحی به رابطه صمیمانه ویژگی هایی را می طلبد که می توانند ماهیت و چیستی این رابطه را تشکیل دهد؛ این ویژگی ها در روان شناسی عبارتند از: 1. تاثیرگذاری عاطفی؛ 2. رازدل گویی؛ 3. پایداری؛ 4. صداقت؛ 5. همدلی. اما ویژگی های رابطه صمیمانه در منابع اسلامی بنیادی تر و اساسی تر بوده و از نظر کمی رابطه های کمتری را شامل شده و به لحاظ کیفی از عمق و شدت بیشتری برخوردار است. این ویژگی ها عبارتند از: 1. خدامحوری؛ 2. اخلاص؛ 3. پایداری؛ 4. تاثیرگذاری عاطفی. هر یک از این چهار ویژگی نشانه ‎های خاص خود را دارند و حتی پایداری در منابع اسلامی با پایداری در رابطه صمیمانه از نظر روان شناختی تفاوت روشنی دارد؛ در این منابع علاوه بر تاکید به پایداری دوستی در دنیا، دوستان صمیمی نگرش و گرایش به آخرت را نیز در طرف مقابل مورد نظر قرار می دهند. به این ترتیب، علاوه بر آنکه در ویژگی ایمان به خدا و اخلاص، رابطه صمیمانه بر اساس منابع اسلامی از رابطه صمیمانه روان شناختی متمایز می شود، در نحوه دوام دوستی نیز رابطه صمیمانه مبتنی بر منابع اسلامی تفاوت فاحشی با وجود همین ویژگی در رابطه صمیمانه روان شناختی دارد.

    کلیدواژگان: رابطه، روابط، صمیمیت، رابطه صمیمانه، دوستی، منابع اسلامی
  • علی حسینی مهر*، آرزو عظیم زاده پارسی، عذرا رحمانی صفحه 95

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه متغیرهای جهت گیری مذهبی و نشانه های سلامت روانی با واسطه گری خوش بینی انجام شده، که از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و شیوه اجرا، روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی به کار برده است. در این پژوهش، متغیر جهت گیری مذهبی به عنوان متغیر پیش بین سلامت روان و خوش بینی نیز به عنوان متغیر میانجی رابطه بین این دو متغیر در نظر گرفته شده است. از میان جامعه آماری پژوهش که شامل کلیه دانشجویان دختر مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 94- 1393 در مراکز دانشگاهی دولتی، غیردولتی و غیرانتفاعی، آزاد اسلامی و پیام نور استان قزوین بودند، تعداد 380 نفر زن به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری گزینش شدند. خوش بینی، سلامت عمومی و جهت گیری مذهبی، به ترتیب با پرسش نامه های جهت گیری زندگی (LOT-R)، سلامت روانی (GHQ) و جهت گیری مذهبی آلپورت ارزیابی شدند. پایایی پرسش نامه ها بر اساس آلفای کرونباخ به ترتیب، 85/0، 79/0 و 83/0 محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگویابی معادله های ساختاری (SEM) پردازش آماری گردید. نتایج نشان داد که بین جهت گیری مذهبی درونی و خوش بینی رابطه مثبت معناداری و همچنین رابطه بین جهت گیری مذهبی درونی و مولفه های سلامت روان (علایم اضطرابی و افسردگی)، منفی معنادار می باشد همچنین مسیر جهت گیری مذهبی تنها به طور غیرمستقیم از طریق خوش بینی کاهش دهنده اضطراب، افسردگی، و جسمانی سازی است. نکته قابل توجه عدم معناداری مسیر بین جهت گیری مذهبی با مولفه های سلامت روانی می باشد، که حاکی از فرایند واسطه گری خوش بینی است. به عبارت دیگر، جهت گیری مذهبی به طور مستقیم بر کاهش سلامت روان تاثیر نمی گذارد؛ بلکه از طریق افزایش خوش بینی در جهت کاهش اضطراب، افسردگی و جسمانی سازی پیش می رود.

    کلیدواژگان: خوش بینی، سلامت روان، جهت گیری مذهبی
  • زهره صادقی*، مجید صفاری نیا، فرامرز سهرابی، احمد علی پور صفحه 111

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون، شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود و با هدف مقایسه روان درمانگری چندوجهی با رویکرد اسلامی و معنادرمانی بر افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی منطقه پنج تهران انجام شد. برای انجام پژوهش به روش نیمه آزمایشی تعداد 30 نفر از افرادی که با مشکل روابط فرازناشویی مواجه بودند به صورت هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه با اندازه های برابر به گروه های آزمایشی 1 و 2 تقسیم شدند. گروه اول، مورد مداخله روان درمانگری چندوجهی با رویکرد اسلامی قرار گرفت. گروه دوم مورد مداخله معنادرمانی قرار گرفت. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله پرسش نامه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط بین درون آزمودنی ها استفاده شد. نتایج نشان داد روان درمانگری چندوجهی با رویکرد اسلامی و معنادرمانی توانست حمایت اجتماعی ادراک شده زنان آسیب دیده از عهدشکنی را افزایش دهد و این تاثیر پس از دو ماه ماندگار بود. بین روان درمانگری چندوجهی با رویکرد اسلامی و معنادرمانی در افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده تفاوتی وجود نداشت. براین اساس، می توان از روش های روان درمانگری چندوجهی با رویکرد اسلامی و معنادرمانی برای افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی و کاهش آسیب های ناشی از آن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمانگری اسلامی، معنادرمانی، حمایت اجتماعی، روابط فرازناشویی
|
  • MohammadReza JahangirZadeh*, Ali Fathi Ashtiani, Fereshteh Moutabi, Abbas Pasandideh Page 7

    The purpose of this study was to identify the main source of self-regulation as beingable to tailor its responses to pursue goals,meet criteria,and extract its componentsfrom Islamic sources. The study of the works of Islamic scholars showed that the baseof reason is the epistemic-motivational-executive source of the self that regulates thevarious psychological actions of man. Using content analysis,linguistic semantics,the researcher analyzed religious statements about reason. The result of this studyconfirmed the main hypothesis of the research,and extracted 21 components that wereorganized in four areas of cognitive,motivational,emotional,and executive. Thesecomponents were provided to 10 Howzeh experts,their content validity wasassessed using Relative Content Validity Ratio (CVR),Content Validity Index(CVI). All components had content validity with the exception of one attitudecomponent (self-refraction). Accordingly,self-reflection,self-motivation,and selfchange,which are the main elements of self-regulation models,can be justified andexplained in Islamic literature based on the functions of reason.

    Keywords: Self-Regulation, Reason, Cognitive Components, MotivationalComponents, Emotional Components, Executive Components
  • Mahboubeh Shirvani Saadatabadi*, Noshirvan Khazri Moghaddam, Sedigheh Saminejad Page 25

    The aim of this study is to investigate the effectiveness of Logo therapy along with recitation of the Quran and supplication on the afterlife belief and the mental health the of depressed women in Kerman. This research project is a pre-test post-test semiexperimental survey based on random assignment. The statistical population consists of depressed women. The sample consist of 30 depressed women whose illness was diagnosed y busing Beck Depression Scale. They were randomly divided into two groups: experimental and control with 15 women each. The experimental group had a ten course in logic therapy along with recitation of the Quran and supplication whereas the control group had not taken such a course. Both groups responded to the test questions about the Last Day and mental health before and after the experiment. The results show that logo therapy along with the recitation of the Quran has an impact on afterlife belief and mental health. Twinned with spiritual affairs, spiritual therapy helps in directing depressed women’s to attention the dreams and aspiration of living in the Hereafter and grasping the realities of this world, thus increasing the level of their afterlife belief which in turn leads to the improvement of their mental health.

    Keywords: therapy along with the recitation of the Quran, supplication, afterlifebelief, mental health, depressed women
  • Shima Sadat Borghie, Rasul Roushan*, Hadi Bahrami Page 39

    Comparing the dimensions of religious spiritual therapy and group-based acceptance and commitment-based therapy and their effects on recovering the anxiety and depression in women with obsessive-compulsive disorder this paper is proposed. To this end, the quasi-experimental design with pre-test and post-test and follow-up with the control group is adopted. For this study, 45 OCD patients were selected for sampling. They evaluated by questionnaires on religious commitment, Yale Brown Obsessive Questionnaire and Beck Depression Inventory. Each group received 14 sessions of religious spiritual therapy and acceptance and commitment-based therapy. Data were analyzed by covariance and follow-up test. Findings show that group-based acceptance and commitment-based therapy and religious spirituality therapy are effective in reducing frustration and depressive disorder in women with obsessivecompulsive disorder (05/05&gt;p). The analysis also showed a significant difference between these two treatments; that is, religious spirituality has been more effective in reducing anxiety and depression in women with obsessive-compulsive disorder than treatment based on acceptance and commitment.

    Keywords: acceptance, commitment-based therapy, religious spiritual therapy, feelings of depression, depression, obsessive-compulsive disorder
  • Ezzatollah Ghadampour*, Zahra Khalili Goshnigani, Kobra Alipour Page 57

    The aim of this study is to examine the effect of training based on positive thinking on drug abusers` adherence to religious beliefs and their keeping self-control. The research method is a quasi-experimental survey conducted on a pretest-posttest basis with a control group. The population consists of the drug abusers who referred to the addiction treatment centers in Khorramabad in summer 1395. The statistical sample consists of 30 addicts who were selected by available sampling after successful detoxification and then randomly divided into two groups: experimental and control. The research instrument was questionnaires about adherence to on temple religious beliefs and Tanji self-control. The data were analyzed by using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance). The research results show that positive thinking-based training confirms addicts their adherence religious beliefs and keeping self-control. Therefore, realizing the role of positive thinking in confirm addicts in their adherence to religious beliefs and keeping self-control is considered one of the main objectives of research work in the improvement of addicts ‘condition and so, offering training by courses in addiction treatment centers is recommended.

    Keywords: positive thinking, self- control, adherence to religious beliefs, drugabusers
  • Bibi Asiyeh Salari*, MohammadHossein Fallah Page 71

    The aim of this study is to examine the effect of raising the level of consciousness based on Islamic morality on the psychological well-being of the married women in Yazd. The sample consists of 30 married women from Yazd who were randomly divided into two groups and each group was then randomly divided into two groups: The experimental and control. The experimental group, had a training course on raising the level of consciousness based on morality and a plan was made for raising the level of consciousness based on Islamic morality versed in religious law. The research is an empirical study conducted on a pretest-posttest basis with an experimental group and a control group. The psychological well-being of the participants in survey was measured by Reif's Psychological Well-being Questionnaire on a pre-test and post-test basis and the experimental group had a ten- session training course on raising the level of consciousness based on Islamic morality. The data analysis done by analysis of covariance shows that the training course had a significant effect on the psychological well-being of the experimental group. Accordingly, it can be said that a training courses on raising the level of consciousness based on Islamic morality can lead to promoting in psychological well-being.

    Keywords: raising consciousness, Islamic morality, psychological well-being, Married women
  • MohammadNasser Rezaei*, MohammadReza Ahmadi, MohammadSadegh Shojaee Page 83

    This study aims to investigate the nature of an intimate relationship in the Qur'an and Islamic narrations. The data was collected and analyzed through a qualitative analysis of Islamic texts the results show that: 1. Bilateral or multilateral special, close, intense, and long-term relations and interests together with self- disclosure, neutrality and justice are components of an intimate relationship. 2. The conversion from a causal relationship into an intimate relationship has some features that form the nature of such a relationship. These features include: 1. emotional influencing, 2. secret telling, 3. constancy, 4. honesty, and 5. empathy. But the characteristics of the intimate relationship found in Islamic sources are more basic and fundamental and, quantitatively, they include less ties, and, they are more stable and more intense. These characteristics include: 1. faith in God, 2. sincerity, 3. Constancy and 4. emotional influencing. Each of these four characteristics has its own signs and even the idea of constancy of intimate relationship found in Islamic sources is clearly different from that presented by psychology. In these sources, not only emphasize on the lasting friendship in this world but also takes into account the attitude about close friends and about Hereafter into. Thus, in addition to the fact that the idea of intimate relationship found in Islamic sources is distinct from that presented by psychology in as far as faith in God and sincerity are concerned this idea is clearly distinct from a that presented by psychology in the way of ensuring lifelong friendship.

    Keywords: relationship, relations, intimacy, intimate relationship, friendship, Islamicsources
  • Ali Hosseinimehr*, Arezoo Azimzadeh Parsi, Azra Rahmani Page 95

    The aim of this study is to investigate the relationship of religious orientation variables and mental health symptoms with the mediation of optimism, regarding the purpose and use and considering the nature and technique, the descriptive research method of a correlation type. This study considers the religious orientation variable which is a predictor of mental health and optimism as a mediating variable of the relationship between these two variables. The statistical population of the study includes all female students studying in public, non-governmental and nonprofit universities, Islamic Azad and Payamnoor academic centers of Qazvin in the academic year 2014-2014, the sample consists of 380 women selected through stratified random sampling. Optimism, general health and religious orientation were investigated by using the Life Orientation Questionnaire (LOT-R), Mental Health Questionnaire (GHQ) and Alport Religious Orientation, respectively. The reliability of the questionnaires was calculated and confirmed by Cronbach's alpha, 0.85, 0.79 and 0.83, respectively. The data were statistically processed by using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling (SEM). The results show that there is a significant positive relationship between internal religious orientation and optimism, and there is significant negative relationship between internal religious orientation and mental health components it is also found that the only way to attain religious orientation is by indirect methods only indirectly through optimism that reduces anxiety, depression and somatization. It is worth noticing that religious orientation does not affect mental health decline by direct method, but through raising level of optimism that contributes to reducing anxiety, depression, and somatization.

    Keywords: optimism, mental health, religious orientation
  • Zohreh Sadeghi*, Majid Saffarnia, Faramarz Sohrabi, Ahmad Alipour Page 111

    This study is classified as quasi-experimental survey. It is organized on a pretest-posttest basis consisting of two groups: experimental and control group. This study seeks to compare multifaceted psychotherapy based on Islamic approach with logo therapy on increasing perceived social support for the women affected by extramarital relationships in Tehran district five. To this end the quasi-experimental survey is done on 30 people who have extramarital relationship. They were purposefully selected, randomly sampled divided evenly into two experimental groups 1 and 2. The first group received multifaceted psychotherapy based on Islamic approach. The second group received logotherapy. Both groups completed the questionnaire about perceived social support ZMET before and after the medical intervention. A kind of mixed analysis of variance within the test was used for analyzing the data. The results show that multi-faceted psychotherapy based on Islamic approach and logotheraphy could increase the perceived social support for the woman affected by beach of trust and this effect lasted for two months. There is no difference between multifaceted psychotherapy based on Islamic approach and logo therapy in increasing perceived social support. Accordingly, multi-faceted psychotherapy based on Islamic approach and logotherapy can be used to increase perceived social support for the suffering woman affected by extramarital relations and reduce the harm which it cases.

    Keywords: Islamic therapy, logotherapy, social support, extramarital relations