فهرست مطالب

نشریه شهر ایمن
پیاپی 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد گودینی*، محسن وفامهر صفحه 1

    رسیدن به ایمنی و امنیت، از مهمترین دغدغه هایی است که طراحان در فرآیند طراحی مجموعه های صنعتی نیروگاهی با آن مواجه هستند. تعدد خطرات محتمل در این مجموعه ها بانضمام سنگین بودن تلفات مالی و جانی ایجاب میکند که تلاشهای طراحان معطوف به افزایش ضریب ایمنی/امنیتی گردد. بااینوجود، نوشتار حاضر موید آن بوده که ادبیات نظری منسجمی درخصوص طراحی معماری مجموعه های صنعتی بالاخص مجموعهه ای نیروگاهی وجود ندارد. لذا نوشتار حاضر به استخراج راهکارهای ایمنی/امنیتی موردنیاز در طراحی معماری این مجموعه ها پرداخته است. این تحقیق، ماهیتی توصیفی-تحلیلی داشته و سعی نموده تا ازیکسو به واسطه استنتاجهای عقلی به عمل آمده بر روی آیین نامه ها و ازسویدیگر با بررسی تجربی راهکارهای به کاررفته در طرح مجموعه های صنعتی نیروگاهی بتواند به شناسایی راهکارهای طراحانه موثر بر افزایش ضریب ایمنی/امنیتی نایل آید. یافته ها موید آن بوده که سادهسازی، جداسازی، کوچک سازی، تنوع و تعدد، پراکندگی، یکپارچگی، تاکید بر طرحها و تجربه های موفق پیشین و دفاع عمقی مهمترین راهکارهایی هستند که هم در طرح معماری مجموعه های نیروگاهی موجود و هم در آیین نامه های مرتبط با آنها به منظور افزایش ضریب ایمنی/امنیتی مورد تاکید قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: طراحی معماری، مجموعه های صنعتی نیروگاهی، راهکارهای طراحانه معماری، ایمنی، امنیت
  • غلامرضا جلالی فراهانی، سید محمدرضا موسوی صفحه 2

    کشور ایران به واسطه موقعیت سیاسی- جغرافیایی ویژه، از جمله کشورهایی است که همواره مورد تهدید کشورهای متخاصم بوده است. به همین دلیل مدیریت بحران یکی از موضوعات مهم و در اولویت کشور محسوب میشود. با چنین نگرشی پیکرهای بهنام شهر به یک فرماندهی و مدیریت واحد بحران نیاز دارد تا در پرتو این مدیریت واحد بتوان شهر و مردم را در شرایط بحرانی اداره و مدیریت کرد. به تعبیری معضلات شهر، در عدم وجود مدیریت واحد شهری ریشه دارد. بر همین اساس، طرح موضوع مدیریت واحد بحرانهای شهری، جهت رفع موانع و کاستیها در حوزه مدیریت شهر در زمان بحران، میتواند حایز اهمیت باشد. هدف این پژوهش، شناسایی، تشریح و تحلیل ساختار فرماندهی حادثه و مدیریت بحران شهری در چند کشور نمونه، به منظور بهبود عملکرد و ارایه الگو در این زمینه میباشد. لذا در تلاش است در یک بررسی تطبیقی با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی در یک فرآیند دو مرحلهای شامل؛ مراجعه به اسناد، کتب و مقالات مرتبط با پژوهش و روش میدانی شامل؛ مصاحبه و با استفاده از اخذ نظر خبرگان و صاحب نظران در مراحل و موارد مختلف، پیشنهاداتی در راستای بهبود مدیریت واحد بحرانهای شهری از طریق ارایه الگو ساختاری- مدیریتی بیان کند.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، مدیریت واحد شهری، الگو تهدیدات انسان ساخت
  • ابوذر صالح نسب، حسین کلانتری خلیل آباد*، یعقوب پیوسته گر صفحه 3

    منطقه شش شهر تهران با مساحتی حدود 3,2 درصد و 2,81 درصد جمعیت شهر و بیش از 30 درصد ساختمان های دولتی و خصوصی را درخود جای داده و به لحاظ موقعیت جغرافیایی در حوزه مرکزی شهر تهران یکی از مهمترین مناطق بشمار می آید. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی و درصدد استخراج آسیب پذیری منطقه شش شهر تهران در برابر تهدیدات انسان ساخت (موشکباران) و ارایه راهکارهای کاهش آسیب پذیری میباشد. در این مسیر از روش های اسنادی (کتابخانه ای)، پرسش نامه (کمی)، جهت گردآوری اطلاعات استفاده گردید. روش تحقیق پایان نامه حاضر توصیفی تحلیلی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، منطق فازی و از ابزار GIS و Matlab برای پردازش اطلاعات استفاده شده است. دراین پژوهش با استفاده از شاخصهایی چون دسترسی به مراکز درمانی، درجه محصوریت، عرض خیابان، ارتفاع ساختمانها و...آسیب پذیری منطقه مدلسازی شده است. نتایج نشان می دهد، قسمت هایی از منطقه که دارای تراکمهای ساختمانی و جمعیتی بالا و درجه محصوریت بیشتری هستند دارای آسیب پذیری بالایی می باشند. همچنین با حرکت از سمت شمال به جنوب و مرکز منطقه، به میزان آسیب پذیری افزوده میشود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، موشکباران، پدافند غیرعامل، روش فازی، نرم افزار Matlab و GIS
  • سیدرضا موسوی، یعقوب پیوسته گر، حسین کلانتری خلیل آباد صفحه 4

    آنچه در این تحقیق به آن پرداخته شده است ارزیابی آسیب پذیری کمی و کیفی فرودگاه های غیر نظامی در برابر تهدیدات انسان ساخت بر مبنای اصول و مبانی پدافند غیر عامل بوده است. فرودگاه ها با فراهم آوردن بستر حمل و نقل سریع کالا و مسافر و با ظرفیت بالا بین مناطق با فاصله زیاد به توسعه همه جانبه کشورها کمک شایانی مینماید به طوری که از آن به عنوان یکی از نمادهای توسعه در جوامع مختلف یاد میشود. فرودگاه های غیر نظامی در حال حاضر به عنوان یکی از داراییهای ارزشمند هر کشوری در جهان به شمار میرود، بطوریکه کوچکترین اختلال در عملکرد و یا آسیبب به کالبد آنها، موجب خسارت های هنگفت مادی و معنوی میگردد. نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق، تحلیلی می باشد و از تکنیک AHP-FEMA برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد با توجه به شناسایی 15 دارایی کلیدی فرودگاه های غیرنظامی، حملات هوایی و بمبگذاری بیشترین آسیب وارد مینمایند. و در ادامه آسیبپذیریهای کیفی هر یک از اجزای اصلی فرودگاه نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دفاع غیرعامل، فرودگاه های غیر نظامی، آسیب پذیری، تهدیدات انسان ساخت، تکنیک AHP-FEMA
  • محمدرضا مهماندار*، محمد آریانا، احسان خلیلی، توفیق مبادری صفحه 5

    برنامه ریزی و مدیریت صحیح زیرساختهای اساسی کشور در حوزه حملونقل با رویکرد پدافند غیرعامل از اساسی ترین نیازهای همه دولت هاست تا بتوانند در صورت وجود بحران و آشوب، تا حد زیادی از خسارات و تلفات ناشی از مخاطرات پیشگیری کنند. در این پژوهش به بررسی و تحلیل مولفه های اساسی یکی از زیرساختهای اساسی کشور در حوزه پدافند غیرعامل پرداخته شد. در این مطالعه در ابتدا مولفه های اصلی سیستم حمل و نقل هوشمند با رویکرد پدافند غیرعامل از طریق تهیه پرسشنامه و تحلیل اطلاعات شناسایی شدند. در ادامه، به بررسی و ارزیابی این مولفه ها از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی با استفاده از مقایسات زوجی پرداخته شد. جامعه مورد استفاده در این پژوهش نخبگان و افسران ارشد حوزه حملونقل و پدافند غیرعامل هستند. در آخرین تحلیل در این پژوهش، تاثیرات مولفه های شناسایی شده سیستم حملونقل بر انواع بحرانهای تهدید کننده بشر بررسی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که تاثیرات مولفه های سیستم حملونقل هوشمند در زمان بروز بحران جنگ و حملات تروریستی نسبت به سایر بحرانها میتواند اثرات پیشگیرانه خود را نشان دهد و خسارات و مخاطرات ناشی از آن را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سیستم حمل و نقل هوشمند، مدیریت بحران، پدافند غیرعامل، تحلیل سلسله مراتبی، مخاطرات بشر
  • شهاب الدین شهردار*، بهنود برمایه ور صفحه 6

    شناسایی و ارزیابی ریسک در پروژه های عمرانی یکی از موارد مهمی است که نقش بسزایی در موفقیت و یا شکست این پروژه ها خواهد داشت. در این میان، پروژه های سد سازی با توجه به ماهیت ابعاد و پیچیدگی های زیاد و نیز با دارا بودن ساختار فنی و محیطی پویا، دارای ریسک های متعددی هستند که با شناسایی و تحلیل آنها، و با انجام برنامه ریزی و شناخت عدم قطعیت ها به صورت ساختار یافته، می توان برای انواع ریسک ها پاسخی مناسب را اتخاذ و امکان دستیابی پروژه را به موفقیت افزایش داد. غفلت از شناسایی عدم قطعیت هایی که منجر به ایجاد ریسک می شوند و نیز عدم شناسایی ریسک های دارای اهمیت بالا میتواند بر اهداف پروژه تاثیرگذار باشد. چراکه سدها یکی از زیرساخت های کلیدی و سازه هایی هستند که جهت تامین آب شرب و مصرفی جوامع از قدیم الایام کاربرد داشته است. در این راستا و براساس مدل پنج حلقه جان واردن طبقه بندی تاسیسات حیاتی و حساس، تامین امنیت شبکه های آبرسانی و ذخیره و توزیع آب که همچون دستگاه گردش خون در بدن، امکان حیات و ادامهی فعالیت را در جامعه میسر میسازد، بخشی از مدیریت آبرسانی میباشد. با توجه به اهمیت تاسیسات آبرسانی، گاهی در عملیات تخریبی و خرابکاری دشمن، این تاسیسات به عنوان مراکز راهبردی مورد هدف قرار میگیرند که ممکن است منجر به آسیب جدی به جامعه و گاهی ایجاد بحرانهای امنیتی شود. دشمن اگر از طریق حملات فیزیکی قادر به آسیبرساندن نباشد، ممکن است با عملیات تخریبی یا آلودهسازی منابع، تاسیسات آبی را مورد حمله قرار دهد که جبران خسارت وارده یا جایگزین کردن آنها بسیار سخت و زمانبر خواهد بود. تدابیر لازم در حوزه مدیریت ریسک در زمان طرح وساخت و پدافند غیرعامل میتواند در زمان ساخت و بهره برداری سبب کاهش تاثیر عملیات دشمن و تامین امنیت پایدار سامانه های تامین آب مانند سدها و خطوط انتقال و مخازن آب شود. در این مقاله ضمن تجزیه و تحلیل این موضوع، الزامات پدافند غیرعامل در سدسازی مورد بررسی و واکاوی دقیق قرار گرفته و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و تکنیک دلفی، ریسک ها اولویت بندی می شوند و در نهایت راه کارهایی منطقی جهت مدیریت صحیح ریسک های مربوط به سد هراز مشخص گردد. نتایج و یافته های تحقیق که در پروژه سد مخزنی هراز به عنوان نمونه مطالعاتی و پایلوت بررسی گردید، نشان می دهد که ریسک های حوزه برق، ژنراتور و تاسیسات در بخش خطرات کلی ، انفجار، حفاری با جامبو و نصب قاب در اولویت قرار دارند که می بایست در خصوص کاهش احتمال وقوع و شدت تاثیر آنها اقدامات پیشگیرانه ای را انجام داد.

    کلیدواژگان: حفاری، سد، دفاع غیر عمل، مدیریت ریسک، مکانیابی
  • سید بهشید حسینی* صفحه 7

    نا برابری شرایط در جنگ ایران و عراق، اتخاذ تدابیر منطقی و عکس العمل های مناسب را ایجاب می کرد و مشکلات عظیمی را به همراه داشت . یکی از این مشکلات انتقال مجروحین جنگی به اولین مرکز درمانی و معالجه سریع آنان و کاهش تعداد تلفات بود. در این راستا در زمان جنگ اقدام به ساخت مراکز درمانی صحرایی در دستور کار قرار گرفت و تجارب بسیاری در این رابطه بدست آمد . از آنجایی که بررسی تحلیلی این مراکز درمانی و شناخت نقاط قوت وضعف آنها میتواند در ساخت بهتر مراکز آتی بسیار مثمر ثمر باشد ، نگارنده از ابتدای ساخت این مراکز اقدام به ثبت ویژگیها و نحوه ساخت آنها تمود و در این مقاله بر آن شد که ضمن ارایه اجمالی ویژگی های مراکز درمانی صحرایی زمان جنگ به بررسی آنها پرداخته و پیشنهاداتی برای طراحی مراکز درمانی صحرایی آتی ارایه دهد. نتایج حاصل حاکی از آن است که اگر چه این تجارب از نقاط مثبت بسیاری برخوردار بودند ، ولی مسایل و مشکلاتی چون شیوه زهکشی، نحوه اتصالات و... را نیز داشته اند که با تحلیل و علت یابی این مشکلات و در دستور کار قرار دادن پیشنهادات ارایه شده می توان بر افزایش کارایی و کاهش آسیب پذیری این مراکز افزود.

    کلیدواژگان: بیمارستان صحرایی، جنگ، مراکز درمانی صحرایی
|
  • Javad Goudini*, Mohsen Vafamehr Page 1

    Safety and security have been the most important concerns in design process of industrial complexes especially power plants. Diversity of hazardous risks beside the severity of their effects, required the designers to consider and enhance the safety/security factor in design of these complexes. However, this study has stressed that, there is no theoretical literature on this subject in architecture realm. Therefore, the goal of this study was to specify the effective designerly strategies to enhance safety/security factor in power plants. The research method was based on the theoretical survey of relevant standards and also experimental survey of the existing power plant design. The results have indicated simplification, separation, minimization, diversity/redundancy, distribution, integrity, focus on reference plan and defense in-depth, are most prominent strategies employed in architecture design of power plants Complexes to enhance safety/security factor.

    Keywords: Architecture Design, Power plants Complexes, Designerly Strategies, Safety, Security
  • Gholamreza jalali farahani, seyed Mohammadreza mousavi Page 2

    The country of Iran, due to its special political-geographic location, Among the countries that have always been threatened by hostile countries. For this reason, crisis management is one of the important issues in the country’s priority. mWith this approach, a city-shaped entity needs a command and control unit of the crisis to manage and manage the city and the people in a critical condition in the face of this unit management. In the sense of city problems, it is rooted in the absence of urban unit management. Accordingly, the issue of managing urban crisis units can be important in removing obstacles and deficiencies in city management during the crisis. The purpose of this study is to identify, describe and analyze the structure of the incident command and management of urban disaster in several sample countries, in order to improve the performance and provide a model in this regard. Therefore, it attempts to introduce a descriptive-analytical method in a comparative study in a two-step process; Referring to documents, books and articles related to research and method of field including interviews and using the opinion of experts and experts in different stages and cases, suggestions to improve the management of urban crisis units through the provision of structural-management model of expression.

    Keywords: Passive defense, urban crisis unique management, Pattern, Man-made threats
  • Aboozar Salehnasab, Hossein Kalantari Khalilabad*, Yaghowb Peyvastehgar Page 3

    Given the high stock of investment and establishment of many facilities and critical centers in cities and metropolises and most importantly the large number of population around them, this settlements in the event of human-induced threats, will suffer significant financial and material losses.Zone # 6 of Tehran, with 251,384 population (2.81% of city population) and 20 km2 area (3.2% of city area), is one of the main municipal zones of Tehran (Iran center of statistics, 2006). Major land-uses, like ministries, embassies, universities, general hospitals and medical centers, big financial firms and so on, manifest the high importance of this region on local and national scale. Thus, it is necessary to pay close attention to issues concerning crisis management in this area.To analyze the vulnerability, using the Matlab software, the knowledge base and rules database are built using expert opinions. Mamdani fuzzy method was selected for the inference system and the membership functions to assess the vulnerability and finaly the results obtained from the fuzzification of indices in Matlab software are exported to the GIS software to generate vulnerability maps.the resuls shows total blocks in the GIS environment were 29053. Vulnerable classes assigned as: 320 blocks, 1.1%, as very low vulnerable; 3249 blocks, 11.2%, as low vulnerable; 11576 blocks, 39.8%, as moderate vulnerable; 12024 blocks, 41.04%, as high vulnerable; 1881 blocks, as 6.48%, as very high vulnerable. With moving from the north to the south of the region, the vulnerability has an increasing trend because the northern part of the area has a fairly large passageway to the south, with resistant and young buildings. Also, Kargar Street is not in a good condition due to its low width and the multiplicity of illuminated intersections and the absence of intersections of different levels. The vulnerability of Kargar Street is visible after the Jalal Al Ahmad highway in its eastern body because low-density land uses are located in the western body and in the east one is revers. The presence of highly vulnerable bridges (Hafez-Taleghani, Karimkhan-Gharani and Enghelab-Hafez bridges) that leads to closure of these streets and spread of vulnerability to around, created the most dangerous zone in Sixth District of Tehran because the collapse of these bridges will be a complicated problem of relief and rescue operations.

    Keywords: Vulnerability, Air Aggression, Civil Defense, IHWP Method, AHP Method
  • Seyed Reza Mousavi, aghob Peyvastegar, Hussein Kalantari Khalilabad Page 4

    In this research the quantitative and qualitative of the vulnerability of the non militant airports against human threats is being evaluated based on principles of passive defense. Airports are known to be one of the symbols of development in society for being able to transfer high capacity of passengers and goods between long distances in the least required time. Non-militant airports are considered as one of the most valuable source of finance in any country and the slightest impairment in its function of damage of any kinds would cause significant loss to the country. The pattern of the applied research and the methodology of the current research AHP-FEMA technique has been used to analyze. The results show that most. The results show that air strikes and bombings bring the most damage to the non-militant airports according to the 15 specified key assets. Thereupon each of the main components of the airport will be examined.

    Keywords: passive defense, non-militant airports, vulnerability, human-made threats, AHP-FEMA technique
  • Mohammadreza Mehmandar*, Mohammad Ariana, Ehsan Khalili, Tofigh Mobaderi, Analytical Hierarchy Process, Human Dangers Page 5

    The proper planning and management of the country’s basic infrastructure in the field of transportation is one of the most basic needs of all goverments with a passive defense approach, in order to prevent, in the event of a crisis and chaos. In this research, the main components of the basic infrastructure of the country was analyzed in the field of passive defense. In this study at first, the main components of the intelligent transportation system was identified with passive defense approach through questionnaires and information analysis. Subsequently, the analysis and evaluation of these components were carried out through an Analytical Hierarchy Process using pairwise method. The community used in this research is elder and senior officers of the field of transport and passive defense. In the last analysis in this study, the effects of identifiable transport system components were investigated on various types of human crises. The results of this study showed that the effects of the components of the intelligent transportation system can show their preventive effects and reduce the damage and risks it poses during the onset of the war crisis and terrorist attacks on other crises.

    Keywords: Intelligent Transportation System, Crisis Management, Passive Defense
  • Shahabuddin Shahrdar, Behnoud Barmayehvar * Page 6

    Identifying and evaluating risks in development projects is one of the important issues that will play a significant role in the success or failure of these projects. In the meantime, dam construction projects, due to the nature of the dimensions and complexity, as well as having a dynamic technical and environmental structure, have several risks that are identified and analyzed, and by planning and recognizing uncertainties In a structured way, one can take the appropriate response for a variety of risks and increase the success of the project to success. Neglecting identifying uncertainties that lead to risk, as well as not identifying high-risk risks, can affect project goals. Because dams are one of the key infrastructures and structures that have been used to supply drinking water to the communities of old. In this regard, based on the five-ring model of the Immunization (classification of vital and sensitive facilities), the provision of water supply, storage and distribution networks, which, like the circulatory system in the body, allows for the survival and activity of the community, is part of the Water supply management. Given the importance of water supply facilities, sometimes in enemy destructive operations and sabotage, these facilities are targeted as strategic centers, which may lead to serious damage to society and sometimes to security crises. The enemy, if it is unable to harm through physical attacks, may attack a water facility with destruction or contamination of resources, which will be very difficult and time-consuming to compensate or replace them. The necessary measures in the field of risk management (during design and construction) and inactive can at the time of construction and operation reduce the impact of enemy operations and ensure the sustainable security of water supply systems such as dams and transmission lines and water reservoirs. In this paper, while analyzing this issue, the requirements for passive defense in damming are explored and carefully analyzed. Using hierarchical analysis and Delphi technique, risks are prioritized and, ultimately, logical solutions for proper risk management Related to the barrage dam. The results and research findings of the Haraz reservoir project, as a pilot study and pilot study, show that the risks of electricity, generator and facilities (in the general hazards section), explosion, drilling with a jumbo and installation of the frame are prioritized. They had to take preventive measures in order to reduce their likelihood of occurrence and the severity of their impact

    Keywords: drilling, dam, passive defense, risk management, site selection