فهرست مطالب

نشریه شهر ایمن
پیاپی 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا زارعی*، سجاد اباذرلو صفحه 1

    امروزه در شهرها به جهت اینکه سلسله مراتب شبکه های ارتباطی رعایت نشده، عرض راه ها کم و از مراکز خدماتی و درمانی دور بوده بنابراین آسیبپذیری شهرها بالا میباشد. از این رو دفاع غیرعامل بهعنوان یکی از موثرترین روش های مقابله با تهدیدات شناخته می شود. تهران، بزرگترین شهر ایران که قطب اقتصاد، جمعیت، فرهنگ و نیز منشاء بزرگ ترین فعالیت های اجتماعی، مذهبی، سیاسی و ملی و دارای یک نظام متمرکز است. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی می باشد. در این مسیر از روش های اسنادی (کتابخانه ای)، پرسش نامه (کمی)، جهت گردآوری اطلاعات استفاده شده است. روش تحقیق پایاننامه حاضر توصیفی تحلیلی و جهت تجزیه و تحلیل آسیبپذیری نیز از منطق IHWP در نرم افزار GIS استفاده شده و جهت استخراج تهدید انسان ساخت پایه شهر تهران نیز از روش AHP استفاده گردید. دراین پژوهش با استفاده از 16 شاخص ، آسیبپذیری شهر، مدلسازی گردید که تهدید پایه شهر تهران، تهاجم هوایی شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که 29,83 درصد قطعات شهر در برابر تهاجم هوایی از آسیب پذیری خیلی پایین، 24,54 درصد پایین، 42,86 درصد متوسط، 15,96 درصد بالا و 8,97 درصد قطعات از آسیبپذیری خیلی بالا برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تهاجم هوایی، پدافند غیرعامل، IHWP، AHP
  • محمد حامد عبدی، هوشمند علیزاده* صفحه 2

    قلمرو فضاهای شهری بهعنوان فضای زندگی روزمره ی شهروندان، تحت تاثیر برخی از عوامل محیطی قرار دارد که گاه این عوامل سبب عدم حضور مردم و زمینه ساز معضلات و آسیب های اجتماعی میشود. در دهه های اخیر مفهوم (پیشگیری مکانی از جرم) با تغییر در جنبه های کالبدی- فضایی محیط سعی در ایجاد جوامع پایدار، امن و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان دارد. از سوی دیگر مراکز کهن شهری با ارزشهای فراوان تاریخی و فرهنگی، امروزه با چالش های فراوانی از جمله: وقوع جرایم و تحت تاثیر قرار گرفتن احساس امنیت روبرو است که در مورد مرکز شهر سنندج به عنوان نمونهی موردی این پژوهش صادق هستند. در این راستا، پژوهش حاضر بر آن است تا با روشی توصیفی- موردی در قالب یک رویکرد کاربردی و با بهره گیری از اصول پیشگیری مکانی از جرم به ویژه رویکرد (مکانهای امن و پایدار)، پس از شناسایی و ارزیابی جامع ویژگیهای این مرکز، به ارایه ی راهبردها، سیاست ها و برنامه های عملیاتی بازتوسعه به منظور ارتقای امنیت فضاها بپردازد. یافته ها نشان میدهد که از میان اصول و ویژگیهای کلیدی (مکانهای امن و پایدار)، عوامل دسترسی و جابجایی، مدیریت و نگهداری سایت و ساختار از اهمیت بالایی برای تدوین برنامه های پیشنهادی به منظور بازتوسعه ی فضاهای مرکز شهر سنندج برخوردار هستند. همچنین به منظور دستیابی به نتایج موفقیت آمیز در کاربست برنامه های پیشنهادی مذکور، ضمن تاکید بر مشارکت شهروندان پیشنهاد میشود که بستر قانونی لازم برای گسترش این رویکرد با تدوین برنامه جامع برای شهر سنندج مهیا شود و نقش پلیس با تشکیل کارگروه مدیریت یکپارچه مرکز شهر سنندج پررنگتر گردد.

    کلیدواژگان: مکان امن و پایدار، پیشگیری مکانی از جرم، امنیت فضاهای شهری مرکز شهر سنندج
  • کسری کتاب اللهی*، مسعود علیمردانی، علی اکبر پوری رحیم، سعید فرقانی صفحه 3

    منطقه 12 تهران به-دلیل قرارگیری کاربری های مهم سیاسی، اداری و تجاری کشور همچون مجلس شورای اسلامی، بازار تهران، کاخ گلستان، بیمارستانهای متعدد و... به عنوان یکی از بخش های استراتژیک شهری به-حساب می آید. در پژوهش حاضر، ضمن بررسی ادبیات موضوع پیرامون پدافند غیر عامل، 7 شاخص اصلی تاثیرگذار در بحث آسیب پذیری مناطق شهری استخراج شده و به سنجش و ارزیابی آنها در نمونه موردی پرداخته شد. لذا هدف اصلی در پژوهش حاضر پهنه بندی منطقه 12 از نظر میزان آسیبپذیری در برابر خطرات انسانساخت با رویکرد پدافند غیرعامل میباشد. بدین منظور ضمن بررسی کلی نمونه موردی، لایه های GIS منطقه 12 شهر تهران براساس شاخص های 7گانه، تهیه و مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تعیین اولویت شاخصها نسبت به هم، با استفاده از روش ANP، مقایسه زوجی آنها در قالب توزیع پرسشنامه ای در بین 20 عضو هییت علمی فعال در حوزه های مشترک شهرسازی، معماری و پدافند غیر عامل دانشگاه های دولتی شهر تهران به صورت نمونه گیری (احتمالی)، خوشه ای تک مرحلهای و با درنظر گرفتن تعداد برابر مردان و زنان و با پراکنش متعادل در تابستان 1396، انجام پذیرفت. در ادامه به کمک روش ANP شاخصهای وزنده ی شده، با استفاده از ابزار Fuzzy در محیط GIS و با رویه گذاری شاخصهای مذکور، پهنه های خطر و آسیب در منطقه 12 سنجش شدند. نتایج نشان میدهد که در مجموع 89/5 درصد از بلوکهای منطقه 12 در پهنه های با آسیب پذیری متوسط به بالا قرار میگیرند که نشان از عدم امنیت این منطقه در برابر حملات احتمالی دارد. بررسی نقشه فازی آسیبپذیری محلات نیز نشان میدهد که به ترتیب محلات 12 ،19 ،10 ،11 ،20 ،22 ،23 به صورت بالقوه به ترتیب دارای بیشترین میزان آسیب پذیری در برابر خطرات انسان ساخت میباشند.

    کلیدواژگان: منطقه 12 تهران، پدافند غیرعامل، آسیبپذیری، تحلیل چیدمان فضا، خطرات انسان ساخت، Fuzzy GIS
  • محسن توسلی، حسن سجاد زاده، مهرداد کریمی مشاور صفحه 4

    حوادث و بلایا همیشه تاثیر چشمگیری بر بهداشت، سلامت عمومی و رفاه جمعیت آسیب دیده به جا می گذارد و با وقوع بحرانهای طبیعی و بویژه در زمان وقوع زلزله و عدم توجه کافی به نقش بیمارستان ها، برنامه ریزی، مدیریت و کنترل شهرها بیش از پیش با مشکل مواجهه می شود. شهر مشهد به عنوان یکی از مراکز جمعیتی، تولیدی، خدماتی، گردشگری و زیارتی در تعامل محیطی، اقتصادی، اجتماعی با شهرهای اطراف و همچنین مراجعات گسترده ی شهرهای استان خراسان رضوی و دیگر شهرهای کشور و حتی کشورهای همسایه در حوزه های تخصصی سلامت به این شهر، نشان دهنده اهمیت بالای این شهر می باشد. هدف اصلی تحقیق، ارزیابی میزان آسیب پذیری بیمارستانهای فرامنطقه ای شهر مشهد در برابر زلزله و ارایه راهکارهایی جهت کاهش آسیب پذیری میباشد. در این پژوهش با استفاده از شاخص هایی چون فاصله از گسل ها، مناطق مستعد روانگرایی، خطوط انتقال آب، برق، گاز و تراکم ساخت، تراکم جمعیت و... از طریق مدل IHWP (تحلیل سلسله مراتبی معکوس) ارزیابی شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد بیمارستانهای ارتش، امام رضا، شریعتی، قایم، کامیاب و فارابی از آسیب پذیری کم، بیمارستان های موسی الجعفر، ابن سینا، هفده شهریور و حجازی از آسیب پذیری متوسط و بیمارستانهای رضوی و هاشمی نژاد با آسیب پذیری زیاد مواجه هستند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زلزله، شهر ایمن، بیمارستانهای فرا منطقه ای، مدل IHWP، شهر مشهد
  • وحید آریان، حمید ماجدی، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحه 5

    امنیت فضاهای شهری از مهمترین کیفیت های موثر بر ارزش املاک است. امنیت از جنبه عینی، در ارتباط با انواع بزهکاری و قابل سنجش با میزان جرم و از جنبه ذهنی، شامل احساس ناامنی ساکنین از فضا و دارای رابطه مستقیم با تصویر ذهنی آنها از فضاهای شهری و غیر ملموس است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و با روش تحلیلی- توصیفی صورت میگیرد. هدف از این پژوهش خوانش تصویر ذهنی ساکنین از امنیت فضاهای شهری و ارایه راهنمای طراحی فضاهای شهری امن به منظور ارتقاء ارزش املاک است. بدین منظور تصاویر پارک قلمستان، واقع در منطقه 1 شهر تهران به عنوان نمونه موردی، در اختیار ساکنین اطراف پارک قرار داده شد؛ تا فضاهایی را که در آن احساس ناامنی دارند، بر روی تصاویر مشخص نموده و بر اساس آن به یک نقشه جغرافیای ناامنی دست یافت. نتایج نشان میدهد ضمن هم پوشانی مولفه های مستخرج از تصویر ذهنی مردم با ادبیات موضوع، مولفه های کالبدی- فضایی موثر بر ارتقاء امنیت فضاهای شهری شامل فرم فضا، نفوذپذیری، فعالیت، آسایش محیطی و بصری و مدیریت شهری میباشند.

    کلیدواژگان: راهنمای طراحی شهری، فضاهای شهری امن، نقشه جغرافیای ناامنی، ارزش املاک، پارک قلمستان تهران
  • بهار عبدالله، حسین ذبیحی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحه 6

    طی دهه های اخیر، افزایش قابل توجه وقوع بلایای طبیعی در سراسر جهان سبب شده تاب آوری به عنوان رویکردی جامع در مواجهه با مخاطرات مورد توجه قرار گیرد. منطقه 10 شهرداری تهران واقع در بخش مرکزی شهر، دارای ده محله است و با مشکلات کالبدی بسیاری روبرو می باشد که در صورت وقوع زلزله، دچار خسارات جبران ناپذیری میگردد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاب آوری کالبدی منطقه 10 شهر تهران به عنوان یک منطقه قدیمی و فرسوده میباشد. به این منظور ابتدا با استفاده از روش دلفی به تبیین شاخص ها پرداخته شد و سپس جهت تعیین وزن آنها از روش AHP استفاده گردید. در ادامه، محله های موردمطالعه با به کارگیری روش ویکور مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های حاصل از روش AHP نشان می دهد شاخص های بافت فرسوده”، فضاهای سبز و باز”، معابر اصلی” و مراکز ستاد بحران” بیشترین نقش را در تابآوری کالبدی منطقه 10 ایفا میکنند. نتایج روش ویکور نیز حاکی از آن است که محله های زنجان جنوبی، شبیری-جی و سلیمانی-تیموری بیشترین میزان تابآوری کالبدی و محله های هاشمی، کارون جنوبی، بریانک و هفت چنار به ترتیب کمترین میزان تابآوری کالبدی را دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، پایداری، منطقه 10 شهرداری تهران، روش ویکور
  • علی خاکساری، میترا عظیمی* صفحه 7

    کارشناسان و برنامه ریزان شهری تخمین میزنند که تا سال 2050 بیش از 75 درصد جمعیت جهان در مناطق شهری زندگی خواهند کرد و بیش از 90 درصد این افزایش جمعیت شهری در کشورهای در حال تو سعه رخ خواهد داد. جایی که مهاجرت انبوه رو ستاییان با شتاب روزافزون ادامه مییابد. به دنبال تو سعه و گسترش روزافزون شهرها، آسیب پذیری این مناطق از جوانب مختلف افزایش مییابد. در این شرایط ضرورت توجه مدیران شهری به حوزه ایمنی مناطق شهری دو چندان گردیده ا ست. به گونه ای که در چارچوب رویکرد تو سعه پایدار شهری، شهرها نیازمند سیستم های مدیریتی کارآمد به منظورکنترل حجم وسیع فعالیت ها، خطرات و ریسک های موجود هستند. در شهر تهران از یکسو بر اثر عوامل طبیعی مانند قرارگیری بر روی کمربند زلزله و از سوی دیگر تحت تاثیر عوامل انسانی و مداخله های غلط که در نتیجه مدیریت شهری ناکارآمد حاصل شده است، تمرکز بر حوزه ایمنی شهر از ضرورت های نظام مدیریت شهری برشمرده میشود. باید توجه داشت انجام هرگونه برنامه ریزی در این حوزه نیازمند شناخت دقیق و صحیح از چگونگی وضعیت ایمنی و امنیت شهر تهران است تا به کمک اطلاعات حاصل از این شناخت بتوان برنامه ای کارآمد و موثر در جهت ارتقای ایمنی و امنیت شهر تهران طراحی نمود. به این منظور در تحقیق حاضر از گزارش وضعیت ایمنی شهرها که در سال 2017 در سطح 60 شهر جهان صورت گرفته، استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان میدهد، شهر تهران عمدتا در زمره 10 شهری است که کمترین امتیازها را به لحاظ شاخص ایمنی و امنیت کسب کرده اند. هدف اصلی تحقیق حاضر آن است که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، ابتدا وضعیت موجود شهر تهران را به لحاظ شاخص ها و استانداردهای ایمنی در سطح جهان بررسی نموده و سپس راهکارهایی را در جهت ارتقای شاخص ایمنی در آن ارایه نماید.

    کلیدواژگان: ایمنی فضای شهری، امنیت، فضای شهری، تهران، شاخص ایمنی شهر
|
  • Gholamreza zaree*, sajjad abazarlou Page 1

    When war or crisis occurs in the cities, damages in various forms take place within a short period of time due to the instability of the civil elements and spaces. Nowadays, the rate of vulnerability of cities is estimated more than before because of such reasons as unobserved hierarchy of communication networks, narrowness of ways, the cities’ distance from the health service centers, and dense texture of the cities. Hence, the civil defense has been identified as one of the most effective ways of defense against the threats which reduces the amount of vulnerabilities against the threats. Tehran is the largest city in Iran with being considerably distinguished from other cities. It is also identified as the center of the country’s economy, population and culture in addition to being the origin of the greatest social, religious, and national activities together with a centralized system in which all decisions are made. The present research is an applied and developmental one which aims to extract the human-made threats, and to evaluate the existing damages in the city of Tehran. Over the research, documentation, library, and questionnaire (quantitative) methods were applied to collect data. The methodology in this research is analytical and evaluative (content analysis). To analyze the vulnerability, the IHWP logic was used, moreover, to process the data, the GIS software, and to extract the basic human-made threats of the large city of Tehran, the AHP method were respectively applied. In this research, the rate of the city’s vulnerability was modeled in the GIS environment by using such sixteen indexes as access to the health centers, the width of the street, distance from the military centers, and distance from the worn-out textures, population density, access to the fire-fighting centers, and the average of parts’ area. The results of the research showed that the air aggression could be the basic threat to the large city of Tehran in such a way that 29/83 percent of the city’s parts is of very low vulnerability to the air aggression, 24/54 percent has low vulnerability, 42/86 percent has a medium range of vulnerability, 15/96 percent is of high vulnerability, and 8/97 percent of the city parts is of a very high vulnerability to the mentioned air aggression. However, the both the north-eastern and north-western parts of Tehran are of higher vulnerability in comparison to other parts of the city, knowing that the vulnerability decreases from the north to the southwards of the city. At last, some suggestions were made with respect to the obtained results.

    Keywords: Vulnerability, Air Aggression, Civil Defense, IHWP Method, AHP Method
  • Mohamad Hamed Abdi, Hooshmand Alizadeا* Page 2

    Urban spaces, as arena for everyday life of all citizens, were influenced by some environmental factors which increased crime-prone areas and then affect the level of people’s presence in public spaces. In this regard, the city centers which contained the primary domain for public places and urban spaces because of its valuable cultural and historical assets faced with major challenge of crime. This creates a kind of negative sense of security in urban spaces of these areas. In recent decades, the concept of Place-Based crime Prevention has been developed by environmental design strategies to develop safer and sustainable communities and improve people’s quality of life in urban areas. In this regard, this paper aims to investigate the city center of Sanandaj using place-based crime prevention principles particularly the principles of “safer and sustainable places” to present and prioritize the strategies, policies and action plans to enhance safer urban spaces and quality of life in this part of the city. The findings show that among critical principles of “Safer and Sustainable places”, Access and movement, Management and maintenance and Structure have the most significant role in regeneration of urban spaces in the city center of Sanandaj. Also to achieve the best results, the people’s participation is essential in the process of application of these recommendations. In addition, a legal framework is required to facilitate this approach for the whole city. The police in particular have a key role to play in working with the public and communities to prevent and control crime, through community-oriented policing, working parties and similar approaches that encourage consultative and collaborative arrangements between police and citizens.

    Keywords: Secure, Sustainable place, Place-based crime prevention, Security of Urban Spaces, City center pf sanandaj
  • Kasra ketabollahi*, Masoud Alimardani, Aliakbar Pouri Rahim, Saied Forghani Page 3

    Region 12 of Tehran is known as one of the most strategic urban zones, because of its geographical situation in the middle of capital and its important land uses include Golestan palace, The parliament, Hospitals and etc. in this Research, according to theory framework in Passive Defense, 7 Effective Factors on Urban Regions Vulnerability had found and case study would analyze based on them. The main goal is “Region 12 of Tehran Zoning against Artificial and Natural threats by Passive Defense Approach”. First 7 GIS Layers of Case study has created and Assessment. Then priority of Factors has found By ANP Method and Random distributing questionnaire among 20 Architecture and urbanism professors of all high ranking Tehran Universities. Finally, All the Layers put together by Emphasis on their Points and their priority and the Map of Vulnerability of Tehran’s Region 12 has created. Results show in Total 89/5 Percent of Case study Blocks are put in High risk Vulnerability. Fuzzy Vulnerability Map shows that Respectively 23, 22, 20,11,10,19 and 20 Neighborhoods have most Vulnerability against Artificial and Natural threats .

    Keywords: Passive Defense, Vulnerability, Region 12 of Tehran, Artificial Threats, Spacyntax, Fuzzy GIS
  • Mohsen Tavassoli *, Hasan sajadzadeh, Mehrdad Karimi moshaver Page 4

    The main subject of this research is that wether the vulnerability evaluation of hospital with regional function is effective in efficiency raising of that centers and mitigating damages due to eraerthquake? Similar to hospital bildings standards, the purpose of thease hospitals with regional function is hospitals with more than 200 sickbed. And it is abe to give therapeutic services to cities around it. Services to cities around it. There are only 12 hospital with these conditions in Mashhad city with contain: shariaty, farabi, mosabne jafar, hefdah shahrivar, shahid hasheminezhad, hejazi, razavi, shahid kamyab, atresh, emam reza, ebne sina, ghaem. Mashhad as one of the population. Productive, service and tourist centers inviromental economic, social and juridical with other citiese on it. Shows the high importance of this region from the urban and state. View point in this research the vulnerability of hospital with regional function of Mashhad against earthquake is detected using indicators such as fault, liquefaction potential regions, building density, population density, and water utilities, power utilities, gaz utilities, width of the road, bilding elevation and land use via merging of information and maps based on IHWP. The result of research shows that regarding in the atresh, emam reza, ghaem, emam reza, shahid kamyab and farabi Hospitals are mentioned indicator appropriate, the mosabne jafar, hefdah shahrivar, ebne sina and hejazi are normal and the shahid hasheminezhad and razavi Hospitals are not appropriate.

    Keywords: Physical Vulnerability, Earthquake, Regional hospitals, The IHWP (Inversion Hierarchical Weight Process) method, Mashhad City
  • Vahid Aryan, Hamid Majedi, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Page 5

    Security of urban spaces is one of the most important effective qualities on the real estate value. Objective security, in connection with the types of delinquency and measurable with crime rate and mentally causes residents insecurity which directly correlates with their mental image from urban and intangible spaces.
    This research has been done with an applied approach and the research method is analytical-descriptive. The aim of this study is to provide an overview of the residents’ mental image of urban security, so that we can provide a guide to designing safe urban spaces in order to enhance the value of the property. For this purpose, as a case study, the images of the Ghalamestan park located in District 1 of Tehran, were given to residents around to identify areas on images where they feel insecure to reach the insecure geographic map based on the images. The results show that the components derived from the mental images of the people correspond to the subject literature and effective physical-space components on security of urban spaces, including the form of space, permeability, activity, environmental and visual comfort, and urban management

    Keywords: secure space, urban design guideline, real estate development, Ghalamestan park
  • Bahar Abdolah, Hossein Zabihi*, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Page 6

    In recent decades, a significant increase in the occurrence of natural disasters throughout the world has caused a resilience as a comprehensive approach in dealing with natural disasters should be considered. Region 10 of Tehran municipality, located in the central part of the city, has ten neighborhoods and faces many physical problems which will suffer irreparable damages and losses in the event of an earthquake due to high population density. Therefore, this research aims to assess the physical resilience in region 10 of Tehran as an old and rusty region. In this regards, Delphi method was used to extract the indicators and AHP technique was utilized in order to determine their weight. Then, the studied neighborhoods were evaluated using the VIKOR Technique. The finding AHP technique show that among the investigated indicators, “rusty texture”, “green and open spaces”, “main roads” and “crisis Headquarters centers” can play a significant role in the physical resilience of region 10. The results of VIKOR technique reveal that south Zanjan, Shobeyri-Jey and Soleymani-Teymuri neighborhoods have the highest level of physical resilience. Also, Hashemi, south Karun, Beryanak and Haft-chenar neighborhoods have the lowest level of physical resilience, respectively.

    Keywords: Physical Resilience, Sustainability, Region 10 of Tehran Municipality, VIKOR Technique
  • Ali Khaksari, Mitra Azimi * Page 7

    Experts and urban planners estimate that until the year of 2050 more than 75% of the world’s population will live in urban areas and more than 90% of the increase in urban population will happen in developing countries, where mass immigration of rural population will continue in a rapid rate. Following everyday expansion of cities, vulnerability of these areas increases from different aspects. In this situation the necessity to consider the safety and security of urban areas by urban managers is becoming vital. In a way that in urban sustainable development framework, cities need efficient managerial systems in order to control the high volume of activities, dangers and risks.
    The city of Tehran is highly in need of concentrate on the safety issues in the urban management system, since the city is both under the influence of natural factors such as being located on earthquake belt, and also human factors and wrong intervention because of inefficient urban management. It should be regarded that implementing any sort of planning in this respect needs accurate and right understanding of the situation of safety and security in the city of Tehran. By the help of data from this understanding it is possible to design and introduced efficient and effective plans for enhancing safety and security of the city.
    For that, the research has used the report on urban safety situation in 2017 which had been done for 60 cities worldwide. The results showed that Tehran has been amongst 10 cities that have the lowest score regarding the index of safety and security. The aim of this research is to review the situation of Tehran in terms of safety and security indexes and world safety standards by a descriptive-explanatory method and then to introduce possible solution for improving the safety and security indexes.

    Keywords: Urban safety, urban security, the city of Tehran, safety, security indexes